abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Práce vývojáře je dobrodružství

    26. 5. 2014 | Redakce | Rozhovory | 12264×

    Oracle nevyvíjí své systémy pouze v USA, své vývojové týmy má napříč všemi světadíly. Jeden takový sídlí dokonce i v Praze. Čeští programátoři tedy mohou zažít opravdové dobrodružství a účastnit se vývoje produktů, které využívají přední světové firmy. Nemusí to přitom být ostřílení vývojáři, k zajímavé práci se dostanou i absolventi. Jak na to, jsme se zeptali Jindry Baška, který nastoupil do Oracle před necelým rokem.

    O pohovorech do některých technologických firem se tradují až neskutečné historiky. Jak je to s Oracle? Jak probíhá pohovor a je těžké získat v Oracle práci?

    Já osobně jsem nastoupil před necelým rokem, prakticky hned po dokončení studia na ČVUT, na Fakultě informačních technologií. Když srovnám pohovor v Oraclu s pohovorem do jiných firem, byl pohovor těžší než do některých, zejména menších firem. Myslím ale, že Oracle není nedostupný, jak by se mohlo zdát, ale vysokou laťku si drží. Při pohovoru bylo důležité, abych podrobně a hlavně upřímně popsal jak své zkušenosti, tak i znalosti. Lidé z personálního oddělení mi pak nabídli takové pozice, které se ke mně nejvíce hodily. Stoprocentní technické znalosti nejsou to nejdůležitější. Daleko větší význam je kladen na schopnost vlastního myšlení a schopnost řešit problémy. A i když se člověku nepovede v Oracle práci získat, tak je podle mě pohovor v Oracle velice dobrou zkušeností.

    Na čem právě pracuješ?

    Momentálně pracuji v týmu, který rozšiřuje produkt Oracle Enterprise Manager. Jde o systém, který umožňuje spravovat různé produkty společnosti Oracle.

    Vyvíjíme novou funkcionalitu, tudíž je zde spoustu prostoru pro realizaci nových nápadů. Mou odpovědností je částečně návrh a implementace správy různých hardwarových komponent. Podílím se jak na vývoji backendu, který provádí sledování hardware, tak na vývoji uživatelského rozhraní.

    Používáme převážně standardní Java technologie, jako Java 7, Java EE 6, jmenovitě EJB, JPA, JTA, JSF, Oracle ADF. Není výjimkou, že píši SQL dotazy pro Oracle Database a kratší skripty v jazyce PL/SQL.

    Dobře, tak děláš v Javě EE 6, to dneska dělá kde kdo. Není to trochu jednotvárné?

    Vůbec ne, práce se mi nezdá jednotvárná, už jen proto, že mám možnost podílet se na návrhu a vývoji nového software. Java EE je podlě mě technologie s velkým prostorem pro stálé objevování a učení se nových věcí, nejen z oblasti Javy. Nepracuji také jen se samotnou Java EE, ale i s Java EE aplikačním frameworkem Oracle ADF. Je to zejména webový aplikační framework (podobně jako třeba Spring), ve kterém vytváříme uživatelské rozhraní námi vyvíjené aplikace.

    Výhodou je, že také pracujeme s operačním systémem Solaris či s Linuxem, a zejména s komplexními hardwarovými systémy, tzv. Oracle Engineered Systems. Kvůli finanční náročnosti na jejich pořízení a jejich zacílení na firmy se s nimi člověk běžně nesetká. Je to tedy dobrá zkušenost pracovat s nimi při vývoji.

    Co jsou to Oracle Engineered Systems?

    Ve zkratce jsou to integrovaná hardwarová a softwarová řešení, na kterých zákazníci provozují svoje aplikace, např. bankovní nebo burzovní systémy. Fyzicky je Oracle Engineered System rack či několik racků s výkonnými servery, diskovými poli, Ethernet a InfiniBand switchy a jiným hardware, s předpřipraveným softwarovým řešením.

    Těchto integrovaných systémů existuje několik typů. Například Oracle Exadata, který je optimalizovaný pro provoz datových systémů s velkou zátěží, či Oracle Exalytics, který je určený pro provoz Business Intelligence aplikací. Já se věnuji systému Oracle SuperCluster, což je univerzálněji pojatý stroj určený pro provoz aplikací náročných na výkon či pro provoz privátních cloudů. Základem systému jsou servery postavené na architektuře SPARC  - ty vynikají zejména v multivláknových aplikacích. Jako operační systém je použit Oracle Solaris, včetně softwarové virtualizační technologie Solaris Zones a hardwarové virtualizační technologie VM Server for SPARC.

    Není vývoj v Oracle jakožto velké firmě příliš těžkopádný nebo svazující?

    Samozřejmě, že vývoj v takto velké firmě vypadá jinak než v malé společnosti o několika málo vývojářích. Jsou jistá pravidla, která se musí dodržovat a nelze zavádět ze dne na den nové procesy. Na druhou stranu jak už jsem popisoval, člověk se setkává stále s něčím novým, co je třeba objevovat a kde má šanci se rozvíjet.

    Co kolegové, dress code?

    V týmu a celkově i ve firmě jsme hodně mladý kolektiv. Někteří z nás přišli do Oraclu hned po ukončení vysoké školy. Rozhodně to tu nevypadá jako továrna na software, jak se někdy o velkých korporacích míní. Dress code se u nás ve vývoji téměř vůbec neřeší, člověk by musel přijít hodně odvážně oblečený, aby to vzbudilo námitky.

    Určitě také stojí za zmínku pracovní prostředí, nemáme tradiční velké “openspace” kanceláře, ale menší kanceláře pro 6 lidí, které jsou mnohem příjemnější pro práci. Kromě toho máme také menší relax místnosti s fotbálkem, ping-pongem a třeba i domácím kinem.

    Setkáváš se s kolegy z jiných zemí?

    Určitě. Většina našich produktů je vyvíjena týmy rozmístěnými po celém světě, takže člověk v podstatě denně komunikuje s kolegy z ciziny. Součástí toho jsou i časté meetingy, což je hodně přínosné nejen z hlediska získávání informací od zkušenějších kolegů, ale samozřejmě si průběžně zlepšuješ mluvenou angličtinu. Čas od času se člověk dočká i nějakého cestování, když je potřeba řešit složitější problémy mezi více týmy, což je velmi příjemné zpestření práce.

    Co se ještě ve firmě děje kromě každodenní práce?

    Akcí mimo každodenní práci je poměrně dost, ať už oficiálních nebo těch neoficiálních, kdy rádi zajdeme na pivo, grilovačku nebo na pravidelné snídaně s jinými týmy.

    Občas k nám zamíří i návštěva z naší centrály v USA – v posledním období tady byly dvě významné návštěvy. Nejprve sem v březnu přijeli představit Java 8 viceprezidenti pro vývoj Javy Nandini Ramani a George Saab, v květnu nás zase navštívil Anil Gaur, viceprezident pro Java EE.

    V červnu naše pobočka chystá akci pro studenty technických vysokých škol – Oracle Student’s Day, kde naši vývojáři ukáží studentům nejnovější trendy a technologie, na kterých v rámci vývojového centra v Praze pracujeme.

           

    Hodnocení: 46 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.