Portál AbcLinuxu, 11. května 2024 10:10

Vyvíjej, Inovuj, Programuj - 271 tisíc pro 7 projektů

4. 2. 2009 | Tisková zpráva
Články - Vyvíjej, Inovuj, Programuj - 271 tisíc pro 7 projektů  

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, oznámilo výsledky prvního ročníku soutěže pro mladé talenty v oblasti ICT - "VIP - Vyvíjej, Inovuj, Programuj". Do ní mohli zájemci v loňském roce přihlásit projekty zaměřené na vývoj nového open-source softwaru nebo inovaci softwaru používaného v oblasti internetových technologií, služeb či infrastruktury. Finanční částku v celkové výši 271 tisíc si mezi sebe rozdělí sedm projektů, které soutěžící zpracovali a zaslali na adresu sdružení do 15. ledna tohoto roku.

V prvním kole soutěže přihlásili zájemci celkem 32 projektů, z nichž loni v říjnu vybrala pětičlenná porota 12, kterým podle obtížnosti a významu přidělila finanční částky od 10 do 55 tisíc korun. Jednotliví soutěžící si tak mohli na konci soutěže rozdělit až 405 tisíc korun.

Do 15. ledna ale přišlo na adresu sdružení pouze sedm z 12 vybraných projektů. U nich porota posuzovala, v jakém rozsahu byla splněna jednotlivá zadání, která si na začátku určili samotní soutěžící. Slavnostní setkání porotců s účastníky soutěže a předání cen se uskuteční 12. února tohoto roku v Praze.

"Kvalita odevzdaných prací nás velice překvapila. Tři z projektů, z nichž dva se věnují technologii DNS, dokonce porota ocenila vyšší částkou, než jakou původně navrhla. Ve všech těchto případech se jednalo o práce, které realizovali vysokoškoláci," říká jeden z porotců soutěže Ondřej Surý, technický ředitel sdružení CZ.NIC.

"Máme radost z toho, jaký byl o soutěž mezi mladými lidmi zájem. Proto v ní určitě budeme pokračovat. Informace o druhém ročníku soutěže zveřejníme v průběhu tohoto roku jak na stránkách sdružení, tak na internetové adrese projektu VIP," doplňuje Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Přihlášené projekty hodnotila komise ve složení:

V první fázi soutěže se přihlásilo 32 projektů, z nichž bylo 12 vybráno do dalšího, závěrečného kola. Pro konečné hodnocení bylo do 15. ledna odevzdáno sedm projektů. Detailní informace o projektech naleznete v následující tabulce (podrobné zadání projektu si můžete stáhnout kliknutím na název daného projektu, odkaz vás zavede na webové stránky projektu):

Název projektu Autor Umístění hotového projektu
DnsResolver .NET Dušan Janošík http://projects.djanosik.cz/dnsnet/
MapTiler - generátor mapových dlaždic pro interaktivní webové mapy Petr Přidal http://help.maptiler.org/cz-nic-vip
Resize Image pulg-in pro Firefox Ondřej Klejch http://www.klejch.eu/imageresize/
UniMaxima Martin Dózsa http://aiya.ms.mff.cuni.cz/webcalc/
Unbound bindings pro jazyk Python, využití jako lokální DNS White/Gray/Black List pro potlačení spamu Marek Vavruša, Zdeněk Vašíček http://www.fit.vutbr.cz/~vasicek/nic-vip/
WrapSix Michal Zima http://wrapsix.tuxportal.cz/
LDNS Python wrapper (pyLDNS) a jeho využití pro automatickou kontrolu konfigurace DNS serveru Karel Slaný, Miroslav Macek, Ivo Kolomazník http://www.fit.vutbr.cz/~slany/nic-vip/

Související články

CZ.NIC vyhlašuje soutěž pro mladé programátory
Do soutěže „VIP“ se přihlásilo více než 30 projektů
Vedoucí vývojového týmu CZ.NIC o systému FRED
DNSSEC v ČR - odpovídal Ondřej Surý, technický ředitel CZ.NIC

Odkazy a zdroje

nic.cz/vip

Další články z této rubriky

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zve na Letní biomedicínský den 2018
SUSECON 2017, světová konference o open source, 25. až 27. září 2017 poprvé v Praze!
Konference Oracle Code zavítá do Prahy
Veletrh CeBIT 2017 startuje 19. března 2017
Nenechte si ujít Oracle Digital Day

Diskuse k tomuto článku

xsubway avatar 4.2.2009 07:51 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
Rozbalit Rozbalit vše projektový portál
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Projekty jsou zajímavé, ale když vidím v URL hotových projektů tildu, tak si vzpomenu na spousty mrtvých linků na netu: projekty, které skončily pár měsíců po odchodu studentů ze školy do praxe.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.