abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 11:00 | Zajímavý software
Na Good Old Games je v rámci aktuálních zimních slev zdarma k dispozici remasterovaná verze klasické point&click adventury Grim Fandango, a to bez DRM a pro mainstreamové OS včetně GNU/Linuxu. Akce trvá do 14. prosince, 15:00 SEČ.
Fluttershy, yay! | Komentářů: 3
dnes 07:22 | Pozvánky

Konference InstallFest 2018 proběhne o víkendu 3. a 4. března 2018 v Praze na Karlově náměstí 13. Spuštěno bylo CFP. Přihlásit přednášku nebo workshop lze do 18. ledna 2018.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 20:22 | Nová verze

Před měsícem byla vydána Fedora 27 ve dvou edicích: Workstation pro desktopové a Atomic pro cloudové nasazení. Fedora Server byl "vzhledem k náročnosti přechodu na modularitu" vydán pouze v betaverzi. Finální verze byla naplánována na leden 2018. Plán byl zrušen. Fedora 27 Server byl vydán již dnes. Jedná se ale o "klasický" server. Modularita se odkládá.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 10:22 | Zajímavý článek

Lukáš Růžička v článku Kuchařka naší Růži aneb vaříme rychlou polévku z Beameru na MojeFedora.cz ukazuje "jak si rychle vytvořit prezentaci v LaTeXu, aniž bychom se přitom pouštěli do jeho bezedných hlubin".

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
včera 07:22 | Komunita

Od 26. do 29. října proběhla v Bochumi European Coreboot Conference 2017 (ECC'17). Na programu této konference vývojářů a uživatelů corebootu, tj. svobodné náhrady proprietárních BIOSů, byla řada zajímavých přednášek. Jejich videozáznamy jsou postupně uvolňovány na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
11.12. 19:22 | Nová verze

Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, oznámil vydání verze 2.0.0 open source routovacího démona BIRD (Wikipedie). Přehled novinek v diskusním listu a v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
11.12. 09:22 | Pozvánky

V Praze dnes probíhá Konference e-infrastruktury CESNET. Na programu je řada zajímavých přednášek. Sledovat je lze i online na stránce konference.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
9.12. 20:11 | Nová verze

Byl vydán Debian 9.3, tj. třetí opravná verze Debianu 9 s kódovým názvem Stretch a Debian 8.10, tj. desátá opravná verze Debianu 8 s kódovým názvem Jessie. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 9 a Debianu 8 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
9.12. 00:44 | Nová verze

Po 6 měsících vývoje od vydání verze 0.13.0 byla vydána verze 0.14.0 správce balíčků GNU Guix a na něm postavené systémové distribuce GuixSD (Guix System Distribution). Na vývoji se podílelo 88 vývojářů. Přibylo 1 211 nových balíčků. Jejich aktuální počet je 6 668. Aktualizována byla také dokumentace.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
8.12. 21:33 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 5.9 byla vydána nová stabilní verze 5.10 toolkitu Qt. Přehled novinek na wiki stránce. Současně byla vydána nová verze 4.5.0 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator nebo verze 1.10 nástroje pro překlad a sestavení programů ze zdrojových kódů Qbs.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (8%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (75%)
 (14%)
Celkem 974 hlasů
 Komentářů: 45, poslední 1.12. 19:00
    Rozcestník

    Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

    29. 10. 2009 | Jan Hrach | Recenze | 20401×

    Tak jako každý půlrok, opět je tady nová verze populární distribuce Ubuntu. Tentokrát má číslo 9.10 a kódové označení Karmic Koala. Příští verze, která vyjde v dubnu 2010, bude LTS (long term support, podpora tři roky na desktopu a pět let na serveru), a tudíž by se v ní nemělo již provádět příliš mnoho změn. Co tedy nabízí Karmic Koala revolučního? Nebo evolučního?

    Obsah

    Uživatelé Ubuntu tvrdí, že „jarní“ verze jsou obvykle vydařenější než „podzimní“. Možná proto, že přes léto mívají vývojáři dovolené. Podle mých zkušeností s předchozími verzemi Ubuntu je ovšem tato jednou z těch vydařenějších. Ačkoli vývojáři (opět) přehrabali „střeva“ systému, od bety (vyšla na začátku října) je vidět obrovský pokrok a už RC verzi bych se nebál produkčně nasadit.

    Instalace

    link

    Instalátor je velmi podobný předchozí verzi; vlastně se od 8.10 příliš nezměnil. Akorát přibyla možnost šifrování celého domovského adresáře, které je velmi elegantně vyřešené.

    ubuntu 9.10 karmic koala instalator sifrovat home

    Nejedná se zde o vytvoření speciálního oddílu, který by se musel připojovat při startu, ani o vytvoření „loopback“ zařízení, jako to známe například z OpenSUSE nebo Debianu, ale o automatické připojování souborového systému ecryptfs pro konkrétní domovský adresář při přihlášení, bez nutnosti zadávání dalšího hesla. Zašifrovaný domovský adresář sídlí v /home/.ecryptfs/jméno_uživatele a při přihlášení (jakémkoliv, ne jen přes gdm) se pomocí FUSE připojí. To má oproti blokovému zařízení/šifrovanému oddílu hned dvě výhody – uživatel nemusí zadávat heslo k oddílu při startu počítače, a tudíž mohou počítač používat kromě paranoika i běžní uživatelé, a dále šifrovaný souborový systém bobtná až podle toho, jak si do něj uživatel ukládá data.

    Druhou drobností přidanou do instalátoru je, že se při instalaci promítá prezentace o tom, co je v Ubuntu nového, co všechno se s ním dá dělat, jak řešit případné problémy, a tak podobně.

    ubuntu 9.10 karmic koala instalator prezentace

    Vzhled?

    link

    Již dlouho diskutována je změna vzhledu – ten světle hnědý, který Ubuntu používalo ještě v minulé verzi 9.04, je tu s námi s mírnými úpravami už pět let, a změna by neškodila.

    Jak uvidíte na následujících snímcích obrazovky, je nové Ubuntu laděno spíše do tmava.

    Jako první uživatel uvidí nový splash. Při startu se uprostřed obrazovky nejdříve zobrazí malé kulaté logo Ubuntu. Ještě v beta verzi nebylo nijak animované, a proto (obzvláště při déletrvajícím bootu live CD) to vypadalo, že to zatuhlo. Nyní se již logo zjasňuje a ztmavuje, takže je vidět nějaká aktivita.

    Dále bylo změněno téma GDM, opět je tmavší než v předchozí verzi (kde mi přišlo graficky velmi pěkně zpracované).

    ubuntu 9.10 karmic koala ubuntu boot ubuntu 9.10 karmic koala ubuntu splash

    Po přihlášení se před námi konečně ukáže desktop. Oranžovo-žluté pozadí se vzorkem papíru (asi), ikonky v trayi (pokud máte notebook, tak podobnost ukazatele nabití baterie a síly WiFi signálu s Mac OS X se nezapře) a tmavá dekorace oken působí celkem pěkně, scrollbary jsou ovšem trochu nevýrazné. Říká se, že první dojem prodává, tak uvidíme. V nastavení lze vzhled samozřejmě vrátit nebo si vybrat nějaký úplně jiný.

    ubuntu 9.10 karmic koala desktop

    Prostředí se chová i na slabším hardwaru velmi svižně, skoro se mi nechce věřit, že tohle může být GNOME. Doba bootu je také poměrně krátká (může za to především dobře vyladěný Upstart), ale těžko soudit, jak se změní, až si nainstalujete spoustu služeb.

    (Nejen) pro uživatele notebooků

    link

    V tray liště vedle hodin vidíme přepracovaný aplet pro obsluhu Network Manageru. Především musím zmínit out-of-the-box podporu všech možných způsobů zabezpečení a autentizace WiFi sítí, VPN, DSL a mobilních spojení a vybírání nejsilnějších dostupných WiFi sítí na dvě kliknutí. Hesla se pochopitelně ukládají do klíčenky.

    ubuntu 9.10 karmic koala wifi nabidka

    Služby Ubuntu (Centrum softwaru, Ubuntu One)

    link

    Světlo světa spatřil další grafický správce balíčků. Klasický Synaptic je určen spíše pokročilejším uživatelům a je schován v podnabídce Správa nabídky Systém. Nástroj Přidat a Odebrat software byl nahrazen nástrojem Centrum softwaru pro Ubuntu. Původně se to mělo jmenovat Software Store (Canonical přes něj chtěl distribuovat i placený software partnerů), ale toho se asi dočkáme až v dalších verzích.

    Software Center má velmi jednoduchou obsluhu. Uživatel může buď použít hledání, nebo vybírat software podle určení. Také je možno zvolit filtr Oficiálně podporovaný SW (ve výchozím nastavení výběr obsahuje i komunitní repozitář). U většiny známějších programů jsou screenshoty. Už jen kliknout na tlačítko Instalovat…

    ubuntu 9.10 karmic koala software store virtualbox

    Ubuntu One je služba určená především pro uživatele pohybující se mezi více vzdálenými počítači (nemající vlastní server). Pokud na jednom počítači uložíte cokoliv do adresáře, který spravuje Ubuntu One, kopie se rozdistribuuje na všechny ostatní počítače, kde se přihlásíte (a rovněž si soubory můžete stáhnout přes webové rozhraní). Na serveru máte v neplacené variantě k dispozici 2 GB prostoru s možností upgradu na 50 GB za 10 USD (asi 170 Kč) měsíčně. Nahrané soubory můžete rovněž zpřístupnit libovolnému jinému uživateli Ubuntu One.

    Službu se mi, na rozdíl od Davida, rozjet podařilo, nicméně je vidět, že je to pořád beta. Především je neuvěřitelně pomalá (asi je kolem toho hype a všichni to zkouší). Dále nejsou příliš dořešené certifikáty; nesedí jméno domény, na kterou jsou vydány…

    ubuntu 9.10 karmic koala ubuntu one

    Drobnosti

    link

    Telepathy Framework sjednocuje groupware Evolution a IM klienta Empathy se zbytkem systému. Stav na IM se tak prolíná se systémovou nabídkou, je možné posílat soubory z Nautila a tak podobně.

    ubuntu 9.10 karmic koala empathy

    Při přihlášení do terminálu (tty, SSH) se při dostupných aktualizacích zobrazí upozornění; pokud bylo nainstalováno nové jádro, rovněž se zobrazí, že by systém bylo vhodné restartovat.

    ubuntu 9.10 karmic koala motd aktualizace ubuntu 9.10 karmic koala devicekit dmcrypt

    Díky DeviceKitu nebylo připojování dm-cryptem zašifrovaných svazků nikdy jednodušší! Zobrazují se v Nautilu a v nabídce Místa a po kliknutí je vyžádáno heslo (a případně heslo pro sudo) a svazek je připojen.

    V Ubuntu je GRUB 1.97. Neměl jsem s ním zatím žádné problémy, ale někteří uživatelé si ve zdejších diskuzích stěžovali.

    Závěr

    Ubuntu 9.10 mě velmi mile překvapilo (zejména protože jsem nečekal, že již RC verze bude plně použitelná) a opět se mi zdá, že jednodušší už Linux být nemůže.

    Dodatek: Verze známých aplikací

    link        

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 29.10.2009 00:50 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

    Také přidám několik poznámek z používání od neděle:

    • docela rychlý boot (37s GRUB→GNOME, to je pokrok), ale odhlašování se apod. okolo GDM se mi zdá celkem pomalé
    • tmavý vzhled je docela pěkný, navíc potěšil plynulejší kompozitní desktop v KDE4 (lepší ovladače Intel GPU?)
    • na touchpadu mi nefunguje emulace třetího myšítka v pravém horním rohu, hlášený multitouch jsem dosud nezkoušel
    • software v repozitářích je zase jednou aktuální by default
    • v menu se objevil jakýsi "diskový nástroj" -- vypadá dobře
    • ...
    • na některých webech mám divné fonty
    • tu a tam postrádám ikonky (v menu)
    • podpora zvláštních kláves apod. je ještě lepší než kdy dříve
    Jendа avatar 29.10.2009 00:53 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    (lepší ovladače Intel GPU?)
    Ano, chlubí se tím :-) (po trapasu s 9.04...)
    v menu se objevil jakýsi "diskový nástroj" -- vypadá dobře
    Jo, toho jsem si taky všiml, ale nějak jsem nepochopil filozofii ovládání ;)
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    29.10.2009 07:33 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    To se ani nijak neovlada, jen to zobrazuje s.m.a.r.t. statistiku jednotlivych disku. Me to hned pri startu z live CD zarvalo, ze mam spatnej disk :)
    29.10.2009 11:08 Marv-CZ | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ono to umí i jiné věci. Například vytvářet oddíly.
    Jendа avatar 29.10.2009 15:27 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Podle tlačítek jako Aktivovat diskové pole nebo Vymazat bych soudil, že by to něco dělat mohlo. Ale zvyku na cfdisk + kozolové nástroje pro práci s filesystémy se těžko zbavuje (především nemám záchranné liveCD s GNOME ;-)).
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    29.10.2009 08:50 marfi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    tu a tam postrádám ikonky (v menu)
    Toto jsem řešil na Launchpadu a dozvěděl jsem se, že to není chyba, ale záměr :) Zobrazování ikonek v menu je pouze (z estetických důvodů) vypnuto a lze si je (přes gconf-editor v sekci desktop/gnome/interface) opět zapnout.
    29.10.2009 09:45 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Asi i proto je to GNOME nyní tak "svižné". :-)
    Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 09:55 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    v menu se objevil jakýsi "diskový nástroj" -- vypadá dobře
    To je mám pocit taky součást devicekitu (nebo nějakýho jinýho kitu) a jmenuje se to "Palimpsest disk utility".
    michich avatar 29.10.2009 10:12 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Palimpsest (jinak též GNOME Disk Utility) není přímo součást DeviceKitu, ale používá to DeviceKit-disks jako backend. Palimpsest vytvořil vývojář Fedory David Zeuthen.
    vain avatar 29.10.2009 14:23 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Jj, skvělá utilita, už ve Fedoře 11.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    30.10.2009 08:31 qaculda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Doplním svými zkušenostmi od včera:
    • boot je tak rychlý, jak píšeš, ale oproti JJ zpomalil cca o 10 - 20s
    • Z menu systém->správa zmizel program Nastavení služeb. Relevantní náhradu(už nainstalovanou) nenacházím.
    • Upravená volba Přihlašovací obrazovka je tak osekaná, že je prakticky k ničemu. Relevantní náhradu opět nenacházím, tentokrát ani nenainstalovanou.
    • Některé aplikace(Totem) opticky zrychlily
    • Empathy vypadá stabilněji a použitelněji než dřívější verze
    16.11.2009 20:36 Mrmla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zajímavé. Mně 9.10 bootuje a běhá mnohem rychleji než 9.04, obě verze s Ext4 a 64-bit.

    Pokud jde o Nastavení služeb, je to způsobeno přechodem na vyšší verzi policy-kit a vývojáři kolem freedesktop.org zatím ještě řeší koncepci minimálního dotazování policy-kitu po autorizaci operací.
    29.10.2009 07:23 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

    Ubuntu jsem zkousel asi pred tremi lety a vadily mi:

    • chyby, kam jsem klikl
    • chybejici uzivatel root
    • Gnome

    Prvni bod uz je snad minulosti, s druhym se linuxak musi smirit a treti po zavedeni KDE4 uz asi nebude takovy problem :-) Dam sanci podzimni mandrive / KDE a jestli nebudu spokojen, tak vitej ubuntu.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    29.10.2009 08:06 Nemo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    root v Ubuntu nikdy nechybel, pouze nemel nastavene heslo, tudiz se do nej nebylo mozne by default prihlasit. To lze obejit jedinym prikazem
    sudo passwd root
    alblaho avatar 29.10.2009 09:00 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Přesně tak, tuto operaci jsem dřív prováděl jako první krok po instalaci. Ale už to nedělám. Když chci rootovskou konzoli tak prostě dám
    sudo su
    pokud něco dělám v konzoli a zjistím, že chybí nějaký balík, nainstaluju ho lamersky přes
    sudo apt-get install mc
    protože je to rychlejší než se hlásit jako root a potom se zase odhlašovat.
    Věroš avatar 29.10.2009 10:07 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    sudo -i
    Školím Ansible
    pavlix avatar 31.10.2009 10:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    I sudo -s má svoje výhody (stačí vědět, kdy co použít).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.10.2009 20:53 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    sudo su je tak trochu kravina, klidně dej sudo bash nebo sudo -i :-)
    16.11.2009 22:25 VRtulnikk | skóre: 17 | blog: blogisek | Rokycany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Co je na "sudo apt-get install mc" lamerského? :)
    29.10.2009 09:26 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

    kdyby "neexistující root" napsal někdo jako camlost, nebyl by důvod se nad tím pozastavovat. ale Leoš Literák? :-O

    (nehledě na to, že pro použití roota nevidím žádný důvod, ale to je vedlejší)

    A slow biker.
    Marián Kyral avatar 29.10.2009 13:06 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

     

    (nehledě na to, že pro použití roota nevidím žádný důvod, ale to je vedlejší)

    Až se ti podaří zapráskat disk tak, že se jako běžný uživatel nepřihlásíš, tak ti bude sudo na dvě věci. Možnost přihlásit se jako root ti ušetří restart do single režimu.

     

    alblaho avatar 29.10.2009 13:49 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ok, to je ale dost extrémní situace, kterou nemá cenu řešit, ne?
    Jendа avatar 29.10.2009 15:31 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Nastane třeba když moc rýpeš do toho šifrovaného ~ :-).
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    29.10.2009 21:59 Hector
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    ROFL :-D
    31.10.2009 15:00 biolog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

    Až se ti podaří zapráskat disk tak, že se jako běžný uživatel nepřihlásíš, tak ti bude sudo na dvě věci. Možnost přihlásit se jako root ti ušetří restart do single režimu.

    Tento bug byl opraven, před rokem nebo dvěma. Bootování i přihlášení už funguje i s plným diskem.
    29.10.2009 22:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ja chci sveho roota :-) Jsem na nej zvykly, hezky po valassku: "su root". Co to je za nareci "sudo"? Chodstina?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Grunt avatar 30.10.2009 15:42 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    hezky po valassku: "su root"
    kde su je lepší. Akorát teda nechápu co to má společného s Valachama.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Fluttershy, yay! avatar 30.10.2009 15:55 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Honza Balák avatar 30.10.2009 21:14 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Něco jako můj příspěvek do lamera :-D
    <null>
    Grunt avatar 30.10.2009 15:59 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    A jo, už jsem to asi pochopil. Je potřeba omluvit mé delší vedení, chvilku mi to holt trvá než mi to docvakne.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pavlix avatar 31.10.2009 10:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Leoši, nevím nic o tom, že by ubuntu vyřadilo z činnosti su :). A pustit jednou na začátku "sudo passwd" tě snad nezabije :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    1.11.2009 12:31 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Presne tak jak pises, vnimam to uplne stejne, root nevadi, to je detail a Gnome je dneska mnohem lepsi nez KDE4 a celkove jsem ted opravoval HP Mini, kam HP cpe naky upraveny oldschool SUSE, kde nefunguje webkamera a wifi zpusobuje vytuh pocitace atd... nakonec jsem tam dostal Ubuntu netbook remix a pecka, neni potreba na cokoli sahnout a vse je podle mych predstav. Vsechno maka i wifi Broadcom uz od zacatku.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    1.11.2009 20:26 Tommy Angelo | skóre: 2 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    porovnavat default suse 11.1 ktore je stare skoro rok s najnovsim ubuntu je ako porovnavat 120-nu s octaviou...vyckaj na 12-eho novembra, potom mozes prehodnotit svoj nazor.
    2.11.2009 10:28 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zkouším už týden RC openSUSE 11.2 s novým KDE a musím říct, že podobně jako já by asi byla dost lidí pekvapena, jak je KDE rychlé a použitelné.
    3.11.2009 22:44 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    hmm az na to ze v tom notebooku byl SLED 10, ten nejde bezplatne aktualizovat a navic v naky upraveny verzi od HP aby to vypadalo jako windows xp. a pulka veci v tom nefunguje, opravdu me HP nemile prekvapilo i kvalita toho notebooku nic moc, navic s vydrzi okolo 2 hodin to je fakt :-(
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    29.10.2009 07:38 Petula
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

    Ze by Vlasta Waic nasel novou praci??? :)
    29.10.2009 10:37 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ale může, díky ovládacímu centru Mandrivy nebo openSUSE a jejich instalátoru. Navíc i taková chyba s hodinami je u dualbootu dost nepříjemná. http://www.nermal.org/blog/installing-ubuntu-910-from-a-newcomers-perspective/
    pools avatar 29.10.2009 16:45 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Mandriva nikdy nikomu nefungovala a SUSE je pomalá sračka, takže nevím proč to sem taháš.
    Vivre libre ou mourir!
    29.10.2009 17:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Kdežto tvůj komentář je vyloženě hodnotný ;-)
    29.10.2009 18:53 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Mne Mandriva funguje (a teda mi aj fungovala), takže to čo tvrdíš nie je pravda. ;)
    29.10.2009 22:00 Hector
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    říká kdo :-D
    gtz avatar 30.10.2009 08:08 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Suse není pomalá sračka, záleží kdo a jak ho instaluje a spravuje. S Suse pracuji od 2007 ( 2002 - 2007 RH+Fedora ), Suse je celkem přítulný systém, který nemá sračky typy BuBunTu. Někdo řekne ano, ano ... Suse má zase Yast.

    Na Bubuntu mi vadí to, že během instalace i načítání LIVE se tento systém snaží dělat fsck na discích které najde ( kde to kur... jsme, aby šahal kam nemá ) Bubuntu pro mne skončil, používám Suse nebo Fedoru BuBuntu ke mně nesmí ....

    Btw. Kolega si kupoval NTB kde tam byla tato sračka a jak to dopadlo ... má tam OSS11.1 a nevím o tom.... u BuBuntu samé sračky kolem ( když jsme se pokoušeli připojit vadný disk FAT32 , pro zákazníka , aby se opravil FS , pak tak tato sračka se snažila opět udělat FSCK ... proč každý systém se zeptá než něco takového udělá )

    Myslím, že vývojáří tohoto systému si myslí, že jsme všichni lamy a musíme používat jenom myš.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    30.10.2009 11:27 T
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    a proto mas svobodnou volbu nepouzivat to :-)
    31.10.2009 10:57 fenquick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Nevím, co je za derivát BuBunTu - našel jsem pouze francouzský popis, což mi nepomůže. Spoléhal bych spíše na konvenční Ubuntu/Kubuntu, pokud nemáte specifické požadavky.
    1.11.2009 20:28 Tommy Angelo | skóre: 2 | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    to je opak zdrobneniny :-) nadavka
    3.11.2009 08:08 fenquick
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Bubuntu je nějaká pochybná custom edice mimo oficiální proud. Používáním takového výplodu si kálíte do vlastní kapsy a jakékoliv komentáře nebo hodnocení pod článkem o oficiální distribuci postrádá smysl.

    P.S. Sám distribuci Ubuntu pro jeji těžkopádnost a prvoplánovité zaměření na začínající Linux uživatele nepoužívám, preferuji svobodněji konfigurovatelný Debian. Je zde však široké spektrum uživatelů kteří právě výše uvedené preferují.
    3.11.2009 08:47 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    preferuji svobodněji konfigurovatelný Debian
    Co to je?
    30.10.2009 19:13 root
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    mandriva mě funguje v celku dobře i když je drobet těžkopádnější
    29.10.2009 08:15 alanos | skóre: 24 | blog: spuctum
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Jukám na Ubuntu.cz a tam zatím nic :o).
    29.10.2009 08:29 Kukatzska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No ani na ubuntu.com
    Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 09:51 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Protože oficiální vydání ještě nebylo -- sice to má být dnes, ale větší část dneška je ještě před námi :-)
    29.10.2009 08:27 Kaja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Jednodussi by to mohlo byt..

    Po instalaci zaskrtnu povoleni ovladacu, ale sitovka se mi nenainstaluje, i kdyz se tvari ze jo. Nepomuze ani restart. BT myska mi taky nejde. Jakoze se sparuje, pize ze funguje, ale nefunguje. Rizeni spotreby? Tak tam linux zrejme nedosel, protoze vetraky se mi toci na 120% neustale.

    Zrejme si budeme muset pockat do verze 100.20Mad Cow, aby se dalo Ubuntu opravdu pouzivat..
    Bedňa avatar 29.10.2009 09:19 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Tak to je blbosť vetráky sa dajú ovládať, je toho plný net, stačí sa pozrieť a nie hneď kritizovať.
    Pokecajte si s umelou stupiditou na http://www.kernelultras.org/
    AsciiWolf avatar 29.10.2009 13:05 AsciiWolf | skóre: 39 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Problém ovšem je, že to nefunguje správně by-default... :-(
    29.10.2009 18:22 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    jak kde, u me na ntb to treba nejde (ne, nejsem lama nejde to ani ve win)
    Jendа avatar 29.10.2009 15:38 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ano, s hardware jsou problémy. To přece víme, ne? Mně to chodilo na noname sestavě (čipset K8M800 či co) i notebooku Acer Aspire 5315, všechno (včetně uspávání, WiFi, regulace podsvícení, řízení větráků...) out-of-the-box.

    Holt to chce, aby než člověk něco koupí, zadal jméno výrobku + linux do Googlu a proklikal si prvních pár odkazů...
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    Jendа avatar 30.10.2009 13:47 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zakřikl jsem to, ten Acer má pokakané acpi: http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=4702613&postcount=108
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    29.10.2009 08:42 Martincek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Po nedávné instalaci Windows 7 si myslím, že mají zdatnou konkurenci. Shánět 64b ovladače pro starší laptop je takové peklo, že jsem to na Linuxu nezažil. Naštěstí výrobce kdysi vydal verzi pro Visty 64b a ty jsou s Windows 7 kompatibilní. Nakonec se mi podařilo rozběhat všechno kromě tiskárny (Minolta pro "win" tiskárny 64b ovladač nedodává!)

    pavlix avatar 31.10.2009 10:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No... já jsem to vůbec nezažil :) všechen můj starý hardware funguje naprosto bez shánění jakýchkoli ovladačů. Asi tu nemám nic dostatečně obskurního (pravda, počítače s ISA sběrnicí už jsem vyhodil).

    Pokud vím, tak tiskárny (aspoň ty dnešní) speciální software pro ovládání tak úplně nepotřebují :). Možná jsou výjimky. Ale většinou byl potřeba nějaký ppd soubor, který je nezávislý na hardware.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    alblaho avatar 29.10.2009 09:04 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Hu, právě jsem s hrůzou zjistil že na pracovním desktopu mám šifrovaný celý $HOME. Při instalaci jsem to zakliknul v domění, že povoluju šifrovanou složku ~/Private. Musím zjistit, jestli mi to nezpomaluje buildy.
    alblaho avatar 29.10.2009 13:00 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Tak jsem šifrování odstranil a "ant rebuild" se dvojnásobně rychlejší. Ono totiž to ecryptfs je docela lenivé.

    Pokud šifrovat celý home, tak doporučuji normální dmcrypt, tam je režie neznatelná.
    pushkin avatar 29.10.2009 09:04 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Wine 1.0.1 NE
    Můžu se zeptat, co znamená u té verze to "NE"?
    "...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
    Bedňa avatar 29.10.2009 09:21 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    ne :-)
    Pokecajte si s umelou stupiditou na http://www.kernelultras.org/
    29.10.2009 09:39 Tapan | blog: tapan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zřejmě v ní nejedou Bulánci :-)
    pushkin avatar 29.10.2009 12:27 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    :-D
    "...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
    Jendа avatar 29.10.2009 15:40 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Správně! :-D
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    regine2 avatar 29.10.2009 09:06 regine2 | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše ovladače/drivery (proprietární - ne volné)
    Jak je to s ovladači například wifi karet? Existuje nějaký repositář Ubuntu pro ne volné drivery? Od určité verze je vyhodili ze základní distribuce. (Poznámka uživatele Ubuntu 9.04 - ne odborníka.)
    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    Bedňa avatar 29.10.2009 09:26 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ovladače/drivery (proprietární - ne volné)
    Pokiaľ by si mal problém s wifi, myslím že tu je naozaj vyčerpávajúci návod.
    Pokecajte si s umelou stupiditou na http://www.kernelultras.org/
    pavlix avatar 31.10.2009 10:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ovladače/drivery (proprietární - ne volné)
    Nejlepší rada je mít rozumný wifi hardware (z pohledu použití s opensource operačními systémy a konkrétně linuxem). Ale to ti asi nepomůže.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    29.10.2009 09:43 pepazdepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    cely sifrovany home byl uz v 9.04, jen behem instalace pres to alternativni cd :)
    Jendа avatar 29.10.2009 15:41 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Hmm, ale to byl jako zvláštní oddíl pro všechny uživatele, ne?
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    29.10.2009 09:56 motyq | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše evolution -> exchange via mapi
    Mel by prosim nekdo moznost vyzkouset pripojeni evolution na microsoft exchange 2003 (cz verze) a novejsi, myslim ted ten MAPI konektor co tam je nove, protoze starsi exchange konektor, ktery parsoval owu uz na novych exchangich nefunguje?

    Zkousel jsem to v 9.04, fungovalo to, ale rozsypana cestina, posunute casy (asi blbe casova pasma na serveru), kalendari se nejak moc nechtelo a celkove takove jeste ne-moc-dobre pouzitelne.

    Upgradoval bych pouze pokud tohle bude fachat.

    Diky
    http://wocis.net - můj píseček
    29.10.2009 10:38 kuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: evolution -> exchange via mapi
    hojhoj, odbocuju trosku, ale k odpovedi na Vasi otazku to musim udelat :-) ... pouzivam denne v praci ubuntu 8.04.3 LTS proti polonefunkcnimu exchange serveru a nevidim vcelku problem, obcas se evolution kousne (1x za dva mesice), ale jak rikam, vzhledem k hodne opilemu exchange serveru ma na to myslim pravo .. nevidim duvod, proc by "to" ve vasem pripade nemelo fungovat ....k.
    29.10.2009 11:37 motyq | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: evolution -> exchange via mapi
    pokud vim tak v 8.04 v gnome jeste nebyla podpora openchange (tedy mapi pro evolution). Jakou verzi exchange mate?
    http://wocis.net - můj píseček
    29.10.2009 10:46 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Milujem ako sa vsetci predbiehaju v recenzovani niecoho co este oficialne nevyslo :)
    29.10.2009 11:06 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Je možné v článku popsané šifrování aplikovat pouze na zvolenou složku? Zabezpečení pár věcí bych uvítal, ale šifrovat kvůli tomu celý svůj home mi přijde zbytečný.
    29.10.2009 13:56 loisa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    to asi ne, ale tak si normálně doinstaluj balík cryptkeeper..
    29.10.2009 14:03 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    díky - kouknu na to
    Jendа avatar 29.10.2009 15:45 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No, dříve se to dělalo instalací balíku ecryptfs-utils a spuštěním ecryptfs-setup-private, případně mám dobrou zkušenost s encfs.
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    Daniel Kvasnička ml. avatar 29.10.2009 11:43 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    opět se mi zdá, že jednodušší už Linux být nemůže
    :-) ......co k tomu rict :-)

    Jinak ale souhlasim, ze posun vpred je slusny. Tohle je prvni verze Ubuntu, ktera bez nutnosti otevreni Terminalu podporuje wifi v HP Compaq 6720s. Ovsem kdyz jsem se ho pokusil vypnout, cely to sletelo, nejspis kernel panic. To neni moc dobry prvni dojem...

    Pak je tu samozrejme ten naprosto neuveritelne odporny hnedy styl, ale to se da preskinovat, ze... spis mi jde o to, ze by panove mohli defaultne pouzivat nejaky neutralnejsi vzhled. Nestacilo by proste udelat pruzkum a zjistit, kolika % lidi z cilove skupiny se tahle hneda libi? Vsadim se, ze vetsina to neni, tak co to tam jeste dela jako default?

    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Jendа avatar 29.10.2009 15:48 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ano, problém s hardwarem. Opakuji, že existuje spousta HW funkčního out-of-the-box. Prostě před koupí trochu hledat. [já si taky na Windows 7 nekupuji BeagleBoard a pak nenadávám v diskuzích, že mi nefungují]

    Ten nový vzhled se mi líbí víc než starý.
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    Daniel Kvasnička ml. avatar 29.10.2009 18:02 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Tak ten notebook mam uz nejakou dobu, nekupoval jsem ho ted pro Koalu. A kdyz jsem ho kupoval, bylo nesrovnatelne tezsi najit out-of-the-box podporovany ntb, ktery by vyhovoval mym potrebam... vedel jsem, ze budu muset laborovat, kdyz jsem ho koupil. Spis me vadi, ze se ta situace meni tak pomalu.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    mkoubik avatar 29.10.2009 19:36 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Mám 6720s a wifi mi funguje v 8.10 bez terminálu, jenom se zapnutím v klikátku "nesvobodné ovladače", nebo jak se to jmenuje.
    30.10.2009 19:25 Petr | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Mám HP 6730s a musel jsem doinstalovat balík
    bcmwl-kernel-source
    a restartovat, pak až mi začala fungovat wifi. Návod v tomto fóru.
    29.10.2009 21:21 Roman ŠANDOR | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    prieskum je ale davno spraveny, staci pozriet na gnome-look.org a farby podobne farbam zachodu po dobre vykonanej praci to niesu :-)
    29.10.2009 11:43 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Hurá!

    Možnost softwarově odpojit síť v NM dlouho chyběla. Pokud umí i přerušit aktuální pokus o připojení, je to geniální. :-)
    13.11.2009 13:10 imploder | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Mám Mint 7 (založený na Ubuntu 9.04) a NM v něm má po kliknutí pravým tl. na ikonu NM volby "Povolit síť" a "Povolit bezdrátové" a těma se dá wifi nebo kabel bez problémů odpojit (a pak zase připojit). Takže to asi nebude nic nového.
    Nicky726 avatar 29.10.2009 12:20 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Řeší nějak Ubuntu šifrování swapu a /tmp? Nebo aspoň to /tmp přesouvá do šifrovaného uživatelského adresáře? Jinak je celé to šifrování v podstatě k ničemu.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Jendа avatar 29.10.2009 15:51 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Neřeší; je :-(. Kouknul jsem se do /tmp - tam je věěěcíí! Asi si budeš muset /tmp namountovat do tmpfs...
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    pavlix avatar 31.10.2009 10:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    doporučuju dostatek ramky a tmpfs
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Nicky726 avatar 31.10.2009 11:23 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No ale to v Ubuntu ta volba neudělá. :-( Škoda, že to je takhle odfláknutý/nedomyšlený.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    29.10.2009 15:45 Adam Bogocz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Tak a je to tu ! www.ubuntu.com :-P Sosejte pánové dokud je to horké
    Jendа avatar 29.10.2009 15:53 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Přílohy:
    http://ftp.sh.cvut.cz/WEB/index.html - sledujte traffic :-D

    Přikládám grafy z vydání 8.04.

    Myslíte, že to bude vidět i na nix.cz?
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    Jendа avatar 29.10.2009 17:12 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Wau, z torrentu to jede 900kB/s!
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    29.10.2009 17:01 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Ceska UCW klavesnice
    Pomerne prijemne me prekvapilo, ze v Ubuntu (mozna je to uz i v Debianu) je volitelne UCW ceska klavesnice. Nevim, jestli je to umysl nebo chyba, protoze jsou tam 2 varianty a obe pomerne divne - jedna je vicemene ceska klavesnice (zatimco original UCW byla primarne US) a druha jsou jen znaky s diakritikou - nechapu proc.

    Kazdopadne, jestli se nekomu podari protlacit UCW klavesovou mapu primo do distribuce, budu jen rad a mozna se naucim i psat česky, aby mel pan Kufner klidne spani. :-)
    29.10.2009 17:41 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Hmm, může mi někdo vysvětlit co znamená to slovo Karmic? Koalu si představím, však medvídek koala, že... ale Karmic? Aby to zas nebyl takovej ten sjetej králík s těma rohama..
    Jendа avatar 29.10.2009 18:52 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Není to ani v internetových slovnících (na Seznamu a slovnik.cz vrací karmický :-)) ani v papyrovém. IMHO buď karmínová (červená), nebo od karma (v náboženském smyslu, ne ten průtokový ohřívač :-)).
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 19:03 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    IMHO buď karmínová (červená), nebo od karma (v náboženském smyslu, ne ten průtokový ohřívač :-)).
    Je to od karmy, dokonalý český překlad zní "karmická koala" :-)
    29.10.2009 23:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    29.10.2009 19:24 joka x3m | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    podarilo sa už niekomu nainstalovat ttf z MS? konkretne balik ttf-mscorefonts-installer, zjavne je zlý.... myslím, že som videl na to aj vystavený bug... takže... web vyzerá tak ako vyzerá.... pokúsil som sa nainštalovať nejaké ďalšie ttf, ale stránkam to nepohohlo... to by asi mohlo byt pri plnom vydaní funkčné... myslel som, že je to len chyba Beta a RC verzie ale ako vidím... tak tým trpí aj final... som sklamaný....
    Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 19:37 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Nainstaloval jsem bez problémů, ale doporučuje zkusit ttf-liberation ("svobodná varianta" MS fontů od RedHatu).
    1.11.2009 23:07 joka x3m | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    skúšal som, nefunguje, možno to bude tým, že som začal s RC verziou a nejak tam zabudli niečo updatnuť (nešlo to ani v Beta), na desktope som to vyriešil inštaláciou ArchLinux :) na notebooku skusím nainštalovať Final.. dúfam, že to bude iba tou RC :) aj keď je to divné....
    30.10.2009 19:29 Petr | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Některé balíky, a mscorefonts je jeden z nich, musím instalovat zásadně přes Synaptic. Když jsem to zkoušel v terminálu klasickým apt-get install, skončilo to častokrát na nějaké chybě.
    1.11.2009 23:08 joka x3m | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    skúšal som aj cez synaptics ... bez úspechu ....
    29.10.2009 20:06 headhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No tak (K)Ubuntu malo u mna poslednu sancu. Tu vsak prepaslo. Ked spustim LiveCD tak mi najde vsetky oddiely na disku. Ale ked spustim nejakeho manazera diskov (taktiez rozdelenie disku pri instalacii), tak mi zahlasi ze disk je bez jedninej particie (mam ich tam asi 6). Rypat sa v tom nebudem. Nefunguje, tak nech nefunguje dalej. Mam to na haku a vraciam sa k Debianu. I ked sa s nim hodne potrapim, ale aspon sa mi ho podari nainstalovat bez jedineho problemu :D
    regine2 avatar 29.10.2009 21:59 regine2 | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Pusť na disk Clonezilla a když to nepůjde, tak problém není v (K)Ubuntu, ale v něčem jiném. ALE POZOR - napřed zálohuj.
    Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
    30.10.2009 10:48 headhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Debian jde v pohode, (K)Ubuntu 9.04 mi taky najde vsechny oddily. Tak myslim ze problem bude v (K)Ubuntu 9.10.

    PS: instalujem na Dell XPS 1530, ktory by mal byt dobre podporovany.
    Prcek avatar 31.10.2009 00:00 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No já prozměnu nemůžu nainstalovat Ubuntu 9.10 na můj druhý disk, protože ho isntalátor nenabídne jako možnost :-(.

    Mám dva fyzické disky, na tom druhém (sdb) jsem si udělal testovací oddíl s Ext4, že tam teda zkusím to Ubuntu, protože z LiveCD nebo ve VirtualBoxu je to pomalý. Jenže instalátor mi nabídne k přepsání jen první disk sda. I když jsem zvolil upravit oddíly ručně, tak tam vidím jen ten první disk. To je teda zrada :-(.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    Jendа avatar 31.10.2009 00:12 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zkus alternate CD…
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    Prcek avatar 31.10.2009 15:23 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Dík, pomohlo to :-). Ale trochu jsem podcenil velikost oddílu - po naběhnutí do systému jsem měl jen pár MB volného místa, musel jsem vyhodit OpenOffice (oddíl 2,3 GB) :-)
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    30.10.2009 16:17 enki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Tohle přesně delalo i mně. Problém šel nakonec snadno vyřešit. Stačilo odstranit partici z dřívějška po minulé instalaci Ubuntu typu Ext4. Tu jsem odstranil a rázem mi opět instalátor a GParted viděl partition table. Zajímavé je, že ten nový nástroj v Ubuntu stejně jako v Nautilu jsem všechny partice viděl. Stávkoval jenom GParted a instalák. Pak už všechno fungovalo jako hodinky.
    29.10.2009 22:03 Hector
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Mohl by mi někdo vysvětlit, co chtěl básník říct tou stupiditou v podobě boot splashe pomocí Xserveru?
    29.10.2009 23:47 ok2zar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Tak jednodussi to mozna byt nemuze, ale rychlejsi urcite. Mam na notesu Debiana Squeeze, Mandrivu 2010 a Ubuntu 9.04. Na Mandrive (mandrake) jsem vyrost, na debian presel asi pred rokem a buntu jsem sem tam taky pouzil. Ale spis ze zvedavosti. Ted bych bych se k ubuntu priklonil, protoze pod verzi 9.04 stale jeste bezi (da se zcompilovat) XMMS, coz pod debian squeeze uz nejde. Jakozto ortodoxni uzivatel nehodlam pouzivat XMMS2, ktere jsem nepochopil, nerozbehal a hlavne se mi ani nelibi. Takze jsem v grubu jako default dal ubuntu. Ale ouha, je to louda. Na tomtez stroji je to pomalejsi (prace v systemu, ne boot), nez debian. Uz jen prace v terminalu. Podrzim-li v MC BackSpace trochu dele, abych pomazal kus radku, vytizi to procesor na plno. Stejne tak rychle radkovani v MC, i odezva programu pri zpousteni mi prijde nejaka pomala. I prehravani filmu ve VLC nebo mplayeru vycucne z CPU maximum, kdezto ve squeezovi to je neco kolem 50%. Takze jsem zvedav, co nove buntu. Ikdyz s nejvetsi pravdepodobnosti se XMMS verze jedna konat nebude, jsem zvedav, jak to bude chodive, na mem stareckovi.
    30.10.2009 10:42 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Pred nejakým časom by som ti ako náhradu XMMS odporučil Audacious, problém je, že v posledných mesiacoch viac nefunguje ako funguje (neustále tam niečo prerábajú a veci ktoré predtým fungovali často nahradia niečím, čo funguje len čiastočne).
    30.10.2009 11:01 washeck | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zkus Audacious. Taky jsem dost konzervativní a xmms jsem skoro oplakal, ale po vyzkoušení několika podobných přehrávaču jsem zakotvil u audacious a můžu říct, že jsem si celkem zvykl.
    pushkin avatar 30.10.2009 13:00 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    A co qmmp? Je to prakticky to samé co xmms, jenom je to v Qt4.
    "...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
    30.10.2009 21:13 ok2zar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Super !

    Vazne, je to jak moje oblibene XMMS. Parada. Tohle byla vlastne posledni vec, ktera mi branila udelat upgrade i na notesu zeny. Ona je v tomto jeste konzervativnejsi, nez ja a kdyby prisla o XMMS, tak by mi cely notes hodila na hlavu. :-D
    30.10.2009 23:20 ok2zar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No po cca 16ti hodinach provozu zatim zjistuju posledni ubuntu plne dostacujici moji praci. Je rychlejsi, nez predchudce, mnou popsane potize z predchozi verze se neprojevuji, bluetooth sluchatka funguji na vybornou, neblazni pulse pri prepninani z A2DP na HFS a zpet. Dokonce i modul pulse-alsa funguje bajecne, takze uz neni problem s presmerovanim zvuku na pulse server. No video si porad ukroji vic z CPU, nez je tomu ve squeezovi, ale budiz.

    Stavove ikonky v liste (zvuk a sit) se mi nelibi, v minule verzi byly hezci, ale to je detail. Co mi nejede korektne, tak prehravani v mplayeru. Obraz blika. Ve VLC v pohode. Dale takove ty systemove hlasky, jako ze se pripojila/odpojila sit, atp... Proste to jak to tak blikne s nejakou informaci, tak to je jak z filmu o predatorovi. Misto grafiky jen barevne carky na tmavem pozadi. Stejne tak programy jako Twinkle a Klear maji naprosto zmrsenou grafiku, takze se nedaji ani pouzit - clovek nevi, na co klika.

    Takze zatim jsem s ubuntu spokojen a doufam, ze popsane problemy zmizi s prvnimi aktualizacemi.
    1.11.2009 18:07 tomvec | skóre: 23 | Kojetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ty "proužkované" hlášky a okna některých programů jsem měl taky. Stačilo zapnout kompozitor (Systém -> Volby -> Vzhled -> Efekty vzhledu -> Normální) a bylo po problému. Odlišná situace byla u Xubuntu 9.10, tam když jsem zapnul kompozitor abych to odstranil začal "proužkovat" komplet celý desktop. Záleží asi na graf. kartě, já mám na ntb ati radeon mobility 7500.
    3.11.2009 14:39 ok2zar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    No je to takto. Efekty nechi zadne a hlavne ikdyz jsem to zkusil zapnout, tak mi to napsalo, ze nelze aktivovat. Predchozi ubuntu bez problemu, ale bylo desne pomale. Pravda, mozna byly zapnuty prave ty efekty.
    30.10.2009 15:52 Michal J.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Pěkná grafika, ale obsahuje big chybu zesílím jas a začnemě blikat monitor. A dokonce musim vypnout netbook, aby začlo fungovalo zeslabování a zesilování jasu displeje i ve winech. Nestačí jen restartovat.
    31.10.2009 07:41 Martin Čečetka | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Já mám notebook Toshiba a s jasem problémy nemám.Akorát jsem prováděl instalaci z cd,které prošlo dle jejich návodu kontrolou a neobsahovalo chybu a přesto se při instalaci opakoval problém při odpojení mechaniky při instalaci systémua to buď ze začátku a nebo ke konci.
    1.11.2009 18:22 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    viz release notes, tam o tom tuším bylo
    31.10.2009 07:36 Martin Čečetka | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Zdravím všechny, z nového vydání jsem nadšen.Konečeně ty bestie z Microsoftu uvolnily letos některé své kodeky a jiné věci,které měly chráněné.A já díky tomu,že jsem si například koupil přehrávač Samsung,který je používá,tak nešel do předešlých verzí nainstalovat.Nyní jsem ho připojil a ejhle,najednou se automaticky načetl a chová se jako u konkurence.Dle mého názoru uvolňování microsoftových patentů pro programátory povede k větší oblibě jiných systémů,jelikož znám několik lidí,kteří nejdou do jiných jen proto,že se bojí kompatibility se zařízeními a nechtějí řešit samy od sebe vzniklý problém,když není ani jistý výsledek.A jelikož jsem byl do teď spokojen s Ubuntu,tak nyní již nemohu naleznout žádné výhrady.
    1.11.2009 23:01 klasik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Ešte tam je vela chýb pozrite: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/282870
    Toman avatar 4.11.2009 12:14 Toman | skóre: 29 | blog: Tomanův blog | Kostelec nad Orlicí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    Fujitsu-Siemens Esprimo - Kubuntu 9.10, zatím vše bez problémů.
    10.11.2009 22:40 klasik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
    asus x51rl same problemy: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/282870
    11.11.2009 13:38 Ivoshcz
    Rozbalit Rozbalit vše Šifrování oddílu pomocí devicekit v ubuntu 9.10
    V článku jste psal o šifrování pomocí dm-cryptu a jeho pěkné integraci přímo v nautilu. Zkoušel jsem googlit jak takovýto pěkný oddíl, který by se mi po namountování přes nautilus zeptal jen na heslo a následně připojil, jak je na obrázku v článku, ale neúspěšně. Mohl byste mi prosím poradit nebo mě nasměrovat na nějaký článek?

    Děkuji - ivo.anubis (zavinac) gmail.com
    Jendа avatar 11.11.2009 20:03 Jendа | skóre: 74 | blog: Výlevníček | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování oddílu pomocí devicekit v ubuntu 9.10
    Jak vytvořit šifrovaný oddíl v Linuxu
    cryptsetup -c aes-xts-plain -s 512 -y luksFormat /dev/sdq5
    Why did the multithreaded chicken cross the road? to To other side. get the
    12.11.2009 08:42 Ivoshcz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování oddílu pomocí devicekit v ubuntu 9.10
    Diky, to je to, co jsem potřeboval.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.