abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 18:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 4.2.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 198 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 200 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:33 | Pozvánky

Konference Bratislava OpenCamp 2020 proběhne v sobotu 4. dubna 2020 v Bratislavě na Fakultě informatiky a informačních technologií STU. Organizátoři vyhlásili CFP. Návrhy přednášek a workshopů lze zaslat do 31. ledna 2020.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:11 | Nová verze

Bylo oznámeno vydání KDE Frameworks 5.65.0, tj. nové verze aktuálně 74 knihoven rozšířujících multiplatformní framework Qt a dnes využívaných nejenom KDE Plasmou a KDE Aplikacemi. Nově začleněnou knihovnou je KQuickCharts pro generování grafů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.12. 15:44 | Nová verze

Byla vydána verze 2.4 svobodného nelineárního video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Zdůraznit lze přechod na Python 3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
13.12. 07:00 | Nová verze

Vyšel toolkit Qt verze 5.14. Změny se týkají především Qt Quick, jeho odstínění od konkrétních nízkoúrovňových grafických API a zlepšení výkonu zvláště ve 3D. Začíná tím proces postupných příprav na Qt 6. Příští vydání (5.15) bude s dlouhodobou podporou. Aktuálně také vyšlo vývojové prostředí Qt Creator 4.11 – vedle oprav chyb a řady zjednodušení konfigurace přidává mj. experimentální podporu WebAssembly.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 6
13.12. 06:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.41 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.41 bylo vydáno také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
12.12. 23:55 | IT novinky

J2EE, nověji Java EE a nejnověji Jakarta EE, tj. Java pro vývoj a provoz podnikových aplikací a informačních systémů (Java Platform, Enterprise Edition), slaví 20 let. První verze J2EE 1.2 byla vydána 12. prosince 1999.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
12.12. 22:00 | Nová verze

V kancelářích společnosti NGINX, tj. společnosti stojící za stejnojmenným webovým serverem a reverzní proxy, v Moskvě proběhla policejní razie. Na NGINX si nárokuje práva společnost Rambler. Igor Sysoev, zakladatel společnosti NGINX, ve společnosti Rambler pracoval v letech 2000 až 2011. V březnu letošního roku byla společnost NGINX prodána společnosti F5 Networks za 670 milionů dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
12.12. 18:44 | Nová verze

Vyšel Vim 8.2. Jedná se převážně o opravnou verzi tohoto textového editoru, ale mezi několika novými funkcemi je také možnost používat vyskakovací okna v uživatelském rozhraní, což využijí zvláště vývojáři doplňků pro dialogová okna či okna s nápovědou, napovídáním atp. Ukázkou je hra killersheep.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
12.12. 17:44 | Nová verze

Byla vydána nová verze 19.12.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení, kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
Kolik jste vystřídali distribucí Linuxu? (uvažujte distribuce, které jste používali aspoň měsíc)
 (3%)
 (75%)
 (17%)
 (3%)
 (3%)
Celkem 103 hlasů
 Komentářů: 14, poslední dnes 12:30
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz

Inštalácia Slackware - III

8. 7. 2004 | Andrej Krivulčík | Recenze | 13086×

V tomto článku si v našom čerstvo nainštalovanom Slackware Linuxe nakonfigurujeme niektoré základné veci tak, aby sme mali systém pripravený na prácu.

Po prvom nabootovaní nás privíta textový login. Prihlásime sa ako root (keďže iný užívateľ ešte neexistuje, je to celkom logické :-) ) a keďže v textovom móde pravdepodobne nebudeme chcieť pracovať natrvalo, našou prvou zastávkou bude súbor /etc/inittab. Spustíme svoj najobľúbenejší textový editor a budeme editovať: v 24. riadku je východzí runlevel, ktorý asi budeme chcieť z 3 (textový login) zmeniť na 4 (grafický login -- toto nie je preklep, v tomto sa Slackware líši od niektorých iných distribúcií (pokiaľ viem, aspoň Mandrake)). Po tejto zmene nás systém po najbližšom boote privíta grafickým loginom (gdm, kdm, xdm, podľa toho, čo sme nainštalovali (KDE, GNOME)). To, ktorý login manager chceme používať (štandardne sú v uvedenom poradí a spustí sa prvý nainštalovaný), môžeme zmeniť na konci súboru /etc/rc.d/rc.4.

Ak chceme aj v grafickom režime využívať viac ako jednu textový konzolu, mali by sme si všimnúť riadky 50 a viac. Za prvú dvojbodku pri konzole, ktorú chceme mať k dispozícii, pridáme číslo 4 (ja mám pri všetkých šiestich 12345).

Keď už sme v konzole (a v budúcnosti budeme prevažne pracovať v X), môžeme si ju odrazu aj poslovenčiť. Toto dosiahneme tým, že načítame klávesovú mapu (aby sme mohli písať po slovensky my) a fonty (aby nám konzola pekne po slovensky aj odpovedala). Toto dosiahneme tým, že spustíme príkazy:

loadkeys sk-qwerty
setfont lat2a-16

Aby nám konzoly hovorili po slovensky vždy, vložíme tieto príkazy niekde do súborov /etc/rc.d/rc.font a /etc/rc.d/rc.keymap (ten prvý premenujeme z rc.font.sample a ten druhý musíme vytvoriť, rovnako mu aj prideliť práva na spúšťanie). Tieto súbory sa spúšťajú zo súboru /etc/rc.d/rc.M pri prechode systému do viacužívateľského režimu. Pre podrobnejšie informácie o lokalizácii odporúčam prečítať Slovak-HOWTO (ak sme nainštalovali dokumentáciu, tak aj /usr/doc/Linux-HOWTOs/Slovak-HOWTO), prípadne Czech-HOWTO.

Okrem nastavenia fontov a klávesovej mapy je dôležité aj nastavenie locales, ktoré nastavíme v súbore /etc/profile.d/lang.sh (ak používame sh/bash (používame :-) )). Ja osobne tam mám nastavenia:

export LANG=C
export LC_CTYPE=sk_SK
export LANGUAGE=C
export LC_NAME=sk_SK
export LC_ADDRESS=sk_SK
export LC_PAPER=sk_SK

Toto nastavenie zabezpečuje "rozumnú" mieru poslovenčenia (slovenčina funguje, ale iba vtedy, keď chcem ja. Nemám napríklad rád poslovenčené chybové hlásenia). Pre podrobnosti opäť viď Slovak/Czech-HOWTO.

Našou ďalšou zastávkou bude súbor /etc/rc.d/rc.modules, kde v 46. riadku odstránime znak # zo začiatku riadku (sbin/modprobe apm), ináč by nám nefungoval Advanced Power Management (čo znamená, že po vypnutí by sa ukončila činnosť systému, no ATX zdroj by sa nevypol).

Mali by sme si aj nastaviť X Window System, aby nám fungoval podľa očakávaní. Nebudem sa zaoberať podrobnou konfiguráciou (podrobný seriál práve vyšiel tu na ABC. Môžeme použiť utilitu xf86config alebo xf86cfg (grafická verzia). xf86config sa nás bude interaktívne pýtať na naše požiadavky a podľa toho vygeneruje súbor /etc/X11/XF86Config (preto je vhodné poznať typ grafickej karty a frekvencie monitora (horizontálnu a vertikálnu - sú v manuáli)).

Ani sme sa nenazdali a prišiel čas na to, aby sme si vytvorili užívateľské konto. Všade sa to píše, no neodpustím si, aby som to nezdôraznil: účet roota sa používa na administráciu systému. Len na administráciu systému. Teda ak nemusíme, nepoužívame ho. Na vytvorenie obyčajného užívateľského účtu slúži príkaz adduser, ktorý sa nás interaktívne spýta na informácie o pridávanom užívateľovi.

Po tomto kroku sa už môžeme prihlásiť do grafického prostredia ako užívateľ. Môžeme teraz počítač reštartovať (aby sa načítali latin2 fonty do všetkých konzolí apod.), alebo ako root spustíme príkaz telinit 4, ktorý prepne beh systému na úroveň 4.

Ak chceme hneď po nainštalovaní pracovať s nejakým 3D programom (prípadne sa zahrať nejakú 3D hru :-) ), iste nás bude zaujímať spojazdnenie akcelerovanej 3D grafiky. Vo svojom obľúbenom editore otvoríme súbor /etc/X11/XF86Config, v riadkoch 59 a 61 odkomentujeme načítanie modulov glx a dri. Aby 3D grafiku mohli využívať aj iní užívatelia ako root, na konci súboru odkomentujeme všetky tri riadky Section "DRI".

Ak chceme mať "akcelerovanú" aj myš (teda pri pomalom pohybe bude citlivejšia ako pri rýchlejších švihoch), a náš obľúbený window manager to nepodporuje (túto vlastnosť majú asi len KDE a GNOME), je pre nás vhodný program xset s parametrom m. Tento príkaz (ja používam xset m 5 3) vložíme do súboru /etc/X11/xinit/xinitrc.nas_window_manager pred spustením samotného window managera.

Ak chceme, aby počítač mohli vypínať užívatelia, ktorí nie sú root (čo je na počítačoch okrem serverov dosť praktická záležitosť), mali by sme zeditovať súbor /etc/sudoers. Tento súbor by sme mali editovať príkazom visudo (v praxi editor vi, ktorý zabezpečí, aby súbor needitovalo viac rootov naraz a skontroluje jeho syntax (ináč by príkaz sudo odmietol fungovať -- bavíme sa o vážnych bezpečnostných záležitostiach)). Ja mám v tomto súbore riadok ALL    beast = NOPASSWD: /sbin/shutdown. To zabezpečí, že ktokoľvek môže napísať sudo /sbin/shutdown -h now a počítač sa bez komplikácii vypne. Štandardne by si vypýtal užívateľovo heslo, no takto to mám nastavené preto, aby som to mohol pridať do menu window managera.

Tieto veci by na poinštalačnú konfiguráciu stačili. Viem, že to ani zďaleka nie je vyčerpávajúci popis možných nastavení, no snažil som sa zhrnúť nastavenia, ktoré bude chcieť spraviť takmer každý správca systému. Ďalšie nastavenia už veľmi závisia od konkrétnych požiadaviek a často aj od používaného window managera (a keďže používam IceWM, ktorý ani nie je súčasťou distribúcie, moc do toho už nevidím). Písal som hlavne vlastné skúsenosti, ktoré nebolo vždy jednoduché získať a ktoré sa určite hodia. Uvítam postrehy čitateľov v diskusii (rád sa nechám poučiť :-) ).

V ďalšom článku sa dostaneme k rôznym tipom a trikom (už nielen) so Slackom.

       

Hodnocení: 46 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

8.7.2004 11:45 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Zajímavé postřehy
Ahoj,

autor dobře vystihl detaily, které jsou pro slacka typické a člověk musí některé věci pochopit už před instalací, aby si nenadělal v systému hned nepořádek.

Strašně se mi nelíbí množství závorek, které text tříští - je nepřehledný a zmatený. To je fakt síla. Taky je to nějaké krátké...čekal jsem stručný popis základních skriptů v /etc/rc.d/...ale třeba příště.
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
8.7.2004 22:10 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zajímavé postřehy
zátvorky: vynasnažím sa polepšiť (aj keď niekedy je to problematické (napr. keď mám nejakú poznámku alebo chcem niečo jednou vetou objasniť (ako napríklad teraz (a navyše je s tými zátvorkami sranda (a niekedy už nie :-) ))))). /etc/rc.d: pôvodne som to nemal celkom v úmysle (s inštaláciou to už moc spoločného nemá), no je to dobrý námet, a asi spravím aspoň stručnú tabuľku + nejaké to info okolo.

Thx. za postrehy
0118 999 881 999 119 725 3
8.7.2004 12:33 Grumpa
Rozbalit Rozbalit vše Slack-10.0 už vyšel
...a tak je trochu škoda tady popisovat nastavení, která už v něm nebudou chodit. Například 10 nepoužívá XFree86, ale X.Org a tudíž i jména nastavovacích utilit a konfiguračních souborů jsou jiná...:o(
8.7.2004 14:06 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack-10.0 už vyšel
To je fakt, ale starší slacky ze světa nezmizí...;-)
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
8.7.2004 22:09 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack-10.0 už vyšel
No, ja by som ochotne popísal aj Slacka 10, no nemám k nemu prístup, a keby som mal, musel by som sa mu dostať "pod kožu", aby som ho mohol popisovať. A keďže zase až také radikálne zmeny sa v Slackovi nekonajú, mnoho vecí bude platiť rovnako pre 9.1 ako pre 10 (aj keď uznávam, že to môže byť mierne outdated). Napr. aj to X.org vs. XFree86 -- X.org je vlastne odštiepená odnož XF (pred tou zmenou licencie), teda tie názvy súborov bude asi tak všetko, v čom sa budú rozlišovať (no nedám za to ruku do ohňa, o X.org som zatiaľ len čítal).
0118 999 881 999 119 725 3
9.7.2004 14:04 Majo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Slack-10.0 už vyšel
no s tym xf86 a xorg to take zle nebude, pretoze na zaciatku konfigurcneho suboru xorgconf je napisane presne toto: #File generated by xf86config.

:)
8.7.2004 14:19 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše rc.S
Uf, to je tedy sila. Pridavat loadkeys a setfont do /etc/rc.d/rc.local (rc.S je jeste lepsi!) nemuze snad napadnout nikoho strizliveho :-). Takoveto kraviny tam nemaji co delat, pro ne je urceny rc.keymap, pripadne rc.fonts. Nehlede na to, ze se da klavesova mapa vybrat uz pri instalaci a font nastavit pomoci pkgtool volby setup - setconsolefonts kdyz uz chceme byt user friendly.
-djz
"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
8.7.2004 15:51 ...... | skóre: 41 | blog: ...
Rozbalit Rozbalit vše Re: rc.S
Taky jsem se nad tím pozastavil :-) ale proti gustu :)
8.7.2004 22:09 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: rc.S
Tak tu by bolo namieste nielen si sypať popol na hlavu, ale aj búchať ňou o najbližší múr :-). Pustiť do sveta takúto ehm.. "blbosť". Keď som si Slacka lokalizoval (v začiatkoch), ja som proste ten súbor rc.font.sample "nevidel". Tak som to pichol do skriptu, ktorý sa mi zdal "najvhodnejší". Btw. nebol som zase AŽ TAK ďaleko, rc.font sa volá z rc.M (to som si tiež vtedy nevšimol), no a dať to len do multiuser runlevelu som to akosi nechcel. Prečo ukracovať roota pri administrácii systému o úplne zbytočnú slovenčinu?
0118 999 881 999 119 725 3
12.7.2004 13:19 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: rc.S
Aha, no ale na druhou stranu root by nemel mit jakoukoliv lokalizaci :-). Narodni klavesnice spise vic zavazi nez pomaha a lokalizace je take naskodu protoze kdyz se prihlasujes jako root tak obvykle proto, ze treba resis nejaky problem, a neni nic horsiho nez mit chybove hlasky prelozene. Z nich pak nevis ktera bije.

Nicmene ty fonty se muzou hodit pokud treba neco editujes abys tam nemel bordel, no ale urcite root vi, ze si ma spustit /etc/rc.d/rc.fonts :-).
-djz

"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
9.7.2004 13:14 jan hluštík
Rozbalit Rozbalit vše Locales...?
Tedy nevím, školy nemám, ale já jsem musel třeba ještě vygenerovat locales (localedef... atd., jak je popsáno v CZECH-HOWTO) Nevím, jestli se o tom autor vůbec nehodlal zmínit, nebo až v dalším dílu, nebo jestli je generovat nemusel... ...je fakt, že pro někoho je to asi banalita, ale pro úplnost bych to uvedl.
9.7.2004 14:50 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Locales...?
Vygenerovat? Ne, je to tak, jak píše. Nic víc, tohle je opravdu všechno.
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
9.7.2004 18:21 Tomáš Tatoušek | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: Locales...?
Jel jsem přesně podle návodu a v KDE mi to hází stále odélníky místo "ř". Jedná se hlavně o lišty prohlížeče a popisky ikon na pracovní ploše ve vlastnostech. V KDE jsem nastavil snad vše, co se týká češtiny. Nic nepomohlo. Tak skutečně nevím. Tyhle věci jsem vůbec v RadHat či Mandrake neřešil. Děkuji za nakopnutí.
9.7.2004 20:37 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Locales...?
Zdravim

Musis jeste nastavit fonty, je u toho i ta kontrolni veta. jinak se tam ale poard jeste hada utf a iso, takze Kos na plose ma s s hackem a kos jako ikona v konqueroru ma ctverecek, ale jiank tam problemy nejsou.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
14.7.2004 07:59 platYpus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Locales...?
Pokud vim, tak v 9.1 jsou na desktopu implicitne fonty (ze by Verdana ?), ktere nemaji ekvivalenty ceskych znaku. Kdyz si tam nastavite jine (da se to jednoduse naklikat), tak to bude fungovat O.K. ...
9.7.2004 20:35 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše lokalizace
Zdravim

To s tema fontama a klavesnicovou mapou je opravdu otresne, osobny bych byl pro to hned v clanku opravit. Klavesnicovuo mapu i font lze zvolit pri instalaci v grafickem menu, takze neni vubec nutny delat takovy prasarny.

Pak akorat zbyva doplnit cesky localo do lang.sh, navou jak na to je na abicku asi milion.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
11.7.2004 09:22 Tuvok
Rozbalit Rozbalit vše x.org a nvidia
Ja som nainstaloval Slackware 10(x.org) a najnovsie ovladace nvidia a pocitac niekedy zamrzne. Nezamrza to iba pri pouziti driveru nv, ten ale nema akceleraciu. Pritom starsi Slackware to nerobil(XFree86). Neviete co s tym?
11.7.2004 12:09 Dominator | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
Bude i 4. dil?

Nemel by nekdo chut napsat neco poradneho o Slackware 10.0. Cetl jsem to http://www.abclinuxu.cz/clanky/show/61159 Ale zda se mi to fakt trosku zmatene a to uz Linux pouzivam. Zacatecnik se v tom nema sanci vyznat.

Pro autora clanku: nechci te urazet, ale mohlo by se to cela tak nejak doladit... Ale pokud by to slo, tak by spis upravil clanek stavajici a nedaval ty opravy do 4.dilu, protoze by to pro dalsi ctenare bylo dost zmatene.
11.7.2004 18:55 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
4. diel bude. Bude v ňom dosť podrobné doplnenie o sieti (ktorej nastavenie v druhom "inštalačnom" článku chýbalo) a niekoľko tipov -- napr. ako si nespraviť v inštalácii zmätok (checkinstall).

K neprehľadnosti -- no, písal som to proste ako step-by-step postup, ako sa dopracovať k poslovenčenému grafickému prostrediu so základnou konfiguráciou "v pozadí". K neprehľadnosti asi značne prispievajú tie zátvorky, ako poznamenal Vlastimil, ale už sa snažím zlepšovať.

Btw. inkriminovaná časť s tými zmätkami v /etc/rc.d/ je už opravená. Vďaka Davidovi, Petrovi a Zdeňkovi (týmto skloňovaním si nie som moc istý) za upozornenie.
0118 999 881 999 119 725 3
12.7.2004 12:06 Dominator | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
Takze pokud tomu dobre rozumim, tak text se upravuje prubezne a nedavaji se upravy jen do 4. dilu. Je to tak?
12.7.2004 15:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
Ano, vyskytnou-li se v článku chyby a je-li autor schopen je opravit, aktualizujeme článek. Nemá smysl ponechávat v jakémkoliv článku nepřesné nebo vyloženě špatné informace.
12.7.2004 13:28 David Jež | skóre: 42 | blog: -djz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
Proc poradneho o 10.0? Tobe se nezda tento clanek poradny? Jako jemny uvod je opravdu dobrej a zase ja si osobne myslim ze se v nem vyzna i naprosty zacatecnik a pokud si autor pohlida zavorky tak ho zacatecnik pochopi i bez cokolady :-).

Ono psat uplne do detailu a pitvat vse mozne take nema uplne smysl, protoze kazdy ma v distru svuj system a jak mu zacnes neco diktovat tak spusobis vice nevole nez uzitku. A ona navic 10ka se moc od 9.1 skutecne prakticky nelisi.
-djz

"Yield to temptation; it may not pass your way again." -- R. A. Heinlein
28.7.2004 15:46 ThomX
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
Sorry že ti nepomůžu, ale pomoc bych potřeboval já. Jak si dostal ten ovladac nvidie na 10tku? Zkoušel sem i nainstalovat nový jádro z balíčků i s kernel-headers a stejně nic. Sem na šleku zelenáč, tak prosím polopatě ;-) Díky moc zakaždou radu. ThomX
25.12.2004 18:04 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
Rozbalit Rozbalit vše Re: x.org a nvidia
Nvidiovske ovladace tam dostanes takto:
Stiahni si z netu driver NVIDIA-Linux-x86-1.0-6629-pkg1.run a potom zadaj v konzole(Xy musis mat vypnute)ako root:
# sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6629-pkg1.run --add-this-kernel
To ti vytvori subor NVIDIA-Linux-x86-1.0-6629-pkg1-custom.run
ktory spustis:
# sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-6629-pkg1-custom.run
Potom zedituj xorg.conf:
v sekcii Graphics device uprav polozku Driver:
Driver      "nvidia"
Uloz to a startni Xy. Nemal by s tym byt problem, mne to slape.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.