Portál AbcLinuxu, 14. říjen 2019 20:08


www.AutoDoc.Cz

Nástroje: Začni sledovat (3) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
1.12.2005 06:50 Karel Borkovec | skóre: 28 | blog: HP_NX9010 | Tábor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Presne vcera jsem tuto distribuci vyzkousel a v 99% jsem naprosto spokojeny a abych rekl pravdu, tak jsem privetivost tehle distribuce ani neocekaval... Ja hodnotim pouze kladne, jedine minus je ta konfigurace grafiky, kterou jsem take musel provest rucne...
1.12.2005 07:07 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nechapu, co je spatne na zarazeni sshd do sitovych serveru. Vzdyt to je daemon zprostredkujici sitovou sluzbu.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
1.12.2005 07:55 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Zdravim

To je samozřejmě správně, ale šlo mi o to, že tolik potřebný balíček OpenSSH, u kterého je napsaná důležitost "musíte mít" není ve výchozím nastavení instalován.

Ještě jsem se podivil, že Rosegarden je naopak v defaultu instalován. Nic proti němu, ale nemyslím si, že je to natolik důležitý program. Překvapilo mě to.

Zdeněk
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
hwsoft avatar 1.12.2005 08:28 hwsoft | skóre: 19
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No Zdenku, mel by sis ujasnit co chces. Nejprve kritizujes ze se to podoba M$ Win, podruhe ze se misty chova odlisne.

Jinak co bych MDV vytknul ja je KAT, ten sel u me pryc jako prvni. Zatezoval mi sysstem pri indexaci tak, ze se na nem spatne delalo. A to nemam zadne orezavatko, Sempran v 754, KT800, sice jen 256MByte RAM, HDD mam RAID1 na SATA 150. KAT rozhodilo nekolik GByte v mem ~/develop adresari. A to jsem mu snizil prioritu na minimum.

Celkove bych rekl, ze to je pouzitelne, ale nez to upravim, mam s tim dost starosti. Navic jsem zjistil, ze tim ze nevyuzivam klikaci nastroje, tak ani nevim o co prichazim :-O.
ITF FreeNet Liberec
1.12.2005 08:43 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Ono by stačilo, kdyby programátoři KATu dali mezi indexování jednotlivých souborů sleepy/nanosleepy, které by šly nastavit ve Volbách. Hned by se ulevilo I/O a bylo by to použitelné při práci...
1.12.2005 13:59 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
No Zdenku, mel by sis ujasnit co chces. Nejprve kritizujes ze se to podoba M$ Win, podruhe ze se misty chova odlisne.
přesně tohle mě napadlo, když jsem četl o zarolování po dvojkliku na titulek okna (maje v paměti nadávání na tlačítko pro zobrazení plochy) ... prostě autor už neví, co by tomu vytkl ... :-(
1.12.2005 14:40 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Mě to taky napadlo, navíc mám dojem, že autor kritizuje i funkce, který se spoustě uživatelů můžou líbit/hodit. Právě třeba to tlačítko pro zobrazení plochy docela používám - je pro mě lepší mít ikony na ploše, kde nepřekážej, než panel, kterym se okradu o místo na obrazovce.
1.12.2005 15:04 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
mno, když chci vidět ikony na ploše, tak se přepnu na plochu č. 3, kterou si obvykle nechávám volnou :-)
30.1.2006 10:23 ronny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
asi tak.. myslim ze clanek je moc zaujatej...
1.12.2005 09:31 Cubic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
pouzival jsem mandraka k me spokojenosti 2 roky, postupem casu jak jsem objevoval taje linuxu jsem si rikal ze by mohli byt veci jinak a jednodussi takze jsem ted v lete vymenil za gentoo

Mandrivu 2006 jsem si jeste na zkousku naistaloval z ftp a trochu zkousel, v podstate stejna zkusenost jakou ma autor clanku: drobnosti ktere kazi celkovy dojem z jinak dobreho distra, jedna vec me ovsem rozladila hodne a to nefunkcni tiskarna...od verze 9.2 chodila bez problemu a ted s ni CUPS zapasil 20min nez vytiskl zkusebni stranku a o tisku z aplikace nechtel slyset(vim ze by se to dalo asi resit ale proc kdyz to predtim fungovalo)

mandriva na disku zustala(co kdyby) ale jednoho dne jsem si na ni omylem odmaznul v lilo odkaz a moc me to netrapi
hwsoft avatar 1.12.2005 10:17 hwsoft | skóre: 19
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
No s tiskarnou jsem zapasil chvilku taky, mam Canona LBP1120, v MDV 2005 nebyl problem, MDV 2006 mi ji nasla a zkusila nakonfigurovat. Pak uz netiskla. Tak jsem to chvilku zkousel presvedcit pres graficky udelatka, pak jsem se nastval a nastavil to pres VIM. A ted uz tiskne jak ma, nemel jsem silu zjistovat co je spatne, jen jsem zakazal automaticky prenastaveni.
1.12.2005 12:39 Kosac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Jo tak to potvrzuju. Tiskarny blbnou. Nefungoval mi tisk na Kyoceru 1750 sdilenou windowsovskym printserverem. Ani se nehnula. Az kdyz jsem nastavil tisk primo na IP tiskarny, tak to bezelo. Proste SMB share ani tatranku. Pak jsem tam dal fedoru 4 a tam hned napoprvy bez problemu na SMB share.
Dalibor Smolík avatar 1.12.2005 16:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
No mně z ničeho nic přestala tisknout Brother HL-1240 na debianím serveru. Pak jsem na klientském počítači upravil soubor
/etc/cups/cupsd.conf - na konci souboru allow from .. jsem připsal za 127.0.0.1 IP adresu tohoto klienta. Pak už to tisklo OK
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Beetljuice avatar 2.12.2005 09:26 Beetljuice | skóre: 25 | blog: BeetljuiceBlog | Most
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
U mě paradoxně problém s tiskárnou je takový, že do verze 2006 jsem musel ovladače pro Lexmark Z35 instalovat ručně a i dost krkolomně, ale povedlo se. V MDV 2006 jsem s úžasem zjistil, že má již podporu pro tuto tiskárnu připravenou systém ji našel a i nainstaloval. ALE!! ta tiskárna netiskne!!! Zatím jsem neměl náladu to řešit, ale docela mě to pobavilo. Zase se nebudu nudit :-(
Aj dont spík ÍÍngliš :-(
2.12.2005 17:32 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Problemy s tiskarnou mam v Mdv 2006 taky. Moje laserovka HP1300 bez problemu fungovala s Mdk 10.0, 10.1, LE2005 a nyni jsem vytisknul jedinou stranku a skoncil jsem. Zkusim jeste pohledat v config souborech a editovat rucne, protoze klikaci pokusy o upravy nic neresi.
2.12.2005 20:19 petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Takze jsem to vyresil tak, ze jsem si spustil CUPS, otevrel ve firefoxu http://localhost:631 a tam jsem nejprve odebral tiskarnu nainstalovanou pres klikatka v drakconf a potom jsem ji porad v FF pridal. IMHO jedine co se zmenilo byl radek v /etc/cups/printers.conf, kde se nastavilo DeviceURI usb://HP/LaserJet%201300. Ale stoprocentne si tim jisty nejsem.
1.12.2005 11:35 pkm
Rozbalit Rozbalit vše Hruza
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kdyby takhle spatne fungovala instalace Windows, byly by z toho demonstrace. Na Mdk jsem zacinal a jsem rad, ze jsem se toho zbavil. Furt ty stejne problemy - nevypocitatelne, zahadne chovani. Ach jo.
1.12.2005 11:36 power | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ahoj všichni. jsou zde velké rozdíly oproti Mandriva 2005LE? Uvažuji o 2006-ce ale nevím zda bych mohl čekat až tak velký rozdíl. Děkuji
Lamos Linuxos
1.12.2005 12:55 Petr Drlik | skóre: 26 | Bernartice nad Odrou
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nazdar vsichni spokojeni i prekvapeni, pri instalaci jsem mel obdobne problemy (podobna konfigurace). Nemohl jsem nainstalovat MDK z DVD, hlasilo ze neni bootovatelny disk. Instalace z CD probehla s malymi problemy. Poprve jsem mel odpojeny dalsi disk a nepodarilo se mi spustit Mandrivu. Pri druhe instalaci jsem disky poskladal jak budou v budoucnu a instalace probehla jen s malou zajimavosti. Pri druhe instalaci me upozernilo, ze heslo mam kratke a musim je prodlouzit min na 6 pismen. (pri prvni instalaci bylo heslo 5 mistne). Chtel jsem take provest update z DVD (psali, ze tam budou balicky, ktere se nedostaly do MDK 2006. Nepodarilo se mi pripojit zdroj pro update (delal jsem to podobne jako v 10.1). Az dnes jsem se docetl, ze spatne ctu a chapu, a ze to napsane nekde bylo. Dale jsem nenainstaloval tiskarnu Canon pixmu 4000. I kdyz je to renomovany vyrobce tiskarny a system ji poznal, nemel pro ni driver. Co se tyka rychlosti, textova cast probehne rychle, ale pri grafice uz system dlouho nacita konfigurace. Jelikoz nejsem v linuxu moc praskany, mohl jsem neco prehlednout a uz se dost tezko vracim ke spravnemu nastaveni. Posledni pripominka k darku. Vy jste nedostal. Ja dostal jine barvy a jine velikosti. Ted nevim. Mam byt spokojeny, nebo prekvapeny. Cekaj jsem od nove mandrivy po predchazejicich recenzich, jak bude rychla a dokonala daleko vice. Takze zatim patrim k tem druhym.
Kdyby se bříza nestyděla, tak hoří i pod vodou !
1.12.2005 14:49 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Zdravim

Ja jsem tricko nedostal zrejme proto, ze jsem distribuci ziskal zdarma za ucelem recenze, ani jsem to tricko necekal. Proto jsme tam take napsal smajlika.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
1.12.2005 16:19 Mari
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Ad darek... meli jsme skladem asi stovku tricek, ktere jsme pridavali k nejrychlejsim predobjednavkam... nicmene pocet predobjednavek nekolikanasobne prevysoval pocet tricek, a jelikoz skutecnost, ze tricko bude jako darek pridavano pouze do vycerpani skladovych zasob, byla v popisu produktu zminena... tak se omlouvam, ale pro vetsinu predobjednavatelu jsme nemeli tricka vubec... a dokud byla, tak se rozesilala - byt v jinych barvach a velikostech, nez bylo zadano.
1.12.2005 13:07 Ooaniki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ PowerPack
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Me vadi na Madrive to, ze uvolnuje nektere balicky jen v ramci klubu. Chapu, ze to je jejich financni zdroj nicmene cekat napriklad na KDE 3.5 pul roku se mi nechce. Tohle byl taky duvod proc jsem presel na jinou distribuci...
1.12.2005 15:01 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše poněkud zaujaté ...
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
předesílám, že mám MDV 2006 průběžně updatovanou z netu od MDK 10.1, takže některé moje zkušenosti se mohou lišit od čerstvé instalace krabicové verze, nicméně přesto si neodpustím pár poznámek ...

boot z DVD - to je problém počítače a ne instalačních médií

extended partition - mýlíš se, je to z DOSu ... ale jinak souhlasím :-(

OpenSSH - ssh je pochopitelně síťový server; či to snad má být v balíčku "Kancelář" nebo "Hry" (či co je tam za výběr)?

"Vzhled dialogu mi říká, že ano/ne bude společné pro všechny servery." - myslímže se mýlíš ...

"Ale proč tam dali Skype a ještě k tomu jako reklamu" - zřejmě protože za reklamu se platí ... osobně nesouhlasím ani s tím Intelem, a pokud si člověk koupí krabicovou verzi, neměl by tam mít reklamu žádnou (u free verze bych to ještě zkousnul ...)

"proč si Mandriva naplánovala vydání nové verze tak nevhodně, že tam není nejnovější KDE a ani OpenOffice.org 2.0?" - to je ale hloupá otázka ... kdyby na to čekali, tak teď teprve začíná testovací cyklus, takže by distro vyšlo možná po novém roce, a to by zas někdo říkal "právě výchází nové Gnome/nový kernel/nové nevímco, proč si to nenaplánovali tak, aby to tam bylo?"

jinak OOo 2 je už pěkně dlouho v Contribu (jako prerelease, ale použitelné)

"Jestli se instalátor rozhodne použít LILO nebo Grub asi závisí na ročním období, já jsem si žádné volby nevšiml." - default je lilo, vybrat si můžeš když zvolíš expertní režim ... vsadím se, že je to v dokumentaci popsané ... btw, s Grubem se MDV moc ráda nemá :-(

"Obyčejná textová konzole bez framebufferu." - za prvé: no a, k čemu to když chceš X?, za druhé: každý svého štěstí strojvůdcem, fb je default (byl v 10.1), čertví, cos' nastavil, že nejede

"Osobně bych při přihlášení viděl radši klasické KDM" - to co popisuješ je kdm, nevím, jaks' ho tam dostal když default by měl být (afaik) mdkkdm, kde ty ikonky jsou

"proč tam nedat rovnou nějaký pěkný applet SuperKaramby?" - a proč ho tam dávat? není to náhodou v přímém rozporu s tím, co říkáš na téma "Možná bych ještě zkritizoval ikonu "zobrazit plochu"."?

"Chytří lidé preferují OGG Vorbis" - blbost (raději bez komentáře ...)

"V OpenSUSE stačí zadat jen FTP server a adresář." - a v Austrálii žijou klokani ... sám píšeš: "...zdroje z internetu. Zde byla situace diametrálně odlišná od DVD.", tak když byla situace diametrálně odlišná, proč srovnáváš MDV DVD vs. OpenSUSE ftp a ne MDV ftp vs. OpenSUSE ftp???

"Ještě se zastavím u množství softwaru. Přijde mi, že je ho v Mandrivě méně než v již zmiňovaném OpenSUSE." - eee ... WTF?

"co mě dostalo, je, že se okno po dvojkliku zarolovalo do své lišty" ... "... z Windows" - ehm, nečetli jsme o něco výše kritiku na windowsoidní chování?

"žluté kolečko s otazníkem. ... Promiňte, ale jsem to snad já, kdo má provádět všelijaké poinstalační drobnosti, nebo výrobce distribuce?" - tvůj počítač má nainstalovanou věšteckou kouli, aby věděl, jak to chceš nastavit? pokud se nepletu wo co go, tak tahle blbůstka se stará o nějaké klubové featury, jak má sakra instalátor vědět, jestli vůbec seš členem klubu atp.? - nepromineme, tohle je věc, kterou výrobce distribuce opravdu nastavit nemůže

"KDE menu. ... v Mandrivě vměstnáno do několika málo kategorií a uvnitř ne moc logicky členěno do hlubokého stromu." - ehm, co ti přijde na tom stromu nelogického? že je "záznamník zvuků" pod položkou "zvuk", která je (překvapivě?) v "multimédiích"? uff ... nehledě na to, že výběr ze stromu, kde čtu jen pár položek a pak se přesouvám do nižší úrovně, mi přijde rychlejší než mít pouze jednu úroveň submenu, kde mám těch položek třeba padesát ... (ne že bych si všechny programy nepamatoval a nepsal je přímo po stisku Alt+F2 ;-))

'A co víc, nepoužívá se zde standardní značení ve formě malého popisku a jména programu v závorce, tedy např.: "Textový editor (KWrite)".' - zajímavé, přesně takhle to vypadá u mě ...

"... přímo v XMMS. Nejprve jsme zkusil Firefox ..." - eh, nechápu, proč Firefox? ... když říkám "přímo v xmms", tak Alt+F2, xmms, Ctrl+L, napsat URL a enter ...

"Osobně bych se proto přikláněl k odstavení Firefoxu na druhou kolej a propagování Konqueroru jako hlavního prohlížeče." - taktéž nechápu, proč musím mít instalovaný Firefox, když používám Konqueror, ale to je asi nad rámec chápání běžného smrtelníka ...

"Kdybych měl srovnat s OpenSUSE, asi by SUSE o znatelný kus zvítězilo" - a v čem by zvítězilo? v desktopové nepoužitelnosti pro BFU, že neumí (by default, ne po DoDo) přehrávat mptrosky a spoustu jiných věcí?

"můžu upgrade doporučit, žádná zásadní změna se nekoná" - to mě pobavilo :-) tak na co upgradovat, když je vše při starém?

"Čím však Mandriva nad OpenSUSE vítězí, jsou tištěné příručky. Srovnávám sice nesrovnatelné, protože za Mandrivu dáte necelých 1000Kč a OpenSUSE je zdarma," - no to je fakt ... proč se nesrovnávají příručky krabicového SuSE proti MDV a cena download MDV proti ceně download OpenSUSE?
1.12.2005 16:21 johniez | skóre: 17 | blog: xyz | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Ogg je prostě lepší formát, větší kvalita při stejný kompresi, nehledě na to, že je to otevřenej formát. Možná malinko náročnější.. Nevim co se ti nezdá : )
Dalibor Smolík avatar 1.12.2005 16:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Ogg je určitě lepší formát, ale na svém stolním DVD ho nepřehraji ...
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
1.12.2005 17:09 johniez | skóre: 17 | blog: xyz | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Hmm, to je taky velká nevýhoda.. Mě to na PDA jde a výběr dalších zařízení na hudbu by určitě obsahoval požadavek na ogg..
1.12.2005 17:15 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Problém je, že na českym trhu takovejch zařízení moc neni. A když člověk navíc kouká i na cenu, tak musí z některejch požadavků ustoupit.
2.12.2005 11:37 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Ogg je prostě lepší formát, větší kvalita při stejný kompresi,
snad bys mohl tento prostý fakt podpořit nějakými důkazy ... nejlépe nějaký pěkný objektivní(*) test - já zatím na žádný kvalitní nenarazil

(*) hint - klíčová témata: slepý test, representativní vzorek posluchačů, vzorky zvuků pokrývající všechny užití ...
2.12.2005 12:55 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Napr. si pust to same internetove radio v kvalite 32kbps nejprve v MP3 a pote v OGG a vysledek uslisis na vlastni usi.

OGG vynika zejmena pri nizkych bitratech.

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
2.12.2005 13:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
OGG vynika zejmena pri nizkych bitratech.
O tom už jsem také slyšel, ale z obou stran něco jiného.

Každopádně testů je na webu dost. Možná každý z nich nesplňuje ty téměř nesplnitelné podmínky, které nadiktoval kavol, ale určitě lze vysledovat, že Vorbis si ve většině případů stojí lépe. Nejlépe začít zkoumat např. na http://en.wikipedia.org/wiki/Vorbis - tam je dost informací i externích odkazů.
2.12.2005 17:56 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Napr. si pust to same internetove radio v kvalite 32kbps nejprve v MP3 a pote v OGG a vysledek uslisis na vlastni usi.
to vůbec o ničem nevypovídá

tedy abych to odůvodnil dle vlastní zkušenosti: lame kóduje stejnou věc do stejné bitrate mnohem pomaleji než oggenc, tedy abych dosáhl aspoň trochu srovnatelného (minimálního) zatížení procesoru lamem, musím mu nastavit velmi nízkou kvalitu kódování (a kdo by nechtěl zatěžovat server co nejméně?)

(o kvalitě jiných kodérů než lame bych raději pomlčel ...)
OGG vynika zejmena pri nizkych bitratech.
původní příspěvek říká: "Ogg je prostě lepší formát, větší kvalita při stejný kompresi," o závislosti na hodnotě bitrate nemluví, takže očekávám důkaz toho, že je obecně lepší, nikoliv za nějakých specifických podmínek jakože když to přehrávám za úplňku a zacpu si levou rukou pravé ucho ;-)
2.12.2005 18:04 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
takže očekávám důkaz toho, že je obecně lepší
Odkazy z Wikipedie nestačí?
5.12.2005 17:46 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
takže očekávám důkaz toho, že je obecně lepší
Odkazy z Wikipedie nestačí?
francouzsky neumím :-)

sorry, že zanedbám ostatní testy a vezmu si na paškál jen jeden, ale nějak jsem u nich dostatečně rychle nepochopil metodiku a podmínky a číst to celé se mi nechce ... takže:

http://www.rjamorim.com/test/32kbps/results.html

- hm, nevím, s jakými parametry to bylo zakódováno ... nicméně dle testu vorbis jasně vede nad mp3 (ač i zde se najde test, kde oproti mp3 propadá), což by bylo postačující pro tvrzení o nižších bitrate - leč neodpustím si rýpnutí: proč je vorbis tak vyzdvihován, když ho na celé čáře poráží aac?

http://www.rjamorim.com/test/multiformat128/results.html

- dle tohoto testu vychází vorbis o trochu lépe než mp3 ... ovšem zde je pokořen lamem už dvakrát, a pokud se podíváme na tabulku bitrate, zjistíme, že v naprosté většině případů má vorbis pro daný vzorek vyšší bitrate než mp3 (včetně těch dvou, kde je poražen) ... takže pro absolutní srovnání je to poněkud nepoužitelné a mě osobně (subjektivně) z toho vychází, že jsou na tom stejně

z výše uvedeného vývoje (mp3 horší než vorbis při nízké bitrate, mp3 stejný jako vorbis při střední bitrate) plyne zajímavá otázka, jakpak by to asi bylo u vysoké bitrate?
2.12.2005 18:36 johniez | skóre: 17 | blog: xyz | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Nechci se tady hadat, ale sam jsem kvalitu testoval metodou poslechu. Na nizkych bitrate byl ogg nesrovnatelne lepsi, mp3 se nedala poslouchat (32kbps). U vyssich uz to je dost tezko rozeznatelny. Ale ogg mel porad trochu navrch (do 192kbps se da jeste lehce rozeznat rozdil..)
Netvrdil jsem ani ze je to na vsech typech hudby lepsi, ale na vetsinu urcite. Jediny co me vadi je mala rozsirenost, vetsina lidi pouziva porad mp3 (blby zlozvyky :) )..
5.12.2005 17:48 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Nechci se tady hadat, ale sam jsem kvalitu testoval metodou poslechu.
fajn, začni tím, že nám napíšeš, na jaké aparatuře jsi to testoval ...?
2.12.2005 15:45 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
Rozbalit Rozbalit vše Re: poněkud zaujaté ...
Taky se mi to zda trosku zaujate. Novou Mandrivu jsem mel moznost nainstalovat na svem kolejnim pocitace, pote, co jsem si rozdrbal instalaci ArchLinuxu a musim rict, ze jsem byl prijemne prekvapen, az se mi zastesklo po stare dobre Mandrive. Toz jsem se rozhodl, ze ji na tom compu necham.

Instalace rychle, prehledna, nebyl zadny problem. Zdroje jsem mel pomoci easyurpmi nainstalovane cobydup, pridal jsem si xfce4 (stroj je to pomaly a kde by ho zdrzovalo), no za 45 minut byl system ve stavu naproste pouzitelnosti. A sedozelena plocha s dlouhozobym tucnakem se mi libi.

Tak nevim. Kdybych mel hodnotit z hlediska totalniho BFU, tak Mandriva je velmi slusna a prijemna distribuce. OpenSUSE neumi mp3 a to by zacatecnik taky tezko rozchazel. Mandragora udelal hezky kus prace, to bez pochyb. SAA
Každá správná ryba má jábbra
4.12.2005 16:31 M.Chmel
Rozbalit Rozbalit vše boot z DVD
Pane, vy jste asi spadl z Mesice... Nebootujici DVD NENI problem mechanik ale problem DVD !!! Nebo si snad kvuli tomuto jednomu DVD musi vsichni, co jim to nejde, koupit Vami vyzkousenou a doporucenou mechaniku ? Tohle jsem uz "kdesi" cetl. Podivejte se na : http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?viewmode=nest&topic_id=4088&forum=4 Tech mechanik, co to na nich nejde je jaksi hodne, ze ? Divne, ze ? Mel byste dat doporuceni vsem temto vyrobcum... Kdo ma proste jinou mechaniku, nez Vami doporucenou, musi si proste VYROBIT BOOTOVACI DISKETU. Jak, to se dozvi na vyse zminene strance !!! Takze chyba neni v mechanice ale na DVD .
5.12.2005 17:23 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: boot z DVD
Nebootujici DVD NENI problem mechanik ale problem DVD !!!
jaký máte důkaz pro toto tvrzení?
Nebo si snad kvuli tomuto jednomu DVD musi vsichni, co jim to nejde, koupit Vami vyzkousenou a doporucenou mechaniku ?
já žádné mechaniky nezkouším a nedoporučuji ... nicméně nechápu, proč místo toho, abyste svoji nefunkční mechaniku reklamoval, nadáváte na QCM ...
8.12.2005 09:54 lyon
Rozbalit Rozbalit vše Re: boot z DVD
Eh, ze medium nebootuje na stovkach mechanik od desitky ruznych vyrobcu pro tebe neni dostatecnym dukazem??? Co clovece ocekavas?
8.12.2005 20:01 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: boot z DVD
Eh, ze medium nebootuje na stovkach mechanik od desitky ruznych vyrobcu
byl by seznam?

cituji:

Oficiálně se na nás s problémem zatím obrátilo zhruba 15-20 uživatelů, přičemž médií je v prodeji několik tisíc kusů.

... to nejsou zrovna desítky stovek :-/
pro tebe neni dostatecnym dukazem???
hmm ... promiň, ale tohle není demokratické hlasování, kdy blbá většina může přehlasovat rozumnou menšinu a prosadit svoje ...

jinak ještě jedna pasáž:

Máme ověřeno, že problém není způsoben typem DVD mechaniky a je pravděpodobně závislý na kombinaci mechaniky a něčeho jiného (BIOSu počítače, čipové sady nebo dalších komponent). Mechaniky stejného typu v různých počítačích bootují i nebootují.

- hm, tak když je chyba v tom DVD, tak proč se na stejné mechanice nechová vždy stejně?

pokud by nebyla chyba v mechanice (nebo v komunikaci mechaniky s počítačem), pak by výsledek musel být deterministický, buď by to vždy šlo (DVD ok) nebo vždy nešlo (DVD špatné) - čtení DVD není hod kostkou ...
Co clovece ocekavas?
jednoduchou věc - poukaz na konkrétní místo, kde ona média porušují standard El Torito
13.12.2005 18:29 Michal T.
Rozbalit Rozbalit vše Re: boot z DVD
No DVD médii to taky asi na 100% nebude, když má stará DVD mechanika Pioneer 106S (kup v r. 2001) to vzala bez problému a novější DVDRW LG 4160B taktéž... Mandrivě zdar.
1.12.2005 16:50 Joskaa | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
zatím krabici s tričkem marně očekávám i když z qcm odešla v úterý...Zkoušel jsem free verzi MDV2006, ale nadchnul mě pouze fantasticky rychlý start. Přesto jsem se rozhodl distro podpořit i když hlavně mi šlo o příručky. Po přečtení této recenze však velmi váhám, zda vůbec mám smazat open Suse a vyzkoušet MDV s power packem. Když se člověk podívá na stránky Suse, tak tam také spousta lidí spílá jak špatné a nedodělané distro je verze 10. Já jsem docela spokojen a mimo problémů s nastavením starší grafiky /vyreseno koupí nové fx5200/ a dodnes některými nefunkčními ikonami v YaStu. Vše je vykoupeno množstvím NOVÝCH balíčků, které jsou k dospozici. Pokud se odhodlám vyzkoušet krabicovou verzi MDV a budu zklamán, určitě zakoupím příští distro Suse 10.1 a zůstanu mu věrný...
1.12.2005 17:06 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Pokud máš tu možnost, nainstaluj si MDV souběžně se SuSE a porovnávej. Myslim, že z toho MDV nevyjde tak špatně, jak to z týhle recenze vypadá.

Spousta v recenzi zmiňovanejch chyb je jen vlastnostma, který se někomu líběj a někomu ne.
1.12.2005 18:43 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zrovna vcera jsme take zkousel OpenSUSE a mile me tam prekvapil upgrade systemu pomoci patchu. Znamena to, ze se stahuje mnohem mensi mnozstvi dat a potrebne aktualizovane RPM balicky se vytvori az u uzivatele pomoci "delta" rpm a nainstalovanych souboru. Toto MDK hodne chybi, protoze je to didtribuce plna ruznych problemu a tak opravne balicky brzy dosahuji velikosti 1GB. Takze pro MDK10.1 mam 3 zakladni CD a pak temer 2 CD s opravami. A pritom by mozna slo zapremyslet a vsechny opravy be se vesli na polovinu CD... MDK2006 take nevysla uplne dokonala a upgrady uspesne kynou. Delta RPM se vyrazne projevi hlavne u bezpecnostnich oprav, nebot vetsinou je treba opravit jen nekolik malo souboru.
hajma avatar 1.12.2005 20:52 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
tady je vidět, že nevíš, o čem mluvíš. DeltaRPM Mandriva převzala a v 2006 už je. Ještě jsem to nezkusil, nemám k tomu moc důvěru, protože to pracuje jinak, než bych si představoval.
21 promarněných znaků
2.12.2005 00:45 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
MDK 2006 jsem skutecne zatim nezkousel, spise se rozkoukavam a hledam ktery Linux si nainstalovat pro rok 2006, mdk ma stizenou pozici pro mou negativni zkusenost z verzi rady 10. Delta RPM se v recenzich neuvadi, takze jste prvni kdo vi ze existuje uz i v MDK2006 a napsal to tady. Myslim si, ze to je sikovna vec a ze by si zaslouzila vice pozornosti protoze dokaze usporit prenosove pasmo i diskovy prostor.

Jeste me napadlo se podivat na nejaky server s updaty pro mdk2006 a nemuzu tam najit "delta" rpm balicky. To znamena, ze bud se spatne divam, anebo tomu fakt nerozumim, anebo tam delta balicky proste nejsou a mdk2006 ma jen potencialni moznost pouzit delta rpm balicky, ale tu moznost nikdo seriozne nepodporuje (anebo jen clenove klubu to mohou pouzit, jako nadstandard?)
hajma avatar 2.12.2005 09:39 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
http://mandrivauser.cz/modules.php?name=Software&dir= /Mandrivalinux/official/2006.0/i586/media/delta_main

při instalaci se ti to samo nastaví jako jeden ze zdrojů, ale nevzpomínám si přesně.

Btw, je to v release info, ale to asi nikdo nečte....
21 promarněných znaků
2.12.2005 18:58 me
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Jo, spousta delta balicku. Ale to zrejme bude jen pro upgrade z nejeke starsi verze, nebo ne?

V tomto adresari delta balicky nemohu najit, to by mel byt adresar s updaty: mdk update

Pro srovnani, tady je odkaz na OpenSuse updaty: OpenSUSE update

Neberte to, ze tvrdim, ze OpenSUSE je super, po prvnim nadseni jsem z nej take trochu zklaman; Ale ty delta updaty se mi tam moc libily.
hajma avatar 2.12.2005 20:09 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Jo, spousta delta balicku. Ale to zrejme bude jen pro upgrade z nejeke starsi verze, nebo ne?

hmm, tak je to fakt tak, že je to opravdu jako upgrade z 10.2

optal jsem se na irc # Mandrivy a tu to je:

hajma hello, RPMdeltas are announced in release info of 2006, but the only delta packages are for the 10.2->2006 transition. There are no deltas for 2006 updates. Does it mean that the idea of RPMdeltas is abandoned, dead?
* Kavey (i=kavey@209-163-128-22.gen.twtelecom.net) vstoupil do #mandriva
TooSad and now?
vern drivamgr2005: good luck, doubt it'll work. kaffeine will depend on certain libs.
Hawkwind hajma: Pretty much so yes


takže sorry, omlouvám se, Mandriva má i u mne jedno velký mínus ... :-(

21 promarněných znaků
hajma avatar 1.12.2005 21:00 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nějak jsem si nevšiml, že bys nahlásil jedinou chybu do bugzilly ...
21 promarněných znaků
2.12.2005 07:13 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Řešení problémů s boot DVD:

http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=4088&forum=4#forumpost18238
-- www.bibri.net
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 2.12.2005 08:19 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Diky za zajimave postrehy (hl. z KDE). ja KDE nemam a nebudu mit, a takoveto postrehy se mi muzou hodit. Myslim, ze se Ti povedl dobry popis MDV2006.0
Mam tu ale par postrehu, na ktere bych Te rad uporoznil: V dalším kroku se ukáže souhlas s licencí a je možné si nechat vyvolat poznámky k vydání. Prima, až na to, že je obé anglicky.
Licence je platna pouze v anglictine. (tedy zadne preklady nejsou oficialni - tedy platne.) Jaké však bylo moje překvapení, když jsme zjistil, že swap a druhý linuxový oddíl jsou uvnitř rozšířeného oddílu.
Nemyslim, ze je podstatne jestli byl ci nebyl pouzit extended, nabizi se lepsi vychytavka: swap jako hda1 a root jako hda2 a pak ostatni. To uz smysl myslim ma - alespon z hlediska vykonostni charakteristiky disku. Píšu si velké mínus z jednoduchého důvodu: začátečník si nainstaluje Mandrivu, samozřejmě netuší, co to je SSH. Domluví si se zkušeným kamarádem pomoc, on se mu tam bude chtít přihlásit přes SSH a nic...
Zadny "server" se nesmi nainstalovat automaticky. Melo by to primy a zasadni vliv na bezpecnost.
S tim kamaradem at si domluvi kam ma napsat urpmi open-ssh-server + service sshd start NE jinak! Proč neudělat panel dvouřadý?
proc mit panel?
proc nemit panel po strane? (pro kancelarske pc je to idealni).
proc proc... Čili změnu "k lepší podpoře hardwaru" hodnotím zásadním mínusem.
Tady neodolam, pripojim se ke kritikum "novatorstvi" MDV a budu jizlivy:
Jaky ma smysl: super novy (a neodladeny) X.org versus stare OO.org,KDE apod...
A ktomu jedna podotazka: kcemu je mi nejnovesi GCC, kdyz se odbornici shoduji, ze zde je vhodnejsi spise konzervativni pristup. PS: pokud by si rad neco "prevratneho, budes muset pockat az se rozvinou a stabilizuji vychytavky z nove koupenych technologii (linuxu).
ja osobne se tesim na smart (uz v 2006.0 se ho pokusim pouzivat), a doufam ze se dockam GUI ale synaptic a ne te pitome install/deinstall maskarady v MCC.
PS2: me osobne chybel v tom baleni akorat obal na dvojCD (na ty DVDcka). klidne i jen na CD, ale trosku me to zarazilo, ze tam neni.
2.12.2005 09:57 nikola
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Článek skutečně srovnává nesrovnatelné - krabicová verze jedné distribuce x download verze jiné, čili z tohoto hlediska je o ničem. Souhlasím, že má MDV 2006 nějaké chyby, ty však lze zcela snadno odstranit, zvláště, přečte-li začínající uživatel přiložené příručky. Rovněž bych neházel problémy hardwaru na problémy distribuce. Každy kdo již nějaké distro vyzkoušel musí uznat, že co distro, to jiný zádrhel s před tím bezproblémovým železem. Asi bych taky neodrazoval nové uživatele hláškami typu "nejlépe ne-nvidii a ne-ati". Moje osobní zkušenost s DVD - boot zcela bez problému, instalace (základ + LSB, vývoj, hry) za 12 minut (Athlon 2700+) - když porovnám s DVD SUSE 9.3 - instalace trvala 40 minut. Instalace grafiky (Radeon 9600XT) naprosto bezproblémová (fglrx), bootování včetně naběhnutí KDE do 30 vteřin (ani WinXP nezvládají). Rovněž přidání zdrojů (o FTP nemá cenu se bavit, vyřeší klik na jedno tlačítko) z DVD zcela bez problémů (pro neznalé, opět je tu příručka) a o množství softwaru bych rovněž polemizoval. Nastavení KDE bych nerozebíral, stejně si málokdo nechá implicitní, nehledě na to, že spousta uživatelů ho ani neinstaluje. A věta "I ve Slackwaru je možnost při instalaci zvolit VESA framebuffer a ten funguje." mě dorazila, protože autor skutečně neví, o čem píše. Chtěl jsem upozornit, že každé takové hodnocení či porovnávání je značně subjektivní záležitost, což chápu. (Např. bych vytkl SUSE, že mi neumí vypnout počítač :-)). Kdybych si proprvé nainstaloval Slackware, asi bych ho taky nechválil. Nechápu ale, viz začátek mého příspěvku, porovnávání neporovnatelného. Bral bych to skutečně jen v případě srovnání dvou komerčních, nebo dvou free-download verzí. (Mimochodem, jak byste hodnotil stažené, špatně vypálené distro, kdyby vám nebootovalo? Byla by to chyba distribuce, nebo hardwaru?)
2.12.2005 19:17 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Dobry den, na uvod musim rict, ze jsem v linuxu totalni lama, takze za pripadne blbe dotazy me nebijte... Ale zkousel jsem Mandriva 2006 a mam problem s grafickou kartou Matrox Perhelia APVe. Zkousel jsem bud vesa ovladac nebo mga a ani s jednim se mi vubec nerozjel X server. Tak se chci zeptat, zda vam to nekomu funguje s touto grafikou a pripadne co proto mam udelat? Ja jsem zkousel nainstalovat ovladace Matroxu v prikazovem radku, ale....jsem na to moc lama, pac instalacky k Nvidii nebo Ati jsou pomoci rpm, ale Matrox to ma jako binarni soubor, ktery se pak jeste musi nejak rekompilovat ci co a to uz moc nezvladam.

Pokud by sla nejaka rada nebo navod, nebo lepe na nejaky vhodny navod odkazat (ja hledal, ale nic vhodneho nenasel), tak bych byl moc rad. Dekuji
5.12.2005 15:18 maasha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Zdravim, moc te asi nepotesim, ale s grafikou 'sou u mandrivy2006.0 stejny problemy jako byly s linuchama pred 5-10 lety.

Muj Matrox g400 s ni nechodil, protoze uz byl pry prilis stary, tak'sem si uspisil jeziska a zakoupil dnes uz obstarozni Nvidia 6600 a ... ta taky nechodi, protoze na to 6.9-1 xorg-cvs-ko proste nejsou ovladace.

to'sem si postezoval a ted rada: na druhym dvd je v adr. extra/thac dalsi verze xorg cvs20052010, zkus ji a vesa ovladac, nebo zkus ulovit na netu jeste novejsi xorg a snim zkus mga. Casem snad v updatech vyjde i stabilni verze a vynori se ovladace od vyrobci, zatim muzes zkusit konzolovou telavizi (hledej aalib :-)

maasha
5.12.2005 21:15 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Tak jsem zkousel snad vse...jsem teda "franta user" takze je mozne, ze jsem nekde udelal chybu, kazdopadne ta Parhelie proste pod Linuxem poradn nechodi. V Mandrive nejde vubec, to se nespusti X ani s VESA ani MGA ani nicim jinym. Pod Suse sice jede jako VESA, ale zase jsem mel problem s druhym monitorem. Tak jsem se nasral, vytahl ze sestrina pocitace Matrox 6600 a jsem happy. Ovladace se instaluji bez problemu, neni potreba zadna kompilace jadra a Twinview funguje bez problemu.

Kazdopadne dekuji za radu. PS: kdo pouzivate Linux, tak se Matrox Parhelii vyhnete.
3.12.2005 14:57 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
Rozbalit Rozbalit vše subjektivni recenze
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Cela recenze se nese v subjektivnim posuzovani co je dobre a co ne.

Mandriva ma v defaultnim nastaveni za ukol byt co nejjednodusi pro vetsinu BFU a to se ji myslim dari.

Povazovat za minus jeji zjednodusene menu v KDE je s prominutim blbost, protoze se v nem BFU jiste lepe vyznaji a navic je mozne cele menu jednoduse prepnout do pravdepodobne tehoz stavu, na ktery je autor zvykly.

Stejne tak jsou nesmyslne pozadavky na upravu desktopu jako odstraneni ikon z plochy, dvojitej panel a pod. Vse je snadno realizovatelne behem 5 vterin, ale neznaleho BFU by takova vec mohla zmast. Mam v pameti, kdy jsme nasazovali linux v kancelarich a ja nadsene "vylepsoval" defaultni desktopy o spousty vychytavek -jestli to melo nejaky efekt, tak ze se toho uzivatelky zacli bat.

Jedine reseni by bylo na pocatku nevybirat jen z gnome/kde/atd. ale i z easyKDE a coolKDE, pricemz vsem zacatecnikum bych dal bez zavahani easyKDE.

add Xine - tady zcela subjektivne rikam, ze by me potesilo, kdyby nebylo v zakladni instalaci nic co s nim jakkoliv souvisi ;)
Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
3.12.2005 20:35 midar | skóre: 21 | blog: starý blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak, jak to muzete pouzivat. sou to WINDOWSY. :-( Snad jste presli k LINUXU a ne k LINUXU-WOKNAM, divim se vsem, kdo to pouzivaji.
hajma avatar 3.12.2005 21:57 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
chjo... to už radši JXP než tohle ...
21 promarněných znaků
3.12.2005 20:35 midar | skóre: 21 | blog: starý blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak, jak to muzete pouzivat. sou to WINDOWSY. :-( Snad jste presli k LINUXU a ne k LINUXU-WOKNAM, divim se vsem, kdo to pouzivaji.
3.12.2005 22:41 white
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
... nejsou to windows, je to gnu/linux ... :) ... pokud si v beznem zivote vystacis s konzoli, jiste se ti budou kolegove obdivovat, ale to je asi tak vsechno ...
3.12.2005 20:37 midar | skóre: 21 | blog: starý blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Prominte za to "zdvojeni".
3.12.2005 23:47 CZ_Iceman
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Srovnavat MANDRIVU a widle muze jen bud naprosto ortodoxni "konzolovy" linuxak , ktery zakysnul tak v roce 95, nebo clovek ktery opravdu nevi o cem mluvi !!! MDk je prudce pouzitelny linux nejen na desktop , ale pri serverovem nasazeni je taky velmi dobre a hlavne LEHCE pouzitelny. PS: Nikdo Te nenuti pouzivat "klikatka" a muzes vse delat v konzoli jako v kazdem jinem NIXu. "Klikatka" ulehcuji jen zivot zacinajicimu uzivateli a DRAKCONFu se to vcelku dari. Proste za ty kacky je ta distribuce naprosto pohodova a QCM odvadi dobrou praci.
6.12.2005 15:29 Mike
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Taky se priklanim ze je to dobre distro. Jednak mel jsem FC4, v zakladni casti nepodporovala system NTFS, coz kazdeho hned odradi. Drakconf je utilitka vice nez skvela, v FC4 jsem marne hledal, ale nevadi. No s mou GPU gForce2 MX zadny problem jela a tak jsem nainstaloval nvidia...xxxx...run a krom toho ze to chtelo kernel-source tak zaden problem, stacilo jen vyjet dat DVD a urpmi kernel-source, jak jednoduche. OO.org 2 bez problemu aj ceske. Jedine co mi v free distru chybi je XMMS. Jinak vyhradni spokojenost. DVD plne bootovatelne. KDE jde nastavit aj 2xklik na maximalizovani okna. Mam SB Live5.1 bez konfigurace jela.Zmena oproti 2005SE je
6.12.2005 19:11 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Jedine co mi v free distru chybi je XMMS.
vážně? mě nechybí ... (a přijde mi hloupé, pokud se "nevešel" na instalační média)
8.12.2005 10:07 Mike
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Ja mam free DVD stahnute z netu a tam xmms neni. No ja ted jedine Kaffeine at filmy, DVD co cokoli, ale jednako Winamp je Winamp pardon XMMS. No ja ho uz nemel ani na Mandriva 2005SE, tam taky neni at to jsou 3CD ci 1DVD
8.12.2005 19:45 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
ok, instalační média jsem nezkoumal - a jak říkám, přijde mi blbý, pokud to tam není ... jen jsem reagoval na to, že "v distru" není - to je zavádějící, pořád je v repository, dokonce v main a ne jako contrib, takže podpora dobrá ...
6.12.2005 16:31 nikola
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ve free distru máš beep, což je novější verze xmms. Ale amarok je amarok :-)
vencour avatar 9.12.2005 02:46 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Navíc se mi podařilo (šlo to samo od sebe) změnit úvodní obrázek :-) a poprvý mi běží gkrellm, předtím se mi ho nedařilo rozchodit.

Teď se mažu ještě s Inkscape, buď chce nějaký knihovny, nebo je nějakej vadnej a ani se nerozjede, zkoušel jsem verze 0.40 - 0.43.

Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
21.12.2005 12:47 Idealista
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zdravim,
osoben sa mi zda ze autor clanku nadava na niektore veci, len preto aby nadaval.

Napr.
Ikona pre zobrazenie plochy - myslim ze mnoho uzivatelov ju pouziva a ja osobene tiez, davat za to minusku je dost premrstene. Kto chce ten si ju odstrani.

Monozstvo softveru - MDV je dovana na 2 DVD + zdroje z internetu. Kolko softu by este autor chcel?

Menu KDE - myslim ze je to vec zvyku, mne rozdelenie menu v KDE pride omnoho lepsie a prehladnejsie nez inde. Ked som si nainstaloval Debian, tak som z toho menu bol najskor troch zmeteny a tiez by som povedal ze je to horsie, ale da sa na to zvyknut.

Firefox-Konqueror - konqueror je urcite skvely nastroj, ale nahradit nim uplne Firefox by som si netrufol. Predsa len zobrazuje stranky lepsie ako Konqueror a je multiplatformovy, co znacne ulahcuje pracu vyvojarom na webe.

Mandriva ma svoje chyby,ktore dokazu cloveka ..., ale nie je tak hrozna ako to posobilo z clanku.
21.12.2005 20:11 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
osoben sa mi zda ze autor clanku nadava na niektore veci, len preto aby nadaval.
no, to se ti nezdá, a už vůbec ne jen tobě osobně, kritizuje to tu víc lidí ;-)
Firefox-Konqueror - konqueror je urcite skvely nastroj, ale nahradit nim uplne Firefox by som si netrufol. Predsa len zobrazuje stranky lepsie ako Konqueror a je multiplatformovy, co znacne ulahcuje pracu vyvojarom na webe.
mno, spíše bych řekl, že "přeci jen zobrazuje IE-only stránky lépe ..." - a ani to není tak úplně 100% pravidlem ...

bohužel, KHTML kdovíproč přebírá některé bugy Gecka :-(
11.1.2006 16:53 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
... nahradit nim uplne Firefox by som si netrufol. Predsa len zobrazuje stranky lepsie ako Konqueror ...
hm, a jakpak zvládá nový Firefox třeba Acid2 Test? - Konqueror 3.5 v pohodě ...
10.1.2006 13:56 BlackShark | skóre: 15 | blog: windows
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Instaloval jsem Mandrivu 2006 i OpenSuSE 10.0 a obě distribuce mě mile překvapily. Často zmiňovaný problém s bootem z DVD u Mandrivi jsem nezaznamenal ani na jednom PC a ani na notebooku. Obě distribuce mě však zklamaly na notebooku, kde nedokáží nastavit WXGA rozlišení a nedokáží pracovat s integrovanou zvukovou kartou a je třeba zkompilovat vlastní jádro. Jinak jsou mé dojmy veskrze pozitivní na obě distribuce hodotím kladně.
11.1.2006 17:00 kavol | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2006 CZ
... WXGA rozlišení ...
a to je které? - na Wikipedii jich uvádí šest ...

ach jo, proč musej lidi používat tyhle marketingový sračky, pardon, značky..ee teda označení, místo toho, aby řekli rovnou oč jde? (třeba říct o foťáku že "má VGA" je vyloženě zvrhlost :-( )

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.