abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 01:11 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 3.0 svobodného multiplatformního geografického informačního systému QGIS (Wikipedie). Její kódové jméno je Girona, dle názvu města, ve kterém proběhlo 15. setkání vývojářů QGISu. Přehled novinek i s náhledy a animacemi v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:33 | Zajímavý článek

Nadace Raspberry Pi vydala sedmašedesáté číslo (pdf) anglicky psaného časopisu MagPi věnovanému Raspberry Pi a projektům postaveným na tomto jednodeskovém počítači a čtvrté číslo (pdf) časopisu pro kutily HackSpace věnovanému navíc 3D tisku, pájení, řezání nebo i elektronice a IoT.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 18:33 | Komunita

Morevna Project, který stojí za řadou svobodného softwaru pro animátory (např. Synfig Studio, RenderChan nebo Papagayo-NG) a svobodnými (CC-BY-SA) animovanými filmy/komiksy Morevna (3. díl) a Pepper&Carrot: The Potion Contest (6. díl), sbírá do 1. března příspěvky na 4. díl svého animovaného filmu Morevna. Mezi odměnami přispěvatelům lze najít např. i videokurzy animace v Synfigu či Blenderu.

xHire | Komentářů: 0
včera 12:22 | Bezpečnostní upozornění

Ve středu vydaná "npm@next" verze 5.7.0 správce balíčků pro JavaScript npm (Wikipedie, Node Package Manager) přinesla řadě uživatelů Linuxu nečekanou nepříjemnost. V závislosti na způsobu instalace a ve spojení s příkazem sudo mohlo dojít ke změně vlastníka u systémových souborů, také například /. Chyba je opravena v před několika hodinami vydané verzi npm 5.7.1 [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
včera 10:00 | Nová verze

Byla vydána verze 10.5 open source alternativy GitHubu, tj. softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech, GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností v příspěvku na blogu. Zdůraznit lze integrovanou podporu Let's Encrypt.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.2. 12:33 | Komunita

Příspěvek na blogu Signalu (Wikipedie) informuje o založení neziskové nadace Signal Foundation, jež bude zastřešovat další vývoj tohoto svobodného bezpečného komunikátoru běžícího také na Linuxu (Signal Desktop). Brian Acton, spoluzakladatel WhatsAppu, věnoval nadaci 50 milionů dolarů [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
22.2. 05:55 | Zajímavý článek

Článek na Fedora Magazine krátce představuje programovací jazyk Rust a několik zajímavých v Rustu naprogramovaných terminálových aplikací. Jedná se o alternativu k příkazu grep ripgrep, moderní barevnou alternativu k příkazu ls exa, příkazem cloc inspirovaný tokei a zvířátko v terminálu ternimal.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.2. 23:55 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Classics Return Bundle. Za vlastní cenu lze koupit hry Broken Sword 5 - The Serpent's Curse, Shadowrun Returns a Shadowrun: Dragonfall - Director's Cut. Při nadprůměrné platbě (aktuálně 8,48 $) také Shadowrun: Hong Kong - Extended Edition, Wasteland 2: Director's Cut - Standard Edition, Age of Wonders III a Xenonauts. Při platbě 15 $ a více lze získat navíc Torment: Tides of Numenera a Dreamfall Chapters: The Final Cut Edition.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
21.2. 00:11 | Bezpečnostní upozornění

Vývojáři linuxové distribuce Mageia na svém blogu upozorňují na narušení bezpečnosti Mageia Identity. Narušitel získal přístup k LDAP databázi a zveřejnil jména uživatelů, jejich emailové adresy a haše hesel. Hesla uživatelů byla resetována.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
20.2. 21:55 | Nová verze

Byla vydána verze 2.0.0 nástroje pro záznam a sdílení terminálových sezení asciinema (GitHub). Z novinek je nutno upozornit na nový zpětně nekompatibilní formát záznamu asciicast v2. S novým formátem si poradí nové verze asciinema-playeru a asciinema-serveru [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Který webový vyhledávač používáte nejčastěji?
 (2%)
 (28%)
 (62%)
 (2%)
 (3%)
 (0%)
 (1%)
 (1%)
Celkem 442 hlasů
 Komentářů: 35, poslední 21.2. 19:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Vložit další komentář
    Prcek avatar 23.9.2008 02:20 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Konqueror rovněž získal schopnost nabízet znovunačtení předchozí relace, pokud došlo k nekorektnímu ukončení.
    Konqueror 3.5 má Nástroje -> Pády, což si myslím je to samé jako obnovení relace, akorát se to automaticky nenabídne. Nebo se v obnovené relaci pamatují i vyplněné formuláře? U trojky to nemám ověřené, ale řekl bych, že to jen otevře stejné adresy, jako před pádem.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    23.9.2008 23:00 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Mam Konqueror 3.5.9 a nic takovyho v nem nemam, to je nejaky rozsireni nebo co? Ne ze by mi Konqueror padal ale parkrat se mi uz stalo ze nejaka stranka ho dostala k zemi a pak uz mi nikdo ztraceny taby nenahradi....
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Prcek avatar 24.9.2008 00:10 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Je to modul - musí se to zaškrtnout v Nastavení -> Nastavit rozšíření... -> Nástroje. Je tam toho víc. Nevím jestli je to standardní součástí, nebo jestli se musí kromě Konqueroru ještě něco instalovat - mám nainstalovaný ještě balík kde-base/konq-plugins, ale jestli to odtud, nevím.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    1.10.2008 09:14 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    paráda, díky
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    dayvee avatar 23.9.2008 08:21 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    pekny clanek, jen by se tam o kde pim mohlo pojednavat trosku vice
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    23.9.2008 08:55 Whit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Stale se mi deje v KOrganizeru (potazmo i v systemsettings) ze mi casova zona preskoci na "Evropa/Bratislava", proste si nezapamatuje moje nastaveni. Deje se to jenom me, nebo je to obecny jev? Nevite co s tim?
    23.9.2008 09:58 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    /usr/share/zoneinfo/Europe/Prague a /usr/share/zoneinfo/Europe/Bratislava jsou uplne stejne soubory (uplne, tj. hardlinky na to same), takze nejde nijak poznat, jestli /etc/localtime je prvni nebo druhy (protoze je oboje). Treba explicitni 'export TZ="Europe/Prague"' to spravi, ale v praxi je to asi fuk.

    23.9.2008 09:35 tomik4668 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Hrozne by me zajimalo, jestli si nekdy bude pamatovat Konsole nastaveni z minula, docela mi to vadi, kdyz v KDE3.5 mam otevreno asi 4terminaly v Konsoli a v KDE4 si to proste nepamatuje :( nejde to nejak "spešl" nastavit? Netusite? Diky Tom
    23.9.2008 11:17 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Pripomina mi to nejaky Live system - po zapnuti se to musi cely nastavit a hlavne nevypinat - takze pro realnou praci nepouzitelne.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    23.9.2008 12:27 Jan Molič
    Rozbalit Rozbalit vše kmail mi nepadá
    To je zvláštní, ale mě kmail v KDE 3.5.9 nepadá (v článku je uvedeno, že stabilita kmailu v KDE 3.5 a 4.1 je obdobná). Používám IMAP s offline cache. Možná záleží, jaký software je na straně IMAP serveru - u mě bincimapd a dovecot. V INBOXu mám přitom 2250 zpráv.
    corwin78 avatar 23.9.2008 14:27 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
    Můžu říct, že IMAP (Gmail) v KMail pro KDE4.1.1 mi také funguje stabilně a žádný problém jsem dosud nezaznamenal. Jediná věc, která mi pokaždé upadne je Kopete a to pouze při ukončování.
    Uživatel GNU/Linux # 420871 | Uživatel Kubuntu # 5516 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Prcek avatar 23.9.2008 14:59 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
    Tak mně padá kopete při ukončování pravidelně, KDE 3.5.9.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    23.9.2008 23:03 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
    a me kmail 3.5.9 s imap gmailem pada....
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    23.9.2008 22:18 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
    Nepouzivam offline IMAP - jednou jsem takhle u 3.5.9 prisel o cely inbox :(((( (nastesti zalohuju na gmail). Jinak naproti jsou Courier-IMAPy. Pady Kontaktu (kmailu) jsem oznamil jako bug. Uvidime jak se na to budou tvarit ostatni. U me je pad bohuzel pravidlo.
    24.9.2008 08:38 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
    Pádů kmailu jsem hlásil několik, část byla zavřena jako DUPLICATE, zbytek je UNCORFIRMED ..., takže nevím, zda to v tomto případě má vůbec cenu.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    24.9.2008 19:28 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: kmail mi nepadá
    no aspon je to neco i kdyz s diskutabilnim ucinkem :-/ Lepsi nez jen "plakat" na foru jak je to vsechno spatne.
    23.9.2008 13:01 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Aplikování filtrů v KMailu
    Také vám trvá "věčnost", než se aplikují "Všechny filtry" na nějakou složku? Thunderbird to zvládá okamžitě. Mám 3 filtry a aplikování na 650 zpráv trvá asi 15 vteřin, to není úplně dobře.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    23.9.2008 22:01 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikování filtrů v KMailu
    Také vám trvá "věčnost", než se aplikují "Všechny filtry" na nějakou složku? Thunderbird to zvládá okamžitě. Mám 3 filtry a aplikování na 650 zpráv trvá asi 15 vteřin, to není úplně dobře.
    Hmm myslim ze to melo v clanku byt (dodaval jsem to Michalovi v posledni korekci) ale pomale nebo az nefunkcni filtrovani ma za pricinu bogofiltr - ve spojeni s IMAPem. Kdyz jsem ho zrusil filtrace je bleskova. Ovsem 600 mailu - nevim nevim. Co za filtr vlastne pouziva TB? Mas na mysli antispamove nebo klasicke trideni? Jde o filtraci na IMAPu nebo po stazeni z POP?
    23.9.2008 23:13 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aplikování filtrů v KMailu
    Je to klasické třídění pošty stažené přes pop3, ale filtry nemám jako "pop", ale jako běžné. Jak to dělá TB to netuším, jen vím, že jsem měl asi 10 filtrů na více pošty než mám teď a bylo to prakticky hned.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    mirec avatar 23.9.2008 18:31 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Gwenview
    Kedy sa bude dať v gwenview nastaviť antialiasing? Kedy mi v konquerore ak použijem gwenviewpart zobrazí tlačítka pre ďalší / predchádzajúci obrázok? Kedy to bude aspoň zčasti tak rýchle a nastaviteľné ako v KDE3.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    belisarivs avatar 23.9.2008 20:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview
    Az jim vsem predvedes jak se to ma delat.

    Brecenim tady nicemu nepomuzes. KDE4 je obrovsky projekt a holt je kazda pomoc dobra.
    IRC is just multiplayer notepad.
    mirec avatar 24.9.2008 12:27 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gwenview
    Stačí nech sa pozrú na to ako je to riešené v KDE3. Predvádzať nič nemusím, v KDE3 sa to dá nastaviť bez problémov.

    Okrem toho neviem si prestaviť ako by som ja bez toho aby som vedel anglicky opravoval niečo na softwari o ktorom si myslím, že by mal zaniknúť a vrátiť sa späť ku KDE3.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    23.9.2008 20:27 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    S Linuxem teprve začínám, takže zkouším různé distribuce (chci přejít až na KDE4). Teď tam mám Kubuntu 8.04 s upgradnutým KDE z 4.0.3 na 4.1.1. Mám občas problémy s překreslováním spodního pruhu (občas část chybí, musím přejet myší, pod ikonou ovládání hlasitosti a schránky se často objevuje ještě jiná, třeba kopie vlaječky od klávesnice), systemsettings často vytuhne, když lezu do nastavení přihlašování (ta poslední ikona) ale hlavní problém je ten, že někdy nefungují klávesové zkratky různých efektů plochy (po chvíli googlení to vypadá na problém specifický pro *ubuntu).

    Chci se ale zeptat, kde seženu ty widgety na zobrazení vytížení cpu atd, co byly vidět v první části článku? Dal jsem nainstalovat nějaké additional plasmoidy nebo co, ale je tam jen pár "blbostí". Vlastně mě z toho zajímá hlavně vytížení sítě.
    belisarivs avatar 23.9.2008 21:02 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    No, hledal jsem a nenasel. Nejspis neni ani v II.
    IRC is just multiplayer notepad.
    23.9.2008 21:13 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Je třeba nainstalovat "ze souboru" widget ze SuperKaramby - k nalezení to bude na kde-look.org či na kde-apps jako SuperKaramba.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    23.9.2008 22:08 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Je třeba nainstalovat "ze souboru" widget ze SuperKaramby - k nalezení to bude na kde-look.org či na kde-apps jako SuperKaramba.
    Ano je to Superkaramba :-) Upriavil jsem si thema SidebarWithClock. Muzete stahnout zde
    24.9.2008 02:35 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (aplikace a KDE PIM)
    Chodí, díky! Akorát ještě přepisuji ten config, protože neodpovídá mému PC, ale to je detail. Vlastně už jen trochu bojuji s lm-sensors, dostal jsem z něj zatím jen core temp.
    26.9.2008 11:54 zvedavec
    Rozbalit Rozbalit vše Fonty
    ake su to pouzite fonty na screenshotoch? vyzeraju super aj s vyhladzovanim.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.