abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 05:55 | Komunita

Před 10 lety, v červenci 2007, se začal prodávat svobodný chytrý telefon Neo 1973 (vnitřní označení GTA01). Za jeho vývojem stáli vývojáři projektu Openmoko (Wikipedie). O rok později bylo možné koupit jejich druhý telefon Neo FreeRunner (GTA02). V roce 2011 byl představena platforma GTA04. Tuto platformu využívá také projekt Neo900, jehož cílem je vývoj nástupce telefonu Nokia N900. Nahlédnutí do historie Openmoko a další informace v článku na Vanille.de [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 04:44 | Komunita

Tým Debianu zabývající se reprodukovatelnými sestaveními (Reproducible Builds), tj. kdokoli může nezávisle ověřit, že daný binární .deb balíček vznikl překladem daných zdrojových kódů, oznámil, že 94 % balíčků Debianu lze přeložit a sestavit reprodukovatelně. V únory 2015 to bylo 83 % [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 11:22 | Komunita

Mozilla.cz informuje, že na blogu Mozilly věnovaném bezpečnosti byly zveřejněny výsledky bezpečnostního auditu služby Firefox Accounts, v českých překladech účet Firefoxu, sloužící hlavně k přihlašování k synchronizaci Firefox Sync. Nalezeno bylo celkem 15 bezpečnostních chyb, z toho jedna byla označena jako kritická a tři jako vážné.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 11:00 | Nová verze

Byla vydána první stabilní verze 1.0 svobodného komunikačního softwaru Ring (Wikipedie). Ring, původně SFLphone, je součástí projektu GNU [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 06:00 | Zajímavý projekt

Warner Skoch na svých stránkách zveřejnil návod (YouTube) na zhotovení kapesní herní konzole MintyPi. Konzole MintyPi je postavena na Raspberry Pi Zero W a RetroPie. Jako obal slouží plechová krabička od mentolek.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
23.7. 02:00 | Nová verze

Byl vydán Debian 9.1, tj. první opravná verze Debianu 9 s kódovým názvem Stretch a Debian 8.9, tj. devátá opravná verze Debianu 8 s kódovým názvem Jessie. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 9 a Debianu 8 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 31
22.7. 15:50 | Zajímavý článek

Nadace The Document Foundation (TDF) zastřešující vývoj svobodného kancelářského balíku LibreOffice zveřejnila čtyřiačtyřicetistránkovou výroční zprávu za rok 2016. K dispozici je ve formátu pdf ve vysokém (21,68 MB) a nízkém (7,1 MB) rozlišení. Zpráva byla vytvořena ve Scribusu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.7. 14:40 | Zajímavý software

Mozilla.cz informuje, že Firefox Focus pro Android, velmi jednoduchý prohlížeč zaměřený na anonymní prohlížení, dosáhl milionu stažení. Firefox Focus blokuje sledující prvky a reklamy a při ukončení automaticky smaže všechna uložená data stránek, historii prohlížení a cookies.

Ladislav Hagara | Komentářů: 39
22.7. 14:20 | Komunita

Vyplněním dotazníku na Formuláře Google lze ovlivnit výběr výchozích aplikací v Ubuntu 18.04 LTS. Podrobnosti v příspěvku Dustina Kirklanda na Ubuntu Insights [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
21.7. 11:30 | Komunita

Etherpad (Wikipedie), svobodný online webový textový editor umožnující spolupráci v reálném čase, se stal oficiálním projektem organizace Software Freedom Conservancy (Wikipedie). Vývojáři Etherpadu se tak mohou stejně jako vývojáři dalších projektů soustředit pouze na vývoj softwaru a vše kolem zařídí Software Freedom Conservancy. Spuštěna byla instance Etherpadu pad.sfconservancy.org.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
Těžíte nějakou kryptoměnu?
 (4%)
 (3%)
 (21%)
 (72%)
Celkem 68 hlasů
 Komentářů: 2, poslední včera 03:34
    Rozcestník

    Gentoo Linux 1.4

    15. 4. 2003 | Pavel Beníšek | Recenze | 21116×

    Distribuce založená na zdrojových kódech s velmi mocným systémem správy software.

    Gentoo logo

    Distribucí Linuxu je na světě opravdu hodně a je již naprosto normální, že stále vznikají nové a zároveň staré zanikají. Jelikož je člověk od přírody líný tvor, i přechod na jinou distribuci pro něj není zrovna lákavým soustem. Proto se většina nově vzniklých distribucí příliš nerozšíří. I mezi nimi však najdeme několik výjimek. Příkladem z poslední doby budiž Knoppix nebo Gentoo Linux. Knoppix patří mezi takzvané "Live", z CD bootovatelné, distribuce a Gentoo Linux patří do skupiny "Linux from scratch" distribucí. Tento podivný termín lze velmi volně přeložit jako název kdysi populárního časopisu "Udělej/Urob si sám".

    Trochu historie

    V úplném začátku GNU/Linuxu se systém šířil ve velmi jednoduché formě. Člověk, který jej chtěl použít, si musel stáhnout spoustu zdrojových kódů a začít kompilovat a instalovat. Nebyl instalační program nebo konfigurační utility. Samozřejmě existovalo několik více či méně podařených a obsáhlých návodů how-to. V dalších fázích se začalo přecházet na balíčkové distribuce (.tgz nebo později .rpm), které nabízely přednastavené a hlavně zkompilované balíčky od jádra, přes základní systém až k aplikacím. Ty získaly značnou oblibu, protože poskytovaly mnohem větší komfort a odbouraly nutnost kompilace. Výhoda tohoto přístupu je zřejmá. Obrovská úspora času.

    Samozřejmě se ukázalo, že tato cesta spolu s překotným vývojem konfiguračních nástrojů s sebou přináší i odklon od nutnosti znát jak a co v tom našem počítači vlastně funguje. V jakékoli distribuci GNU/Linuxu se tomu sice lze dopátrat, ale prostě to není ono. Když si navíc uvědomíme, jak výkonově pokročily procesory, zjistíme, že lze vše zvládnout i na běžném domácím hardware. Zřejmě velmi podobně uvažovalo více uživatelů a mezi nimi byli i tvůrci Gentoo Linuxu.

    Jako hlavní důvody, proč vznikl Gentoo Linux, bych označil následující:

    • možnost od úplného začátku kompilovat systém i aplikace přímo na míru počítači
    • chuť učit se novým věcem a snaha do hloubky porozumět GNU/Linux systému
    • nechuť k rpm-like distribucím a jejich nectnostem (prosím bez flame, prostě jsou i tací lidé)

    Co tedy dostanu?

    Plně optimalizovaný systém a software přesně na Váš počítač. Autoři chtěli svoji distribuci mít životaschopnou nejen po instalaci, ale i při reálném nasazení. Proto museli najít způsob jak zavést systém propojení jednotlivých komponent mezi sebou (nenáviděné závislosti) a jak jí jednoduše upgradovat. Proto vznikl systém balíčků Portage. Bohužel neznám BSD systémy, ale podle autorů je styl práce s Portage podobný stylu BSD. Systém je napsán v Pythonu. Pracuje podle nastavení v několika souborech (nastavení kompilace /etc/make.conf) a s pomocí členěného systému "ebuild" popisů k jednotlivým balíčkům (/usr/portage). Zde se nacházejí soubory popisující Portage systému automatickou instalaci, konfiguraci a závislosti jednotlivých podporovaných komponent. Portage umožňuje jednoduchou ale komplexní správu systému, upgrade i odinstalaci software. S postupem času můžu říct, že jeho použití je opravdu příjemné.

    Gentoo přináší obrovské množství software. Při jeho instalaci je sice téměř nutností připojení k internetu, ale za to dostanete opravdu čerstvou verzi GNU/Linux OS. To je vykoupeno nutností rozumného připojení. Po modemu se to blíží šílenství, což mohu dosvědčit z vlastní zkušenosti. Nejen že musíte stahovat všechny zdrojové balíčky, ale ty jsou ještě větší než jejich binární bratříčci, takže například stažení nové verze jádra nebo XFree Vás bude stát několik hodin času.

    Celý Portage systém se dá navíc nastavit do dvou módů (podobně jako v Debianu existuji Stable a Testing verze distribuce). Standardně je používán "stable" mód, kde se instalují nové, ale ověřené aplikace. Pokud však v souboru /etc/make.conf odkomentujete řádku: #ACCEPT KEYWORDS="~arch" a zaměníte "~arch" za označení Vaší architektury ("~x86", "~ppc", "~sparc" nebo "~sparc64") bude Portage systém fungovat v testing režimu, kde Vám bude instalovat i nejnovější verze produktů. Druhou možnost používám a zatím jsem se s žádným závažnějším problémem nesetkal.

    Údržba systému

    Pokud jde o snahu udržet systém v co nejnovějším hávu, zde nabízí Gentoo, resp. jeho Portage systém, také velice elegantní přístup. Celý systém lze velice snadno udržovat v "update" stavu kombinací příkazů:

    #emerge sync // synchronizuje portage systém
    #emerge -u world // upgrade systému (všechny nainstalované komponenty)

    Samozřejmě to není otázkou vteřin. Rychlost závisí na taktu Vašeho procesoru a konkrétním jednom či několika balíčcích určených k upgrade. (např. xfree86 na PIII@666MHz cca. 6 hodin). V souboru /etc/make.conf lze nastavovat jemněji volby pro překlad a volby související s obsluhou Portage systému. Pro jednodušší nastavení slouží utilitka ufed (emerge app-admin/ufed).

    Pokud si tedy chceme nainstalovat nějaký program, budeme postupovat následovně:

    #emerge -p nazev_balíčku (vypíší se nám všechny závislé balíčky)

    #emerge nazev_balíčku

    pro upgrade použijeme:

    #emerge -u nazev_balicku

    pro odinstalaci použijeme:

    #emerge unmerge nazev_balicku

    a pro nalezení balíčku:

    #emerge search string

    Při instalaci balíčku nám portage systém automaticky provede stáhnutí balíčku ze serveru (jde změnit v /etc/make.conf) v případě že jej nenalezne v adresáři /usr/portage/distfiles/. Potom balíček rozbalí do dočasného adresáře (/var/tmp/portage/nazev_balicku), aplikuje případné patche, zkonfiguruje podle nastavení v .ebuild souboru a zkompiluje podle nastavení v /etc/make.conf. Pokud upgradujete a máte odkomentovanou v souboru /etc/make.conf řádku AUTOCLEAN="yes", rovnou Vám i odinstaluje starou verzi.

    Co mě to bude stát?

    Jak jsem již podotknul, hodně záleží na síle Vašeho hardware. Potom také na Vašich zkušenostech s linuxovými systémy. Když jsem se poprvé snažil nainstalovat softwarový RAID, zabralo mi to také dost času. To však bylo způsobeno z velké části mojí neznalostí problematiky. Je opravdu lepší si předem promyslet, jestli daným krokům rozumíte, než naslepo tápat. Jako ideální bych viděl instalaci z běžícího systému v terminálu na pozadí (pomocí chroot).

    Nepočítejte, že za jeden den budete mít hotovou desktop instalaci. Při mojí instalaci na PIII@666, 256MB RAM se mi základní desktop instalace protáhla na tři dny. Samozřejmě čas nezabírá jen kompilace. Hodně času mi zabraly problémy způsobené mými chybami nebo neznalostí. Potom ještě následovalo několik dnů dolaďování mé konfigurace a instalace software, na který jsem zapomněl. To však již probíhalo v rámci normální práce a na pozadí. Jediné, co se mi nepodařilo zkompilovat, je OpenOffice.org. Jeho překlad jsem z časových důvodů nakonec vzdal a nainstaloval binární verzi z CD nějakého časopisu.

    Instalace

    Jelikož instalace probíhá z Instalačního CD, je dobré stáhnout si ISO na rychlejší lince. Momentálně je dostupná verze 1.4_RC4. Když jsem zkoušel instalovat předchozí verzi (1.4_RC2), tak mi na některých konfiguracích nechtělo CD nabootovat. Možná je to náhoda, ale v obou případech se jednalo o dvouprocesorové Pentium III počítače. Metodou pokus/omyl jsem tedy došel až k poměrně historické verzi 1.2, která fungovala bez potíží. Je důležité poznamenat, že kromě ztraceného pohodlí (chybějících několik utilit obsažených v novější verzi) nezáleží na tom, z jakého LiveCD budete instalovat. Celý systém si stejně v průběhu instalace můžete upgradovat a překompilovat do nejnovější verze.

    Před instalací je ještě dobré si promyslet, jakým způsobem chceme postupovat. Nabízí se nám tři možnosti v závislosti na první fázi instalace. Máme na výběr ze tří stage souborů.

    Stage1 obsahuje pouze nejzákladnější systémové utility a v průběhu instalace se kompiluje znovu i základní knihovny a GCC s optimalizací na náš procesor.

    Úspornější variantou je Stage2, kde jsou tyto komponenty již předkompilovány, ale musíme ještě přeložit základní systém.

    Stage3 obsahuje i zkompilovaný základní systém. Samozřejmě si musíme vybrat optimalizaci na náš procesor, jinak nám nemusí systémové programy fungovat vůbec, nebo budou zbytečně pomalé. Tím by jsme však ztratili jeden z hlavních důvodů, proč tato distribuce existuje.

    Jaký hardware?

    Instaloval jsem zatím na 5 počítačů s poměrně velkým výkonostním rozptylem a kromě již zmíněného bootování novějších verzí instalačních LiveCD, jsem se nesetkal s téměř žádnými problémy. V podstatě se dá říct, že kdybych pořádně četl manuál a občas prohledal diskuze, vše by proběhlo vždy hladce. Jaké tedy byly instalované konfigurace?

    • Pentium III@666 MHz, 256 MB RAM, 40GB IDE HDD, MB Microstar
    • 2xPentium Pro@200 MHz, 48 MB RAM , 2GB SCSI HDD, 12GB IDE HDD, MB Intel
    • 2xPentiumIII@733 MHz, 1 GB RAM, 3x 9,6GB SCSI HDD (SW RAID 5), MB Acer
    • AthlonXP1700+@1.47 GHz, 256 MB RAM, 30 GB IDE HDD, MB ECS
    • Pentium 4@2 GHz, 512 MB RAM, 2x 80GB (SW RAID 0),MB Asus

    Pokud jde o rychlost kompilace, tak zde jsou rozdíly mezi nejslabším a nejsilnějším strojem opravdu patrné, ale jinak mě stařičké (byť dvouprocesorové) Pentium Pro na 200MHz překvapilo svou svižností. Dokonce i Xfree86 se na něm dají v pohodě provozovat. Na OpenOffice.org nebo KDE 3.x to již není to pravé, ale i o nich by se dalo uvažovat. Zato na strojích s Pentium III nebo s novějšími procesory je to prostě paráda :) .

    Gentoo desktop

    1280x1024, 288 kB

    Budoucnost

    Tým vývojářů Gentoo nyní pracuje na lepším zabezpečení celého Portage stromu. Celý problém spočívá v obavě o možnost podsunutí balíčku v podobě trojského koně. Samozřejmá je i postupná aktualizace softwarového vybavení nebo linuxového jádra. Jelikož počet uživatelů Gentoo Linuxu i jeho instalací stoupá, myslím, že se můžeme těšit na dobrou budoucnost distribuce. Její potenciál je jistě velký.

    Hodnocení

    Celý projekt hodnotím velice kladně a postupným upgradem systému zjišťuji, že jejich práce je opravdu znát. Gentoo mi dalo určitě mnohem lepší přehled o základech systému. Naučil jsem se spousty nových věcí a v neposlední řadě procvičil kompilaci kernelu a modulů ;) . Obecně můžu říct, že ze zpětného pohledu to byla opravdu hodnotná a kvalitní zábava. Určité problémy může způsobovat nutnost připojení k internetu, ta se však dá kompenzovat např. stažením souborů v práci a doma nakopírováním do adresáře /usr/portage/distfiles/. Dostupná dokumentace je také na dobré úrovni a kdo by nenašel odpověď ani tam, je mu k dispozici diskuzní fórum uživatelů Gentoo Linuxu.

           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.4.2003 07:40 yenda
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    Nemohu odolat a musím se podělit o své zážitky. Gentoo mám již přibližně třičtvrtě roku. A jsem pevně přesvědčen, že ta distribuce byla udělána speciálně pro mně. :)
    Před tím památným datem jsem hledal distribuci, která mi bude sedět. RedHat jsem opravdu jen zkusil, Mandrake to samé. Trošku déle jsem zůstal u SuSE. Ale Gentoo mě naprosto dostalo.
    Nesouhlasím s názory, že Gentoo je vhodný pro zkušené uživatele, stačí mít nějaké (minimální) zkušenosti s nějakou jinou distribucí. IMHO je Gentoo ja z nejvíce user-friendly distribucí. Ač to tak nevypadá, Stačí jen jednou nastavit konfiguraci pro kompilaci (optimalizace, typy balíčků -- viz článek) a pak už nemusíte moc řešit -- ty ebuildy jsou dělané tak, že se postarají o zbytek.
    Portage má jednu nevýhodu: nekontrolují se závislosti balíčků při odinstalaci. Ale na problému se prý již pracuje a možná, že v akutální verzi již ta kontrola závislostí je. Zas tolik to nesleduji. A ještě bych podotknul, že verze 1.4 používá modernější kompilátor -- gcc-3.2.cosi, narozdíl od 1.2 (2.96.cosi)
    15.4.2003 08:35 PeRu | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    Dobry den. Nevim jak je to s "modernim kompilatorem" v dalsich distribucich, ale mam takove tuseni, ze uz ho ty hlavni obsahuji (minimalne Redhat, Mandrae, Suse). Trochu mi vadi aktualnost balicku. Treba Mplayer je v nejake verzi (ted presne nevim) 0.90_rc5 a treba u Xfree tam take jeste neni verze 4.3. Dalsi jsem moc nezkoumal, ale ta "zaostalost" mplayeru me prekvapila. Jinak je to super system, zvlaste kvuli tomu systemu instalovani aplikaci.
    15.4.2003 11:15 David Karban
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    Dobry den. pokud se nemylim, nebyl novy kompilator zvyraznovan jako nejaka uzasna novinka, byl oto pouze konstatovani faktu ze tam je :o). Ale o tom jsem nechtel mluvit. Mplayer tam samozrejme v aktualni verzi je, stejne tak XFree4.3, ovsem ebuildy k temto aplikacim jsou maskovane, musite bud zadat primo emerge /usr/portage/x11-base/xfree/NECOJAKO XFree4.3.0-r2.ebuild a mate je v klidu zkompilovane. Je pravdou ze je mi zahadou proc jsou zrovna tyto ebuildy maskovany, ale uprava je jednoducha :). Badejte a uvidite.
    15.4.2003 17:36 voidx
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    musim rict ze gentoo je opravdu distibuce s velkym D !!! maly dodatek k zalezitosti s maskovanim ebuildu - - pokud se chcete dozvedet proc je balik maskovan, obcas pomuze changelog v adresari prislusneho baliku v /usr/portage, clovek se tam obcas dozvi co zlobi atd a muze dal patrat v bugzille atd ale hlavni mistem kde je uveden duvod pro masking je hlavni seznam masked baliku v /usr/portage/profiles/package.mask - zakomentovani konkretniho baliku v tomto souboru je take jedina cesta jak masked balik instalovat napr pro testovani. ovsem s tim ze pri dalsim emerge sync se tento soubor znovu obhnovi do podoby v ktere jej distribuuje gentoo team. - dalsim a novejsim zpusobem jak maskovat je primo v *.ebuild fajlu v /usr/portage pomoci klicovych slov: arch = x86, sparc atd...) "arch" - stable, stahne se a instaluje vzdy "~arch" - unstable (neinstaluje se pokud neni zapnuto ACCEPT_KEYWORDS="~arch" v /etc/make.conf - nevim jestli by fungovalo i "-arch" ;)) "-arch"- masked
    Stanislav Brabec avatar 15.4.2003 11:39 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    Nastavte si ACCEPT_KEYWORDS="~x86" a budete mít nejnovější verze. Gentoo razí politiku: "Nejméně 14 dnů na otestování každé verze, než se označí jako stabilní." XFree-4.3.0 se objevily v unstable verzi zhruba půlden poté, co vyšly. U MPlayeru to nebylo o mnoho více.
    15.4.2003 14:01 Václav Hůla | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Zaostalost?
    Jde o to, že v Gentoo jsou vlastně dvě distribuce vedle sebe (značně zjednodušene řečeno).
    Mplayer 0.90 nebo xfree 4.3 si emergnete bez problémů, zkuste:
    export ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
    emerge -p mplayer xfree
    15.4.2003 11:26 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    K těm závislostem při odinstalaci: stačí zadat po odinstalaci "emerge depclean".
    17.4.2003 01:43 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    Tak ja si zase naopak myslim, ze Gentoo potrebuje hlubsi znalosti linuxu. Preci jenom bych uvedl soucasnou instalaci. kompiloval jsem nejakou knihovnu, uz nevim jakou a chtela zalozit svou skupinu - sama toho ale nebyla schopna, instalace krachla. A je to jen jeden z mala pripadu, kdy se to proste nepovede a je nutny manualni zasah, ktery zacatecniky odradi. Ovsem pokud se najde reseni, tak jedu dal a jeste se nestalo, ze bych to nerozlousk :-) Gentoo je presne to distro, ktere jsem chtel a taky ho uz rok mam :-) A spokojenost nejvyssi :-) Mezi klady pocitam i to, ze mi nebezi sluzby, ktere nepotrebuji a tim se odlazuje linux od sameho zacatku. Tohle distro je konecne U-F. Ovsem portage musim zazlivat, ze kdyz nainstaluju hide soft, jako je trebas moje oblibene xfce 4, tak mi pri upgradu downgraduje na "stabilni" 3.8.neco. Resim to manualnim stahnutim a kompilaci zdrojaku, takze o tom portage nevi. Chci trebas vse stabilni, jen xfce ve vyvoji. Snad casem pribyde f-ce ignorovani :-)
    4.12.2003 10:41 CandySan
    Rozbalit Rozbalit vše Moje zkušenosti
    staci "emerge -U world" (velke U misto maleho) - zpusobi, ze se provede upgrade kde to de, ale neprovede downgrade zadneho balicku.
    15.4.2003 08:49 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    No zni to slibne, ale ma to vubec smysl? Dobre, udelam sve krabici radost a zkompiluji ji Linux presne na miru. Zajimalo by me jesti jste benchmarkoval zminene masiny bezici dejme tomu na debianu/slacku a posleze na gentoo? Zdalo se vam, ze takove "satanicke" :-) P3@666 chytne druhy dech? (sam jednu P3@500 pouzivam). Uz kecam blbiny. No proste/sproste zrychlil se vam OS+app?

    Jakub

    PS: Uz taham iso. Kolik distribuci zkusis tolikrat jsi tucnakem.
    15.4.2003 11:19 David Karban
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    Zrovna vcera jsme zkouseli Mandrake 9.1 na Pentium Celeron 400 MHz. Jel ponekud no, neplynule....Zkouseli jsme take (kamaradovo) LiveCD Gentoo (blazen, nemel co delat, tak si vytvoril LiveCD :) ), a samotny beh aplikaci byl o poznani sviznejsi (nacitani z komprimovaneho CD image pochopitelne ne :o) ). Takze soudim ze to stoji za to :).
    15.4.2003 12:14 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    Krom toho, že je Gentoo rychlejší (tady je seznam pro různé procesory opravdu brutální optimalizace: www.freehackers.org/gentoo/gccflags/flag_gcc3.html), lze také dosáhnout, díky tomu, že se balíčky kompilují, např. libovolné kombinace Apache + mod_php.
    15.4.2003 12:24 martink
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    No, kdyz budu 3 dny kompilovat distribuci, i kdyby pak byla seberychlejsi (treba o 5 procent), bude trvat hrooozne dlouho, nez se mi ten cas vrati. Navic myslim, ze optimalizace knihoven (libc, xfree) bohate staci (+ multimedialni aplikace typu MPlayer). Male programky jsou rychle dost a velke, u kterych by to mohlo byt trochu znat (napr. OpenOffice) zas skoro nikdo nekompiluje, protoze by mu to zabralo cely den. Chapu, ze optimalizovane KDE nebo Gnome muze bezet rychleji, ale je asi jedno jestli na Gentoo nebo treba Debianu. Takze te rychlosti moc neverim. Jsou nekde nejake skutecne testy a ne jen subjektivni pocity?
    Petr Krčmář avatar 15.4.2003 14:01 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    Souhlasím s Tebou. I kdyby ta optimalizace přinesla 20% tak to, že se mi ls objeví o 20% rychleji mi IMHO nepomůže. Spíš si myslím, že je důležité zkompilovat klíčové aplikace jako mplayer, libc a další věci, které ovlivňují skutečný výkon. Ostatní jsou spíše závislé na HW (disky a podobně). Myslím, že kompilovat úplně všechno se nevyplatí. Ale je to jenom můj názor, nikomu ho nevnucuji. Peter
    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    15.4.2003 15:38 Jane Molic
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    A vubec neni problem (podle svych zkusenosti) kompilovat v chrootu a pritom delat cokoli jineho. BTW: Obcas si dat od pocitace "voraz" taky neskodi :) Treba minuly vikend jsem byl na vylete a kdyz jsem se vratil, cekaly na mne nove KDE :) Jinak Gentoo pouzivam dlouho, je skvele, ze lze do CEHOKOLI zasahnout, pokud se neco nevede. Kompilace jinak byva tak 98% uspesna.
    15.4.2003 16:23 martink
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    Jasne, ale kde je potom ta rychlost? Pokud budu porad neco kompilovat, te rychlosti si IMHO moc neuziju. Ja pouzivam Debian stable, jednou tydne dam apt-get upgrade a vzdycky se nejaky aktualizovany program najde. A to se jedná jen o bezpecnostni updaty. Z tohoto clanku jsem pochopil, ze v Gentoo jsou aplikace co nejaktualnejsi. Za tyden se sejde rozhodne mnohem vice updatu nez v Debianu (stable). Pokud chci mit tedy system up-to-date, musim porad neco kompilovat. A to je IMHO znat (zvlast kdyz ma nekdo Celeron 333 jako ja). Takze ja jsem si z tohoto clanku a z reakci ostatnich ctenaru vyvodil zaver, ze Gentoo je dobre pro zabavu, ale pokud chci delat skutecnou praci, moc se pro me nehodi. Jestli se mylim, klidne me opravte. BTW, jak je to se stabilitou. Silne optimalizovane programy musi byt IMHO mene stabilni. A jak kvalitni jsou jednotlive balicky? 14 dni na testovani, nez se dostane do stable, se mi zda docela malo. Je to 14 dni pote, co se dana verze balicku objevila v distribuci, nebo 14 dni pote, co byla objevena posledni chyba?
    15.4.2003 20:24 Jane Molic
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    Nikdo nerika, ze updatuji denne. Proc instalovat novou verzi, ktera se lisi az ve tretim cisle? Pouze obcas, kdyz nekam odjizdim, udelam aktualizaci uplne vseho. Do te doby staci bezpecnostni updaty. stable/unstable: ono spis zalezi na tom, jestli je stable sam osobe uz u autora. Ebuild pouze popisuje, jak se ma zkompilovat, coz je vetsinou vporadku (nebo aspon neovlivnuje funkci aplikace).
    15.4.2003 17:51 Kamil Tollinger
    Rozbalit Rozbalit vše Ta návratnost je asi v něčem jiném
    Gentoo "portage" používá systém USE flagů. Během instalace (nebo kdykoli později) si v konfiguraci portage určím, že například budu používat qt, gnome, X a mysql. Pokud potom instalaluji balíček např. mc, který má volitelně podporu X zjistí, že chci používat X a přikompiluje tuto podporu. V distribuci XY se mi stalo, že jsem si chtěl nainstalovat mc a vyhodnocovač závislostí mi doinstalovat několik desítek dalších balíčků, které jsem nechtěl. Tady si nainstaluji jen to co chci.
    15.4.2003 19:32 martink
    Rozbalit Rozbalit vše Ta návratnost je asi v něčem jiném
    A co kdyz v jednom balicku chci podporu gnome, X atd a v jinem ne? To musim tu promenou USE porad menit? To si teda radsi prectu ./configure --help a vyhazim vsechno, co nechci, kdyz uz to musim kompilovat. V distribucu XY mam casto k jednomu programu nekolik balicku a v kazdem je zapnuta podpora neceho jineho.
    15.4.2003 20:27 Jane Molic
    Rozbalit Rozbalit vše Ta návratnost je asi v něčem jiném
    Ono to vyjde asi trochu rychleji, kdyz v USE editujete JEDNO slovo (gnome), nez kdyz si u kazdeho zdrojaku prectete ./configure --help a pak tam jeste musite dopsat --enable-bla... nemyslite?
    15.4.2003 23:26 martink
    Rozbalit Rozbalit vše Ta návratnost je asi v něčem jiném
    To mate urcite pravdu. Ale jak jsem to ja pochopil, pokud neco uvedu v USE, emerge (nebo jak se to jmenuje) zjisti, jestli to konkretni balicek podporuje, a pokud ano, prida se pri kompilaci neco jako --enable-gnome. Ale configure si detekuje spoustu veci automaticky. Takze v USE nemam uvedene Gnome, prekladam nejaky balicek a configure zjisti, ze Gnome mam nainstalovane, tak zahrne jeho podporu. Ale ja tu podporu nechci. Tzn. musim udelat ./configure --help a dat --disable-gnome. Nebo ma Gentoo neco jako DO_NOT_USE? A nebo se vyhazi podpora vseho, co neni uvedene v USE? To by asi nefungovalo. Ja kdyz uz neco optimalizuji, tak rovnou vypnu podporu toho, co nepotrebuju. K cemu mi bude optimalizovany program, kdyz tam bude vsechno, co jen je mozne tam prelozit?
    16.4.2003 02:35 Kamil Tollinger
    Rozbalit Rozbalit vše Ta návratnost je asi v něčem jiném
    1. Pracuje to tak, že základní seznam USE je součástí distribuce portage. druhý seznam (s vyšší prioritou) je v /etc/ a poslední (nejvyšší priorita) je obsah environment proměnné USE. Pokud například v implicitní konfiguraci je "gnomr", stačí když do env proměnné dám "-gnome" a všechny v tomto prostředí přeložené balíčky budou bez podpory gnome. 2. Máte pravdu. Například OpenOffice autoři připravili tak, že závisí na balíčku Java. Tato možnost není volitelná a pokud člověk javu nechce asi mu nezbyde nic jiného než provést instalaci ručně s pomocí --with.... Nicméně i toto portage umožňuje. Vlastnosti a to na čem balíček závisí povinně a na čem volitelně je na tom, kdo balíček vytvářel.
    15.4.2003 21:44 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše Ta návratnost je asi v něčem jiném
    No spíše je to o tom, že si dám: emerge -pv mc on mi vypíše, na jakých balíčcích Midnight závisí a jaké USE vlajky podporuje. No a já si pak řeknu, že podpora X u mc mě nezajímá, tak finálně zadám: USE="-X" emerge mc a stáhne se mc a glib a pár drobností. Xka se nechají plavat.
    O kompilaci OpenOffice asi nemá cenu se snažit. Jednak kompilace trvá dlouho, jednak vyžaduje asi 2GB volného pracovního prostoru (zdroj: konference gentoo), OpenOffice nezávisí na žádných balíčích, jejichž použití by bylo volitelné a získaný výkon je diskutabilní.
    Pavel Beníšek avatar 17.4.2003 13:54 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost?
    Co se rychlosti zkompilovanych aplikaci tyce, zde dost zalezi na nastaveni urovne optimalizace kompilace v /etc/make.conf. Pokud kompilujete pro i386 zrejme si moc nepomuzete od RedHat balicku. Moje pracovni PIII@666 zazila predtim Redhat 7.1-8.0 a musim rict ze zrychleni pri normalni praci je opravdu znatelne. Podle mne je to tim, ze opravdu nainstalujete jen ty sluzby, ktere chcete narozdil od napr. RedHatu, kde si date desktop instalaci a mate tam stovky mozna spis tisice balicku o kterych ani nevite co by mohly delat... Kazdopadne me se zda zrychleni opravdu znatelne. Rendering nebo benchmarky jsem nezkousel...
    checking for chicken... must have egg first
    15.4.2003 09:15 steve
    Rozbalit Rozbalit vše Malé doplnění
    U balíčků, které je možné volitelně kompilovat s nějakou další knihovnou nebo podporou je možné kompilaci ovlivnit pomocí systémové proměnné USE (např. podpora gnome v některých aplikacích atd.) v /etc/make.conf Seznam flagů USE je v /usr/portage/profiles/use.desc Pro zjištění, které flagy USE balíček používá stačí emerge -pv balicek.
    15.4.2003 09:39 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi otazky
    Gentoo me laka uz dlouho, ale mam nekolik dotazu: 1) Byly vsechny stroje, ktere jste testoval, znackove? Je Gentoo (pri kompilaci) citlivy napr. na neznackovou pamet? Mam strach, ze bych ho nezkompiloval. 2) Znamena to, ze muzete cely system kompilovat treba v cestine (odbourat LOCALES)? Musite (v nejlepsim pripade) kompilovat vsechno, tedy i Mozillu, KDE, apod.? Kdyz to neudelate, srazite rychlost systemu? 3) Uz zaznelo: Zvysi se rychlost na uz beztak bleskovych pocitacich? Asi ne, co? Potom mi asi unika vyhoda oproti treba Slackwaru. Diky za clanek i odpovedi. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    15.4.2003 10:58 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi otazky
    to jestli je pamet znackova nema vliv na kompilaci, pamet musi byt hlavne bez chyb(projet memtestem asi staci) potom to chce taky dobre chlazeni, pri kompilaci se pocitac pekne zapoti :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    15.4.2003 11:25 David Karban
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi otazky
    ad 1) Opravdu staci at jsou bez chyb :). Pokud vam nedelaly doposud problem pri kompilacich (pokud tedy obcas kompilujete), pak myslim neni duvod proc by mely zacit prave ted :o). ad 2) Bohuzel locales neodbourate, nainstaluji se cele (osobne mi to taky vadi....), maximalne muzete ty co nepouzijete klidne smazat :o). ad 3) Rychlost se zvysi, otazkou asi spis je, jestli nejak znatelne :). Na pomalejsich pocitacich je to znat a u novejsich...inu mozna to nepujde znat, ale rychlejsi to bude :). (pravda toto je opravdu napadnutelna argumentace :o) )
    Stanislav Brabec avatar 15.4.2003 11:44 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi otazky
    Nastavte a vyexportujte si proměnnou LINGUAS, nastavenou na hodnoty, které chcete, a hned se vám přestanou instalovat ostatní jazyky.
    Pavel Beníšek avatar 17.4.2003 14:26 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi otazky
    ad1/
    Nevim jak oznacit "znackovy pocitac". Jestli je to ze si prinesete z obchodu slozeny zapeceteny, nebo jestli je to pocitac od firem IBM,HP,Dell atd.
    # Pentium III@666 MHz, 256 MB RAM, 40GB IDE HDD, MB Microstar - skladany ve u nas firme, ale nejstabilnejsi destop co jsem kdy mel...
    # 2xPentium Pro@200 MHz, 48 MB RAM , 2GB SCSI HDD, 12GB IDE HDD, MB Intel - slozeny u dodavatele, stabilni s nekolika dodanymi komponenty (CDROM, HDD, RAM)
    # 2xPentiumIII@733 MHz, 1 GB RAM, 3x 9,6GB SCSI HDD (SW RAID 5), MB Acer - original od Aceru, zadne zmeny, stabilni
    # AthlonXP1700+@1.47 GHz, 256 MB RAM, 30 GB IDE HDD, MB ECS - domaci comp. - skladany mnou :) stabilita dostatecna, ale i prez to ECS jiz nikdy vice...
    # Pentium 4@2 GHz, 512 MB RAM, 2x 80GB (SW RAID 0),MB Asus - skladany u dodavatele, stabilni

    Ad2/
    Proc by jste musel kompilovat cokoli co nepotrebujete?

    Ad3/
    Rychlost se zvysi v zavislosti na optimalizaci kompilace a poctu bezicich sluzeb.
    checking for chicken... must have egg first
    15.4.2003 11:45 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo je BEZKONKURENCE
    Gentoo používám už asi půl roku a musim říct, že je to opravdu skvělá distribuce. Škoda jen, že autor nepopsal USE flags, kterými se dá výrazně ovlivnit optimalizace jednotlivých balíčků a díky nimž také výrazně zvýšit rychlost. Taky nevím jestli byl dobře vysvětlen balíčkovací systém portage. Všechno funguje tak, že na kolále máte databázi ebuild scriptů (jakoby balíčků), kterou získáte příkazem emerge sync. V každém scriptu jsou napsány různá specifika pro každý balíček. Při instalaci se potom portage do tohoto scriptu podívá, kde má vzít originální zdrojové kódy, stáhne je, případně je ještě nějak opatchuje, zkompiluje a nainstaluje. Hlavní výhoda také tvý v tom, že i když se program instaloval ze zdrojových kódů, lze velmi jednoduše díky systému portage ho odinstalovat. Na Gentoo mě ale také zaujali i jiné věci, jako třeba možnost mít nainstalováno jak KDE 3.0.5a tak i KDE 3.1.1 dohromady, bez kolizí a nebo mít najednou Apache 1.x a Apache 2.x. Vlastním internetový obchod s open source softwarem a znám způsob jak by šla udělat offline verze Gentoo. Sice by všechny potřebné zdrojové kódy zabrali asi deset CD (Gentoo má hodně balíčků), ale jsem ochoten to prodávat velmi levně jako ostatní věci, které prodávám. Takže, kdo by měl zájem, tak se ozvěte (na mail, nebo sem). Myslim, že by to stálo za to ;-)
    16.4.2003 14:32 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo je BEZKONKURENCE
    No me by ta offline verze asi zajimala, ale tak me napada, ze 10 CD zni hrozne. Spis by to chtelo udelat z toho kolekce toho co dotycny chce, prece jen nema cenu mit 10 CD se vsema programama ke kterym Gentoo team napasal .ebuild To mi pripomina Debian :-) Udelat nejaky base 1CD, X +1CD, KDE +1 CD GNOME +1CD , databaze +1CD, server +2CD, atd. Nemam predstavu jak presne, ale neco takoveho. Je jasne, ze to rozdeleni Gnome a KDE by znamenalo spis jen aplikace, protoze je jasne, ze Qt a GTK(+-2x/...) by melo byt spolu s X atp. Bylo by to myslim, schudnejsi. Asi nejvetsi marketingovy trhak by bylo, kdyby si dotycny poslal seznam toho co tam chce mit a pomoci nejakeho scriptu (pomoci emerge) se vytvori co vsechno ma byt na tech CD melo byt, nebo to nejak poskladat z vetsich modulu a zaplnit tim ty CD. I kdyz kolik by tech 10 CD stalo? Jestli by ta namaha vubec stala za to.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    17.4.2003 17:41 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo je BEZKONKURENCE
    Těch 10 CD byl jen odhad. Může jich být méně, ale i více, to ještě přesně nevim. Každopádně by se cena, v případě, že by těch CD bylo 10, pohybovala v rozmezí 400 - 500 Kč, aby se to vůbec zaplatilo. Musíte ale počítat s tím, že většina aplikací na těch CD bude v několika verzích, protože zdrojáky musí odpovídat "portage tree", aby to správně fungovalo a aby nebyly stížnosti ;-) Každopádně si myslim, že pro člověka, který nemá pevnou lajnu by tahle offline verze Gentoo umožňovala mít valnou většinu hlavních aplikací pro Linux.
    15.6.2003 13:39 Jakub Hegenbart
    Rozbalit Rozbalit vše Gentoo je BEZKONKURENCE
    Nešlo by udělat DVDčko? Nebo dvě? Smrsklo by se to dost výrazně (tedy alespoň prostorově)...
    15.4.2003 12:17 Jiřík
    Rozbalit Rozbalit vše Mé zkušenosti
    Já osobně Gentoo používám na Notebooku LEO a nemám s ním, žádn větší problémy. Nejvíce na něm asi oceňuji "průhlednost" systému. Offline verze má smysl, nemáte-li k dispozici rychlý internet. Jinak by asi smysl postrádala, neboť CD budou tak po 14 dnech zastaralé.
    15.4.2003 12:27 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Mé zkušenosti
    S tím souhlasím. Samozřejmě jsem to myslel pro uživatele bez pevného připojení k internetu. Ale na druhou stránu by z takovéhleho pohledu byly zastaralé všechny dnešní binární distribuce.... Navíc by také šli dělat aktualizační CD.
    Diky za tento clanek. Myslim, ze tuto distribuci take vyzkousim. Pripada u me ale v uvahu varianta off-line stahovani, protoze jsem doma pripojeny prez modem :-( Mam tedy jeden dotaz: Jak je to se zavislostmi jednotlivych balicku? Muze se stat, ze nebudu mit nektery balicek nainstalovany, pripadne ho zapomenu stahnout. Je mozne predem zjistit vsechny zavisle balicky, ktere jsou pro intalaci nektereho balicku potreba + ty z nich, ktere nemam nainstalovane? Lze zjistit uz nainstalovane balicky? Predpokladam, ze vsechny odpovedi budou "Ano" a "viz manual" :-), ale pro jistotu.
    15.4.2003 13:02 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Otazka
    Všechny závislosti se vám vypíšou po zadání příkazu emerge -p jmeno_balicku Také lze pomocí příkazu emerge všechny potřebné balíčky pouze stáhnout a potom offline zkompilovat. Nicméně stahovat se musí téměř celý systém (na tom ISO obrazu toho moc neni), takže po tom modemu... nevim jestli to nebude na příliš douho...
    15.4.2003 13:20 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše pro hracicky
    Jako jedinej padnej duvod pro pouziti linux "na zeleny louce" bych videl rychlost.....a ta nebude od normal distra jako je treba slack nijak daleko (5-8 %?). Prednedavnem byl na rootu nebo snad linuxzone clanek o tom jak na "linux na zeleny louce".. ve foru k clanku se rozeznela bourliva diskuze.. potom se jeden manik zeptal o kolik je to rycheljsi nez normal linuch a jeste do ted se nikdo neozval...o:) Pro hracicky co maj cas a treba i chut se porad v necem rypat je to mozna zajimava vec, ale pro profika nebo normal usera to asi nebude...ten nema cas hrat si s "pi........", ten musi vytvaret hodnoty :) U nas ve firme jedou servery z 90% na linuchu. Jako desktop mam XP a sem spokojen. Linux desktop jeste neni zdaleka tak easy jako winshity(bohuzel)... ale kdybych mel za win platit tak jedu i desktop na linuchu:PPP Svyho casu si dost vazim a kdyz jen pomyslim, ze bych ho mel utracet podobnymi hloupostmi misto abych sel treba s mladou na jedno chlazeny nebo s kamosema na fotbal.....no way people! no flame ..by Enjoy.
    15.4.2003 15:43 Jane Molic
    Rozbalit Rozbalit vše pro hracicky
    V tom se velmi pletete. Mozna jsem hracicka, ale pouzivam Gentoo i na serveru ke vsi spokojenosti. Vite, pruhlednost vsech nastaveni je takova, ze radu veci zjistim daleko rychleji, nez jsem zjistil v Mandrake. Na desktopu jedu KDE 3.1 a ty se daji skvele prizpusobit presne mym pozadavkum.
    16.4.2003 07:39 traktor2
    Rozbalit Rozbalit vše pro hracicky
    Mno jesi ste presel z Mandrake na gento tak vam verim ze ta pruhlednost systemu musela byt neporovnatelna.....ale jak rikam...slackware a za tim si stojim je da se rict stejne rychli...a jeho instalace mi nebude trvat 2 dny ale 20 minut(full) Na druhou stranu...kazdy je panem svyho casu a sam musi vedet do ceho ho investuje...
    Neznám dnešní Slackware. U SW jsem začínal. Byla to verze 3.0 (60 disket) a co mi na něm v té době nejvíc vadilo, že když jsem si chtěl nainstalovat aplikaci, musel jsem doinstalovat pět dalších balíčků (potud O.K.) Když jsem po měcíci zjistil, že aplikace mi nevyhovuje, odinstaloval jsem ji, ale to že kvůli ní mi na disku, zbytečně, zbyde pět dalších balíčků (jejichž jména už jsem neznal) mi žádná utilita zjistit nedokázala. Portage v Gentoo tohle řeší.
    17.4.2003 01:56 Pavel Riha
    Rozbalit Rozbalit vše pro hracicky
    no ... nedavno jsem slackware zkusil a mate naprostou pravdu, instalace skutecne trvala 20 minut. Nicmene se slusi podotknout, ze 20minut byla take doba, po kterou ten system vydrzel na disku ;) Proste pohled na init scripty slacku byl na me prilis silne kafe a pote co jsem dozvracel, jsem zacal reinstalovat gentoo (taktez poprve) a opet mate pravdu, instalace trvala skoro cely den (a to jsem temer nic nekompiloval, stahnul jsem co nejvic predkompilovanych veci a co se kompilovalo bylo hned, bylo to na silnem stroji, jedine vetsi sousto byla MySQL, ta trvala asi 15 minut, taky zadna tragedie). Jestli bezi rychlejc nebo ne, je mi celkem jedno, ale gentoo ma zatim nejlepsi /etc a init scripty obzvlast, co jsem videl. kompilace fakt neni problem, na silnem stroji je to asi tak stejne rychle jako nainstalit rpm ;) (nez takovy MDK9 otestuje zavislosti...) Pavel
    20.4.2003 12:32 martink
    Rozbalit Rozbalit vše pro hracicky
    No, nevim jestli je nutne mit zavislosti i mezi init scripty. To mi moc prehledne a jednoduche nepripada. Myslim, ze k tomu staci priorita spousteni, prip. uvest v komentari v hlavicce, ze potrebuje treba sit. Navic init scripty v Gentoo nevyhovuji doporucenim v LSB. Ale oproti tomu, co je v RedHatu nebo Mandraku je to urcite prehlednejsi.
    15.4.2003 14:36 Davy
    Rozbalit Rozbalit vše asi to zkusim
    Neavno jsem se rozhodl odepsat MDK9.1 (ten sytem je neuveritelne linej (a este maj bug v MC)- to i WXP by chodily lip) Prave si uzivam Slackwaru9 a snazim se rozjet ALSU (nevite jak ji rozjet) no a protoze mam na disku este 4GB bez partisny tak asi zkusim i gentoo az vyjde ve verzi 1.4 PS: uz se tesim na ALSU jako standardni driver pro zvuk - od kernelu 2.6 SNAD DURON700@700 - jak dlouho bych asi kompiloval
    15.4.2003 15:56 Jane Molic
    Rozbalit Rozbalit vše asi to zkusim
    Ja mam Athlon 1300, kompilace KDE+OOffice+Xfree trva cca den a noc, zaklad systemu cca pulden. Na 700Mhz bych to videl asitak dvakrat pomaleji. Zalezi taky na ram, mam DDR 256 (pri kompilaci gcc dost vyuziva cache).
    15.4.2003 18:57 yenda
    Rozbalit Rozbalit vše asi to zkusim
    Na Duronu@700 trvá komilace KDE 3.1 přibližně 8 hodin -- to bez Qt a XFree...
    15.4.2003 15:46 Jane Molic
    Rozbalit Rozbalit vše Jedna perlicka:
    Jeste se mi v zadne distribuci nestalo, abych zkompiloval WINE napoprve a napoprve take chodilo. A nekompilovat WINE neni ono. Kompilovat se da i s "rpm --rebuild", ale tezko se vam tak povede rekompilovat cely system, jednoduse nastavit parametry kompilace, atd.
    15.4.2003 18:38 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    z diskuze tady i z toho co je psane na webu gentoo atd me prijde, ze gentoo JE skutecne rychlejsi nez mdk, rh a zrejme i Suze ale NENI rychlejsi nez debian nebo sneckware, takze nezujaty pozorovatel z toho vyvodi, ze to muze byt skutecne tim, ze se cela distribuce kompiluje, ovsem stejne tak to muze byt tim, ze s debianem a sneckwarem si pri instalaci lidi vyhraji, a taky samy asi vi co ktery program dela, takze neinstaluji zbytecnosti. Kdyz to vztahneme na gentoo, tam si lidi taky vybiraji balicky rucne a a nebezi jim tam zadny zbytecnosti, takze veri, ze je to sviznejsi. Vzhledem k tomu, ze to ovsem neni kompilaci ale udrzbou systemu tak je asi jasne cemu dat prenost.:-) Jinak jsem delal experiment na debianu, kde se da kompilovat tez velmi snadno a vysledek je ten, ze to jen stezi poznate pri kdyz se program spousti s time. Napriklad u fvwm to nepoznate vubec, mozna by se to poznalo u KDE a Gnome, ale ovsem kdyz mam PI na 200M s grafikou bez akcelerace, tak po nem fakt nemuzu chtit kdovi co. Vzdycky z casu na nas se objevi snahy optimalizovat debian na pentia a vubec vyssi procesory. Debian je totiz kompilovany v zakladni verzi na i386 s tim, ze prave od je vcasto pouzivan na starych masinach a lidi by jej tedy pouzivat nemohli. Diskuse je bourliva (asi jako tady) a doknce i dala vzniknout teto vetvy, ale fakticky ji nikdo nepouziva, protoze narust vykonu i znat. Mozna by se pri te prilezitosti melo rict, ze gcc optimalizuje programy tak, ze v pripade, ze program detekuje, ze jede na procesoru pouzivajicim takove a makove instrukce tak je pouzije a v pripade ze je nenalezne tak je po svem emuluje. To vede v rade pripadu k tomu, ze program bezici na rychlesjim pocitaci nema vyznam znova kompilovat proto aby se zrychlil jeho beh (ovsem zrejme se pritom zmensi velikost binarky na diku:-).
    15.4.2003 18:42 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    omluva za ty preklepy v cestine.. nekde jsem cetl, ze v gentoo startuji programy rychlej, to ovsem souvisi s tim co jsem napsal v tom poslednim odstavci a taky s tim, ze prece jen musi loadovat min dynamickych knihoven, nicmene sneckware v tomto pripade na tom bude asi stejne...
    18.4.2003 13:07 David
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    Gentoo ma jednu uzasnou moznost - prelinking. Pokud ho pouzijete, aplikace se spousteji opravdu bleskove. Jinak i ja se musim pripojit ke chvale Gentoo - pouzivam ho uz asi pul roku a jsem s nim navysost spokojen. Predtim jsem pouzival RedHat (az do verze 8.0) a skok v rychlosti byl obrovsky. Hlavne ale ocenuju, jak pruhledny cely system Gentoo je.
    15.4.2003 18:56 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    Vypadá to, že tu zřejmě nikdo nepochopil hlavní výhodu Gentoo. Tou není rychlost (i když i ta je o dost vyšší), ale hlavní vyhody jsou jiné a to dvě: a) za pomoci použití USE flags docílíte velmi zajímavých výsledků - aplikace můžete zkompilovat jen s rozšířeními, které vy chcete a upotřebíte, nebo naopak, které chce pouze 10% lidí... Já mám třeba zkompilovanou Mozillu ne s GTK+-1.x, ale s GTK+-2.x. b) nikdy nemusíte reinstalovat systém, když vyjde nová verze. Gentoo se aktualizuje průběžně.
    15.4.2003 18:59 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    a) to je snad normalni ne?:-) b) to u debianu taky:-) pozuivam to uz nejaky ten patek:-)
    15.4.2003 19:09 iRAY | skóre: 21 | blog: /.cz
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    a) jo? taky u debianu? Co to kecáte člověče? Přečtěte si znovu manuál od Gentoo a od Debianu b) nikdo netvrdí, že by to Debian neměl
    15.4.2003 19:22 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše srovnani mezi gentoo a mindrakem?
    a) nechapu proc? co bych se tam jako mel docist? zkus treba vic specifikovat, vsemozne manualy maji desitky MB
    theo avatar 16.4.2003 01:29 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše wow
    zacinam tise slintat. mam slacka uz cca ctvrt roku (predtim rh :(, ale jak to tak vypada, tak gentoo je dalsi zastavka. premyslim, jestli neni jednodussi jit treba na bsd (o cemz jsem presvedcovan stale vice), ale kdyz budu potrebovat linux... jeste, ze je k dispozizi *velmi* rychla linka :-D
    Sine ira et studio
    16.4.2003 12:21 sine.nomine
    Rozbalit Rozbalit vše bsd
    freebsd umi spoustet linuxove programy, takze kdo ma bsd, linux nepotrebuje :)
    16.4.2003 12:46 martin
    Rozbalit Rozbalit vše bsd
    A co porovnání rychlosti aplikací (treba X) mezi BSD a Linuxem?
    16.4.2003 13:00 Solvina
    Rozbalit Rozbalit vše bsd
    Spustim opravdu VSECHNO co bezi pod linuchem, taky pod bds?
    theo avatar 16.4.2003 14:31 theo | skóre: 15 | Rožnov ... hádej který?
    Rozbalit Rozbalit vše bsd
    no cetl jsem ze binarni kompatibila je dost slusna. vsechno je co vsechno? uplne vsechno, nebo jen skoro vsechno? nebo nejaky vycet? samozrejme ze *uplne* vsechno spustit asi nepujde, ale pujde toho dost. mimoto spousta veci se da prelozit ze zdrojaku, ze... (zapomente na rpm :)
    Sine ira et studio
    16.4.2003 16:53 Davy
    Rozbalit Rozbalit vše bsd
    jestli ma Slacka tak uz na rpm docela rad zapomel :-)))
    17.4.2003 09:43 Dale Cooper
    Rozbalit Rozbalit vše Dokumentace PDF nebo PS
    Je k dispozici take dokumentace ve verzi PDF nebo PS? Nez zacnu s instalaci rad bych ji mel vytistenou na papire a cetl si to treba ve vlaku :-). Dik Dale
    Stanislav Brabec avatar 17.4.2003 10:28 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dokumentace PDF nebo PS
    Dokumentace je v xml. Pokud ji nenajdete na webu připravenou pro papír A4, stačí ji vygenerovat.
    18.4.2003 09:21 Joe
    Rozbalit Rozbalit vše FreeBSD rulez!
    ... jak bylo jiz v clanku, portages silne pripominaji system portu z FreeBSD - s tim rozdilem, ze ve FreeBSD je spousta veci jiz predkompilovanych proste je na vyber - nainstalovat predkompilovany package, nebo stahnout port a zkompilovat. napr. instalace kde3: cvsup /etc/mysupfile aktualizace stromu "skriptu - portu" cd /usr/ports/x11_cosi_/kde31 (presne si nepamatuji, ale system portu ma i vyhledavani) make install clean ... cekat (64kb linka a athlXP 1600+ cca 20 hodin (vcetne qt31) echo startkde > ~/xinitrc (nebo pouzit oblibeny editor) startx ........... proste mne to dostalo..........
    Pavel Beníšek avatar 18.4.2003 22:30 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše emerge sync za firewallem
    Prave jsem konecne objevil funkci pro synchronizaci portage stromu i za firewallem. Omlouvam se vsem kteri ji znaji, ale pro ostatni je to:
    emerge-webrsync
    checking for chicken... must have egg first
    4.12.2003 19:02 gentoo@post.cz
    Rozbalit Rozbalit vše konference o gentoo linuxu
    nazdarek vsem zalozil sem e-mail konferenci o gentoo linuxu pro prihlaseni staci poslat e-mail na mailman@pandora.cz a v predmetu uvedte SUBSCRIBE gentoo nebo muzete pouzit www rozhrani http://pandora.idnes.cz/help_subscribe.php#subscribe_www
    21.6.2004 21:34 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Vlastni kompilace a portage/ebuild
    Uvazuji o zmene distribuce (z MDK) a gentoo je mezi vybranymi. Procetl jsem installation handbook, zda se to byt schudne i pro laika (mne). Jeste bych se chtel optat na jednu zalezitost - pouzivam nektere programy, ktere nemusi byt soucasti distribuce. Existuje alternativa k napr. checkinstall (vytvari RPM balicky)? Jde mi o to, ze preferuji jeden system pro instalaci/odinstalaci software - tj. napr. portage. Mozna jinymi slovy - mohu do portage tree vkladat sve balicky (i kdyz nebudou mit popis zavislosti apod.)? Nebo jsem to nepochopil a jde to jinak? Diky za info.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.