abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 01:33 | Pozvánky
Konference Prague PostgreSQL Developers Day 2015 se uskuteční ve dnech 11. a 12. 2. 2015 v Praze (místo bude upřesněno). Letošní konferenci plánujeme jako dvojdenní - první den (středa 11.2.) se budou konat školení, druhý den (12.2.) bude mít podobu "tradiční" konference. … více »
TomasVondra | Komentářů: 0
včera 22:39 | Pozvánky
Už tuto sobotu se na půdě FIT ČVUT v pražských Dejvicích uskuteční další konference Internet a Technologie (IT 14.2). Pro ty, kteří se akce nemohou zúčastnit, připravili organizátoři na internetové adrese www.nic.cz/it14.2 živý přenos. … více »
Vilem Sladek | Komentářů: 0
včera 14:10 | Nová verze
Laboratoře CZ.NIC vydaly další testovací verzi (0.2.0) desktopové aplikace Datovka, která plně nahrazuje starší Datovku napsanou v jazyce Python. Verze 0.2.0 přináší plnou podporu ověřování podpisů zpráv a časových značek. Dále umožňuje stahování zpráv a příloh na pozadí aplikace, přičemž v seznamu zpráv je ikonou zobrazováno, zda již byly přílohy staženy či nikoliv. Uživatel také může k jednotlivým zprávám přiřazovat stav jejich … více »
Vilem Sladek | Komentářů: 16
včera 09:48 | Pozvánky
Z cyklu prednášok Confused Coder nám Tomáš Kulich 2.decembra v SPOTe v Bratislave o 19:00 porozpráva nasledovné: … více »
Vacuumlabs | Komentářů: 2
26.11. 23:38 | Bezpečnostní upozornění
Společnost Adobe vydala záplatu APSB14-26 pro kritickou zranitelnost (CVE-2014-8439) nalezenou v Adobe Flash Playeru. Zranitelnost postihuje všechny verze Flash Playeru a Adobe AIR na Windows, Macu a Linuxu. Zranitelnost už prý také byla použita "in the wild". [CSIRT.CZ]
Ladislav Hagara | Komentářů: 4
26.11. 22:58 | Bezpečnostní upozornění
V některých linuxových distribucích může být problém s implementací příkazu less, který volá přes skripty další utility, které nebyly nikdy zamýšleny k prohlížení nedůvěryhodných souborů z internetu. [CSIRT.CZ]
Ladislav Hagara | Komentářů: 8
25.11. 08:54 | Humor
Neil McGovern, aktivní vývojář Debianu, zveřejnil na svém blogu příběh Barbie, vývojářky Debianu začínající: Jednou se Barbie, vývojářka Debianu, rozhodla, že do Debianu přidá nový init nazvaný systemd, myslela si, že to všichni ocení. Jedná se o modifikaci doprovodné knihy vydané k panence Barbie, můžu být počítačovou inženýrkou (Wikipedia). V knize se píše například, že Barbie počítačovou hru jenom navrhla, naprogramovat ji už … více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 46
24.11. 22:51 | Komunita
Na konferenci Meet BSD California 2014 přednesl Jordan Hubbard, spoluzakladatel FreeBSD, svůj pohled na budoucí vývoj FreeBSD (video, prezentace). Přál by si otevřenost novým přístupům a ochotu k přebírání fungujících věcí odjinud. Vyjádřil i potřebu systému správy služeb po vzoru launchd nebo systemd.
michich | Komentářů: 37
22.11. 22:30 | Zajímavý projekt
Steve Chamberlin představil (YouTube) svůj malý počítač s Linuxem, jenž pojmenoval 68 Katy. Jádrem počítače postaveného na nepájivém poli (breadboard) je procesor Motorola 68008. [Slashdot]
Ladislav Hagara | Komentářů: 32
21.11. 08:57 | Zajímavý článek
Na titulnej stránke slashdotu dnes nájdete aj správičku o Vojtěchovi Pavlíkovi. Patrí mu uznanie za vedúcu rolu v SUSE Labs a projekty, ako sú kGraft (patchovanie jadra za behu) a bootovanie počítačov zamknutých pomocou secure boot. Pôvodný článok o Vojtěchovi Pavlíkovi nájdete na IT Wire. Gratulujeme.
rastos | Komentářů: 21
Disketu jsem naposledy použil během
 (47%)
 (3%)
 (11%)
 (37%)
 (2%)
Celkem 1207 hlasů
 Komentářů: 42, poslední včera 11:17
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)

25. 9. 2008 | Michal Vyskočil, Miroslav Žídek | Recenze | 6773×

Poslední díl bude věnován balíku KOffice2 (import a export ODF, stabilita) a multimédiím (Amarok2, Juk, Dragon Player, Kaffeine) v KDE 4.1. Rovněž nesmí chybět závěrečné hodnocení a zmínka o tom, co vlastně ještě chybí.

KOffice

MV: Předem podotýkám, že nemám s balíkem KOffice žádné větší zkušenosti, takže nejsem schopen přesně říct, jak je na tom nadcházející druhá verze (v současnosti označená jako Alpha10) v porovnání s předchozí. Pouze jsem si všiml, že byla věnována pozornost větší integraci a navíc všechny aplikace (s výjimkou Kexi) vypadají a chovají se podobně. Proto jsem zkoušel především schopnost importu a exportu do ODF (přičemž jsem bral OpenOffice.org jako referenční). KWord při čtení mého testovacího dokumentu ve formátu ODT padal, ale jednoduchý dokument zvládl dobře. Ovšem s uložením to bylo horší, protože ačkoli jsem neudělal žádnou změnu, byla část písma podtržená.

kde4.1 koffice2 kword
KOffice2: styl ovládání KOffice je odlišný

kde4.1 koffice2 kword odf
KOffice2: KWord a import ODF souboru

kde4.1 koffice2 kword crash
KOffice2: Kword je přeci jen v alfa verzi

KPresenter import nezvládal a navíc se nedokázal vejít na výšku displeje (rozlišení 1024x768). S exportem to bylo ještě horší, protože výsledný dokument nedokázal importovat ani Impress, ani samotný KPresenter (přičemž skončily na stejné chybě).

kde4.1 koffice2 kpresenter
KOffice2: KPresenter se nevešel na 1024x748 px

kde4.1 koffice2 kspread ooo
KOffice2: Referenční vzhled

kde4.1 koffice2 kpresenter failed export
KOffice2: Export se tedy nepovedl

kde4.1 koffice2 kpresenter failed export 2
KOffice2: Ani Impress si s dokumentem neporadil

MV: Tabulkový kalkulátor KSpread naopak mile překvapil - i když nepočítal data v tabulkách, tak jeho importní schopnosti jsou vcelku dobré a exportem ztratil pouze formátování (obsah tabulek i vzorce zůstaly zachovány).

kde4.1 koffice2 kspread
KOffice2: KSpread neimportuje formátování

kde4.1 koffice2 kspread export
KOffice2: Exportovaný dokument je tedy neobsahoval, jinak byl plně funkční

kde4.1 koffice2 kspread ooo
KOffice2: Referenční vzhled

Databázová aplikace Kexi vypadá a ovládá se zcela jinak než zbytek KOffice, ale zdá se, že současná verze nemá velkou část funkcí ještě implementovánu. Navíc s tímto typem programů nemám žádné zkušenosti, takže je nedokážu porovnat s konkurencí. KChart vypadá velice efektně, ale zatím neumí prakticky nic. Karbon sice vypadá efektně, ale ve zkoušené verzi padal i při nejjednodušších operacích. Ovšem pokud se tyto problémy vyřeší, mohlo by se jednat o docela dobrý vektorový editor. Editor rovnic KFormula se rozloučí se světem při libovolné akci. Kivio se velice podobá editoru Karbon, nicméně jeho chování editor toků (flow chart) zatím moc nepřipomíná (i když je možné, že jsem spíše nepochopil koncept ovládání). Nejlépe jsem chtěl hodnotit program Krita, který se tvářil funkčně, ale chybička se ještě vloudila, protože spadnul při ukončení. Tým KOffice, zdá se, rovněž daleko pozorněji sleduje Bugzillu, takže na každý nahlášený bug bylo brzy nějak zareagováno.

kde4.1 koffice2 kexi
KOffice2: Databázová aplikace Kexi

kde4.1 koffice2 kchart
KOffice2: Editor Karbon

kde4.1 koffice2 karbon krash
KOffice2: Karbon docela padal

: i když KOffice také nikdy nepoužívám (doby, kdy OpenOffice.org startovala na průměrném počítači neúnosně dlouho, jsou ty tam), novou verzi jsem přeci jen vyzkoušel. Je to zajímavé, ale na popisované padání KWordu při načítání textů z OpenOffice.org 2.4 jsem nenarazil. Použil jsem už existující dokumenty obsahující vložené rámce a různé formátování. Dokumenty se sice načetly, ale převod složitějšího formátování byl horší - z vloženého textového rámce se (nevím proč) načetly pouze 2 řádky. Zkoušel jsem načíst i svoji diplomku psanou v historickém T602 vyexportovanou kdysi do formátu MS Word. Formátování se převedlo vcelku bez problémů. Jinak mě ale moc nepřesvědčil. KSpread sice vzorce přepočítával, ale vložený graf se nepřevedl. Zůstanu u OpenOffice.org.

Multimédia

MV: Když jsem se před několika lety dostal k Linuxu, byla situace s multimediálními programy KDE špatná. Pokud si správně pamatuji, tak existovaly přehrávače Noatun a Kaboodle, z nichž ani jeden za mnoho nestál. Takže jediná schopná kombinace byla XMMS/MPlayer. Od té doby došlo k určitému posunu. Programy Juk a především Amarok situaci ohledně přehrávání hudby v KDE zlepšily. Kaffeine sice disponoval složitějším grafickým rozhraním, nicméně se jednalo o všeuměla, pokud šlo o přehrávání filmů. Pro příznivce MPlayeru existovala ještě nadstavba KMPlayer/KPlayer (případně excelentní SMPlayer napsaný v Qt4).

MV: Největším tahákem pro KDE4 je připravovaný Amarok2, nicméně Juk je v současné verzi už (prohlášen za) stabilní, takže mu dáme přednost. Juk je na první pohled poměrně jednoduchý přehrávač, který může být skvělou volbou pro ty uživatele KDE, jimž přijde Amarok příliš přeplácaný. Nabízí základní funkce přehrávání, podporu pro kolekce a to je vše. Respektive není, protože i Juk nabízí pokročilé funkce jako správce obalů nebo třeba editor tagů či více pohledů na přehrávaný obsah. Jediné, co mu chybí, je podpora pro přehrávání streamů z Internetu.

kde4.1 juk 1
Juk - KDE Jukebox - první spuštění

kde4.1 juk 2
Juk - KDE Jukebox - v akci

kde4.1 juk tag editor
Juk - KDE Jukebox - má více funkcí, než by se na první pohled mohlo zdát

MV: Amarok2 prošel oproti předchozí verzi velkými změnami. Bohužel už nenabízí kompaktní režim, v němž je zobrazeno pouze malé okno přehrávače a nic víc, takže je nutné mít zobrazeno celé hlavní okno. To už je naštěstí poněkud kompaktnější než předchozí verze (která se mi nevešla na obrazovku), takže se s přehledem vejde i na menší rozlišení. Nově Amarok nabízí integraci s více službami než jen last.fm, které jsou realizovány pomocí pluginů, takže přidat podporu pro novou službu by mělo být jednodušší než dříve. Zajímavostí je prostřední okno, které se zjevně inspirovalo Plasmou, takže je možné na něj přidávat applety, pomocí nichž je možné si upravit informace poskytované přehrávačem.

kde4.1 amarok2 splash
Amarok2 - úvodní obrazovka

kde4.1 amarok2 1
Amarok2 - v akci

kde4.1 amarok2 2
Amarok2 - podpora online médií

MV: Nový je i přehrávač Dragon Player, který jakoby ani nebyl program z prostředí KDE. Minimum voleb, podpora pro MP3, Flac, MPEG a DVD. Oproti Kaffeine, na jehož portu pro KDE4 se pracuje (zkoušená verze měla označení svn860578), vypadá jako z jiného světa (prostředí). Dragon Player jsem bohužel nedokázal přesvědčit k přehrání ničeho, což je u programu honosícího se verzí 2.0 poměrně tristní. Ostatní KDE programy též odmítaly spolupracovat, jenže to se instalací xine backendu pro Phonon zlepšilo. Ne tak Dragon Player, jenž do konzole dokázal maximálně vypsat

QCoreApplication::postEvent: Unexpected null receiver

Ale jako DVD přehrávač je dobrý, i když při přehrávání v okně nepříjemně blikal.

kde4.1 dragonplayer
DragonPlayer - úvodní obrazovka

kde4.1 dragonplayer dvd
DragonPlayer - přehrávání DVD

MV: Kaffeine naopak dokázal přehrávat hudební soubory, ale u DVD se mi zobrazovalo pouze modré okno namísto obrazu. Velká vada současné verze Kaffeine je v tom, že nedokáže korektně skončit po uzavření okna, takže ačkoli obraz zmizí, zvuk je slyšet stále a proces Kaffeine4 běží. Je tedy nutné jej ukončit z konzole. Podpora videa je v KDE4 zatím všelijaká, a pokud nechcete kombinovat více programů, doporučuji v tomto případě používat buďto Kaffeine pro KDE3, nebo cokoli jiného (třeba SMPlayer).

: Z počátku jsem měl problémy s kartou SB x-Fi, u které jsem rozchodil zvuk jen s OSS, a dlouho se mi nedařilo přemluvit KDE, aby tento zvukový systém používalo. Nový Amarok vypadá pěkně, rozhraní ladí s KDE. Uprostřed mezi seznamem skladeb a playlistem je prostor pro widgety - například přidání do playlistu apod., ale jejich skutečná funkce mi zůstala utajena - nedokázal jsem do playlistu dostat žádnou písničku. Amarok prošel adresář s muzikou, sestavil alba, ale po rozkliknutí alba nezobrazil ani jednu skladbu. I když jsem přidal album do playlistu, zůstal prázdný. Když jsem přidal MP3 přímo přes "otevřít soubor", fungovalo to. Takže mám trochu rozporuplné pocity a vrátil jsem se ke starému osvědčenému Amaroku z KDE3. Vzhledem k výše uvedeným problémům s rozcházením a konfigurací OSS používám "staré" aplikace (VLC, Kaffeine, Amarok).

Maličkosti, které se jinam nevešly

MV:

  • Nová verze Akregatoru obsahuje synchronizaci s online čtečkami (momentálně Google Reader).

    kde4.1 akregator
    Akregator nabízí mj. i synchronizaci s online čtečkami

  • Nový souborový dialog obsahuje cestu ve stylu OS X/GTK+/Vista v podobě tlačítek, nikoli jako adresní pruh. Nicméně toto nastavení je možné změnit a vrátit dialogu cestu v tradičním stylu a dialog si toto nastavení pamatuje.

    kde4.1 filedialog 1
    Výchozí zobrazení souborového dialogu

    kde4.1 filedialog 2
    Přepnutí

    kde4.1 filedialog 3
    Tradiční styl cesty

  • Jako kontrola pravopisu se používá enchant. Pro vysvětlení - enchant je obecná knihovna pro kontrolu pravopisu původně vytvořená pro AbiWord. Pro většinu věcí pouze používá Aspell, nicméně existuje i podpora pro takový zemberek (server napsaný v Javě komunikující přes D-BUS pro kontrolu turečtiny a podobných jazyků). Není bez překvapení, že stejné řešení je použito i v prostředí Gnome.

Co stále ještě chybí

MV: Ačkoli mnoho programů má svojí KDE4 verzi, u mnoha programů to neplatí - příkladem může být KPowerSave, KNetworkManager, IRC klient Konversation a další. Program K3b sice je portován na KDE4 a vypadá skutečně skvěle, a pokud po něm člověk nechce, aby vypaloval, tak by mohl být hodnocen jako výborný. Ovšem právě zmíněná funkce je u vypalovacího programu klíčová. Bohužel se mi nepodařilo s jeho pomocí vypálit vůbec nic.

kde4.1 k3b 1
K3b prostě nepracuje (práva k mechanice byla nastavena)

kde4.1 k3b 2
K3b prostě nepracuje (v tomto případě nerozpoznal prázdné vložené médium)

: Dvěma slovy: KDE3 aplikace. Ne vše, co bych si přál, je portované. Není tak velký problém se vzhledem – ten jde při troše dobré vůle sladit – KControl pro KDE3 je stále k dispozici. Nastavíte shodné barvy a podobné téma a je to skoro k nepoznání. Dekorace oken se použijí bez jakéhokoliv nastavení. Když používáte KWallet pro ukládání hesel (což je hodně pohodlné), pak staré aplikace vyžadují otevření staré úschovny. Řešení je buď pro ně nepoužívat KWallet a ukládat hesla mnohdy nezabezpečeně (jak je psáno například v KMailu při prvním použití), nebo se smířit s tím, že se nás při startu bude KDE ptát na 2 hesla pro dvě úschovny.

Závěrečný závěr

Z výčtu nových a křupavějších technologií, které navnadily spousty dychtivých uživatelů, se postupem času stala realita. Akonadi, Decibel a Sonnet ve zdrojovém stromu projektu KDE sice figurují, ale zatím nejsou propojeny se zbytkem aplikací. Nepomuk a Strigi o sobě dávají vědět především velkým využitím procesoru a disku a prvně jmenovaný i pády při ukončování KDE. Nejvyspělejší a nejvychytanější ze zbývajících pilířů KDE4 je tak Solid (ač ještě nemá NetworkManager backend), který někde v útrobách spokojeně přede a nedává o sobě nijak negativně vědět.

kde4.1 nepomuk strigi load
Velká zátěž při používání Strigi

MV: Vydání 4.1 představuje notný kus cesty vpřed. I když jsou tu a tam ostré hrany, tak je jich méně a jsou méně kritické než ve 4.0 (viz Jaké je KDE 4.0.0). Uživatel se ovšem musí smířit s tím, že některé programy na svoji KDE4 verzi stále ještě čekají, takže po přechodu musí vzít za vděk verzí pro KDE3, anebo lovit úplně odjinud. Pokud vaše distribuce neumí současný běh KDE3/KDE4, tak vám zbývá vyčkávání, či vlastnoruční kompilace. Na jedné straně mě děsí, že se někteří klíčoví vývojáři zamilovali do zkoušení a tvorby nových konceptů, namísto o poznání nudnějšího opravování chyb. Ovšem na straně druhé vznikají věci typu BugSquad, provokující stávájící vývojáře k sázkám ohledně počtu zavřených chyb v Bugzille, což je pro nás, uživatele, jednoznačně pozitivní trend.

MV: A pokud už hovoříme o trendech, v současné době je dalším takovým trendem opouštění KDE3. Po distribuci Fedora, která odhodila KDE3 jako první, následuje Ubuntu, jehož nová verze Kubuntu 8.10 Intrepid Ibex KDE3 už obsahovat nebude. Respektive, bude obsahovat knihovny z KDE3, ale nikoli kdesktop, kicker a spol. Vlastence může potěšit, že k rozhodnutí došlo na vývojářském setkání v Praze. V případě distribuce openSUSE 11.1 proběhla bouřlivá diskuse, jejímž výsledkem je, že tato verze bude obsahovat KDE3, ale bude při instalaci "schováno" mezi XFce a WindowMakerem. Pro následující dobu bude KDE3 pro openSUSE dostupné v Build Service repozitáři KDE:KDE3, přičemž na další údržbě (updaty na nová opravná vydání) by měli spolupracovat zájemci z řad komunity.

: Do KDE 4.1 jsem šel, kromě zvědavosti, hlavně z důvodů popisovaných na začátku. To mi KDE 4.1 bohatě splnilo. Pokud hodnotím celkový dojem z hlediska uživatele, který chce "přijít, nainstalovat, přizpůsobit a používat", pak už takový optimista nejsem. Stále je co zlepšovat. Obyčejný uživatel se nechce rozčilovat s maličkostmi typu neukládaná konfigurace rozhraní nebo vymýšlet postupy, jak zamezit zmiňovaným problémům (viz padání Kopete a filtrace v KMailu), ale navíc ho občasné pády dokážou přesvědčit, že "ty KDE4 jsou [......!!!]" což rozhodně není pravda. Proto je zatím nutno přistupovat ke KDE4 jako k neustále se vyvíjející verzi, kde se chyby více méně opravují. Až bude KDE4 oficiálně prohlášeno za stabilní verzi, tak jej komukoliv s klidným svědomím doporučím.

       

Hodnocení: 86 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

25.9.2008 00:59 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Podle toho KOffice mám dojem, že to padá při každém pátem kliku jak hrušky ... Obecně jsem ze článku nabral pocit, že KDE 4.1 je vlastně nepoužitelné a ještě hodně věcí chybí - což je pravda. Ale používat se to dá. Doufám ale, že když v Kubuntu za pár týdnů už nebude KDE 3.5, tak se pár zásadních chyb odstraní a to hodně rychle.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
25.9.2008 07:12 pht | skóre: 48 | blog: pht
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
je vlastně nepoužitelné ... Ale používat se to dá.
zajimavy zaver. :)
In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
25.9.2008 11:32 kkaarreell
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
No jo, na vytrhavani vet z kontextu uz byl postaven nejeden humorny porad.
25.9.2008 16:24 xm | skóre: 35 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
KOffice 2 je teprve alfa verze a není ani součástí KDE jako takového. To samé platí i o dalších aplikacích v článku (Amarok 2, K3b... všechno jsou to vývojové verze a nejsou součástí KDE projektu).
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
25.9.2008 02:02 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Takže jediná schopná kombinace byla XMMS/MPlayer.
sakra, a ze ja takovou dlouhou dobu pouzival(m) bez problemu xine.
Kaffeine sice disponoval složitějším grafickým rozhraním, nicméně se jednalo o všeuměla, pokud šlo o přehrávání filmů.
a to je dobre, nebo spatne? z kontextu toho odstavce to nejde poznat.

Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
25.9.2008 06:59 grim
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
>> a to je dobre, nebo spatne? z kontextu toho odstavce to nejde poznat.

A musi to nutne byt dobre nebo spatne? Je to proste tak a tak. Nekomu to bude vyhovovat, nekomu ne, dalsi budou prudit :)
25.9.2008 07:21 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
A musi to nutne byt dobre nebo spatne?
no, nemusi... na to jsem stravil(m) na prednaskach z fuzzy logiky vic casu nez je zdravo ;-]

nicmene, bez toho mi ta veta nedava smysl.
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
25.9.2008 08:14 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
sakra, a ze ja takovou dlouhou dobu pouzival(m) bez problemu xine.
Nojo, na xine jsem zapomněl, ale to bude tím, že mi jeho přehrávač mi k srdci nikdy nepřirostl. Xine používám jenom jako backend pro KDE programy.
Kaffeine sice disponoval složitějším grafickým rozhraním, nicméně se jednalo o všeuměla, pokud šlo o přehrávání filmů.
Jak pro koho - mě to nevadí, Daniel Kvasnička by jistě nadával ;-) Kontext v tomto případě tvoří čtenář.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Daniel Kvasnička ml. avatar 25.9.2008 21:45 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Jak pro koho - mě to nevadí, Daniel Kvasnička by jistě nadával
Uz je to par let, co jsem Kaffeine pouzival, ale co se pamatuju, tak byly i o dost horsi kousky ;-)
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
davkol avatar 25.9.2008 07:01 davkol | skóre: 80 | blog: h8blog | Hanácké Intipiland
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Naštěstí mi toho funguje asi víc než vám, chlapi. Třeba Amarok je teď v pohodě (ale dřív mi ničil kolekci atd.).
Would you like the recipe? – No, I didn't like it.
25.9.2008 08:22 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Mě funguje Amarok2 skvěle ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
25.9.2008 09:00 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Nechapu :-( Asi jsem neco dulezite prehlednul. Mp3 taham ze serveru pres sambu (coz je z hlediska amaroku suma-fuk), nacte se mi seznam alb, ale kdyz kliknu na nazev alba, neobjevi se pisnicky a nic nehraje. Samostatne nactena mp3-ka hraje bez problemu.
25.9.2008 21:59 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
No je to tak - kompletne jsme pomazal vse v ~/.kde4 co souvisi s amarokem, sestavil kolekci a najednou prehravam.

Mimochodem nemate nekdo s OSS a X-Fi zkusenosti chraptenim zvuku v KDE4 nativnich aplikacich (amarok4, juk...)? Neco podobne v Amaroku pro KDE3 nepozoruju
25.9.2008 22:05 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
(omlouvam se - predchozi prispevek mel prijit do threadu nize :-( )
Nicky726 avatar 25.9.2008 15:46 Nicky726 | skóre: 55 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Jediný problém, který jsem u amaroku 2 zatím zaregistroval, je ne moc funkční editování tagů píšniček. Poté, co jsem si přetagoval pár alb, mě docela zklamalo, že při dalším startu, bylo vše při starém :-/
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
corwin78 avatar 25.9.2008 08:51 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Při upgrade z jedné verze Amarok 2 na novější se mi stalo totéž, co popisuje autor článku. Problém vyřešilo smazání databáze s kolekcí a vytvoření nové.
Uživatel GNU/Linux # 420871 | Uživatel Kubuntu # 5516 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
25.9.2008 09:04 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Při upgrade z jedné verze Amarok 2 na novější se mi stalo totéž, co popisuje autor článku. Problém vyřešilo smazání databáze s kolekcí a vytvoření nové.
Hmm to je zvlastni. Vyzkousim doma. Ja nedelal upgrade, byla to cista instalace (pro testovani jsem chtel mit system vycisteny docista :-) ). Nicmene zkusim az prijdu domu
25.9.2008 08:09 matush
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
K3B nevypaluje? Mam OpenSUSE 11.0, KDE 4.1.1 a K3B bezi uplne v pohode. Vypaluje vsetko, aj DVD DL bez akehokolvek problemu.
25.9.2008 08:21 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Jak je vidět na screenshotech, tak mi k3b vůbec nefungoval (stejná distribuce a verze KDE) a stížnosti na něj jsem slyšel od vícero lidí. Pokud někomu jede, je to dobře :-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
25.9.2008 08:33 lame-uživatel
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
No musím říct, že mě KDE4 jede asi trochu lip neboť sem nezaznamenal byť jediný pád... Používam OpenSuse sestavene primo pro vydání 4.1.1 http://home.kde.org/~binner/kde-four-live/ aktualizuju každý den, teď mám Version 4.1.2 (KDE 4.1.1(KDE 4.1>=20080828)) a K3B (1.95-svn) jede bez problemu... Systém je hodně svižný, a to můj komp nestojí za nic (AMD3500+,512MB ram + 6600GT(mesa 7.2)).Co se týče mě KDE4.1.1 přesvědčilo k přechodu z gnome.
belisarivs avatar 25.9.2008 08:36 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
A je to K3B pro KDE3 nebo 4?
IRC is just multiplayer notepad.
25.9.2008 08:42 lame-uživatel
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Příloha:
Podívej se sám :) screen dávam do přílohy
belisarivs avatar 25.9.2008 08:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Ja vcera zkousel palit DVD image a nezadarilo se. A to mam K3B ze svn taky. A taky v openSUSE.
IRC is just multiplayer notepad.
Václav 25.9.2008 09:33 Václav "Darm" Novák | skóre: 21 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
mě původně ani nenašlo vypalovačku. Teď jedu z svn, tak to zkusím znova.
Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
freshmouse avatar 25.9.2008 09:34 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Jen taková drobnost... Bylo nutné dávat do nadpisu slovo "mega"? (Možná se to už řešilo, ale já si této série článků dosud vůbec nevšiml.)
25.9.2008 10:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Bylo to nezbytně nutné :-)
freshmouse avatar 25.9.2008 10:32 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Takže příště bude "Šok! Skandální odhalení: Linus nenosí trenky, ale slipy! Máme fotky!"? :-)
....... avatar 25.9.2008 11:00 ....... | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
A čo sú gnomáci horší? Navrhujem Gigarecenzia alebo ešte lepšie Terarecenzia Gnome 2.24 :-D Ani nádpis "Neuveriteľné! Škandalózne odhalenie nočného buildu Gnome 2.25!!!" nieje na zahodenie...
freshmouse avatar 25.9.2008 11:09 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Být tam ještě velká letní příloha o houbaření, tak neodolám. ;-)
25.9.2008 10:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Samozřejmě, naprosto nezbytně nutné. Však měl taky tar.bz2 s článkem několik MB :-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
25.9.2008 09:36 pard | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše KDE 4.1 a certifikáty
Fungují vám certifikáty? Nepodařilo se mi je (PKCS #12) vůbec naimportovat, import vždy končí chybou.
Jardík avatar 25.9.2008 11:48 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 a certifikáty
V Linuxu vůbec funguje velký ho*no.
Věřím v jednoho Boha.
25.9.2008 13:13 pard | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 a certifikáty
Bohuzel jsem nikde nenasel, ze by mela aplikace velký ho*no v linuxu fungovat, takze nefunguje ani velký ho*no.
frEon avatar 25.9.2008 16:06 frEon | skóre: 40 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 a certifikáty

Nemas pravdu! Zde jsem zadny hovno nenasel, ani velky, ani maly...

A kolik, ze ti je?
Talking about music is like dancing to architecture.
25.9.2008 11:50 tom
Rozbalit Rozbalit vše Kpresenter vs vyska displje
KPresenter import nezvládal a navíc se nedokázal vejít na výšku displeje.
Nepouziva nahodou standartni qtdock? Takze by ty jednotlive kusy "panelu" sly kamkoliv presunout, schovat a nebo zarolovat?
OndraZX avatar 25.9.2008 11:54 OndraZX | skóre: 27 | blog: OndraZX | Frydek-Mistek
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Tak co jsme se o KDE 4.1 dozvedeli:
KOffice je na nic
Amarok mozna bude
K3b nevypaluje
mnoho programu chybi
Takze KDE 4.1 je dalsi z betaverzi prostredi KDE4. Ze by vyvojari presli na podobne cislovani jako kdysi jadro? Licha rada stabilni KDE3, suda KDE4 = vyvojova :-) Potom se nekdo divi, ze v enterprise distribucich se pouziva Gnome. Ano pouzivam Gnome. Ale ja nekritizuji KDE jako takove, ale zpusob vyvoje. Ja jsem zazil prechod z KDE2 na KDE3 (KDE bylo me vychozi prostredi), ale takove problemy rozhodne nebyly.
25.9.2008 13:01 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Samozřejmě byly. A pokud se dnes s odstupem času jeví, že to tak hrozné nebylo, tak za a) rozhodně nebylo potřeba převést na novou verzi tolik aplikací, b) nebyla to až tak velká změna, c) čas je hrozná potvora a lidská paměť jakbysmet.
25.9.2008 17:43 Vin
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Někde jsem četl, že rozdíl mezi KDE2 a KDE3 nebyl zas tak velký, spíš byl velký mezi řadami KDE1 a KDE2. Tenkrát ale asi nebylo tolik KDE centrického softwaru.
25.9.2008 13:39 xm | skóre: 35 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
KOffice 2 ... není součástí KDE, navíc je to teprve ALPHA

Amarok 2 ... není součástí KDE a je to stále jště BETA

K3b ... není součástí KDE, port pro KDE 4 je stále ještě ve stádiu vývoje (dokonce pokud vím nevyšla žádná alpha nebo beta, všechno to jsou IMHO jen buildy ze SVN)

Takže si to shrňme - odsuzujete KDE 4.1 jako "betaverzi" kvůli tomu, že programy, které nejsou jeho součástí, jsou ve stádiu betaverze? Muhaha :-)
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
25.9.2008 14:53 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Tak nějak to také vidím. Řekl bych že za rok, až ty aplikace budou hotové, bude čas na takovouhle obsáhlou recenzi a bude to mít váhu. Druhá věc je to, že distribuce odhazují KDE 3 a zaměřují se na nehotové KDE 4.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
25.9.2008 15:15 xm | skóre: 35 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Ale KDE 4 není nehotové (minimálně z mého pohledu). S přechodem na novou verzi KDE nelze čekat až budou přeportované veškeré aplikace, které kdo kdy napsal pro KDE 3, to by byl uplný nesmysl (a jasný chicken-or-egg problém, protože proč by pak autoři portovali aplikace na KDE 4, když by všechny distribuce používaly staré KDE 3?).
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
26.9.2008 08:09 Sid
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
A co asi uzivatel bude robit? presuvat si skvele MEGA graficke plazmoidy hore dole??? Na co stoji a pada desktop pre normalneho uzivatela? predsa na aplikaciach. KOffice ok - kazdy aj tak bude pouzivate OpenOffice Napalovanie - jasne da sa to aj inac ale ked si uzivatel zvykne na lepsie tak nema moc chut prejst k niecomu horsiemu Amorok - to iste

A sucasne spustanie KDE3 aplikacii a KDE4 - mozne ale nejako sa straca caro KDE4. Nemozem si pomoct ale KDE by malo vyhlasit aspon 2 mesiace stop vyvoju novych veci a hlavne dotiahnut uz tie co su do verzie kde je to stabilne (tj iba mimimum uzivatelov ma problem). Pretoze pri tomto style vyvoja bude prva stabilna verzia tak 4.2.8, ktora sice bude naozaj uchvatna aj funkcne aj technicky akurat uz bude mat polovicu uzivatelov ako mat mohla

Daniel Kvasnička ml. avatar 26.9.2008 08:58 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
A co asi uzivatel bude robit? presuvat si skvele MEGA graficke plazmoidy hore dole??? Na co stoji a pada desktop pre normalneho uzivatela? predsa na aplikaciach.
To mi pripomina jeden genialni blogpost:
Maybe some day, Mark Shuttleworth will turn up to work and say "I'm sick of all this pointless ugly Compiz crap and having to pretend in interviews that I sincerely think Compiz is in any way 'better' than or even remotely related to what Apple has, or even a sensible thing to pay any attention to. I understand now that transparency or wobbliness or shadows isn't what makes a good desktop: good apps make a good desktop, and from now on we're only going to stick apps on the Ubuntu menu if I can honestly stand in front of a non-fanboy audience and say 'this app works, and works well' and not be jeered off stage; in fact, I'm going to start kicking the worst ones off the menu unless they shape up, and we'll roll up our sleeves and fix the least worst, based on the rulings of a benevolent UI dictator".
http://elliotth.blogspot.com/2008/09/desktop-linux-suckage-wheres-our-steve.html
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
djs_core avatar 25.9.2008 12:37 djs_core | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)

Nová verze Akregatoru obsahuje synchronizaci s online čtečkami (momentálně Google Reader).

-> zkoušel to někdo ? Zadal jsem přihlašovací údaje, ale nic se neděje :(

...do you want to make your dreams come true? Wake up!
Nicky726 avatar 25.9.2008 16:21 Nicky726 | skóre: 55 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Jo dopadl jsem stejně.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
Daniel Kvasnička ml. avatar 25.9.2008 21:39 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Koukam, ze KOffice je na tom s ODF jeste o hodne hur, nez jsem myslel. Nemeli panove nahodou uz dost casu na to, aby to bylo alespon pouzitelne? Hlavne, ze meli dost casu na mudrovani o OOXML...

Kdo mate pristup nekde k Mac OS X, zkuste si Bean. Prvni verze vysla pred pouhym rokem a pul, pracuje na tom prakticky jeden clovek a vyzkousejte si, jake jsou schopnosti cteni a ukladani formatu (ODF, OOXML, stare Office, RTF)... zadny zazrak, ale v porovnani s KWordem, jeho starim a poctem lidi, kteri se mu KWordu.......

Jeste chvili timhle tempem a za chvili po nich ani pes nestekne.
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
25.9.2008 21:51 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Bean vypadá zajímavě. Dle screenu a popisu takový jednoduchý, ale použitelný a asi bude i rychlý, oproti OO.org. Uvidíme, jak se vývojáři KOffice postaví nastoleným problémům.
Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
Daniel Kvasnička ml. avatar 25.9.2008 21:57 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
poctem lidi, kteri se mu KWordu.......
poctem lidi, kteri se mu venuji....... ;-)
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
26.9.2008 08:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Hlavne, ze meli dost casu na mudrovani o OOXML...
To bylo dost laciné... (a ani moc trefné).
Daniel Kvasnička ml. avatar 26.9.2008 09:02 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Kdyby na implementaci ODF poradne pracovali, nerypal bych do toho. Jenze oni jsou v tomhle ohledu naprosto neschopni (pri poctu lidi v tom projektu a dobe, kterou existuje on a existuje ODF nemam lepsi termin) a pak se nemuzes divit, ze mi jejich kritika OOXML a vyzdvihovani ODF prijde usmevne, kdyz uz nic jineho...... (cti "pokrytecke")
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
26.9.2008 12:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
jejich kritika OOXML a vyzdvihovani ODF prijde usmevne, kdyz uz nic jineho...... (cti "pokrytecke")
Až na to, že kritika OOXML může být oprávněná, i kdyby KOffice neotevřel ani .txt - naprosto to spolu nesouvisí.
freshmouse avatar 26.9.2008 12:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Můžu bojovat proti tomu, aby byl alkohol legální, a sám ho pít -- naprosto to spolu nesouvisí. Jen je to pokrytecké.
26.9.2008 13:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Ach jo. Velmi nevhodný příměr, protože vůbec neodpovídá popisované situaci.

Programátorům KOffice dělá potíže správná podpora formátu ODF. S tím _vůbec_ nesouvisí to, že kritizují jiný formát (když už přistoupíme na to, že ho skutečně kritizovali, jak tvrdí Dan, ačkoliv on pravděpodobně myslel open source komunitu obecně, ale vztáhl to zrovna na KOffice, když se tu o něm mluví).

Pokrytecké by bylo, kdyby např. kritizovali Microsoft (nebo kohokoliv jiného), že pro své produkty nenabízí pořádnou podporu ODF (a přitom nejsou schopni ji dodat sami). Kritizování standardizace druhého formátu, který jim ještě přidá práci, protože jeho podporu budou muset časem také implementovat, nijak pokrytecké není.
freshmouse avatar 26.9.2008 13:48 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Uznávám, že ten příměr nebyl moc dobrý; špatně jsem si přečetl vaše příspěvky -- beru zpět a omlouvám se. Nicméně bych řekl, že tady jde o to, že odrazují od používání technologie X (OpenXML), ale sami nenabízejí alternativu v podobě X (podpora ODF).
26.9.2008 13:52 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
tady jde o to, že odrazují od používání technologie X (OpenXML), ale sami nenabízejí alternativu v podobě X (podpora ODF).
To je fakt. Je však nutno podotknout, že nutnost zabývat se dalším formátem jednoznačně neprospěje vyhlídkám na solidní podporu aspoň jednoho.
Daniel Kvasnička ml. avatar 26.9.2008 13:53 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Programátorům KOffice dělá potíže správná podpora formátu ODF. S tím _vůbec_ nesouvisí to, že kritizují jiný formát
...pokud by zaroven nepropagovali ten ODF, ktery nejsou sami schopni implementovat, jako alternativu k tomu, co kritizuji.
když už přistoupíme na to, že ho skutečně kritizovali, jak tvrdí Dan, ačkoliv on pravděpodobně myslel open source komunitu obecně, ale vztáhl to zrovna na KOffice, když se tu o něm mluví
http://dot.kde.org/1194021253/

Asi jejich chovani neodpovida presne definici slova "pokrytecke", ale minimalne trapne a amaterske to je. Pokud neco kritizujou, pak propagujou alternativu a ani ji nejsou sami schopni rozumne podporovat, tak sorry, ale neco tady smrdi....
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
26.9.2008 14:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
...pokud by zaroven nepropagovali ten ODF, ktery nejsou sami schopni implementovat, jako alternativu k tomu, co kritizuji.
Řekl bych, že je zcela v pořádku říct: "Už teď nezvládáme, a to musíme implementovat "jen" podporu ODF. Dejte pokoj s dalším formátem, který navíc vypadá nekvalitně, má ukrutně dlouhou specifikaci a tlačí ho MS přes mrtvoly."
Pokud neco kritizujou, pak propagujou alternativu a ani ji nejsou sami schopni rozumne podporovat, tak sorry, ale neco tady smrdi....
IMO ne - viz výše. Jeden nepodporovaný formát je pořád lepší než dva nepodporované formáty (které mají dělat totéž). Připadá mi to jako docela rozumná argumentace.
Daniel Kvasnička ml. avatar 26.9.2008 14:44 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Řekl bych, že je zcela v pořádku říct: "Už teď nezvládáme, a to musíme implementovat "jen" podporu ODF. Dejte pokoj s dalším formátem, který navíc vypadá nekvalitně, má ukrutně dlouhou specifikaci a tlačí ho MS přes mrtvoly."
Pokud tohle reknou v nejakem rozumnem terminu, tak prosim. Ale pokud jim to tolik ujizdi, tak je to dukaz toho, ze pro ne ODF asi neni tak dulezity, jak tvrdi a to neni OK. Hlasit, jak je OpenDocument super a temer rok pote nebyt schopen ani ulozit spravne primitivni formatovani textu...? At to vezmes z jakekoliv strany, tohle proste neni ani trochu pozitivni vizitka pro ten projekt.
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
26.9.2008 15:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
At to vezmes z jakekoliv strany, tohle proste neni ani trochu pozitivni vizitka pro ten projekt.
No, o to se však nepřeme, že? :-)
Drom avatar 26.9.2008 11:19 Drom | skóre: 24 | Kdyne
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Bean uses Apple's file conversion services to open and save Word 2007 format files.

:(

Viz. http://www.bean-osx.com/Word97.html
Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
Daniel Kvasnička ml. avatar 26.9.2008 13:55 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Ale ODF se to, pokud vim, netyka.
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
Drom avatar 26.9.2008 23:14 Drom | skóre: 24 | Kdyne
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Jen me to zklamalo, znelo to tak hezky, podpora docx + prakticky jeden vyvojar... a on pouziva sluzbu systemu, nebo co...
Delej si co chces, ale hlavne me s tim neotravuj. Ja na SW patenty neverim!
26.9.2008 20:37 hrubi
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
Amarokě - to je mládě od Amaroku? :)
(titulek pod obrázkem)
26.9.2008 23:32 Dare_devil zo Slovenska
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
No ja som mal s KDE4.1 velmi dlho co docinenia a podla mna ide o neodladenu trapnu verziu. Je to ako keby sme porovnavali KDE3.1 s KDE3.5.9 . PRi instalacii debian lenny som si hned nahodil kde3.5.9 a nikde vacsia spokojnost nebola. KDE4.1 sa mi nepaci,ale tie Tři Sestry, tak to teda hej ;) Skoda Sahulu, skoda no, nic. KDE4.1 je KDE4.1 a kym nebude final urcite ho nebudem pouzivat ( aj keby som musel, radsej nebudem updatovat system ). A urcite niesom jediny.
3.10.2008 07:22 dra1n
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia)
az se 4ka dostane do testingu tak uz to bude v pohode ;}}

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.