abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 731 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)

    27. 3. 2012 | Jaroslav Řezník | Návody | Programování | 15344×

    V minulém dílu seriálu o vývoji aplikací v QML jsme si ukázali, jak nainstalovat vývojové prostředí, vytvořit projekt a přeložit jednoduchou ukázkovou aplikaci napsanou právě v jazyce QML, a to s využitím Qt Components. Hello World prostě k životu programátora tak nějak patří. V pokračování se dostaneme více do teoretické roviny – představíme si jazyk QML, Qt Quick, možnosti jeho využití a prvky pro tvorbu uživatelského rozhraní.

    Ať neskončíme jako akademici, vše bude doprovázeno názornými příklady. Povíme si také, proč vyvíjet aplikace v QML a jaký je vztah QML, potažmo celého Qt Quick ke klasickému desktopovému Qt a jeho primárnímu jazyku C++. V příštím pokračování se pak dostaneme k tvorbě větší aplikace pro MeeGo Harmattan a Symbian a projdeme si podrobněji komponenty používané na těchto platformách – Qt Components.

    Obsah

    Proč použít jazyk QML a Qt Quick?

    link Začněme tedy od konce. Proč se zaobírat jazykem QML a celým Qt Quick? Když samotné Qt jako toolkit pro vývoj grafických aplikací existuje již notnou řádku let, C++ je oblíbený jazyk, který zná spousta vývojářů a vzniklo tak moře aplikací. To je ovšem důvod číslo jedna – celý svět Qt je hodně zaměřený na programátory – a ti, jak je známo, nejsou vždy nejlepší, co se týče interakce s uživatelem. Jedním z cílů Qt Quick je zlepšit spolupráci designerů a programátorů, pokud možno oddělením logiky (která může být v právě v jazyce C++) od vzhledu aplikace. Ani v QML nedosáhneme tohoto snu o oddělení logiky od vzhledu zadarmo, ale při správném použití se dá dojít k cíli mnohem snadněji než v čistém Qt s C++.

    Dalším důvodem je i požadavek na interaktivitu aplikace a její grafický projev, doprovázený spoustou animací a nejrůznějších udělátek – hlavní to požadavek dnešní doby našich uživatelů. Ano, i samotné Qt obsahovalo velmi dobrou podporu například pro animace – a tady narážíme na hlavní vztah Qt a QML. Na první pohled se totiž může zdát, že QML nemá s původním Qt nic společného. Jedná se o vlastní jazyk, nepoužívají se běžné komponenty pro návrh uživatelského rozhraní a i celá logika aplikace se dá bez větších problémů napsat v JavaScriptu, jak si později ukážeme. Qt je ve světě QML a Qt Quick totiž použito pouze jako nástroj, který se důmyslně schovává vespod této technologie. V QML pak víceméně zadarmo získáme právě podporu animací, skriptování, renderování obsahu (v Qt Quick 1 pomocí QGraphicsView), síťovou transparentnost atd. Standardní Qt a QML se tedy více navzájem doplňují, než si konkurují.

    Na některých mobilních platformách (jako je MeeGo Harmattan) jsou pak standardní QWidget komponenty úplně ignorovány, případně jejich použití přináší mnohé problémy, příkladem je neexistence kinetického skrolování atd.

    Jazyk QML

    link

    QML je ve své podstatě jednoduchý (ačkoliv celá definice zní hodně tajuplně) deklarativní vysokoúrovňový skriptovací jazyk určený jak k popisu vzhledu samotné aplikace, tak i jejího chování. Uživatelské rozhraní aplikace je pak popsáno ve stromové struktuře objektů a jejich vlastností. Jazyk QML získává na síle především možností využít v dnešní době oblíbeného JavaScriptu. Z toho taky svou syntaxí vychází. Dokonce přináší i část HTML5 API.

    Základní prvky jazyka a tzv. property bindings

    link

    Základní struktura jazyka QML je velmi jednoduchá – skládá se z objektů a jejich vlastností. Nejlépe si jeho možnosti ukážeme na jednoduchém příkladu, který vykreslí modrý obdélník o rozměrech 400 pixelů na 200 pixelů a do něj umístí text Hello World. Tento text bude vertikálně zarovnaný na střed a zprava zarovnaný na pravý okraj obdélníku, ve vzdálenosti 50 pixelů. Výška textu se bude dynamicky měnit podle rodičovského objektu, a to na jednu osminu jeho výšky. Příklad je pak spustitelný jak v editoru Qt Creator (na základní QML bez Qt Components stačí i běžný desktopový projekt, není potřeba zakládat speciální Harmattan/Symbian projekt), tak i z aplikace qmlviewer. Tu najdete ve výchozí instalaci Qt ve vaší distribuci.

    QML

    1   import QtQuick 1.0
    2
    3   Rectangle {
    4       width: 400
    5       height: 200
    6       color: "blue"
    7
    8       Text {
    9           id: helloText
    10          anchors { verticalCenter: parent.verticalCenter; right: parent.right; rightMargin: 50 }
    11          text: "Hello World"; color: "white"; opacity: 0.0
    12          font.pixelSize: parent.height / 8
    13       }
    14
    15      Component.onCompleted: { helloText.opacity = 1.0 }
    16  }

    Na prvním řádku si naimportujeme základní elementy Qt Quick, v našem případě verzované (a to ve verzi 1.0). Příkaz import je možné využít jak pro import vlastních elementů/komponent, tak i k natažení separátních zdrojových kódů v JavaScriptu. Následně v našem příkladu využijeme základního vizuálního elementu Rectangle – obdélníku. Říká se, že v QML je možné zobrazit úplně vše, pokud je to právě obdélník (ukážeme si časem, že to není tak úplná pravda). Všimněte si, že za názvem elementu se nachází složená závorka, které pak s uzavírací složenou závorkou obaluje všechny objekty potomků (children) – zde to je právě jeden objekt Text. Vztah rodič-potomek je v QML velmi hojně využíván a tvoří tak výše zmíněnou stromovou strukturu.

    Oba objekty pak obsahují několik vlastností. Např. šířku (width) a výšku (height) v případě elementu Rectangle. Dvojtečka před hodnotou pak symbolizuje tzv. binding – deklarativní způsob vyjádření obsahu vlastnosti. Hodnotou může být jak některý ze základních typů QML (např. int, real, string), tak jiný QML element. Od chvíle vytvoření bindingu dojde ke svázání hodnoty s hodnotou přiřazeného elementu. To je nejlépe vidět na řádku č. 12, kde výška textu v pixelech je svázaná s výškou rodičovského prvku (a k tomu ještě rozšířena o JavaScriptový výraz). Ve chvíli, kdy se změní výška rodiče, dojde k automatické propagaci nové hodnoty i na výšku našeho textu a k vyhodnocení výrazu. Dále je potřeba rozlišovat, kdy se jedná o binding a kdy o prosté přiřazení v JavaScriptu (řádek č. 15). To navíc odstraní původní binding a nemá jeho vlastnosti!

    Jednou ze speciálních vlastností je vlastnost id (na řádku č. 9) a slouží k identifikaci a přístupu k danému objektu. V rámci QML komponenty musí být id unikátní. Po prvotním nastavení je navíc vlastnost id neměnná. Na jednom řádku je možné uvést více vlastností, které jsou oddělené pomocí středníku (řádek č. 11). Na předchozím řádku 10 (odmyslíme si zatím, jak funguje pozicování v QML) najdeme tzv. skupinovou notaci zápisu skupinových vlastností (group properties). Jedná se většinou o logické sdružení vybraných vlastností. Ekvivalentní zápis řádku 10 bez použití group properties by vypadal takto:

    10          anchors.verticalCenter: parent.verticalCenter
    10a         anchors,right: parent.right
    10b         anchors.rightMargin: 50

    Rychlý průlet QML pak zakončíme zpracováním signálů na řádku 15 kódu. Jazyk umožňuje v reakci na emitovaný signál vykonat blok JavaScriptového kódu – v našem případě přiřadí neprůhlednosti (opacity) hodnotu 1.0 typu real. Více kódu si ukážeme později v textu na názorných příkladech.

    Grafické uživatelské rozhraní

    link

    Základním stavebním kamenem v QML je element Item. Jedná se o nevizuální element, který však obsahuje všechny základní vlastnosti vizuálních elementů, jako je šířka, výška, kotvy (anchors) atd. a je jejich přímým předkem v hierarchii objektů. Možné využití je například pro seskupování prvků uživatelského rozhraní. Takže se i Item používá velmi často a jedná se o celkem užitečný element.

    Přehled základních elementů pro tvorbu UI

    link

    Jeden z dalších základních elementů, Rectangle, jsme si už představili v příkladu výše, kde k Item přidával jen vizuální formu. Pojdme se tedy podívat, jaké základní elementy QML/Qt Quick dále nabízí.

    Text, TextEdit a TextInput

    link

    Pro výstup textu je v QML určen element Text. Ten jednak dědí základní vlastnosti elementu Item a také dovoluje většinu běžných operací s textem. Od změny stylu (sdružená vlastnost font – velikost textu, tučné písmo atd.) až po rich text, ve formátu HTML (vlastnost textFormat). Zajímavou vlastností je i elide, která nahradí dlouhý text třemi tečkami a tak zabrání přetečení textu a uživatele informuje o jeho neúplném zobrazení. Samozřejmostí je možnost nastavení zalamování textu.

    QML

    Text { text: "First"; font.pixelSize: 48; }
    Text { text: "Second"; color: "red"; font.pixelSize: 24; }
    Text { text: „Third“; color: „white“; font.pixelSize: 64; font.bold: true; font.strikeout: true; }

    Elementy TextInput a TextEdit pak slouží ke vstupu textu. TextInput je editovatelný řádek textu, TextEdit rozšiřuje řádek editovatelného textu na víceřádkový editor. Oba elementy nabízí stejné možnosti formátování jako základní text a přidávají možnost validace vstupu, případně vstup omezený maskou, označení textu a základní metody pro práci s textem.

    Image

    link

    Element Image, jak už název napovídá, se používá k zobrazení obrázků. Zdroj se definuje ve vlastnosti source jako URL a může se jednat jak o lokální soubor (absolutně i relativně adresovatelný), tak i soubor ze síťového zdroje (protokol HTTP), případně Qt Resource (handler qrc:). Důležitou vlastností je fillMode, to je způsob, jakým se vyplní plocha elementu. Výchozím nastavením je roztáhnutí obrázku na jeho plochu. Dále pak roztáhnutí s ořezem a vyplnění dlaždicemi.

    QML

    Image {
        width: parent.width 
        height: 100
        source: "http://openclipart.org/image/200px/svg_to_png/28818/purzen_Stone_slabs_with_cracks.png"
    }
    
    Image {
        width: parent.width
        height: 100 
        source: "http://openclipart.org/image/200px/svg_to_png/28818/purzen_Stone_slabs_with_cracks.png" 
        fillMode: Image.Tile
    }

    MouseArea

    link

    TextInput a TextEdit samozřejmě nejsou jediné vstupní elementy v QML. QML podporuje vstup z klávesnice (ten přeskočíme, dnešní mobilní systémy většinou klávesnice ignorují), polohovacího zařízení (myš, dotykové plochy) a umí zpracovat i základní vícedotyková gesta (GestureArea).

    Použití MouseArea je velmi jednoduché – například vyplněním rodičovského prvku a definováním reakce na vybrané signály – např. kliknutí (onClicked), stisk a podržení (onPressAndHold) atd.

    QML

    Rectangle {
        id: rect  ...
        Text { text: "Click me"; ... }
    
        MouseArea {
            anchors.fill: parent
    
            onClicked: console.log("Clicked at [" + mouseX + ", " + mouseY + "]")     }
    }

    Ve výše uvedeném přehledu samozřejmě nejsou uvedeny všechny elementy Qt Quick 1. Zbylé elementy jsou k dispozici v dokumentaci, která obsahuje spoustu příkladů využití. Seznámili jsme se však se základy jejich použití, které jsou ve zbylých elementech velmi podobné.

    Umisťování prvků

    link

    QML nabízí tři základní možnosti pozicování prvků. Je možné pozicovat absolutně s využitím vlastností x a y, ovšem tenhle přístup by měl být v QML tabu a využíván co nejméně, protože QML přináší mnohem chytřejší a flexibilnější možnosti. Důvodem je využití v mobilních zařízeních, které mají rozličné velikosti displejů, různá rozlišení atd. Proto QML přináší takzvaný anchoring, neboli ukotvení. Nejedná se o odkaz (link), jako je to v HTML, ale o možnost ukotvit různé prvky k okolním prvkům (ve stejné úrovni stromu objektů). Pro názornost si vypůjčíme nákres z dokumentace.

    edges_qml anchors

    Rectangle { id: rect1; width: 100; height: 100; color: "red" }
    Rectangle { id: rect2; anchors.left: rect1.right; width: 100; height: 100; color: „blue“ }

    Dalši možností jsou předpřipravené kontejnery Row, Column, Flow a Grid. Jejich názvy jsou samovysvětlující. Více v následujícím příkladu.

    columnrow

    Rectangle {
        id: rect
        anchors.fill: parent
        Column {
            Row {
                Rectangle { width: rect.width / 2; height: rect.height / 2; color: "red"; }
                Rectangle { width: rect.width / 2; height: rect.height / 2; color: "blue"; }
            }
            Row {
                Rectangle { width: rect.width / 2; height: rect.height / 2; color: "yellow"; }
                Rectangle { width: rect.width / 2; height: rect.height / 2; color: "green"; }
            }
        }
    }

    Model/View architektura

    link

    Valná většina dnešních mobilních aplikací (tedy oblast, na kterou především míří vývoj v QML/Qt Quick) je postavena na principu zobrazování seznamů informací. Jedná se např. o RSS feed, seznam kuchařských receptů, kurzovní lístek nebo statusy uživatelů sociálních sítí, jako je Facebook a Twitter. A ty chceme zobrazit pokud možno v co nejvíce uživatelsky přívětivé formě. Při tvorbě uživatelských rozhraní v QML se k tomu v hojné míře využívá klasická architektura model/view. Jednoduše česky řečeno: seznam informací zde slouží jako zdroj dat (model) pro nezávislý pohled (či více pohledů – view) na data. O vykreslení informací jednotlivých prvků se pak stará tzv. delegát.

    Model a Repeater

    link

    Nejjednodušším modelem v QML je prostý celočíselný model – viz následující příklad. Ten využívá výše uvedeného pozicování do mříže (gridu) ve spojení s neméně zajímavým elementem jazyka QML – Repeaterem, tedy elementem, který umí automaticky opakovat vybrané komponenty (potomky elementu Item). V našem příkladu to budou číslice od jedné do devíti v mřížce 3×3.

    repeater

        Grid {
            id: grid
            anchors.fill: parent 
            columns: 3
            rows: 3
    
            Repeater {
                model: 9 
                delegate: Rectangle {
                    width: parent.width / grid.columns 
                    height: parent.height / grid.rows 
                    Text {
                        anchors.centerIn: parent
                        text: modelData + 1                 }
                }
            }
        }

    Obsahem vlastnosti model pak může být i seznam řetězců a objektů. Proměnná index pak obsahuje pořadí komponenty v repeateru a modelData pak její obsah. Pokud je jako model použit buď vlastní model exportovaný z jazyka C++ nebo např. element QML ListModel, má Repeater přístup ke všem jeho vlastnostem. ListModel si hned představíme.

    ListModel a ListView

    link

    ListModel je jednoduchý kontejner, obsahující jednotlivé prvky seznamu – ListElementy. Ty mají definováno datové role namísto vlastností. Syntaxe jejich zápisu je však stejná. ListModel může být jak zapsán přímo v QML, tak vytvořen dynamicky za běhu aplikace. To se hodí například na zpracování dat, která jsou stahována ze sítě.

    ListView je element, který doplňuje výše uvedený ListMode a slouží k zobrazení obsahu modelu. Na rozdíl od Repeateru se jedná o hotovou komponentu, která celý proces zobrazení dat zjednodušuje. Přidává kinetické skrolování, umisťování prvků, sekce, výběr jednotlivých prvků atd.

    V následujícím příkladu vytvoříme model, který bude obsahovat jako jednotlivé prvky druh ovoce, jejich počet a obrázek (tedy tři role – name, fruits a image). Na rozdíl od příkladu s Repeaterem jsme komponentu použitou v delegátovi nadefinovali mimo tělo ListView.

    listview

        ListModel {
            id: fruitModel
    
            ListElement {
                name: "Apples" 
                fruits: 3 
                image: "images/matou_apple.png"
            }    
    
            ListElement {
                name: "Pears" 
                fruits: 5 
                image: "images/matou_pear.png"         }
        }
    
        ListView {
            anchors.fill: parent
    
            model: fruitModel
            delegate: fruitDelegate
        }
    
        Component {
            id: fruitDelegate
    
            Row {
                width: parent.width
                height: 100
    
                Text {
    	        width: parent.width / 3
                    text: name
                }
    
                Repeater {
                    model: fruits
    
                    delegate: Row {
    		    Image {
    		        source: image
    		    }
    		}
                }
            }
        }

    Závěr

    link

    V této části seriálu jsme vám představili základy práce v QML/Qt Quick, stále nám ovšem chybí jedna důležitá věc pro tvorbu uživatelských rozhraní, a to jeho komponenty, jako jsou tlačítka, menu a jiné prvky, které jsme si ukázali již v předchozí části. Samotné QML žádné hotové komponenty neobsahuje a je na vývojáři, aby si vytvořil vlastní. Svět Qt Quick ovšem není tak zlý, jak se zdá, a pro vybrané platformy existují komponenty již předpřipravené. Usnadňují jak vývoj, tak především zaručují jistou jednotnost aplikací na dané platformě. Pro MeeGo Harmattan a Symbian existují Qt Components a v rámci vývoje první skutečné aplikace vám je podrobněji představíme v následujícím dílu.

    Be Qt: Soutěž

    link

    Pokud jste se rozhodli soutěžit se sdružením Openmobility a Nokií, tak máte za sebou první skutečné seznámení s QML/Qt Quick a nastává ideální doba k odeslání registrace vašich aplikací, na které již netrpělivě čekáme!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.3.2012 09:14 Roman Došek | skóre: 17 | blog: flare
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Díky za článek, zkoušel jsem Qt na Androidu a vypadá to, že QWidgets moc použitelné nejsou, asi nebude jiná možnost než použvat na mobilech QML....
    Rezza avatar 28.3.2012 12:34 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Jj, klasicke QWidgets moc pouzitelne nejsou. Jedna moznost je MTF (MeeGo Touch Framework). Je to set dotykovych Qt like C++ widgetu, ale to je mrtve a nejsem si jisty, jestli by to slo rozjet na necem jinem nez Meru/Harmattanu. Pro Android jiz existuji i Qt Components, nezkousel jsem zatim (a Qt Components priste).

    Kazdopadne jsem rad, ze se clanek libil :)
    29.3.2012 10:30 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    furt to nedávám ;)

    To si jako opravdu někdo myslí, že v tomhle budou grafici dělat? Nebo je to (působí to tak) zase cílený na javascript/CSS borce? Ta Qt5 bude fakt průser.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    29.3.2012 12:58 MartinK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Co konkretne ti na tom vadi ? :)

    Nejsem sice grafik, ale dela se mi v tom dost dobre - ani necitim potrebu pouzivat nejaky designer a vsechno pisu rucne.
    29.3.2012 14:20 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    jsem holt starej pardál. Nějak jsem zatím nenašel využití v reálném životě (to pro mne mobily nejsou). Všude je všechno absolutně pozicované, žádné layouty, syntaxe jak z prdele. A hlavně že je to mainstream pro Qt5. Přestože v tom mají snad akorát button (nadsázka). Třeba na to jednou bude nějaký využití, ale zatím fakt ne. Abych si musel přes repeatery kreslit vkastní tableview, na to jsem fakt příliš sexy.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Rezza avatar 29.3.2012 18:32 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Uz jsem ti na Jabberu psal, ze to absolutni pozicovani je blbost Nokiackych tutorialu - precti si tady o Anchors a layoutech (je to zbezne, aby clanek nebyl na sto stranek). Existuji desktopove Qt Components, kde Tableview je. Tento clanek je uvod do QML, pristi bude prakticke vyuziti :)
    29.3.2012 21:07 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    já vím. Jen kveruluju.

    Hele, tak mne napadlo. Což takhle vzít příklady z místního Qt seriálu a zkusit některý z nich přepsat do QML? (http://www.abclinuxu.cz/serialy/qt-4-psani-grafickych-programu) Ale měli by to dělat lidi, kteří QML umí, žejo.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Saljack avatar 29.3.2012 17:18 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Mě na tom nevadí jedna věc, ale přímo mě se.e "Samotné QML žádné hotové komponenty neobsahuje a je na vývojáři, aby si vytvořil vlastní." Tohle je podle mě obrovský krok zpět a zároveň největší problém celého QML. Proč nemůžou být komponenty již obsažené v QML?
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Rezza avatar 29.3.2012 18:31 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Komponenty budou v pristim dilu. Byl to brutalni pruser ze zacatku na Symbianu. Proto tam kazda Qt Quick aplikace vypada jinak.
    Saljack avatar 29.3.2012 18:44 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    A právě v tomhle vidím problém. Měli by prostě existovat základní komponenty přímo v Qt Quick a ne aby se tam museli přidávat. Dnes jsem celé odpoledne zprovozňoval Necessitas (Qt pro Android kdyby někdo nevěděl) a nejvíce času mi zabralo právě to zprovoznění komponent (když nepočítám, že mi z nějakého záhadného důvodu nešla v emuláturu síť a tak jsem nemohl do něj nainstalovat Qt). Kdyby to někoho zajímalo nakonec stačilo postupovat podle tohohle.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    Rezza avatar 31.3.2012 14:59 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    V Qt 5 to naopak bude jeste vic rozsekanejsi a QML bude uplne bokem od Quicku - tedy bude to jen jazyk. Ale jako fakt v Symbianu to s Qt Components byl ze zacatku dobry bordel :(
    Josef Kufner avatar 30.3.2012 04:32 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Android tímhle trpí taky (ale ne kvůli QML). Zrovna před pár dny jsem hledal, jak se mění vzhled aplikací a ony to mají zapečené v sobě, každá po svém.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.11.2021 10:54 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    I am hoping that you will continue writing this kind of blog. Thanks for sharing this information Click this
    6.11.2021 08:08 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Awesome! Learned alot thanks so much keep posting more. www.paintersstgeorge.com
    17.11.2021 07:05 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Well this is great site! Would definitely recommend this to my friends. Love the read wedding photography salem or
    17.11.2021 11:48 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    I really loved it here but are there any recent updates? Thanks cheap fence
    26.9.2022 05:55 abweb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Thank you for sharing; I discovered a lot of useful stuff here. A fantastic article that is both appreciative and useful.

    Resturant Booth Upholstery Sydney
    8.4.2023 14:20 Johny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Definitely a lot of people found out about this site. Concrete Contractors Wagga
    28.7.2023 17:52 JC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Thanks a lot for providing individuals with a very pleasant possibility to discover important secrets from this site. colorbond fence builders Townsville
    23.10.2023 12:00 Tina J Blossom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    "We specialize in providing expert assistance for seamless WiFi extender setup. Our dedicated team ensures that you can effortlessly extend your WiFi network to enjoy better connectivity throughout your home or office. Say goodbye to dead zones and connectivity issues with our reliable support." mywifiext.net

    1.12.2023 13:23 Timber fencing Werribee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Thank you for sharing this https://www.quora.com/profile/Elite-Fencing-Werribee
    5.12.2023 08:27 Angel17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Thanks for sharing this wonderful blog. Keep posting. [url=https://www.jsconstructionremodeling.com]pole barn builders indiana[/url]
    5.12.2023 10:05 Fencing contractors Rockhampton
    Rozbalit Rozbalit vše Re: QML – moderní uživatelská rozhraní v Qt (2)
    Thank you for this website, good read https://au.enrollbusiness.com/BusinessProfile/6443292/Absolute%20Fencing%20Rockhampton#

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.