abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 10:55 | Komunita

Vše nejlepší k dnešnímu Software Freedom Day (SFD, Wikipedie).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 17:55 | Komunita

V Berlíně probíhá do neděle linuxová konference All Systems Go! 2019. Na programu je řada zajímavých přednášek. Sledovat je lze online. Videozáznamy jsou k dispozici jak na media.ccc.de. Dění lze sledovat na Twitteru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:11 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 2.8 (2.8.1664.35) webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu. Z novinek vývojáři zdůrazňují synchronizaci s Vivaldi pro Android. Nejnovější Vivaldi je postaven na Chromiu 77.0.3865.78.

Ladislav Hagara | Komentářů: 11
19.9. 21:11 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 8.0.0 byla vydána verze 9.0.0 překladačové infrastruktury LLVM (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání: LLVM, Clang, Extra Clang Tools, LLD a Libc++. Vývojáři zdůrazňují podporu "asm goto", díky které lze pomocí Clangu přeložit například Linux pro x86_64 (CONFIG_JUMP_LABEL=y).

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
19.9. 14:00 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2019-09 aneb Eclipse 4.13. Představení novinek na YouTube. Vydána byla také nová verze 7 online IDE Eclipse Che.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.9. 11:11 | Nová verze

Byla vydána verze 24.0 svobodného softwaru OBS Studio (Open Broadcaster Software, Wikipedie) určeného pro streamování a nahrávání obrazovky počítače. Přehled novinek na GitHubu nebo pomocí krátkých videí na Twitteru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
19.9. 11:00 | Komunita

Microsoft představil a pod licencí SIL Open Font License (OFL) na GitHubu zveřejnil font Cascadia Code. Font je určen především pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích (Přehled fontů s pevnou šířkou).

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
18.9. 21:11 | Zajímavý software

Souborový systém exFAT se běžně používá na paměťových médiích jako karty SDXC, ale z licenčních důvodů jej nebylo možné začlenit do Linuxu, ačkoliv v roce 2013 unikl ovladač od Samsungu, jak shrnuje článek na Linux Weekly News. Park Ju Hyung nedávno vzal novější verzi ovladače od Samsungu a založil na ní vlastní projekt exfat-linux, který je k dispozici uživatelům.

Fluttershy, yay! | Komentářů: 11
18.9. 05:55 | Pozvánky

Dnes a zítra pořádá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve spolupráci se studentským portálem Security Outlines konferenci CyberCon Brno 2019. Sledovat ji lze také online.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
18.9. 04:44 | Nová verze

Byla vydána Java 13 / JDK 13. Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 5. Nová Java / JDK vychází každých 6 měsíců.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (20%)
 (4%)
 (10%)
 (37%)
 (27%)
 (2%)
Celkem 193 hlasů
 Komentářů: 21, poslední dnes 09:11
Rozcestník

Mandriva Linux 2007.1 CZ

21. 6. 2007 | Tomáš Bartoň | Recenze | 13786×

Recenze dalšího vydání české varianty distribuce Mandriva Linux. Čím se liší "krabicová" verze od té internetové? Zvládne instalaci i začátečník? Co najdete v příručce?

Operační systém Mandriva Linux je v linuxové komunitě znám především jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému. Obsahuje proto spoustu automatizačních a "klikacích" nástrojů pro provádění rozličných akcí a nastavení. Ač jsou tyto nástroje mnohdy terčem posměchu ze strany vesměs pokročilejších uživatelů, mohou být pro nováčky velikým přínosem. V Mandrivě se člověk při troše štěstí nemusí dostat ani na okraj propasti zvané terminál.

Vzhledem k tomuto se budu snažit následující recenzi zaměřit hlavně na prověření schopnosti systému se vypořádat s průměrným uživatelem PC. Tzn. na plně automatickou instalaci a nastavení HW pokud možno též automaticky nebo při nejhorším v grafickém nastavovátku. Zjistím, jak si poradí s multimédii, běžnými doplňkovými zařízeními a co nabídne pro běžnou kancelářskou práci. Nakonec si nechám instalační příručku, která by měla dovést uživatele k mnohem širšímu porozumění Linuxu.

Zkušební stroj

Veškeré testování systému probíhalo na počítači relativně novém:

ProcesorAMD 3800+ dual core
Operační paměť1024 MB RAM
Základní deskachipset nForce 570
DiskSATA2
FireWire řadičVIA
Zvukovka i síťovka na desce

S hardwarem nebyly téměř žádné problémy, jen instalátor si neporadil s mojí USB klávesnicí a musel jsem ji připojit do PS/2 portu přes redukci.

Edice

Mandriva Linux vychází v několika edicích. Mimo standardní, jako jsou Free, PowerPack a PowerPack+, existuje ještě edice Mandriva One, což je live distribuce - distribuce, která se dá spustit z CD bez nutnosti instalace na disk. Je tedy výhodná pro seznámení se systémem. Edice Powerpack obsahují doplňkový software (třeba Cedega, pro podporu her z Windows), což je výhodné. Nicméně si za ně Mandriva nechá něco zaplatit.

K recenzi byla poskytnuta edice Mandriva Linux 2007.1 CZ; jedná se o komerční verzi založenou na edici PowerPack, která už sama o sobě má větší podporu HW díky začlenění proprietárních ovladačů pro grafické karty a některé typy modemů. České vydání navíc obsahuje místo standardních jednovrstvých DVD média dvouvrstvá, tj. cca 8 GB prostoru, což umožňuje na nosiče umístit mnohem více dat. Rozšíření repozitářů je tedy jasné. Další velmi zajímavou věcí je kompletní ročník LinuxEXPRES v elektronické podobě. Další hodně velké lákadlo je zajisté Instalační příručka, kompletně v češtině se spoustou užitečných informací. K příručce se vrátím ke konci článku.

Mandriva Linux 2007.1: edice

Kde získat?

Mandriva Linux se (ve verzi zdarma) dá stáhnout volně z Internetu, odkazy najdete dole pod článkem. Dá se stahovat přes protokoly http a ftp. Ovšem majitelům rychlejších linek bych doporučil použít spíše BitTorrent, pomocí kterého lze dosáhnout mnohem vyšších rychlostí. Verzi PowerPack je nutno zakoupit. Ale pokud už kupovat verzi PowerPack, tak rovnou českou, která obsahuje několik bonusů a 400stránkový manuál. Odkaz na distributora rovněž dole pod článkem.

Novinky ve verzi 2007.1

Hlavní novinkou je podle mně vylepšený Správce balíků. Jak si jistě někteří uživatelé starších verzí Mandriva Linuxu pamatují, veškerá práce s balíčky byla pomalá a velmi neergonomická. Tato chyba už je opravena; i když máte kombinované repozitáře z několika zdrojů, probíhá manipulace docela svižně. Přidány byly i některé kategorie, takže je brouzdání repozitářem mnohem přehlednější.

Další příjemná funkce je automatické sledování aktualizací. Jedná se o podpůrný prográmek, který v určitých časových intervalech kontroluje nové verze programů a nabízí je uživateli ke stažení. Nové aktualizace signalizuje ikonka červeného vykřičníku dole na liště.

V neposlední řadě Mandriva přináší nový vzhled KDE i Gnome. Změněny jsou ikonky, obrazovky zavaděče i KDM a spousta dalších věcí. Do systému může být integrován Metisse, což je pokročilý systém pro manipulaci s okny, který poskytuje zcela nový způsob práce s desktopem. Okna přecházejí plynule z 2D rozhraní do 3D a všechno je najednou zbytečně složité (alespoň pro mne). Vylepšení se dočkala i podpora pro Beryl a Compiz.

Instalace

Já jsem měl pro instalaci k dispozici dvě dvouvrstvá DVD, jedno pro 32 a druhé pro 64bitovou architekturu. Po chvilce uvažování jsem zvolil 64 bitů - „Ať ten počítač využiji naplno,” říkal jsem si.

Po vložení DVD a restartu systému se na monitoru objevila docela pěkně udělaná obrazovka :

Mandriva Linux 2007.1: install1

Jak vidíte, vlevo dole je na výběr několik možností. Nejdůležitější je asi volba jazyka - čeština samozřejmě nechybí. Další volby se objeví po stisku F3. Je možné vybrat rozlišení a parametry jádra. Ale pozor! V 64bitové edici tato volba chybí, není mi jasné proč. Nicméně pořád je možné upravit příkaz pro zavedení jádra ručně, stačí začít psát.

Pro instalaci jsem tedy vybral druhou volbu, Instalovat Mandriva Linux... a pln očekávání odklikl. Chvíli se něco načítalo, pak se to zaseklo a nic se nedělo. Hned mi bylo jasné, že se jedná o chybu s ACPI - jak se později ukázalo, parametr noapic opravdu všechno vyřešil. Nicméně mi to přišlo jako dobrá chvíle pro menší experiment:

Zavolal jsem tedy bratra a dal mu do ruky DVD s instalačkou a manuál se slovy: „Můžeš mi to nainstalovat? Za chvíli jsem tu.” Pokrčil rameny a já odešel. Asi za deset minut jsem se vrátil a můj bratr už vesele postupoval instalačním procesem. Prý měl menší problém se spuštěním instalace, ale v nápovědě všechno našel - zdá se, že tenhle systém je docela nevědomosti-odolný!

Zbytek instalace proběhl v naprostém poklidu - pěkný instalační program mě provedl veškerými úskalími instalace a nabídl mi ke každé položce docela obstojnou nápovědu. Za zmínku stojí výběr oddílu disku, na který se bude instalovat - celý proces probíhá v nástroji, který krásně graficky zobrazí rozmístění oddílů na pevném disku. Velmi mi to připomínalo Partition Magic a jemu podobné.

Mandriva Linux 2007.1: install

Samotné kopírování souborů trvalo slabou čtvrthodinku a to jsem vybral většinu softwarových balíčků (až na balíčky pro vývoj a dokumentaci). Dat pro instalaci bylo asi 3800 MB.

První spuštění

Systém se ve standardním nastavení zavádí pomocí GRUBu (je možné kdykoli později změnit například na LILO). Standardně jsou na výběr dvě možnosti - normální spuštění a bezpečný režim (nikdy jsem ho nevyužil).

Pokud následné zavedení systému proběhne bez problémů, ocitnete se v KDM, který slouží pro přihlášení uživatele. Při prvním bootu je uživateli nabídnut Průvodce prvním spuštěním systému. Jedná se víceméně pouze o členství v Mandriva klubu, což je organizace, která poskytuje svým členům různé výhody. Dělí se na samotný Mandriva Club, který nabízí software, Mandriva Expert je poradna a Mandriva Online slouží k hromadné správě a aktualizaci více počítačů. Nicméně pro plné využití těchto služeb je potřeba zakoupit si produktový klíč a pomocí něj službu aktivovat. Já osobně nejsem členem, nevidím v členství žádné výhody pro mě.

Po přihlášení nabíhá ve výchozím nastavení KDE, které je v "továrním" nastavení docela hezké. KDE je desktopové prostředí té nejvyšší ráže. Nabízí komplexní řešení veškerých činností spojených se vzhledem grafického rozhraní a poskytuje i základní aplikace pro práci se systémem, Internetem a dokumenty.

Mandriva Linux 2007.1: 1boot

Nastavování systému

Systém se konfiguruje pomocí aplikace drakconf. Jednotlivé volby nastavení jsou rozřazeny do několika kategorií a podkategorií, takže je nastavování velmi přehledné. Já hlavně potřeboval nastavit grafickou kartu, protože systém určil, že mám na kartě dva výstupy a, předpokládaje připojení dvou monitorů, rozdělil obraz napůl. Dalo se vyjet myškou někam do neznáma, za okraj monitoru. V menu Hardware / Nastavení grafického serveru jsem tedy pouze znovu provedl detekci grafické karty a upřednostnil jen jeden výstup. Po příštím startu X serveru už bylo vše OK.

Další věc, která mě zajímala, byla konfigurace služeb, které se zapínají při startu systému. Po chvilce hledání jsem našel příslušný oddíl v kategorii Systém / Zapnutí či vypnutí systémových služeb. Nastavení je jednoduše členěno do sloupců, které obsahují název služby, informaci, jestli běží, zaškrtávátko Spouštět při startu systému a tlačítka pro zastavení, spuštění a zobrazení nápovědy. Zastavil jsem tedy několik služeb, které jsem nepotřeboval. Při vybírání nepotřebných služeb mi pomohla krátká nápověda. Nicméně u některých služeb byla anglicky, případně vůbec. Po nastavení jsem systém restartoval a co nevidím! Start proběhl alespoň o třetinu rychleji.

Při procházením menu jsem našel pár zajímavých možností, které mi později ulehčily život. Například jsem si nastavil NTP klienta. NTP je protokol, který slouží pro přenos a synchronizaci času přes Internet (Network Time Protocol). Doporučuji proto projít veškerá menu a porozhlédnout se. Volby u sebe mají docela obsáhlou nápovědu.

Mandriva Linux 2007.1: drakconf1 Mandriva Linux 2007.1: drakconf2

Aplikace

Systém je hned ze začátku vybaven těmi nejdůležitějšími aplikacemi pro plnohodnotné využití domácího počítače. Firefox a Konqueror slouží pro prohlížení webu, Amarok přehraje kdejaký hudební soubor a na DVD se dá kouknout třeba v KPlayer. Kancelářský balík OpenOffice.org 2.2 samozřejmě nechybí. Ještě dodávám, že naprostá většina aplikací je kompletně v češtině.

Seznam nejdůležitějších aplikací a jejich verzí:

KDE3.5.6
GNOME2.18
OpenOffice.org2.1
Mozilla Firefox2.0
Mozilla Thunderbird2.0
X.org7.2

Kernel2.6.17.14
Glibc2.4.8
gcc4.1.2
Python2.5

Balíčkový systém

Balíčkový systém slouží pro pohodlnou instalaci aplikací. Uživatel si vybere ze seznamu aplikací program, který potřebuje, a systém jej sám stáhne z Internetu, nastaví a nainstaluje. Případně pro něj doinstaluje i závislé knihovny.

Mandriva používá systém založených na balíčcích typu RPM. Hlavním nástrojem pro práci s tímto typem balíčků je konsolový urpmi a v grafice docela povedený Správce balíčků.

Mandriva Linux 2007.1: spravce

Aplikace jsou zde roztříděny do několika kategorií, ze kterých se dá pohodlně vybírat. Samozřejmě je také možné použít vyhledávání.

Programy se instalují z DVD nebo z Internetu, v závislosti na použitém repozitáři. Repozitář je „soubor” balíčků, ze kterého balíčkový systém vybírá aplikace pro instalaci. Repozitářů může být neomezený počet - od těch, které obsahují třeba jen jedinou aplikaci, až po repozitáře distribuční, které poskytují řádově tisíce programů. Nastavení repozitáře může proběhnout zcela automaticky - na základě informací, které si Správce balíčků stáhne z Internetu.

Aktualizace softwaru je možné provádět ručně nebo automaticky pomocí nástroje Mandriva online, který v určitých časových intervalech stahuje z Internetu informace o aktualizovaných balíčcích a nabízí je uživateli ke stáhnutí.

Podpora periferií

Dalším důležitým kritériem je zcela jistě podpora různých doplňkových aplikací - ať už se jedná o fotoaparáty či třeba tiskárnu. Já jsem vyzkoušel MP3 přehrávač (normální flash disk), foťák (PTP, Canon PS A610), videokameru (Firewire, TRV255) a skener (USB, HP Scanjet 3670).

Flash disk

S tímto zařízením si systém poradil naprosto bez problému. Stačilo zasunout do USB konektoru a disk se svižně přihlásil a otevřel v Konqueroru.

Mandriva Linux 2007.1: flash

Foťák

Jelikož vlastním fotoaparát, který využívá protokolu PTP, není jeho použití na některých systémech bez instalace ovladačů vždy tak jednoduché. Mandriva si s tím ale poradila docela obstojně. Po připojení foťáku se objevila tabulka s nabídkou, která slibovala "Detekci fotoaparátu a stáhnutí fotek". Neváhal jsem a odklikl. Spustil se program digiKam, ale nic víc se nedělo. Trochu zklamáni, přece jenom mi slíbili detekci a stažení snímků. Musel jsem si poradit sám. Ale nebylo to nic těžkého, stačilo dát v menu Fotoaparát automatickou detekci a bylo hotovo. Trochu mně zamrzelo, že mi program asi po minutě spadl. Ale naštěstí se tato situace už víckrát neopakovala.

Mandriva Linux 2007.1: digikam

Jak vidíte, program digiKam slouží pro přehledné katalogizování fotografii a jejich částečnou úpravu - obsahuje jednoduchý editor, který díky množství pluginů poskytuje docela pokročilé funkce s minimálními nároky na obsluhu.

Digitální kamera

Má kamera se připojuje (asi jako většina ostatních současných kamer) pomocí FireWire. Sama se však nedetekovala. Mé zkušenosti i instalační příručka mi ovšem doporučují použít program Kino. Nainstaloval jsem jej tedy a spustil. Bez jakéhokoli nastavení se dalo z kamery nahrávat a výsledný záznam exportovat do formátu kompatibilního s DVD.

Mandriva Linux 2007.1: kino

Skener

Skener se také nijak nepřihlásil. V manuálu mi doporučili program Kooka. Po jeho instalaci a spuštění se skener nijak nehlásil ani nedetekoval. V Ovládacím centru jsem našel příslušný oddíl, kde jsem zjistil, že můj skener není podporován! Takže v tomhle ohledu mám smůlu. Nicméně tam bylo spousta jiných typů na výběr, možná by měl člověk s jiným modelem více štěstí.

Tiskárna

Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet, ale předpokládám, že by měl fungovat každý známější model.

3D desktop

Jedno z největších lákadel na nové Mandrivě je zajisté podpora 3D akcelerovaného desktopu již v základní konfiguraci systému. Pro jeho spuštění je potřeba mít kartu se zapnutou hardwarovou akcelerací. U karet nVidia i ATI by neměl být problém s proprietárními ovladači. (ATI testováno - žádný problém s instalací, o vše se zcela postaral systém). Na výběr je ze tří možností: Beryl, Compiz a Metisse. Poslední jmenovaný se od dvou předchozích trochu odlišuje, protože se snaží přidávat opravdu ovládání systému v 3D. První dva pouze dodávají efekty.

Vypadá to krásně, ale co mě překvapilo byla extrémní nestabilita systému. Nedalo se v tom pracovat více než několik minut bez celkového zatuhnutí systému. Netuším, čím to je. Ale je docela možné, že ovladači pro mou kartu. Ona se nechovala stabilně ani v ostatních akcelerovaných aplikacích. Nicméně mi to brzy zkazilo chuť, tak jsem ani nezkoumal po příčinách problémů a 3D desktop vypnul.

Mandriva Linux 2007.1: metisse

Multimédia

S přehráváním MP3 nebyl žádný problém - hned po instalaci je k dispozici hudební přehrávač Amarok, který je většinou uživatelů uznáván jako nejlepší. Amarok si samozřejmě poradí bez problému s OGG nebo třeba WMA. Internetové streamy mu také nejsou cizí. Nechybí ani možnost propojení s oblíbenou službou last.fm. A kdo má rád vizualizaci hudby, si také může přijít na své - Amarok obsahuje docela slušné množství pluginů.

Mandriva Linux 2007.1: amarok

S klasickými video soubory (filmy, klipy, ...) si poradí bez problému KMPlayer. Já jsem si ještě doinstaloval MPlayer a VLC (pro WMV). I DVD filmy jdou naprosto bez problémů, KMPlayer zvládne vše. Ale i tak není problém nainstalovat desítky jiných multimediálních aplikací.

Mandriva Linux 2007.1: MPlayer

V základní výbavě jsou i nástroje pro tvorbu a úpravu grafiky, které asi není třeba představovat: GIMP a Blender.

OpenOffice.org

V základní instalaci systém obsahuje OpenOffice 2.1. Nicméně na obálce DVD slibují OpenOffice 2.2. Po krátkém studování manuálu jsem se dozvěděl, že verze 2.2 je dodatkem pouze v upravené české verzi, a je potřeba ji ručně doinstalovat. Slouží k tomu script openoffice-2.2-install.sh na DVD. S jeho pomocí jsem kancelářský balík bez problémů nainstaloval a mohu používat.

Vypalování

Vypalování DVD disků se stává v dnešní době flash disků už poměrně zbytečnou činností. Nicméně i tak je to pro některé činnosti (zálohování, vypalování pro stolní přehrávač) pořád docela šikovné. Mandriva Linux poskytuje K3b, což je vypalovací program, který je srovnatelný s legendárním Nero pro Windows. Obsahuje průvodce pro různé typy médií, tzn. že s ním není problém vypálit jak DVD plné fotek, tak třeba film pro přehrávač. Jeho ovládání je zcela jednoduché, i když nabízí spousty možností a voleb; s většinou z nich není potřeba vůbec hýbat. Pro samotné vypalování stačí do vypalovací mechaniky vložit disk a spustit K3b. Pak už jen vybrat typ média, které si přejeme tvořit, vybrat soubory pro vypálení a potvrdit.

NTFS a Sdílení složek Windows (Samba)

Čtení a zápis na NTFS oddíly je pro mnohé uživatele zcela jistě jedna ze základních funkcí systému. Zvlášť pokud má uživatel takzvaný dual-boot se systémem Windows (Windows i Linux v jednom počítači). Ještě nedávno s tím byly velké problémy - docházelo ke ztrátě dat, systém byl nestabilní atd. Tyto problémy byly způsobeny hlavně nedostupností vnitřního formátu NTFS. Dnes už je situace úplně jiná. Z disků se dá bezpečně číst i zapisovat na ně. Po instalaci systém automaticky najde oddíly na disku, ať už mají jakýkoli souborový systém, a umístí je do složky Zařízení.

Další funkce, která určitě zaujme, je sdílení souborů pomocí Windows funkce Sdílené složky, jinak také přípojné body Samba. Je to ideální, pokud je v síti s linuxovým strojem i počítač s Windows, jinak bych asi použil NFS, které lze mimochodem také velice jednoduše nastavit. Já jsem to testoval s bratrovým počítačem. V Ovládacím centru stačilo nechat najít na síti počítač se spuštěnou Sambou a pak připojit sdílenou složku k lokální složce. Jak jednoduché, během několika minut jsem měl funkční sdílení. Samba samozřejmě poskytuje další funkce, např. sdílení uživatelských účtů atd.

Instalační příručka

Spolu s distribucí jsem dostal instalační příručku. Autorem je linuxový guru Ivan Bíbr. Kniha má asi 400 stran a tisk je proveden na kvalitním papíře.

Kniha dostává svému jménu, jedná se opravdu o instalační příručku. Provede čtenáře instalací prakticky krok po kroku. Ke každé obrazovce je tu obrázek s popisem jednotlivých voleb a vysvětlením jejich významu. Autor mnohokrát dodává své vlastní zkušenosti a postřehy, což usnadní rozhodování. Dále se v knize rozebírá nastavení a jsou zde uvedeny základy používání některých programů. Ke konci jsou taková menší HOWTO zaměřená na témata jako Hry v Linuxu a Co je to GNU. Neméně důležitou částí textu jsou odkazy, které z knihy činí velmi komplexní zdroj informací.

Další části knihy, které mě potěšily, jsou jemný úvod do práce s linuxovým terminálem, vysvětlení souborového systému a představení linuxové ideologie. Nepochopení těchto věcí je podle mne docela častý důvod, proč spousta nováčků odchází od Linuxu zhnusená.

Celkově knihu považuji za velmi dobrý start do světa Linuxu. Pro člověka mírně pokročilého je však ve většině případů naprosto zbytečná. I když... člověk je líný a nechce přemýšlet...

Pro ilustraci přidávám několik pár obrázků:

Mandriva Linux 2007.1: kniha1 Mandriva Linux 2007.1: kniha4

Závěr

Všetečné oko kritika shledalo systém Mandriva Linux naprosto dostačujícím pro veškeré druhy činností vedoucí k plnému využití PC coby multimediálního centra a jednoduché pracovní stanice.

V úvodu článku jsem psal, že se zaměřím hlavně na uživatelskou přívětivost. Zde Mandriva obstála na 100 %. Lepší nastavovací nástroje jsem v Linuxu ještě neviděl. Tomu pomáhá také volba prostředí KDE jako výchozího desktopu. KDE se samo postará o připojování periferií, mountování optických médií, zajistí ovládání frekvence procesoru a třeba pro mě i při každém startu nastaví NumLock.

A nakonec jsem chtěl ještě připomenout, že k testování systému jsem se snažil přistupovat jako naprostý laik, čili člen uživatelské skupiny, pro kterou je tento systém primárně určen. Tzn. že jsem veškeré konfigurace prováděl v grafických utilitách, pro brouzdání na disku jsem používal Konqueror (místo mého oblíbeného MC), instaloval balíčky pouze z repozitářů atd.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

21.6.2007 01:05 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
podotknul bych, že mandriva se mi na mém testovacím starém hw rozeběhla jako jedna z mála dostribucí bez jediného problému, bez nutnosti jakéhokoli nastavování a s detekcí všeho, co detekováno být mohlo. u mě má veliké plus. instalace připravených balíčků z netu je skvělá.

nicméně článek jsem prolítl, ale odpověď na otázku Čím se liší "krabicová" verze od té internetové? jsem nenašel. předpokládám, že manuálem a utracenýma penězma ;) nebo ještě něčím?

mě by ovšem hlavně zajímalo, jak se liší instalace (myslím nainstalovaná mandriva) z plného dvd a z live cd. nevleče třeba sebou instalace z live cd nějaký univerzální balast? co v ní chybí a co v ní přebývá. pro každého ve fázi pokusů, jako jsem já, bude jistě milejší si stáhnout jen cd, než dvd. natož kupovat krabici. to třeba až pak, až už bude vědět, že je to to ono.

a taky bych potřeboval poradit s rozeběhnutím Compaq WL215 USB wi-fi adaptéru.
21.6.2007 02:10 laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Já jsem tam zase nenašel zajímavosti typu jak dlouho na té konfiguraci systém startuje, jak dlouho trvá start náročnějších aplikací, apod. Dále bych podotknul, že PC je na poměry v našich končinách poněkud nadprůměrný, testovat by se mělo i na slabších PC.
21.6.2007 09:40 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
na té konfiguraci to musí nastartovat jako blesk ;) na mém pokusném stařičkém Dellu OptiPlex GX1, PIII 500 MHz s 384 MB RAM z 4GB Seagatu to od zapnutí (všetně POS) nastartuje k loginu za 2 minuty 14 vteřin, za 3 minuty běží KDE. včetně několikavteřinových pauziček při výběru systému a autologinu.
21.6.2007 06:35 Linux.pathfinder | blog: pathfinder
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
No predchoduo verze 2007, kterou jsem si takto koupil mela oproti tem volne stazitelnym par "komercni" aplikaci jako je LinDVD nebo CEDEGA primo v instalaci.
21.6.2007 01:22 Tanis.CZ
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Napíši sem moje zkušenosti :) Mandrivu jsem testoval pár dní a mám pár poznatků - nvidia + lcd a xorg ovladač nv nějak nezvladly, takže jsem musel instalovat ve vesa režimu. Televizni karta časem přestane jít, zvuková karta na desce nejde rozchodit do 5.1 modu...Audigy už jde, ale zase nefugnuje hw mixování + 5.1 zvuk najednou a používat zhovadilosti typu artsd apod. se mi vážně nechce. Velký plus Mirandy byla její dobrá lokalizace - nevýhodou pomalost a to i na 1,5 giga ram. Pokud se do toho pustil Beryl, práce už byla téměř nemožná :) A chtělo by to nové verze softwaru, ale to jsem asi zmlsanej ArchLinuxem :)
21.6.2007 02:10
Rozbalit Rozbalit vše JENOM ne linux proboha
skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

troll

Zobrazit komentář
21.6.2007 07:58 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: JENOM ne linux proboha
Pro zvědavce: borečci od banánů si těmahle linkama občas zvyšují návštěvnost, když už nemůžou spamovat přímo. Se divím, že jim ještě nikdo nepodpálil ty 1203, co stojí s propíchnutýma gumama asi na 4 místech v OV ;)
1.7.2007 17:10 Kocuro Pablo
Rozbalit Rozbalit vše Re: JENOM ne linux proboha
Té metafoře (?) "borečci od banánů" moc nerozumím, ale docela zajímavej článeček tam je.
Nastaveni 3D Desktopu je v Mandrive opravdu Luxusni. Vsechny ostatni distra se muzou jit v tomo zahrabat. Kazdpodadne problemy pri testu s 3D Desktopem bych pripisoval jednoznacne ovladacum. Kvuli Mandrivy jsem vykopl ATI X1600 coz je dodneska nepouzitelny srot, a dal tam X550 ktera ma ovladac v Xorg. 3D Desktop jede naprosto luxusne a bez jakychkoli problemu.... (tedy Mettisse jsem jeste nezkousel).... Jinak Mandriva v posledni dobe fakt bezva.
21.6.2007 08:12 Snur | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
"V Mandrivě se člověk při troše štěstí nemusí dostat ani na okraj propasti zvané terminál."

No to by mě zajímalo proč spatřujete v terminálu propast? Moje první linuxová distribuce byla Mandrake Linux, což všichni víme že dnes je Mandriva. Taky jsem používal různý klikací nástroje a "zlepšováky", ale v žádným případě jsem se nebránil otevřít terminál a nesnažil se něco v něm naučit, protože prostě o tom linux je - účinnost a flexibilita příkazového řádku. Nezlobte se na mě ale ten kdo si myslí že terminál nikdy potřebovat nebude by si měl položit otázku zda chce nadále linux používat.
21.6.2007 08:33 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Nezlobte se na mě ale ten kdo si myslí že terminál nikdy potřebovat nebude by si měl položit otázku zda chce nadále linux používat.
Já si tuhle otázku položil .. ano chci a pokud možno bez terminálu. Nevidím v tom žádný rozpor, stačí si vybrat distro, které mi jde v tomhle na ruku a já ho našel ;-)
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 14:58 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
predem si zavira otevrene dvere jen hlupak.

to ze dnes nepouzivate terminal, nic neznamena. dobrovolne se vzdavat moznosti jej pouzit vas muze pozdeji privest do neprijemnosti... a zcela zbytecne.
22.6.2007 15:14 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ale já se přece dobrovolně ničeho nevzdávám ;-)
ano chci a pokud možno bez terminálu
Prostě preferuji grafická klikátka a teprve tehdy, když selžou, sahám do příkazové řádky. Mezi možností a nutností ji použít je velice podstatný rozdíl.
22.6.2007 15:16 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Proč tak silná slova? Drtivá věština lidí používá Windows a drtivá většina z nich nikdy k ničemu nepotřebovala spustit příkazový řádek. Proč asi? Je pohodlnější dělat běžné úlohy komfortněji. Bylo by to dost smutné, kdyby v roce 2007 bylo nezbytné tyto věci dělat jinak.
22.6.2007 21:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ve většině případů spíš platí, že vůbec nemají představu, že by to mohlo jít i jinak ;-)
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
22.6.2007 21:09 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Rozumím, co se snažíte říct, ale jsou určité typy lidí, které si neumím představit při práci s příkazovou řádkou - jednoduše to po nich nemůžu chtít, když je to nesmysl a tu činnost by udělali jinak, ale snáze a rychleji. A z mého okolí jich většina určitě je (rodiče, příbuzní, kamarádi, vyučující...), jak je to v celé populaci asi těžko odhadnout, ale myslím, že podobně.
25.6.2007 10:45 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Jenže oni systém používají a nespravují / neumí spravovat. Hranice mezi těmito dvěma režimy je u různých lidí různá.

Ti, o kterých mluvíte, nezvládnou ani připojit počítač do sítě nebo nainastalovat antivirus. Od toho mají souseda, který jim to udělá (ať už z GUI nebo CLI). Seberte jim souseda a uvidíte tu katastrofu.
21.6.2007 08:39 JoHnY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Jenze problem je v tom, ze normalni uzivatel terminal pouzivat nechce a nezvladne. Je blbost si myslet, ze beznej uzivatel zvladne byt jen napsat mc nebo ps ax a kill

Uplne bohate mi stacej zazitky s konfiguraci site po telefonu a to prosim ve widlich kde je potreba akorat pingat a zbytek je v GUI. Hlaska: A k cemu to je? vyskocilo na me tady takovy cerny okno a blika(po 5 minutach donucovani k tomu dat start->stustit a napsat cmd). Nejaky Microsoft Windows ... To ja nezvladnu, to je na me moc slozity, to radci prijedte ... No tak dobre, co ze to mam napsat?
21.6.2007 08:55 Woodstock
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
No, tak já Mandrivu 2007.1 provozuju na AMD Duronu 850MHz, 512 MB ram, GeForce4 Ti4200 64MB (tedy střep 6 let starý) a běží to jak víno včetně Berylu... Problémy se zamrzáním nebo nestabilitou nepozoruji, a ani s pamění zatím není žádný problém...
21.6.2007 09:11 bibri | skóre: 33 | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Mohu potvrdit - instaloval jsem to o víkendu na Duron 700 a všechno naprosto v pohodě včetně 3D desktopu. Mám podobných šrotů na starosti více a všude je to víceméně stejné. Jediná neřest je RAM, 256 je nic moc, na KDE a OO to chce tak 512, pak to běží jako z praku.
21.6.2007 09:48 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
já to zkouším na PIII 500 MHz, 384 MB RAM, 4GB Seagate. za asi 500 Kč + šrot tu mám najednou počítač plně vyhovující pro internetování všeho druhu, psaní, základní kreslení, přehrávání mp3 i DivX (!).
21.6.2007 09:10 pj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
proc opet neni jedina zminka o powermanagement funkcich - suspend2ram, suspend2disk?
21.6.2007 09:24 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
možná proto, že suspend2disk jede úplně normálně i na tlačítko z klávesnice. což mi - zase - jiné distribuce nebrali.
21.6.2007 09:41 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
A přesně tento fakt by bylo dobré zmínit.
21.6.2007 13:08 pj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
zajimalo by me, zda suspend2ram/disk funguje rovnou po instalaci mandrivy a je to integrovane v KDE, nebo je to treba tyden ladit ...
21.6.2007 14:01 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
neuvědomuju si, že bych k tomu něco instaloval. zápolil jsem jen trochu s ISA zvukovkou.
21.6.2007 18:03 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ono mně ani nenapadlo tuto funkci testovat, nikdy předtím jsem ji nevyužil. Nicméně můžu potvrdit funkčnost suspend2ram. Funkce sespend2disk nedokázala uspat počítač, tak jak bych předpokládal. Ale je docela možné, že je to způsobeno HW, protože i při instalaci byly problémy s ACPI.
21.6.2007 09:19 roman
Rozbalit Rozbalit vše SAMBA a rychlost (1 GBit/s) ??
Jak je to s rychlosti SAMBY ???!!! Nedavno jsem zkousel vsechny mozne/bezne distribuce a na hw: MB: MSI K9AG Neo-F chiset 690V 1 GBit LAN CPU AMD

mi 1GBit bezel jenom v jednom smeru v opacnem jen 3 MBit/s !!!

Zkousel jsem i samostatnou sitovku, ale nepomohlo to. Pak jsem zkusil instalaci na stary 1,4 GHz celeron a jelo to...
21.6.2007 09:47 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému.

Když už chcete opakovat do nekonečna tyhle stereotypy, tak buďte aspoň přesný:

... jako systém vhodný také pro začínající uživatele a pro ty, kteří dávají přednost konfiguraci systému pomocí grafických nástrojů ...

Obyčejně se dělá rozdíl mezi čímkoliv pro začátečníky a systémem také pro začátečníky. Svým neobratným vyjadřováním děláte recenzované distribuci medvědí službu, protože to je vlastně druh anti-reklamy, kdy z přednosti uděláte nevýhodu.
21.6.2007 10:25 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Což o to, já jsem taky pěkná lamka, když na procházení souborů používám Konqueror, pokud mi na danou věc přijde lepší, než konzole. Na druhou stranu prakticky nepoužívám mc, takže se to možná srovná :-D
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
Dalibor Smolík avatar 21.6.2007 13:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Je to jen o zvyk. Na procházení souborů prakticky nepoužívám Konqueror, ale zato jsem si zvykl na yakuake+mc :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
21.6.2007 10:26 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Trochu bych polemizoval, musím se autora zastat, neviděl bych to tak černě.
Začátečník se dozví, že je Mandriva pro začátečníky a pokročilý už ji snad dávno zná a ví o čem je, ne ? V tom bych žádnou antireklamu neviděl, pokročilý ví, do čeho jde, pokud se Mandrivu rozhodne použít.
PS: Z části věty "jako systém pro začínající uživatele" rozhodně automaticky nevyplývá, že systém je nevhodný pro uživatele pokročilé. Nerad bych tu řešil češtinu, myslím, že pro čtenáře s průměrným IQ jsou rozporované věty jasné a srozumitelné.
Jistě, tak jak jsi to precizoval, je to zcela nenapadnutelné, ale nebavíme se tu o diplomové práci, ale o článku na ABC ;)
21.6.2007 15:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Začátečník se dozví, že je Mandriva pro začátečníky a pokročilý už ji snad dávno zná a ví o čem je, ne ? V tom bych žádnou antireklamu neviděl, pokročilý ví, do čeho jde, pokud se Mandrivu rozhodne použít.
Začátečník se dozví, že tohle je něco jako neplnohodnotný systém pro začátečníky (protože pro začátečníky) a pokročilý si pomyslí, že je to blbost.
PS: Z části věty "jako systém pro začínající uživatele" rozhodně automaticky nevyplývá, že systém je nevhodný pro uživatele pokročilé. Nerad bych tu řešil češtinu, myslím, že pro čtenáře s průměrným IQ jsou rozporované věty jasné a srozumitelné.
Systém pro začínající uživatele není systém pro pokročilé uživatele - to z toho zcela jasně vyplývá. Existují učebnice pro začátečníky a existují učebnice pro pokročilé. Existují návody pro začátečníky a existují návody pro pokročilé.

Pokud ze zmiňované věty podle vás vyplývá obojí, že systém je jak pro začátečníky, tak pro pokročilé, je tato věta vůbec úplně zbytečná. Tuto češtinu na rozdíl od pravopisných chyb a překlepů řešit budu, protože když autor nenapíše to, co napsat chce, tak je to stylistická a vlastně i věcná chyba. Mandriva není "distribuce Linuxu pro začátečníky", Mandriva je distribuce Linuxu vhodná i pro začátečníky - v tom je dost velký rozdíl. jak logický, tak marketingový. Proto jsem mluvil a antireklamě.
Jistě, tak jak jsi to precizoval, je to zcela nenapadnutelné, ale nebavíme se tu o diplomové práci, ale o článku na ABC ;)
Ano, bavíme se o článku v poměrně prestižním českém linuxovém médiu, které by si mohlo dělat nároky na kvalitu, tj. přiměřenou věcnou a pojmovou přesnost, a zároveň čtenářskou přívětivost. Pokud se totiž dostanete ke smyslu nějaké věty teprve po přísném logickém rozboru a zahrnutí několika předpokladů (že totiž údajně z výrazu "pro začátečníky" ještě nevyplývá, že ne také pro pokročilé), tak to rozhodně čtenářsky přívětivé není. Kromě toho, že to prostě je antireklama pro distribuci Mandriva, která se tu prezentuje jako "začátečnická distribuce".
21.6.2007 16:35 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Hmm, my se prostě neshodnem. ;)
Ve větě "jako systém pro začínající uživatele" není nic o tom, že by nebyla i pro jiné uživatele, to by musela znít např. "jako systém výhradně pro začínající uživatele". Prostě je řečeno A a zároveň není popřeno B. Jako kdybych řekl "tahle distribuce je pro uživatele oblečené v tričku", tak z toho vůbec nevyplývá, že není pro uživatele, kteří mají tričko (byli někdy začátečníci) a přes něj ještě bundu (a teď jsou pokročilí).
Začátečník se dozví, že tohle je něco jako neplnohodnotný systém pro začátečníky (protože pro začátečníky)
Tady je vidět, že už dávno začátečník nejsi, protože nevíš, co mu šrotuje v hlavě ;) Začátečník naopak zajásá, že je tady něco, čeho se nemusí děsit. Obavy, že mu někdo podsouvá něco neplnohodnotného, jsou podle mého názoru liché.
21.6.2007 19:02 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Hmm, my se prostě neshodnem. ;) Ve větě "jako systém pro začínající uživatele" není nic o tom, že by nebyla i pro jiné uživatele, to by musela znít např. "jako systém výhradně pro začínající uživatele". Prostě je řečeno A a zároveň není popřeno B.
Takže něco elementární stylistické logiky: existují např. kursy pro

A) začátečníky B) pokročilé C) začátečníky i pokročilé

Pokud chci sdělit C, tak nebudu sdělovat A ani B, protože ani z A a ani z B automaticky nevyplývá C. A sdělím-li A nebo B, které zároveň má zahrnovat i C, pak je sdělení naprosto zbytečné, co víc, matoucí (= čtenářsky nepřívětivé). Tím více se to týká označování linuxových distribucí, kde je dělení na "začátečnické" a "pro pokročilé" ještě více relativní, netýká se totiž vlastních funkcí apod., ale jen a pouze uživatelské přívětivosti, na kterou mohou mít různě založení začátečníci různý názor.

To je asi tak, jako kdybyste charakterizoval v automobilové recenzi např. Mercedes E 320 s automatickou převodovkou jako auto pro začátečníky (jen protože se v něm bude i začátečníkům jezdit velmi pohodlně). To zní blbě, že... stejně je to s Mandrivou popisovanou jako distribucí "pro začátečníky".
22.6.2007 07:31 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Hmm, je evidentní, že oba dva dokážem z rukávu vysypávat další a další argumenty pro podporu svojí teorie :) Tohle nikam nevede, končím, jsou důležitější věci na světě než se hádat o blbostech.
23.6.2007 02:01 JirkaH
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Jezisi to je zase dement...
23.6.2007 07:55 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Můžu s xkeshem v něčem tisíckrát nesouhlasit, ale o jeho duševním zdraví nepochybuji ani sekundu. O tobě to bohužel říct nemůžu. Neomlouvají tě ani případné 3 promile v krvi.
21.6.2007 16:35 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Musím se vás zastat, plně sdílím váš názor.
freshmouse avatar 21.6.2007 13:08 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
A hele, tohle jsem napsal taky, škoda, že jsem si nevšiml, že už tu tento názor je. Každopádně xkesh to řekl lépe než já.
21.6.2007 10:27 Snur | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
No tak dobre, co ze to mam napsat?

Já jsem netvrdil že správný linuxový uživatel má používat jen výhradně příkazovou řádku. Já si uvědomuji že pro začátečníka to není vůbec lákavé. Jde jen o to že existuje hromada dobrých programů, který nemají grafický ekvivalent. A to potom už budete nuceni spustit terminál. Já používám linux taky jako desktop a po koupi nové MB mi začala blbnout integrovaná zvukovka, a myslíte že jsem čekal na to až se pro mě objeví novej a hotovej balíček ALSA, když na netu už byli jeho zdrojáky?. A myslíte si že grafické udělátko vám poskytne stejné možnosti nastavení jako samotný program v konzoli?. Nebo že vyřeší všechny problémy na který narazíte?. Ale nyní k Vašemu dotazu, pro konfiguraci sítě přes vytáčenou linku se celkem dobře hodí program minicom (stačí jednoduše zadat do terminálu a prostřednictvím šipek se orientovat v nabídce). Horší je to s démonem pppd. Když však zadáte pppd --help tak by jste měl vystačit s informacemi, který uvidítě. Přiznám se, sám jsem nikdy nenastavoval internet přes telefon a asi zpočátku bych taky sáhnul po kppp, pak teprve bych začal experimentovat přes terminál.
21.6.2007 10:50 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
A myslíte si že grafické udělátko vám poskytne stejné možnosti nastavení jako samotný program v konzoli?. Nebo že vyřeší všechny problémy na který narazíte?.
No to by teda sakra mělo! ;)
Já kdybych byl programátorem takového GUI, tak bych se o to všemi silami snažil, jinak výsledek zůstane na půl cesty. Samotná konzole taky problémy nevyřeší, jen případně ukáže, kde a jaká je chyba. To samé může poskytnout i GUI. Že to často neumí, je jiná věc.
freshmouse avatar 21.6.2007 11:31 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Tak a dost.

"Operační systém Mandriva Linux je v linuxové komunitě znám především jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému."

Nevím, proč si pořád někdo myslí, že vrcholem pokročilosti uživatele je práce bez X, ruční konfigurace, lynx a mutt...
21.6.2007 12:11 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
"Operační systém Mandriva Linux je v linuxové komunitě znám především jako systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému."

Nevím, proč si pořád někdo myslí, že vrcholem pokročilosti uživatele je práce bez X, ruční konfigurace, lynx a mutt...
Kde jsi v citované větě vyčetl věci, které tu píšeš?
freshmouse avatar 21.6.2007 12:25 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Domnívám se, že z té věty plyne, že začínající uživatel je ten, který by všechno chtěl naklikat. To je prakticky pravda. Jenže je tam vypíchnuto slovo ZAČÍNAJÍCÍ, a tak si myslím, že autor chtěl vyjádřit, že pro pokročilého uživatele to neplatí.

Názory, že se uživatel vyvíjí stylem (Ubuntu, Madriva, SuSE...) -> (Debian...) -> (ArchLinux, Gentoo, Slackware...) -> LFS -> vlastní jádro a nástroje, se tu vůbec objevují poměrně často.

Já si myslím, že pokročilý uživatel může používat Ubuntu (např. ESR), stejně jako může začátečník používat třeba Debian. Samozřejmě je logičtější, když začátečník použije třeba to Ubuntu, a ne Gentoo... Pouze mě mrzí, že jsou některé distribuce onálepkovány jako začátečnické a pro pokročilé nevhodné.
21.6.2007 13:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Domnívám se, že z té věty plyne, že začínající uživatel je ten, který by všechno chtěl naklikat.
To z té věty neplyne. Je tam psáno "systém pro začínající uživatele a pro ty, kteří nemají moc času na ruční konfiguraci systému". Kdyby tam bylo tedy pro ty..., pak by možná mohlo platit, co píšeš dále.
Pouze mě mrzí, že jsou některé distribuce onálepkovány jako začátečnické a pro pokročilé nevhodné.
Ale tento článek k tomu nepřispívá. Sice distribuci hodnotí jako vhodnou pro začátečníky, ale nikde tam není psáno, že by byla nevhodná pro jiné uživatele (tedy třeba ty pokročilé).
Názory, že se uživatel vyvíjí stylem (Ubuntu, Madriva, SuSE...) -> (Debian...) -> (ArchLinux, Gentoo, Slackware...) -> LFS -> vlastní jádro a nástroje, se tu vůbec objevují poměrně často.
To bude tím, že to tak často skutečně je. Nevypovídá to však vůbec nic o nevhodnosti těch distribucí, se kterými lidé často začínají, pro pokročilé uživatele -- naopak to však vypovídá o tom, že ty tzv. složitější nejsou příliš vhodné pro začátečníky.
21.6.2007 11:49 staha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Zdravím všechny! Jako linuxový začátečník jsem začal s distribucí OpenSuse - moc spokojen jsem ale nebyl (ale bylo to opravdu jen nepochopením základní filosofie)a vrátil se nazpět k WinXP, ale stabilita:) tohoto systému mě opět přesvědčila, že je čas na změnu. Vybíral jsem co nejpřívětivější distribuci a moje volba padla na Mandrivu. Dvě otázečky: 1)bude po instalaci nutno stahovat k video či audio přehrávačům nějaké kodeky (jako tomu bylo u OpenSuse)? 2) mám noot. HP, Celeron 1,3, 256 MB RAM, 40G HDD - bude mi Mandriva pracovat dostatečně svižně a stačí RAMka? Moc díky za odpověď a omlouvám se za moje poněkud naivní dotázky. Díky
freshmouse avatar 21.6.2007 11:57 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
K druhé otázce: s 236 MB RAM by ti měl systém jet dost dobře na práci, tzn. prohlížení WWW, práci v textovém procesoru, pouštění hudby, filmů atd. Ale nepočítej s nějakým stříháním videa a podobně. (Já používám Ubuntu a mám taky 256 MB RAM.)
21.6.2007 14:03 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
doporučuju stáhnout live cd a prostě vyzkoušet. pokud pojede, pojede to i po instalaci ;) pokud nepojede, lepší sáhnout po jiné distribuci.
21.6.2007 18:16 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Otázka č. 1: Ne, niní nutné, všechno funguje hned po instalaci. Jak divx tak samotná dvd.

Otázka č. 2: S procesorem problém nebude. Ramka by ale možná potřebovala trochu přidat. Pro prohlížení webu a poslouchání MP3 dostačuje, ale pokud je zvyklý člověk mít spuštěno víc programů zároveň, tak by se to mohlo trochu zpomalit. Sám jsem měl donedávna 256 MB RAM a občas to chroustalo z disku, teď mám 512 a ještě se mi snad nestalo, že bych to zaplnil.
21.6.2007 19:28 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
No pro wmv videa je třeba win32-codecs-1.8-2plf2007.1.i586.rpm ale je v repozitářích takže není problém.
Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
22.6.2007 21:24 ycuzo | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Jedine co mozem vrele doporucit je dokupenie ramky,mam skoro totozny NB celeron 1,4 a 768RAM,mandriva 2006.
256 RAMka to je zaciatok konca :) usetris si nervi pri nekonecnom swapovaní...
21.6.2007 11:51 Snur | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Tak mi tedy pověz co tě táhne k linuxům víc než třeba k widlím když tak máš rád práci v grafickém (hloupeším) prostředí?
21.6.2007 12:06 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Nechci zbytečně rýpat, ale ten dotaz je na koho ? ;) Buď mi blbne Firefox nebo neřadíš svoje příspěvky tam, kde podle kontextu mají být.
Cubic avatar 21.6.2007 12:09 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
nevim na koho je smerovany tento dotaz ale dovolim si za sebe odpovedet: Moznost pracovat v obojim. V grafickem prostredi ktere poskytuje neuveritelne moznosti nastaveni podle individualnich potreb i v mocne prikazove radce ve ktere je mozne provadet kouzla v grafice nemyslitelna.(mam rad praci v grafickem prostredi :)
23.6.2007 02:12 JirkaH
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ty ses proste dement a provokater.
Dalibor Smolík avatar 21.6.2007 12:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Zaujalo mě tvrzení, že vypalování DVD v době flash disků se stává zbytečností. Tak to si vůbec nemyslím. Jednak běžné DVD má kapacitu přes 4 GB, běžný flash asi čtvrtinu, dále si vypaluji filmy (především vlastní kamerovou tvorbu), které si chci přehrát ve stolním DVD přehrávači ... takže tady bych nesouhlasil. Jinak zajímavý článek.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
21.6.2007 13:32 jiri
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Takovych perel je tam vice, me osobne se libi treba ten odstavec o NTFS. Ale i pojem "jednoducha pracovni stanice" stoji za to.
21.6.2007 16:40 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Tohle praštilo mně i kamaráda do očí. Takové nesmyslné forumlace by se v článku objevovat neměly.
21.6.2007 16:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Přečtěte si ten odstavec s kamarádem znovu. Zejména nezapomeňte hned na druhou větu:

Vypalování DVD disků se stává v dnešní době flash disků už poměrně zbytečnou činností. Nicméně i tak je to pro některé činnosti (zálohování, vypalování pro stolní přehrávač) pořád docela šikovné.
21.6.2007 17:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Pane Roberte, četli jsme tu větu dobře, a opravdu máme pocit, že máme ve svém okolí dostatečný okruh lidí pracujících s PC, abychom vám klidně řekli, že násobně a možná i řádově více lidí, resp. ve větším počtu případů vypaluje DVD než používá paměťové karty, a proto nám vzhledem k našem zkušenostem vyzněla ta věta divně. A když už nic jiného, informační hodnota tohoto souvětí vzhledem k recenzi Mandrivy je prakticky nulová, ani tam nemusela být. Je to jen jakési konstatování, možná že i domněnka, která nijak nesouvisí s hodnocením a popisem produktu v článku. To, zda je vypalování DVD důležité nebo nikoliv si jistě dovede posoudit a rozhodnout každý čtenř a potenciální uživatel sám podle svých potřeb.
21.6.2007 19:35 jm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Tomesi Tomesi, ty jses ale picus...
21.6.2007 19:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
A ty jsi anonymní kripl.
21.6.2007 20:01 jm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
No, lepsi nez premoudrelej mamlas.
21.6.2007 23:32 alvyn | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Tak jsem si právě od odpoledne hrál s Mandrivou Spring. Instaloval jsem z LiveCD. Příjemě mě potěšilo, že mi chodil 3d-desktop sám od sebe. Akcelerovanou grafiku jsem zatim nezažil (jelikož mám trošičku problematický hardware ati radeon 9100 a v suse 10.2 mi nechodí). Trošičku mě ovšem naštvalo aktualizování software. Automatické vyhledávání tak nějak nechtělo naskočit tak jsem použil návod (přes konzoli) z www.mandriva.cz. Nějakou dobu to trvalo, naházel jsem tam i plf repo. Při aktualizaci mě to nabídlo i aktualizaci jádra, ovšem na výběr bylo asi 9 balíčků s jádry různých verzí 17,20,21 ale všechny označené jako devel nebo src. Jeden z nich jsem teda vybral, pač jinak instalátor nechtěl pokračovat. V repozitářich mě, ale chyběl namátkou nový pidgin (byly tam jen nějaké starší verze gaim, normálně by mě nevadilo kopete, ale neustále shazovalo dekorátor oken). Čili, abych to srovnal se SuSE, co se týká grafiky (3d-d na mé konfiguraci Mandriva vede). Co se týká správy softwaru a i systému přijde mi lepší SuSE (používám smart, ale i s YaSTem to jde). Zatím to je ovšem jen první náhled na Mandrivu, určitě si s ní chvilku pohraju.
22.6.2007 19:06 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
no zdroje se ti asi moc nepovedly

root@localhost hawai]# rpm -qa | grep pidgin

pidgin-2.0.1-1mdv2007.1

Jinak gurpmi trošku švindluje, záleží na verzi ale bez chyby není ani jedno. Buď vyhazuje okna v kterých nejsou napsané žádné balíčky nebo se různě zasekává, doporučuji urpmi v konzoli a je klid.
Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
23.6.2007 00:19 alvyn | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Pravda, přidal jsem zbytek zdrojů a už je to v pohodě.
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 15:29 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Tyto problémy byly způsobeny hlavně nedostupností vnitřního formátu NTFS

chyba se vloudila: ne byly ale jsou. takhle to vypada joko kdyby MalyMekky spolupracoval v MDV, coz je po jejich prohlaseni dost ozehave tema :-)
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 22.6.2007 15:32 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ

která už sama o sobě má větší podporu HW díky začlenění proprietárních ovladačů pro grafické karty a některé typy modemů. České vydání navíc obsahuje místo standardních jednovrstvých DVD média dvouvrstvá, tj. cca 8 GB prostoru, což umožňuje na nosiče umístit mnohem více dat.

trosku me stve ze porad lide povazuji za zazrak ovladac na nvidii ktery je primo v distru. ptam se tedy: je zazrak ze je to v temer kazde slusne distro? treba i v DEBIANU, kde dejme tomu, by to clovek necekal? v komercnich distro je to OSTUDA kdyby to tam nebylo! a k DVD9: hmm a krome toho vam to docela zneprijemnuje a prodrazuje tvorbu kopii. pokud uvazujeme bezne pouziti: tedy nainstaluji, nastavim repozirare rpm do netu... je to rozhodne hloupost a zpomaluje to zbytecne rozjezd. naopak male cd s nejnutnejsim a zbytek se automaticky taha rovnou ze site...a navic automaticky aktualizovany... JOOO to by bylo neco! Podle vasich kriterii je tedy debian jeste lepsi... je na 3xDVD5 nebo je libo 21+2CD! mno myslim ze si taky stahnete jen netinstall 160MB, ne?
22.6.2007 16:14 Jinej Michal | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ono hodně lidí nemá rychlý internet, příp. dostatečně stabilní internet.. Navíc pro začátečníky je výhodné když mají všechno na instalačním médiu, i když se jim nepovde rozběhat internet mají nainstalovaný systém.
multi avatar 24.6.2007 16:52 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
+1
23.6.2007 08:18 tommz | skóre: 14 | Haviřov, Prostřední suchá, Říjnová 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Já jsem svůj Debian instaloval z 50MB businesscard ... nicméně pro člověka, který nemá přístup k rychlému internetu nebo žádnému, je to určitě docela výhoda, pokud má veškeré aplikace na instalačních médiích.
23.6.2007 19:55 luboš
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
moc jsem s mandrivou byl spokojen,jen mě štvalo že občas zatuhnul počítač a ač jsem se sebevíc snažil tento problém odstranit tak jsem s ním nepohl.Mandrivu jsem provozoval na počítači dell optiplex 800mhz a 256 RAM, nyní používám distro SAM linux, což je vlastně PClinuxOS-jeho odlehčená? verze, a jede fantasticky. Pokud bych někdy v budoucnu měl nový stroj, tak bych se k Mandrivě opravdu vrátil i když SAM linux je vynikající(vlastně je tam pár věcí z mandrivy a balíčkovací systém je z debianu).Mandriva,SAM linux,UBUNTU-jsou distra která na mě udělala opravdu dojem.
24.6.2007 21:40 Red Dog | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
To občasné zatuhávání, v mém případě při bootu, jsem odstranil smazáním veškerého obsahu adresáře temp v mém home. Pak už to šlapalo v pohodě a počítač netuhnul. Příčinou také mohlo být hledání serverů na automatické štelování hodin.
23.6.2007 21:49 piluk
Rozbalit Rozbalit vše Terminál
Příkazová řádka má jednu nevýhodu. Uživatel musí znát příkazy a jejich formulace. Kdyz je nezná, tak má příkazová řádka opačný efekt než u uživatele který je zná.

Klikací cesta může být delší,ale zvládne jí téměř každý protože vás vede za ruku.

To hlavní je možnost volby.
teekey avatar 26.6.2007 22:24 teekey | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
by me zajimalo, jak si autor clanku vyzkousel uspavani monitoru, protoze tohle v MDV2007.1 dost dobre pres klikatka nefunguje :(
29.6.2007 21:54 kolemjdoucí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Zdravím linuxáře Chtěl jsem se zeptat, je možné instalovat na nenaformátovaný disk? Mám koupený 160 Gb ATA disk, základní deska by ho měla zvládnout, jen by mě zajímalo, jestli jsou na instalačním médiu prostředky na formát a rozdělení disku. A jak by to běželo na grafárně AGP Get Force - 256 32 Mb? Dík
29.6.2007 22:47 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Hlava mi říká NE, ale pro jednou se slituju
1. Ano, je možné instalovat na nenaformátovaný disk. Ano, na instalačním CD/DVD jsou aplikace na rozdělení a formát disku.
2. Proč to proboha píšeš do tohoto vlákna ??
29.6.2007 23:20 kolemjdoucí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Protože když jsi napsal že ano, tak si tu Mandrivu zajdu koupit do Alfacompu a nainstaluji si ji.
30.6.2007 06:47 filo | skóre: 22 | blog: FiloBlog | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ve tvém původním příspěvku ale nebylo o Mandrivě ani slovo ;)
A jsi si jistý, že ti to opravdu sedne na veškerý HW ? Být tebou, tak bych trochu to nadšení brzdil, před koupí si stáhnul a vypálil Live ISO a vyzkoušel.
1.7.2007 12:29 kolemjdoucí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
To by šlo, jenže mně jde o tu instalační příručku. O linuxu nevím nic a při instalaci se určitě objeví plno háčků, které budou v příručče vysvětleny. A nechat instalaci v polovině, zase přehazovat disky, házet to třeba tady do diskuze a čekat třeba den, než někdo odpoví na třeba pro znalce úplnou prkotinu se mně nechce. Ta pětistovka zas tak moc není. Je ale možné, že nějaký jiný Linux bude pro mně vhodnější, nevím. Vyzkoušet nějakou úplně zdarma instalaci z internetu si můžu dovolit až budu ten Linux znát.
1.7.2007 15:04 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
livecd se neinstaluje ;-) proste se spusti z cdcka a jeto, nemusis mit ani zadnej disk, disk to na nic nepotrebuje, protoze je vsechno v tom CD :-)
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
1.7.2007 16:50 Kocuro Pablo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Zdar, zkus Ubuntu (prostředí Gnome), nebo Kubuntu (prostředí KDE). CD je ke stažení z netu, koukni na www.ubuntu.cz. V tomhle případě nebudeš příručku potřebovat a nemusíš se ničeho bát. Nároční znalci a chytrolíni prominou, osobně jsem používal Mandrake10.1, potom Mandrivu 2007 na PC PIII 784 MHz, 512 MB RAM a v pohodě! Ale jak jsem vyměnil PC za nový 64 bitový, Mandrivu jsem už pořádně nerozchodil. Na verzi 32 bit nechtěly mi fungovat zdroje sotfwaru a pořád problémy se závislostma v balíčcích a hlavně nešla zvukovka. Na verzi 64 bit navíc nešla Opera. Sice u desky je na CD binární kód, ovladač pro Linux, ale do tohohle se mi nechtělo! Příručka mi moc nepomohla. Tak jsem zkusil Ubuntu a Kubuntu a nakonec jsem zůstal u Ubuntu a naprosto v pohodě! Pokud budeš mít zájem, napiš mi na mail a já ti rád popíšu další svoje zkušenosti, co by se Ti mohly hodit. Ať s Mandrivou, nebo s K/Ubuntu, ten jsem instaloval různě na 4 počítače, navíc na nich je i jeden komerční operační systém a dělej se vzájemně o oddíl ve FAT32. Možná je to nevhodný příspěvek v diskuzi pod Mandrivou, ale nedalo mi to, je to odpověď Tobě. Samosebou očekávám, že se sesypou hlasy, jaká jsem lama a tak, co jsem neudělal, co naopak špatně. Ale to je život. P.
1.7.2007 16:52 Kocuro Pablo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Ještě dodávám, myslel jsem si taky, až to budu znát, že můžu stáhnout nějakou distribuci z internetu. Ale potřeba to není.
4.10.2007 21:06 Peter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Som rad, ze som docital az sem. Toto som potreboval pocut - citat. Tiez som v linuxe uplny lama a rad by som uz konecne skusil aj nieco ine, ako okna, i ked CAD uplne nepusti :( Vdaka
5.11.2007 21:37 J.-T.S.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mandriva Linux 2007.1 CZ
Já když připojím MP3 přehrávač či flash, tak se mi právě nic neobjeví. Kde to mohu nastavit?? Mám Mandriva Linux 2008 nebo 2007.1 obojí staženo z http. V ovládacím centru jako hardware není uvedeno ani jedno.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.