abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 07:54 | Zajímavý software
Nadace Raspberry Pi představuje webový prohlížeč Epiphany optimalizovaný pro Raspberry Pi. Na optimalizaci pracovala společnost Collabora. Verze prohlížeče z prosince 2013 dokázala například přehrát video o velikosti 640×360 bodů pouze rychlostí 0,5 snímku za sekundu. Aktuální verze zvládne video 1280×720 rychlostí 25 snímku za sekundu. Podrobnosti uvádí Marco Barisione na svém blogu.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 15:47 | Upozornění
Dnes je poslední den CfP na letošní LinuxDays. Přidávat můžete na OSEM - LinuxDays.
h0dy | Komentářů: 0
včera 15:44 | Zajímavý článek
Na blogu Lennarta Poetteringa vyšel článek, kde popisuje svůj pohled na budoucnost Linuxového user space. Revisiting How We Put Together Linux Systems
Ruenix | Komentářů: 60
včera 06:59 | Humor
Organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) upozorňuje v rámci seriálu Stupidní patent měsíce (zprávička) na US Patent No. 8,609,158 z 17. prosince 2013. Vynálezkyně Diane Elizabeth Brooks jej pojmenovala Dianina mana. Předmětem vynálezu je lék na rakovinu. Složení léku: pupalkový olej, rýže, sezamová semínka, zelené fazolky, káva, maso, sýr, mléko, extrakt ze zeleného čaje, semena pupalky dvouleté a víno​​. EFF nepochybuje o … více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 19
včera 06:57 | Zajímavý software
Minulý týden vyšla verze 1.0 open source diskusního fóra Discourse. Fórum je postaveno na Ruby on Rails, Ember.js, PostgreSQL a Redis. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí GNU GPLv2. Přispěvatelé musí podepsat CLA opravňující Civilized Discourse Construction Kit, Inc., společnost stojící za Discourse, kdykoli kód přelicencovat (FAQ). Diskusní fórum Discourse je používáno například na stránkách Atomu, Dockeru nebo také Ubuntu.
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
31.8. 13:39 | Nová verze
Byla vydána nová verze PHP 5.6.0. Vedle oprav chyb mezi klíčové vlastnosti nové verze patří např. podpora pro nahrávání souborů větších než 2 GB, integrace debuggeru phpdbg, objevují se konstantní skalární výrazy nebo variadické funkce s proměnným počtem parametrů. Více v seznamu změn.
MMMMMMMMM | Komentářů: 14
29.8. 14:01 | IT novinky
28.8.2014 oficiálně zemřel ve věku 58 let Hal Finney na následky ALS. Jeho tělo bylo po smrti předáno společnosti Alcor Life Extension Foundation, která se zabývá kryonikou. … více »
Bystroushaak | Komentářů: 248
27.8. 11:36 | Pozvánky
LinuxDays, konference, která se bude konat 4. a 5. 10. 2014 v Praze v Dejvicích, zveřejnila návrh programu (stále probíhá call for papers). Mezi již přihlášenými jsou přednášky z oblastí síťování, vývoje softwaru a dalších.
Jendа | Komentářů: 3
27.8. 09:26 | Nová verze
Vyšel GIMP 2.8.14. Jedná se o opravné vydání. Řešena je řada chyb, vylepšená je dokumentace a překlady. Novinkou je, že ve výchozím stavu přijímá script-fu-server požadavky pouze z 127.0.0.1 (bezpečnostní problém CVE-2012-4245, commit). Verze 2.8.14 vyšla záhy po verzi 2.8.12. Řešen byl problém s verzemi knihoven (commit).
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
26.8. 09:08 | Nasazení Linuxu
Na serveru computerworld.com se objevil článek o novém pokusu nahradit v Číně windows vlastní linuxovou distribucí Red Flag. Čínský výrobce počítačů "Penta Wan Jing Information Technology Industry Group" koupil aktiva spojená s Red Flag v přepočtu za cca 132 miliónů korun. Systém by rádi uvedli na trh do října.
ZAH | Komentářů: 15
Hlasuji z:
 (85%)
 (11%)
 (2%)
 (1%)
 (0%)
 (0%)
Celkem 3101 hlasů
 Komentářů: 42, poslední 25.8. 11:10
Rozcestník
Reklama
Autoškola testy online Levný benzín

ProMEPIS 2005

31. 1. 2005 | Robert Krátký | Recenze | 13113×

Vydařená distribuce spustitelná z CD. Obsahuje ovladače pro akcelerovaný provoz grafických karet nVIDIA a ATI a také NdisWrapper umožňující používání Wi-Fi karet nepodporovaných v Linuxu s ovladači pro Windows.

Úvod

Když jsem si na podzim výhodně pořídil pro Linux zcela nevhodný notebook Acer Aspire 1412WLMi, potřeboval jsem nějaké linuxové liveCD, s pomocí kterého bych z internetu postahoval balíčky nutné k upgradování základní instalace Debianu Woody na novější jádro. Standardní Woody totiž neobsahuje jádro, ve kterém by byl k nalezení ovladač síťové karty Broadcom (b44). Tehdy jsem použil SLAX.

SLAX je pěkný, rychlý a především funkční. Ale i tak bylo nutné do notebooku strčit přímo síťový ethernet kabel. S Wi-Fi kartou, pro kterou v Linuxu žádné ovladače nejsou, si -- celkem pochopitelně -- neporadil. Wi-Fi nakonec musím provozovat s windowsovským ovladačem nataženým v Linuxu prostřednictvím modulu NdisWrapper. Není to sice ideální (už pro ten nepříjemný pocit, že vlastně netuším, co ten ovladač dělá), ale zatím funguje poměrně spolehlivě.

Když jsem však počátkem ledna zahlédl recenzi na ProMEPIS Linux, zaujala mě právě tím, že v ní autor mluví o podpoře natahování ovladačů přes NdisWrapper. To by bylo skutečně první distro spustitelné přímo z CD, kde by něco takového bylo možné. Začal jsem být zvědavý. A začal jsem doufat, že bych mohl být pro strýčka příhodu vyzbrojen live distribucí, s pomocí které bych mohl na nevychovaném notebooku snadno využít i bezdrátový přístup na internet. Ale především by mi to usnadnilo práci i na noteboocích mých kamarádů - proč má většina z nich jako na potvoru právě tyhle čistě win-pozitivní a v Linuxu beznadějně nepodporované Wi-Fi karty?

Bez váhání jsem stáhl testovací verzi ProMEPIS, tehdy to byla verze 2005.b03. Byl bych klidně vyzkoušel i SimpleMEPIS, ale ten je právě o několik věcí ochuzen - a mezi nimi je i pro mě podstatná podpora natahování ovladačů přes NdisWrapper.

Od té doby uplynulo pár týdnů a já se stále nedostal k tomu, abych MEPIS na notebooku vyzkoušel. Když jsem si na to našel čas a chystal se ISO obraz vypálit na CD, všiml jsem si, že už vyšla další verze. Vypálil jsem tedy nakonec v současné době nejnovější testovací verzi 2005.b04. Předtím jsem však chvíli musel hledat rozumně rychlý server, ze kterého stahovat. Zase tolik času jsem na to testování neměl. A bohužel není nabízen torrent (kdyby byl, asi bych i překousl i případnou delší dobu stahování - přeci jen je BitTorrent nejšetrnější způsob stahování větších objemů dat).

Poznámka bokem... Co jsem to za rozmazleného fakana, když si stěžuji, že by mi stahování CD trvalo z "pomalého" mirroru více než půl hodiny? Kdyby mi někdo v roce 1996 řekl, že budu moci stáhnout 730 MB za pětatřicet minut, rozkousal bych svou tehdejší 28,8 kbps PCMCIA kartičku vzteky.

Start

První pokus o nabootování jsem provedl na desktopu. A povím vám hned z kraje, že to byl šok. V dobrém slova smyslu. MEPIS umožňuje ve framebufferovém menu vybrat požadované rozlišení, do kterého se má startovat. Protože šlo o desktop, zvolil jsem 1280x1024. MEPIS mě poslechl a poslušně v tomto rozlišení spustil X (XFree 4.3.0). Bootování proběhlo (framebuffer 1024x768 s wallpaperem) poměrně rychle, startovací hlášky jsou trochu upravené - jak je u některých live distribucí zvykem. Mě to moc netěší, protože se to těžko srovnává s běžným výstupem jádra. Ale protože tentokrát všechno fungovalo bez sebemenšího problému, tolik mi to nevadilo (mimochodem, jádro verze 2.6.10).

Takzvané přihlášení probíhá v kdm (říkám takzvané, protože zrovna u live distribuce, kde je na výběr z uživatelů root a demo, se mi nějaké přihlašování zdá poněkud zbytečné). V nabídce je KDE (3.3.1) a GNOME (2.8.2) (a podivné možnosti Metacity a Custom; obojí nedělá nic - respektive dělá... nechá vás to v X bez spuštěného okenního manažeru). Když žádnou volbu neprovedete, využije se po zadání hesla jako výchozí desktop KDE. Naběhne docela svižně.

XMMS

KDE a Gnome

Zbytečným a snadno napravitelným nedostatkem jsou odporně zobrazované fonty. MEPIS je založen na Debianu, který má ve svém balení knihovny freetype ve výchozím nastavení zakompilovaný free bytecode interpreter. Ten je ideální pro neantialiasovaná písma. Bohužel v případě antialiasovaných písem vytváří mrzáčky, které můžete vidět na screenshotech. Jasnou volbou by bylo buď bytecode interpreter při kompilaci freetype pro MEPIS vynechat (vzhledem k tomu, že fonty jsou nastaveny na antialiasing), a nebo naopak vypnout antialiasing.

Při startu systému jsem si všiml, že se natahuje i správný modul pro grafickou kartu (mga - Matrox). Už jsem se chtěl podivovat, že bych měl v X bez jakéhokoliv nastavování zapnutou akceleraci, ale nakonec to nedopadlo. Ale že bych byl kvůli tomu zklamaný, to se říct nedá. 3D akceleraci jsem použil všehovšudy asi dvakrát: jednou jsem si nabil zobák v TuxRaceru, když jsem zkoušel, jestli ta akcelerace skutečně funguje, podruhé při hraní OpenGL šachů. Moc mě to nebavilo, klasické placaté symboly se mi zdají přehlednější.

Ale což... každopádně tu ta možnost asi je. Ovladače jsou nabízeny i pro akcelerovaný provoz karet nVIDIA a ATI. Nemám, nevyzkoušel jsem.

Kromě této chybky jsem však těžko hledal něco, co bych mohl vytknout. Opomíjím barvu pozadí, která je v KDE nastavená na krvavě červenou - to jsem tedy nepochopil. Vypadá to - dle mého skromného názoru - příšerně. Ale to je zanedbatelný detail.

Byl jsem upozorněn na to, že jde o záměr. Červené pozadí se zobrazí, pouze pokud se do KDE přihlásíte jako uživatel root -- což při běžném použití není dobrý nápad a je zcela na místě nenechat na to uživatele zapomenout. Naopak je tedy škoda, že v případě přihlášení do Gnome není červené pozadí nastaveno také.

Než jsem ze zvědavosti spustil OpenOffice.org (1.1.3), nastavil jsem v Ovládacím centru KDE přepínání na českou klávesnici. A při té příležitosti jsem si povšiml, že panelový applet ukazující aktuální počasí už začal vyhlašovat polojasno. Při pohledu z okna se mi tomu nechtělo moc věřit, takže jsem na ikonku zvědavě klikl... Ukazovala počasí v Morgantown (West Virginia, domov Warrena Woodforda, tvůrce MEPISu). Dál jsem to neřešil. Když chci vědět, jak je venku, podívám se z okna...

OO.org má implantované pěkné ikonky - vypadají na sadu z AbiWordu. Hezké.

US weather

OO.o

Spustil jsem Gnome a bylo mi hned jasné, že uživatelům KDE se chtěl někdo ošklivě pomstít :-). V Gnome totiž najdete na pohled příjemné pozadí (stejné jako v konzoli a pod přihlašovacím dialogem kdm), žádná rudá rána pěstí do palice. Stejně tak uspořádání ikonek na ploše není jeden velký zmatek všech připojitelných disků. Když už někdo trvá na tom, že bude na pracovní plochu cpát nějaké ikonky, alespoň by to měl nastavit tak, jako je to v případě MEPISu v Gnome. Viz screenshot, na kterém nesmí chybět obligátní Gimp (2.2).

Gnome

Ještě doplním, že i v konzoli se dá díky framebufferu pohodlně pracovat. Dokonce je k dispozici fbxine, takže máte-li chuť, je možné přehrávat i video soubory (vyzkoušeno, bez problémů).

Ale dost o pozlátku.

Software

Co se softwarového vybavení týče, je MEPIS podobným švýcarským nožem jako Knoppix. Na CD je aplikací skutečně požehnaně. Protože se jedná o Pro verzi, najdete tam i non-free software, který se obyčejně linuxové distribuce zdráhají začleňovat (Real Player, Sun Java, Skype). K tomu je potřeba připočíst i mepisovské OS Control Center, což se na první pohled zdá být šikovná utilitka. Musím si ale na tomto místě postěžovat na absenci Midnight Commanderu. Tedy, když už je na CD kdejaká ptákovina, tak tento univerzální program by tam mohl být také...

Real Player

OS Control Center poskytuje klikací rozhraní k několika základním nastavením systému. Debian pro lenochy. Ale funguje, je přehledné a naštěstí z něj vynechali i ikonky, takže se v něm dá snadno orientovat. Nechápu, proč má natvrdo nastaven KDE styl Keramik, když všude jinde se používá dnes výchozí (a výrazně příjemnější) Plastik, ale to je opět drobnost, která na funkci rostlináře nemá vliv.

OS CC nabízí i možnost instalace systému na pevný disk. Zatím jsem ji nevyzkoušel, ale asi to udělám a pokud to proběhne tak hladce, jak se o tom ve spojení s MEPISem často mluví, možná to využiji při dalších instalacích Debianu.

Různé ovladače

Na desktopu jsem ještě zjistil, že ALSA se natáhne bez problému a i základní iptables firewall byl zapnut hned při startu (konfiguraci lze později upravovat mimo jiné i pomocí klikátka Guarddog). USB zařízení fungují bez problémů, dokonce se úspěšně spustil ovladač hpijs pro moji HP tiskárnu, která byla bez zaváhání rozpoznána. To také není zdaleka běžné. Ani s televizní kartou (bttv) se MEPIS nezadrhl. Opravdu dobré.

Tiskárna

Notebook

Tak když došlo na lámání chleba, byl jsem po předchozím nadšení plný optimismu. Moc dlouho mi to nevydrželo. Při pokusu o spuštění KDE se MEPIS zasekl na zvukovém serveru aRts. V čem byl problém, to se mi nepodařilo zjistit. aRts se obyčejně spokojí s dialogovým oknem, ve kterém hlásí, že se nemohl spustit (žádná škoda, kdybyste se ptali mě). A to i tehdy, když je problémem nenalezení funkčního zvukového zařízení. Do KDE jsem se tedy vůbec nedostal a nemohl tak spouštění aRts vypnout.

Takže jsem zkusil Gnome, který naběhl bez problému. Nedočkavě jsem se pustil do pokusů o zprovoznění Wi-Fi připojení. Hned při startu totiž modul ndiswrapper úspěšně natáhl jakýsi ovladač, který Wi-Fi v notebooku oživil. Vypadalo to slibně. Rychle jsem ale vystřízlivěl, protože ačkoliv má distribuce všechno připraveno pro bezdrátové připojení k síti, chybí jí aplikace wpa_supplicant. A bez té jsem se mohl jít klouzat. Totiž, nechtělo se mi na AP přenastavovat metodu šifrování z WPA na WEP. I tak však bylo zřejmé, že pokud bych nepoužíval WPA, připojit bych se mohl bez problému. Notebook AP "viděl".

Automaticky fungovala i kombinace Touchpad + USB myš. Z ACPI fungovalo to, co mohlo (na mém notebooku si bohužel současná verze linuxového ACPI při snaze o přečtení údajů z baterie zatím ani neškrtne).

Závěr

Vkládal jsem do MEPISu velké naděje především kvůli možnosti připojit se bez drátů k síti i s notebookem, jehož Wi-Fi karta není v Linuxu podporovaná. To se mi nakonec nepodařilo, ale na vině byla absence programu wpa_supplicant, nikoliv nefunkční ovladače. Wi-Fi karta s pomocí NdisWrapperu skutečně bez mého přispění naskočila, což u liveCD považuji za dobrou vizitku.

Vyskytly se chyby při pokusu o spuštění jednoho z nabízených desktopů, ale předpokládám, že ve finální verzi by to už mohlo být vyřešeno.

Celkově jsem byl velmi příjemně překvapen a tím pádem i spokojen. MEPIS už v mé sbírce nahradil - dnes již předpotopní - Knoppix 3.4.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

31.1.2005 08:07 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše KDE je problém?!
A nepouštěl jste to KDE náhodou pod rootem? To by vysvětlovalo tu červenou barvu. On tam ten výběr uživatele není pro srandu králíkům.
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
31.1.2005 08:37 MSlunečný-sněžný muž | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE je problém?!
Přesně tak. KDE mívá většinou nastavené červené pozadí, pokud jede pod rootem. Zřejmě aby to bylo uživateli nepříjemné a dlouho tam nezůstával... :)
I'm trying to find any valuable info on the Internet.However,something is constantly blogging my way
31.1.2005 08:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE je problém?!
Pravda. Přiznávám, že mě tohle nenapadlo. Především asi proto, že v případě Gnome nic takového nastaveno není. Spouštěl jsem oba desktopy jako uživatel demo i root, abych to vyzkoušel, ale nějak mi tohle nedoteklo.

Opravím to v článku.
31.1.2005 08:20 santaclaus
Rozbalit Rozbalit vše zvukovy server - KDE
Take se mi to zasekne pri inicializaci zvukoveho serveru v KDE. Jak se tomu da vyhnout ? Jak si treba zvolit pouzivani GNOME misto KDE ?

Dik za pomoc
31.1.2005 10:28 Dejf2 | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: zvukovy server - KDE
Ja mam tusim betu 2 a zadny takovy problem jsem nemel. Zvuk, Wi-fi i KDE v pohode. Je to ta verze jeste s jadrem 2.6.7 (ASUS N6800N, Centrino, AC).
31.1.2005 10:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: zvukovy server - KDE
Gnome je v nabídce kdm (přihlašovací dialog) v podmenu "Typ sezení".
31.1.2005 08:23 burlog
Rozbalit Rozbalit vše Opet
Tak ja nevim zda se mi to, nebo jsem to v patek uz cetl?
31.1.2005 08:29 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Opet
Nezdá. Viz To jsem tomu dal.
31.1.2005 10:11 Nicco | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Aky notebook
Nepisete, aky mate notebook, nerad by som si kupil podobny.
31.1.2005 10:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Aky notebook
Jsem hlava děravá... nedal jsem tam odkaz. Už jsem to napravil (Acer Aspire 1412WLMi).
31.1.2005 10:49 santaclaus
Rozbalit Rozbalit vše problem pri inicializaci zvuku - KDE
zapomel jsem dodat, ze pouzivam betu4 a nenasel jsem moznost zmeny na gnome misto kde. Zkouseno na notebooku Acer 1413
31.1.2005 12:13 obrys | skóre: 1 | Karlovy Vary
Rozbalit Rozbalit vše NdisWrapper
Zdravím,

nechci tady někomu brát iluze, ale knoppix 3.7 NdisWrapper má taky. Teda ne že bych ho potřeboval, ale zavadil jsem o něj v menu...
Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí. Kdo neumí učit, ten řídí.
31.1.2005 15:18 musa
Rozbalit Rozbalit vše Acer
Mam stejny notebook a nedostal jsem bohuzel dal nez Vy popisujete v sekci hardware.

Zkousel jste zjistit kde ma ACPI problem v podpore stavu baterie ? Ja jsem zkousel postup popisovany v Gentoo diskuzich (nemam po ruce link), ale prestoze je DSDT kompilovane pomoci MS kompileru, Intelovsky hlasi jenom nekolik Warnings ale kompilace probehne.

Funguje Vam USB Mass Storage ? Ja mam problem pripojit svoje Treo pomoci Card Exportu. Vim, je to dost netradicni dvojka ale nemam po ruce zadny bezny USB flash disk. Bojim se ze by nefungoval ani ten jelikoz dmesg hlasi nehezke zpravicky od ovladace ehci.

Co se tyce Ndiswrapperu tak funguje, ale nekdy dost nevyzpytatelne. Ja casto menim sit a nekdy sit nevidi a musim ho presvedcovat 5 minut (modprobe, rmmod, restart,..). Wi-fi LEDka na predni strane notebooku nekdy blika jednou za minutu, ale kdyz nahodim Xka blika jako splasena. Dost divne chovani.

Jinak sy nemyslim ze by tenhle notebook byl tak tragickej pro uzivatele Linuxu. Vse krome stavu baterie me funguje.
31.1.2005 15:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Acer
Jinak sy nemyslim ze by tenhle notebook byl tak tragickej pro uzivatele Linuxu. Vse krome stavu baterie me funguje.
No, právě stav baterie je jeden z nejdůležitějších ukazatelů na notebooku... Kromě toho, nutnost používat NdisWrapper, to už samo o sobě je dobrým důvodem uvažovat o jiném notebooku. Ale pravdou je, že pracovat se na něm dá více méně bez problému.

USB Mass Storage funguje normálně (s digitálním foťákem).
31.1.2005 16:31 Ondra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Acer
To mass storage je spis problem toho card exportu nez notebooku. S mym tungstenem se me to povedlo rozchodit timhle zpusobem:
1. Pripojit palma
2. rmmod usb_storage
3. modprobe mass storage
31.1.2005 16:55 Ondra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Acer
Samozrejme to melo byt modprobe usb_storage. Sem fakt pitomec.
Tomáš Bžatek avatar 3.2.2005 11:46 Tomáš Bžatek | skóre: 25 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Fuj
Fuj teda ale to theme (jakysi hybrid Plastiku) v GTK2 je priserne. Kazi to dojem z celeho Gnome, kdyz uz je tam to pekne pozadi ;-)
Koupim litajiciho tucnaka
3.2.2005 22:57 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fuj
To myslite to sympaticke theme inspirovane Plastikem a Keramikem, ktere alespon trochu zmirnuje tu pachut na patre pri praci v GNOME? ;-)
6.2.2005 22:20 Modrak
Rozbalit Rozbalit vše Kde stahnout ?
Kde jde stahnout...na strankach mepis.org jsem nasel pouze SimplyMEPIS
6.2.2005 23:15 tdx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde stahnout ?
Napr. tady ftp://ftp.wustl.edu/pub/linux/distributions/mepis/ .
7.2.2005 12:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kde stahnout ?
V článku je také odkaz.
9.2.2005 21:48 pali | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Slovencina v Mepise?
Funguje mi to na prvy sup a velmi pekne. Prva distribucia, ktora mi v laptope sama nasla flopak pripojeny cez USB! Prosim vas, ludia, da sa v Mepise niekde nastavit slovenske, ceske alebo polske prostredie? Pripadne aspon slovenska klaviatura? Nenasiel som to. Vdaka. Palo
6.11.2005 18:02 Rupius
Rozbalit Rozbalit vše Re: ProMEPIS 2005
Zdravim,
pouzivam Simply mepis na svem notebooku (HP nx9005 = XP2400+, 256MB DDR, 40GH HDD, combo, int. grafika bez vlastni pameti), ale obcas se mi kousne ( 1x za nekolik dnu - spusti se vetrak na cpu a nereaguje na nic :-/ ) Pouzival jsem ho i z CD na nekolika PC a z 90% nabehlo bez problemu. Pokud se pamatuju, tak na nejaky stary sunce ani nenabehl a na jednom novejsim PC nabehl, ale nejak nezkousnul 5.1 zvukarnu od Creativu. (nevim presne jaky model) Co se wifi tyce, mam 54Mbit PCMCIA kartu Buffalo WLI-CB-G54A a beha po pridani: alias wlan0 orinoco_pci do /etc/modules.conf jako vino ( pouzity byl zatim jen WEP ). Akorat by se mi do KDE hodil nejaky ten netstumbler.
Zatim to resi: iwlist wlan0 scanning :)

Jeste k tomu kousnuti:
Mam pocit, ze se nejcasteji kousnul v moment, kdy jsem delal s wifinou, ale posledni tyden jsem se kazdy den pripojil na jednu wifi a visel na ni a nesekl se jeste ani jednou...

Zaznamenane nedostatky:
1. Odmitl mi pripojit nekolik usb flash disku... Hlasil neco jako: unknown file system
2. Nerozbehal jsem scroll na touchpadu
3. Nepodarilo se mi vypalit jedine CD, K3B na neco nadava, jeste jsem nemel cas zkoumat o co jde...
4. Obcas se necekane kousne.

Zaver:
1. Nejsem Linux guru, spis se v nem ani moc nevyznam, ale Mepis mam fakt rad :)
2. K ntb jsem dostal i legalni widle - ted uz hnijou v supliku :)

Linuxu ZDAR! :)

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   Powered by Hosting 90 Server hosting
© 1999-2013 Argonit s. r. o. Všechna práva vyhrazena.