abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 13:40 | Pozvánky

Cílem Social Good Hackathonu, který se uskuteční 21. a 22. října v Brně, je vymyslet a zrealizovat projekty, které pomůžou zlepšit svět kolem nás. Je to unikátní příležitost, jak představit nejrůznější sociální projekty a zrealizovat je, propojit aktivní lidi, zástupce a zástupkyně nevládních organizací a lidi z prostředí IT a designu. Hackathon pořádá brněnská neziskovka Nesehnutí.

… více »
Barbora | Komentářů: 0
dnes 00:44 | Pozvánky

V sobotu 21. října 2017 se na půdě Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze uskuteční RT-Summit – setkání vývojářů linuxového jádra a uživatelů jeho real-time verze označované jako preempt-rt.

… více »
Pavel Píša | Komentářů: 4
včera 23:44 | Bezpečnostní upozornění

V Linuxu byla nalezena bezpečnostní chyba CVE-2017-15265 zneužitelná k lokální eskalaci práv. Jedná se o chybu v části ALSA (Advanced Linux Sound Architecture).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 22:44 | Komunita

Greg Kroah-Hartman informuje na svém blogu, že do zdrojových kódu linuxového jádra bylo přidáno (commit) prohlášení Linux Kernel Enforcement Statement. Zdrojové kódy Linuxu jsou k dispozici pod licencí GPL-2.0. Prohlášení přidává ustanovení z GPL-3.0. Cílem je chránit Linux před patentovými trolly, viz například problém s bývalým vedoucím týmu Netfilter Patrickem McHardym. Více v často kladených otázkách (FAQ).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
včera 22:04 | Pozvánky

Rádi bychom vás pozvali na přednášku o frameworku Avocado. Jedná se o testovací framework další generace, inspirovaný Autotestem a moderními vývojovými nástroji, jako je třeba git. Přednáška se bude konat 23. října od 17 hodin na FEL ČVUT (Karlovo náměstí, budova E, auditorium K9 – KN:E 301). Více informací na Facebooku.

… více »
mjedlick | Komentářů: 0
včera 21:44 | Bezpečnostní upozornění

Nový útok na WPA2 se nazývá KRACK a postihuje prakticky všechna Wi-Fi zařízení / operační systémy. Využívá manipulace s úvodním handshake. Chyba by měla být softwarově opravitelná, je nutné nainstalovat záplaty operačních systémů a aktualizovat firmware zařízení (až budou). Mezitím je doporučeno používat HTTPS a VPN jako další stupeň ochrany.

Václav HFechs Švirga | Komentářů: 2
15.10. 00:11 | Zajímavý projekt

Server Hackaday představuje projekt RainMan 2.0, aneb jak naučit Raspberry Pi 3 s kamerovým modulem pomocí Pythonu a knihovny pro rozpoznávání obrazu OpenCV hrát karetní hru Blackjack. Ukázka rozpoznávání karet na YouTube. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.10. 15:11 | IT novinky

Online obchod s počítačovými hrami a elektronickými knihami Humble Bundle byl koupen společností IGN. Dle oficiálních prohlášení by měl Humble Bundle dále fungovat stejně jako dosud.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
14.10. 06:00 | Zajímavý článek

Brendan Gregg již v roce 2008 upozornil (YouTube), že na pevné disky se nemá křičet, že jim to nedělá dobře. Plotny disku se mohou rozkmitat a tím se mohou prodloužit časy odezvy pevného disku. V září letošního roku proběhla v Buenos Aires konference věnovaná počítačové bezpečnosti ekoparty. Alfredo Ortega zde demonstroval (YouTube, pdf), že díky tomu lze pevný disk použít také jako nekvalitní mikrofon. Stačí přesně měřit časy odezvy

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 8
13.10. 14:33 | Komunita

Společnost SUSE natočila a na YouTube zveřejnila dva nové videoklipy: 25 Years - SUSE Music Video (7 Years parody) a Linus Said - Music Parody (Momma Said).

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
Těžíte nějakou kryptoměnu?
 (6%)
 (2%)
 (15%)
 (76%)
Celkem 718 hlasů
 Komentářů: 24, poslední 27.9. 08:30
    Rozcestník

    KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)

    19. 9. 2008 | Michal Vyskočil, Miroslav Žídek | Recenze | 8872×

    V tomto díle dokončíme představení technologie Plasma a budeme se věnovat schopnostem kompozitních vylepšení správce oken KWin. Aneb "Welcome to Wobblyland".

    Plasma

    Plocha

    Na plochu patří pouze plasmoidy - to je motto KDE 4.1. A na rozdíl od spousty jiných desktopů není Plocha zvláštním adresářem, jehož obsah se zobrazuje, nýbrž pouze virtuálním místem někde v konfiguraci Plasmy. A plasmoidy jsou vlastně úplně všechno od spouštěcího menu přes tlačítko pro zobrazení plochy po systémovou oblast nebo zobrazení adresáře, který částečně nahrazuje chybějící vazbu na ~/Desktop. Jedinou významnější výjimkou jsou systémové ikony, které sídlí v plasmoidu Systémová oblast. Plocha je tak vedle panelu pouze dalším kontejnerem plasmoidů. Bohužel Panel ani Plocha neumí vložit widget Ikona jinak než kopií z menu, takže tvorba vlastních zástupců na ploše je problematická. Plasmoidní plocha dále špatně ukládá pozici ikon, takže po novém přihlášení jsou přes sebe.

    Spouštěč aplikací

    kde4.1 krunner
    Nový spouštěč se povedl

    MV: Spouštěč aplikací (dostupný přes Alt+F2) se verzi od verze mění. Ale jeho současná podoba malého pruhu, kam se píše název programu, je perfektní. Z mého pohledu by si zasloužil o něco víc chytrosti při napovídání jmen, ale tato nová podoba je vážně skvělá. Minimální proužek, který se expanduje podle potřeby a navíc umí i vychytávky typu kalkulačka nebo poslání e-mailu (v případě, že máte dotyčného v seznamu kontaktů). Navíc dokáže nabízet KDE3 a KDE4 varianty programů.

    kde4.1 krunner run program
    Nápověda při spouštění programů

    kde4.1 krunner modules
    Spouštěč je modulární

    kde4.1 krunner e-mail

    Plasmoidy

    Widgetů je spousta a jejich funkce jsou různorodé. Sahají od důležitých věcí až po ty sice méně důležité, zato však efektní. Ale protože jsou plocha i panel pouhými kontejnery pro widgety, jsou v konceptu KDE4 důležité.

    MV: Nejpoužívanější widgety jsou bezesporu menu, stránkovač a panel úloh. Výchozí menu je starý známý Kickoff z openSUSE, který se mi používá dobře a ačkoli existuje možnost používat i staré menu, nemám důvod to měnit. Ke stránkovači mám jedinou výtku: není příliš poznat, která plocha je vlastně aktivní. Pruh úloh je drobátko konfigurovatelný, takže může zobrazovat okna pouze z aktivní plochy či obrazovky. Bohužel interakce mezi těmito widgety úplně chybí, takže není možné přesunout okno na jinou plochu prostým přesunem z pruhu úloh do stránkovače. Je nutné použít menu KWinu, nebo okno přesunout přímo ve stránkovači, ale ani jedna z možností není tak pohodlná.

    : Přepínač ploch není tak tragický - je pravda, že přehlednost závisí hlavně na použitém tématu. Přesouvání okna na jinou plochu je možné pomocí kvalitně propracované správy oken v Kwin (viz dále).

    MV: Další dva používané widgety jsou Komix - zobrazuje náhodný komix, přičemž je na výběr z několika zdrojů - velice "chladná a vládnoucí" záležitost, bez níž prostě nemůže moderní desktop vůbec fungovat. Drobnou chybou na kráse jsou manýry autorů některých komixů, které zde nebudu jmenovat, jelikož střídají formáty obrázků a widget se s nimi neumí vyrovnat. Ale na webové komixy je to daleko lepší než RSS. Tím druhým je poněkud méně chladný widget, který ukazuje naposledy připojená média. Ten by měl suplovat spouštěcí nabídku z KDE 3.5, jenže jediné, co umožňuje, je otevřít médium v Dolphinovi, nebo ho odpojit, ale konfigurace veškerá žádná.

    kde4.1 plasma folderview
    Pohled na složku

    kde4.1 plasma komix
    Komixový proužek

    kde4.1 plasma media
    Připojená média

    : Nová je – jak by řekli uživatelé Windows - „Nabídka start“. Viděl jsem ji již v KDE 3.5 v OpenSUSE. V té době mi moc nevyhovovala. Naštěstí i toto tlačítko je plasmoid a existuje i alternativa „Klasická nabídka KDE“. Na druhou stranu má tato nabídka něco do sebe – po zhruba týdnu používání jsem se s ní docela sžil: nejenže lze měnit její velikost, ale v záhlaví má políčko pro vyhledávání – což je podle mě velmi praktická funkce. Napíšete začáteční písmena programu, který chcete spustit, a průběžně je vám nabízen seznam možností začínajících na příslušná písmena. Volba Oblíbené také potěší. Uvítal bych možnost změny velikosti ikon – aby se tam vešlo více „oblíbených“, ale to je asi jen otázka času.

    KWin

    MV: Správce oken KWin nabízí stejné schopnosti, které měl ve verzi 3 - plus podporu pro kompozitní režim. V porovnání s předchozím vydáním došlo ke zlepšení stability a pochopitelně i k přidání nových některých efektů. Funkčnost KWinu je úzce spjata s tím, zda a jak funguje akcelerace na grafické kartě. Karty Intel fungovaly jak s ovladačem i810, tak i intel v režimu OpenGL. U karet nVidia je nezbytně nutné mít binární ovladač, protože opensource varianta pracuje jen v režimu XRender, který je pomalý. Ovladač Nouveau se v kombinaci s KWinem ukázal být naprosto nepoužitelný. Režim XRender by se dal používat pouze za předpokladu, že by uživateli nevadila několikavteřinová prodleva mezi přepnutím na novou virtuální plochu.

    kde4.1 kwin
    Povolení efektů pro KWin

    MV: Docela užitečným efektem, který není ve výchozím stavu aktivován, je ztmavení neaktivního okna, jež zlepšuje orientaci. Druhým v pořadí je možnost zobrazit si všechna okna ze všech ploch a pomocí klávesnice v nich vyhledávat. No a třetím jsou u mě vizuální "blbinky" jako průhlednost a chvění oken při přesunu, což sice pouze zatěžuje procesor grafické karty, ale koneckonců to není tak častá akce. Podotýkám, že efekt chvění nefunguje v režimu XRender, což je asi jedině dobře. Celkem hodnotím současné vydání KWinu jako perfektní a jako jednu z nejvyzrálejších součástí KDE4.

    kde4.1 kwin opacity settings
    Neaktivní okno je ztmavené (v popředí se nastavuje průhlednost)

    kde4.1 kwin decoration opacity
    Průhledná dekorace ala WV

    kde4.1 kwin wobbly
    Třesoucí se okna, blbinka, která potěší (nebo naštve)

    : Pokud je funkční 3D akcelerace grafické karty – což se v Ubuntu řeší na jedno kliknutí povolením restricted drivers – získáte přístup k různým efektům plochy a do pozitivních změn patří vylepšená správa oken. Za zvláštní lahůdku považuji „Mřížku plochy“ - obrazovka bude rozdělena do tolika dílů, kolik máte ploch. V mém případě na čtvrtiny. V každém dílu jsou miniatury příslušných ploch – samozřejmě s živým náhledem na běžící aplikace. Takže jestli na čtvrté ploše probíhá v konzoli kompilace, uvidíte na náhledu plochy aktuální stav. Není problém nastavit ovládání myší (například po najetí do levého dolního rohu na dobu větší než 0,5 s) nebo třeba klávesovou zkratkou Ctrl+F8. Další efekty se nabízejí pro listování mezi okny klasickou zkratkou Alt+Tab. Na výběr je schéma podobné Ring z Compizu (Cover switch) nebo Windows Vista (Flip switch). Obojím nejen ohromíte návštěvy, ale pomůže vám to i získat přehled na pracovních plochách. Nemusím dodávat, že mezi plochami lze okna bez omezení přetahovat.

    kde4.1 kwin flip switch
    3D přepínání oken - Flip Switch

    : Opravdu velikou radost mi udělalo to, že efekty běhají velmi, ale opravdu velmi svižně. Ve srovnáním s Compizem, který jsem na svém počítači (P4 3 GHz, 2 GB RAM a ATI 9600) měl nainstalovaný předtím, se animace prakticky netrhají.

    kde4.1 kwin show all desktops
    Zobraz všechny plochy

    MV: S novým KWinem souvisí i nová výchozí dekorace Ozone - což je pouze Oxygen s jednou volbou navíc - zobrazovat okraje oken barvou titulku. Jeho vznik se datuje od doby, kdy Luboši Luňákovi došla trpělivost s grafiky Oxygenu a půl roku nevyřešený bug ohledně obtížného rozpoznávání neaktivních oken vyřešil sám. Původní Oxygen a jeho tvůrci předpokládali funkční kompozitní efekty a funkci ztmavení neaktivního okna, takže do svého stylu nezabudovali nic, co by ukazovalo na rozdíl mezi aktivním a neaktivním oknem. V současné době má Oxygen volbu, která u aktivního okna zobrazuje v titulku tři pruhy, což zvýšilo jeho použitelnost i bez fungující grafické akcelerace.

    kde4.1 oxygen
    Téma oxygen

    kde4.1 oxygen usability
    Oxygen s vypnutými efekty

    kde4.1 oxygen usability 2
    Oxygen se zapnutými kompozitními efekty

    MV: Jelikož je možné už od KDE 3.2 vyměnit KWin za jiný správce oken, je možné nahradit KWin z KDE3 za verzi z KDE4. Pomocí $KDE4_BIN/kwin --replace (kde $KDE4_BIN je cesta k adresáři s binárními soubory KDE4 na vašem systému) dojde k nahrazení stávajícího správce oken za ten z KDE4.

    Obrázky, které se jinam nevešly

    Říká se, že obrázek vydá za tisíc slov, takže abychom neunavovali čtenáře nudným textem, následuje ukázka schopností KWinu. Pro vášnivé čtenáře je text pod obrázky.

    kde4.1 kwin show all desktops
    Zobraz všechny plochy

    kde4.1 kwin settings
    Nastavení efektů

    kde4.1 kwin cover switch
    Opět zobrazení všech ploch - Cover Switch

    kde4.1 kwin snow
    Vánoční efekt

    kde4.1 kwin expose
    Exposé efekt

    kde4.1 kwin zoom
    Zoom celé plochy (veškeré widgety jsou živé)

    kde4.1 kwin zoom 2
    Zoom pouze do malého okna

    kde4.1 ozone
    Téma Ozone

    kde4.1 ozone 2
    Téma Ozone (s barvou titulku totožnou s obsahem okna)

    kde4.1 ozone 3
    Téma Ozone (tři proužky u aktivního okna)

    Závěr

    V tomto díle jsme se do KDE 4 ponořili poněkud hlouběji. Ovšem člověk chce obvykle na svém počítači pracovat, takže následující díl bude věnován programům z prostředí KDE 4.1 a nové KDE PIM.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.9.2008 00:37 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ze všech efektů vítám nejvíce Expose - rozklad oken na plochu a výběr klikáním či psaním názvu okna. Perfektně užitečné, když pracujete s deseti okny a hledat to přes flip-switch či v liště je trochu nešikovné. Zkratku mám namapovanou na alt+w, defaultní levý horní roh mi zcela nevyhovuje.

    Plasmoidy - zatím jich je zoufale málo. Navíc ještě nefunguje instalace přes integrovaný instalátor z Plasmy. Je to myslím takový základ, nic zvláštního. V článku kritizovaný New device notifier se mi docela líbí. Má sice malý bug, když ho hodím mimo panel - přímo na "plochu", tak se tam nezobrazí, ale v panelu funguje dobře a usnadní to práci.

    Těším se na další díly :)

    Btw, jaké používáte téma Pracovní plochy? Mně se nejvíce zamlouvá Elegance.
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    19.9.2008 08:47 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Nejvíc se mi líbí Stripshine.
    Nicky726 avatar 20.9.2008 17:33 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Exposé je užitečná věc (nastavil jsem si aktivní horní část obrazovky, protože rohy se mi nějak nedařilo trefit), stejně jako zatmavení neaktivních oken.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Prcek avatar 19.9.2008 00:54 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Oxygen se zapnutými/vypnutými kompozitními efekty

    Není u těch dvou obrázků prohozený popisek?
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    19.9.2008 02:20 letec | skóre: 5 | blog: txt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Vypadá to tak.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.9.2008 02:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Asi jo, prohodil jsem tedy popisky.
    Zdeněk Zikán avatar 19.9.2008 02:33 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    No, to zobrazování xkcd má ještě jednu větší nevýhodu - nezobrazuje to 'title' obrázku, což u xkcd bývá často důležitou součástí komixu.
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    19.9.2008 20:22 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Příloha:
    Může zobrazovat, dá se to nastavit (viz příloha).
    Zdeněk Zikán avatar 19.9.2008 20:32 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    To tam nemám (4.1.1). Jakou používáte verzi? Nějaký SVN snapshot?
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    19.9.2008 20:58 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Aha, myslel jsem, že to bylo i v 4.1.1. Tak se na to aspoň můžete těšit. :)
    [helb@kookabura~/.teeworlds/screenshots] $ plasma --version
    Qt: 4.4.2
    KDE: 4.1.67 (KDE 4.1.67 (KDE 4.2 >= 20080918))
    Plasma Workspace: 0.3
    Zdeněk Zikán avatar 20.9.2008 11:59 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Aha. Hmmm. Nevíte někdo o nějakém kubuntím repositáři s vývojovýma verzema KDE 4.2? Kompilovat se mi to moc nechce. :-)
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    belisarivs avatar 20.9.2008 14:53 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Neon.
    IRC is just multiplayer notepad.
    19.9.2008 07:51 sheeryjay | skóre: 13 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Díky za článek .. přiměl mě abych zase po době spustil KDE4.2 svn ... a zjistil konečně že je KDE4 použitelné. Kompozitní efekty jsou úžasné a velmi napomáhají dobré uživatelské zkušenosti (a to i bez OpenGL jen s XRenderem).
    19.9.2008 07:57 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    mne se libi jak uz od rannych verzi jsou vsude ty ikonky s otaznikama a evidentne to nikoho netrapi. :)
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    19.9.2008 09:19 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    mne se libi jak uz od rannych verzi jsou vsude ty ikonky s otaznikama a evidentne to nikoho netrapi. :)
    ikonky s otazniky jsou pouze u KDE3 programu. Nenarazil jsem na chybejici ikony pro KDE4 aplikace.
    19.9.2008 08:43 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Měl bych otázku, dá se KDE4 používat bez grafických efektů? Stejně jako KDE3 na starých grafických kartách? Je to potom rychlé nebo pomalé na obstaróžní grafice? A o kolik víc paměti ram to žere než KDE3?
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    mirec avatar 19.9.2008 09:06 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Bez efektov ide asi takto. K tomu stavu som sa dostal po dlhom dlhom ladení lebo to bolo omnoho pomalšie. Pamäte ak nie je nič spustené žerie asi tak ako KDE3. Každé okno má ale double buffer, takže čím väčšie je tým viac pamäte spotrebuje. Túto pamäť si alokuje xorg.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Zdeněk Zikán avatar 19.9.2008 09:25 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Používám ho na ATI Mobile Radeon 9000 s 32 MB RAM, jinak mám Pentium M 1500, 1,5 GB RAM, takže ne zas tak historickou konfiguraci. Ale grafika je stará dost, na 32 MB mě nefungoval ani Compiz při plném rozlišení 1400x1050 (fungoval max. při 1024x768), takže mám efekty vyplé a na KDE4 jako desktop jsem přešel asi před 2-3 týdny a používat se to rozhodně dá (kromě KOrganizeru, ten je naprosto nechutně pomalý). RAM jsem nekoukal, kolik to žere (a teď na tom notebooku nejsem, jsem v práci a tu mám Gnome), ale asi o dost víc, protože po probuzení ze suspend2disk trvá daleko déle než se načtou věci ze swapu a můžu ten krám zas používat.
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    Zdeněk Zikán avatar 19.9.2008 10:58 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Jen doplním, že používám opensource radeon ovladač co je v Kubuntu (ty od ATI už moji kartu nepodporují).
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    mirec avatar 19.9.2008 09:08 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Otázka: bude mať krunner niekedy možnosť spúšťať aplikácie ako iný užívateľ? (som lenivý otvárať terminál, písať su - užívateľ, heslo .. teda, nohup aplikácia, zavrieť okno .. nedá sa to jednoduchšie - cez krunner ako v KDE3?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Jiří Poláček avatar 19.9.2008 09:59 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Přesně na totéž bych se také rád zeptal – jak spustit v KDE4 aplikaci pod jiným uživatelem?
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    19.9.2008 09:59 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    #171272 - zkus zahlasovat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.9.2008 14:26 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Přidáno 20 hlasů :)
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    19.9.2008 21:26 Nicco | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    ja tam jednoducho napisem: "kdesu meno_programu"
    19.9.2008 10:12 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Dík za článek. Je fakt dobře napsanej.
    19.9.2008 10:25 lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Trošku toho OT: s kde4 si občas hraju a jen čekám kdy konečně vyměním kde3 za kde4. mám nainstalováno opensuse 11.0 a teď sem si zase hrál s ssh po internetu(nicmoc rychlost), ale v pohodě sem pouštěl yast2 nativně přes X protokol tunelovaný přes ssh. pak sem náhodou spustil kdesu z kde4(qt4) a neměl sem šanci jakkoliv s tím pracovat. oproti qt3 brutální zpomalení.
    19.9.2008 11:18 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Používej FreeNX, samotné X přes SSH je po netu prakticky nepoužitelné, NX oproti tomu šlape jak hodinky, je to pomalu jako kdyby člověk pracoval na lokále ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    19.9.2008 11:41 lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    no to já vím, na ten nx se chystám až bude čas. zas až tak pomalý to není, pokud se pouští jen samotné aplikace a ne celý desktop, jen mě překvapilo že aplikace používající qt3 jedou v pohodě, zato ty s qt4 jsou nepoužitelné, nevíte co to způsobuje? a nemá to vliv i na lokální spouštění?nebo je chyba u mně?
    mirec avatar 19.9.2008 11:49 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    double buffering?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    19.9.2008 12:20 lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    No asi jo, čéče :). nedá se to někde vypnout? to by mohlo mít vliv na výkonost a na obsazení paměti na starších strojích, ne?
    mirec avatar 19.9.2008 12:38 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    No to ma dosť podstatný vplyv. Žiadnym nastavením sa to nedá vypnúť. V kóde sa ale dobuble buffering vypnúť dá (len pre silné žalúdky, aplikácie potom vykresľujú strašne, vidieť ako sa to po pixeloch vykresľuje, vidieť ako sa pri scrollovaní prekresľuje celé .. kde je tá efektivita z Qt3?). S vypnutím sa ale nepočíta lebo by bola ťažšia tvorba animácii a podobných hračiek pre deti.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    nescius avatar 21.9.2008 13:05 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    houby double-buffering, to dělá kwin 4 a tu snad přes Xka nepouštíš ne? problém je ve větší vykreslovací frekvenci qt4, už se to probíralo s problémy nvidie a jak saje při 2d grafice
    mirec avatar 21.9.2008 13:16 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Double buffering je v Qt riešený na úrovni aplikácie. Mizerný výkon pravdepodobne nie je spôsobený väčšinou double bufferingom. Teda do väčšinou znamená pri malých oknách. Ale v prípade, že niekto používa konzolu ako ja, teda poriadne veľké okno (čítaj 200 riadkov x 2048 znakov) tak je prekresľovanie Qt4 s double bufferingom 1. nepoužiteľné pretože je to veľké, 2. nepoužiteľné lebo sa doswapujem. U Qt3 no problem. Mimochodom toto je jeden z dôvodov prečo nepoužívam xcomposite.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    19.9.2008 10:45 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ve srovnáním s Compizem, který jsem na svém počítači (P4 3 GHz, 2 GB RAM a ATI 9600) měl nainstalovaný předtím se animace prakticky netrhají.
    Tak tohle me docela prekvapuje. Sam pouzivam v KDE3.5 Compiz k plne spokojenosti bez jakohokoli trhani, s minimalnim vytizenim procesoru a skvelou odezvou (AthlonXP 2600+, 1.5G RAM, NVidia 7600GS) a v KDE4 take neni zadny problem s vykonem Compiz. Naproti tomu KWin mi subjektivne prijde pomalejsi. Ne ze by snad bylo trhave, ale odezva je jaksi pomalejsi - treba pri prepnuti plochy.

    Mimochodem: nemate nekdo problem se startem Compiz v KDE4. Ja to startuju pres skript po startu KDE a vzdycky to zmate na nejskou dobu Plasmu v tom, ze zobrazuje v panelu jen jednu plochu. Po nejake dobe si to nejak uvedomi a jakoby se restartne a zacne korektne zase zobrazovat 4 plochy.
    19.9.2008 11:25 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Nebude to náhodou tím, že Compiz (narozdíl od KWinu) nevyužívá skutečné virtuální plochy, nýbrž viewporty? Pager se pak logicky musí přepnout do úplně jiného režimu (v Kickeru v KDE 3.5 to s Compizem pokud vím nefungovalo pořádně vubec, až později se objevil nějaký patch/náhrada za pager).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    19.9.2008 15:35 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    V KDE3.5 v Gentoo me funguje Compiz-fusion s kickerem naprosto bez problemu. Nevim, jestli na to ma Gentoo nejaky patch, ale ja jsem rozhodne nic nepatchoval. Jediny trick, ktery je potreba udelat je restart kickeru po startu Compiz:

    dcop kicker kicker restart

    Co se tyka KDE4, tak jsem mel pocit, ze by to s Compiz melo byt kompatibilni, takze predpokladam, ze tam je i viewport support.
    19.9.2008 11:29 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ale jo, tenhle problém má asi většina lidí, co spouští Compiz v KDE4 pomocí hacku. Podle verze KDE bud systemsettings->default applications->window manager nebo systemsettings->advanced tab->session manager.

    A co se týká toho přepínání ploch, ono se to nejspíš spraví změnou nastavení náhledů oken v pokročilých nastaveních (al3+f3/configure->effects->advanced->thumbnails).
    19.9.2008 15:40 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Jo, tak tohle mi nefungovalo nikdy, proto to spoustim skriptem ;-) Kdyz jsem vybral jako spravce oken Compiz-fusion, tak se mi to nikdy nespustilo - spusti se KWin, i kdyz skriptem to spustit jde a funguje to naprosto bez problemu. Nejak se mi vubec nepodarilo nikde najit informaci o tom, co udelat, aby to fungovalo automaticky pri startu.

    Da se nekde najit v logu, co se stane, kdyz se to nespusti? Co se vlastne presne spusti, kdyz se zvoli Compiz-fusion jako spravce oken? Je tam vyresena nejak detekce ATI/NVidia? Dik, za pripadnou odpoved.
    20.9.2008 19:21 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Jo, tak tohle mi nefungovalo nikdy
    Tak na to je bugzilla.
    Da se nekde najit v logu, co se stane, kdyz se to nespusti?
    Nic navic krome ~/.xsession-errors.
    Co se vlastne presne spusti, kdyz se zvoli Compiz-fusion jako spravce oken?
    compiz ccp (nebo compiz-kde-launcher pri custom, jak je tam napsano)
    Je tam vyresena nejak detekce ATI/NVidia?
    Ne, ten spousteci kod nic za nikoho neresi. Ale v pripade, ze Compiz padne na usta, tak se pak pusti KWin.

    21.9.2008 21:39 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Diky za odpoved.
    Jo, tak tohle mi nefungovalo nikdy
    Tak na to je bugzilla.
    Ja bych to tam i vyplnil, ale problem je, ze vlastne ani nemam co, protoze jedine, co vim, je, ze to nefunguje. Kdyz to nastavim a dam pouzit, tak to funguje, ale pri startu KDE4 nikdy. V .xsession-errors neni o compiz vubec nic :-( Vubec nevim, proc to neprobehne korektne ani kde bych mel presne hledat problem. Predpokladam, ze kdyz je to tam naimplementovane, tak to nekdo testoval a fungovalo to. Takze bez dalsich informci by byl tenhle bugreport dost na nic.
    19.9.2008 12:43 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ve srovnáním s Compizem, který jsem na svém počítači (P4 3 GHz, 2 GB RAM a ATI 9600) měl nainstalovaný předtím se animace prakticky netrhají.
    Tak tohle me docela prekvapuje. Sam pouzivam v KDE3.5 Compiz k plne spokojenosti bez jakohokoli trhani, s minimalnim vytizenim procesoru a skvelou odezvou (AthlonXP 2600+, 1.5G RAM, NVidia 7600GS) a v KDE4 take neni zadny problem s vykonem Compiz. Naproti tomu KWin mi subjektivne prijde pomalejsi. Ne ze by snad bylo trhave, ale odezva je jaksi pomalejsi - treba pri prepnuti plochy.
    Na rozdil od Vas mam postarsi ATI 9600. U notebooku mam nvidiii FX Go700 (ktera uz take neni nejnovejsi), ale i kdyz je to slabsi pocitac byly zakladni animace pri prepnuti plochy, minimalizace okna nebo listovani mezi okny srovnatelne (konfiguraky compizu jsem kopiroval neb se mi to nechtelo znova nastavovat). IMHO to je zpusobeno kvalitou driveru.
    19.9.2008 13:16 Petr Smid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Panel ani Plocha neumí vložit widget Ikona jinak než kopií z menu, takže tvorba vlastních zástupců na ploše je problematická.

    A tohle opravdu nikomu nevadi? Ja plochu prave pouzivam na to, abych si na ni umistil odkazy na dulezite dokumenty, ktere nesmim zapomenout zpracovat. Na co ale potom tedy ta plocha je? Rekl bych, ze je mnohem praktictejsi mit na plose dokument nez nejaky RSS komix.

    <povzdech> Mam takovy dojem, ze to kde4 pro jednodussi pouzivani navrzeno neni... </povzdech>
    mirec avatar 19.9.2008 13:21 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Bez problémov sa dá pridať odkaz na dokument. Autor myslel, že sa nedá pridať odkaz na aplikáciu (v KDE3 pravý gombík / vytvoriť nový / odkaz na aplikáciu) i keď to nie je moc pravda .. dá sa pridať odkaz z menu a ten následne upraviť.

    No a KDE4 si tiež myslím, že na jednoduchšie používanie nie je .. napr. chcem vlastné pozadie na panel - riešenie vytvoriť si vlastnú tému. Alebo chcem panel kde sa dá nastaviť čas skrytia, výška .. :riešenie - napísať vlastný panel ...
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    19.9.2008 14:34 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    panel je integrální součástí plasma desktopu a tedy má dodržovat stejný vzhled jako ostatní součásti plasmy. kdyby měl jiný vzhled, akorát by to narušovalo celkový grafický dojem z desktopu.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    mirec avatar 19.9.2008 14:42 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    O to práve ide. Keď je permanentne čierny tak vôbec nekopíruje desktop (na ktorom nemám nič okrem wallpaperu). Keby sa ale na ňom dala nastaviť nejaká svetlejšia farba (fakt nepotrebujem svg ani podobné kraviny) a priesvitnosť tak by mi to ako-tak zapadlo do desktopu.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    19.9.2008 19:01 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Coz treba sshot aktualniho desktopu? Motiv plochy Glassifield - ke stazeni pres integrovany spravce motivu.
    mirec avatar 19.9.2008 19:23 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ako sa dá dosiahnúť priehľadnosť? Mne funguje priehľadný panel len so zapnutým kompozitným managerom :( V KDE3 to ide bez problémov.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    20.9.2008 19:06 Miroslav Žídek | skóre: 20 | Prachatice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    pruhlednost ma nastavenu prave pouzity motiv plochy. Ale kdyz vypnu vsechny efekty pak pruhlednoust neni dostupna :-/ IMHO to jinak (zatim) nejde. Mozna to dat do wish listu na bugs.kde.org
    20.9.2008 19:18 Luboš Luňák | skóre: 19 | blog: Seli
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Pruhlednost bez kompozitnich efektu nejde. A nepujde a nikdy nesla (takze nema smysl davat si prani na "pruhlednost" a'la KDE3, ktera fungovala tak maximalne zdanlive a byly s ni problemy).
    mirec avatar 20.9.2008 19:28 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Aké problémy? U mňa to funguje bez problémov aj keď skriptom mením pozadie. A prečo by to nemala ísť? To keď chcem len aby som cez panel videl čo mam na pozadí musím používat kompozitný manager (teda to znamená niekoľkonásobné pomalší desktop a pritom nevyužijem nič okrem priehľadnosti panelu, nechcem žiadne tiene, žiadne animácie, žiadne expose, proste nič)?
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    20.9.2008 23:43 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Protože to pokud vím _nebyla_ reálná průhlednost, ale jen pseudoprůhlednost a byl to ošklivý hack. V KDE 4 už takové ošklivé hacky nejsou a nebudou. Chcete-li průhlednost, použijte kompozitní desktop. Od toho taky bylo Composite rozšíření do X.Org přidáno.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    mirec avatar 21.9.2008 09:03 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Kompozitné rozšírenie nedokáže to aby som mal na pozadí panelu pozadie s mierne upravenými farbami. Ak náhodou mám časť okna pod panelom tak to vyzerá skutočne hnusne a je to nečitateľné. Ja tam chcem proste len časť desktopu. Mimochodom sračky ako kompozitný manager nepoužívam. Mám momentálne 3 počítače. Na jedinom kde funguje som nahral video.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Zdeněk Zikán avatar 19.9.2008 14:57 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    To asi nebude důvod...to by pak neměl jít nastavit ani wallpaper, ne?
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    19.9.2008 21:44 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    A nemělo by být důležitější, co chce uživatel, a ne co si myslí jakási hlava pomazaná?
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Josef Kufner avatar 20.9.2008 15:44 Josef Kufner | skóre: 67
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ani ne. Uživatel je v mnoha případech svéprávný jen zázrakem ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Zdeněk Zikán avatar 20.9.2008 16:14 Zdeněk Zikán | skóre: 14 | Oslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    To už je jeho problém. Pokud si nastaví desktop tak, že se mu nebude líbit, proč by vám to mělo vadit? Nebo ho chcete chránit před sebou samým - aby si tam náhodou nedal barvu, která se mu nelíbí - tím, že mu neumožníte si to nastavit?
    I'm not lazy, I'm an effort minimalist.
    mirec avatar 20.9.2008 16:48 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    TO je ochrana pred tým aby screenshoty KDE4 nevyzerali zle :P To by pekne kazilo dojem z celeho KDE ak by sa na internete povaľovali screenshoty kde bude panel s nesprávnou farbou ;)
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    19.9.2008 13:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    No ono to bude napůl chtěné, protože pokud by si uživatelé začali dávat ikony na plochu, tak kde by byla ta revoluce, no ne? ;-) Takže pro odkladiště dokumentů je zatím nejlepší použít Folder View widget.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.9.2008 14:25 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Zase si jich tam mohu dát více (folder view) a ikony se mi nebudou mísit dohromady. Nehledě na to, že osobně jsem odkládání dokumentů na plochu nikdy nepřišel na chuť z toho důvodu, že je pojmenovávám celkem složitě a nikdy jsem potom neviděl celý název. A orientace, kdy je na ploše 186 stejných ikon taky není nic moc extra :-)

    Folder view by potřeboval doladit tak, abych u každýho mohl individuálně nastavit, jak se má obsah zobrazovat (megaikony - desktop, detaily - dokumenty, náhledy - fotky).
    19.9.2008 14:35 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    od toho je folderview plasmoid.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    21.9.2008 14:43 oxymoron | skóre: 16 | blog: oxymoron | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    nemate problemy pri zapnutych desktop effects s prehravanim videa ? ci uz kaffeine alebo mplayer oba prehravace preblikavaju obraz ak mam efekty zapnute :( a kvoli tomu musim vypinat ... je to dost otravne :(... mam ATI x1950 a binarne ovladace
    Born to be root ... :-D | "..žebrák není ten, kto svobodu si získal, z toho se stává král.."
    21.9.2008 23:46 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Ano bohužel. Dneska jsem si toho taky všimnul když jsem efekty zapnul. SMPlayer mi to dělá. GK mám Intel.
    hankey avatar 23.9.2008 15:52 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)
    Příloha:
    Já budu používat KDE4, až bude umět úplnou průhlednost hlavního panelu a budu ho moci bez problémů používat na výšku - viz obrázek. Už to umí, nebo to zatím znovu na zkoušku instalovat nemusím?

    Kloubouk dolů, funguje to jinak parádně rychle, až se to dá přirovnat k Macu.
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.