abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 18:00 | IT novinky

Počítačová hra Doom slaví 25 let. Společností id Software ji vydala 10. prosince 1993. Zahrát si ji lze například na Internet Archive.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
včera 23:55 | Zajímavý článek

Nakladatelství Raspberry Pi vydalo 244 stránkového průvodce pro úplné začátečníky s jednodeskovým počítačem Raspberry Pi The Official Raspberry Pi Beginner’s Guide (pdf). Programování ve visuálním programovacím jazyce Scratch je věnována nová příručka Code Club Book of Scratch Volume 1 (pdf). Vydáno bylo také třetí číslo časopisu věnovaného počítačovým hrám Wireframe (pdf).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 23:44 | Nová verze

U příležitosti oslav jednoho roku prací na debianím balíčku, vyšlo GPXSee 7.0. Nová verze přináší zejména podporu vektorových map (Mapbox PBF) pomocí nově vzniklého Qt pluginu.

Martin Tůma | Komentářů: 7
7.12. 23:33 | Nová verze

UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch (seznam podporovaných zařízení), oznámila vydání nové verze Ubuntu Touch OTA-6. Zdůrazněna jsou například vylepšení webového prohlížeče Morph.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 21:33 | Komunita

Richard Hughes na svém blogu informuje, že se společnost AMI (American Megatrends Incorporated), největší dodavatel firmwarů a BIOSů (AMIBIOS, Aptio, ...), zapojila do projektu LVFS (Linux Vendor Firmware Service). Seznam projektem podporovaných zařízení by se měl tedy časem rozšířit.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 20:11 | Komunita

Nadace pro svobodný software (FSF) informuje, že seznam doporučených svobodných distribucí GNU/Linuxu byl rozšířen o distribuci Hyperbola GNU/Linux-libre. Hyperbola vychází z Arch Linuxu a na rozdíl od něj splňuje požadovaná kritéria.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
7.12. 19:55 | IT novinky

Společnost Valve oznámila, že počítačová hra Counter-Strike: Global Offensive (Steam) je nově free to play. Hra Company of Heroes 2 (Steam) je do pondělí 10. prosince zdarma.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
7.12. 00:11 | Nová verze

Byla vydána verze 7.3.0 skriptovacího jazyka PHP používaného zejména k vývoji dynamických webových stránek. Jedná se o první stabilní verzi nejnovější větvě 7.3. Podrobný přehled novinek v seznamu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
6.12. 23:55 | Nová verze

Byla vydána verze 1.31 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
6.12. 23:40 | Zajímavý článek

V roce 2015 Microsoft s Windows 10 představil i jeho nový prohlížeč Edge, který používal a používá nový engine EdgeHTML. Před pár dny se začaly objevovat zprávy o přechodu na Chromium engine. Nyní Microsoft vydal oficiální vyjádření, kde skutečně potvrdil přechod na Chromium projekt.

Max | Komentářů: 31
Chystáte se přejít na Wayland na „desktopu“?
 (25%)
 (7%)
 (11%)
 (32%)
 (26%)
Celkem 101 hlasů
 Komentářů: 14, poslední dnes 12:19
Rozcestník

Danix

30. 4. 2004 | Jindřich Skupa | Recenze | 17272×

Danix je jedna z mnoha živých linuxových distribucí postavených na Knoppixu (jehož základem je Debian). Takových distribucí je celá řada, takže co je právě na této zajímavé?

Jednou z nejlepších vlastností je její počeštění, které je na velice dobré úrovni, i když menší nedostatky by se našly. Kvalita počeštění je dána hlavně tím, že Danix vyvíjí tým z Čech právě pro české uživatele. Tím se i trochu dostáváme k tomu, k čemu je Danix určen.

Určení

Dle autorů, cituji: "Danix je plnohodnotná linuxová distribuce postavená na velkém množství aplikací s cílem dát vám svobodnou volbu při používání legálního software bez nutnosti za něj draze platit. Zveme vás do světa, který nemá omezení a kde se fantazii meze nekladou. Pomoci tohoto produktu se můžete rozvíjet všemi směry." Z toho vyplývá, že tvůrci sázejí spíše na v Linuxu nezkušené uživatele s odvahou experimentovat. Live distribuce je vhodná k pokusnému použití a na demonstraci možností a schopností Linuxu i jako desktopového operačního systému. Proto budu Danix popisovat spíše očima začínajícího "linuxáka" či spíše uživatele používajícího svá oblíbená Windows, který chce zjistit, co to vlastně ten Linux je.

Danix - Uvod

Danix je doslova nabit multimédii, kancelářskými balíky, jednoduchými logickými hrami, výukovými programy a dalšími nástroji. Díky hrám a výukovým programům si mohou Danix vyzkoušet i děti.

Boot

Začnu tím, co uživatele potká jako první. A to je boot samotného Danixu. Po vložení CD do mechaniky nás pozdraví LILO s velkým logem Danixu. Zde ovšem nastaly první lapálie. Uživatel přicházející z Windows je v rozpacích - co teď? Pro něho se v pravém dolním rohu nalézá nápis [F2 Nápověda] - jak nebo kde najít nápovědu. Stiskl jsem tedy F2, ale místo slibované nápovědy se objevila oranžovo-žlutá obrazovka jen s nápisem boot: a blikajícím kurzorem. Zde vývojáři udělali patrně malou chybičku, nápověda se totiž nalézá až pod klávesou F3 a další "expertnější" popis voleb se nachází pod klávesami F4 a F5.

Chybička malá, nicméně zmate. V nápovědě jsou popsány volby bootu, je možné nastavit rozlišení framebufferu, jádro 2.4.25, nebo 2.6.x, vypnout detekci hardware (mnoha lidmi kritizovanou) a další pro typického uživatele převážně kosmetické volby. Stiskl jsem tedy Enter a bootoval bez všemožných voleb. Detekce hardware proběhla zdařile a systém naběhl rovnou do prostředí KDE (3.2.1), kde mě uvítalo startovací logo KDE s veselými tučňáky v různých pozicích. Na výběr jsou i jiné okenní manažery, WindowMaker, IceWM, TWM a můj oblíbený FluxBox.

Danix - KDE

Multimédia

Co se týká multimédii, zde autoři opravdu nešetřili. Pro přehrávání videa je zde množství přehrávačů: Kaboodle(1.7.1), Kaffeine(0.4.1), Noatun (2.4.1) a xine (0.9.23), chybí jen další z frontendů Totem. Celkem zde postrádám oblíbený MPlayer, který nebylo možné zakomponovat z důvodu licenčních podmínek tvůrců MPlayeru.

Pro přehrávání zvuků jsou to opět standardní nástroje KDE: JuK (2.0.1) a pro přehrávání audio CD KsCD (1.4.1). Výběr doplňuje XMMS (1.2.9). Pomocí Danixu je možné i ripnout oblíbené CD do formátu MP3. Abyste si jej pak kdykoli mohli bez hledání poslechnout, použijte program KAudioCreator (1.0).

Pokud máte zájem o přehrávání MIDI, je k dispozici opět program z KDE, Kmid (2.0). Pro záznam zvuku naleznete na CD KRec (0.5) a KRecord (1.15.1). Pokud máte dvě mechaniky (CD a xxRW), není problém ani s pálením CD pomocí K3b (0.11.90). Ani v oblasti práce s obrázky to není špatné, je zde GIMP (2.0pre4) a standardní KDE prohlížeče.

Kancelář

Danix je poměrně dobře připraven i pro kancelářské využití. Kromě KOffice (1.3), které se skládá z KWord (dokumenty), KSpread (tabulky), KPresenter (prezentace) a KChart (grafy), má i "konkurenční" OpenOffice.org 1.1.1, jehož součástí jsou Writer (dokumenty), Math (matematika), Calc (tabulky). V oblasti kanceláře, respektive menu v nabídce KDE, jsem objevil další malinkatou chybku, a to v přítomnosti odkazu na AbiWord, který zde není. Prohlížení dokumentů v PDF je možné přes xpdf (3.0) a GV (3.5.8).

Danix - OOo

Komunikace a internet

I pro běžnou internetovou komunikaci (pošta, IRC, ICQ, news, prohlížení webu) je Danix připraven dobře. Opět stojí výbava z větší části na KDE. KMail (1.6.1) je pro psaní e-mailů přehledný a přívětivý nástroj. Pro oblíbené ICQ je zde klient Sim (0.8.3), pro IRC zase Konversation (0.14) a Xchat (2.0.7). Pro newsové a diskuzní skupiny KNode (0.7.7). Pro prohlížení www jsou připraveni nejlepší z nejlepších: Mozilla (1.6), Konqueror (3.2.1) a Links (2.1pre13). Pro připojení k internetu je zde podpora pro klasické vytáčené připojení, ISDN, ADSL a Wi-Fi, které lze přehledně konfigurovat pomocí nástroje v menu Nastavení -> Knoppix, kde jsou konfigurační nástroje např. i pro tiskárny a TV-karty.

Pro děti

Danix je určen i dětským uživatelům, kteří si najdou své mezi hrami, ale i v nabídce "Škola hrou", kde jsou připraveny aplikace pro procvičování jazyků, matematiky, psaní na stroji a další. Většina jich je opět z dílny KDE a je řešena opravdu ve stylu "škola hrou". Příkladem je KHangMan (1.3) alias Oběšenec z jazykové sekce, který mě jeden čas docela "chytil". Je zde i KEduca, nástroj určený vyloženě pro zkoušení a tvorbu testů.

Danix - HangMan

Vývoj

Typické vývojové nástroje jako např. KDevelop v Danixu nejsou. Podle mě ani být nemusí a jejich absenci považuji spíše za prozíravost. Neočekává se, že experimentující uživatel Windows bude chtít pod Danixem programovat. Jsou zde ovšem nástroje pro běžného uživatele užitečnější jako například Quanta (3.2.1), editor HTML stránek. KXMLEditor (1.0.0) a UML modelář Umbrello(1.2.1) však podle mého názoru také příliš mnoho uplatnění nenajdou.

Shrnutí

Jak bych to jen napsal, aby to bylo přesné, a přitom jsem to neřekl již několikrát? Raději zopakuji několikrát řečené. Danix je určen převážně uživatelům jiných operačních systémů, aby okusili "sílu a svobodu" operačního systému Linux. Slouží také k demonstraci multimediálního, desktopového a kancelářského nasazení. Danix spoléhá a těží hlavně z všestrannosti KDE a přidává několik ověřených aplikací (OpenOffice.org, XMMS, Mozilla a další). Pokud jste nezkušení a chcete si Linux jen vyzkoušet, je Danix pravou volbou. Pokud se vam zalíbí, máte možnost si ho nainstalovat na pevný disk.

       

Hodnocení: 43 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

Jiří Svoboda avatar 30.4.2004 07:24 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
Rozbalit Rozbalit vše Opravdu LILO?
Sice jsem Danix nikdy nevidel, ale opravdu bootuje z CD pomoci LILO? Nepouziva spis SYSLINUX?
Ondroid avatar 30.4.2004 07:31 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
Rozbalit Rozbalit vše LILO ?
> Po vložení CD do mechaniky nás pozdraví LILO s velkým logem

No mě zatím vždy v Danixu přivítal obrázek tučňáka a příkazový řádek isolinuxu :s)
30.4.2004 15:32 alekibango
Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
no, me vital isolinux i syslinux, dokonce premyslim do budoucna umistit na CD GRUB, ktery umoznuje snadny boot linuxu z mistniho HDD nebo ze síte, coz obcas clovek opravdu potrebuje.

mplayer tam nemame, protoze nikdo si neni jistej, jak ho zkompilovat legalne... Ale situace se zlepsuje, mozna v lete uz tam bude.
Ondroid avatar 30.4.2004 20:54 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
Jo Grub by na to měl jít použít a je výbornej. Sem pro :)
2.5.2004 16:09 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
Zdravim,
grub jde docela dobre pouzit i s isolinuxem ale ma zatracene hodne problemu s kteryma je treba pocitat (ted ani tak nemyslim nemoznost bootovat s floppy kvuli bootovatelnemu cd...). Je nejak prapodivne citlivy na geometrii disku az moc, obcas histerci na uplnych volovinach a odmita startovat. S hodne BIOSy si ani neskrtne. Jako dalsi moznost je to dobre na otestovani (jinak verzi 0.94 jedine! Ta 0.93 co ji pouziva treba rh ma hodne chyb) ale aby najizdel defaultne to durazne nedoporucuju :-). S tim bootovanim ze site to tak slavne neni, on umi bootovat jen tak ze se natahne jadro a initrd coz pro hafo siti ktere jedou nad nbi je docela nepouzitelne :-(. Navic by musel mit v sobe podporu vsech sitovek a pak by nejel uz vubec protoze ma nejake pochybne problemy s ochotou startovat kdyz je hodne velky. Kdybys tam zaroven umistil take i hodne obrazu etherbootu pro nejbeznejsi sitovky tak by to bylo mozna lepsi :-).
-djz
"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
2.5.2004 16:31 mhepp
Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
zkousel jsi to opravdu dobre??? Mame takovou disketku a jedine sitovky, ktere to neumi jsou ty historicke kousky, co nepatri do pocitace, ale do muzea. GRUB nechceme jako defaultni zavadec (neni tak pohodlny jako isolinux/syslinux), ale jako alternativu. Dale pro 90% uzivatelu bude moznost startovat Danix jako terminalovy klient pomoci CD prinos, nebot jejich HW ze site neumi bootovat vubec. Nam nabehne nas klient terminaloveho serveru bez problemu (odzkouseno na mnoha sitovkach i ve verzi 0.93). Dale mi gub prijde mnohem stabilnejsi nez lilo. hlavne se nemusi kvuli kazde prkotine znovu instalovat. Geometrie disku je mu zcela volna, nebot cte soubory na souborovem systemu. Ne bloky, ktere obsahuji obraz jadra... LILO je naopak stabilnejsi co se tyce pozice disku (master/slave, primary/secondary, hda, sda...). Pro nase potreby je prave grub nejvhodnejsi osvedcene reseni... --mhepp
3.5.2004 16:00 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
Jasne ze, jinak ho take hlavne zkousim na discich... Jinak s tim muzeem je to dost relativni. Osobne samozrejme nemam nic proti grubu, pouzivam ho rad a dosti ortodoxne pokud muzu :-) a o jeho vyhodach snad ani nema cenu se bavit protoze je oceni kazdy kdo ho kdy aspon jednou videl :-), ja treba take protoze mam xfs particie. Ale na tech problemech a geometrii trvam - napriklad na Gigabytce pro pentium 4 nevim presne typ, sorry, s jednou verzi BIOSu funguje bez problemu, s novejsi skonci s disk read error. Na MVP4ce takto skonci pokud je v mechanice CD ktere ale neni bootovatelne tak ho BIOS preskoci a startuje z disku kde to uz grub nerozchodi... Pokud v mechanice CDcko neni tak jede bez problemu, atd. tech prikladu je vice. Nerikam ze je to pravidlo nebo ze grub je uplne nefunkcni, ale je citlivejsi nez lilo ktere funguje fakt vsude, zatimco grub na nevychytanych masinach nemusi fungovat uplne dobre.
Jinak pokud tam nebude default ale jako alternativa tak je to samozrejme OK. BTW bude mit nejakou sexi splash screen :-)?
-djz
"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
5.5.2004 15:59 xhonzax | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: LILO ?
Je tam vynikajici XINE / pusti vsechno a podpora titulku je samozrejmosti
7.5.2004 16:10 alekibango
Rozbalit Rozbalit vše Re: xine, mplayer?
je tam kaffeine... tento prehravac neni na prehravani horsi nez mplayer. je to docela povedenej kousek, doporucuju zkusit.

mplayer pro napr. CPU athlon je mozno nainstalovat prikazem

apt-get update apt-get install mplayer-k7

pro pentia: apt-get install mplayer-686

Na cd se to zatim instalovat neda, je nutne jiz mit hdd instalaci.
30.4.2004 07:36 Lada
Rozbalit Rozbalit vše Nevim co brani pridani MPlayeru,
ale licence to urcite neni. Viz uplne dole http://www.mplayerhq.hu/homepage/design7/info.html. Tam se doctete, ze licence je GPL v2.
30.4.2004 11:56 Ondrej Drobilek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevim co brani pridani MPlayeru,
V samotnem Mplayeru myslim problem neni, zato licencni podminky nekterych kodeku pouzitych v Mplayeru, jsou trosku na stiru s GPL :-)
3.5.2004 22:56 Christof | skóre: 22 | Havířov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevim co brani pridani MPlayeru,
tak se tam holt nedaji dll vybrane z windows, ale jen mplayer+ffdshow, to prehraje spoustu veci samo o sobe
30.4.2004 15:17 jirIN
Rozbalit Rozbalit vše Joj joj
ze bych se vymanil z tyrany velkeho Billa? :)
30.4.2004 16:30 alekibango
Rozbalit Rozbalit vše Re: Joj joj
Presne proto to delame...

Ale stejne je potreba pocitat s obtizemi pri prechodu... Je to jako prejit z win 3.11 na win XP. Hodne novych veci a konceptu. Nekomu se to libi, jini se toho boji. Snazime se, aby potizi bylo co mozna nejmene.

Diky tomu, ze systém bootuje z CD, je tato zkouzka pro zacatecniky usnadnena, protoze neni nic potreba instalovat.
30.4.2004 15:25 Mira
Rozbalit Rozbalit vše DANIX byl první
Ano, jsem naprostá Linuxová LAMA. A Danix byl první, u koho jsem se nechal "přemluvit" ke stažení a vypálení na CD a poté na vyzkoušení. Byl jsem trošku v šoku, když jsem zjistil, že jede i na starém notebooku Fujitsu-siemens (AMD 450 MHz, RAM 32+64 MB, 1 hard rozdělený na dva logické - přímo z výroby, apod.) A to bez žádné ruční konfigurace. Nefungoval sice touchpad, ale externí myška fungovala bez problémů. (A to říkají, že staré Siemensácké notebooky mají specifický hardware.)

Trošku mne zklamalo, že když jsem pak CD vyndal, tak mi "zmizelo" několik MB na harddisku, ale možná jsem nevědomky uložil konfiguraci na hard (našel jsem tam pak nějaký soubor, co se tvářil jako swap od toho Danixu, tak jsem to smazal :), notebook funguje dál, byly a jsou tam WIN 98 SE).

Jo, zkoušel jsem ještě tu předchozí verzi Danixu, co byla označena (tuším) jako 0.96
30.4.2004 18:43 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: DANIX byl první
To je krásné: "zmizelo několig MB na hardisku". :)

Já si dnes ani nevšimnu, že je pryč gigabajt. Co takhle za 10 let? hh
3.5.2004 16:12 Mira
Rozbalit Rozbalit vše Re: DANIX byl první
No jo, no jo, vždyť jsem psal, že je to historický notebook.

Ten má 3 GB a ještě rozdělená. Jsou tam windowsi 98SE a spousta neužižtečného sofut, takže tam mám volného několik málo stovek MB, žádná giga. Takže si volné místo "žárlivě" hlídám, když mi tam zmizí asi 10 MB, je to dost.

Kdy by mi zmizelo několik giga, tak hledám vypadlý harddisk pod stolem :))))
Ondroid avatar 30.4.2004 21:01 Ondroid | skóre: 32 | blog: Hombre
Rozbalit Rozbalit vše QCAD
Docela bych uvítal kdyby byl v Danixu taky QCAD. V Knopixu kdysi bejvával. Poslední verze QCADu jsou už dobře použitelný a v češtině. Tak kdyby zbejvalo már volnejch MB tak QCAD :-)
1.5.2004 01:02 alekibango
Rozbalit Rozbalit vše Re: QCAD
15 mega, co to spolkne i se zavislostmi, je docela dost. Ale zkusim na to myslet.

Na danix dvd qcad urcite chybet nebude. Dekuju za cenne pripominky :))
1.5.2004 10:12 me
Rozbalit Rozbalit vše Jine vyuziti
V posledni dobe jsem nasel velke vyuziti pro LiveCD distribuce. Pouzivam je na firemnim notebooku, kde mam defaulte nainstalovany WinXP a prakticky zadna prava (krome toho, ze mohu spoustet nainstalovane aplikace jako Excel, Word, Power point, Write a Notepad...). Tak kdyz doma potrebuji delat neco trosku nestandartniho, tak do DVD mechaniky strcim LiveCD s Linuxem a prebootuji. Nastesti administratory nenapadlo zaheslovat BIOS a zakazat bootovani s CD... ;-)
1.5.2004 11:37 rrrr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jine vyuziti
Aka chyba! Hned to napravim. Tvoj Admin :)
2.5.2004 11:57 tom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jine vyuziti
Na nekterych PC zaheslovat bios nepomuze. U nas ve skole jsou zaheslovane biosy, ale kdyz pri startu stisknu F8 tak su muzu vybrat z ceho bootovat. :-)
3.5.2004 12:17 scigo
Rozbalit Rozbalit vše Slovnik
Aj ja by som mal zopar navrhov na Danix.Pouzivam ho uz asi mesiac a som velmi spokojny.Co mi tam vsak chyba je aspon anglicko, nemecko - cesky (slovensky este lepsie :) slovnik.Ak existuje nieco co by tam mohlo byt bolo by to super.
7.5.2004 16:02 alekibango
Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovnik
nejake slovniky uz existuji, tak mozna v dalsi verzi nektery bude, nechcete nam nekdo pomoct a dodat debian balicek?

prozatim je v danixu slovnik dict (prikazova radka) a pro kde KDE program kdict. Ty ale kazdeho neuspokoji, musite alespon prumerne anglicky umet -- pak je to zajimavy nastroj.
7.5.2004 20:58 shot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Slovnik
Dobre slovniky su Adict alebo Peki. Obydva pouzivaju gnu cesky slovnik. Dokazu prekladat z / do cestiny resp. anglictiny.
4.5.2004 12:00 mato
Rozbalit Rozbalit vše podakovanie
chcel by som sa podakovat za danix,je to skvely soft :-) ... aj ked mam problemy s X nenabiehaju iba ak zadam xmodule=vesa,karta ati rage,v starsej distribucii to fungovalo bez problemov a pri jadre 2.6 ostane stat na detekcii sietovky,tulip,rozbehne sa bez nodhcp,ale nefunguje siet
5.5.2004 17:41 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: podakovanie
Na ten problem s tulip jsem taky narazil. Dela to pouze s 2.6 jadrem a verze asi tak 14 dni pred LE byla v pohode. No snad se na to mhepp mrkne ;-)
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
22.7.2004 13:17 Sesijama
Rozbalit Rozbalit vše problém při login do KDE
nainstaloval jsem si danix na pc protože jsem ho testoval z cd a doslova mě nadchnul. když jsem se chtěl zalogovat tak to zahlásilo že to není možný a vypsalo to nějakou chybu (dhpcserver nebo tak něco - asi že se ten uživatel nemůže připojit :( Přitom da dalších graf prostředí se přihlásím v poho.

Poraďte prosím

(jinak sorry za popis té chyby, ale nepoznamenal jsem si to a dostanu se k tomu až večer :(
6.8.2004 14:57 Jarda
Rozbalit Rozbalit vše Portabase
Bylo by mozne pridat databazovy soft PortaBase???

http://sourceforge.net/projects/portabase

Je to pro Win32 i Lunux, dokonce existuje hotovy balicek DEB, cestina v instalaci, velikost nepatrna........
J.Boy avatar 7.12.2004 14:25 J.Boy | skóre: 4 | blog: Live_Distribuce | Brno-venkov
Rozbalit Rozbalit vše W2K a Live distribuce Danix v PC.Je to problém?
Ve svém PC IBM požívám OS W2K,který mám optimálně vyladěný pro svou potřebu a k internetu se připojuji přes GPRS(což s Linuxem asi nelze,příp.kde sehnat ovladač pro MT Motorola?),nicméně jsem se rozhodl vyzkoušet něco "jiného" - Live distribuci Danix.Pokud mám ve svém PC nainstalovaný již systém Windows,nemůžu "rozhodit" při bootování CD DANIXu současné nastavení?Co se týče Linuxu,jsem naprostý začátečník.Máte někdo zkušenosti s používáním DANIXu na IBMku?
Software is like sex,it's better when it's free.
J.Boy avatar 14.12.2004 08:23 J.Boy | skóre: 4 | blog: Live_Distribuce | Brno-venkov
Rozbalit Rozbalit vše Re: W2K a Live distribuce Danix v PC.Je to problém?
Dobrý den,

Vyžádal jsem si nastavení bootování přímo z IBM Service(přikládám jej jako přílohu),nicméně ani s tímto nastavením mé PC nespustí DaNix z CD.Chvíli to vypadá,že se CD s DaNixem spustí(CD ROM ho detekuje),v levém horním rohu bliká asi 3min. kurzor(_) a potom se začnou spouštět W2K(celkem dlouho),nakonec zamrznou a já je musím ?natvrdo? vypnout.Nejde vyndat CD s DaNixem z CD ROMky.Teprve při opětovném zapnutí mi PC dovolí vysunout CD s DaNixem z CD ROMky.Pokud ho vyndám nabíhají W2K bez problémů a jsou plně funkční,bez zamrzání.Zkoušel jsem upravit i další nastavení v BIOSu: Automatic Power On Startup Sequence [Enabled] First Startup Device [CD ROM] Second Startup Device [Hard Disk 0] Chování PC s DaNixem je opět naprosto stejné jak jsem výše popisoval. PC má konfiguraci:RAM 256MB,Procesor Intel Celeron 533MHz,CD ROM,Vypalovačka MSI,HDD 15GB,Síťová karta,Graf.Karta integrovaná na zákl.desce a OS W2K sp4.

S dalším nastavením si již více nevím rady,ale tak lehce to vzdát nechci a rád bych si Live Distribuci DaNix(příp.jinou,bojím se však,že chování PC bude i v tomto případě stejné) vyzkoušel.

Děkuji za rady.

MENU START OPTIONS: Stisk F1

Startup Options ----------------------------------------------------- Start Options Startup Sequence Keybord NumLock [On] Keybord Spead [Fast] Disketteless Operation [Disabled] Keybord Operation Mode [Disabled] Power On Self Test [Qick] Power On Logos [Enabled] Option Keys Display [Enebled] Network Boot F12 Option [Enebled] Power On Status [Disabled] Virus Detection [Disabled] ----------------------------------------------------- Startup Sequence First Startup Device [Hard Disk 0] Second S D [CD ROM] Third S D Disabled Fourth S D Disabled

Automatic Power on Startup Sequence [Enabled]

First S D [Hard Disk 0] Second S D [Disabled] Third S D Disabled Fourth S D Disabled

Error Startup Sequence [Disabled]

NASTAVENÍ BOOTOVÁNÍ Z CDROM DLE IBM SERVICE(NEFUNKČNÍ) Prosim pro bootovani z CD upravte menu takto:

Startup Sequence

First Startup Device [CD ROM] Second S D [Hard Disk 0] Third S D Disabled Fourth S D Disabled

S pozdravem / Best regards

Michal Chaloupka IBM Czech Republic - PC Support & Service The Park, V Parku 2294/4, 148 00 Praha 4 - Chodov Tel.: +420 27213 1334 Fax: +420 27213 1348 HW HotLine: +420 27213 1316 Email: michal_chaloupka@cz.ibm.com Web: http://www.ibm.com/cz/
Software is like sex,it's better when it's free.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.