abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Samba - Linux jako server v sítích s Windows

    30. 10. 2002 | Petr Kačenka | Recenze | 20268×

    Recenze knihy
    Úvod

    Tato kniha, jak již sám název napovídá, se věnuje nástroji na sdílení prostředků Samba. Kniha je určena pro odborníky na systém Unix a předpokládá pouze minimální znalost systému Microsoft Windows. Je velká škoda, že autoři nerozšířili knihu o kapitolu, která by popisovala systém Unix alespoň v podobném rozsahu, jako je popisován systém Windows. Kniha by potom byla dostupnější také správcům, kteří používají pouze Windows a Linuxu se z libovolného důvodu obávají. Určitě by ubylo správců, kteří jsou podle autorů knihy zralí pro lékařskou péči, protože o Linuxu doposud ani neslyšeli.

    Obsah

    Kniha je formálně členěna do devíti kapitol a šesti dodatků. V kapitole první jsou vysvětleny základy, které jsou později využívány v dalším textu. V kapitole druhé je podrobně popsána instalace Samba serveru na počítači s Linuxem. Třetí kapitola se podrobně věnuje nastavení klientů Windows pro práci se Sambou. V kapitolách čtyři a pět jsou diskutována disková sdílení. V kapitole šest jsou diskutovány uživatelské účty a jejich zabezpečení. Informace o tisku a službě WINS jsou popsány v kapitole sedmé. V posledních dvou kapitolách se autoři věnují lahůdkám a problémům, včetně jejich řešení. Pro správce samby jako takové jsou velice důležité dodatky, obzvláště dodatek C - Referenční příručka konfiguračních nastavení Samby.

    Hodnocení

    Autoři se v knize nebojí upozornit na nedostatky Samby v porovnání s nativním chováním Microsoft Windows. Správce sítě si tak může ověřit, jestli je Samba řešením pro jeho síť ještě dříve, než započne samotnou instalaci. V knize jsou také často vysvětlovány způsoby řešení rozdílných filosofií přístupu autorů Unixu a autorů Windows.

    Ačkoliv knihy s podobnou tématikou stárnou velice rychle, autoři i překladatelé se s tímto jevem vyrovnali velice dobře. Kniha se snaží vysvětlovat obecné vlastnosti Samby a upozorňuje na vybraná specifika některých verzí. Časté jsou také upozornění na záludnosti různých verzí Microsoft Windows a na nutnost instalace odpovídající verze Samby.

    Pěkný dojem z knihy kazí relativně časté formální chyby a nedostatky. Zpravidla se jedná o nesoulad mezi psaným textem a obrázky. Jako příklad uveďme situaci, kdy v textu hovoříme o sdíleném disku G, ale na obrázku je vyznačen disk H. Časté chyby jsou v IP adresách. Dobrý pocit z knihy kazí také nedůslednost překladatelů, kteří některé obrázky nepřeložili do češtiny, nebo naopak přeložili obrázek, ale nepřeložili výpis v textu. Nezřídka se proto z obrázků, které mají usnadnit orientaci v textu, stávají spíše hlavolamy.

    Autor:Robert Eckstein, David Collier-Brown & Peter Kelly
    Nakladatelství:Computer Press
    Cena:397,- Kč
    Datum vydání:2001
    Počet stran:384
           

    Hodnocení: 24 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.10.2002 10:24 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Dokumentace k Sambe
    Tohle je jedna z mala knizek, ktere se vyplati si nejen precist, ale mit je i doma po ruce. Je pravda, ze Samba 2.0.7 uz je trosku starsiho data (byla napr. v RH 7.1), ale knizka je opravdu uzitecna. Kdyz jsem podle ni konfiguroval Sambu, mel jsem akorat znacne problemy s pochopenim logiky Windozich siti (rozdil mezi Workgroup a Domain apod.). Na vyuku zakladu *NIXu je podle me spousta jinych knizek, takze tehle to opravdu nechybi. Akorat cekam, kdy vyjde dalsi dil, protoze dnes mame Sambu 2.2.6 a zmeny jsou pomerne rozsahle. Prirustek funkci typu podpora hesel v LDAP, PAM modul pro autorizaci pres NT PDC, podpora 2k/XP...

    Pro ty, kdo vladnou anglictinou bych doporucil http://samba.kn.vutbr.cz/samba/docs/Samba-HOWTO-Collection.html

    30.10.2002 18:13 Roj
    Rozbalit Rozbalit vše Ta obalka
    Ve skutecnosti neni modra na obalce tak zariva a jasava :-) Ale jinak je to skvela kniha a rozumel jsem ji, i kdyz su linuxovy zacatecnik.
    14.2.2003 09:55 Marys
    Rozbalit Rozbalit vše +++
    Mohu rict ze mi tato kniha velice pomohla pri konfiguraci Samba serveru.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.