abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 05:55 | Komunita

Byla vydána vývojová verze 3.2 softwaru Wine (Wikipedie), tj. softwaru, který vytváří aplikační rozhraní umožňující chod aplikací pro Microsoft Windows také pod GNU/Linuxem. Z novinek lze zdůraznit například podporu HID gamepadů. Aktuální stabilní verze Wine je 3.0, viz verzování. Nejistá je budoucnost testovací větve Wine Staging s řadou experimentálních vlastností. Současní vývojáři na ní již nemají čas. Alexandre Julliard, vedoucí projektu Wine, otevřel v diskusním listu wine-devel diskusi o její budoucnosti.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 16:55 | Komunita

Do 22. března se lze přihlásit do dalšího kola programu Outreachy (Wikipedie), jehož cílem je přitáhnout do světa svobodného a otevřeného softwaru lidi ze skupin, jež jsou ve světě svobodného a otevřeného softwaru málo zastoupeny. Za 3 měsíce práce, od 14. května do 14. srpna 2018, v participujících organizacích lze vydělat 5 500 USD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
17.2. 15:44 | Komunita

Nadace The Document Foundation (TDF) zastřešující vývoj svobodného kancelářského balíku LibreOffice dnes slaví 6 let od svého oficiálního vzniku. Nadace byla představena 28. září 2010. Formálně ale byla založena až 17. února 2012. Poslední lednový den byl vydán LibreOffice 6.0. Dle zveřejněných statistik byl za dva týdny stažen již cca milionkrát.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
17.2. 04:44 | Bezpečnostní upozornění

CSIRT.CZ upozorňuje, že byla vydána nová verze 1.2.3 svobodného routovacího démona Quagga (Wikipedie) přinášející několik bezpečnostních záplat. Při nejhorší variantě může dojít až k ovládnutí běžícího procesu, mezi dalšími možnostmi je únik informací z běžícího procesu nebo odepření služby DoS. Konkrétní zranitelnosti mají následující ID CVE-2018-5378, CVE-2018-5379, CVE-2018-5380 a CVE-2018-5381.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
17.2. 00:22 | Pozvánky

V sobota 7. dubna proběhne v Brně na FIT VUT nekomerční konference Security Session '18 věnovaná novinkám a aktuálním problémům v oblasti bezpečnosti mobilních a informačních technologií. Organizátoři vyhlásili CFP. Návrhy přednášek a workshopů lze zaslat do 4. března. Spuštěna byla registrace.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
16.2. 23:55 | Nová verze

Byla vydána verze 1.10 programovacího jazyka Go (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Zdůraznit lze vylepšené cachování buildů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.2. 22:55 | Komunita

V sobotu 21. dubna proběhne v Bratislavě na Fakultě informatiky a informačních technologií STU konference Bratislava OpenCamp 2018. Organizátoři vyhlásili CFP. Návrhy přednášek a workshopů lze zaslat do 10. března. Spuštěna byla registrace.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
15.2. 21:22 | Nová verze

Byla vydána verze 1.24 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Z novinek vývojáři zdůrazňují nový nástroj rustfmt pro reformátování zdrojových kódů dle požadovaného programovacího stylu a inkrementální překlad. Více v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust By Example.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
15.2. 13:00 | Komunita

Desktopovému týmu Ubuntu by se hodilo více informací o desktopech uživatelů Ubuntu. V diskusním listu ubuntu-devel byl k diskusi předložen návrh řešení a seznam odesílaných informací. Ve výchozím stavu by mělo být odesílaní informací povoleno. Uživatel by měl mít možnost odesílaní kdykoli jednoduše zakázat [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
15.2. 05:55 | Komunita

V úterý 13. února vypršela platnost posledního patentu US 7,334,248 souvisejícího s MPEG-2 [Hacker News].

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
Který webový vyhledávač používáte nejčastěji?
 (3%)
 (27%)
 (62%)
 (3%)
 (3%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
Celkem 355 hlasů
 Komentářů: 34, poslední 14.2. 18:44
    Rozcestník

    Vložit další komentář
    hajma avatar 19.10.2007 00:31 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    ta tabulka je docela zavádějící. Verze jádra v MDV2008 je 2.6.22.9. Mandriva má live CD, ze kterého lze provést instalaci. Jmenuje se One. Mandriva přehrává MP3 přímo v instalaci. Mandriva má 3ddesktop přímo v instalaci. Jako správce balíčků by měl být uveden i rpmdrake, což je gr. nástavba nad urpmi.
    21 promarněných znaků
    19.10.2007 08:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ty údaje u Mandrivy, které zmiňuješ, prostě ještě nebyly vyplněny. Že je políčko prázdné, neznamená, že by to distribuce neměla/neuměla - znamená to, že ten údaj ještě nebyl zadán. Na základě tvého komentáře jsem to doplnil. Až vyjdou recenze dalších dister, zase tabulku doplníme.
    19.10.2007 19:10 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Mozna by bylo lepsi tu tablku neuvadet u primo u clanku, ale dat ji do samostatneho clanku, ktery by se prubezne aktualizoval.
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    19.10.2007 21:29 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Osobně bych jí radši viděl u každé recenze distribuce, můžu se hned podívat jak je na tom v porovnání s ostatními, aniž bych tu tabulku musel hledat někde po serveru...
    20.10.2007 13:20 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    ta tabulka je docela zavádějící.
    Souhlasím. Přehrávání prop. formátů (MP3) ve standardní instalaci openSUSE 10.3 není zapotřebí doinstalovávat, jak uvádí tabulka.
    21.10.2007 11:17 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Přehrávání prop. formátů (MP3) ve standardní instalaci openSUSE 10.3 není zapotřebí doinstalovávat
    Podle zápisku Instalace kodeků v OpenSuse 10.3 to tak nevypadá... Konkrétně viz tento obrázek.
    21.10.2007 11:36 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    A nebylo by lepší si to nejprve vyzkoušet, když už o tom chce někdo psát? Já to udělal. Odkazovaný postup je pro lidi, kteří nedělali standardní instalaci a tu podporu si z DVD nenainstalovali. U CD asi proto, že nebyli připojení k Internetu. Případně pokud v Amaroku nechtějí používat Gstreamer s pluginem od Fluendo. Vysvětlovalo se to všude možně.
    21.10.2007 11:39 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Takže ta podpora přímo v instalaci je, a proto je tabulka zavádějící. A pokud si to někdo chce udělat jinak, tak pak má možnost to snadno doinstalovat.
    21.10.2007 14:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    A nebylo by lepší si to nejprve vyzkoušet, když už o tom chce někdo psát? Já to udělal.
    Já předpokládám, že autor článku, pod kterým je tato diskuze, to také udělal. Vycházím z toho, jaké údaje do tabulky uvedl.
    U CD asi proto, že nebyli připojení k Internetu.
    Pokud něco není přímo na instalačním médiu, ale je-li člověk připojený k Internetu, tak je možné to stáhnout, tak to lze docela výstižně popsat slovy "snadná doinstalace", ne?
    21.10.2007 14:35 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    A nebylo by lepší si to nejprve vyzkoušet, když už o tom chce někdo psát? Já to udělal.
    Já předpokládám, že autor článku, pod kterým je tato diskuze, to také udělal. Vycházím z toho, jaké údaje do tabulky uvedl.
    Takže záměrně vycházíte ze zavádějících údajů, na které tu neupozorňuji jenom já... :-(
    U CD asi proto, že nebyli připojení k Internetu.
    Pokud něco není přímo na instalačním médiu, ale je-li člověk připojený k Internetu, tak je možné to stáhnout, tak to lze docela výstižně popsat slovy "snadná doinstalace", ne?
    1. Na preferovaném standardním instalačním médiu (DVD) to je. 2. Instalační CD má během instalace přednastavené internetové repozitáře, z nichž se ta podpora automaticky stáhne a nainstlauje a je tak dostupná při prvním spuštnění systému. Pokud si to autor článku schválně vypnul nebo neměl přístup k Internetu, měl použít DVD a nepsat nesmysly.
    21.10.2007 14:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    1. Na preferovaném standardním instalačním médiu (DVD) to je. 2. Instalační CD má během instalace přednastavené internetové repozitáře
    Upravil jsem údaj v tabulce.
    21.10.2007 15:24 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Problém je v tom, co to je "přehrávání prop. formátů" a co znamená "MP3 a spol.". Ano, MP3 si třeba v Totemu lze díky kodeku od Fluenda bezproblému přehrát hned po instalaci. Instaluje se taky HelixPlayer nebo RealPlayer. Ale lze si přehrát třeba WMA? Myslím, že bez přidání cizích repozitářů ne. Myslím si tedy, že tak, jak je ta kolonka vyplněná, je ještě horší než byla, jednoduše proto, že narozdíl od té předchozí podle mě lže. Řádek tabulky bych nazval podpora pro multimédia a do jednotlivých políček uvedl, které formáty lze přehrát hned a které jinak - např. "snadná instalace" by mohl být krásný odkaz vedoucí např. na zápisek MVyskočila.
    21.10.2007 15:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    To souhlasím, tak by to bylo přesnější a užitečnější.
    21.10.2007 16:16 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    V tom případě bude lepší ten řádek spíše zjednodušit, než se pokoušet o vypsání všech možných proprietárních formátů. Omezil jsem to tedy na MP3 a doplnil odkaz.
    21.10.2007 16:31 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Kdyby to nebyl článek, ale záznam např. ve FAQ, tak by každému bylo hned jasné, že uvedené informace nemusí být vůbec úplné a že je může doplnit. Vypisovat všechny formáty jistě nemá smysl, stačí vypsat ty, po kterých lidi baží (a do toho FAQu je teda nejspíš vyplní :-)). Každý pochopí, že nejde a nemůže jít o kompletní výčet. Hlavní distribuce stejně nějakým způsobem podporují stejnou sadu formátů. Rozdíly nejsou v tom co ale v tom jak.

    Nevím, jestli by se vyplatilo, mít mechanismus jak vložit nebo připojit obsah např. FAQ do jiného obsahu i jinak než odkazem (aby byl v článku vždy stejný obsah jako ve faq), nenapadá mě, kde by se to využilo jinak, ale tady by se to hodilo.
    Ilfirin avatar 22.10.2007 12:05 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Navíc je tu problém, že Fluendo je k dispozici jen v gstreameru, takže když chci používat xine (KDE) tak mp3 podporu nemám. Jinak RealPlayer to přehrát taky umí sám, ale většina z nás ho na přehrávání moc použít nechce.
    Marek Stopka avatar 21.10.2007 17:35 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    V mém e-mailu bylo toto:
    přehrávání proprietárních formátů (MP3 apod.):
       - přímo v instalaci
       - snadné doinstalování
       - pomož si sám
    
    To apod. podle mě zahrnuje wmv, wma, quicktime,... a to jsou formáty, které ihned po instalaci NEJDOU. A prováděl jsem jednou instalaci z CD a jednou instalaci z DVD. A kde si vzal, že instalační DVD je nějak preferované?
    21.10.2007 17:44 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nezajímá mě, co bylo v e-mailu, ale co je publikováno a co si každý můžeš přečíst. Máte pravdu, že tyto formáty v isntalaci nejdou a lze je snadno doinstlaovat, ale pak tam nemáte psát MP3, protože to už pravda není a je to jedna z velkých výhod openSUSE, která nevím, proč by měla být v té recenzi a srovnávací tabulce opominuta. DVD média jsou přednastavenou zvýrazněnou možností na oficiáních stránkách a jsou jako první uváděna ve všech oznámeních, která jsem četl. Jsou prakticky rovnocenná s CD variantami, které mají předvolené online repozitáře (pokud se využijí).
    Marek Stopka avatar 21.10.2007 17:59 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ale v jakém pořadí je to napsáno na nějakých oznámeních je naprosto nerelevantní. A tou podporou přes fluendo bych se imo taky moc nechlubil... na přehrávání nějakých písniček v Amaroku to asi moc není.
    21.10.2007 18:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ale to, jak je to přednastaveno na strnkách pro stažen již relevantní je. Stejně jako to, že píšete zavádějící tabulky. To je prostě fakt a z toho se nevykroutíte.
    Marek Stopka avatar 21.10.2007 18:37 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Stojám si za svým, že podpora multimédií je v openSUSE dostupná po snadné instalaci. A nemám se z čeho vykrucovat.
    21.10.2007 18:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Máte. Z toho, že jste uváděl nedostupnost MP3 po instalaci, což není pravda.
    Marek Stopka avatar 21.10.2007 18:44 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Já uváděl nedostupnost multimédií.
    21.10.2007 18:46 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    V té závroce to bylo moc jasně uvedeno "MP3". Není co dodat.
    Marek Stopka avatar 21.10.2007 18:56 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    a taky tam bylo uvedeno atd ;-)
    Marek Stopka avatar 21.10.2007 18:56 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    sorry: apod.
    21.10.2007 19:10 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Přesto to tvrzení bylo neplatné.
    22.10.2007 11:50 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Jak je vidět, tak sis mou radu příliš k srdci nevzal :-(
    22.10.2007 13:21 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nechápu. To je na tomto serveru trestné upozorňovat na chyby? Kde to jsme? Stačí říct.
    22.10.2007 22:43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgarita

    Zobrazit komentář
    19.10.2007 00:43 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    LiveCD pro OpenSUSE 10.2 existuje v druhé RC verzi, během několika dní by měla být vydána konečná verze. Inspiraci pro tabulku lze čerpat i z Wikipedie.
    19.10.2007 01:35 CobrA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    mam openSUSE 10.3 uz od RC1 (pred tym som mal SUSE 10.1) a jedno obrovske zlepsenie (ktore nie je nijak vyrazne spomenute v clanku): konecne je zypper "pouzitelny" - svinzny, spolahlivy (az na maly problem s cache, ked vypisoval SQL chyby a nesli pridavat ani odoberat repozitare), na nb skoro vsetko pracuje out-of-box(dokonca aj webcam, a cochvila snad aj fingerprint) az na ovladanie jasu display-u (to som zatial neprisiel na to kde je problem...vo F8 T2 to islo) a to ze mi nikde nezobrazuje bootsplash (pri starte, pri shutdown, pri hibernacii, proste nikde) - mozno je to sposobene tym ze pri instalacii mi zle nastavil vga mod pre framebuffer, ale ani po nastaveni spravneho modu pre rozlisenie 1280x800 (v akom je ulozeny bootsplash) sa nezobrazuje
    19.10.2007 02:56 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ta tabulka by se měla rozhodně doplnit a rozšířit. Zatím je to polotovar.
    19.10.2007 07:52 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    ta tabulka - to je snad tisková chyba ne? jestli ne, tak viz. http://distrowatch.com/
    19.10.2007 08:10 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ta tabulka by se měla rozhodně doplnit a rozšířit. Zatím je to polotovar.
    Ano, je to polotovar - tak to bylo myšleno. Postupně ji budeme doplňovat a rozšiřovat.
    19.10.2007 07:30 vredy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ono to lze nainstalovat i na cosi s Athlon 700MHz /ram 256MB /hdd 6GB. KDE je i na takoveto sestave pouzitelne.
    Marek Stopka avatar 19.10.2007 14:36 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Používám na Pentium IV 2,4GHz, 256MB ram, 500GB+80GB HDD a nestěžuju si.
    AltOS avatar 19.10.2007 23:37 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Hehe, to je jak odpovidat kurakovi, ze si radeji das Marlborku, nez tabak Taras Bulba.

    Na 733MHz 256MB RAM mi beha malo co nove s KDE rychle.
    20.10.2007 09:50 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    No, ona rychlost procesoru a velikost pevného disku nemá na KDE takový vliv, jako velikost paměti a ta je u obou sestav stejná. Pokud by ten se slabším procesorem měl 512MB, tak by mu KDE běhalo lépe, než Marovi s papírově silnějším strojem.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    AltOS avatar 20.10.2007 19:43 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nnnnnnno. Mam to same distro na 566MHz 256 RAM a 733MHz 256 RAM a ten procesor tam je malinko znat.

    Jinak ale souhlasim, ze hlavni je v tomto pripade pamet.
    Marek Stopka avatar 20.10.2007 10:16 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    No hlavní problém je v tom, že jsem se v tom komentáři na který odpovídám přehlédl a četl jsem tam že je to na té sestavě nepoužitelné :-)
    21.10.2007 20:57 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    No aby to nebylo užitelné. Já to mám na 128MB RAM (mobilní P-II 3OO). Internet v Konqueroru, teď jsem něco psal v Kwordu (ale nebylo to bůhví co, ten program má co zlepšovat), Předtím jsem na tom měl Openoffice, ale musím nejdřív udělat místo na HDD (4GB), pak se k nim vrátím. Writer na tom byl docela zvládnutelný.

    A rozhodně BANZAI pro ty chudáky, kteří se dřeli s Yastem a libzyppem, protože teď už se dá instalovat sw i přes něj, ačkoliv parsování metadat je poměrně pomalé kvůli thrashování. Pak je však už yast sw manager normálně použitelný i přes nedostatek RAM, narozdíl od 10.2...

    P.S. pro misoMSy: Win XP na tom NB fungovaly skvěle (asi tak 70MB RAM volné pro práci), ale licence je licence...
    19.10.2007 08:19 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Velká škoda že jde pouze o další minirecenzi. Většina (všechny?) publikované informace jsou dostupné i na oficiálním webu projektu.

    Nešlo by u distribucí pro BFU (respektive pro takové lidi co potřebují pracovat a ne vždy mají čas na prolézání diskuzních fór a editaci konfiguráků) publikovat články typu "33 dní s Opensuse 10.3". Rád bych si vybral distribuci podle zkušeností a ne jen na základě několika obrázků, neúplné tabulky verzí sw a textu který má vyplnit prostor mezi obrázky.

    Pár postřehů:
    • Na nové start menu si asi nezvyknu
    • Když jsem si v Yastu nastavil přepínání klávesnice nic se neprojevilo. Musel jsem do ovládacích panelů KDE
    • Při přepínání klávesnice (alt+shift) se nevymění vlaječka (při zadávání hesel je to velmi nepříjemné)
    • Dvojklik na ikonu aplikace v titulku okna nezavře aplikaci
    • Nefunguje Kmobiletools s K750i přes bluetooth (http://www.suseportal.cz/kmobiletools)
    • Compiz Fusion je velmi nestabilní
    • Zdlouhavá kontrola repositářů je k u zoufání
    • Skype není v repositářích (v Kubuntu šlo naklikat Skype, Operu ...)
    • Sem tam nenaběhne wifi/bluetooth
    • Kerry asi nedokáže prohledat maily v TB
    K dalším věcem jsem se zatím nedostal.
    19.10.2007 10:13 erchamion
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    "Nešlo by u distribucí pro BFU (respektive pro takové lidi co potřebují pracovat a ne vždy mají čas na prolézání diskuzních fór a editaci konfiguráků) publikovat články typu "33 dní s Opensuse 10.3". Rád bych si vybral distribuci podle zkušeností a ne jen na základě několika obrázků, neúplné tabulky verzí sw a textu který má vyplnit prostor mezi obrázky."

    K tomu bych se s dovolenim pripojil.
    freshmouse avatar 19.10.2007 10:40 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nešlo by u distribucí pro BFU (respektive pro takové lidi co potřebují pracovat a ne vždy mají čas na prolézání diskuzních fór a editaci konfiguráků) publikovat články typu "33 dní s Opensuse 10.3".
    Dej mi den, dva, možná tři.
    19.10.2007 11:22 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nebylo by lepší počkat aspoň do toho 7. listopadu? :-)
    freshmouse avatar 19.10.2007 12:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    :-)
    19.10.2007 11:24 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Na nové start menu si asi nezvyknu

    Ani nemusíte. Klikněte pravým tlačítkem myši na chameleona a levým na položku "přepnout do KDE stylu nabídky".

    19.10.2007 11:57 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Díky, ale jestli se nepletu tak v budoucnu (KDE4) staré menu nebude. Proto ten povzdech :-(
    19.10.2007 13:18 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Že by námět na preventivní RFE? Až vyjde alfa 11.0, mohlo by už být pozdě…
    19.10.2007 19:30 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nešlo by u distribucí pro BFU (respektive pro takové lidi co potřebují pracovat a ne vždy mají čas na prolézání diskuzních fór a editaci konfiguráků) publikovat články typu "33 dní s Opensuse 10.3
    Vsadím se, že určitě šlo. Totiž kdyby je někdo napsal... ;-)
    20.10.2007 13:33 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Skype není v repositářích (v Kubuntu šlo naklikat Skype, Operu ...)
    Balíček Skypu pro openSUSE 10.3 je k dipozici na oficiálních stránkách. Opera je v repozitáři non-oss, lze ji nahrát již při instalaci systému.
    21.10.2007 09:11 13th.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Skype je síce na oficiálnej stránke aj pre openSuse, ale nainštalovať sa nedal, lebo počas inštalácie spadne inštalátor.
    21.10.2007 13:42 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    To ale lze jen velmi těžko považovat za chybu distribuce… Mně třeba na jednom počítači (na druhém ne) pod 10.3 segfaultuje VMware (Workstation 6.0.1 i Server 1.0.4), ale ani na chvíli mne nenapadlo vinit z toho distribuci.
    Ilfirin avatar 21.10.2007 22:07 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Jak psal Michal výše, je to diskutabilní. Mě se Skype nainstaloval z onoho balíčku bez keců a ještě do 64bitové distribuce i se závislostma (YAST mi stáhl 32bitovou verzi QT4). Takže... těžko říct, co za to mohlo.
    19.10.2007 08:19 Mufák
    Rozbalit Rozbalit vše Podpora pro MP3
    Podpora pro MP3 je přímo v distribuci (fluendo gstreamer plugin), není potřeba nic stahovat.
    19.10.2007 10:17 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podpora pro MP3
    V openSUSE je fluendo hned po instalaci? Normálně se za něj platí, tak by bylo skvělý, kdyby to do openSUSE protlačili. Jenom doplním, že Mandriva má fluendo gstreamer plugin dostupný v PowerPacku.
    19.10.2007 14:04 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podpora pro MP3
    Fakt mi sly prehravat mp3 uz po instalaci :-) Dokonce totem mi prehral m3u soubor (s inet radiem FUN1.cz). Pak jsem vsak nainstaloval audio/video kodeky pres ten one-click a od te doby mi totem hlasi, ze mu na prehravani m3u souboru chybi nejaky modul :-( Prosim, nevite jaky?? m3u zatim prehravam v audacios (tam neni problem). Dekuji
    19.10.2007 15:09 Jiří Hlinka | skóre: 29 | blog: zapisky | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Podpora pro MP3
    fluendo docoder MP3 je zdarma (jako asi jediný od fluendo), ostatní už jsou za ne-velký poplatek. Podle toho co jste psal předpokládám, že v openSUSE je ten fluendo MP3 decoder.
    Tak je to opravdu tak - viz např. news.opensuse.org
    freshmouse avatar 19.10.2007 10:38 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Tak tomu říkám recenze na houby. Až dopíšu svou recenzi Ubuntu 7.10, to bude bomba (a bude to opravdu recenze). :-)
    freshmouse avatar 19.10.2007 10:48 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Líbí se mi to zelené téma, je fakt pěkné, ale to téma KDE (na snímcích v článku) se mi nelíbí ani trošku.
    19.10.2007 11:23 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Nejdřív jsem byl sice trochu zklamaný, že uspíšili přechod do "zeleného období", ale ten základní odstín (tmavší a trochu víc směrem k modré než u 9.3) je velice příjemný a líbí se mi mnohem víc než poněkud řvavá modrá v 10.2.
    19.10.2007 12:49 Quest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    To je věc vkusu, mě se to naopak zase líbí :-)
    19.10.2007 12:50 Quest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Myslím ta zelená, namísto modré.
    19.10.2007 14:10 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Miluji modrou barvu, ale s touto zelenou mi udelali velkou radost :-) Uzasne vypadajici :-) Jeste by to s temito barvami chtelo sladit gnome a budu nadmiru spokojen :-) - teda po vizualni strance, instalace a aktualizace pres YAST je furt na cely den :-( Nechapu proc pri kazdem spusteni musi znovu nacitat info z repozitaru (staci kdyz to nacte jednou za den pri aktualizaci). Silene to zpomaluje praci a je to hodne otravne :-( Nedalo by se to nejak vypnout, ci prepnout na rucni aktualizci repozitaru??? Diik
    19.10.2007 18:18 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Dalo.
    20.10.2007 13:13 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Dekuji! :-)
    19.10.2007 13:08 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Doufám, že to bude alespoň takové "eso" jako "recenze" OpenSUSE na root.cz. ;-)
    freshmouse avatar 19.10.2007 22:01 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Já to ale myslím vážně!
    19.10.2007 22:02 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Já taky. :-D
    freshmouse avatar 19.10.2007 22:17 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    I ty jeden...
    20.10.2007 13:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Já recenzi nesliboval. A každý další článek už může soutěžit s konkrétní nastavenou laťkou, kterou může překonávat (i podle reakcí čtenářů původního článku), kdežto ten první nemá s čím soutěžit (kromě neznáma).
    oryctolagus avatar 20.10.2007 15:33 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    ja myslim, že bylo sposta recenzí už před tvým článkem. podle mýho ten tvůj není nějak průkopnickej, ne?
    20.10.2007 16:04 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Ovšem nastavuje laťku úplně někam jinam. :-D
    20.10.2007 17:10 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Pokud si to myslíte, tak určitě budete moci odkázat jiný český článek, který v takové míře referencí pokrývá všechny oblasti, které běžné uživatele budou zajímat před instalací openSUSE 10.3, během ní i těsně po ní. Já takový neznám.
    oryctolagus avatar 21.10.2007 17:43 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    tak v tom případě tedy uznávám že váš článek je ve své době naprosté unikum a nemá obdoby :-D
    Cubic avatar 19.10.2007 16:32 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    musíš si pak ale ohlídat aby každý druhý příspšvek pod tou recenzí byl od tebe, jinak by to nebylo ono
    20.10.2007 02:51 Semo | skóre: 44 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Konecne recenzia, kde je nieco ine ako SS z instalacie. Mozno este trocha viac otestovat suspend (disk/RAM, spolahlivost)
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Marek Stopka avatar 20.10.2007 10:17 Marek Stopka | skóre: 57 | blog: Paranoidní blog | London, United Kingdom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Na mém tonebooku S2hdd 100% spolehlivost, s2ram... není ve whitelistu, ale funguje bez problému, už jsem posílal mail do konference, bohužel žádná odpověď :-/
    the.max avatar 20.10.2007 21:36 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Tedy panove, to jsem si zase jednou nas*al do bot... Bratranec po mne chtel preinstalovat pocitac, protoze XP uz skoro ani nenabihali a jestli mu tam nedam taky linux, ze by ho zkusil a ze slysel ze na internet je to lepsi.Tak sem mu tam nainstaloval opensuse 10.3. stravil jsem s tim cele odpoledne, protoze jsem instaloval z internetu na 1Mbit lince. Po dokonceni arestartu jsem byl dost nemyle prekvapen. Nejde spustit OOo. Okamzite to hodi hlasku o padu aplikace. rikam si, dobry zacatek. spustim konqueror, zadam www.dsl.cz, vyskoci na me okno 1-click s instalaci flashoveho pluginu.Instalace probehla (udajne) v poradku, nicmene flash zadny. Po novem spusteni konqueroru se vse opakovalo. 1-click a tak porad dokola. Take me docela prekvapila pomalost. Kdyz porovnam Gentoo na podstatne slabsim pocitaci, tak suse je o poznani pomalejsi. Nainstaloval jsem ovladac grafiky (ati). cekal jsem toho asi moc, ale i kdyz jsem jiz pri instalaci zapl akceleraci, zadna se nekonala. Po pokusu o rucni zavedeni modulu fglrx jsem dostal zase chybu. Tim opensuse zkoncilo, diskovy oddil jsem smazal a roztahl na plnou velikost ntfs.

    Zlaty Gentoo ! ! !

    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    21.10.2007 01:06 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Tak jsi mu tam měl dát Gentoo. :-)
    21.10.2007 10:15 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    To by bylo trochu prace na to, aby to za tejden chtel smazat, protoze mu tam nejde ICQ6.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    the.max avatar 21.10.2007 17:04 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    vedet to driv, tak jsemmu tam zkopiroval muj disk, jen bych musel udelat nove jadro...
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Ilfirin avatar 21.10.2007 22:09 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    Já myslel, že čék primárně instaluje distribuci, kterou sám používá a jež umí vyladit k dokonalosti a dát k ní i dostatečnou podporu. Já bych si teda na cizím kompu nedovolil experimentovat (a zvlášť ne při propagaci Linuxu) ;-)
    oryctolagus avatar 21.10.2007 17:45 oryctolagus | skóre: 29 | blog: Untitled
    Rozbalit Rozbalit vše Re: openSUSE 10.3
    nemůžu si pomoc, ten obrázek CDčka v prvním screenshotu vypadá komicky :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.