abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1

    30. 11. 2005 | Pavel Tišnovský | Recenze | 29658×

    Začíná krátký seriál, ve kterém se budeme zabývat principem tvorby myšlenkových map a také způsoby jejich použití při praktické práci. Také si podrobně popíšeme aplikaci FreeMind určenou pro práci s myšlenkovými mapami.

    Obsah

    1. Co jsou to myšlenkové mapy, jejich praktický význam
    2. Aplikace FreeMind se představuje
    3. Instalace aplikace FreeMind
        3.1 Java Runtime Environment 1.4
        3.2 Instalace na všech unixových systémech
        3.3 Instalační balíčky pro vybrané distribuce Linuxu
        3.4 Instalace na systémech Microsoft Windows
    4. Obsah dalšího pokračování tohoto seriálu

    1. Co jsou to myšlenkové mapy, jejich praktický význam

    V současné době jsme svědky změny přístupu větších i menších technologických firem k vývoji nových výrobních postupů a technologií. Dříve zcela běžná (a mnohdy velmi rozsáhlá) vývojová oddělení, z nichž se každé zabývalo specifickým oborem, pomalu ztrácí svůj význam. Místo nich nastupují expertní týmy, které jsou dočasně vytvořeny pro vyřešení nějaké problematiky. Po ukončení vývoje či výzkumu jsou většinou tyto týmy rozpuštěny a jejich členové se začnou věnovat (například v dalším týmu) jiné problematice. Týmy jsou mnohdy složeny tak, aby se v nich nacházeli odborníci mnoha profesí. Má to svoje nesporné výhody, například v tom, že se mohou opustit některé "vyjeté koleje", ke kterým typicky tíhnou klasicky pojatá vývojová oddělení s pevně danou hierarchií a postupy. Na druhou stranu může nastat problém s předáváním informací mezi lidmi mnoha (značně) odlišných profesí a názorů - z tohoto důvodu byly a do dnešní doby jsou hledány postupy a techniky pro vylepšení a urychlení komunikace.

    Také práce expertních týmů probíhá poněkud jinak, než bývalo v minulosti běžné. Velký důraz je zde kladen na interakci mezi členy - většinou se členové týmu schází na společných jednáních, na kterých se vede buď neřízená či řízená (moderovaná) diskuse, mnohdy označovaná dnes velmi populárním termínem brainstorming (tento termín s oblibou používají manažeři, i když mnohdy neznají jeho přesný význam). Při brainstormingu jednotliví členové týmu přichází se svými nápady a idejemi, které jsou buď přímo rozvíjeny nebo odloženy na pozdější projednání. Při tomto principu komunikace, kde se nepostupuje podle předem známé osnovy, je velmi důležité, aby byly vyslovené myšlenky vhodnou formou zaznamenány, a to co nejrychleji, bez zbytečného zdržování řešitelského kolektivu.

    Jednou z forem nelineárního zápisu (či znázornění) informací jsou i myšlenkové mapy, jejichž princip navrhl Tony Buzan. Principem myšlenkových map je volný zápis klíčových slov, celých textů, obrazů a dalších informací. Důležité je, že tyto základní "informační bloky" jsou navzájem propojeny pomocí vizuálních spojů a tvoří tak graf - většinou se jedná o strom, v některých případech jsou však dovoleny i další vazby mezi uzly grafu, které čistou stromovou strukturu narušují. Myšlenkové mapy značným způsobem rozšiřují možnosti textových editorů, ve kterých je umožněn pouze lineární zápis. Stejně jako vlastní zápis nových informací je důležitou vlastností myšlenkových map i způsob jejich prohlížení. Jednotlivé uzly je totiž možné skrývat a znovu rozbalovat. Pokud je nějaký uzel skryt, jsou automaticky skryty i všechny jeho poduzly. I s velmi složitou myšlenkovou mapou je tak možné manipulovat i na relativně malé obrazovce.

    Použití myšlenkových map však není omezeno pouze na brainstorming, díky skrývání uzlů se tyto mapy hodí i pro záznam a utřídění myšlenek jednoho samostatně pracujícího či studujícího člověka. Vhodné je například použití myšlenkových map při studiu; klasické poznámky se totiž u složitější látky stávají neefektivní. Některé firmy také pomocí myšlenkových map zaznamenávají postupy pro své technické pracovníky - uvádí se, že takto použité myšlenkové mapy mají po vytištění mnohdy plochu několika metrů čtverečních. Někteří uživatelé (včetně mne) používají aplikace určené pro myšlenkové mapy také pro tvorbu hierarchických databází.

    Na tomto místě je vhodné si uvědomit poměrně značný rozdíl mezi vytvářením myšlenkových map (které jsou do značné míry hierarchicky organizované) a vesměs chaotickým psaním poznámek ve stylu aplikace One Note, i když i tento typ aplikací má zcela jistě své uplatnění. Předností myšlenkových map je to, že již při jejich vytváření je uživatel nucen do přesnějšího členění informací - tato počáteční námaha se však několikanásobně vrátí při vyhledávání či dalším zpracování informací.

    Obrázek 1: Ukázka myšlenkové mapy
    Obrázek 1: Ukázka myšlenkové mapy

    2. Aplikace FreeMind se představuje

    V tomto seriálu budu paralelně popisovat dvě verze aplikace FreeMindu. První popisovanou verzí je FreeMind 0.7.1, druhou verzí aktuální FreeMind 0.8.0 (tato verze čirou náhodou vyšla 6. 9., tj. v den mých narozenin :-). Každá z popisovaných verzí má své použití. Verze 0.7.1 zabírá po instalaci na disku cca 600 kB, takže ji například lze stále nosit s sebou na disketě. Také paměťové nároky verze 0.7.1 jsou nižší a rychlost spouštění naopak vyšší než u verze aktuální. Verze 0.8.0 naproti tomu přináší některé další možnosti při vytváření a editaci myšlenkových map, zejména operaci Undo, která v předchozí verzi citelně chyběla. Také byly do značné míry rozšířeny možnosti importu a exportu dat, dodána vícejazyčná verze (o některých problémech s českým překladem se zmíním později) a opraveny některé nedostatky. Vzhledem k tomu, že se při importech a exportech dat používají další přibalené knihovny, je verze 0.8.0 již objemnější - podle požadované konfigurace se objem nainstalovaných dat pohybuje mezi 2,7 MB po cca 8 MB, takže přenos na disketách zde ztrácí svoji efektivitu.

    Obrázek 2: Splashscreen aplikace
FreeMind
    Obrázek 2: Splashscreen aplikace FreeMind

    3. Instalace aplikace FreeMind

    Jednou z předností programu FreeMind je, zejména ve starší verzi 0.7.1, malá velikost instalačního balíku a současně velmi jednoduchá instalace - ovšem pouze za předpokladu, že na daném počítači je již korektně nainstalované běhové prostředí jazyka Java pro programy přeložené do javovského bytekódu (jedná se o takzvané JRE - Java Runtime Environment). Na mnoha instalačních CD s Linuxem, nebo na stránkách nabízejících balíky aplikací, je k dispozici hned několik běhových prostředí různé kvality, většinou však díky (stále) nevhodně formulovaným licenčním podmínkám chybí originální JRE od firmy Sun. Toto prostředí, pod kterým byl FreeMind testován, je však k dispozici k volnému stažení pro všechny významné platformy přímo na internetových stránkách výrobce http://java.sun.com/j2se. V následujících podkapitolách si popíšeme, jakým způsobem je možné FreeMind instalovat a poté spouštět na různých operačních systémech a platformách. Kromě JRE od firmy Sun Microsystems lze samozřejmě použít i jiné JRE, ovšem s tou podmínkou, že jsou pro něj dostupné knihovny se stejnou funkcionalitou, jako pro Sunovské JRE 1.4.

    3.1 Java Runtime Environment 1.4

    Jak již bylo řečeno v předchozím odstavci, je nutnou podmínkou pro úspěšné provozování FreeMindu instalace běhového prostředí jazyka Java - tzv. JRE čili Java Runtime Environment. V tomto prostředí jsou interpretovány programy přeložené do javovského bytekódu. FreeMind vyžaduje, aby byla nainstalováno JRE verze alespoň 1.4, což může na některých platformách způsobovat problémy. Například na starších počítačích s nainstalovanou první verzí Microsoft Windows 95 není možné JRE 1.4 úspěšně provozovat, proto zde nefunguje ani FreeMind (částečně pomáhá instalace staršího JRE a nahrazení balíků s knihovnami získanými z vyšší verze). V současné době je k dispozici i JRE verze 1.5 - i tuto verzi je samozřejmě možné použít, FreeMind s ní spolupracuje bez problému. Na starších verzích JRE FreeMind buď nepracuje vůbec nebo s chybami. Je to trošku škoda, protože například JRE verze 1.1.8 je/byla poměrně oblíbená (zejména vzhledem k velikosti a stabilitě).

    3.2 Instalace na všech unixových systémech

    Pro obecné unixové systémy, které nemusí obsahovat žádný systém balíčků, jsou určeny předkompilované binární soubory, které jsou na domovské stránce programu k dispozici zabalené pomocí utility zip do jednoho archivního souboru. Pro verzi 0.7.1 existuje pouze jeden archivní soubor, verze 0.8.0 je dostupná ve dvou archivech, které se liší tím, které knihovny (a tím pádem i funkce) obsahují. Základní verze má velikost cca 3 MB, plná verze potom 8 MB. Verze se liší podle toho, zda podporují vektorový souborový formát SVG. Po rozbalení jednoho z archivů vznikne adresářová struktura, v níž se (mimo jiné) nachází i soubor freemind.jar, který je možné spustit pomocí následujícího příkazu (samozřejmě za předpokladu, že je nainstalované JRE):

    java -jar freemind.jar

    Poznámka: soubory typu .jar jsou ve skutečnosti také archivy ve formátu ZIP (nebo v nezkomprimovaném formátu). Po rozbalení archivu freemind.jar zjistíme, že mimo přeložených javovských tříd obsahuje i několik souborů s koncovkou .properties. V těchto souborech jsou v několika jazycích zapsány řetězce používané při zobrazování všech textů v grafickém uživatelském rozhraní. Editací těchto souborů a následným zpětným vytvořením archivu freemind.jar (například pomocí utility jar či zip) je možné například dokončit překlad české verze (v současnosti je v novější verzi proveden překlad cca dvou třetin všech textů).

    3.3 Instalační balíčky pro vybrané distribuce Linuxu

    V současné době jsou oficiálně k dispozici instalační balíčky pro dva linuxové balíčkovací systémy - Red Hatu a Debianu. Přímo na oficiálních stránkách FreeMindu (freemind.sourceforge.net) jsou odkazy na stránky obsahující tyto instalační balíčky. Po stažení daného souboru, který má podle verze a typu balíčkovacího systému jméno freemind_0.8.x-1_all.deb nebo freemind-0.8.x-1.noarch.rpm je možné FreeMind nainstalovat obvyklým způsobem. Je však zapotřebí dát pozor na to, že verze 0.8.0 obsahuje v balíku pouze základní program, přičemž knihovny pro rozšíření možnosti aplikace (například pro export do vektorového formátu SVG) jsou uloženy ve zvláštním balíku.

    Obrázek 3: FreeMind 0.8.0 na Linuxovém desktopu
    Obrázek 3: FreeMind 0.8.0 na Linuxovém desktopu

    3.4 Instalace na systémech Microsoft Windows

    Instalace na operačních systémech Microsoft Windows probíhá velmi jednoduše. Stačí spustit stažený instalační program, který se pouze zeptá na umístění spustitelných i datových souborů aplikace, asociaci se soubory s koncovkou .mm a umístění ikony s programem na pracovní plochu. Instalační program je na výše uvedené oficiální stránce dostupný jak pro verzi 0.7.1 (cca 750 kB), tak i pro verzi 0.8.0 (3 MB bez podpory SVG a 8 MB s podporou SVG). Po instalaci je možné ušetřit místo na disku tak, že se smaže obsah podadresáře backup - tento podadresář totiž obsahuje přesnou kopii právě nainstalovaného celého balíku.

    Na třicetidvoubitových systémech Microsoft Windows je možné pro spouštění aplikace FreeMind použít spustitelný soubor nazvaný jednoduše FreeMind.exe. Tento soubor interně nedělá nic jiného, než je spuštění javovské aplikace umístěné v balíku FreeMind.jar. Jedná se o aplikaci s grafickým uživatelským rozhraním, pro jejíž běh se nemusí vytvářet nové konzolové okno. Alternativně je možné FreeMind spustit jedním z následujících příkazů, u nichž se přímo zavolá interpreter Javy java nebo GUI verze interpreteru javaw se zadaným balíkem obsahujícím všechny .class soubory:

    java -jar freemind.jar
    javaw -jar freemind.jar

    Interpreter si v balíku automaticky vyhledá metodu public static void main, kterou spustí. Pokud při spouštění či běhu FreeMindu dochází k potížím, je nejvhodnější aplikaci spouštět pomocí interpreteru java (nikoli javaw nebo pomocí souboru FreeMind.exe) a přečíst si případné chybové hlášky přímo z konzole, případně provést přesměrování do logovacího souboru.

    Obrázek 4: FreeMind 0.8.0 na systému Microsoft Windows 98
se 'systémovým' skinem
    Obrázek 3: FreeMind 0.8.0 na systému Microsoft Windows 98 se "systémovým" skinem

    Obrázek 5: FreeMind 0.8.0 na systému Microsoft Windows 98
se skinem 'Metal'
    Obrázek 5: FreeMind 0.8.0 na systému Microsoft Windows 98 se skinem 'Metal'

    4. Obsah dalšího pokračování tohoto seriálu

    V dalším pokračování tohoto seriálu si popíšeme pracovní prostředí aplikace FreeMind spolu s nejdůležitějšími ovládacími prvky.

           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Brabi avatar 30.11.2005 00:42 Brabi | skóre: 8 | blog: Fiend's records | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1

    Freemind jsem používal, pak jsem ale objevil kouzlo tužky a papíru a už na ně nedám dopustit ;-) Nicméně pokud bych chtěl zachytit složitější strukturu, popřípadě zajistit, aby se z mých poznámek mohl kochat i někdo jiný než já, určitě bych Freemind opět použil.

    Freemind se mi ale zdá na ovládání tak intuitivní, že seriál o něm je z mého pohledu lehce nadbytečný.

    P.S. Je třeba opravit link na www Freemindu v článku.

    Pets are always a great help in times of stress. And in times of starvation too, o'course.
    30.11.2005 07:13 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Opraveno, chybel http: prefix.

    Jinak nevyhoda, ze se neco nevleze na disketu, je v dnesni dobe ponekud mimo. Pouzili jste nekdo v tomto tisicileti disketovou mechaniku? Ja jeste ne. :-) Na prenos dat se pouzivaji USB flash disky a pak par mega neni problem.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    30.11.2005 07:56 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Pouzili jste nekdo v tomto tisicileti disketovou mechaniku?
    Pouzil... nastesti to dopadlo dobre (pred par lety bych se nedivil..., ale dneska). Kupovivu to jeste porad funguje.
    never use rm after eight
    30.11.2005 15:11 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    No, ja si data jeste na disketach nosim. "Cestuji" mezi vice pocitaci a pokud se neco vleze na disketu, je prenos porad zdaleka nejrychlejsi ;-)))

    Mnohem vic toho mam na klicence (Flash disk) a na serveru pristupnem pres scp, ale ta disketa je porad nejrychlejsi.
    30.11.2005 19:53 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    AD disketa - jednou, musel, neúspěch.
    3.12.2005 09:17 lukas.ramlich | skóre: 3 | blog: linux_a_ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Minulý týden jsem byl někomu nastavovat počítač. "Hele, když už jsi tady, musíme ukázat finančáku účetnictví a chtějí to od roku 99, zálohy jsou v téhle krabici...". Přináší kupu disket.

    Nejde.

    Nejde.

    Nejde.

    ..

    ..

    ..
    3.12.2005 21:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Mám vypozorováno, že diskety se musí používat. Když se nepoužívají, tak přestanou fungovat, i když předtím fungovaly bezvadně.
    Quando omni flunkus moritati
    Marián Kyral avatar 1.12.2005 13:52 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Pouzili jste nekdo v tomto tisicileti disketovou mechaniku? Ja jeste ne. :-).
    Minulý týden jsem přidával do kompu disk, tak jsem ji vymontoval. Jen tam překážela a disky se teď alespoň lépe chladí :-)
    1.12.2005 15:24 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Trosku vam zavidim, ja se zatim bez disketovky neobejdu. Ale zase to ma vyhodu v tom, ze kdyz prijdu k cizimu komplu, nemusim se valet pod stolem a hledat pripojku pro USB (a o ovladacich na nektere OS ani nemluve, to abych s sebou jeste nosil CD-cko :-)))
    14.12.2005 12:49 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Tak, tak. A ještě tak kdyby šel udělat adaptér pro flash disk do disketovky jako je kazeta pro linkový vstup do autorádia :-)
    16.12.2005 10:26 zz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    tak to existuje ale nie na USB disky ale na niektore flash media
    30.11.2005 16:27 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Pravda je, ze takovy papirovy denicek nebo "poznamkovaci papir" = silene vicebarevne a vicesmerne pokreslena A4 pod klavesnici:-) se nekdy neda nicim jinym nahradit, ale pro vetsi veci a myslenkove mapy, na kterych se pri vyvoji dela hodne oprav se papir stava neefektivni.
    elviin avatar 30.11.2005 08:35 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Hezky clanek. Nesouhalsim s Brabim, ze je to serial nadbytecny. Tuzka a papir je dobra jen do te doby, nez je potreba svou myslenku nekomu predat, vetsinou elektronickou formou. A jsou tu problemy: a) moje pismo je neprenostitelny, b) vzdy to skonci u textaku. A myslim si, ze textak a grafika nemaji stejnou vyjadrovaci schopnost. Proc?

    Problem textaku(-oveho dokumentu) je, ze nuti ctenare sledovat myslenky a pochopit problem jen "jednim smerem" - seriove. Je kladen duraz na presnost vykladu symbolů.

    Grafika naopak dovoluje ctenari zvolit "smer pochopeni problemu", podle libosti - nspr. freemind, use case. Neni nutne presne interpretovat symboly.

    Prvni pristup(textak) ma ale i sve vyhody. Ostatne to je duvod proc je napr. linuxovy prikazovy radek tak uspesny. Protoze jsou na nem prikazy vykonavany pouze seriove, problem lze resit jen jednim smerem. Prikazy muzu napsat do textaku a kolega je bude snadno reprodukovat.

    Naopak gui je vhodne jen u tech problemu, ktere lze resit ruzne, napr. kresleni grafiky, use case, uml, freemind, ... Wokna zustala u tohoto principu reseni problemu, coz prerostlo v nechutne "gui orgie" a nasledne je kolega zoufaly, ze si musi na vykonani prikazu pamatovat 3. polozku v 5. menu na 31. zalozce.

    Ad freemind (1)By mne zajimalo, jestli se tam daji nejak zapsat zavislosti jednotlivych myslenek? I pres to, ze nevim, jak budou vypadat detaily jednotlivych casti, a jestli ty casti vubec zustanou v navrhu, stejne muzu uz dopredu rici, jak mezi sebou souvisi.

    (2)Lze nejak odlisit priority "myslenek"? V pripade, ze pri reseni problemu mam dve myslenky, a zatim nejsem rozhodnuty, co je dobrou volbou?
    30.11.2005 11:24 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Jak lze tuto aplikaci pouzivat v pracovnich skupinach kde vice lidi pracuje na stejnem problemu? Libilo by si mi neco jako je FeeMind, ale zalozene na wiki nebo necem podobnem. Samostatna aplikace a jeste s umyslem nekde nejak prenaset data po disketach(!) je divna v dobe kdy vetsina lidi co neco takoveho potrebuje je on-line a casto rozdrobena na ruznych mistech.
    30.11.2005 15:15 b.passinger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    to by snad nemel byt velky problem...

    - wikiovat(verzovat) page uz wiki umi samo o sobe

    - propojovat je odkazy taky

    takze uz jen nastavba ktere z toho generuje neco jako site-mapu, ale vektorovou... jeste ze uz SVG klepe na dvere ...
    30.11.2005 15:23 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Nova verze FreeMindu uz do SVG generuje. Pouzivaji na to Batik a celkem jim to slape (i kdyz ten vysledny soubor by se dal jeste o dost zmensit, ale to je problem versiny SVG exportu :-)
    30.11.2005 11:57 1 | blog: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Jak na verzování (team working na problému) s FreeMind?
    1
    30.11.2005 15:08 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Format dokumentu, ktere lezou z FreeMindu je zalozen na (textovem) XML, takze by verzovanim nemel byt problem. Citelne to IMHO moc neni, protoze to zapisuje znaky s diakritikou pomoci Unicode pozic, ale delat se s tim da.
    1.12.2005 09:26 1 | blog: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Takže to předpokládá CVS nebo něco jiného, kam ukládat mm soubory...
    1
    Daniel Kvasnička ml. avatar 1.12.2005 10:46 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    pekny clanek. prave jsem kvuli bakalarce nainstaloval Kdissert a staci. A sedi mi do KDE ;-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    1.12.2005 13:05 tim kutil taylor
    Rozbalit Rozbalit vše pro windows
    safra - instalator do windows chce admin rava - nechapu na co mu sou s javou, sucks.
    1.12.2005 14:52 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pro windows
    Kašli na instalátor a vem zip verzi, tam nepotřebuješ mít žádný práva :-).
    1.12.2005 15:23 tisnik | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: pro windows
    To je vylozene problem toho .... instalatoru. Opravdu staci rozbalit zip verzi a bud primo spoustet jar-ko, nebo pouzit ten dodavany .exe.

    ps: zajimave je, ze po vsech tech instalatorech i MS propaguje "instalaci" typu XCOPY :-)
    2.12.2005 10:34 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Článek je supr, akorát musím konstatovat, že jelikož mi Freemind na FC3 pořád nestartuje (asi mám starší verzi J2RE), koukl jsem se po alternativách a zmiňovaný Kdissert nevypadá vůbec špatně a další varianta Vym bude pro mně osobně (nechce se mi instalovat nové J2RE -- na HDD mého notebooku není zase tolik místa, abych si mohl dovolit plýtvat) asi nejlepší, už proto, že se to bude dobře pamatovat (spustím vim a pak vym :-D)
    θηριον ειμι
    2.12.2005 19:39 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Musím se okomentovat :-) Vym sice podle homepage vypadá dobře, ale realita je poněkud jiná. Malé možnosti exportu a odpudivý vzhled, stejně jako poměrně úzký výběr funkcí jej uvrhl v moji nemilost. Přecejen jsem rozchodil J2RE a jsem s FreeMindem velice spokojen...
    θηριον ειμι
    6.12.2005 11:38 DAvid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Pěkný začátek, gratuluji.
    19.10.2008 19:58 Miloš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    Freemind je fajn pro začátek. Má však muchy a to i technické. každý komu zachutnaly myšlenkové mapy a začaly se jim věnovat více, mají i vyšší požadavky na SW. Postupně jsem přešel na profesionální SW a nemůžu si je vynachválit. Možnosti jsou velké i když cena není nejlepší. O myšlenkových mapách se můžete dočíst i na www.mindmaps.cz
    Shadow avatar 16.6.2009 20:19 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Myšlenkové mapy a aplikace FreeMind - 1
    A ten profesionální software, to je svobodný software pro unixové systémy (nebo alespoň GNU/Linux)? Nebo je to proprietární MS-only záležitost? A oproti Freemindu, co konkrétně uživateli přináší, kromě tedy toho, že se jedná o "profesionální" software?
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.