abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux Dokumentační projekt

    6. 8. 2003 | Michal Semler | Recenze | 8511×

    Recenze aktualizovaného třetího vydání. Nejucelenější publikace pro začínající i pokročilé uživatele Linuxu u nás.

    Před více než rokem jsme vám přinesli recenzi knihy z vydavatelství Computer Press: Linux Dokumentační projekt, tehdy jejího druhého vydání. Před nedávnem k nám do redakce dorazila již třetí verze této knihy, jejíž recenzi vám nabízím. Tato recenze bude spíše srovnáním obou verzí. Odkaz na původní recenzi naleznete pod článkem.

    Třetí vydání se od druhého liší již na první pohled vzhledem obálky. Zmizel klasický Tux a na jeho místo se dostala, dle mého názoru nepříliš povedená, HIGH-TECH napodobenina. Ze zadní strany zase zmizelo foto Linuse Torvaldse. Trochu škoda - knihu tak s Linuxem spojuje jen název.

    I uvnitř knihy došlo k několika málo změnám. Přibylo pár nových návodů: software (co si pod tím představit jsem nerozluštil, vždyť celá kniha pojednává o software - žádná kapitola takového jména v ní navíc není), tisk, fonty, modemy, přechod z Windows a koexistence s Windows, hudba a zvuk, MP3, digitální fotoaparáty, zabezpečení a nelogicky i Apache, který je jako novinka uveden i ve druhém díle. Lehce upravena byla i Příručka správce operačního systému a Příručka uživatele. Jedná se ovšem většinou o opravy řádění tiskařského šotka a nemnoho změn týkajících se jádra řady 2.4. Větší změny slibuje až další díl, který už bude pravděpodobně z části vycházet z řady 2.6. Alespoň bych to vydavatelství Computer Press doporučil. Stávající úpravy jsou z dubna 2003.

    Přidané návody jsou užitečné - máte-li ovšem předchozí díl, nevyplatí se kvůli tomuto málu znovu sahat do peněženky. Vytisknutím několika listů z našeho časopisu Abíčko dostanete téměř všechny novinky třetího vydání. Návody jsou totiž opravdu pouze překladem HOWTO, nepřináší žádné vysvětlení pojmů a obecný úvod do problematiky jako ostatní kapitoly. Čtenář podle nich danou věc nakonfigurovat zvládne, ale téměř se nedozví co, jak a proč funguje. Některé mají dokonce jen 1,5 stránky! Celá přidaná pasáž tak vyznívá jako ušitá horkou jehlou prostě proto, aby se něco vydalo.

    Je ke cti nakladatelství, že u české verze nezvýšilo cenu. Ta zůstává stále 890 Kč. Cena pro slovenské čtenáře se zvýšila z 1282 na 1335 Sk. Lze to ovšem přičíst poklesu kurzu slovenské koruny. Nás Čechy tak mohou alespoň těšit levné dovolené v krásné slovenské přírodě ve společnosti nádherných slovenských žen. Ale to už patří asi na nějaký cestovatelský server :). Bohužel se tato situace projevuje na cenách mnoha knih i časopisů.

    Závěrem snad jen poradím. Máte-li starší verzi knihy, nekupujte. Nevyplatí se to. Nemáte-li tuto knihu, určitě si ji kupte. Přeci jen za to tato Bible stojí a měla by být povinně v knihovně každého linuxového uživatele i profesionála.

    Autoři:kolektiv autorů
    Název:Linux Dokumentační projekt
    Nakladatelství:Computer Press
    Počet stran:1016 stran
    Cena:890,- Kč / 1335 Sk
    Rok vydání:2003

     

           

    Hodnocení: 32 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.8.2003 11:14 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz SK -> CK
    Kurz Slovenskej koruny je uz mnoho mesiacov v oblasti 1.3 Sk za CK. To by znamenalo cenu cca 1160,-SK. Pokial viem na Slovensku je vyssia dan z pridanej hodnoty na knihy ?? Ale to by v Cesku musela byt nulova - > potom 1160 * 1.2 = 1388.4. Takze neviem, neviem, skor to vyzera na znamu pazravost Slovenskych obchodnikov.
    6.8.2003 13:30 ledník
    Rozbalit Rozbalit vše Kurz SK -> CK
    nebo úplatky celníkům, nebo dražší ruská nafta, nebo mezinárodní poštovné... koukám že u všech časopisů jsou ceny v Sk šílené, kdysi u vás vycházel PCněco ale tyto poplatky mu zablokovaly export sem potom se o antiviru NOD (vím, nic pro -ux) skoro nepíše ani nevystupuje v nováckých estrádách...
    6.8.2003 17:00 Michal Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
    Jen bych doplnil, že je tato kniha šířena tuším pod LGPL, nebo něčím takovým. Je proto možné si ji legálně a zdarma stáhnout z webu Computer Pressu.
    6.8.2003 18:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
    :-). viz 'PDF verze' v odkazech pod clankem.
    7.8.2003 09:12 Bubo
    Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
    Super, dik za upozornenie - knihu som si asi pred 10 mesiacmi napriek cene kupil ale upgrade si uz len stiahnem. :-))
    CIJOML avatar 7.8.2003 18:07 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Možnost stažení zdarma
    Mno ta kniha za ty prachy stoji, ten update ale uz ne

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.