abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 567 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Půl roku s distribucí OpenMediaVault

    20. 3. 2013 | Josef Hrubý | Recenze | 13180×

    Je tomu asi půl roku, co jsem svůj původní NAS Synology DS-108j nahradil novým hardwarem. Použil jsem mainboard JNC9C-550LF od Jetway (s 5 LAN adaptéry – zároveň pracuje jako router), 2GB RAM, SSD 64GB od OCZ, HDD z řady Red od WD a tohle všechno jsem namontoval do trofejní desktopové mATX skříňky, která stále ještě poskytuje dost prostoru pro přidání dalších disků...

    Strávil jsem spoustu času hledáním vhodného software, ptát se v diskuzích na vhodnou distribuci je v podstatě ztráta času, protože každý doporučí to, na co je zvyklý, a vybrat z toho optimální variantu zkrátka nejde. Mým základním požadavkem byla pohodlná administrace pokud možno bez používání příkazového řádku. Po vyzkoušení snad všeho, co je k dispozici, jsem zvolil OpenMediaVault (dále OMV).

    Jde o webovou nadstavbu nad Debianem, jejím autorem je Volker Theile, který má bohaté zkušenosti z předchozí práce na FreeNAS. Byl jsem zvyklý na komfortní webové rozhraní Synology, OMV se vizuálně podobá jeho starším verzím, i to nakonec rozhodlo. Jsou tady samozřejmě rozdíly v uspořádání nabídek, zprvu jsem měl trochu problémy s orientací, ale dnes mi logika nabídek u OMV přijde přehlednější.

    Jedna z informačních obrazovek, zobrazuje historii využití RAM. Bílé mezery znamenají vypnutý stroj. Vlevo je viditelná nabídka.

    Obsah

    Instalace

    link

    Probíhá v klasickém textovém režimu jak je zvykem u konzervativních linuxových distribucí a není na ní celkem nic zvláštního, k dispozici je bohatý výběr jazyků včetně češtiny. Neobsahuje ale bohatý výběr možností rozdělení disků, zeptá se jen na svazek na instalaci systému, na něm automaticky vytvoří swapovací oddíl a do zbytku nahraje systém. Ostatní disky ignoruje a očekává, že si je uživatel přimountuje ve webovém rozhraní jako datové.

    Vzhledem k výše uvedené konfiguraci disků mi uvedené rozdělení nepřišlo vůbec optimální. Ihned po instalaci jsem proto nabootoval GParted liveCD a provedl změny: SWAP jsem přesunul na HDD, systému na SSD jsem omezil prostor na 12GB (stejně je to asi zbytečně moc) a vytvořil jsem další prázdný oddíl. Na HDD jsem nakonec udělal ještě třetí oddíl pro MySQL databáze, ty jsem si netroufnul dát na SSD.

    Po novém startu OMV už nepotřebujete klávesnici ani displej a můžete se připojit na webové rozhraní. To má zatím 18 lokalizací, čeština chybí. Jsem ještě oběť ruštiny, nicméně v základní anglické verzi jsem se zorientoval dost rychle. I když jste si předtím nastavili heslo pro přístup do Debianu, zde se pro začátek přihlašte jako admin heslem openmediavault.

    Základní nastavení

    link

    Jako první si změňte administrátorské heslo, případně port, kde budete se serverem komunikovat. K dispozici je komfortní volba pro vygenerování certifikátů, to lze využít např. pro přihlašování šifrovaně přes SSL. Dál nastavte čas a datum, parametry síťování a firewallu, zasílání zpráv od serveru, případně powermanagement. Ten jsem využil k popůlnočnímu vypínání stroje, ranní spouštění jsem už předtím nastavil v BIOSu.

    V podnabídce Storage najdete potřebné volby pro nastavení diskového subsystému včetně RAID, pokud se ale neobejdete bez LVM, musíte je doinstalovat z nabídky pluginů. Je zde samozřejmě třeba podle potřeby přimontovat všechny datové oddíly.

    Práce s logickými oddíly

    Aktualizace

    link

    Provádí se volbou Update Manager. Pokud se objeví neprázdný seznam, zaškrtnete požadované moduly (Debianu a/nebo OMV), zvolíte Install a počkáte na dokončení a vyprázdnění okna. Podle mých zkušeností se distribuce poměrně intenzivně vyvíjí, není snad týdne, aby nebyla k dispozici nějaká aktualizace, i když někdy jde jen o upgrade Debianu. Když jsem instaloval systém, šlo tuším o verzi 0.3.2.x, momentálně jsme na 0.4.25.y. Aktualizace jsou v naprosté většině bezproblémové a nová verze začíná pracovat bez potřeby restartu stroje. OMV má dost aktivní komunitu, takže případné chyby bývají nahlášeny a opraveny opravdu promptně.

    Access Right Management

    link

    Obsahuje volby pro nastavení nastavení skupin uživatelů, uživatelů a sdílení adresářů včetně podpory ACL.

    Pluginy

    link

    Kromě toho, co je v OMV v základu, existují další služby, které je možno doinstalovat ve formě pluginů. Ty jsou dvojího druhu:

    • od autora OMV;
    • od třetích stran, zatím se zdá, že sem přispívá pouze Marcel Beck, který ale vytvořil víc pluginů než samotný V. Theile.

    Jejich instalace se provádí jednoduše zvolením příslušné položky v nabídce a označením žádaných pluginů a jejich poinstalačním nastavením.

    Část nabídky pluginů

    Služby

    link

    Kromě služeb nutných pro běh systému obsahuje OMV v základu 7 služeb, ostatní je možno doinstalovat jako pluginy. Zkusím se zmínit o těch, se kterými mám nějakou zkušenost (plnou nabídku si najděte na webu). FTP běží na ProFTPd a umožňuje nastavit vše co člověk potřebuje včetně práv rychlosti přenosu a šifrování. SMB/CIFS určitě nemusím představovat, platí zde totéž co výše. Bez dalších podrobností do základu patří ještě: NFS, SNMP, Rsync a TFTP.

    Další služby je možné doinstalovat: UPS, Printing (CUPS a síťový tisk obecně), OpenVPN (úplné nastavení serveru včetně správy serverového i klientských certifikátů), po nastavení firewallu jsem díky tomu získal bezpečnou správu dostupnou pouze tunelem OpenVPN.

    Apache je v OMV funkční z principu, pokud ale chcete provozovat vlastní webový server, je třeba doinstalovat službu Website. S tím souvisí i služba MySQL, která zpřístupní i pohodlnou instalaci softu phpMyAdmin. Na konec jsem si nechal službu SSH (je v základu), po jejím povolení a případné změně portu budete mít k dispozici vzdálenou konzoli Debianu, na kterém OMV běží.

    Takhle vypadá nastavení OpenVPN

    Jak jsem využil konzoli

    link

    Debian v OMV obsahuje implicitně příkaz apt-get a má nastavenou cestu k repozitářům, lze tedy nainstalovat vše, co Debian nabízí. Pokud ale příslušná služba nemá podporu v OMV, máte 2 možnosti: doprogramovat chybějící funkčnost do OMV nebo ji spravovat z konzole. Druhá možnost bohužel může znamenat kolizi s OMV.

    V úvodu jsem psal, že stroj pracuje zároveň jako router, tuto funkčnost ale OMV nepodporuje. Je sice možné dvě a víc LAN karet spojit kvůli větší propustnosti (bonding), bridge ale z rozhraní nastavit nelze. Nainstaloval jsem tedy mc a přemostění čtyř z pěti rozhraní jsem ručně dopsal do souboru /etc/network/interfaces s vědomím, že v případě pozdějšího nastavování příslušné volby v OMV budu muset most opět ručně obnovit (zajímavé je, že se takto vytvořené rozhraní br0 v OMV normálně zobrazí, nejde ale editovat). Routování jsem povolil zápisem do souboru /etc/sysctl.conf, kde jsem upravil řádek net.ipv4.ip_forward = 1 a konečně do souboru /etc/network/if-pre-up.d/iptables jsem dopsal nastavení NATu:

    iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth4 -s 192.168.1.0/24 -j SNAT --to-source aa.bb.cc.bb 
    

    (Tímto děkuji panu Milanu Keršlágerovi za shrnutí a vysvětlení na stránce na pslib.cz.)

    Závěrem

    link

    Po asi půlročním provozu si troufám OMV doporučit všem uživatelům, kteří hledají spolehlivý serverový OS se stravitelnou a přehlednou administrací a je jim proti srsti skončit u Windows Home Serveru.

    Hlavní webové adresy podpory OMV

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Ruža Becelin avatar 20.3.2013 08:23 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    OMV pouzivame aktivne rok zpatky, zacinali jsme na verzi 0.3 a stejne jako autor jsme se plynule presunuli na 0.4.

    Celkove jsme spokojeni, OMV obsluhuji nekoli TB bez problemu.

    Co bych vytknul (zatim jsem nic nehlasil :-)):
    - Obcas to vyhazuje zahadne chyby, presto, ze se akce provede (oblibena communication failure)
    - Cela konfigurace je v jednom (!) XML souboru, obcas se pri vetsim sachovani s disky stalo, ze dojde k poskozeni souboru
    - OMV neumoznuje zadat parametry pri formatovani FS, takze ext* standardne alokuji 5% i na datovych discich
    - Trochu chaos co se tyce vytvareni sdilenych disku (pres shared folders). Disky jsou pres bind namountovane 2x, coz autor vysvetluje snahou sjednotit sdileni, ale my stejne veskere mount pointy udrzujeme pod jednim adresarem
    - LDAP plug-in je fajn, ale nejde pouzit pro webove rozhrani (vetsi granularita pri sprave)
    20.3.2013 09:16 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Chyby a nedodělky má každý soft, s těmi v OMV se dá žít. Člověku nic nebrání použít konzoli a:

    - konfiguraci zazálohovat, jeden soubor se zálohuje dobře :-)

    - naformátovat FS z příkazové řádky a v rozhraní to jenom přimontovat.

    - chaos kolem sdílení je, to mi taky vadí

    - záhadné chyby jsou podle mne způsobeny právě ručními úpravami v konfigurácích, které potom OMV neumí korektně načítat

    Za příspěvky v diskuzi jsem vděčný, určitě se leccos dozvím.

    Ještě bych přilinkoval svůj starší blog, kde je mimo jiné i fotka mainboardu s přídavnou deskou s dalšími LAN adaptéry. A ano, volbou distribuce jsem (s přestávkami) strávil skoro rok, naštěstí mě čas až tak netlačil.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Ruža Becelin avatar 20.3.2013 12:38 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Chyby a nedodělky má každý soft, s těmi v OMV se dá žít. Člověku nic nebrání použít konzoli a:

    - konfiguraci zazálohovat, jeden soubor se zálohuje dobře :-)
    Tak zalohuje se nam cela masina, navic v poslednich verzich vypada, ze to ustalo

    - naformátovat FS z příkazové řádky a v rozhraní to jenom přimontovat.
    Fajn, ale kdo si uvedomi, ze mu chybi 5% mista ;-) Tohle se da obejit treba aliasem - ono na druhou stranu je tohle spis bug v mkfs, protoze rezerva 5% je fajn vec pro root disk, ale pro datove je zbytecna, takze by to nemuselo byt default.

    - záhadné chyby jsou podle mne způsobeny právě ručními úpravami v konfigurácích, které potom OMV neumí korektně načítat
    To prave ne, uz dlouho jsem na XML nesahl a zrovna dneska mi to vyhodilo tuhle hlasku pri nastavovani timeout session. Ale nedeje se to casto.

    Za příspěvky v diskuzi jsem vděčný, určitě se leccos dozvím.
    Doufam, ze to nevyznelo jako prehnana kritika z moji strany, OMV povazuji za nejlepsi NAS reseni z tech, co jsem testoval a projektu dost fandim. Krom toho je to postavene na Debianu, takze se OMV krasne integroval do naseho prostredi (az na par drobonsti)
    20.3.2013 13:22 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Já nejsem nekritický zastánce OMV, chtěl jsem tady jenom ukázat, že existuje zajímavá alternativa domácího NASu, taky proto, že se v minulých dnech objevilo pár blogových zápisků jejichž autoři se ptali na vhodné řešení. Takže pokud něco vyzní kriticky, tak to neberu jako kritiku na mne, ale spíš jako poukázání na to, co by bylo vhodné v OMV ještě zlepšit. Protože se tu ale bavíme česky, asi se to k V. Theilemu nedonese...

    Jinak z mého článku je nejspíš poznat, že jsem spokojen i já :-)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Heron avatar 20.3.2013 15:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Fajn, ale kdo si uvedomi, ze mu chybi 5% mista Tohle se da obejit treba aliasem - ono na druhou stranu je tohle spis bug v mkfs, protoze rezerva 5% je fajn vec pro root disk, ale pro datove je zbytecna, takze by to nemuselo byt default.

    Rezervované místo pro roota na systému souborů lze kdykoliv za běhu změnit pomocí tune2fs.

    Ruža Becelin avatar 20.3.2013 21:49 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Ja vim, ze da, mluvil jsem o defaultu - pro vsechny disky krome root je rezerva zbytecna...
    20.3.2013 11:49 BrainLess
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Hehe, ja jsem mel genezi presne opacnou. Hral jsem si a doma provozoval PC server ( linux/debian ) jakozto fileserver mdadm/cryptoloop. Fungovalo to, hucelo to, zralo to energii.

    Presel jsem na synology ds212 + 2x2TB WD Red a maximalni spokojenost. Vubec nelituji. Nehuci, nezere to ( samozrejme oproti PC) spotreba je tusim do 20W, a vetracek co tam je je opravdu tichy ( je slyset pouze v noci pokud ho chcete slyset ). Misto "domaciho serveru" mam raspberry pi, ktere dela sluzby ktere potrebuji a jsem happy.
    20.3.2013 12:49 Zett | skóre: 14 | blog: Dell_PowerEdge_1800
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Já jsem podobné zvažoval před 14 dny. Řešil jsem ITX desky, ITX skříně, zdroje, distribuci a nakonec jsem ten nápad po několika propočtech opustil a koupil Synology DS213.

    Z.
    20.3.2013 13:33 motyq | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    ja zakotvil ted u zacate desky. 4x disk, 2x 2tunerove dvb-s2 karty. cele to zere 47W. Ted budu menit za 3x3T disk, tak pocitam trosku snizeni zravosti. ale o omv take uvazuju, ty karty bych pak zprovoznil "na pozadi"
    http://wocis.net - můj píseček
    20.3.2013 13:41 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Ta neskutečně pomalá věc, kterou zmiňuju v úvodu článku měla jeden disk a spotřebu 19W (podle wattmetru z Lidlu). S novým strojem jsem vyhodil i 100Mbit router (9W) a momentálně mám 1Gbit vnitřní síť s výrazně rychlejším serverem s celkovou spotřebou do 35W v jediné krabici ve skříni na chodbě. Chladí to nejpomalejší ventilátor co jsem našel v nabídce a to stejně spíš pro klid duše. No a v noci je to vypnuté...
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    jiri.one avatar 20.3.2013 18:28 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault

    Prodávám zrovna podobnou desku na Aukru :)..

    Každopádně článek pěkný a rozhodně dobré řešení. Mám to řešené podobně, ale já tam mám openSUSE.

    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    20.3.2013 19:25 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    To je stejná deska se slabším procesorem. A OpenSUSE jsem zkoušel taky, ale tohle je větší pohodlí
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    jiri.one avatar 20.3.2013 21:21 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Je to tak, OMV je velké pohodlí a také jsem o něm uvažoval. Ale nakonec jsem skončil u openSUSE, protože ho mám zkrátka všude :).
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    21.3.2013 08:17 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše IPv6
    Dobře tomu rozumím, že IPv6 spravovat neumí?
    21.3.2013 08:31 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IPv6
    V OMV podpora IPV6 není (mně tedy zatím nechybí). Přímo v Debianu se ale nepochybně nastavit dá.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    21.3.2013 10:30 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Ahoj,

    pokoušel jsem se stáhnuté iso naistalovat ve virtuálním serveru (kvm na ubuntu serveru, plná virtualizace), zobrazí se mi úvodní obrazovka s volbama instal, install (serial?), .... Po odkliknutí install se dál nic neděje. Zkoušel jsem ještě volby noacpi a noapic, ale nepomohlo. Vyzkoušeno na obou iso (i386, amd64, mD5 součty sedí). Nezkoušel jste to někdo nebo nevíte v čem by mohl být problém? Na googlu jsem žádné info ohledně běhu ve virtuálu nenašel.

    Dík
    21.3.2013 12:06 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    To sis vypálil CD? Zkusil bych to přes UNetBootIn nahrát na flešku a nainstalovat z ní.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    21.3.2013 13:13 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    instaloval jsem standardne pomocí virt-install

    sudo virt-install --connect qemu:///system -n ovm -r 2048 --vcpus=1 --disk path=/home/images/ovm.img,size=5 -c /home/osisos/openmediavault_0.4_amd64.iso --vnc --noautoconsole --os-type linux --accelerate --network=bridge:br0 --hvm

    stejným způsobem jsem již instaloval ubuntu, centos a podobně a vždy bez problému.
    21.3.2013 13:56 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    No, tak to mě bohužel nic nenapadá, zkus se podívat do diskuzí OMV, jestli tam někdo neřešil podobný problém.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    21.3.2013 18:49 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    tak chyba byla na mé straně, u parametru --vnc mi chyběla jedna pomlčka, pak se to chovalo podivně tak, jak jsem popsal. Po správném zadání se mi povedlo nainstalovat.
    21.3.2013 19:47 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    kvm neznám, tak jsem neměl šanci pomoci.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    22.3.2013 09:57 jameson@jilove.net
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Jan pár "zajímavých" dodatků, co si matně vzpomínám, že funguje (fungovalo) :

    - OMV lze velmi snadno doinstalovat i z normálního Debianu na předpřipravenej systém - lze do něj nějak přidat i FC Fibre Channel Target - pak může v serverovně sloužit jako FC storage pro Cluster (není to v GUI - pouze CMD) - v případě výkonnějšího stroje - lze současně nainstalovat i Proxmox (pak to může zároveň sloužit i jako KVM hostitel pro pár virtuálních serverů )

    R.
    22.3.2013 10:27 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Půl roku s distribucí OpenMediaVault
    Nezmínil jsem se v článku (protože to nemám vyzkoušené), že existuje i plugin Virtualboxu, ve kterém lze instalovat a nastavovat virtuální stroje z webového rozhraní.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    22.3.2013 17:05 Daret
    Rozbalit Rozbalit vše OpenMediaVault pod Ubuntu/XBMC
    Skusal to niekto instalovat pod Ubuntu, prip. XBMC?

    Nasiel som nejake info:
    http://forums.openmediavault.org/viewtopic.php?f=12&t=25

    Zaujimali by ma nejake skusenosti.

    Momentalne sa chystam prerobit MYTHTV na XBMC a pouzivam to aj ako NAS (NFS, Torrentflux, ...) s RAID polom.
    Zatial som to konfiguroval cez prikazovu riadku a OMV vypada ako zaujimava alternativa :)
    23.3.2013 11:52 me
    Rozbalit Rozbalit vše Distribuce pro NAS
    Pred casem jsem take vybiral distribuci pro novy NAS stroj. Tady je maly seznam, co jsem nasel.

    V clanku popsane OMV postavene na Linuxu (http://www.openmediavault.org/) se inspirovalo u distribuce vychazejici z FreeBSD, FreeNAS. Projekt ktery dnes pokracuje z FreeNAS se musel prejmenovat na NAS4Free: http://www.nas4free.org/

    Soucasne FreeNAS je uplne novy projekt postavany na FreeBSD s podporou komercni firmy, adresa je http://www.freenas.org. Je to vykonne NAS reseni postavene kolem ZFS. Nevyhodou je, ze ZFS vyzaduje hodne pameti a hodne vykonu... Pokud pozadujete RAID5, FreeNAS s ZFS muze byt zajimavy. RAIDZ nema problemy jako RAID5 (mozna skryta korupce dat). Take je mozne pouzit online kompresi, sifrovani, deduplikaci; zajmave, ale vse pozaduje pamet a vykon, deduplikace dat je velmi narocna na pamet...

    Pak me zaujal projekt UnRAID (http://lime-technology.com/). Je to komercni projekt, ale ma take free verzi, ktera podporuje konfigurace do 3 disku, tedy dva datove disky, jeden paritni. V zahranici je hodne doporucovana pro domaci nasazeni na domaci multimedialni server. Vyzdvihuji se snadne upgrady disku a licence pro serioznejsi pouziti (vice disku) nejsou drahe. Instaluje se na USB disk. Data uklada s paritou, podobne jako RAID4, ale je to chytre vymyslene, disky lze vymenovat, snadno provadet zvetsovani kapacity, atd. Toto reseni je take zajimave i s pohledu spotreby energie, disky nemusi bezet soucasne jako u jinych RAID; pokud ctete, staci jeden disk, pro zapis je treba roztocit disky dva (data a parita), pokud je disk v klidu, system je na USB a disky mohou stat. UnRAID ma povest vyladeneho a stabilniho systemu.

    Osobne planuji nasazeni UnRAID na nejakem PC s ATOM nebo starem PIII (tam budu muset vyresit bootovani z USB). A zrejme si take postavim FreeNAS se tremi velkymi disky pro zalohu osobnich dat, zaloh, atd...
    23.3.2013 17:33 MK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuce pro NAS
    Já používám UnRaid, ale pokukuji po něčem jiném. S UnRaidem jsem vcelku spokojen, vyhovuje mi boot z USB, chci ale další disk a to už bych si musel koupit placenou verzi. A to nechci, protože URaid je One Man Show, vývoj se téměř zastavil, autor skoro nekomunikuje a za něco takovýho platit nebudu. Zajímalo by mě srovnání OMV s UnRaidem, pokud má někdo zkušenosti s oběma.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.