abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Samba - Linux jako server v sítích s Windows

    30. 10. 2002 | Petr Kačenka | Recenze | 20268×

    Recenze knihy
    Úvod

    Tato kniha, jak již sám název napovídá, se věnuje nástroji na sdílení prostředků Samba. Kniha je určena pro odborníky na systém Unix a předpokládá pouze minimální znalost systému Microsoft Windows. Je velká škoda, že autoři nerozšířili knihu o kapitolu, která by popisovala systém Unix alespoň v podobném rozsahu, jako je popisován systém Windows. Kniha by potom byla dostupnější také správcům, kteří používají pouze Windows a Linuxu se z libovolného důvodu obávají. Určitě by ubylo správců, kteří jsou podle autorů knihy zralí pro lékařskou péči, protože o Linuxu doposud ani neslyšeli.

    Obsah

    Kniha je formálně členěna do devíti kapitol a šesti dodatků. V kapitole první jsou vysvětleny základy, které jsou později využívány v dalším textu. V kapitole druhé je podrobně popsána instalace Samba serveru na počítači s Linuxem. Třetí kapitola se podrobně věnuje nastavení klientů Windows pro práci se Sambou. V kapitolách čtyři a pět jsou diskutována disková sdílení. V kapitole šest jsou diskutovány uživatelské účty a jejich zabezpečení. Informace o tisku a službě WINS jsou popsány v kapitole sedmé. V posledních dvou kapitolách se autoři věnují lahůdkám a problémům, včetně jejich řešení. Pro správce samby jako takové jsou velice důležité dodatky, obzvláště dodatek C - Referenční příručka konfiguračních nastavení Samby.

    Hodnocení

    Autoři se v knize nebojí upozornit na nedostatky Samby v porovnání s nativním chováním Microsoft Windows. Správce sítě si tak může ověřit, jestli je Samba řešením pro jeho síť ještě dříve, než započne samotnou instalaci. V knize jsou také často vysvětlovány způsoby řešení rozdílných filosofií přístupu autorů Unixu a autorů Windows.

    Ačkoliv knihy s podobnou tématikou stárnou velice rychle, autoři i překladatelé se s tímto jevem vyrovnali velice dobře. Kniha se snaží vysvětlovat obecné vlastnosti Samby a upozorňuje na vybraná specifika některých verzí. Časté jsou také upozornění na záludnosti různých verzí Microsoft Windows a na nutnost instalace odpovídající verze Samby.

    Pěkný dojem z knihy kazí relativně časté formální chyby a nedostatky. Zpravidla se jedná o nesoulad mezi psaným textem a obrázky. Jako příklad uveďme situaci, kdy v textu hovoříme o sdíleném disku G, ale na obrázku je vyznačen disk H. Časté chyby jsou v IP adresách. Dobrý pocit z knihy kazí také nedůslednost překladatelů, kteří některé obrázky nepřeložili do češtiny, nebo naopak přeložili obrázek, ale nepřeložili výpis v textu. Nezřídka se proto z obrázků, které mají usnadnit orientaci v textu, stávají spíše hlavolamy.

    Autor:Robert Eckstein, David Collier-Brown & Peter Kelly
    Nakladatelství:Computer Press
    Cena:397,- Kč
    Datum vydání:2001
    Počet stran:384
           

    Hodnocení: 24 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.10.2002 10:24 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dokumentace k Sambe
    Tohle je jedna z mala knizek, ktere se vyplati si nejen precist, ale mit je i doma po ruce. Je pravda, ze Samba 2.0.7 uz je trosku starsiho data (byla napr. v RH 7.1), ale knizka je opravdu uzitecna. Kdyz jsem podle ni konfiguroval Sambu, mel jsem akorat znacne problemy s pochopenim logiky Windozich siti (rozdil mezi Workgroup a Domain apod.). Na vyuku zakladu *NIXu je podle me spousta jinych knizek, takze tehle to opravdu nechybi. Akorat cekam, kdy vyjde dalsi dil, protoze dnes mame Sambu 2.2.6 a zmeny jsou pomerne rozsahle. Prirustek funkci typu podpora hesel v LDAP, PAM modul pro autorizaci pres NT PDC, podpora 2k/XP...

    Pro ty, kdo vladnou anglictinou bych doporucil http://samba.kn.vutbr.cz/samba/docs/Samba-HOWTO-Collection.html

    30.10.2002 18:13 Roj
    Rozbalit Rozbalit vše Ta obalka
    Ve skutecnosti neni modra na obalce tak zariva a jasava :-) Ale jinak je to skvela kniha a rozumel jsem ji, i kdyz su linuxovy zacatecnik.
    14.2.2003 09:55 Marys
    Rozbalit Rozbalit vše +++
    Mohu rict ze mi tato kniha velice pomohla pri konfiguraci Samba serveru.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.