Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 11:21

Fedora 7 (Moonshine)

30. 5. 2007 | Martin Sourada
Články - Fedora 7 (Moonshine)  

Fedora Core je mrtva, ať žije Fedora. Ano, i tak by mohlo znít motto sedmé verze této distribuce. Jednou z hlavních novinek je totiž spojení repozitářů Extras a Core do jednoho repozitáře Fedora. Pojďme se společně podívat, co se od minulé verze změnilo.

Instalace

Hlavní novinkou v oblasti instalace je nová instalační metoda. Počínaje Fedora 7 jsou totiž k dispozici dvě Live CD s možností instalace z nich. Jedno je založené na Gnome, druhé na KDE. Třetí možností, jak nainstalovat Fedoru, je tradiční DVD spin. Jeho obdoba, dříve 5 CD, již bohužel neexistuje; chcete-li tedy Fedoru instalovat pomocí CD, můžete tak učinit pouze po způsobu Ubuntu z jednoho Live CD.

DVD Spin

DVD Spin je již tradiční metoda, jak nainstalovat Fedoru. A první novinka na vás vyskočí hned při bootování. Poprvé v historii Fedory byl totiž použit GRUB a to ve stejném stylu, jaký bude i po instalaci, tedy s novým balónovým tématem Flying High. Na výběr vám dá mezi textovou a grafickou instalací, nabootováním do stávajícího systému a záchranným módem.

Vyberme tedy grafickou instalaci a pokračujme dál. V textovém režimu se nás ještě zeptá, zda-li chceme zkontrolovat DVD, a pak již naběhne grafický instalátor Fedory – Anaconda. Opět zde figuruje, dle mého názoru pěkně zpracované, balónové téma. Po úvodní obrazovce instalátoru následuje výběr jazyka a dále si vybereme klávesnici (opět máme na výběr mj. mezi českými qwerty a qwertz).

menu grub úvodní obrazovka výběr klávesnice

Dalším krokem je pak nastavení oddílů; zde se oproti Fedoře 6 změnily pouze názvy disků, které nyní začínají písmeny sd. To je důsledek použití nového ata driveru. Je dobré si buď zašrktnout políčko Prohlédnout a upravit rozložení oddílů, nebo, obzvláště v případě, že děláte „upgrade“, vybrat vlastní rozložení. Na další stránce si pak můžeme prohlédnout, případně doupravit jednotlivé oddíly. V případě, že instalujete systém na stávající rozložení, stačí pouze nastavit, které oddíly zformátovat, a přiřadit všem cestu připojení.

nastavení oddílů nastavení sítě výběr časové zóny

Dále pak nastavíme GRUB. Můžeme zde pro větší bezpečnost použít i heslo. Další je na řadě síť, nastavení časové zóny, heslo pro správce systému (root) a pak již očekávaný výběr balíčků. Můžete zaškrtnout „Kancelář a Produktivita“, „Vývoj software“ a „Web Server“. Pro podrobnější nastavení je zde volba „Upravit teď“, čímž se nám výběr balíčků na další stránce ukáže ve své podrobnější formě. Také lze, podobně jako ve Fedora Core 6, aktivovat další repozitáře (například livnu). Pak už nás přivítá pouze obrazovka s doplňujícími informacemi k instalaci a po kliknutí na Další se začne instalovat systém. Instalace je docela svižná a dá se celá stihnout (v závislosti na použitém HW a počtu balíčků) kolem půl hodiny.

balíčky a repozitáře rozšířené nastavení balíčků instalace

První boot

Instalace proběhla úspěšně a po restartu počítače na nás vyskočí obrazovka Grubu. Vzhledově je totožná s Grubem, který známe již z instalace. Necháme tedy dojet třísekundové odpočítávání a začne nám nabíhat systém. Po chvíli strávené v textovém režimu se zapne rhgb (Red Hat Graphical Boot), který je opět s balónovým tématem a musím uznat, že tentokrát se opravdu povedl. Po naběhnutí všech nastavených služeb nás pak přivítá obrazovka zvaná First Boot, opět s dominujícím balónovým tématem.

grub rhgb firstboot

Ve Fedoře 7 jde konkrétně o posledních 7 instalačních kroků. Po uvítání nás čekají licenční informace, které byly tentokráte zjednodušeny a zkráceny. Uživatel je tak seznámen se základním rysem licenční smlouvy této distribuce a na EULU je zde pouze uveden odkaz. Také již není vyžadován souhlas s těmito podmínkami. Místo klasického checkboxu vás uvítá pouze text znějící: „Rozumím a prosím pokračovat.“ Na další obrazovce nás čeká již tradiční nastavení firewalu a pak SELinuxu. Standardní nastavení je „Vynucující“, nicméně myslím, že tuto dodatečnou ochranu můžete s klidným srdcem vypnout a ušetřit si tak případně budoucí potíže s porušováním toho či ono zákazu…

licenční informace firewall SELinux

Na další obrazovce, již tradičně, nastavíme čas; můžeme též nastavit NTP (síťový časový protokol). A nyní nás čeká další novinka Fedory 7, a to dobrovolná možnost odeslání hardwarového profilu pomocí programu smolt. Tato nová funkce by měla pomoci vývojářům Fedory k získání informací o používaném HW a pomoci tak zlepšit neutěšenou situaci ohledně podpory HW v Linuxu. Pokud se rozhodneme profil neodeslat, budeme ještě jednou dotázáni, zda si to ještě nechceme rozmyslet. Poslední obrazovka je pak věnována vytvoření uživatelského účtu. Zajímavostí je, že pokud použijete příliš jednoduché heslo, jako například svoje jméno, vyskočí okénko s varováním.

nastavení NTP hardwarový profil vytvoření uživatelského účtu

Dodatečná nastavení a dojmy z používání

mp3, DVD, a další

Po nainstalování Fedory 7 máme k dispozici jeden repozitář nazvaný Fedora, který obsahuje téměř 8000 balíčků, a vznikl spojením původních Core a Extras. V tomto repozitáři najdeme lecos, co potřebujeme k přehrávání multimédií, které nejsou zatíženy žádným patentem, tedy například theory a vorbisu a formátů ogg nebo mkv (matroska). Pokud však chceme mít z naší Fedory opravdu multimediální stroj, musíme doinstalovat i tzv. dirty stuff - pomocí neoficiálních repozitářů. Je dobré si vybrat buď livnu nebo kombinaci freshrpms/dries. Rozhodně je nemíchjte dohromady, akorát byste se dostali do zbytečných problémů. Doporučováným repoziářem na fedoraforum.org je livna (a tu používám i já). Proto popíšu postup s pomocí tohoto repozitáře.

Nejprve nainstalujeme balíček livna-release. To můžeme udělat například tak, že ho stáhneme a otevřeme pomocí „Instalátoru balíčků“. Tím si zaktivujeme tento repozitář. Nyní stačí otevřít terminál, přihlásit se jako root (su -) a zadat následující příkaz, který nám nainstaluje všechny potřebné knihovny:

yum install gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly \
 xine-lib-extras-nonfree libdvdplay libdvdnav libdvdcss

Dále pak již stačí buď používat Totem (s použitím gstreameru), nebo si nainstalovat svoje oblíbené přehrávače. Mezi ty, které máme s danou konfigurací k dispozici, patří například MPlayer, VLC, Xine, gxine, Kaffeine, Amarok, Listen, Audacious a další. Pokud chceme používat Totem s použitím xine-lib enginu, je potřeba odinstalovat balíčky totem, totem-mozplugin (pokud je nainstalován) a totem-plparser a nainstalovat totem-xine-plparser, totem-xine a totem-xine-mozplugin (pokud chceme Totem používat i jako plugin v Mozille).

Co se týče ovladačů ke grafickým kartám, tak pro karty Intel máme k dispozici ovladače intel (default) a i810, pro nVidii je k dispozici tradiční nv, pak je ve Fedoře k nalezení i (spíše experimentální) nouveau a z livny si můžete nainstalovat proprietární ovladač od nVidie (yum install kmod-nvidia). U ATI pak máme na výběr z otevřeného ovladače radeon, nebo si můžeme z livny nainstalovat proprietární fglrx (yum install kmod-fglrx), který ovšem - dle mých informací - s Fedorou 7 zatím nefunguje. Nicméně, v nejbližší době by měla ATI vydat nový, funkční.

Pokud však chceme používat akcelerovaný desktop, tak moc na výběr nemáme. S AIGLX, které je součástí X.Org, fungují pouze ovladači od Intelu a proprietární ovladač od nVidie a ovladač radeon. Alternativní XGL je nutností, pokud chceme používat fglrx, bohužel však není k dispozici v oficiálním repozitáři. O problémech s akcelerovaným desktopem, mimo jiné, také hovoří počet příspěvků u how-to, které se zabývá tímto problémem na fedoraforum.org - byť ještě na Fedora Core 6 - Fedora 7 nepřináší v této oblasti žádné výrazné změny. V repozitáři je dostupný jak Beryl (0.2.0) tak Compiz (0.3.6).

Dalším často instalovaným proprietárním softwarem je flashplayer. V livně však můžeme najít LGPL náhradu swfdec (yum instal swfdec-mozilla), který dokáže mj. přehrát většinu videí z youtube.

Desktop

Ve Fedoře 7 je obsažen kernel 2.6.21 a XOrg server 7.3. Dále máme k dispozici GNOME verze 2.18.0 a KDE verze 3.5.6. Standardní instalace nám, jako obvykle, jako základní prostředí nabízí GNOME. Podpora wifi karet by měla též být lepší, hlavně díky ovladačům z wireless-development stromu kernelu, než v předchozích verzích. A s následnými aktualizacemi se dá očekávat ještě další zlepšení, neboť například driver ipw3945 je poměrně rychle vyvíjen. Také byl přidán firmware k těm kartám, ke kterým je volně redistribuovatelný, tedy například ke kartám Intel.

Fedora 7 nám v základním DVD spinu dává k dispozici OpenOffice.org 2.2.0. Pokud instalujeme českou lokalizaci, měl by se automaticky nainstalovat i český slovník a dělení slov. Novinkou oproti Fedora Core 6 je zde, krom novější verze, oddělení slovníků a jejich zpřístupnění některým dalším aplikacím. V repozitáři jsou též k dispozici programy Abiword verze 2.4.6 a Gnumeric verze 1.6.3 pro uživatele Gnome a KOffice verze 1.6.2.

Co se týče webových aplikací, je ve Fedoře 7 obsažen Firefox verze 2.0.0.3 a Thunderbird 2.0.0.0. Dále si můžeme vybrat z alternativních prohlížečů, například Epiphany 2.18.1, minimalistického Dilla verze 0.8.6 nebo textového Elinksu a Lynxu. U mailových klientů máme též poměrně velký výběr, namátkou třeba Evolution verze 2.10.1, Claws 2.9.1 nebo Mutt verze 1.5.14. V kategorii IM můžeme používat například Pidgin (dříve Gaim) verze 2.0.0, Gajim verze 0.11.1 nebo například Kopete, který je součástí KDE. Pro sdílení souborů po Internetu pak máme k dispozici například BitTorrent verze 4.4.0 nebo v livně aMule verze 2.1.3.

Fotografie můžeme upravovat například v GIMPu verze 2.2.14, vytvářet vektorové obrázky v Inkscapu 0.45.1 a na 3D výtvory pak máme k dispozici Blender verze 2.44. Na editování videa máme v livně k dispozici například Avidemux 2.3.0 nebo Kino 0.9.5, na editaci zvuku pak oblíbený Audacity 1.3.2 (v případě oficiáního repozitáře) nebo audacity-nonfree 1.3.2 beta (v případě livny).

Fast user switching. Toto jedna z nejzásadnějších novinek Fedory 7, která by měla ulehčit práci s počítačem, na kterém se střídá více uživatelů. Dříve byly problémy například s právy ke zvukové kartě, pomalostí a nemotorností přepínání mezi jednotlivými uživateli. Dnes již ne. Tato nová funkce je založená na tzv. ConsoleKitu.

Live CD

GNOME

Vzhledem k tomu, že Live CD GNOME se příliš neliší od výchozího desktopu klasické instalace, rozhodl jsem se vložit screenshoty až do sekce Live CD. Live CD je jednou z novinek Fedory 7, a proto si zaslouží poměrně dost pozornosti, ale... Ke stažení jsou k dispozici verze i386 a x86_64, jenže druhá jmenovaná se již bohužel na CD nevejde, bylo by tedy asi logičtější pojmenovat ji Live DVD. Ale vzhledem k tomu, že co do použitých aplikací jsou obě mutace totožně, je asi rozumné, aby se jmenovaly stejně.

Nicméně, protože jsem neměl po ruce CD-RW, ale čtyřrychlostní DVD+RW, vypálil jsem stažený obraz na něj. Vše proběhlo bez problémů a po rebootu se zasunutým DVD mě přivítala obrazovka GRUBu. Opět ve stejném stylu jako u DVD spinu a u hotového systému. Dává mi na výběr ze tří možností. Jednak můžu používat Live CD, nebo ho můžu nechat načíst do RAM a pak už se o něj nestarat (nutno však dodat, že vzhledem k použitému softwaru je dobré mít nejméně 1 GB, lépe však ještě více) anebo mohu nechat CD (DVD) zkontrolovat a pak z něj nabootovat.

plocha nautilus disky

Protože mám jenom 512 MB RAM a protože jsem si chtěl ověřit, jestli se DVD vypálilo správně, zvolil jsem třetí možnost. Verifikace proběhla poměrně rychle a bezproblémově a začal tedy samotný start. Krom absence rhgb se příliš neliší od klasicého desktopu, takže se můžete těšit na start podpory bluetooth, tiskového serveru cups, nebo třeba startu sendmailu. Nutno dodat, že poměrně velkou část ze spouštěných služeb asi bude málokdo na Live CD používat, ale budiž. Nastavení výchozích služeb nikdy nebyla silná stránka Fedory a nová verze v tomto ohledu nepřináší žádné zlepšení.

Start byl (na to, že jde o Live CD) poměrně svižný a stejně tak i práce se systémem. Nejprve se přihlásíme s jedním jediným dostupným uživatelem (krom roota). Splést bychom se neměli, neboť gdm je zpracován s Face Browserem a lze se tedy přihlásit pouhým poklepáním myši na uživatele Fedora Live. Práce s Live CD je pomalejší než na klasickém desktopu, nicméně pomalá není. To se ovšem změní, pokud se vám podaří otevřít přiliš mnoho aplikací, které už se nevejdou do paměti. Při rozumném používání by však k výraznému zpomalení činnosti nemělo dojít - tím spíše, pokud jste si CD načetli do RAM.

znaky a slovník kostka gimp

Jedna z prvních věcí, o kterých jsem chtěl zjistit, jestli fungují, byl compiz. A skutečně. Protože mám grafickou kartu od Intelu, nebyly s compizem žádné potíže, a dokonce jsem ani nezaznamenal pomalost překreslování a podobně. Gumová okna i kostka je animováná krásně plynule.

Jedna z věcí, která je také nová, je možnost Instalace systému z Live CD. To je jistě vlasnost, která potěší. Protože je ale instalace, krom faktu, že se při ní můžete dále vesele věnovat rozpracované činnosti, téměř shodná s instalací z DVD spinu, nebudu jí zde rozebírat. Další věc, která jistě potěší, je velké množství písem a velmi dobré pokrytí znaků. Můžete tedy bez problémů číst a psát například japonské texty.

Jedna z důležitých vlastností Live CD je jistě i to, jak dokáže upravit současné nastavení disků. Jednak je zde k dispozici známý Logical Volume Management, který slouží ke správě LVM (a díky němuž si snadno můžete připojit svazek, který byste chtěli mít z Live CD dostupný) a jednak je zde GParted, a to včetně plné podpory ntfs díky balíku ntfs-3g.

abiword gnumeric totem

Mezi aplikace, které zde najdeme, patří například Abiword a Gnumeric jako zástupci kancelářských aplikací (balík OpenOffice.org je příliš velký), v Gimpu můžeme upravovat fotky, brouzdat po webu můžeme díky Firefoxu, v Evolutionu si zase můžeme vyřídit elektronickou poštu. Ani „instantní“ komunikace však nezůstává pozadu. Textovou komunikaci zvládneme pomocí Pidgin a IP telefonii díky aplikaci zvané Ekiga.

Pro hráče jsou zde hry, které jsou součástí Gnome, takže si můžeme například zahrát sudoku nebo šachy. Jediným, avšak tradičním, zklamáním (i když zde hodně záleží na úhlu pohledu) je absence veškerého patentovaného softwaru, takže DVD si s Live CD nepřehrajete, ani svoji oblíbenou sbírku písní v mp3, ani oblíbené anime zakodóvané s H.264 kodekem. Určitou útěchou je, že alespoň otevřené formáty a kodeky, jako například flac, ogg, vorbis nebo theora, lze bezproblémově přehrát v Totemu nebo Rythmboxu. Také zde nechybí oblíbený Sound Juicer pro ripování hudebních CD.

firefox evolution instalace + expose

Celkově bych práci s Gnome Live CD označil za příjemnou. Jedinou změnu, kterou jsem udělal při nastavování vzhledu, bylo přepnutí tapety na širokoúhlou verzi, která je na Live CD též k dispozici; rozlišení 1280x800 mi díky ovladači Intel funguje bez problémů. Též sadu aplikací považuji za poměrně dobře vybranou, pouze služby spouštěné při startu by mohly být nakonfigurované lépe. Celkově bych toto Live CD ohodnotil 9/10. Takže pokud máte rádi modrou barvu nebo Fedoru, nebo chcete mít při ruce Live CD, které se může leckdy hodit, a preferujete jako desktopové prostředí Gnome, tohle Live CD by vám určitě nemělo ve sbírce chybět. Také je to dobrá volba, pokud si chcete Fedoru 7 vyzkoušet, a v případě, že se vám zalíbí, ji, bez nutnosti stahovat celé DVD, nainstalovat.

A jedna poznámečka na závěr. Kdyby fungoval suspend to RAM, dal bych 9.5/10, bohužel, nefunguje. Chyba je v kernelu (byť v upstreamu) a kdyby nešlo o Live CD, tak není problém stáhnout si funkční verzi (například 3149), Live CD bohužel toto, pokud vím, neumožňuje.

KDE

Takže teď KDE. Toto Live CD se od předchozího liší hlavně použitým softwarem a použitím KDE místo GNOME. Musíme se tedy rozloučit s Gimpem, oplakat Firefox a Evolution a připravit se na nejhorší – v tomhle případě použití GParted v KDE based distribuci :-D. Protože už poměrně dlouho používám GNOME, nečekejte ode mne v této sekci žádnou chválu, neboť jsem zjistil, že KDE je pro mě spíše utrpení. Snad jediný kladný bod, který si u mě toto Live CD získalo, je použití Berylu místo Compizu. S tím se člověk vyřádí přece jenom více.

plocha kword konqueror

Takže nebudu chodit kolem horké kaše a abych moc nenaštval uživatele KDE, rovnou se podívám, co tu je. Takže na multimédia například AmaroK a Kaffeine (oba s enginem xine-lib), do kanceláře KOffice, na web Konqueror, kecátko Kopete a e-mailový program KMail. Pak tu jsou také tradiční konfigurační nástroje, na které jsme ve Fedoře zvyklí, uživatele KDE asi ale moc nepotěší, že jsou napsané v GTK+. Menu je již tradičně rozsáhlé (a pro mě trochu nepřehledné), aplikací na výběr je dost a dost a na sé si jistě přijdou i hračičkové, neboť her je tu asi třikrát více než v GNOME Live CD.

amarok kmail beryl – kostka

Kdybych měl toto Live CD hodnotit, tak v určitých věcech je stejné jako předchozí, takže nějaké body získá. Například za relativní rychlost a slušnou funkčnost. Bohužel už z principu ale nemůže dosáhnout nějak vysokého hodnocení, prostě proto, že se mi s ním pracovalo vyloženě špatně, což ovšem ale není vina Live CD, ale moje, neboť jsem již příliš zvyklý na GNOME. Takže se pokusím o co nejobjektivnější verdikt. Pokusím se popřemýšlet, jak se s ním bude pracovat uživateli KDE a… Hodnotím ho 8.5/10.

Pro uživatele KDE na Fedoře jistě cenný příspěvek do sbírky, taktéž pro uživatele zvyklé na KDE, kteří si chtějí zkusit Fedoru, je to ideální. Podobně, pokud chcete předvést, jaké všechny efekty, že ten Linux vlastně umí (tady se ale asi budete muset omezit jen na grafické karty od Intelu a pár karet od ATI, se kterými funguje 3D akcelerace pomocí ovladače radeon). Pro uživatele zvyklé na GNOME je to ztráta času.

Závěr

Fedora 7 je kvalitní distribuce a nemohu se zbavit dojmu, že je stále, byť vydala KDE Live CD, gnomecentrická. Oproti Fedora Core 6 nabízí pár vylepšení (například lepší podporu wifi, fast user switching, tickless kernel), nové verze aplikací (například Firefox/Thunderbird 2, Gnome 2.18, Pidgin 2.0) a opět nový vzhled. Uživatele jiných distribucí asi ničím zásadním neosloví. Zajímavým faktem je zařazení nouveau ovladačů, byť nejsou zcela funkční (dle fedora wiki funguje pouze 2D vykreslování a ještě pomalu), ale to se v budoucnu jistě zlepší. Jedním z negativ je nefungující suspend to RAM, což je způsobno kernelem. Při nahrání některého ze starších kerenelů (konkrétně je to nefunkční počínaje verzí 3180) ale naopak funguje na větším počtu počítačů než doposud. Můžeme tedy doufat, že se v brzké době tento bug opraví. Celkově bych Fedoru 7 hodnotil 9/10.

Fedoru 7 bych doporučil hlavně současným uživatelům Fedory. Uživatele jiných distribucí sice také může nalákat, ale změny zde nejsou tak radikální, jako byly ve Fedora Core 6. Fedora 7 je kvalitní distribuce, která jistě ve srovnání s ostatními hrdě obstojí, a vývojáři odvedli velmi dobrou práci, byť není tentokrát tolik vidět.

Související články

Red Hat Network - první pohled
CentOS 4.2
OpenSUSE 10.2
Fedora Core 4
Fedora Core 2 - první pohled
Seriál: Rukověť baliče RPM

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

Diskuse k tomuto článku

Jardík avatar 30.5.2007 00:38 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co se dá dělat ... Zase nějak hnusně ve Fedoře (jako v každé předchozí verzi) nastavili ty fonty. Vždy, když vidím screenshoty z Fedory, jsou tam fonty hnusně velké a hnusně neostré. Desktop zase není graficky sladěný. Jako taková "nedodělávka". Ty ikony jsou, jako když je každá druhá z jiného tématu. A ještě výchozí prostředí GNOME pro idioty (tohle nemyslím vážně, to byl jenom takovej rejp, ve skutečnosti mi GNOME nevadí). Styďte se!
Věřím v jednoho Boha.
30.5.2007 00:47 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Co se dá dělat ... Zase nějak hnusně ve Fedoře (jako v každé předchozí verzi) nastavili ty fonty. Vždy, když vidím screenshoty z Fedory, jsou tam fonty hnusně velké a hnusně neostré.
To je čistě otázka typu monitoru, nastavení a osobních preferencí. Mě se fonty použité ve Fedoře 7 (DejaVu) líbí. Pokud jde o velikost, tak se dají zmenšit (což ostatně dělám vždy) a pokud jde o neostrost tak bych tipnul, že je to nastavené na CRT monitory. Na LCD je dobré zapnout subpixel hinting, pak jsou pěkně ostré. Ale do screenshotů jsem nechal defaultní nastavení.
Desktop zase není graficky sladěný. Jako taková "nedodělávka". Ty ikony jsou, jako když je každá druhá z jiného tématu. A ještě výchozí prostředí GNOME pro idioty (tohle nemyslím vážně, to byl jenom takovej rejp, ve skutečnosti mi GNOME nevadí). Styďte se!
Ikony jsou Mist + Logo Fedory. Co tam chybí hrábne si do BlueCurve a co chybí i tam je pak z gnome ikon, tuším. Je fakt, že to pak v některých případech vypadá jako pěst na oko, ale co se dá dělat, Echo ještě není hotové, tak se použilo něco, co alespoň trochu vypadá.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
30.5.2007 00:49 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
a ještě jsem zapomněl... některé aplikace (například firefox) mají některé (nebo i všechny) ikony svoje, to se pak není čemu divit, že k těm ostatním nepadnou...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
Jardík avatar 30.5.2007 13:10 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Já mám LCD, ale jakmile zapnu subpixel hinting - ať už RGB, BGR či jejich vertikální varianty a jakýkoliv hinting - tak je to písmo nechutně barevné. Stejně je to ale i u Windowsového cleartypu. Normálně v ArchLinuxu mám zapnuté vyhlazování v odstínech šedi, písmo DejaVu a je krásně vyhlazené a ostré, což se u toho písma Fedory říci nedá.
Věřím v jednoho Boha.
michich avatar 30.5.2007 13:47 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
To bude tím, že Fedora má vypnutý patentovaný bytecode interpreter v knihovně freetype. Náprava spočívá v jednoznakové úpravě .spec souboru a znovupřeložení balíčku.
Jardík avatar 30.5.2007 15:01 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ano, ale aby se to mohlo zkompilovat, musí se nainstalovat pár desítek zbytečných MB navíc = kompilátor a vývojové balíčky (neohánějte se dnešní kapacitou pevných disků, tohle je už jen z principu - neinstalovat nic zbytečného). Jenže to si obyčejný uživatel neprogramátor nebude instalovat jenom kvůli tomu, aby měl hezké fonty, a pokud nemá potřebná oprávnění, tak ani nainstalovat nemůže.
Věřím v jednoho Boha.
31.5.2007 12:34 Matěj Cepl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
U hintingu je potřeba si chvilku hrát se sílou hintování -- pokud nastavíte moc silné (nebo to není to správné RGB, BGR, vertikální/horizontální) tak je výsledek blbě a udělá Vám to ten barevný obrázek kolem. S tím patentovaným hintovadlem to nemá absolutně nic společného a mě na několika počítačích (LCD screen a notebook s LCD) fugnuje naprosto perfektně i bez kompilace. Rozdíl mezi Windowsy a Linuxem v tomhle je jediný -- u Linuxu si s tím můžete hrát, takže se to dá zprovoznit. V GNOME jsou příslušná ovládátka v Písmo/Advanced (nebo jak to překládají), u KDE to jde taky (a myslím také u písma), ale nevím přesně.
michich avatar 31.5.2007 13:16 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
S tím patentovaným hintovadlem to nemá absolutně nic společného a mě na několika počítačích (LCD screen a notebook s LCD) fugnuje naprosto perfektně i bez kompilace.
Mně se to žádným nastavením ještě nepodařilo tak, aby to vypadalo stejně pěkně jako s tím patentovaným postupem. Používám DejaVu fonty.
michich avatar 31.5.2007 13:26 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Měl bych to upřesnit. Dá se to nastavit tak, že ty fonty pak už vypadají celkem pěkně. Jenom maličko tomu do dokonalosti ještě chybí.
2.6.2007 18:55 komat
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
jojo, taky s tim pravidelne zapasim a nakonec se smirim s nejakym defaultem :)
30.5.2007 06:40 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Taky bych dal za vdek, kdyby nektere z vetsich dister zacaly vice podporovat KDE. GNOME pouzivat proste nemuzu. Zblaznil bych se... a GTK dialogy to je kapitola sama pro sebe. Z Ubuntu mi pokazde naskoci koprivka, takze Kubuntu je pro me mrtva zalezitost a zustava tu jen openSUSE a asi Mandriva.
Co se tyce nove Fedory, na pohled je urcite hezci nez ty predchozi, to balonove tema je fakt super. Ale zase, wono to "defaultni" GNOME tema vypada stejne hnusne jako Win98....
30.5.2007 11:42 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Mno, vidíte, já zase nemůžu používat KDE, nicméně nic proti širší podpoře KDE v distribucích nic nemám. Ono i u té Fedory je KDE LiveCD takovou první vlaštovkou... Defaultní téma GNOME je naopak velice hezké a decentní, narozdíl od přeplácaného defaultního téma KDE. Win 98 se s oběma nedá srovnávat, to spíše XP (GNOME) nebo Vista (KDE). Ale protože je tohle čistě subjektivní záležitost, tak už k tomu další poznámky dávat nebudu...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
30.5.2007 12:14 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
No já sice Gnome moc nemusím, ale rozhodně vypadá lépe, než Luna styl z XP ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
30.5.2007 12:30 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Pravda, nicméně XP je ze všech Windows asi nejblíž...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
xvasek avatar 30.5.2007 08:56 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nesahej mi na moje písmo. :-)

Teď vážně - velikost písma se odvíjí od DPI monitoru - kolega si teď koupil nějaké Lenovo a má tam na 15" nějakých 1440 x 1050. Tam je potřeba dát extra extra velké písmo, aby člověk nepotřeboval za 14 dní brýle. Jám mám třeba zase notes s 1024x768, kde už je to teda kapku přehnané, ale doma mám na 19" CRT (takže prakticky 18") rozlišení 1280x960 a tam je velikost písma tak akorát. Takže důležitá je hlavně možnost velikost nastavit.
31.5.2007 12:54 Matěj Cepl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)

Tohle je bug v Gnome (např. zde je jeho Red Hatí verze) na kterém se snad bude pracovat. Cesta jak dostat něco rozumnějšího je v konzoli spustit

xdpyinfo |grep resolution

Výsledné číslo (nebo nějaký průměr, ale tím si nejsem jist) je potom potřeba zadat do příslušného políčka v nastavení/Písmo/Advanced (nebo jak se to jmenuje)/DPI. Následně všechny aplikace, které toto číslo neberou (totiž nejsou Gnome, např. Firefox/Thunderbird) musí být přemluveny aby brali System Settings jako DPI (což je hodnota v Gnome panelu, ne to xdpyinfo -- další bug).

Výsledek mi připadne docela použitelný.

Matěj

30.5.2007 12:29 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
"ještě výchozí prostředí GNOME pro idioty"

<FLAME>ja myslim, ze pro idioty je skor KDE, aby si vedeli vsetko naklikat, aj tu najvacsiu chujovinu :))</FLAME>
30.5.2007 00:50 thingie
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hm. Co takhle napsat o nějakých novinkách a tak? Tohle je článek pěkně o ničem :o)
30.5.2007 11:50 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Pár novinek jsem zmínil. Namátkou Live CD (pro KDE i GNOME, s možností instalace z něj), Fast User Switching, Tickless kernel. Na téměř kompletní seznam novinek jsem tady kdesi v diskusi zahlédl odkaz (CategoryFedora7Features).
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
OndraZX avatar 30.5.2007 07:47 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No mozna, jsem to blbe pochopil, ale jake CD mam pouzit, kdyz potrebuji instalovat server bez grafickeho prostredi? DVD mechaniku na serveru nemam.
xvasek avatar 30.5.2007 08:44 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
To se pak dělá přes síť - vezmeš si z instalačního DVD boot.iso resp. diskboot.img (obojí cca 10MB), hodíš to na CD resp. na USB flashku, nabootuješ a pak dáš instalaci ze sítě. Buď můžeš mít vypálené DVD na jiném počítači, nebo se dá instalovat přímo z mirroru.
30.5.2007 11:03 Pindal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Na server se ma pouzit CD Centos 5.
30.5.2007 11:04 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
CD CentOS-u ;-)

Fedoru bych na server nedával. Krátká doba podpory.
30.5.2007 11:28 Yenya
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ja mam na serverech Fedoru skoro vsude. S RHEL, CentOSem, SLESem (a Debianem ^_~) jsou ty problemy, ze pokud najednou zacnete chtit neco co nekdo naprogramoval nebo opravil teprve v poslednich dvou letech ^_~ mate smulu. Posledne jsem na to narazil tusim s konvertovanim UTF-8 textu do PostScriptu pres paps(1). Verze ve SLESu tusim budto ten balik nebyl nebo mel nejakou chybu, ktera byla v nove verzi davno opravena. Zkompilovat jen balik z Fedory nebylo mozne, protoze za tu dobu uz potreboval novejsi pango, freetype a dalsi veci, cili bych musel upgradovat pulku systemu (nebo nejak vymyslet jak mit dve verze knihoven a vseho mozneho).

Upgradovat system jednou za cca rok neni problem. Je par vyjimek, tam skutecne mam ty "enterprise" distribuce, ale pak narazim na vyse popsane problemy.

-Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/
30.5.2007 11:35 ikarlos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
+1
30.5.2007 16:15 Radek Hladik | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
+1

Jako vtipné mi přišlo, když jsem zkusil nainstalovat nějaký Centos 4.x a nefungovalo správně automatické přidávání počítačů do samba domény, protože systému se nelíbil $ v username. Podle oficiálního návodu se řešilo nainstalováním balíčku z FC4 (tuším shadowutils). Když jsem pak měl problémy s appletalkem a Eurotel CDMA modemem, tak jsem usoudil, že Fedora bude lepši volba. Ale přesto Centos a spol nezavrhuju, jen má jiné vlastnosti než většinou na serveru potřebuju....

Radek
30.5.2007 18:55 JP
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
-1
OndraZX avatar 30.5.2007 08:27 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Myslete si o mne co chcete, ale muj nazor je, ze jedine Ubuntu pochopilo, co uzivatel od distribuce potrebuje (jde to videt na rozsireni, z uplne nezname nove distribuce je 1 na trhu) - neni to zadna "super" distribuce, jen vyvojari reaguji na pozadavky uzivatelu. Ostatni distribuce se zacinaji "chytat za nos" a zacinaji s tim neco delat. Napr. co je hlavni zmenou Fedory 7, nebo OpenSuse 10.3 ? - instalace z Live CD a odstraneni "bordelu" v instalacnich baliccich (dependency hell), a moznost opravdu minimalni instalace - nema Ubuntu tyto vlastnosti uz davno? Kdyby v Debianu (jinak skvele distribuci) pochopili ze jen vyborne vlastnosti, ale i marketing (nejde jen o penize, ale napr. podpora uzivatelu napr. fora) je dulezity pro rozvoj distribuce, nemuselo tu byt tolik nenavidene Ubuntu ktere z Debianu stejne vychazi.

PS: klidne me ted sezerte :-), ale pak mi vysvetlete, proc naprosto neznama distribuce odnekud z Afriky, ktera vznikla nedavno, je dnes tak popularni - nedela neco jinak? - lepe?.
30.5.2007 08:46 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Teda. Uz jsem si rikal, kde jsou vsichni urvanci z Ubuntu. :-D
Myslete si o mne co chcete, ale muj nazor je, ze jedine Ubuntu pochopilo, co uzivatel od distribuce potrebuje (jde to videt na rozsireni, z uplne nezname nove distribuce je 1 na trhu) - neni to zadna "super" distribuce, jen vyvojari reaguji na pozadavky uzivatelu.
Mereno cim? Distrowatch.com??? :-D
Ostatni distribuce se zacinaji "chytat za nos" a zacinaji s tim neco delat. Napr. co je hlavni zmenou Fedory 7, nebo OpenSuse 10.3 ? - instalace z Live CD a odstraneni "bordelu" v instalacnich baliccich (dependency hell), a moznost opravdu minimalni instalace - nema Ubuntu tyto vlastnosti uz davno?
Rekl bych ze zmeny jsou opravdu nekde jinde, ale vymlouvat vam to nebudu. Co se tyce bordelu a zavislosti, tak Ubuntu ma vskutku maslo na hlave! Pouze, kdyz nekdo na takovy problem narazi, je hned na ubuntaky oznacen za debila, BFU a pry to je problem mezi klavesnici a zidli... A to nemluvim o tom, ze s kazdou instalaci nove verze Ubuntu narazim vzdy na nejaky hloupy a otravny problem.... Napriklad Kubuntu 7.04 mi v kombinaci Intel 865PE + WD 160GB HDD odmita detekovat disk. Jako jedine distro ze vsech "hlavnich"! Opravdu uzasna distribuce... obvzlast zajimave je, ze DEBIAN timto problemem netrpi.
PS: klidne me ted sezerte :-), ale pak mi vysvetlete, proc naprosto neznama distribuce odnekud z Afriky, ktera vznikla nedavno, je dnes tak popularni - nedela neco jinak? - lepe?.
Jasne, zkompilovali to ugalatuga-domorodci v Mosambiku.... voe :-D
OndraZX avatar 30.5.2007 09:00 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Vis co - neres to - takovym stylem (ala 13-lety pubertak) to nema cenu, jestli mi rozumne neodpovis na mou posledni vetu, tak nemam potrebu s tebou diskutovat.
30.5.2007 09:18 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Vy jste tu nahodil téma na flame. Myslíte, že cílem každé distribuce je aby ji používal každý Franta Vomáčka z Horní Dolní? Podívejte se na FreeBSD a pak prohlašujte, že něco nepochopilo. Nikdo nepopírá, že potkat začátečníka, klidně i úplného dementa (nemyslím to zle), tak mu strčím do ruky Ubuntu, jak jsem už ostatně u pár lidí učinil a k Linuxu je tak přitáhl. Pochybuji, že Fedora cílí na zcela totožnou skupinu lidí jako Ubuntu, ačkoliv vývojářům na rozšíření jistě také záleží. Některá specifika Ubuntu se mi ostatně nelíbí - věcí číslo jedna v tomto směru je hláška restartujte počítač (většinou bez informace o tom, že to jde i jinak) v místech, kde stačí restartovat službu. Nicméně je skvělé, že zde něco jako Ubuntu je.
30.5.2007 09:42 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Bohuzel, Ubuntu bych novackovi nedoporucil ani omylem, a taky je moje nejcastejsi veta:

"Dobre ti tak!!!"

To kdyz si nekdo neda rict, prijde si ke me pro konzultaci s kterym distrem zacit, neposlechne me (uz mu predem ubuntaci vymyli hlavu) a pak si ke mne chodi stezovat....
30.5.2007 09:48 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Bohuzel, Ubuntu bych novackovi nedoporucil ani omylem,
A mohl byste i napsat proč, to mě zajímá?
pavlix avatar 30.5.2007 11:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Já většinou nováčkům ubuntu doporučuju.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
30.5.2007 11:43 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Protoze nebyla jeste nevysla verze, ktera by neobsahovala nejaky (podle me zbytecny a presto pro novacka fatalni BUG)...... priklady:

- chybne nastavene zdroje pro APT primo instalatorem systemu

- odkazy na knihovny ktere prokazatelne nejsou v repozitarich

- HW nekompatibilita - 7.04 napriklad odmita rozeznat WD 160GB HDD (bezny typ) na chipsetu Intel 865PE (bezny typ) - vsechny ostatni distribuce funguji zcela bez problemu, podle ubuntu neexistuje. Debian? No problem. Vedle sebe mam nejakou starou rachotinu typu PIII. Ubuntu ji take neni schopno pouzit. Jako jedine!!!

- Malo "klikacich nastroju". Editace .conf souboru je bezva. Ale kdyz se podivam do Ubuntu wiki, tak je to sama editace .conf souboru, a mam pocit jako bych byl na foru ARCHu a ne user-friendly distra.

Prosim, s odpovedi typu "ja takove problemy nemam, tudiz neexistuji" se neobtezujte. Dostalo se mi jich od urvanych ubuntaku uz prehrsel....
31.5.2007 07:11 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
chybne nastavene zdroje pro APT primo instalatorem systemu
V které verzi? Toho jsem si nevšiml. A to jsem instaloval všechny.
odkazy na knihovny ktere prokazatelne nejsou v repozitarich
To je furt ten problém s instalací Skype? Kdo takovou hnusnou věc vůbec používá (tohle je řečnická)? Vzhledem k tomu že Skype proprietární a ten repozitář v němž se vyskytnul asi nebyl oficiální, řekl bych že až tolik se nestalo. No nic, oprav mě jestli se pletu.
HW nekompatibilita - 7.04 napriklad odmita rozeznat WD 160GB HDD (bezny typ) na chipsetu Intel 865PE (bezny typ)

No jo, to se stává. Každé distro má pár případů kdy prostě nejede. Naštěstí je jich tolik a vždycky nějaké funguje.
Malo "klikacich nastroju". Editace .conf souboru je bezva. Ale kdyz se podivam do Ubuntu wiki, tak je to sama editace .conf souboru, a mam pocit jako bych byl na foru ARCHu a ne user-friendly distra.
S tímto naprosto souhlasím. Chtělo by to víc konfiguračních GUI. Na druhou stranu, návody na editaci .conf souborů jsou, myslím, hodně užitečné a osvětové. Jejich absence by mi hodně chyběla. Nicméně, je vidět že Ubuntu není pouze pro začátečníky, ale i pro lidi co se rádi učí a nebrání se pracovat klasickým debiánním způsobem. A Arch mi přijde docela user-friendly. Díky zkušenostem s Ubuntu jsem se ho naučil (pro svoje účely) skoro hned.
Prosim, s odpovedi typu "ja takove problemy nemam, tudiz neexistuji" se neobtezujte. Dostalo se mi jich od urvanych ubuntaku uz prehrsel....
Já takové problémy nemám. Někdo je má, někdo ne. Jako u jiných dister. O co jde... Jsem moc rád že jich existuje tolik a že si můžu vybírat. Dost mi ale vadí ten nepřátelský tón, kterým někteří lidé kazí atmosféru linuxových diskusí.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
31.5.2007 17:00 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Zdroje jsem měl vždy dobře. Rachotinu typu "PIII" mám pod stolem taky a běžně ji s Ubuntu používám.

Prosím s argumenty typu já jako jediný tento problém mám se taky neobtěžujte.

Co se týče chyb v distribuci ... ty mají všechny distribuce. Pamatuju si jak měl kdysi problém Mandrake s instalátorem. To se prostě stane. Vždy se může objevit nějaká nekompatibilita, ale tomu se u počítačů skládaček které jsou tak hojně rozšířené nikdy nezbavíme. Kdyby se tak distribuce dělali pro omezenou množinu počítačů jak to má MacOS bylo by to všechno v pohodě, ale ...
pavlix avatar 30.5.2007 11:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
"ubunťáci vymyli hlavu"... koukám, že jsem asi narazil na osobu s extremistickým pohledem :)

Říkám: "dobře ti tak"
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
30.5.2007 11:45 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Clovek zastavajici "jedinou spravnou cestu" ma vymytou hlavu... bez ohledu na to jestli jde o komunistu, fasistu, islamskeho exremistu nebo fanatickeho ubuntaka.... (netvrdim ze vsichni jsou stejni)
karoliner avatar 30.5.2007 12:06 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
aneba fanatického anti*bunťáka, který na jakékoliv internetové diskuzi ve které se objeví *buntu rozjíždí nesmyslné flamy

Udělej mi radost a zaregistruj se ať si tě můžu blokovat i ten hnůj kolem tebe, protože pročítat vlákna s flamem mě fakt nebaví. Díky.

"Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
30.5.2007 12:13 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Vy jste mi dulezity jak brzda u pohrebaku se mi zda. Nechcete mi misto tech debilnich kecu vysvetlit proc uzvatel "Ondrej prokop" (30.5.2007 - 2:27) vleze do diskuze o Fedore 7 se svym prizpevkem:

"Ubuntu je stejne nejlepsi"

Takove urvance mam nejradsi. Ale to jste si asi z ocividnych ideologickych ubuntu-duvodu nevsiml, vidte??? Holt vam nekdo kopl do modly tak rudo pred ocima....
karoliner avatar 30.5.2007 17:35 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Urvany jste jenom vy, za posledni tyden jste cesky internet obohatil o nekolik takovych ubuntackych flamu - na root.cz, zive.cz jste v hlavnich rolich ubuntackych flame diskuzi. To je realita, tak tady nekecejte neco o ideologii. Rudo pred ocima mivam pouze z vaseho nicku a vasich nenavistnych slov - proto vas prosim at se registrujete a usetrite me vasich vyplodu.
"Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
30.5.2007 17:59 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Kdyby jen za minulý týden, ale co třeba listopad 2006? Nicméně, jako další uřvaný Ubuňťák (v civilu ovšem uživatel Debian Sid a CentOS) bych se k tomu asi neměl ani vyjadřovat :-D
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
30.5.2007 14:34 PetrC
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Co to má být??? Pokud jsem četl dobře, tak toto vlákno začalo výkřikem "Ubuntu je nejlepší..." Měl byste se zablokovat především sám, protože jste typickým příkladem fanatika Ubuntu, který ani nechce vidět kdo flame začal...
karoliner avatar 30.5.2007 17:27 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Asi neumite cist, ale on nekricel "Ubuntu je nejlepsi" dokonce napsal, ze Ubuntu neni dokonale (to by fanatik urcite nereknul). JK proste ceka jenom na zaminku vyvovalat ubuntacke flamy - staci si projit internet a za posledni tyden najdu nekolik diskuzi, ve kterych JK tyhle flamy rozdmychava (treba jeho dalsi pokus o flame ohledne KDE vs GNOME vyse). Tot moje vytka, ktera je ciste osobni vuci JK!
"Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
30.5.2007 17:28 654
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Snažně Vás na kolenou prosím, milí uřvaní Ubunťáci, jděte se svým shitem už do prdele! Děkuji.

Jste už otravní jak Svědkové Jehovovi.

P.S. Je to jediné majoritnější distro, jehož ovládání jsem nepochopil. Navíc je strašně nestabilní, ke zničení stačí málo. Pro začátečníky ani omylem, profík se taky vyhne, tak jen pár řvounů.
30.5.2007 17:35 654
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
...kteří sem píší stejně z Mandrivy nebo z Windows, protože Bu-bu-bu-buntu jim zas chcíplo.
Milhouse avatar 31.5.2007 22:35 Milhouse | skóre: 15 | blog: MilhouseLand
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Bu bu bu buntu. :D

Jsi to chtěl, tak tady to máš. ;)
"...naše práce není vidět, ale je důležitá!"
31.5.2007 23:37 miro | skóre: 19 | blog: miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
No neviem. Presiel som na ubuntu vramci skusania po rocnom pouzivani fedory (5 a 6).

Synaptic mi pride o dost lepsi ako graficka nadstavba yumu. Dalej, privital som automaticky fungujucu wifinu a zvukovku (co bola na notase s fedorou celkom fuska rozchodit).

Vyhrady mam naopak ku klikatku sluzieb, to mala fedora dobre pouzitelne, v ubuntu to pouzitelne nie je ani nahodou. Celkovo su GNOME klikatka vo fedore na vyssej urovni (ajked nerozumiem preco, myslel som vzdy ze to je vec GNOME)

Ale inak som zatial s ubuntu spokojny. Dal som to len na notas, funguju mi tu automaticky o.i. aj FN+X tlacitka (vo Fedore 6 nefungovali)

Vramci skusania som nainstaloval aj KDE, ale to bola tazka chyba (skusal som KDE na stolnom pocitaci s debianom a tam sa mi velmi pacilo). Ubuntu s KDE dokopy nejde... Tak z neho prilezitostne pouzivam konqueror, ktory bohuzial zatial nema GNOME alternativu (inak v maximalnej miere pouzivam mc, ale predsalen niektore veci to nema...)

So stabilitou ubuntu problemy nemam, asi som sa uz trochu naucil pouzivat linux :) Svojho casu (fedora 5) som s tym problemy mal a vazne... Par rvounu ubuntu pouziva asi tiez, ale okrem toho aj ludia, ktori ho maju kvoli praci a z roznych pricin nenainstalovali debian... (ja napr. kvoli notebooku, na stolnom debian mam a som spokojny)
31.5.2007 23:39 miro | skóre: 19 | blog: miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
konqueror ma byt samozrejme krusader. cert aby sa v tych nazvoch vyznal :)
4.6.2007 00:11 Pavol | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
A gnome-commander sa nereata? ;)
4.6.2007 15:37 miro | skóre: 19 | blog: miro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
gnome-commander som nejaku dobu skusal pod fedorou, ale velmi mi nesekol.

chyba mi v nom vlozeny terminal a moznost otvorenia archivov vnutri commanderu. na druhu stranu so sebou netaha polku kde...
4.6.2007 21:49 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Jak já s oblibou tvrdím, není nad mc... Svého času jsem vyzkoušel několik dvoupanelových správců souborů ať už pro gnome či kde a jediný, se kterým se dalo alespoň slušně pracovat, byl krusader. Ale kvalit mc nedosáhl žádný. Nakonec používám kombinaci CLi, mc a nautila a jsem spokojený. Každý z nich se hodí na něco jiného a dohromady tvoří silnou zbraň (tedy pokud má člověk GNOME, nautilus v KDE by byl asi děs :-D).
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
30.5.2007 12:50 Stanislav Sobotka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nechci se plést do flamu :) ale já jsem začínal na Ubuntu Dapper, a musím říct že mě nadchlo. Od začátku jsem měl přehled a synaptic pro mě byla spása. Ovšem vzhledem k mému "v mládí jsem se učil na Dosu" postoji ke konzoli (pro ty, kteří ještě nepochopili - kladný :)), jsem si gnome-terminal oblíbil velmi rychle.

Ovšem je pravda, že poté, co selhaly všechny pokusy o zprovoznění OpenGL (mám grafickou kartu ATI Radeon 9200), jsem se rozhodl ke změně distra.

Kromě Ubuntu jsem měl tu čest s Fedorou, Slackware (potažmo SLAX, který je mojí spásou v ústavu zvaném Střední Průmyslová Škola)), dále Knoppix (sry že píšu samé LIVE distra :P) no a ještě DSL, který jsem instaloval na 486-ku, která stojí u bráchy v pokoji.

Nejsem flamer, radím všem profesionálům, aby si sami vybrali distro, které se jim líbí. Každý z nás má právo volby, to je přece základním aspektem GNU/Linuxu, a "proti gustu žádný dišputát", jak říká můj děda.

Děkuji za pochopení tohoto výplodu mého 17 letého mozku :), a doufám, že jsem vás alespoň trochu rozsoudil. Nakonec uvádím svůj jabber - neurotoxin@jabbim.cz - pro všechny, kdo by chtěli nesouhlasit :) nebo souhlasit.

Děkuji

Stanislav Sobotka
30.5.2007 13:27 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
velmi zdravy nazor. Bez vyhrad souhlasim :-D
30.5.2007 12:09 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
S tou hláškou jsem se setkal jen při instalaci nového jádra. A to - pokud jsem něco nezaspal - jinak než rebootem udělat nelze. Nebo ano? :-)
30.5.2007 14:04 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)

No, teď už to nemám čerstvě v paměti, ale tuhle hlášku jsem tuším viděl když nainstalujete ovladač od NVIDIE přes správce nesvobodných ovladačů kdy stačí restartovat X server a ještě i na jiných místech někde v návodech k Ubuntu.

30.5.2007 09:39 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Myslite na tu narazku "odnekud z afriky a takovy uspech"???

Tak debilne formulovanou otazku jsem dneska jeste necetl. .... Ubuntu neni z afriky! Mozna tak Shuttleworth je z Afriky, a pochybuju ze alespon 5% kodu v Ubuntu bylo napsano v Africe, takze takove Demagogicke dřysty si nechte pro svoje ubuntu forum!

Ubuntu nema zadny "uspech". ubuntu se veze na modni vlne, kterou si samo vytvorilo tim, ze se stylizuje do role "nabozenstvi svych uzivatelu a vsadim se svama o co chcete, ze tak jak rychle zazarilo, tak rychle taky zanedlouho zapadne do sedi ostatnich distribuci
30.5.2007 12:12 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
A jak dlouho to bude trvat? Co já vím, tak už u Hoaryho jsem slyšel některé mluvit podobně. A už to je pár let. Ubuntu se možná stylizuje do "nějakého náboženství" - což může některým jedincům lézt na nervy - ale důležité snad je, že je někdo s tímto spokojený. Mě je úplně jedno kdo píše a kdo používá GPL kód a jakou nálepku ten slepenec těch kódů dostane. Ale pochybuji, že by Ubuntu mánie nějak rychle opadla.
30.5.2007 12:18 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ubuntu se davno rozpadlo na vsechny ty XYZ-buntu vcetne buhvijake krestanske, islamske a mentolove splacaniny.... Ze to velka cast lidi zahrnuje do ubuntu je nesmysl.... to je jako rikat, ze PC-linux-OS a Mandriva jsou stejne distro.........

At je s Ubuntu spokojeny kazdy. Ja mu to preju. Me lezou na nervy ty vykriky Ubuntu rullez. Tahle diskuze je toho dukazem. Proc se v diskuzi o Fedore objevi nejaky Ubuntu urvanec??? Proc? A hlavne, nez mi zacnete tvrdit, ze to tak je u kazdeho distra, tak neni! Vsiml jste si ze by tu rval nekdo Debian rulez, Mandriva rulez??? NE. Je to vzdy jan a pouze ubuntu rulezz. Tnhle stupidni projev s masove tyka jen uzivatelu ubuntu a clovek ma pak pocit, ze prumerny uzivatel ubuntu ma asi IQ 75... Samotne distro ale za to nemuze...
30.5.2007 12:49 peso
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Tak preco s nim diskutujes, do pr... Jednoducho to preskoc. A diskutuj o Fedore.
OndraZX avatar 30.5.2007 12:59 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
At je s Ubuntu spokojeny kazdy. Ja mu to preju. Me lezou na nervy ty vykriky Ubuntu rullez. Tahle diskuze je toho dukazem. Proc se v diskuzi o Fedore objevi nejaky Ubuntu urvanec??? Proc? A hlavne, nez mi zacnete tvrdit, ze to tak je u kazdeho distra, tak neni! Vsiml jste si ze by tu rval nekdo Debian rulez, Mandriva rulez??? NE. Je to vzdy jan a pouze ubuntu rulezz. Tnhle stupidni projev s masove tyka jen uzivatelu ubuntu a clovek ma pak pocit, ze prumerny uzivatel ubuntu ma asi IQ 75... Samotne distro ale za to nemuze...
Podivej se na muj prispevek, a pak na tvuj. Pozorne si je precti, tak a pak nekoho kritizuj. A radim ti se trochu nad sebou zamyslet, kdo je tady XXX urvanec.

Nevim proc ti moje posledni otazka, proc se naprosto neznama distribuce tak rychle rozsiri pripada hloupa. Proc tedy podle tebe je kolem Ubuntu tolik zfanatizovanych "urvancu" - nejak je ta distribuce musela pritahnout - a nemyslim ze by to bylo dilo nejakych Africkych samanu, kteri ze modli za Ubuntu.

PS: ja navic servery postavene na Fedore pouzivam (RHEL i CENTOS) a proto vyvoj Fedory mne zajima a snad mam pravo na clanek o Fedore reagovat a klidne ji i zkritizovat - pod clankem s Ubuntu klidne vyjadrim i nazory na nej, nemam s tim problem.
30.5.2007 13:32 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Myslete si o mne co chcete, ale muj nazor je, Myslete si o mne co chcete, ale muj nazor je, ze jedine Ubuntu pochopilo, co uzivatel od distribuce potrebuje pochopilo, co uzivatel od distribuce potrebuje
Nasledne "davani za vzor" tomu dava korunu. Ta veta je proste nabeh na flame jako prase, Ale co je horsi, nikdy jsem tu nepotkal nekoho s vetou "... ze jedine Debian (mandriva, Suse, Gentoo...) bla bla bla je to spravne....... Jen same Ubuntu.... Proto ubuntu urvanci
OndraZX avatar 30.5.2007 13:52 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Mas pravdu, omlouvam se, mel jsem tam napsat misto:

", ale muj nazor je, ze jedine Ubuntu pochopilo, co uzivatel od distribuce potrebuje"

toto:

", ale muj nazor je, Ubuntu jako prvni pochopilo, co uzivatel od distribuce potrebuje"

a za tim si stojim - samozdrejme ze nekdo ma jiny nazor, ale toto reprezentuje vetsinu - protoze MUJ nazor je, ze dnesni distribuce se Ubuntu inspiruji - ale to jsem jiz psal v mem prvnim prispevku.
30.5.2007 14:26 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Na. Nebudu spekulovat o vasich pohnutkach, prooze je neznam. Nevidim duvod, sem psat neco o Ubuntu a jeho kvalitach, zvlaste kdyz uzivatele ostatnich distribuci tady ocividne nic o techto distribucich nepisi... Pak to opravdu vypada jako vsudevlezla Ubuntu-reklama... Ale to je jedno. Muj nazor pro zmenu je, ze Ubuntu si udelalo supermarket z Debianu. Takze Ubuntu je z 95% Debian a z 5% mozna Ubuntu. Tudiz tezko muze byt vzorem, kdyz samo je prebalenou kopii....
OndraZX avatar 30.5.2007 17:48 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Muj nazor pro zmenu je, ze Ubuntu si udelalo supermarket z Debianu.
Ano udelalo, proc ne. Z Fedory jsi zase udelal supermarket RHEL, z RHELu bere CENTOS, atd. Je rozsireny nazor, ze Ubuntu bere uzivatele Debianu. U mne to bylo presne naopak - po vyzkouseni Ubuntu mam na serverech prevazne Debian (predtim vetsinou Slackware a Suse) a Ubuntu by mne tam ani nenapadlo davat (snad nejakou LTS verzi)
Takze Ubuntu je z 95% Debian a z 5% mozna Ubuntu. Tudiz tezko muze byt vzorem, kdyz samo je prebalenou kopii....
Aha, tak proc Debian + Ubuntu tolik lidi pouziva - kdyz jsou to vlastne skoro totozne distribuce. Ze by ti "samani" z Afriky v tech 5% zamerne poskodili programy aby Ubuntu mohlo byt prohlaseno jako nejhorsi distribuce? Uvedomujes si, kolik lidi pouziva tyto dve distribuce? - Jsou to podle tebe vsichni idioti?
30.5.2007 18:02 JK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Muj odhad je, ze pocet vsech Instalaci na vsech PC na svete je tak 2,5-3 ku 1 ve prospech debianu. (sam Debian pouzivam). Debian beha na mnoha serverech, na velkych vypocetnich farmach, v mnoha vedeckych institucich, v mnoha mestskych uradech... A da se s jistotou tvrdit, ze zde je vyskyt Ubuntu zcela zanedbatelny...

Jinak, me nevadi Ubuntu. Je to podle me standartni distribuce, pouze prostestuji proti oznaceni za user-friendly a "pro zacatecnika". Ubuntu rozhodne neni pro zacatecnika a doporucil bych ho pouze mirne pokrocilemu uzivateli a vyse.... (ale to prece nelze brat jako neco proti ubuntu)... Jedine co me vadi jsou Ubuntu urvanci, coz je specificka vec, kterou zadna jina distribuce nema ( v takovem meritku ).....
1.6.2007 15:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
A to se ani nestydíte za to, že protestujete za označování Ubuntu jako přátelské distribuce pro začátečníky, když tomu odpovídá jeho přístup, grafika i mediální ohlas a ocenění a uživatelský úspěch dokladovaný např. nedávnou anketou na abclinuxu? Pro normální uživatele je klíčové, že si Ubuntu mohou již pár let jednoduše nainstalovat z 1 spustitelného CD a další možnosti, které ostatní distribuce přebírají až třeba s několikaročním odstupem. A neméně důležité je grafické provedení, kdy ostrost a obdélníkovost oznamovací zprávy o aktualizacích Fedory připomíná dobu Windows 95. Můžete se jít ze svého vyvztekání vycpat, dobře vám tak. A to, že s tím nic nenaděláte vám vyloženě přeju. Vy prostě nemáte argumenty, lidé z mého okolí nemají s Ubuntu problém a je jich hodně. A klidně bych se s vámi i vsadil, že Ubuntu není modní vlna - lidi ho používají prostě proto, že jim vyhovuje, jinak by používali některou ze stovek jiných distribucí. Tak co, máte se odvahu se vsadit, nebo jste jen přiblble uřvaný anonym, který se za své názory stydí natolik, že se ani není schopen podepsat?
michich avatar 1.6.2007 22:00 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ty máš nějakou obdélníkofobii? To není první diskuze, ve které používáš tento "argument".
1.6.2007 22:43 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Taky si myslím. V některých případech (například notifikačních zprávách) nejsou obdélníky na škodu. Ono obdélník mnohdy vypadá lépe a hlavně decentněji než nějaký shiny patvar který je na dvě věci: na koukání a na nic... :-D
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
2.6.2007 08:51 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nechci vám kazit radost, ale tak to si asi prostě myslíte špatně. Každý normální člověk musí být schopen poznat ten rozdíl, když ve Fedoře je to horší jak pěst na oko, zvláště pokud se jinak celé uživatelské rozhraní a ostatní dialogy, ikony a panely zaoblují. A že by byl například v Ubuntu "shiny patvar" na koukání a na nic už vůbec neobhájíte. Včera jsem zkusmo s kamarádem instaloval Fedoru 64 bit a Ubuntu 7.04 pro porovnání a napíšu, co mi vadilo a co je úplně trapné a debilní: 1. 64bitová verze Fedory se nevejde na CD, nutno plýtvat DVD. Jedná se zřejmě o nevyladěnou novinku, Ubuntu toto nabízí již po tři verze za posední rok. 2. Nějaká zvolená československá klávesnice při instalaci se vůbec nepoužila a to ani po dokoncení instalace v prostředí. 3. Instalace sestává z moha více, pro většinu uživatelů mnohem náročnějších operací na znalosti i čas. 4. Celé prostředí a instalace je v anglickém jazyce - a to i po instalaci. 5. Ubuntu bylo schopné automaticky přednastavit klávesnici, časovou zónu, polohu a další věci a poznalo třeba i Windows při zápisu do Grubu. 5. Po dokončení instalace v nainstalovaném systému nelze ani nainstalovat aktualizace, problémy s podpisy. 6. Rozhraní pro přidávání aplikací je ve Fedoře méně názorné a těch balíků je tam pouze kolem 8 tisíc oproti více než 21 tisícům v Ubuntu. 7. Ikony ve stylu každý pes, jiná ves aneb malý počet ikon v standardním motivu a celkově nejednotné a přeplácané grafické provedení Fedory, myslím, že hodně uživatelů se na stadardní nevydrží dívat dlouhodobě. Netvrdím, že je Fedora špatná, určitě je to mimořádně dobrý systém vhodný pro různé uživatele a nasazení, ale znatelně zaostává v těch naprosto klíčových věcech pro většinu běžných uživatelů, pro něž je Ubuntu mnohem lepší volbou (viz ohlas, ocenění, ankety atd.). A kdo tohle neuzná a nechápe, tak je naprostý ignorant, který běžným lidem záměrně, ale zbytečně a nesmyslně cpe něco nevhodného.
Conscript89 avatar 2.6.2007 10:56 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Tak na todle musim reagovat a asi jsem tedy ignorant... Zkousel jsem Kubuntu 7.04 na stolnim pocitaci. Hruza, nez jsem vubec zprovoznil ovladacena Nvidii (a to se *buntu tak chvasta jak to ma hezky poreseny), todle je ciste BFU pohled stejne jako ten tvuj na Fedoru. Ja sice jeste Fedoru 7 neinstaloval (potrebuju ted funkcni pocitac a nez bych nastavil apache, PHP, BIND, SVN, PostgreSQL... tak bych uz nestihl udelat veci do skoly, ale to je ted jedno), ale vcera jsem pomahal jedne kamaradce (BFU) nainstalovat Fedoru a jedinej problem co mela (spis ale nemela) bylo rozdeleni disku. To jsi vybiral anglictinu ze jsi nemel instalaci v cestine? K tomu ze je 64bitova verze na DVD, no, ja mam i386 verzi na DVD, ale asi jsi myslel Live CD/DVD, to je ale neco trosku jinyho, v te opravdu neni ceska instalace, ale to by sis musel stahnout to spravny abys to poznal... K tem notifikacim o update, spoluzak co mel Fedoru 6 si porad stezoval ze ho to otravuju a ja jen dekuju ze to neni (nebo u 6 jeste nebylo) v KDE. K podpisum, kamaradka mi nic nerikala takze to asi probehlo v pohode. Pocet balicku je v tomto pripade nepodstatny protoze 8 tisic je naprosto dostatecky a stalo se mi jen parkrat ze mezi nimi neco nebylo (nejvic me boli SIM ktery kvuli tomu nepouzivam). K ikonam, nevim nevim, ale kdo chce tak si je zmeni ne? To je jen detail.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
2.6.2007 11:33 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Tak na todle musim reagovat a asi jsem tedy ignorant...
Tak to asi ano.
Zkousel jsem Kubuntu 7.04 na stolnim pocitaci. Hruza, nez jsem vubec zprovoznil ovladacena Nvidii (a to se *buntu tak chvasta jak to ma hezky poreseny), todle je ciste BFU pohled stejne jako ten tvuj na Fedoru.
Problém je v tom, že ten ignorující BFU není schopen rozeznat Ubuntu od Kubuntu, když byl všude propagován byl násroj pro Ubuntu. Pokud však dáte na rady pseudoodborníků a pseudozanlců typu jeden pán povídal, že... Je to jen a jen váš problém, ne Ubuntu.
Ja sice jeste Fedoru 7 neinstaloval (potrebuju ted funkcni pocitac a nez bych nastavil apache, PHP, BIND, SVN, PostgreSQL... tak bych uz nestihl udelat veci do skoly, ale to je ted jedno),
Tak proč je k tomu proboha vyjadřujete? O Fedora Core 6 se nebavím. Porovnával jsem a zkoušel aktuální stabilní verze od obou.
ale vcera jsem pomahal jedne kamaradce (BFU) nainstalovat Fedoru a jedinej problem co mela (spis ale nemela) bylo rozdeleni disku. To jsi vybiral anglictinu ze jsi nemel instalaci v cestine?
Představte si, že jsem angličtinu nevybíral.
K tomu ze je 64bitova verze na DVD, no, ja mam i386 verzi na DVD, ale asi jsi myslel Live CD/DVD, to je ale neco trosku jinyho, v te opravdu neni ceska instalace, ale to by sis musel stahnout to spravny abys to poznal...
Tak překračovat kolejní limit přenesených dat pod sankcí několikadenního zákazu přístupu na internet kvůli tomu, že nějaká ubohá distribuce není schopna být vydávána na 1 CD, opravdu, ale opravdu nehodlám. Jediné, co bylo možné, bylo to, že jsem stáhl LiveCD na DVD, protože se jim to na CD ani nevešlo. A zda je to jiné nebo ne mně vůbec, ale opravdu vůbec nezajímá, propagováno je to jako víceméně rovnocenná instalační možnost a víte co, já jsem zvyklej na komfort, v Ubuntu to jde na CD, česky, se správně nastavenou klávesnicí. Ve Fedoře ne. Tečka.
K tem notifikacim o update, spoluzak co mel Fedoru 6 si porad stezoval ze ho to otravuju a ja jen dekuju ze to neni (nebo u 6 jeste nebylo) v KDE.
Vy neumíte argumentovat. Vy namísto toho, abyste uznal, že by to mohlo vypadat lépe, tak napíšete, že to někoo otravuje a vy sám to nepoužíváte. Já se tomu můžu vysmát, protože v Ubuntu vás to neobtěžuje, jedině vám zobrazí ikonku v panel a y si můžete prohlédnout, co se má instalovat, nebo si přes pravé tlačítko naisntalujete rovnou vše. Můžete si ty automatické aktualizace vypnout nebo zvolit automatické stahování a instalaci na pozadí nebo třeba kontrolu obden, týden, čtrnáct dní... Prostě jak chcete.
K podpisum, kamaradka mi nic nerikala takze to asi probehlo v pohode.
Ale museli jste stahovat a obětovat instalační DVD (pomnuli to, že někdo, kdo má 32bitový procesor mohl využít skutečné LiveCD na CD). Nevím, proč bych to dělal, když mi bohatě stačí víceméně základní systém z CD a když si potřebuju distribuci vyzkoušet, zda nemá problém s některou částí mého HW v notebooku. Nevím, proč instalovat něco zbytečně a pak zjistit, že něco nejde, to si nedokážu představit. Nehledě na to, že to LiveCD můžu vzít kdykoliv s sebou a ukázat lidem ze svého okolí jako prezentaci, nechtěl byh stahovat dvakrát to samé jen proto, abych ot mohl prezentovat a nemohl z toho instalovat.
Pocet balicku je v tomto pripade nepodstatny protoze 8 tisic je naprosto dostatecky a stalo se mi jen parkrat ze mezi nimi neco nebylo (nejvic me boli SIM ktery kvuli tomu nepouzivam). K ikonam, nevim nevim, ale kdo chce tak si je zmeni ne? To je jen detail.

Vy si přímo protiřečíte hned v dvou souvětích po sobě. Nejprve je to nepodstatné a dostatený počet balíků a pak vás bolí, že se vám párkrát stane, že tam není, co potřebujete a omezujete se tak při nepoužívání například SIMu, který kvůli tomu nepoužíváte. Dobře vám tak. V Ubuntu byste ho měl.

Conscript89 avatar 2.6.2007 14:31 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
V mnoha ohledech mate pravdu a v mnoha vecech pusobi vzajemne nepochopeni :) A k tomu poslednimu, ano, mozna bych tam mel SIM, ale mel bych tam GNOME ktery nechci. Kazdy ma svou pravdu a jde jen o uhel pohledu. Nebudu skryvat ze mi naskakuje husi kuze kdyz slysim Ubuntu proste protoze jde cestou GNOME a dela z uzivatelu idioty (Linusova poznamka na vyvojare GNOME, vim ze GNOME != Ubuntu, ale jdou si ruku v ruce). Opravdu ale nebylo potreba zachazet k flame Ubuntu vs Fedora.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
2.6.2007 16:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Flame či nějaké fanatictví rozhodně není mým cílem. Uvedl jsem, že je Fedora určitě výborná distribuce a nepohybuju o jejích kvalitách, ale svým kamarádům a nebo třeba rodičům ji nemohu ani náhodou a omylem doporučit, právě kvůli kritickým problémům a nedostatkům zmíněným výše. A třeba to je mi osobně líto, protože jsem pro možnost volby.... To, že někdo něco tvrdí, ještě neznamená, že tomu tak je (viz Linusova nemístná poznámka). Rozhodně si nepřipadám jako idiot jen proto, že se GNOME podobá více výbornému a koncepčnímu Mac OS X (s tím, že možná není tak graficky a uživatelsky provedené a dotažené, a na druhou stranu zase více přizpůsobivé a nastavitelné, což je výhoda). Mně je sympatická svoboda volby toho, co mi (a uživatelům obecně nejlépe vyhovuje) a pokud by se Fedora ve výš uvedneých věcech inspirovala Ubuntu (v některých už ano, ale docela pozdě a nedotaženě), tak bych to neviděl jako problém, naopak jako výhodu. A teď se pokusme prosím čistě věcně, protože mě to zajímá - z čeho podle vás konkrétně dělá GNOME u uživatelů idioty? Nebo to vůbec nevíte, a jen přihlouple papouškujete něčí názor jako opička a ani nevíte proč (omlouvám se za příměr, ne to fakt přenesený příměr a nechci vás urazit). Nebo si snad myslíte, že i Mark Shuttleworth nebo Michael Dell jsou idioti? No to snad ne...
Conscript89 avatar 2.6.2007 18:10 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
No, ja sam mam KDE nastavena trosku jako MAC OS X nebo GNOME, teda aspon panely, plochu nepouzivam. Todle je uz ale spis o desktopovym prostredi. S tema idiotama, no, nevim, ale kdyz jsem pouzival GNOME tak se mi nezdalo ze by mel tolik klikacich voleb nastaveni a to ze "vnucuje" (nemyslim to spatne) urcity aplikace. Na me je proste moc jednoduchy a ja mam rad kdyz mam sirokou skalu nastaveni. Napr. pokud si vezmete prohlizec Epiphany nebo Firefox (doufam ze neurazim kdyz je vypichnu jako zastupce GNOME) a porovnam to s tim co se da nastavit v Konqueroru treba, tak mi to opravdu prijde jako moc jednoduchy. Vim Firefox ma about:config, co ma Epiphany nevim. Muzu ale rict ze GNOME zas tak moc nepouzivam. Je taky pravda ze to mam v hlave proste zafixovany a zjedodusovani se mi moc nelibi, je to jen subjektivni nazor a kazdymu se libi neco jinyho. Trosku je pravda ze papouskuju protoze kdyz je GNOME tak jednoduchy tak verim ze na tom neco pravdy bude. Neni ale pravda ze to co je pro "idioty" nemuze pouzivat normalni clovek, takze to neberte tak ze urazim uzivatele (to Linus myslim taky nechtel a proto to tak vyjadril). A Ubuntu se svym zpusobem chova jako vyvojari GNOME (aspon to tak mam zafixovany) a nelibi se mi ani ta medializace, tak proto.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
2.6.2007 18:52 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Typická čecháčkovká vlasnost: Nelíbí se vám něčí úspěch. Firefox je postaven na obrovsky rozšiřitelné technologii a dá se do něj velmi jednoduše doinstalovat tisíce rozšíření a motivů vzhledu - jen takové, které skutečně potřebujete. Takovou funkcionalitu vám spolu s téměř 10 let vyvíjeným a odladěným jádrem Gecko sloužícím de facto jako reference Konqueror nikdy nedokáže nabídnout. Ještě jednou raději zopakuji, že vám neberu to, co máte rád a používáte, jen dodávám druhou stranu té mince, bez níž by možná nemohla existovat ani ta první. Díky za pochopení.
Conscript89 avatar 2.6.2007 19:43 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Firefox jsem hodne dlouho pouzival a porad se mi libi jeho extensiony, doufam ze se to v KDE4 zlepsi, ale moc vyvoj nesleduju. Skoncil jsem s nim ale nakonec kvuli jeho zravosti (KDE a FF 1.5 a plno aplikaci na 256MB ram moc dohromady nejde), ne funkcionalite a zvykal jsem si na Konqueror, jinak Firefox ostatnim doporucuju (Konq ne, protoze ma svoje problemy s urcitymi strankami). Ja vam taky neberu co se vam libi, myslim ze jsme dosli ke shode a tak by to melo byt :)
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
2.6.2007 23:59 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Aha, tak tady je zakopaný pes. Vy si myslíte, že to, co Vám přijde výrazně hezčí, je i hezčí pro normálního člověka. Mno, když už porovnáváte subjektivní věci, mluvte za sebe. Po shlédnutí obou obrázků, na které jste mi dal odkaz, se nemohu ubránit dojmu, že ten Ubuntu rámeček sice není shiny patvar, ale hezký mi rozhodně nepřijde. Zaoblené rohy všude možně nejsou pro každého to nejlepší, osobně mám zaoblené pouze rohy v titulkových pruzích oken, spodní zaoblení mě prostě tluče do očí, ta okna na to nejsou stavěna. Stejně tak je na tom defaultní nastavení metacity ve Fedoře, takže nekřičte, že když je všechno zaoblené, proč najednou bubliny ne. Není!

1. 64bitová verze Fedory se nevejde na 1 CD z prostého důvodu. Je na ni přesně to samé, co na 32bitové verzi a 64bitů je holt náročnějších. Jak to je v Ubuntu nevím, ale buď tam oproti 32bitové verzi musí něco chybět, nebo tam musí být celkem méně aplikací.

2. Od toho tu je bugzilla. Při instalaci se použila klávesnice taková, jaká byla zrovna použita v DM. Instalace je zde normální aplikace spuštěná pod DM a není důvod aby si automaticky přepínala klávesnici. Jiná věc je, že po nainstalování nebyla nastavena, ale jak říkám, od toho je tu bugzilla a od toho jsme měli 4 testovací a jednu RC verzi.

3. Ale? Která z těch operací je tak náročná? Kliknutí na tlačítko další? Nebo automatické nastavení oddílů disků? Na čas možná, ale zase si například já nemůžu stěžovat, že mi nastavení toho či onoho chybí v instalátoru. Kratší instalace není nutně lepší!

4. Ano, Live CD je pouze v angličtině a to, co se vám nainstaluje je de-facto kopie toho LiveCD, takže je to taky v angličtině. Češtinu si tedy musíte doinstalovat později, nebo použít 10MB boot.iso a instalovat síťovou instalaci, nebo použít DVD Spin. A že nepozná Windows? Mno, DVD Spin by ho měl poznat, že ho nepozná Live CD je pravděpodobně chyba, ale opět, byly tu 4 testovací verze a za celou dobu se nikdo neozval (a že fedora-test-list je docela frekventovaný).

5. Jaké problémy s podpisy? To jako, že nějakému balíku chybí podpis? Tak to je problém nového update systému a řeší se.

6. Subjektivní. A co do počtu balíků, 8000 tisíc je dost a dost. A když mi něco chybí, tak narozdíl od franty uživatele, k tomu balík udělám a submitnu do Extras/Fedory nebo livny. Fedora je komunitní distribuce, takže když Vám schází balík, tak si stěžujte sám sobě a ne vedení Fedory.

7. Lze změnit. Subjektivní. Osobně se mi defaultní Fedora 7 velmi líbí, na rozdíl od Ubuntu. Ale tohle diskutovat nechci, je to subjektivní a dá se to pár kliknutími změnit.

Hezký den, a jednu štiplavou poznámečku. Kolego, používejte prosím ODSTAVCE, lépe se to čte. ;-)
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
3.6.2007 00:53 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ne, nemyslím si, že co je nejlepší a nejhezčí pro mně, musí být pro každého. Ale mám ve svém okolí tolik lidí, že si troufnu to porovnání a závěr udělat. Pokud vás tluče do očí taková drobnost jako zaoblení v dolní části oken, divím se, že se vám líbí oznamování aktualizací, prootže nezapadá do jinak zajímavého, i když vzhledem k Ubuntu, SUSE, Mac OS X a dalším přepácaného grafického konceptu. Vím, že se to dá změnit, jako skoro šechno. 1. Jde o to, že si většina uživatelů Ubuntu nepotřebuje stěžovat, že na standardním spustitelném CD něco chybí - obsahuje to, co drtivá většina lidí využije, a ostatní už je skutečně věcí jednotlivých užvatelů, co si doinstalují podle svých představ a potřeb. Co je však na CD Fedory tak zásadního, že to opodstatňuje překročení limitu CD o pár desítek MB? To je jen zbytené plácání médií. 2. Tak v tom případě konstatuji, že vám testovací a RC verze, prodloužený a oddálený vývojový cyklus i ta buguilla byly v tomto příapdě k ničemu. 3. A proč by na to normální lidi měli klikat, když by to mělo být automaticky přednastavené na českou klávesnici, jazyk a časové pásmo, tak jak 99 % lidí potřebuje a nemá důvod to měnit? Kdo chce pokročilejší instalaci s více možnsoti, může si stáhnout síťovou instalaci Ubuntu nebo AlternateCD. 4. Trapné, spustitelné CD Ubuntu je lokalizováno do češtiny - základní nabídky a především instalátor. A do desítek jiných jazyků, tkaže je to CD skutečně univerzální. Pokud jde o chybu detekce Windows, viz bod dva - to normální uživatele nezajímá (tedy ty, které si rozhodne nebudou isntalovat testovací verze). 5. Takový problém, že po instalaci se nainstalovala tak akorát aktualizace Firefoxu a možná ještě něčeho a nic víc nešlo a ten aktualizační systém se paralyzoval. Jak to omluvit ihned po vydání testovací verze? Neměli ten "nedodělek" ted ještě déle odložit? 6. Subjektivní ano, ale objektivní je skutečnost, že 21 tisíc balíků jaksi poskytuje více uživatelům více možností než 8 tisíc - krásný doklad je pár vláken výše u užvatele, který kvůli tomu nepoužívá SIM, přesotže mu jinak asi nejlépe vyhovuje. Tedy omezuje se... Vím, že Fedora je komunitní distribuce, ale právě proto není vhodná pro "normální lidi". 7. Lze změnit, ano, jako skoro vše, ale to, co uživatel uvidí standardně po insalaci a na snímcích obrazovek v recenzích by se měla věnovat maximální péče. Na závěr e omluvím, že jsem nepsal do odstavců, přijde mi smutné a trapné, že u takové stránky v polovině roku 2007 nelze graficky formátovat a psát kvůli tomu vždy několik značek pro odstavec se mi jednoduše nechce. Pokud jde o štiplavé poznámky, mohl byste se také doučit rozdíl mezi shlédnutím a zhlédnutím. Jinak Fedoru nezatracuji, jen bych rád, aby byla více přítulnější a bez zbytečných chyb a zdravou konkurencí pro ostantní distribuce. Vyzkouším si jí znovu asi přes síťovou instalaci, snad se tedy nainstaluje vše potřebné a rovnou aktuální balíky a opraví se třeba ty chyby s podpisy. Jak ale říkám, může to být vynikající distribuce s různými možnostmi pro pokročilé uživatele, ale pro většinu normálních lidí má prostě (zbytečně) kostrbaté rohy a hrany - a teď to nemyslím graficky.
Conscript89 avatar 3.6.2007 07:05 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
K tomu SIMu, ja ho ani nikdy prave nepouzival, jen se mi hodne libil podle screenu a znam lidi co ho pouzivaji tak jsem ho chtel vyzkouset pri rozhodovani jaky IM client pouzivat. Nakonec jsem si plne zvykl na Kopete a za SIM bych ho uz asi nemenil, ale urcite bych ho vyzkousel.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
3.6.2007 15:17 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
A já zase mám ve svém okolí takové lidi, že si mohu troufnout tvrdit opak, ale i přesto radši mluvím pouze a jen sám za sebe… ;-)

Grafický koncept Fedory rozhodně za přeplácaný nepovažuji. Naopak mi přijde velmi decentní, s dominantní uklidňující modrou. Oproti shiny konceptu Ubuntu se mi líbí víc. Imitaci MacOS jsem svého času na své Fedoře měl, poslední dobou mě ale omrzela, mimo jiné taky proto, že mi přišla přeplácaná. Rád jsem se vrátil k defaultu…

1. nevím, detailně jsem ani jedno ani druhé nezkoumal, nicméně nějaký důvod ta velikost určitě má.

2. Nebyly k ničemu, většina věcí se dala dopořádku ještě před vydáním, jenže co nikoho nepálí, nikdo nespraví, že? Viděl jsem lidi na test-listu stěžovat si na různé věci, ale tahle mezi nimi nebyla.

3. a 4. Automaticky přednastavené na českou klávesnici, jazyk a časové pásmo? A jak to má proboha ten instalátor zjistit? Jistým řešením by mohla být lokalizace LiveCD, ale to už je čistě a jen na české komunitě Fedory. I když Fedoru penězi a vývojáři sponzoruje Red Hat, většina vývojářů a lidí kolem Fedory ji dělá zadarmo – nelze tedy po vedení fedory chtít, aby vytvářela padesát jazykových mutací LiveCD. Na to prostě nejsou lidi.

5. Fedoru 7 již nemělo smysl dál odkládat. Jako systém byla hotová, všechny BLOCKERY byly uzavřeny. Že nefungují updaty je problém serverů, ne systému. A ten problém se řeší. Fedora 7 je velký předěl hlavně kvůli tomu, že jsme dostali k ruce nový nástroj na buildy, koji (výborná věc, má samá pozitiva, oproti tomu, co jsme měli předtím v extras je to neuvěřitelný skok vpřed) a nástroj na updaty bodhi. Ten byl bohužel dělán na poslední chvíli a ještě není úplně odladěný, ale něco potřeba bylo, interní nástroje Red Hatu používat nemůžeme (ty se dříve používaly pro updaty balíčků Core, které bylo pod správou Red Hatu) a v Extras žádný nástroj nebyl. Prostě se balíček buildnul, podepsal a během následujícího dne byl v Extras. Teď se ale více zaměřujeme na kvalitu a ex-Extras mají nyní stejné podmínky jako ex-Core. Bohužel bude chvíli trvat, než se to ustálí a updaty budou opět plně funkční. Nemělo by to však trvat dlouho. Je třeba to také vidět v kontextu. Vývojářum ex-Extras teď přibylo mnoho práce a zrovna tito vývojáři jsou dobrovolníci, kteří to dělají zadarmo. Nemůžeme po nich chtít zázraky. Nic nám vlastně nedluží, spíš naopak, ale to už si franta uživatel asi nemyslí…

6. SIM, to je jedna konrétní aplikace. Osm tisíc balíčků je ohromné číslo a, dle mého skromného názoru, pro drtivou většinu uživatelů plně dostačující. Pokud někomu nějaká aplikace chybí, tak má dvě možnosti, buď jí zabalí sám, nebo o ní požádá. Nemůžeme čekat, že někdo bude zadarmo balit aplikace o které nikdo nemá zájem…

7. Vám se zdá, že se tomu nevěnuje dostatečná péče? Péče ale není vše a zavděčit se v těhle věcem všem prostě nelze. Je spousta uživatelů, kteří když vidí ubuntu, tak se jim, obrazně a nadneseně řečeno, dělá nevolno. Abych se přiznal, patřím mezi ně, naopak fedora core 6 a fedora 7 patří k mým oblíbeným, pokud jde o defaultní vzhled (ale tady pozor, pouze GNOME, defaultní KDE u mě vyvolává ještě horší pocity než Ubuntu).

Osobně jsem toho názoru, že dělat několik různých typů instalací není zrovna nejlepší. Franta uživatel si prostě odklikne patnáckrát další, já si tam upravím pár věcí (například rozložení oddílů, instalované balíčky a pod.). Ideální pak je, pokud textová instalace je velice podobná té grafické. Myslím si, že více různých typů instalací spíše uživatele mate, ale někdo to tak má třeba radši. Já jsem rád, že ve Fedoře se vývojáři soustředí na jeden typ instalace a snaží se ho udělat co nejlépe, že Ubuntu to dělá jinak mi nevadí, ale nepovažuji to, z mého pohledu, za výhodu Ubuntu.

Jinak, k těm LiveCD. Ono, ve Fedoře 7 má uživatel nástroje na vytvoření vlastního spinu distribuce, takže si klidně můžete nainstalovat Fedoru síťovou instalací a LiveCD si vytvořit podle vlastních preferencí – například i s obsaženými ovladači na nvidie a ati, kodeky na divx a pod.

A k tomu shlédnutí… Mno člověk se občas splete, tohle jsem přehlédl, správně mělo být zhlédl ;-) A k odstavcům: není třeba se vypisovat s tagy, stačí udělat prázdný řádek. Je to napsané dole pod tlačítkem náhled. ;-)
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
4.6.2007 22:44 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)

2. Nebyly k ničemu, většina věcí se dala dopořádku ještě před vydáním, jenže co nikoho nepálí, nikdo nespraví, že? Viděl jsem lidi na test-listu stěžovat si na různé věci, ale tahle mezi nimi nebyla.
Nemám as na betatesting Fedory. Dělám dost jiných věcí. Pokud jsou jiné dsitribuce bez takových chyb, nemám moc důvodů se s Fedorou dále zabývat.
3. a 4. Automaticky přednastavené na českou klávesnici, jazyk a časové pásmo? A jak to má proboha ten instalátor zjistit? Jistým řešením by mohla být lokalizace LiveCD, ale to už je čistě a jen na české komunitě Fedory. I když Fedoru penězi a vývojáři sponzoruje Red Hat, většina vývojářů a lidí kolem Fedory ji dělá zadarmo – nelze tedy po vedení fedory chtít, aby vytvářela padesát jazykových mutací LiveCD. Na to prostě nejsou lidi.
Já také musel přeložit grafický isntalátor Ubuntu sám v době maturit a složité situace. Kdybych to neudělal, svět by se nezbořil, ale nestihlo by se to do LTS verze před rokem. Ale třeba by to udělal někdo jiný do některé z dalších vydání. Tady se hezky ukazuje, jak má velikost a ochota komunity ohromný dopad na kvalitu, použitelnost a atraktivitu produktu.
7. Vám se zdá, že se tomu nevěnuje dostatečná péče? Péče ale není vše a zavděčit se v těhle věcem všem prostě nelze. Je spousta uživatelů, kteří když vidí ubuntu, tak se jim, obrazně a nadneseně řečeno, dělá nevolno. Abych se přiznal, patřím mezi ně, naopak fedora core 6 a fedora 7 patří k mým oblíbeným, pokud jde o defaultní vzhled (ale tady pozor, pouze GNOME, defaultní KDE u mě vyvolává ještě horší pocity než Ubuntu).
Vím, že není možné se zavděčit všem, ale jsou objektivní připomínky (např. mísení ikon a zatím jejch malé množství) u standardní instalace - to, co uvidí normální uživatel po isntalaci. Já vím, že změnit se to dá jednoduše. Ale první dojem dělá hodně.
Osobně jsem toho názoru, že dělat několik různých typů instalací není zrovna nejlepší. Franta uživatel si prostě odklikne patnáckrát další, já si tam upravím pár věcí (například rozložení oddílů, instalované balíčky a pod.). Ideální pak je, pokud textová instalace je velice podobná té grafické. Myslím si, že více různých typů instalací spíše uživatele mate, ale někdo to tak má třeba radši. Já jsem rád, že ve Fedoře se vývojáři soustředí na jeden typ instalace a snaží se ho udělat co nejlépe, že Ubuntu to dělá jinak mi nevadí, ale nepovažuji to, z mého pohledu, za výhodu Ubuntu.
OK, já za výhodu Ubuntu považuji, že je jedno spustitelné CD s grafickým instalátorem lokalizovaným (i) do češtiny a textové CD pro pokročilejší možnosti a PC s méně RAM. Ještě jsem se nesetkal s tím, že by pokročilý uživatel tu pokročilou nechápal a naopak že by nechápal tu jednodušší. Normální uživatel pak v Ubuntu nemusí kliknout snad ani třetinový počet kliků jako ve Fedoře.

Zkoušel jsem si stáhnout, vypálit a nainstalovat Fedoru z DVD, problém s podpisy se již neobjevil, přesot necápu, jak je vůbec možné, že se zcela ignoroval výběr klávesnice při instalaci - ne jednou, pořád, isntaloval jsem to kvůli tomu víckrát, abych se přesvědčil a měl jsem pak velké problémy s heslem. To není prostě systém pro většinu normálních lidí a ani pokroilého uživatele takové základní nedostatky nepotěší. Dalšími byli špatné rozchozovní flashe a javy - návody pro starší Fedory nefungovaly - a poměrně nevhodně navolené standarndí chování Nautilu. Já vím, že se to dá změnit, i to heslo jsem si upravil - ale to jsou desítky dorbobností, nad kerými lidé nebudou chtít přemýšlet, a naštěstí nepotřebují. Sáhnout třeba po Ubuntu či dalších. Mimochodem, po dvou letech intenzivnějšího seznámní s Ubuntu zkouším openSUSE a docela mě mile překvapilo, ba přímo nadchlo. Minimálně si ho prozkoumám a nebudu se ho bát v určitých situacích doporučovat dál.
5.6.2007 01:13 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nevím, já jsem problém s klávesnicí při testování neměl (v qemu, na svém používám mezinárodní qwerty, takže default...). Standardní chování nautilu mě taky vadí, ale bylo už asi tisíckrát diskutováno a zřejmě je více lidí pro spatial mód. Naštěstí není problém to změnit. U instalace nemate instalace jako taková, ale už to, že si musím vybrat už před stažením, která že ta instalace je pro mě vhodná. Jo a flash... mno... nainstaloval jsem jsem si swfdec a mám po problémech. Uzavřený software má ke mě na notebook cestu zakázanou, a co se týče javy (od sunu), tak o tu nestojím, takže se zkušenostmi se podělit nemohu. Na těch pár java aplikací, co je v repozitáři stačí gcj a bez apletů na webu se obejdu.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
5.6.2007 09:51 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Chci psát na standardní české klávesnici a nezkoumat, proč to po instalaci nejde vevšech programech ani u hesla. Flash a Javu potřebuji kvůli různým stránkám, bez kterých se neobejdu. Šlo mi o jejch rozchození pod AMD64 platformou... V tom případě jsem asi náročnější uživatel, který neobětuje své potřeby jen kvůli tomu, že to nějaká distribuce neumí (vůbec a nebo stěží a složitě), když jiné ano. Jinak to přemýšlení nad tím, kterou instalaci zvolit, nechápu. Pokročilí uživatel sáhne při instalaci Ubuntu po AlternateCD s více volbami, většina normálních uživatelů zřejmě po standardním spustitelném DesktopCD. U Fedory to spustitelné CD ale není moc dobře použitelné, ale to se bohužel nedozví.
5.6.2007 11:11 Adam Pribyl | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Live CD JE cesky. Staci na prihlasovaci obrazovce vybrat jazyk (kliknout na Language).

Pocet balikuv repozitarich je NAPROSTO nesmerodatny a neodpovida poctu aplikaci. Zalezi jen na tom do kolika baliku je ktera aplikace fragmentovana. Napr. OpenOffice ma ve Fedore asi 20 baliku. Kolik ma v Ubuntu nevim. Ubuntu si navic sve baliky prebira od debianu, takze jeho zasluha to moc neni.:)
5.6.2007 11:20 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
ad LiveCD - díky za tip. Jsem zvyklý na komfort z Ubuntu a dalších distribucí, kdy se zmáčkne funční klávesa ještě před zavedením systému a vybere se jazyk...

ad počet balíků - Mně jako uživateli je úplně fuk, čí je to zásluha. Pokud má Fedora tendenci více fragmentovat, pro mě jako uživatele to prakticky znamená ještě méně aplikací. =)

Adame, vím, že toho pro Fedoru děláš hodně. Ale prostě se mi hnusí používat systém, kvůli kterému si stáhnu jakoby standardní instalaci a zase se přesvědčím, že ani není schopna řídit se nastavením kávesnice při instalaci... A další věci. Pokud to bde ve Fedoře 8 ošetřené, tak budu jásat, věř mi. Ale hlásit to nebudu, msuel bych se totiž zbláznit vzhledem k tomu, do kolika projektů jsem již zapojen a vzhledem ke škole a práci...
5.6.2007 11:35 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ehm, flash na 64 bitech? To někde funguje? Já jsem myslel, že oficiální, proprietární flash 64bitů nepodporuje (na rozdíl od swfdecu)? Ale možná mám zastaralé info. LiveCD Fedory je použitelné dobře. Sám jsem byl při testování překvapen, jak pěkně chodí. Problémů s lokalizací jsem si nevšiml, asi proto, že angličtina je mi bližší a tak používám anglickou lokalizaci i klávesnici (a českou qwerty [ano, nemám qwertz] mám pouze jako volitelnou). Ještě bych si dovolil poznamenat, že jsem si nevšiml, jak nademnou bylo připomenuto, že LiveCD jde spustit i v češtině (vlastně jsem to ani moc nezkoumal). Moje chyba.

Jinak, pro Fedoru 8 se připravuje OpenJDK, takže alepsoň ta java se vyřeší ;-)
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
5.6.2007 11:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Psal jsem o zprovoznění Flashe na 64bitech. Jednoduchým dotazem na Google se mi objeví několika stránek v angličtině i češtině, které mi řeknou, jak to zařídit. U Fedory jen anglicky (nebudu proklikávat desítky stránek s výsledky, zajímají mě přední místa) a ještě k tomu to nefunguje. Tak na co je mi takový návod, potažmo systém, když to jednoduše nejde a ve druhém ano? A takhle je to se vším. Nejsem otrokem toho počítae, můj čas je drahý, nemůžu si hrát s každou maličkostí - Fedora mi ten komfort (zatím) nabídnout nedokáže, ostatní distribuce ano.
5.6.2007 12:10 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Aha, to budou asi ty návody jak rozchodit 32bitový plugin pod 64bitovým firefoxem? Zkusil jste nspluginwrapper od Remiho? Rpm search na pbone sice nachází pouze verzi pro Fedora Core 6, ale to je tím, že ještě neauktualizoval databázi pro Fedoru 7. Z toho, že flash nevydává 64bitové verze svého pluginu ale nemůžete vinit Fedoru. Fedora je složená pouze z FOSS softwaru a na ruku proprietárnímu softwaru nejde. Tak to je a to se nezmění, a pokud to někomu vadí, tak pro něho Fedora prostě není vhodná.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
5.6.2007 12:18 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Já si to uvědomuju. To, co radíte, rád zkusím, pokud si ji tedy jetě někdy nahraju. OpenSUSE vše nastavilo samo, což bylo super, v Ubuntu na to byl poměrně jednoduchý návod přímo na jejich dokumentačních stránkách. mě je jedno, jak to udělat, hlavně aby to šlo..
5.6.2007 12:24 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Tak tady bude problém v tom, že oficiální dokumentace Fedory se tímhle zabývat nebude, tím, že jde o proprietární SW, a neoficiální FAQy a tutoriály mívají za vydáním zpoždění, a Fedora 7 je teprve ani ne týden stará…
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
pavlix avatar 30.5.2007 10:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Co já vím, tak ty jsi s tím 13-letým stylem psaní začal.

P.S.: Ubuntu příležitostně používám
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
OndraZX avatar 30.5.2007 09:14 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Rekl bych ze zmeny jsou opravdu nekde jinde
Hlavni zmeny jsou popsany v CategoryFedora7Features, na Fedore se mi libi, ze je opravdu prinosem ("tahounem") ve vyvoji Linuxu a neboji se zaclenit i velmi nove technologie. Ale je to prece jen vyvojova distribuce pro RHEL. Jen ta defaultni sprava balicku je dle meho nazoru naprosto strasna.
xvasek avatar 30.5.2007 09:45 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Chceme flame? Máme ho mít. :-)

Co je strašného na správě balíčků ve Fedoře? Dle mého má naopak několik zásadních pozitiv.

- Fedora umí instalovat "bloky" balíčků tříděné dle kategorií přes system-config-packages

- Updaty se můžou instalovat i samy v grafice přes pup

- Fedora umí upgrade ze starších verzí (i ob- několik verzí), Ubuntu teď tuším slavnostně představilo upgrade na Feistyho přes nějakou okliku

- RPM podepisuje už asi deset let i pre- a post- instalační skripty (dpkg tuším teď už konečně taky)

- instalace probíhá vždy neinteraktivně

(Na druhou stranu se nedá upřít aptitude snaha o řešení krizových situací, které yum jenom zahlásí - ale myslím, že jde mít aptitude i ve Fedoře.)
30.5.2007 11:37 ikarlos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
+1
30.5.2007 12:43 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Zda sa mi to, alebo z toho co ste vymenovali vsetko v Debiane/Ubuntu bez problemov funguje? BTW, riesenie krizovych situacii je tak zasadna vec, ze o tych ostatnych featurkach sa neoplati ani bavit :))
30.5.2007 16:08 H4wk | skóre: 9 | blog: H4wkuv_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
V ubuntu funguje upgrade z verze na verzi minimalne od 6.06 ( a mam pocit, ze u Fedory je porad doporucovany upgrade z instalacniho cd, coz mi neprijde moc komfortni ;). Pokud se upgraduje pres update-manager, tak vse probehne bez problemu. Neberte me jako ubuntu urvance, mit vic mista na disku, hned si vedle Ubuntu nainstaluju i Fedoru. Problem bych hledal v rozsireni Ubuntu mezi zacatecniky, kteri pak maji potrebu se pochlubit. Pevne verim, ze je to jen mensina a valne vetsine uzivatelu Ubuntu jsou flamy tohoto druhu ukradene.
Korespondenční Seminář z Programování - Pro každého středoškoláka, který to s programováním myslí vážně.
30.5.2007 19:37 Tazyk | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Zdravím všechny, kteří se tady v tomto vláknu dohadují o Ubuntu vs. jiné distro.

Původně jsem ani nechtěl reagovat, ale už mě Vaše dohady docela obtěžují. Já si toto vlákno pročítám kvůli úplně jiným informacím, ne kvůli Vašim hádkám a dohadům.

Založte si prosím svoje vlákno, to si výstižně nazvěte a můžete pokračovat ve Vašich bojích.

Děkuji
2.6.2007 00:25 ..... Izak ..... | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
+10 bodu 100% souhlasim, at si jdou onanovat jinam. Me zde zajima co noveho ma F7, co si budu muset dodelat sam.
30.5.2007 11:34 Yenya
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Napr. co je hlavni zmenou Fedory 7, nebo OpenSuse 10.3 ? - instalace z Live CD a odstraneni "bordelu" v instalacnich baliccich (dependency hell)

No nevim, v zivote jsem instalaci z Live CD nepouzil (Live CD samotne ano, ale to bylo uz pro FC6). To takzvane "Dependency hell" je normalni mytus, kteri siri ti, kdo nepochopili, k cemu ty zavislosti vlastne jsou. Je pravda ze F7 teprve instaluju ^_~, ale neprijde mi, ze by mezi FC6 a F7 byly nejake vyrazne architekturni zmeny, ktere by nejak resily nejake (jake vlastne?) problemy se zavislostmi.

-Yenya, http://www.fi.muni.cz/~kas/blog/

30.5.2007 15:44 thingie
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
No ono to nejenom vypadá, že tam změny nejsou, ony tam totiž opravdu nejsou :o)
30.5.2007 16:59 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Zdravim, myslim ze timto "dependency hell" se spis mysli fakt, ze RPM(*) nezna neco, jako "soft requires", tzn. kdyz mam balicek "foo" s funkcemi X, kterou pouzivam vzdy a nejakou obskurni funkci Y, ktera ale potrebuje neco z knihovny "bar", musim nainstalovat i "bar", ac treba vim, ze funkci Y nikdy v zivote nepouziju.

Jakub

* RPM 4 ktere pouziva Red Hat. Myslim, ze "to druhe" rpm (rpm5.org) takovou funkcionalitu ma.
6.6.2007 01:22 little.owl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Jdi s tim flamem a Ubuntu vubec do prdele.
6.6.2007 08:32 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Táhni si tam sám, anonymní ubožáku.
little.owl avatar 6.6.2007 22:03 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
V diskuzi pod clankem o Fedore ocekavam ponekud jine veci, nez plkani ubuntackych hipiku potrebujicich si pohonit sve ego. Zalozte si vlastni diskuzi a tam se vzajemne placejte po ramenou nad uzasnosti Ubuntu a blbosti uzivatelu jinych dister dle libosti od rana do vecera. Mozna vam prijde ma reakce hruba, ale prispevky zacinajici vetami typu ".... ze jedine Ubuntu pochopilo, co uzivatel od distribuce ....." neminim reagovat ani v budoucnu jinak.
A former Red Hat freeloader.
6.6.2007 22:47 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Já si myslím, že zde uživatelé neplkají, ani nejsou hipíi ani nic nehoní. to spíše váš výkřik je jako z Marsu. Pokud si myslíte, že tento svět funguje tak, že pod článkem o čemkoliv se nemá a nesmí nikdy zmínit kritika a že to může mát konkurence podle zkušeností a názorů některých uživatelů vyřešené lépe, tak si to myslíte špatně a doporučuju vám se vrátit zpět na zem. "Jedině Ubuntu pochopilo..." je jistě hodně nadsazený příměr, ale je jasné, co tím chtěl uživatel sdělit - že se Ubuntu vydalo cestou pro normální lidi, a je v tom úspěšné, a s tím prostě nemůžete nesouhlasit, protože je to pravda.
little.owl avatar 7.6.2007 01:13 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nemam v umyslu se s vami dohadovat. Pokud minite tuto provokaci omlouvat "nadsazenym primerem", je to vas problem; muj problem je, ze jsem na to vubec reagoval. Nejspise vam uslo, ze jsem se nevymezoval vuci ctenarum abclinuxu obecne, ale jen vuci urcite skupine, a soude podle dalsich reakci, nemam tyto vyhrady sam.
A former Red Hat freeloader.
7.6.2007 01:18 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Já to považuji za přehnaný příměr. Někteří "blbci" se však chytli do provokace, protože to tak považovali... Jejich problém.
Conscript89 avatar 7.6.2007 16:14 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Co je to "normalni"?

Me zase prijde ze k Ubuntu chodi uzivatele prichazejici k linuxu a kricici v tomto pripade ne "Linux rulezz" ale "Ubuntu rulezz". Z toho pak vznika to ze vetsina techto vykriku je ignorovana nebo kritizovana a je pak problem najit opravdu kvalitni pripominku.

Tento problem je i u uzivatelu jinych distribuci, ale u Ubuntu je to nejviditelnejsi. Ignoruji i pripominku "Gentoo rulezz" ktery je timto take zname, ale u nej jde vetsinou o uzivatele kteri vedi o cem je rec.

Doufam ze jste se v tomto textu nenasel, nebyl miren proti vam.
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
kouzer avatar 30.5.2007 08:34 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Asi špatně vidím, ale nemůžu najít (v článku) kde stáhnout daná Live CD. Na mirrorech je také nevidím. Může mi tu někdo hodit odkaz?
Linux user #448944.
xvasek avatar 30.5.2007 08:46 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Co třeba domovská stránka - www.fedoraproject.org? :-)
kouzer avatar 30.5.2007 08:49 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Tam jsem právě koukala na iso live cd s KDE nemůžu nikde narazit. :-)
Linux user #448944.
xvasek avatar 30.5.2007 09:00 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odkaz "torrents" vede na http://torrent.fedoraproject.org/, kde je to čtvrtý a pátý řádek. Mirrory budou asi trochu pozadu, jak se tak dívám...
kouzer avatar 30.5.2007 09:03 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Tam jsem nekoukal, protože sedím ve škole a neměl byh to jak stáhnout, ale mělo mě to napadnout. Děkuji za info
Linux user #448944.
30.5.2007 09:23 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ja tam vidim len RC2 a nie final.
kouzer avatar 30.5.2007 09:25 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Vidím to samé.. Naštěstí už nebudem muset čekat dlouho. :-D
Linux user #448944.
30.5.2007 09:26 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Finální verze ještě nevyšla, tohle je pravděpodobně recenze z RC2 + poslední aktualizace.
30.5.2007 08:57 MiHl | skóre: 9 | blog: Uvazovnik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
nevim, jestli to nebyla recenze spíš poslední test verze, protože oficiálně má vyjít Fedora 7 až zítra (31.5.) a to někdy ve 4 hodiny odpoledne místního času.
kouzer avatar 30.5.2007 09:00 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
To si také myslím, ale i tak musí být někde isa na netu, když je autor stahoval.
Linux user #448944.
30.5.2007 09:16 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Iso uz urcite je (mozno uz niekolko dni). Oni to najskor pustia pre mirrory a potom to povolia na stahovanie.
vain avatar 30.5.2007 09:28 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nemusí to být nezbytně test verze, ale třeba release candidate 2, který by už měl být prakticky jako ostrá verze +/-
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
30.5.2007 11:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Zítra sleduje http://torrent.fedoraproject.org/. Recenze je založená na RC2, které by se od finální verze téměř nemělo lišit.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
30.5.2007 09:10 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Požadavky na HW
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Velikost minimalní instalce? Nejmenší virtualní paměť, kterou je instalator ochoten vzít na milost? Rozumná velikost fyzické paměti, aby instalace nebyla swapovací orgií?
xvasek avatar 30.5.2007 09:23 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Požadavky na HW
Je to v release notes (které ještě nevyšly :), pro text 128MB, pro grafiku 192MB, optimálně pro grafiku 256MB - tedy stejně, jako FC6.
pavlix avatar 30.5.2007 11:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Požadavky na HW
128 MB pro text, to je docela síla, žravý je to pěkně
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
30.5.2007 14:04 oron | skóre: 27
Rozbalit Rozbalit vše Re: Požadavky na HW
instaloval som fc6 v grafickom mode a zahlasilo mi to ze musim mat 256 ram .. mal som 196 ... tak som si pridal 64 a uz to islo
kouzer avatar 30.5.2007 09:13 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Docela by mě zajímalo, proč je v instalátoru stále "československá" klávesnice.. Má to nějaký důvod?
Linux user #448944.
30.5.2007 09:36 Filip Hesse | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše reklama
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Článek je špatně čitelný kvůli reklamě na Sun, v pravé části. Nemám nic proti reklamě, chápu její potřebu, ale AbcLinuxu si musí uvědomit, že text vedle něčeho blikajícího číst nebudu. Problém jde naštěstí řešit připsáním parametru "varianta=print" do url.

30.5.2007 09:40 Vinicius
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak, a je to tady. Nevi nekdo jestli:
- funguji legacy ovladace pro GK nvidia ?
- pirut lze ihned pouzit k instalaci balicku z DVD media ?
30.5.2007 09:43 Filip Hesse | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Pro mně je neexistující 5CD verze omezením. Tady v práci mám Fedoru na slabém stroji, bez DVD mechaniky a připojení k inetu je pro nás tvrdě limitované. Ano, šlo by to, s instalací bych si poradil sdílením z jiného stroje, ale proč se tak namáhat, když má stará verze mi stačí.

30.5.2007 10:19 ondraaaaaa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dulezity dotaz - screenshoty jsou sirokouhle - detekuje widescreen sam nebo se mu musi opet pomahat pres prenastavovani presetu video biosu (nebo jak se tomu nadava)?
30.5.2007 11:50 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ano, screenshoty jsou na grafice Intel GMA 950 s defaultním nastavením X serveru. Takže skutečně, nejspíš díky driveru intel, je widescreen detekován bezproblémově.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
1.6.2007 17:15 dolec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
950 mozna, ale na i915 je to klasika jako u vsech jinych distribuci - 1280x800 to proste nezna. Navic nastavit dualview na F7 je pro opravdu porod (no flame, jsem linuxova lama:)
little.owl avatar 7.6.2007 01:27 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Reseni je 915resolution :-) To neni problem Fedory, ale Intelu. Jiz nejakou dobu pouzivam testovaci verzi video driveru, ktera sama hackne video bios behem inicializace a celkem to chodi.
A former Red Hat freeloader.
6.6.2007 11:33 Radek Trnka | skóre: 26 | blog: Jen_tak | kousek od ČB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
GF 7600 bez zásahu jede 1440x900
Černé díry jsou tam, kde Bůh dělil nulou. -- Steven Wright one Liners
30.5.2007 10:20 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
(Dobrý výběr hudby na tom screenshotu s amarokem ;-)!)
θηριον ειμι
michich avatar 30.5.2007 10:22 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše SELinux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Nesouhlasím s doporučením vypínat vynucující režim SELinuxu. Díky SELinuxu je Fedora nesrovnatelně lépe zabezpečená než jiné distribuce. Díky targeted policy výborně izoluje běžící služby, aniž by omezoval uživatelskou práci. Mnoho chyb v policy bylo během vývoje vychytáno. Navíc díky utilitě setroubleshoot (která byla už v FC6, ale v F7 by měla být spouštěná defaultně, pokud vím) jsou SELinuxové zásahy ihned patrné a nehrozí záhadná selhávání jako dřív, kdy si uživatel nemusel hned uvědomit, co se děje.

Pokud někomu SELinux u nějaké služby opravdu překáží a neumí si sám přidat vlastní modul do policy (i když ani to není nijak zvlášť obtížné), tak si může selektivně vypnout ochranu jen pro tu danou službu. Vypínat kvůli tomu celý SELinux není moudré.

Ano, mám rád SELinux. Zachránil už nejednoho serverového admina.

6.6.2007 01:35 little.owl
Rozbalit Rozbalit vše Re: SELinux
Ano, take me prijde vypinat SELonux jako hloupost.
6.6.2007 09:10 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: SELinux
A mě zase příjde, že zapínat ho na desktopu už zavání slabou paranoiou.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
little.owl avatar 6.6.2007 21:44 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SELinux
Dobre, muze se to zdat trochu paranoidni.

Vykonovy pokles spojeny s SELinuxem neni nijak vyrazny, zejmena na desktopu - pri bezne praci jsem to nepozoroval. Vetsina programu jiz take bez problemu beha a graficke nastroje rozumne pouzitelne pro spravu SELinuxu jsou jiz k dispozici take. Parkrat me to ulehcilo praci - mnou chybne napsany program sahnul kam nemel ..... zbrklost bez dukladneho debugingu. Pokud to tedy system prilis vykonove nezatezuje a pritom vyrazne zvysi bezpecnost v nekterych ohledech, neni zadny duvod to vypinat.

Mohl byste me prosim, zduvodnit proc si myslite, ze by se SELinux mel vypinat? Argument ve smyslu. ze bezpecnosti na desktopu je i bez SELinuxu dost, me osobne prijde ponekud slaby.
A former Red Hat freeloader.
6.6.2007 22:41 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: SELinux
By se měl vypínat? Já tvrdím, že já ho vypínám a že jsem toho názoru, že pro běžnou práci na desktopu to prostě není potřeba a že to občas může způsobit problémy kvůli špatně nastaveným právům, i když pravda je, že ve Fedoře 7 je těch problémů dost poskrovnu. Konkrétně při testování Fedory 7 v qemu jsem ho nechal zapnutý na enforcing a vše fungovalo; na normální mašině ho ale nepoužívám, protože jsem toho názoru, že ho nepotřebuju a když něco nepotřebuju tak to obvykle ani nepoužívám... Na serveru bych ho určitě zapnul, ale na server bych zase pro změnu nedal fedoru...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
little.owl avatar 7.6.2007 01:22 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: SELinux
OK, tedy v duchu me posledni vety predchoziho prispevku.
A former Red Hat freeloader.
7.6.2007 10:36 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: SELinux
V podstatě, nicméně teď jsem se dočetl, že realplayer ve Fedoře 7 se zapnutým SELinuxem a defaultním nastavením nefunguje, a podobně některé další proprietární aplikace. To už je trochu silnější důvod proto, ho vypnout, nicméně, já proprietární aplikace nepoužívám, tak ho vypínám z výše uvedených (slabých) důvodů...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
30.5.2007 14:31 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Prý je v nové Fedoře i upravený yum, takže by měl fungovat rychleji.. je ta rychlost opravdu znat nebo ne? Děkuji
30.5.2007 16:12 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Subjektivně jsem změnu nezaznamenal (možná akorát, že samotná instalace mi přišla rychlejší) a objektivně jsem to neměřil.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
Conscript89 avatar 31.5.2007 22:04 Conscript89 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
To bylo uz ve Fedore 5, nebo 6 (ted nevim), casti yumu co byly nejnarocnejsi se prepsaly z pythonu do Cckovejch modulu a tak se zvysila rychlost yumu a to dost, ale porad na tom neni tak dobre jako treba apt (subjektivne videno).
I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
2.6.2007 19:06 Grubber
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Ja jsem zaznamenal vetsi (temer bleskovou :) rychlost vyhodnocovani zavislosti. Kdyz si vzpomenu, jak mu to trvalo dlouho ve FC6...
30.5.2007 17:11 Jakub
Rozbalit Rozbalit vše Tickless kernel
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jen mala pripominka - kdyz uz autor psal o tickless kernelu jako nove feature, mohl mozna zminit, ze si s tim muze i obycejny uzivatel hezky pohrat - treba s utilitou PowerTOP (http://www.linuxpowertop.org/)

Jakub
30.5.2007 18:10 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tickless kernel
Ono ani netřeba chodit na jejich stránky. Stačí yum install powertop. Ale nemyslím si, že by si s tím hodně lidí hrálo. Spíš si s tím hrají vývojáři Fedory a ve Fedoře 8 (potažmo možná už v updatech Fedory 7) se budeme moci setkat s patchnutými aplikacemi, aby dělaly míň (nebo pokud možno žádné) zbytečných wakeupů. Ale díky za připomínku, nenapadlo mě, že bych to mohl zmínit. :-)
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
stativ avatar 30.5.2007 17:17 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Už na screenshotech se mi nelíbí jedna věc. Je to nesedící překlad do češtiny, viz 1. start, kde je napsáno „Pokračujte prosím kliknutím na tlačítko "Další" v pravém dolním rohu.“ A co je v pravém dolním rohu? Tlačítko "Vpřed".
Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
30.5.2007 20:07 abr | skóre: 24 | blog: ab
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Spatne preklady ma opravit komunita, vyvojar na to kasle/nema cas.
31.5.2007 09:42 polo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Muzu se zeptat kde jste vzali fedoru 7? Na zrcadlech jeste neni... nebo jsem aspon nenasel.Dik
31.5.2007 11:51 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Na zrdcadech bude co nevidět (tedy, lépe řečeno, ona už tam je, jen ještě není vidět). Recenze je založená na RC2, která se od finální verze liší skutečně minimálně (téměř vůbec).
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
Matyáš Dvořák avatar 31.5.2007 14:17 Matyáš Dvořák | skóre: 13
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
31.5.2007 15:22 polo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Presne tam jsem se uz nekolikrat dival a porad tam neni. Jinak myslel jsme ze teda ta RC2 uz je final. Nechtel bych stahovat jeste nejakou testovaci verzi... Taky nechapu co znamena ze neni videt. Kdyz ji daji na FTP server tak by to melo jit videt hned nebo to je ucelove?
31.5.2007 16:31 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Pokud jde o RC2, tak by z něj mělo jít bez problému upgradnout na final. Repozitáře už jsou up. Torrenty ještě asi nejsou, ale stahnout final už jde z mirrorů, například z matfyzu (i386, DVD Spin). Že nejsou vidět je účelové. Mirrory se nejprve synchronizují s hlavním serverem a obojí, jak mirrory tak hlavní server, mají nastavená přístupová práva, aby se anonymní uživatel k finálnímu vydání nedostal dříve, než oficiálně vyjde. Dneska Fedora 7 vyšla před půl hodinou v 16.00 (našeho času).

fedoraproject.org je již taky updatenutý na Fedoru 7.
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
31.5.2007 16:38 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
torrenty su, ale kedze este velmi malo ludi ma 100 percent isa, tak (aspon v pripade Live GNOME i386) bol stav dostupnosti 0,213, cize nieco cez 20 percent obrazu.. a momentalne mi to ide okolo 100 kB/s, pricom priepustnost linky je 2x tolko. Ale ratam, ze tak o hodinku uz to bude OK a kto sa vtedy pusti do stahovanie cez torrent, tak mu to uz pojde pekne. Prijemny den s novou Fedorou :-)
Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
31.5.2007 16:47 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
HM... tak torrenty už jsou taky připravené...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
2.6.2007 07:55 *
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ten nazev Moonshine se jim povedl. To jako kvuli tomu malemu mekkemu narceni kvuli softwarovym patentum jako, jo? :-)
2.6.2007 19:17 komat
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Nemyslim, bylo hlasovani z nekolika jmen a toto vyhralo...
5.6.2007 08:44 červ | skóre: 10 | blog: cerveny_cerv
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je hezká, ale přijde mi nedotažená. Například základní příkaz ifconfig, není standardně. a musím lést do sbin. To mě dost namíchlo.
KISS - Keep it simply, stupid.
5.6.2007 10:29 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
To není nedotaženost, ale standardní vlastnost. /sbin má v PATH jenom root, nikoli normální root, stejně to tak má i Debian (ale Ubuntu už ne :-D).
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
5.6.2007 18:09 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
AFAIK to tak mají všichni kromě Ubuntu.
6.6.2007 22:26 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
btw ifconfig je zastaraly, zacnete pouzivat ip
9.8.2007 12:45 DeathWalker
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
export PATH=$PATH:/sbin alebo set PATH=$PATH:/sbin ;)
8.6.2007 15:53 guns | skóre: 4 | blog: marian | Nitra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
je problem pouzit vanilla jadro ?
nocturne e moll, ballade F major, ...
8.6.2007 17:12 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine)
Jo, to funguje ještě hůř...
Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
14.6.2007 23:35 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Fedora 7 (Moonshine) + SELinux
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Prosím, může mi někdo poradit, jak se ve Fedoře 7 vypne SELinux pro nějakou službu, např sambu? Zdá se, že nástroj system-config-securitylevel neumožňuje vypínat selektivně pro jednotlivé služby, jak to bylo u předchozí verze.
20.6.2007 18:16 MiHl | skóre: 9 | blog: Uvazovnik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora 7 (Moonshine) + SELinux
vypínat by to nemělo být nutné, mělo by stačit změnit pravidla
nejprve bych zkusil změnit pravidla pro sambu v system-config-selinux (mozna bude nutne nainstalovat pres yum)
nebo
start->sprava->SELinux troubleshooter, kde si najdete zpravu o konkretni polozce i s informacemi jak to vyresit (nebezi-li, je nutne pred tim spustit setroubleshootd).

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.