abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 12:33 | Pozvánky

Příští týden bude na MFF UK zahájena série přednášek o architektuře a implementaci operačních systémů. Mezi přednášejícími budou odborníci z firem Kernkonzept, Oracle, Red Hat, SUSE či SYSGO. Pokud si chcete rozšířit obzory (virtualizace, ptrace, ZFS, kdump, ...), vyberte si z harmonogramu téma, které vás zajímá a přijďte. Přednášky se konají každý čtvrtek od 15:40 v učebně S4 na Malostranském náměstí 25 v Praze. Přednášky jsou přístupné veřejnosti (registrace není nutná), studenti UK a ČVUT si je mohou zapsat jako standardní předmět.

Vojtěch Horký | Komentářů: 5
včera 05:00 | Nová verze

Bylo vydáno Ubuntu 18.04.2 LTS, tj. druhé opravné vydání Ubuntu 18.04 LTS s kódovým názvem Bionic Beaver. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v přehledu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 03:00 | Zajímavý software

Git History umí u souborů v git repozitářích zajímavým způsobem zobrazit jejich historii a následně jednotlivé změny, viz animovaný gif. Použít jej lze lokálně nebo aktuálně na soubory umístěné na GitHubu. Máte-li ve webovém prohlížeči zobrazen soubor umístěný na GitHubu, nahraďte v URL doménu github.com doménou github.githistory.xyz a nové URL odešlete. Využít lze také rozšíření Chrome i Firefoxu. V plánu je vedle GitHubu také podpora GitLabu a Bitbucketu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
včera 01:00 | Nová verze

Byla vydána verze 1.0 webové a na frameworku Electron postavené desktopové verze svobodného decentralizovaného skupinového komunikátoru Riot (Wikipedie) využívajícího protokolu Matrix (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
14.2. 14:22 | Nová verze

Společnost Collabora oznámila vydání verze 4.0 online kancelářského balíku Collabora Online a také Collabora Online Development Edition (CODE) pro domácí uživatele. Kancelářský balík vychází z LibreOffice Online (cgit).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.2. 12:11 | Nová verze

Byla vydána verze 241 správce systému a služeb systemd (GitHub, NEWS). Řešeny jsou také bezpečnostní chyby.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.2. 11:44 | IT novinky

Evropský parlament, Komise a Rada (trialog) se dohodli na návrhu reformy autorského práva včetně kontroverzních článků 11 a 13. Více v příspěvku na blogu europoslankyně Julie Redy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
14.2. 07:00 | Komunita

Čtenářům a čtenářkám AbcLinuxu vše nejlepší k Valentýnu aneb Dni lásky ke svobodnému softwaru (FSF, I love Free Software Day, #ilovefs).

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
14.2. 06:00 | Zajímavý článek

Jiří Eischmann se v příspěvku Lepší zvuk přes Bluetooth na Linuxu (en) na svém blogu věnuje možnostem přenosu audia mezi linuxovým desktopem a bezdrátovými sluchátky. Zatímco „po drátě“ jde zvuk v nekomprimované podobě, Bluetooth má omezenou propustnost, a proto se musí použít nějaký kompresní kodek. Které kodeky může Linux nabídnout?

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
13.2. 15:22 | Bezpečnostní upozornění

Správce balíčků snapd on Canonicalu obsahuje zranitelnost CVE-2019-7304 nazvanou Dirty Sock, kterou může útočník zneužít k eskalaci práv na úroveň administrátora. Ke zranitelnosti je k dispozici PoC (Proof of concept). Je zneužitelná pouze lokálně, pokud má útočník do systému přístup a týká se všech linuxových distribucí s nainstalovaným snapd (zejména distribuce Ubuntu, kde je snapd nainstalován automaticky). Snapd od verze 2.37.1 už je opraven [CSIRT.CZ].

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Máte v desktopovém prostředí zapnutou zvukovou znělku po přihlášení se do systému?
 (7%)
 (1%)
 (90%)
 (1%)
Celkem 325 hlasů
 Komentářů: 11, poslední 14.2. 07:59
Rozcestník

Fvwm - I

1. 11. 2004 | Petr Bravenec | Recenze | 15138×

Seznámení s vysoce konfigurovatelným okenním manažerem, na který mnoho uživatelů nedá dopustit.

Úvod

V internetových časopisech se objevují ohlasy a recenze na různé okenní manažery - každý manažer má pro svého uživatele nějakou významnou vlastnost. Některé manažery se snaží přibližovat svým chováním tomu, nač je uživatel zvyklý z MS Windows (nebudeme si namlouvat, že k Linuxu se dnes průměrný člověk dostane jinak než trnitou cestou právě přes MS Windows). Jiné manažery zahazují veškerý balast a snaží se nabídnout uživateli jen minimum funkcí a neobtěžovat jej vymoženostmi, které stejně nepotřebuje a nikdy je nevyužije, a důraz kladou na jednoduchost používání a nastavení.

Přiznám se, že nemám příliš jasno v tom, jaká je architektura prostředí KDE či Gnome (nic z toho nepoužívám). Nechci rozpoutat v diskusi pod článkem žádné hádky, ale mám pocit, že KDE a Gnome je cosi více - funkce se mírně přelévají z jedné servisní aplikace na druhou. Těžko by se provozovalo některé z těchto integrovaných prostředí bez lišty, správce souborů, manažeru ikonek na ploše a dalších cingrlátek.

Nadhodím zde i kacířskou myšlenku, kvůli které určitě někdo poběží se sirkou, aby pode mnou zapálil hranici: mnoho uživatelů v podnikovém prostředí žádné integrované prostředí nepotřebuje, překáží jim v práci. Fvwm v minimální dobře provedené konfiguraci může být to nejlepší, co jim lze nabídnout. Dovedu si živě představit například mistra ve výrobní lince, kterak startuje KDE, aby mohl v intranetové aplikaci vyplnit pracovní výkazy svých podřízených... a přitom si smázne z plochy ikonku "Pracovní výkazy" a při pátrání po ikonce přejmenuje ještě adresář ".kde" na ".nikde". Pomocí fvwm můžeme takovému uživateli nabídnout pouze to, co potřebuje a nemusíme mít obavy z toho, že může v počítači pomocí nepotřebných nástrojů napáchat nějaké nehezké škody.

Z původních disket, ze kterých jsem před deseti lety instaloval Slackware 1.2, zůstaly čitelné už jen nálepky. Dnes už vám tedy nedovedu přesně říci, se kterou verzí fvwm jsem se seznámil poprvé - asi to bylo ještě něco před verzí 1.12b (což je tuším poslední verze v jedničkové řadě).

Nevím, kdo od koho opisoval, ale standardní konfigurace, dodávaná tehdy s fvwm, byla nastavená tak, aby se chování fvwm co nejvíce přibližovalo prostředí Motif - a prapodivnou shodou okolností i tehdy ještě populární grafické nadstavbě MS Windows 3.1 (zato jsem nikdy nevysledoval tak nápadnou podobu mezi MS Windows a Applem, i když v té době se o tom hodně mluvilo a mluví se dodnes).

Fvwm lze už od začátků konfigurovat a upravovat velmi rozmanitými způsoby - od standardní konfigurace jsem se přes konfiguraci s mnohatlačítkovými panely, obrazovkami a přitroublými zvuky dopracoval až k nenápadné konfiguraci oplývající naopak velkým množstvím klávesových a myších zkratek. Moje pracovní prostředí se tak sice stalo zcela nepoužitelným pro kohokoliv jiného, ale naštěstí tak jako mnoho dalšího v Linuxu lze i fvwm nastavit pro každého uživatele zvlášť.

Fvwm se konfiguruje jediným textovým souborem. Při konfiguraci okenního manažeru neustále upravuji deset let starý soubor a, i když se jeho architektura s přechodem na verzi 2 výrazně změnila, je docela dobře možné, že některé jeho bajty jsou ještě stále původní - ročník 1994. (Originální určitě nejsou elementární částice magnetismu, takzvané magnetrony a jejich méně výkonní příbuzní klystrony, protože během té doby jsem několikrát vyměnil disk.)

Na prvním obrázku můžete vidět úvodní obrazovku, která mě přivítá ihned po přihlášení. Práci obvykle zahajuju dvojitým kliknutím kdekoliv na ploše - startem shellu v okně xtermu.

Obrázek úvodní obrazovky Fvwm po přihlášení

Fvwm × Fvwm2

První verze měla poněkud odlišnou strukturu konfiguračních souborů. Verze řady jedna měly například pevně dané pořadí jednotlivých konfiguračních příkazů. Protože konfigurační soubory byly navzájem nekompatibilní, přidala se jak do názvů souborů tak i samotného fvwm číslice 2. Dnes už je verze 1 skutečně historická, ale číslice 2 v názvu dnešního fvwm zůstala.

Struktura, procesy

Fvwm je modulární okenní manažer. Samotný proces, běžící v systému pod názvem fvwm2, se stará skutečně pouze o vzhled a chování oken, případně o jednoduchá menu. Veškeré další funkce jsou poskytovány různými moduly, které jsou ve skutečném prostředí operačního systému tvořeny samostatnými procesy.

Obsah okna samozřejmě měnit nelze - nebylo by příliš příjemné, kdyby se konfigurací okenního manažeru daly změnit zobrazované zůstatky na účtu v internetovém bankovnictví běžícím v Mozille. Měnit lze ale velkou většinu vlastností rámečků kolem oken. Lze nastavit barvy, počet, vzhled a umístění tlačítek, reakce okna na nejrůznější události (kliknutí myší), reakce prostředí na různé události na prázdné ploše. Některým oknům lze vyrobit rámečky tenké, některým oknům lze vyrobit rámečky tlusté, některým oknům lze rámečky zrušit úplně. Jinou odezvu lze nastavit na jedno kliknutí, jinou na dvojité kliknutí, jinou na kliknutí některým dalším tlačítkem myši. Moderní počítačový hlodavec má tři tlačítka a kolečko, kterým se může točit nahoru, nebo dolů. V kombinaci s různě stisknutými klávesami Alt, Shift a Ctrl tak nabízí obyčejná myš netušeně bohatý jazyk - a všemu tomu může fvwm rozumět.

Moduly doplňují fvwm o další funkce - přepínání obrazovek, tlačítko "Start" i s příbuzenstvem, animace, zvuky, formuláře, seznam oken a mnoho dalšího.

Umístění konfiguračních souborů

Systémová konfigurace je normálně umístěna v souboru /etc/X11/fvmw/system.fvwmrc. Tímto souborem se řídí chování fvwm pro celý systém. Mimo to si každý uživatel může vytvořit vlastní konfigurační soubor .fvwm2rc ve svém domácím adresáři. Každý uživatel tak může mít vytvořenou svou vlastní, originální konfiguraci.

Ukázky konfigurace

Konfigurace fvwm není zcela triviální. Popsat chování celého okenního systému může být zdlouhavá a frustrující práce. V distribučním balíčku mého systému (RH8) jsou proto příklady konfigurace v adresáři /usr/X11R6/share/fvwm2. Než se zaboříte do manuálových stránek a marných pokusů, je dobré prostudovat tyto ukázky - zvláště dokumentace k některým modulům je velice strohá a fungující příklad vám může podstatným způsobem pomoci.

Instalace

O instalaci se nebudu příliš rozepisovat. Pro některé distribuce seženete binární balíčky - tam je instalace primitivní, v jiných distribucích je třeba fvwm přeložit. Problém může být pro neznalého začlenění do systému. Pravděpodobně nejjednodušším řešením je vytvoření souboru .xinitrc v domácím adresáři uživatele:

#!/bin/bash
exec fvwm2

Na závěr

Protože černá úvodní obrazovka s běžícími hodinami vám toho asi příliš neřekne, nakonec tedy ještě jeden obrázek mé normální pracovní plochy. Předtím bych rád ještě jednou upozornil, že fvwm lze nakonfigurovat velice různorodě a že neexistuje žádný typický vzhled či chování, o kterém by se dalo jednoznačně prohlásit "Jo, tohle je fvwm!"

Obrázek úvodní obrazovky po přihlášení

Tolik dnes na úvod stačilo. V příštím díle seriálu si ukážeme, jakým způsobem lze vytvořit jednoduchou konfiguraci.

       

Hodnocení: 48 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

1.11.2004 00:09 jt | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Hezký článek
Co si lepšího prečíst na dobrou noc? Asi nic ...
1.11.2004 01:03 digero
Rozbalit Rozbalit vše skvele
Na windows jsem pouzival Litestep, ted jedu na kde, az si najdu cas asi na tohle prejdu.
1.11.2004 07:39 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
Rozbalit Rozbalit vše Pěkné
Konečně článek o Fvwm! Už mě láká nějakou dobu.Těším se na pokračování.
egg avatar 3.11.2004 21:59 egg | skóre: 20 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pěkné
Jsem na tom stejně. Co používá Yeti, to má nepochybně své kvality. Do začátku ale potřebuju právě takových pár článků. Dík.
1.11.2004 09:02 Milan Vančura
Rozbalit Rozbalit vše Díky za počteníčko :-)
V pondělí ráno po víkendu téměř mimo civilizaci nemůže být lepší článek jako přechod do pracovního týdne. Krásně napsané, výborně jsem se pobavil. Díky!
1.11.2004 09:15 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše konecne litestep
Zdravim

Ja jsme taky pouzival na woknech litestep, kdyz jsem se tady nekolikrat ptal cim to nahradit v linuxu, nikdy mi nikdo poradne neodpovedel. Zda se ze jsem to konecne nasel. Uvidime jeste jaka je konfigurovatelnost a jakej je vyber modulu. Ze bych opustil to zakerne KDE.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
1.11.2004 10:58 Tux
Rozbalit Rozbalit vše Re: konecne litestep
No litestepu je spis blyzsi WindowMaker (ten pouzivam ja), nebo AfterStep.
1.11.2004 09:34 buma | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše hezke
Opravdu pekny clanek! Diky.
--jh
1.11.2004 14:07 Keson
Rozbalit Rozbalit vše Modifier bug
Ahoj,

FVWM měl takový nepříjemný bug (feature?), kdy při akcích typu "kliknutí+klávesa" bral v úvahu nejen shift/alt/ctrl, ale také {num|caps|scroll}lock modifikátory.
A důsledek? Máte-li aktivní např. numlock, polovina událostí vám nebude fungovat.

Jak je to dnes, nevím. Už jsem nějakou dobu věrný IceWM).

Petr Bravenec avatar 1.11.2004 14:30 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Modifier bug
Tahle "chyba" je už dlouhé roky jako první ve FAQ:

http://www.fvwm.org/documentation/faq/#0.1

http://www.fvwm.org/documentation/faq/#5.5

Původně jsem o tom chtěl napsat už v úvodu, ale v průběhu psaní se mi to nějak vykouřilo z hlavy.
Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
1.11.2004 14:34 nula | skóre: 22 | blog: archaic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Modifier bug
To neni bug, to je feature - a skvela! Protoze muzu soucasne pouzivat treba Ctrl+sipku jak v Netscape/Mozille (pri sviticim NumLocku), tak k prechazeni mezi pracovnimi plochami. A clovek vetsinou, kdyz poskakuje mezi okny a plochami, tak nepracuje s aplikacemi, ne?

U FVWM2 to jde vypnout.

Clanek samotny me moc potesil, jen bych k nemu doplnil, ze posledni verze puvodniho FVWM je 1.24r (jeste ji na jednom pocitaci pouzivam). Taky vim minimalne o jednom uzivateli FVWM, ktery ho (1.x) pouziva na Solarisu (a tvrdi, ze uz deset let nesahl na konfiguracni soubor).

S tim konfigurakem to muzu potvrdit i z vlastni zkusenosti - taky mam uz leta (i kdyz mnohem kratsi dobu nez autor clanku ;) jeden, ktery obcas zlehka upravuji, protoze je vyladeny k moji naproste spokojenosti (funkcne i treba barevne). Uz dlouho jsem tam nemenil nic jineho, nez nejake aplikace v nabidkach...
1.11.2004 16:15 Dz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Modifier bug
Modifier bug jednoduse obchazim tak, ze numblok mam natvrdo na cisla [nejde prepnout] a scroll lock vypnutej. Zcela vyhovuje.

Kdo by chtel zkusit fvwm a neni tak 'core', doporucuju se podivat na AnotherLevelUp - imho povedena nadstavba nad fvwm2. Uz leta nepouzivam nic jineho, plus wharf [je soucasti] je genialni pro casto spoustene aplikace.
1.11.2004 16:16 Dz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Modifier bug
Oops, myslel jsem numlock, ne scroll lock
1.11.2004 14:40 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Jo, tohle je fvwm!
Mohla by se udělat nějaká galerie screenshotů. Já mám třeba zaručeně jedinečnou konfiguraci... OTOH většina lidí konfiguruje u Fvwm svérázně hlavně chování, které na screenshotech stejně vidět není.
1.11.2004 15:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, tohle je fvwm!
Dobrý nápad. Kdo používáte fvwm a chcete se pochlubit se svou konfigurací, pošlete mi (kratky ZAVINÁČ abclinuxu.cz) své screenshoty (a nejlépe i konf. soubor) a jako přílohu k druhému dílu seriálu uděláme uživatelskou galerii s ukázkami konf. souborů.
1.11.2004 16:46 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, tohle je fvwm!
Podobné články mě pravděpodobně brzo doženou k tomu, že fvwm vyzkouším. A to už jsem od GNOME přešel ke KDE, odtud na Blackbox, pak na Fluxbox, pak zase na GNOME a teď na XFCE. Zajímalo by mě, kdy už konečně vydřžím s něčím víc jak třičtvrtě roku.
Copak toho není dost?
2.11.2004 17:42 Petr Mach
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, tohle je fvwm!
No jo, stale krouzis kolem a ne a ne na to icewm narazit :-).
4.11.2004 13:41 ldx
Rozbalit Rozbalit vše ICEWM
Tohle je fakt, ja chvili pouzival fvwm/fvwm2, pak blackbox nebo lisp-programovatelny sawfish, a po vsem tom nakonec muzu rict jedine: icewm rulezzz!
1.11.2004 20:49 maleprase | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, tohle je fvwm!
tak nejaka galerie screenshotu je i na fvwm.org a jde se i doklikat do galerie konfiguraku

ja sem mival konfigurak vyladeny z rh defaultu, ted mam inspirovany prave jednim z te galerie.

z aktualni konfigurace co mam bych vypichl snad jen to ze prostredni klik na plose se stiknutym alt mi nevypise cely seznam oken ale jenom okna gvimu :) (jen tak pro informaci by me zajimalo jak se tohle da udelat ve vasem oblibenem ? :)
1.11.2004 20:57 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jo, tohle je fvwm!
Mně ty screenshoty na fvwm.org připadají děsně megalomanské...

Proto už jsem Robertovi poslal svůj, který má mnohem blíž k ratpoisonu než ke KDE ;-) A to má snad každý, koho znám a používá fvwm, ještě spartánštější nastavení než já, např. žádná tlačítka v záhlaví okna nebo rovnou žádné dekorace oken kromě tenkého rámečku...
1.11.2004 20:45 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše parada
Super, uz se tesim na dalsi dil. Zrovna dnes jsem totiz FVWM zacal konfigurovat :D takze se mi to naramne hodi. chtel bych rozhcodit konzoli jako soucast plochy tak jak to popisuje i autor tohoto dotazu. zkousel jste to uz nekdo?
1.11.2004 21:31 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Pořádné screenshoty
Najdete zde: link.

Doporučuji zejména tenhle link, tenhle link nebo tenhle link (kliknout pro zvětšení).
1.11.2004 21:54 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Ano, důvod, proč chci posbírat nějaké screenshoty, je přesně tento.

To nejsou screenshoty Fvwm, to jsou naaranžované screenshoty báječných obrázků na pozadí, pokud možno s něčím [pseudo]transparentním, aby to ten báječný obrázek moc nezakrývalo. Proč žádný z nich ani trochu nepřipomíná Johnyho konfiguraci s defaultním (IMHO hnusným) jednobarenvým fialovým pozadím, bez dekorací oken, zato s velkým černým rxvt téměř přes celý desktop?

S Fvwm se můžeš pohybovat téměř po celém rozsahu od ratpoisonu po Gnome, ale všechny screenshoty, které linkuješ, jsou z téhož jeho konce...
1.11.2004 22:06 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Myslím, že nemáš pravdu v tom, že by ty obrázky byly naaranžovány (= nakašírovány), jsou to prostě funkční konfigurace. To, že jde autorům více o estetiku než funkčnost, je věc druhá.

A přidal jsem sem na ně odkaz proto, že to, co ukazuje článek (případně homepage projektu), ani zdaleka neodhaluje všechny možnosti, které tenhle wm umí. Sám jsem měl v sobě ještě donedávna "zažranou" představu, kterou jsem o fvwm získal ještě v dobách RH 4.2 - že jde sice o velmi vyspělý wm, nicméně mají jeho autoři velmi zvrácené představy o pojmu estetika (nebo spíš nemají tento smysl vyvinutý vůbec; mimochodem to byl jeden z důvodů, proč se kdysi z fvwm vyforkoval Enlightenment).
1.11.2004 22:46 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Když píšu naaranžovány, tak myslím nanaranžovány. Kdybych chtěl napsat nakašírovány, tak bych to napsal. (A ne, není to totéž.)

Kdo má normálně na jednom desktopu XMMS a několik pěkně seřazených oken Nautilusu a Gimp a www browser? Gimp sám při práci (ne při dělání hezkých screenshotů) zabere spolehlivě celý desktop, a občas mám jeden Gimp i rozlezlý po více desktopech. WWW browser jsem neviděl, že by někdo používal jinak než maximalizovaný na samostatném desktopu, nejlépe bez dekorací oken. Etc.

Před několika lety nebyly moc vidět ,estetické` screenshoty fvwm, ale už je to dávno naopak.
1.11.2004 23:04 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty

WWW browser jsem neviděl, že by někdo používal jinak než maximalizovaný na samostatném desktopu

Tak třeba já. Okna ze zásady nemaximalizuji. Nevím proč, ale prostě to nedělám. I když to znamená nepoužitou třeba třetinu obrazovky.

Každopádně na uvedené kombinaci nevidím nic divného. U mě je normálně k vidění šest nebo sedm terminálů, XMMS a nacpe se i prohlížeč :-)

Copak toho není dost?
1.11.2004 23:16 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Už mi to došlo, při maximalizaci okna se zaplní celá plocha, což je sice hezké, ale už jaksi nezbude kousek volného desktopu na nabídky pravého a levého myšítka, které pochopitelně v okně mozilly nefungují. Navíc tak zmizí možnost použít přepínání desktopů na kolečko myši, což naštve desetinásob.

Proto jsou maximalizovaná okna v praxi nepoužitelná! Používají to pouze lidi na windows, kde jim při kvalitách desktopového prostředí mohou být výše uvedené problémy ukradené :-)
Copak toho není dost?
Josef Kufner avatar 1.11.2004 23:30 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
tenhle duvod svedci o nevhodne nakonfigurovanem desktopu... s nejvetsi pravdepodobnosti tam nekde mas nejaky permanentne viditelny panel, tak si vsecko tohle co mas na plose udelej i na nej a mas po problemu. Popripade si muzes pozadovane chovani nastavit treba k soucasnemu stisku Alt a akci mysi... ono mnozi odsuzuji vymozenosti jako je tlacitko "Start", ale prave v techto pripadech je to velice sikovna vec, kterou sam nepouzivam, protoze hlavni menu mam na Ctrl+mezera a protoze normalni mys nepouzivam (jen trackpoint), tak prolnuti klavesnice a mysi je v dosti pokrocilem stadiu.

btw, taky se vam stava, ze kdyz prijdete k normalnimu PC, tak misto mysi simrate diru mezi klavesama BGH ?
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
1.11.2004 23:42 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
btw, taky se vam stava, ze kdyz prijdete k normalnimu PC, tak misto mysi simrate diru mezi klavesama BGH ?

Ne, v mém okolí už touchpady slaví po vítězném tažení (a nehodnotím jestli je to dobré nebo zlé, protože se mi oboje používá blbě).

Copak toho není dost?
1.11.2004 23:31 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Maximalizací nemyslím maximalizaci i přes pager. Takže mám asi tak 3x5 cm^2 (značka SUP není @#$%! povolena) volného desktopu na klikání. Ale myšoidní nabídky stejně musí být vyvolatelné i klávesnicí, muset hrabat na myš, když mám zrovna v ruce klávesnici, to je pruda.

Kolečko na myši? Co to je? ;-)
1.11.2004 23:46 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Chápu tu plochu dobře jako flák o rozměru tři krát pět centimuetrů? Doufám, že ne. Můj pager je maličkatý.

A co je nejhorší, ta představa, že uvidím najednou jen jedno jediné okno…

Problém s klávesnicí a myší je, že to vyžaduje obě ruce.
Copak toho není dost?
1.11.2004 23:52 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Nějak tak. Mám 19" moitor... a taky za ním vidím druhé okno (ven z pokoje), takže nemám problém s jediným oknem.
1.11.2004 23:53 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Tak to já bych je viděl tři :-) Ale v těch dvou si nepustím rxvt…
Copak toho není dost?
Josef Kufner avatar 2.11.2004 00:00 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
co je to pager ? ;-)

kdysi jsem se s takovyma ptakovinama taky obtezoval, ale od dob kdy pouzivam Window Maker jsem zjistil, ze taskbar a pager akorat zabiraji misto. S Icewm jsem mel desktop takovy, ze jedine co tam bylo byl schovany panel ala win a jinak nic. Na wmakeru mam u praveho okraje sloupecek doku, kde je par nejpouzivanejsich aplikaci, hodiny, monitor baterky, site, cpu a jinak nikde nic... vsecko mam na klavesach, ale ono kdyz clovek pouziva trackpoint, tak v podstate ma ruku jak na klavesnici tak na mysi soucasne, takze to ovladani je daleko prijemnejsi nez s normalni mysi...
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
2.11.2004 14:07 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
treba WindowManager ma moznost nechat okraj 1px kolem maximalizovane aplikace, takze mas prostor pro prepinani ploch koleckem i pro kliknuti k ziskani menu (prave proto pouzivam WM :-)
-- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
1.11.2004 23:18 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Okna ze zásady nemaximalizuji.

Tak to nechápu. Kdybych chtěl menší okna, pořídím si menší monitor ;-)
1.11.2004 23:23 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Mám hezkou tapetu :-) Ne vážně, s maximalizovanm oknem přicházím o přístup k důležitým funkcím wm.
Copak toho není dost?
Josef Kufner avatar 1.11.2004 23:32 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
klavesnice je tvuj pritel... ;-)
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
1.11.2004 23:36 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Takže já surfuju, při tom něco pojídám (jednou rukou), druhou rukou držím myš a třetí budu mačkat nějaký Alt nebo Ctrl?
Copak toho není dost?
2.11.2004 06:42 Jan Martinek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Já bych otázku nestavěl tak ostře zda maximalizovat či ne. fvwm lze (optionem EwmhBaseStruts) nastavit tak, aby i při maximalizaci nechal třeba úplně napravo proužek volné plochy ke klikání. Proužek může být tenký opravdu jen pár pixelů, protože myš se stejně zarazí o okraj. Tím si přijdou na své zastánci maximalizovaných oken (jájájá) i ti, co občas klikají na plochu (jájájá).
1.11.2004 23:33 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Mimoto, maximalizované okno prohlížeče je v podstatě plýtvání taky, protože stránky jsou většinou určené pro rozlišení 800x600 případně 1024x768, přičemž jsou někdy natvrdo (takže koukáte na prázdnou plochu) a někdy ne (což znamená mít roztažený text přes celý monitor a to se čte blbě).
Copak toho není dost?
1.11.2004 23:45 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Stráku mám v mozille i tak širokou jen 1008 pixelů, protože pak je ještě scrollbar mozilly, taby mozilly (dvacet tabů napravo od okna -- báječná věc) a pager fvwm.

Na idiotsky optimalizované servery nechodím, IIRC jen na roota (zdravím) a lupu (taky zdravím). Ale to je kapitola sama pro sebe, že někdo udělá design, kde je článek nudle uprostřed s velikými okraji kolem, a pak jsou v každém druhém článku poznámky, jak se tamto a tohleto muselo ve výpisu kódu zlomit, aby se to do té nudle vešlo...
1.11.2004 23:50 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
No, jen… Já mam 1142 (zrovna teď, ale šířkou okna moc nemanipuluji, takže se to nemění) a představa, že se mi roztáhne text po celé té šířce mě děsí (protože si ukroutím hlavu). To už je snad lepší nevyužitá plocha.

Ale je zase fakt, že na menších monitorech si už občas okno maximalizovat musím, protože už je to pak zase moc malé.
Copak toho není dost?
2.11.2004 18:02 Michal Marek (twofish) | skóre: 55 | blog: { display: blog; } | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Tak to nechápu. Kdybych chtěl menší okna, pořídím si menší monitor ;-)

Tak jsem prolistoval svoje tři plochy [*] a na žádné nemám míň jak tři okna a vždycky vidím aspoň na tu důležitou část bez přepínání. Zrovna browser mám tak přes 2/3 obrazovky a naopak nevím, jak bych četl text rozlezlý na celou šířku.

Akorát když píšu něco delšího ve vimu, tak si přepnu xterm do fullscreen, protože se pak můžu líp soustředit. Ale pak zase používám okna ve vimu ;-)

[*] Čtvrtá je prázdná, ta se nepočítá :-)
Josef Kufner avatar 1.11.2004 23:23 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
...nejlépe bez dekorací oken.

dik za tip... hned toho vidim vic ;) Proc ale ta mozilla ma preferences a ruzny podobny okynka stejne pojmenovany jako hlavni okno, takze tedka nemam dekorace ani tam, kde by mely byt :(
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
1.11.2004 23:32 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Mně funguje tohle:
Style "*Mozilla" UseStyle blabla
Josef Kufner avatar 1.11.2004 23:46 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
hmm... me se vsecky okynka mozilly hlasi jako "Gecko.Mozilla-bin" takze sice to funguje, ale i na okna, na ktery by nemuselo :(
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
1.11.2004 23:56 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Class je vždy Mozilla-bin a Resource je vždy Gecko, ale Style matchuje i Name, a s tím to funguje.

Já mám hlavní okno třeba (Name)

Vlož reakci do diskuse -- Mozilla

a preference

Preferences
Josef Kufner avatar 2.11.2004 00:03 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
hmm. Windowmaker bere jenom Class a resource, tim to bude. Asi jim poslu bugreport, at to nejak pozmenej...
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
2.11.2004 00:17 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Bugreport patří do Mozilly. Teda spíš přidat svých nicotných pár hlasů k nějakému existujícímu, protože tohle už určitě někdo hlásil. Takže je větší šance, že WMaker bude brát i Name, než že to Mozilla změní...
4.11.2004 13:06 Pavel Riha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
WWW browser jsem neviděl, že by někdo používal jinak než maximalizovaný na samostatném desktopu, nejlépe bez dekorací oken. Etc.
tak se prijd podivat, maximalizace je obsolete funkce z windows ;)

ja teda zasadne nikdy nemaximalizuji, od toho pouzivam multitaskovy OS, abych videl vice veci najednou. Ve win je to jasne, tam neni duvod nemaximalizovat ;))
2.11.2004 06:25 Johny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
To s tím mým hnusným jednobarevným fialovým pozadím je pomluva. Už dávno jsem jej vyměnil za ještě hnusnější jednobarevné tmavěmodré.
2.11.2004 10:45 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Zdravim

Teda ty screenshoty jsou strasny, koukal jsem i na dalsi na lynucs. Jeden je doslova jako druhej, ze to ma jiny obrazky a pozadi, no skiny ma KDE taky. Ja chci neco jako litestep, kde si muzu muzu veskere prostredi napsat v konfiguraku, mit v nejakym adresari hromadu bitmap a poslepovat to k sobe. pribalit k tomu nekolik modulu kterejch mam na vyber doslova tisice. Ne abych byl omezovanej nejakym hloupym windowmanagerem.

Jestli je windowmaker aspon vzdalene podobny LiteStepu tak ja jsme cinskej buh srandy, kdo tohle tvrdi litestep asi nidk ynevidel. WindowMakera mam na notebooku.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
2.11.2004 12:09 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Naopak, jsou úžasné. Je to prostě jen úhel pohledu. Já mám například rád, když můj desktop (mimo jiné) dobře vypadá. Odjakživa jsem měl slabost pro počítačovou grafiku a podle reakcí pod screenshoty na lynucs.org rozhodně nejsem sám.

To, že je něco účelné, automaticky neznamená, že to musí být i hnusné. Nicméně, když vidím, co se obecně líbí Čechům (ať už ve filmu nebo v hudbě atp.), tak je mi jasné, proč řadě z vás připadnou ty screenshoty příšerné. Ale to je na úplně jinou diskusi, v níž by byl jakýkoliv konsenzus nemožný.
2.11.2004 12:17 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
A copak se líbí těm Čechům, pane generalizátor?

Jsem rád, když můj desktop není vidět. Nemám monitor jako estetický doplněk bytu. Kde je vidět pozadí na desktopu, tam je obvykle nevyužitá plocha.
2.11.2004 12:44 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Říkal jsem, že je to na úplně jinou diskusi. Co se líbí Čechům, je zřejmé z toho, co točí za filmy, produkují za hudbu, píšou za knihy atd. Bohužel mně osobně byla tahle typicky česká estetika vždy poměrně cizí (i když v minulosti existují výjimky). A lidem v ně našich hranic taky. Nemá jim to co dát ani říct. Že jsme malá země v tom nehraje příliš roli. V Evropě jsou i menší národy, přesto dokáže jejich kultura oslovit a obohatit. Nicméně, jak jsem už řekl tohle silně OT.

Můj desktop také není téměř vidět, ale když už někdy vidět je (např. když si pouštím hudbu), nevím proč by nemohl vypadat k světu. Nechápu, komu vadí, že svou - v tu chvíli absolutně nezaměstnanou - grafickou kartu využiju ke generování stínů nebo k "zprůhlednění" některých oken.
2.11.2004 12:54 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Neodpověděl jsi mi. Co se tedy líbí Čechům? A co Cikáni, všichni kradou?

Když si pouštím hudbu, tak se nekoukám na monitor. Žiješ v prázdné cele jen s monitorem a reprobednami?
2.11.2004 13:18 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Ne, nežiju, mám svou práci i krásnou ženu. Naprosto špatně sis vyložil mou poznámku, rozhodně nešlo o odsouzení, pouze mé osobní zhodnocení. Proti Romům nic nemám, pokud tě to zajímá, jednu dobu jsem např. pracoval v jednom romském centru (v rámci své profese). Nicméně stále nechápu, proč na to narážíš a co tady tyhle poznámky vlastně dělají.

A co se týče české kultury, má prostě malé obzory a v poslední době se točí dost v kruhu. Mám tu snad jmenovat jména filmů a kapel/interpretů, abych uspokojil tvou zvědavost? Je naprosto zbytečné a zcela OT. Jediné, co k tomu můžu "generalizovaně" říct - Češi se bojí "velkých" témat, maximálně je ještě dokáží tak zesměšnit nebo znevážit. Kolik filmů jsme po roce '89 např. natočili o "malých českých lidičkách" a kolik např. o tom, co se skutečně dělo za války v odboji? (A opakuji, jsou to jen příklady, ne shrnutí všeho, co mi vadí.)

Tímhle to celé uzavírám a nebudu na tohle vlákno dál reagovat. Ne proto, že bych ti chtěl dokázat, jak jsem skvělej, ale protože si myslím, že to ostatní v téhle diskusi nijak nezajímá.
3.11.2004 09:09 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Pořádné screenshoty
Můžeš mi jmenovat, které chceš, protože je asi nebudu stejně znát...

Nicméně když ses vyjádřil, tak jak souvisí strach z velkých témat s hezkými obrázky na pozadí? A screenshoty na lynucs jsou screenshoty obrázků na pozadí, protože téma Fvwm je na většině Crystal, uspořádání desktopu jsou také podobná.
Josef Kufner avatar 1.11.2004 22:27 Josef Kufner | skóre: 68
Rozbalit Rozbalit vše Paskvil
Pred nedavnem jsem zkousel FVWM2 a hral jsem si snim nejaky ten mesic. Postupem casu jsem dosel k nazoru, ze FVWM je konfigurovatelny opravdu v mnoha vecech a nikdy jsem nevidel wm, ktery by byl vic konfigurovatelny. Ale co se tyce struktury konfiguraku, vnitrni logiky a dotazenosti veci, je to naprosty paskvil... Nakonfigurovat si jednoduse nejake pekne tematko je prakticky nemozne. Nemyslim ty graficky vypiplane prisery ktere jsou na prvnich mistech galerii, ale neco jednoducheho a barevne sladeneho s tematem widgetu (napr. defaulni vzhled Metacity). Proste je to takove dosti zmatene... Veci jako popis chovani, konfigurace vzhledu a obsah menu by mely byt naprosto oddelene. Sic se to da rozlozit do vice souboru, ale porad se to hodne prolina.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
1.11.2004 22:53 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Paskvil
Tohle bych podepsal. Než jsem se dohrabal k tomu, jak udělat obyčejný "shade" okna prostředním tlačítkem myši, tak jsem málem zešedivěl. Ale možná jen nejsem ten správný hacker:-(
2.11.2004 07:45 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
Rozbalit Rozbalit vše Jak prejit z KDE.
Na zaklade tohoto clanku, jsem se na FVWM kouknul. Moc o tom nevim, ale rad bych se zeptal na jednu vec.

Prevzalo mi to menu z KDE, ktere je pro me velice neprivetive. Vim, ze si mohu vse zmenit, tak jak chci, ale co se stane s treba KDE Control Menu? To uz prestane mit vliv? Nebo take treba, kdyz se chci dostat do YAST2 pres usera, tak mi vybehne okenko KDE run AS. Chci tim rici, ze kdyz uz tak bych se chtel zbavit vseho z KDE. Ale nevim, jestli mi treba VFWM poskytne to okenko jako KDE run AS.

Nechci rici ze KDE je spatne, ale zda se mi strasne spatne ovladatelne a preplacane. Hlavne nesnasim nazvy v menu, ktere defaultne ukazuji ucel aplikace a ne jeji nazev.

Uz mnohokrat jsem si chtel vse zmenit a nastavit vse zvlast pro admina a zvlast pro users, ale nastavit KDE je jeden velky bordel a nikdy jsem na to neprisel jak.
2.11.2004 11:58 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Jenom poznámka na okraj. To, že se aplikace v KDE menu jmenují tak stupidně, mají na svědomí přechytralý radílkové, kteří "zasvěceně" kritizovali KDE a tvrdili, že běžný Franta uživatel chce, aby se mu v menu ukazovalo místo "Konqueror" něco jako "Prohlížeč internetu", neboť prý bude zmaten. Trochu mi ta tehdejší diskuze připomněla tu nedávnou tady na abclinuxu, kdy zaručení profíci radili, jak by měl vypadat "ten jediný správný web".

(Osobně mám dodnes podezření, že tahle kritika měla svůj původ někde v řadách vývojářů či uživatelů konkurenčního DE, a byla jedním z úspěšných pokusů o diskreditaci KDE;-))
2.11.2004 12:05 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Jenom poznámka na okraj. Kdyby měly aplikace v KDE normální názvy, a ne ta kmršená kména, tak by k tomu vůbec nedošlo. Kromě toho ti lidi mají pravdu, není to žádná diskreditační kampaň -- má-li tam být jen jedno z toho, tak je účel aplikace pro běžného BFU užitečnější než kmršené kméno.
2.11.2004 12:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Co je na těch názvech začínajících na K tak odpudivého? Mně to přijde docela (dů)vtipné.

Nehledě na to, že neumí-li někdo anglicky, tak mu může být šumafuk, jestli to je Conqueror nebo Konqueror, protože neporozumí ani tomu s C. Umí-li naopak anglicky, pak tu jazykovou hříčku pochopí.
2.11.2004 12:23 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Kodpudivé ke ka kom ko, ke ke kak kmenuje kšechno. Ku kedné kaplikace ke to kajímavá klovní kříčka, kale ku ktopadesáti ke ko kinfantilní.
2.11.2004 12:17 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Aha, teď už tomu plně rozumím - takže když se aplikace jmenuje Nautilus, Evolution, Gaim, Gossip, Liferea nebo Muine, tak je to úplně O. K., neb je každému na první pohled jasné, k čemu daná aplikace je. Na druhou stranu, když nesou jména jako Konqueror, Kmail, Kopete atd., je všechno špatně.
2.11.2004 12:18 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
A tohle tvrdí kdo? Viz diskuse v Gnome...
2.11.2004 12:35 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Ale předpokládám, že vývojáři GNOME se k tomu kroku zatím dotlačit nedali. Zajímavé je, že např. hry ve widoze se v menu instalují do "složek" nazvaných podle výrobce/distributora a nikomu to nevadí. (Nedovedu si představit, jakou lahůdkou pak musí být hledání konkrétní hry při počtu dvaceti až třiceti kousků).

À propos, počítačové programy měly vždy osobitá jména a nikomu to nikdy nevadilo. Běžný Franta uživatel bude jen těžko hledat pod názvem Photoshop obchod s fotopotřebami. Takže byla celá diskuse IMHO mimo a časem se - doufám - vrátí vše tam, kam má (tzn. tohle stupidní řazení v menu bude např. v konfiguraci pro BFUs).
2.11.2004 12:49 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Troll, a navíc nemá hotové domácí úkoly. Po přečetní

http://developer.gnome.org/projects/gup/hig/2.0/desktop-integration.html#desktop-application-menu

ti snad dojde, že jsi mimo mísu, jak co se týče položek menu v Gnome, tak co se týče her.

Programy také vyžadovaly vytvoření baťku, který je spouštěl správně, jinak nejely, a nikomu to nevadilo (tehdy).
2.11.2004 13:05 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Už mi není nejmíň, takže tu urážku přejdu. Dobře, s tím menu jsem se švihl, GNOME totiž (už) nepoužívám. Ale s těmi hrami jsi se přeťápl ty, já mluvil o menu v MS Windows (= windoze). (Schválně se někdy podívej ve windows do menu "Start" a uvidíš položky jako "Fox Interactive", "Eidos" atd.)

Nemyslím, že by to bylo potřeba přenášet do osobní roviny. Většinou se nedívám na nick/jméno toho, na čí příspěvek odpovídám, takže jestli jsem většinou nesouhlasil s obsahem tvých příspěvků, byla to pouze náhoda. A jestli není označení "troll" generalizací, a to jenom proto, že si myslím něco jiného než ty, tak už nevím.
3.11.2004 09:27 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak prejit z KDE.
Označil jsem slovem troll konkrétního člověka (leda houby, označil jsem tímto pojmem tři písmena tdx, což je virtuální identita nenamapovatelná na skutečnou identitu, navíc možná vůbec žádná identita, protože mimo tento flamewar jsem tdx moc neviděl), což mé definici generalizace tedy neodpovídá. Mám označit konkrétní části těla, aby to nebyla taková generalizace?

O hrách jsem se nešvihl. Relevantní poznámka v HIG je, že většina her nemá žádný funkční význam. Tudíž nemá smysl označovat je funkčním významem, v nejlepším případě můžeš do popisku připsat kategorii hry (3D akce, RPG, strategie, ...), ale her jedné kategorie můžeš stejně mít N. Jediná identifikace hry je její jméno (tvůrci se snaží budovat značku, takže to v MS Windows cpou do podmenu podle producenta, v čemž jim nemohu zabránit). Hry jsou proto pro diskutovaný problém zcela nevhodný příklad.
Pavel Dobeš avatar 2.11.2004 08:19 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše taby
ahoj, pouzivam windowmaker uz dlouho... par veci bych na nem zmenil (nasel alternativu se stejnym look&feel + neco navic) jako treba seskupovani stejnych oken do jednoho okna (pr: spoustu xtemu s vimem do jednoho s taby - umi to konzole, nebo neco takoveho, ale me jde o to aby to delal wm kvuli i jinym aplikacim).

Umi to fvwm2 ? Kdysi, kdyz jsem zkousel nakonfigurovat na windowmakeru neco, a dlouho me to neslo, tak me k fvwm nekdo privedl, ze to v nem ma rozbehle, (uz si nepamatuju co) a ze jde look nastvit na cokoliv... ale emulovat vzhled windowmakeru se mi ve fvwm nepovedlo. Nema nekdo ukazkovou konfiguraci, kde vypada fvwm jako windowmaker (GNUStep, AfterStep ... )? Ja vim, ze je to uchylne, ale pokud nekdo roky pracuje v necem, tak se blbe preucuje...

PaD
Windows? A kdo to ještě používá?
2.11.2004 14:15 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
zkusil jsi multi-aterm? ten umi taby (nepouzivam ho, jen jsem na nej nekde narazil)
-- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
Pavel Dobeš avatar 3.11.2004 00:06 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
Ten xterm s vimem byl priklad... Dalsi je naprikald dialogova okna pro gqview (prolizim obrazky a chci nejake smazat a pokud si chci prohlednout vsechny obrzky, ktere chci smazat, tak mam kupu silaogobych oken...) atd. Proto pozadavek na vlastnost wm a ne jednotlivych aplikaci. A znova otazka: umi to fvwm a nebo nejaky jiny wm?

PaD
Windows? A kdo to ještě používá?
4.11.2004 13:03 Pavel Riha
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
FvwmTabs ?

ale nezkousel jsem, me to netrapi.
3.11.2004 01:20 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
Jestli tomu dobře rozumím, tak hledáte něco takového - www.fluxbox.org. Bohužel to ale nesplňuje ten požadavek, aby to vypadalo jako WindowMaker:-(
3.11.2004 16:34 r080
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
co si pamatuju, tak *boxy bohuzel postradaji pro me velmi dulezitou vlastnost a to ovladani menu pomoci klavesnice
4.11.2004 02:38 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
Minimálně vyvolat klávesovou zkratkou "root menu" by FluxBox měl umět.
5.11.2004 10:08 r080
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
k cemu mi to ale je, kdyz se nemuzu v menu pohybovat? :-)
5.11.2004 16:37 Netolish
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
Mně vyvolání menu (na takovou tu wokení klvesu) ve fluxboxu funguje a pohyb normálně šipkama. (Fluxbox 0.9.10-gentoo-r4) Ale zeptám se na něco jiného. Kdyžjsem používal WindowMaker tak ten si při přepínání oken (aplikací) pamatoval kterou jsem tam měl naposled klávesovou mapu a nemusel jsem když "pendluju" třeba mezi icq|xchat a programováním přepínat klávesnice. Fluxbox jsme k tomu ještě nedonutil - umí takovou věc fwvm?
5.11.2004 17:06 MarSik | skóre: 16 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
Musim rict, ze tohle je treba vec, ktera mi priserne vadi na Windows, protoze si musim pamatovat jakou jsem mel keymapu v kterym okne..ja radsi globalni prepinani, ale je mozne, ze na to pro fvwm existuje modul ;)
Nothing is foolproof...fools are very clever.
5.11.2004 17:17 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: taby
Nevím, jestli takový modul existuje, protože to nejspíš nikdo nechce. Ale neměl by být takový problém ho napsat pro jednoduché situace. Co se ovšem má stát, když spustím v xtermu setxbmap ... a natáhnu úplně jiné mapy? Protože to asi nedělám proto, že bych je chtěl natáhnout jen pro ten xterm, že...
3.11.2004 23:08 bk
Rozbalit Rozbalit vše Zajimavy screenshot
V clanku jsou hezke screenshoty ... pokud jsou to snimky z obrazovky autora clanku, nevadilo by mu nekde zverejnit prislusne konfiguracni soubory pro fvwm?
4.11.2004 09:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajimavy screenshot
Ukázkový konfigurační soubor bude přiložen k druhému dílu seriálu.
4.11.2004 12:50 ldx
Rozbalit Rozbalit vše icewm
Prostredí GNOME nebo KDE jsem taky davno prestal pouzívat. Spousta hejblátek, roztodivné chování oken a spotreba pameti mi jaksi nevyhovalo... Tak jsem presel na jednoduché icewm, které má myslím proti fvwm víc mozností konfigurace a o neco srozumitelnejsí nastavování (ale nic proti fvwm anebo blackboxu, kdyz nechci listy nebo panely, je to optimální resení :-) )
4.11.2004 21:59 nula | skóre: 22 | blog: archaic
Rozbalit Rozbalit vše Re: icewm
Tak jsem presel na jednoduché icewm, které má myslím proti fvwm víc mozností konfigurace a o neco srozumitelnejsí nastavování (ale nic proti fvwm anebo blackboxu, kdyz nechci listy nebo panely, je to optimální resení :-) )
Budete se divit, ale je to přesně naopak - IceWM má proti FVWM mnohem méně možností. Lištu nebo panel můžete mít ve FVWM samozřejmě taky, pokud byste trval na průhledných nabídkách nebo něčem podobném, tak to taky (myslím, ale, že tu průhlednost až v řadě 2.5).

S tou konfigurací máte bohužel nejspíš pravdu (IceWM neznám tak moc dobře).
5.11.2004 12:38 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
Rozbalit Rozbalit vše Re: icewm
Pozoruji, ze je dnes v urcitych kruzich "IN" pomlouvat KDE a delat z nej snad nastroj dabla :). Ac ma nektere neduhy, neznam lepsi desktop pro PC s ne uplne slabym hardwarem. A pokud chcete dat desktop s Linuxem nejakemu zacatecnikovi (ted nemam na mysli jednoucelove aplikace typu terminal pro skladnika ci fakturantku), lepsi volba asi neni. Proti Windowmanagerum typu Fvwm nic nemam - dobre si pamatuju, jak jsem jej pred dlouhymi lety pouzival. Ja nejsem opravdu klikos a casto na mych pocitacich uvidite pustenou konzoli, ale uz tehdy jsem si rikal, zda je to prave orechove pridavat polozku do menu v GUI pomoci editace konfiguracniho souboru (nebo uz jsou na to pro fvwm nastroje ?). Tam kde se KDE nehodi proto pouzivam Windowmaker a musim rici, ze jsem prekvapen, ze cosi jako fvwm porad zije :-)) Ne vazne - pro nektere ucely to muze byt opravdu dobra volba, to je pravda.
5.11.2004 17:27 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: icewm
Nevím, zda je to ,in`, klidně to budu dělat, i když to bude ,out` ;-)

KDE mi dřív bylo úplně jedno. A mohlo to tak i zůstat. Na KDE mi nevadí KDE samotné, to je mi jedno pořád, ale jeho interakce, tedy interakce jeho vývojářů, se zbytkem světa.

U Fvwm jsem byl překvapen, že ho používá někdo jiný než jeho tvůrci a já ;-)
6.11.2004 19:05 modla | Liptál
Rozbalit Rozbalit vše KDE
KDE je stejně nejlepší !!!!!!!!!!!!!
Do not search Linux for games. Linux is a game.
6.11.2004 19:30 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE
A používání nadměrného množství vykřičníků je zase často příznakem duševní choroby...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.