abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 13:22 | Nová verze

Alan Griffiths z Canonicalu oznámil vydání verze 1.0.0 display serveru Mir (GitHub, Wikipedie). Mir byl představen v březnu 2013 jako náhrada X serveru a alternativa k Waylandu. Dnes Mir běží nad Waylandem a cílen je na internet věcí (IoT).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 22:00 | Nasazení Linuxu
Stabilní aktualizace Chrome OS 69 (resp. Chromium OS), konkrétně 69.0.3497.95, přináší mj. podporu linuxových aplikací. Implementována je pomocí virtualizace, a proto je tato funkce také omezena na zařízení s dostatkem paměti a podporou hardwarové akcelerace, tudíž nejsou podporovány chromebooky s 32bitovými architekturami ARM, či Intel Bay Trail (tzn. bez Intel VT-x).
Fluttershy, yay! | Komentářů: 3
včera 21:32 | Zajímavý projekt
Došlo k uvolnění linuxové distribuce CLIP OS, vyvíjené francouzským úřadem pro kybernetickou bezpečnost ANSSI, jako open source. Vznikla za účelem nasazení v úřadech, kde je potřeba omezit přístup k důvěrným datům. Je založená na Gentoo.
Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
včera 16:00 | Komerce

Zjistěte více o bezpečné a flexibilní architektuře v cloudu! IBM Cloud poskytuje bezpečné úložiště pro Vaše obchodní data s možností škálovatelnosti a flexibilitou ukládání dat. Zároveň nabízí prostředky pro jejich analýzu, vizualizaci, reporting a podporu rozhodování.

… více »
Fluttershy, yay! | Komentářů: 12
včera 12:22 | Nová verze

V dubnu letošního roku Mozilla představila webový prohlížeč pro rozšířenou a virtuální realitu Firefox Reality (GitHub). V úterý oznámila vydání verze 1.0. Ukázka na YouTube. Firefox Reality je k dispozici pro Viveport, Oculus a Daydream.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 12:00 | Komunita

V srpnu loňského roku společnost Oracle oznámila, že Java EE (Enterprise Edition) bude uvolněna jako open source. O měsíc později bylo rozhodnuto, že tato open source Java EE bude přejmenována a předána Eclipse Foundation. Nové jméno bylo oznámeno v únoru letošního roku. Z Java EE se stala Jakarta EE. Eclipse Foundation včera oznámila dosažení dalšího milníku. Zdrojové kódy aplikačního serveru GlassFish jsou již k dispozici v git repozitářích Eclipse Foundation (GitHub).

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.9. 23:55 | Komunita

LTS (Long Term Support) podpora Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) skončila po 5 letech od jeho vydání, tj. v dubnu 2017. V březnu 2017 ale Canonical představil placenou ESM (Extended Security Maintenance) podporu, díky které je Ubuntu 12.04 podporováno do dubna 2020. Dnes Canonical potvrdil ESM podporu také pro Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr), jehož LTS podpora skončí v dubnu 2019.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.9. 15:00 | Nová verze

Byla vydána verze 3.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí HTML, CSS a JavaScriptu Electron (YouTube, GitHub). Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.9. 14:44 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 6.0.0 byla vydána verze 7.0.0 překladačové infrastruktury LLVM (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání: LLVM, Clang, clang-tools-extra a LLD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
19.9. 13:44 | Nová verze

Byla vydána verze 3.0.0 knihovny pro vykreslování grafů v programovacím jazyce Python Matplotlib (Wikipedie, GitHub). Přehled novinek a galerie grafů na stránkách projektu. Zrušena byla podpora Pythonu 2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (13%)
 (14%)
 (20%)
 (23%)
 (25%)
 (4%)
 (1%)
Celkem 381 hlasů
 Komentářů: 33, poslední 16.9. 11:55
Rozcestník

Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

29. 10. 2009 | Jan Hrach | Recenze | 20575×

Tak jako každý půlrok, opět je tady nová verze populární distribuce Ubuntu. Tentokrát má číslo 9.10 a kódové označení Karmic Koala. Příští verze, která vyjde v dubnu 2010, bude LTS (long term support, podpora tři roky na desktopu a pět let na serveru), a tudíž by se v ní nemělo již provádět příliš mnoho změn. Co tedy nabízí Karmic Koala revolučního? Nebo evolučního?

Obsah

Uživatelé Ubuntu tvrdí, že „jarní“ verze jsou obvykle vydařenější než „podzimní“. Možná proto, že přes léto mívají vývojáři dovolené. Podle mých zkušeností s předchozími verzemi Ubuntu je ovšem tato jednou z těch vydařenějších. Ačkoli vývojáři (opět) přehrabali „střeva“ systému, od bety (vyšla na začátku října) je vidět obrovský pokrok a už RC verzi bych se nebál produkčně nasadit.

Instalace

link

Instalátor je velmi podobný předchozí verzi; vlastně se od 8.10 příliš nezměnil. Akorát přibyla možnost šifrování celého domovského adresáře, které je velmi elegantně vyřešené.

ubuntu 9.10 karmic koala instalator sifrovat home

Nejedná se zde o vytvoření speciálního oddílu, který by se musel připojovat při startu, ani o vytvoření „loopback“ zařízení, jako to známe například z OpenSUSE nebo Debianu, ale o automatické připojování souborového systému ecryptfs pro konkrétní domovský adresář při přihlášení, bez nutnosti zadávání dalšího hesla. Zašifrovaný domovský adresář sídlí v /home/.ecryptfs/jméno_uživatele a při přihlášení (jakémkoliv, ne jen přes gdm) se pomocí FUSE připojí. To má oproti blokovému zařízení/šifrovanému oddílu hned dvě výhody – uživatel nemusí zadávat heslo k oddílu při startu počítače, a tudíž mohou počítač používat kromě paranoika i běžní uživatelé, a dále šifrovaný souborový systém bobtná až podle toho, jak si do něj uživatel ukládá data.

Druhou drobností přidanou do instalátoru je, že se při instalaci promítá prezentace o tom, co je v Ubuntu nového, co všechno se s ním dá dělat, jak řešit případné problémy, a tak podobně.

ubuntu 9.10 karmic koala instalator prezentace

Vzhled?

link

Již dlouho diskutována je změna vzhledu – ten světle hnědý, který Ubuntu používalo ještě v minulé verzi 9.04, je tu s námi s mírnými úpravami už pět let, a změna by neškodila.

Jak uvidíte na následujících snímcích obrazovky, je nové Ubuntu laděno spíše do tmava.

Jako první uživatel uvidí nový splash. Při startu se uprostřed obrazovky nejdříve zobrazí malé kulaté logo Ubuntu. Ještě v beta verzi nebylo nijak animované, a proto (obzvláště při déletrvajícím bootu live CD) to vypadalo, že to zatuhlo. Nyní se již logo zjasňuje a ztmavuje, takže je vidět nějaká aktivita.

Dále bylo změněno téma GDM, opět je tmavší než v předchozí verzi (kde mi přišlo graficky velmi pěkně zpracované).

ubuntu 9.10 karmic koala ubuntu boot ubuntu 9.10 karmic koala ubuntu splash

Po přihlášení se před námi konečně ukáže desktop. Oranžovo-žluté pozadí se vzorkem papíru (asi), ikonky v trayi (pokud máte notebook, tak podobnost ukazatele nabití baterie a síly WiFi signálu s Mac OS X se nezapře) a tmavá dekorace oken působí celkem pěkně, scrollbary jsou ovšem trochu nevýrazné. Říká se, že první dojem prodává, tak uvidíme. V nastavení lze vzhled samozřejmě vrátit nebo si vybrat nějaký úplně jiný.

ubuntu 9.10 karmic koala desktop

Prostředí se chová i na slabším hardwaru velmi svižně, skoro se mi nechce věřit, že tohle může být GNOME. Doba bootu je také poměrně krátká (může za to především dobře vyladěný Upstart), ale těžko soudit, jak se změní, až si nainstalujete spoustu služeb.

(Nejen) pro uživatele notebooků

link

V tray liště vedle hodin vidíme přepracovaný aplet pro obsluhu Network Manageru. Především musím zmínit out-of-the-box podporu všech možných způsobů zabezpečení a autentizace WiFi sítí, VPN, DSL a mobilních spojení a vybírání nejsilnějších dostupných WiFi sítí na dvě kliknutí. Hesla se pochopitelně ukládají do klíčenky.

ubuntu 9.10 karmic koala wifi nabidka

Služby Ubuntu (Centrum softwaru, Ubuntu One)

link

Světlo světa spatřil další grafický správce balíčků. Klasický Synaptic je určen spíše pokročilejším uživatelům a je schován v podnabídce Správa nabídky Systém. Nástroj Přidat a Odebrat software byl nahrazen nástrojem Centrum softwaru pro Ubuntu. Původně se to mělo jmenovat Software Store (Canonical přes něj chtěl distribuovat i placený software partnerů), ale toho se asi dočkáme až v dalších verzích.

Software Center má velmi jednoduchou obsluhu. Uživatel může buď použít hledání, nebo vybírat software podle určení. Také je možno zvolit filtr Oficiálně podporovaný SW (ve výchozím nastavení výběr obsahuje i komunitní repozitář). U většiny známějších programů jsou screenshoty. Už jen kliknout na tlačítko Instalovat…

ubuntu 9.10 karmic koala software store virtualbox

Ubuntu One je služba určená především pro uživatele pohybující se mezi více vzdálenými počítači (nemající vlastní server). Pokud na jednom počítači uložíte cokoliv do adresáře, který spravuje Ubuntu One, kopie se rozdistribuuje na všechny ostatní počítače, kde se přihlásíte (a rovněž si soubory můžete stáhnout přes webové rozhraní). Na serveru máte v neplacené variantě k dispozici 2 GB prostoru s možností upgradu na 50 GB za 10 USD (asi 170 Kč) měsíčně. Nahrané soubory můžete rovněž zpřístupnit libovolnému jinému uživateli Ubuntu One.

Službu se mi, na rozdíl od Davida, rozjet podařilo, nicméně je vidět, že je to pořád beta. Především je neuvěřitelně pomalá (asi je kolem toho hype a všichni to zkouší). Dále nejsou příliš dořešené certifikáty; nesedí jméno domény, na kterou jsou vydány…

ubuntu 9.10 karmic koala ubuntu one

Drobnosti

link

Telepathy Framework sjednocuje groupware Evolution a IM klienta Empathy se zbytkem systému. Stav na IM se tak prolíná se systémovou nabídkou, je možné posílat soubory z Nautila a tak podobně.

ubuntu 9.10 karmic koala empathy

Při přihlášení do terminálu (tty, SSH) se při dostupných aktualizacích zobrazí upozornění; pokud bylo nainstalováno nové jádro, rovněž se zobrazí, že by systém bylo vhodné restartovat.

ubuntu 9.10 karmic koala motd aktualizace ubuntu 9.10 karmic koala devicekit dmcrypt

Díky DeviceKitu nebylo připojování dm-cryptem zašifrovaných svazků nikdy jednodušší! Zobrazují se v Nautilu a v nabídce Místa a po kliknutí je vyžádáno heslo (a případně heslo pro sudo) a svazek je připojen.

V Ubuntu je GRUB 1.97. Neměl jsem s ním zatím žádné problémy, ale někteří uživatelé si ve zdejších diskuzích stěžovali.

Závěr

Ubuntu 9.10 mě velmi mile překvapilo (zejména protože jsem nečekal, že již RC verze bude plně použitelná) a opět se mi zdá, že jednodušší už Linux být nemůže.

Dodatek: Verze známých aplikací

link        

Hodnocení: 91 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

Fluttershy, yay! avatar 29.10.2009 00:50 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

Také přidám několik poznámek z používání od neděle:

  • docela rychlý boot (37s GRUB→GNOME, to je pokrok), ale odhlašování se apod. okolo GDM se mi zdá celkem pomalé
  • tmavý vzhled je docela pěkný, navíc potěšil plynulejší kompozitní desktop v KDE4 (lepší ovladače Intel GPU?)
  • na touchpadu mi nefunguje emulace třetího myšítka v pravém horním rohu, hlášený multitouch jsem dosud nezkoušel
  • software v repozitářích je zase jednou aktuální by default
  • v menu se objevil jakýsi "diskový nástroj" -- vypadá dobře
  • ...
  • na některých webech mám divné fonty
  • tu a tam postrádám ikonky (v menu)
  • podpora zvláštních kláves apod. je ještě lepší než kdy dříve
Jendа avatar 29.10.2009 00:53 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
(lepší ovladače Intel GPU?)
Ano, chlubí se tím :-) (po trapasu s 9.04...)
v menu se objevil jakýsi "diskový nástroj" -- vypadá dobře
Jo, toho jsem si taky všiml, ale nějak jsem nepochopil filozofii ovládání ;)
29.10.2009 07:33 RapMan | skóre: 14 | blog: RapMan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
To se ani nijak neovlada, jen to zobrazuje s.m.a.r.t. statistiku jednotlivych disku. Me to hned pri startu z live CD zarvalo, ze mam spatnej disk :)
29.10.2009 11:08 Marv-CZ | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ono to umí i jiné věci. Například vytvářet oddíly.
Jendа avatar 29.10.2009 15:27 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Podle tlačítek jako Aktivovat diskové pole nebo Vymazat bych soudil, že by to něco dělat mohlo. Ale zvyku na cfdisk + kozolové nástroje pro práci s filesystémy se těžko zbavuje (především nemám záchranné liveCD s GNOME ;-)).
29.10.2009 08:50 marfi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
tu a tam postrádám ikonky (v menu)
Toto jsem řešil na Launchpadu a dozvěděl jsem se, že to není chyba, ale záměr :) Zobrazování ikonek v menu je pouze (z estetických důvodů) vypnuto a lze si je (přes gconf-editor v sekci desktop/gnome/interface) opět zapnout.
29.10.2009 09:45 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Asi i proto je to GNOME nyní tak "svižné". :-)
Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 09:55 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
v menu se objevil jakýsi "diskový nástroj" -- vypadá dobře
To je mám pocit taky součást devicekitu (nebo nějakýho jinýho kitu) a jmenuje se to "Palimpsest disk utility".
michich avatar 29.10.2009 10:12 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Palimpsest (jinak též GNOME Disk Utility) není přímo součást DeviceKitu, ale používá to DeviceKit-disks jako backend. Palimpsest vytvořil vývojář Fedory David Zeuthen.
vain avatar 29.10.2009 14:23 vain | skóre: 16
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Jj, skvělá utilita, už ve Fedoře 11.
If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
30.10.2009 08:31 qaculda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Doplním svými zkušenostmi od včera:
  • boot je tak rychlý, jak píšeš, ale oproti JJ zpomalil cca o 10 - 20s
  • Z menu systém->správa zmizel program Nastavení služeb. Relevantní náhradu(už nainstalovanou) nenacházím.
  • Upravená volba Přihlašovací obrazovka je tak osekaná, že je prakticky k ničemu. Relevantní náhradu opět nenacházím, tentokrát ani nenainstalovanou.
  • Některé aplikace(Totem) opticky zrychlily
  • Empathy vypadá stabilněji a použitelněji než dřívější verze
16.11.2009 20:36 Mrmla
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Zajímavé. Mně 9.10 bootuje a běhá mnohem rychleji než 9.04, obě verze s Ext4 a 64-bit.

Pokud jde o Nastavení služeb, je to způsobeno přechodem na vyšší verzi policy-kit a vývojáři kolem freedesktop.org zatím ještě řeší koncepci minimálního dotazování policy-kitu po autorizaci operací.
29.10.2009 07:23 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

Ubuntu jsem zkousel asi pred tremi lety a vadily mi:

  • chyby, kam jsem klikl
  • chybejici uzivatel root
  • Gnome

Prvni bod uz je snad minulosti, s druhym se linuxak musi smirit a treti po zavedeni KDE4 uz asi nebude takovy problem :-) Dam sanci podzimni mandrive / KDE a jestli nebudu spokojen, tak vitej ubuntu.

Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
29.10.2009 08:06 Nemo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
root v Ubuntu nikdy nechybel, pouze nemel nastavene heslo, tudiz se do nej nebylo mozne by default prihlasit. To lze obejit jedinym prikazem
sudo passwd root
alblaho avatar 29.10.2009 09:00 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Přesně tak, tuto operaci jsem dřív prováděl jako první krok po instalaci. Ale už to nedělám. Když chci rootovskou konzoli tak prostě dám
sudo su
pokud něco dělám v konzoli a zjistím, že chybí nějaký balík, nainstaluju ho lamersky přes
sudo apt-get install mc
protože je to rychlejší než se hlásit jako root a potom se zase odhlašovat.
Věroš avatar 29.10.2009 10:07 Věroš | skóre: 24 | blog: Co není v hlavě | 49.29 s.š., 16.54. v.d.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
sudo -i
Školím Ansible
pavlix avatar 31.10.2009 10:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
I sudo -s má svoje výhody (stačí vědět, kdy co použít).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
29.10.2009 20:53 salam
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
sudo su je tak trochu kravina, klidně dej sudo bash nebo sudo -i :-)
16.11.2009 22:25 VRtulnikk | skóre: 17 | blog: blogisek | Rokycany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Co je na "sudo apt-get install mc" lamerského? :)
29.10.2009 09:26 camlost | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

kdyby "neexistující root" napsal někdo jako camlost, nebyl by důvod se nad tím pozastavovat. ale Leoš Literák? :-O

(nehledě na to, že pro použití roota nevidím žádný důvod, ale to je vedlejší)

A slow biker.
Marián Kyral avatar 29.10.2009 13:06 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

 

(nehledě na to, že pro použití roota nevidím žádný důvod, ale to je vedlejší)

Až se ti podaří zapráskat disk tak, že se jako běžný uživatel nepřihlásíš, tak ti bude sudo na dvě věci. Možnost přihlásit se jako root ti ušetří restart do single režimu.

 

alblaho avatar 29.10.2009 13:49 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ok, to je ale dost extrémní situace, kterou nemá cenu řešit, ne?
Jendа avatar 29.10.2009 15:31 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Nastane třeba když moc rýpeš do toho šifrovaného ~ :-).
29.10.2009 21:59 Hector
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
ROFL :-D
31.10.2009 15:00 biolog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

Až se ti podaří zapráskat disk tak, že se jako běžný uživatel nepřihlásíš, tak ti bude sudo na dvě věci. Možnost přihlásit se jako root ti ušetří restart do single režimu.

Tento bug byl opraven, před rokem nebo dvěma. Bootování i přihlášení už funguje i s plným diskem.
29.10.2009 22:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ja chci sveho roota :-) Jsem na nej zvykly, hezky po valassku: "su root". Co to je za nareci "sudo"? Chodstina?
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
Grunt avatar 30.10.2009 15:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
hezky po valassku: "su root"
kde su je lepší. Akorát teda nechápu co to má společného s Valachama.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Fluttershy, yay! avatar 30.10.2009 15:55 Fluttershy, yay! | skóre: 82 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Honza Balák avatar 30.10.2009 21:14 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Něco jako můj příspěvek do lamera :-D
<null>
Grunt avatar 30.10.2009 15:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
A jo, už jsem to asi pochopil. Je potřeba omluvit mé delší vedení, chvilku mi to holt trvá než mi to docvakne.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
pavlix avatar 31.10.2009 10:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Leoši, nevím nic o tom, že by ubuntu vyřadilo z činnosti su :). A pustit jednou na začátku "sudo passwd" tě snad nezabije :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
1.11.2009 12:31 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Presne tak jak pises, vnimam to uplne stejne, root nevadi, to je detail a Gnome je dneska mnohem lepsi nez KDE4 a celkove jsem ted opravoval HP Mini, kam HP cpe naky upraveny oldschool SUSE, kde nefunguje webkamera a wifi zpusobuje vytuh pocitace atd... nakonec jsem tam dostal Ubuntu netbook remix a pecka, neni potreba na cokoli sahnout a vse je podle mych predstav. Vsechno maka i wifi Broadcom uz od zacatku.
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
1.11.2009 20:26 Tommy Angelo | skóre: 2 | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
porovnavat default suse 11.1 ktore je stare skoro rok s najnovsim ubuntu je ako porovnavat 120-nu s octaviou...vyckaj na 12-eho novembra, potom mozes prehodnotit svoj nazor.
2.11.2009 10:28 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Zkouším už týden RC openSUSE 11.2 s novým KDE a musím říct, že podobně jako já by asi byla dost lidí pekvapena, jak je KDE rychlé a použitelné.
3.11.2009 22:44 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
hmm az na to ze v tom notebooku byl SLED 10, ten nejde bezplatne aktualizovat a navic v naky upraveny verzi od HP aby to vypadalo jako windows xp. a pulka veci v tom nefunguje, opravdu me HP nemile prekvapilo i kvalita toho notebooku nic moc, navic s vydrzi okolo 2 hodin to je fakt :-(
My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
29.10.2009 07:38 Petula
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže

Ze by Vlasta Waic nasel novou praci??? :)
29.10.2009 10:37 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ale může, díky ovládacímu centru Mandrivy nebo openSUSE a jejich instalátoru. Navíc i taková chyba s hodinami je u dualbootu dost nepříjemná. http://www.nermal.org/blog/installing-ubuntu-910-from-a-newcomers-perspective/
pools avatar 29.10.2009 16:45 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Mandriva nikdy nikomu nefungovala a SUSE je pomalá sračka, takže nevím proč to sem taháš.
Vivre libre ou mourir!
29.10.2009 17:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Kdežto tvůj komentář je vyloženě hodnotný ;-)
29.10.2009 18:53 Andrej Herceg | skóre: 43
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Mne Mandriva funguje (a teda mi aj fungovala), takže to čo tvrdíš nie je pravda. ;)
29.10.2009 22:00 Hector
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
říká kdo :-D
gtz avatar 30.10.2009 08:08 gtz | skóre: 27 | blog: merlins | Brno - Venkov / Rosicko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Suse není pomalá sračka, záleží kdo a jak ho instaluje a spravuje. S Suse pracuji od 2007 ( 2002 - 2007 RH+Fedora ), Suse je celkem přítulný systém, který nemá sračky typy BuBunTu. Někdo řekne ano, ano ... Suse má zase Yast.

Na Bubuntu mi vadí to, že během instalace i načítání LIVE se tento systém snaží dělat fsck na discích které najde ( kde to kur... jsme, aby šahal kam nemá ) Bubuntu pro mne skončil, používám Suse nebo Fedoru BuBuntu ke mně nesmí ....

Btw. Kolega si kupoval NTB kde tam byla tato sračka a jak to dopadlo ... má tam OSS11.1 a nevím o tom.... u BuBuntu samé sračky kolem ( když jsme se pokoušeli připojit vadný disk FAT32 , pro zákazníka , aby se opravil FS , pak tak tato sračka se snažila opět udělat FSCK ... proč každý systém se zeptá než něco takového udělá )

Myslím, že vývojáří tohoto systému si myslí, že jsme všichni lamy a musíme používat jenom myš.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
30.10.2009 11:27 T
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
a proto mas svobodnou volbu nepouzivat to :-)
31.10.2009 10:57 fenquick
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Nevím, co je za derivát BuBunTu - našel jsem pouze francouzský popis, což mi nepomůže. Spoléhal bych spíše na konvenční Ubuntu/Kubuntu, pokud nemáte specifické požadavky.
1.11.2009 20:28 Tommy Angelo | skóre: 2 | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
to je opak zdrobneniny :-) nadavka
3.11.2009 08:08 fenquick
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Bubuntu je nějaká pochybná custom edice mimo oficiální proud. Používáním takového výplodu si kálíte do vlastní kapsy a jakékoliv komentáře nebo hodnocení pod článkem o oficiální distribuci postrádá smysl.

P.S. Sám distribuci Ubuntu pro jeji těžkopádnost a prvoplánovité zaměření na začínající Linux uživatele nepoužívám, preferuji svobodněji konfigurovatelný Debian. Je zde však široké spektrum uživatelů kteří právě výše uvedené preferují.
3.11.2009 08:47 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
preferuji svobodněji konfigurovatelný Debian
Co to je?
30.10.2009 19:13 root
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
mandriva mě funguje v celku dobře i když je drobet těžkopádnější
29.10.2009 08:15 alanos | skóre: 24 | blog: spuctum
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Jukám na Ubuntu.cz a tam zatím nic :o).
29.10.2009 08:29 Kukatzska
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No ani na ubuntu.com
Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 09:51 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Protože oficiální vydání ještě nebylo -- sice to má být dnes, ale větší část dneška je ještě před námi :-)
29.10.2009 08:27 Kaja
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Jednodussi by to mohlo byt..

Po instalaci zaskrtnu povoleni ovladacu, ale sitovka se mi nenainstaluje, i kdyz se tvari ze jo. Nepomuze ani restart. BT myska mi taky nejde. Jakoze se sparuje, pize ze funguje, ale nefunguje. Rizeni spotreby? Tak tam linux zrejme nedosel, protoze vetraky se mi toci na 120% neustale.

Zrejme si budeme muset pockat do verze 100.20Mad Cow, aby se dalo Ubuntu opravdu pouzivat..
Bedňa avatar 29.10.2009 09:19 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Tak to je blbosť vetráky sa dajú ovládať, je toho plný net, stačí sa pozrieť a nie hneď kritizovať.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
AsciiWolf avatar 29.10.2009 13:05 AsciiWolf | skóre: 39 | blog: Blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Problém ovšem je, že to nefunguje správně by-default... :-(
29.10.2009 18:22 m
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
jak kde, u me na ntb to treba nejde (ne, nejsem lama nejde to ani ve win)
Jendа avatar 29.10.2009 15:38 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ano, s hardware jsou problémy. To přece víme, ne? Mně to chodilo na noname sestavě (čipset K8M800 či co) i notebooku Acer Aspire 5315, všechno (včetně uspávání, WiFi, regulace podsvícení, řízení větráků...) out-of-the-box.

Holt to chce, aby než člověk něco koupí, zadal jméno výrobku + linux do Googlu a proklikal si prvních pár odkazů...
Jendа avatar 30.10.2009 13:47 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
29.10.2009 08:42 Martincek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Po nedávné instalaci Windows 7 si myslím, že mají zdatnou konkurenci. Shánět 64b ovladače pro starší laptop je takové peklo, že jsem to na Linuxu nezažil. Naštěstí výrobce kdysi vydal verzi pro Visty 64b a ty jsou s Windows 7 kompatibilní. Nakonec se mi podařilo rozběhat všechno kromě tiskárny (Minolta pro "win" tiskárny 64b ovladač nedodává!)

pavlix avatar 31.10.2009 10:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No... já jsem to vůbec nezažil :) všechen můj starý hardware funguje naprosto bez shánění jakýchkoli ovladačů. Asi tu nemám nic dostatečně obskurního (pravda, počítače s ISA sběrnicí už jsem vyhodil).

Pokud vím, tak tiskárny (aspoň ty dnešní) speciální software pro ovládání tak úplně nepotřebují :). Možná jsou výjimky. Ale většinou byl potřeba nějaký ppd soubor, který je nezávislý na hardware.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
alblaho avatar 29.10.2009 09:04 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Hu, právě jsem s hrůzou zjistil že na pracovním desktopu mám šifrovaný celý $HOME. Při instalaci jsem to zakliknul v domění, že povoluju šifrovanou složku ~/Private. Musím zjistit, jestli mi to nezpomaluje buildy.
alblaho avatar 29.10.2009 13:00 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Tak jsem šifrování odstranil a "ant rebuild" se dvojnásobně rychlejší. Ono totiž to ecryptfs je docela lenivé.

Pokud šifrovat celý home, tak doporučuji normální dmcrypt, tam je režie neznatelná.
pushkin avatar 29.10.2009 09:04 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Wine 1.0.1 NE
Můžu se zeptat, co znamená u té verze to "NE"?
"...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
Bedňa avatar 29.10.2009 09:21 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
ne :-)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
29.10.2009 09:39 Tapan | blog: tapan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Zřejmě v ní nejedou Bulánci :-)
pushkin avatar 29.10.2009 12:27 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
:-D
"...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
Jendа avatar 29.10.2009 15:40 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
regine2 avatar 29.10.2009 09:06 regine2 | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše ovladače/drivery (proprietární - ne volné)
Jak je to s ovladači například wifi karet? Existuje nějaký repositář Ubuntu pro ne volné drivery? Od určité verze je vyhodili ze základní distribuce. (Poznámka uživatele Ubuntu 9.04 - ne odborníka.)
Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
Bedňa avatar 29.10.2009 09:26 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: ovladače/drivery (proprietární - ne volné)
Pokiaľ by si mal problém s wifi, myslím že tu je naozaj vyčerpávajúci návod.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
pavlix avatar 31.10.2009 10:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: ovladače/drivery (proprietární - ne volné)
Nejlepší rada je mít rozumný wifi hardware (z pohledu použití s opensource operačními systémy a konkrétně linuxem). Ale to ti asi nepomůže.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
29.10.2009 09:43 pepazdepa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
cely sifrovany home byl uz v 9.04, jen behem instalace pres to alternativni cd :)
Jendа avatar 29.10.2009 15:41 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Hmm, ale to byl jako zvláštní oddíl pro všechny uživatele, ne?
29.10.2009 09:56 motyq | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše evolution -> exchange via mapi
Mel by prosim nekdo moznost vyzkouset pripojeni evolution na microsoft exchange 2003 (cz verze) a novejsi, myslim ted ten MAPI konektor co tam je nove, protoze starsi exchange konektor, ktery parsoval owu uz na novych exchangich nefunguje?

Zkousel jsem to v 9.04, fungovalo to, ale rozsypana cestina, posunute casy (asi blbe casova pasma na serveru), kalendari se nejak moc nechtelo a celkove takove jeste ne-moc-dobre pouzitelne.

Upgradoval bych pouze pokud tohle bude fachat.

Diky
http://wocis.net - můj píseček
29.10.2009 10:38 kuda
Rozbalit Rozbalit vše Re: evolution -> exchange via mapi
hojhoj, odbocuju trosku, ale k odpovedi na Vasi otazku to musim udelat :-) ... pouzivam denne v praci ubuntu 8.04.3 LTS proti polonefunkcnimu exchange serveru a nevidim vcelku problem, obcas se evolution kousne (1x za dva mesice), ale jak rikam, vzhledem k hodne opilemu exchange serveru ma na to myslim pravo .. nevidim duvod, proc by "to" ve vasem pripade nemelo fungovat ....k.
29.10.2009 11:37 motyq | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: evolution -> exchange via mapi
pokud vim tak v 8.04 v gnome jeste nebyla podpora openchange (tedy mapi pro evolution). Jakou verzi exchange mate?
http://wocis.net - můj píseček
29.10.2009 10:46 Laco
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Milujem ako sa vsetci predbiehaju v recenzovani niecoho co este oficialne nevyslo :)
29.10.2009 11:06 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Je možné v článku popsané šifrování aplikovat pouze na zvolenou složku? Zabezpečení pár věcí bych uvítal, ale šifrovat kvůli tomu celý svůj home mi přijde zbytečný.
29.10.2009 13:56 loisa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
to asi ne, ale tak si normálně doinstaluj balík cryptkeeper..
29.10.2009 14:03 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
díky - kouknu na to
Jendа avatar 29.10.2009 15:45 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No, dříve se to dělalo instalací balíku ecryptfs-utils a spuštěním ecryptfs-setup-private, případně mám dobrou zkušenost s encfs.
Daniel Kvasnička ml. avatar 29.10.2009 11:43 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
opět se mi zdá, že jednodušší už Linux být nemůže
:-) ......co k tomu rict :-)

Jinak ale souhlasim, ze posun vpred je slusny. Tohle je prvni verze Ubuntu, ktera bez nutnosti otevreni Terminalu podporuje wifi v HP Compaq 6720s. Ovsem kdyz jsem se ho pokusil vypnout, cely to sletelo, nejspis kernel panic. To neni moc dobry prvni dojem...

Pak je tu samozrejme ten naprosto neuveritelne odporny hnedy styl, ale to se da preskinovat, ze... spis mi jde o to, ze by panove mohli defaultne pouzivat nejaky neutralnejsi vzhled. Nestacilo by proste udelat pruzkum a zjistit, kolika % lidi z cilove skupiny se tahle hneda libi? Vsadim se, ze vetsina to neni, tak co to tam jeste dela jako default?

FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
Jendа avatar 29.10.2009 15:48 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ano, problém s hardwarem. Opakuji, že existuje spousta HW funkčního out-of-the-box. Prostě před koupí trochu hledat. [já si taky na Windows 7 nekupuji BeagleBoard a pak nenadávám v diskuzích, že mi nefungují]

Ten nový vzhled se mi líbí víc než starý.
Daniel Kvasnička ml. avatar 29.10.2009 18:02 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Tak ten notebook mam uz nejakou dobu, nekupoval jsem ho ted pro Koalu. A kdyz jsem ho kupoval, bylo nesrovnatelne tezsi najit out-of-the-box podporovany ntb, ktery by vyhovoval mym potrebam... vedel jsem, ze budu muset laborovat, kdyz jsem ho koupil. Spis me vadi, ze se ta situace meni tak pomalu.
FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
mkoubik avatar 29.10.2009 19:36 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Mám 6720s a wifi mi funguje v 8.10 bez terminálu, jenom se zapnutím v klikátku "nesvobodné ovladače", nebo jak se to jmenuje.
30.10.2009 19:25 Petr | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Mám HP 6730s a musel jsem doinstalovat balík
bcmwl-kernel-source
a restartovat, pak až mi začala fungovat wifi. Návod v tomto fóru.
29.10.2009 21:21 Roman ŠANDOR | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
prieskum je ale davno spraveny, staci pozriet na gnome-look.org a farby podobne farbam zachodu po dobre vykonanej praci to niesu :-)
29.10.2009 11:43 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Hurá!

Možnost softwarově odpojit síť v NM dlouho chyběla. Pokud umí i přerušit aktuální pokus o připojení, je to geniální. :-)
13.11.2009 13:10 imploder | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Mám Mint 7 (založený na Ubuntu 9.04) a NM v něm má po kliknutí pravým tl. na ikonu NM volby "Povolit síť" a "Povolit bezdrátové" a těma se dá wifi nebo kabel bez problémů odpojit (a pak zase připojit). Takže to asi nebude nic nového.
Nicky726 avatar 29.10.2009 12:20 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Řeší nějak Ubuntu šifrování swapu a /tmp? Nebo aspoň to /tmp přesouvá do šifrovaného uživatelského adresáře? Jinak je celé to šifrování v podstatě k ničemu.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
Jendа avatar 29.10.2009 15:51 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Neřeší; je :-(. Kouknul jsem se do /tmp - tam je věěěcíí! Asi si budeš muset /tmp namountovat do tmpfs...
pavlix avatar 31.10.2009 10:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
doporučuju dostatek ramky a tmpfs
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Nicky726 avatar 31.10.2009 11:23 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No ale to v Ubuntu ta volba neudělá. :-( Škoda, že to je takhle odfláknutý/nedomyšlený.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
29.10.2009 15:45 Adam Bogocz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Tak a je to tu ! www.ubuntu.com :-P Sosejte pánové dokud je to horké
Jendа avatar 29.10.2009 15:53 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Přílohy:
http://ftp.sh.cvut.cz/WEB/index.html - sledujte traffic :-D

Přikládám grafy z vydání 8.04.

Myslíte, že to bude vidět i na nix.cz?
Jendа avatar 29.10.2009 17:12 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Wau, z torrentu to jede 900kB/s!
29.10.2009 17:01 JS
Rozbalit Rozbalit vše Ceska UCW klavesnice
Pomerne prijemne me prekvapilo, ze v Ubuntu (mozna je to uz i v Debianu) je volitelne UCW ceska klavesnice. Nevim, jestli je to umysl nebo chyba, protoze jsou tam 2 varianty a obe pomerne divne - jedna je vicemene ceska klavesnice (zatimco original UCW byla primarne US) a druha jsou jen znaky s diakritikou - nechapu proc.

Kazdopadne, jestli se nekomu podari protlacit UCW klavesovou mapu primo do distribuce, budu jen rad a mozna se naucim i psat česky, aby mel pan Kufner klidne spani. :-)
29.10.2009 17:41 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Hmm, může mi někdo vysvětlit co znamená to slovo Karmic? Koalu si představím, však medvídek koala, že... ale Karmic? Aby to zas nebyl takovej ten sjetej králík s těma rohama..
Jendа avatar 29.10.2009 18:52 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Není to ani v internetových slovnících (na Seznamu a slovnik.cz vrací karmický :-)) ani v papyrovém. IMHO buď karmínová (červená), nebo od karma (v náboženském smyslu, ne ten průtokový ohřívač :-)).
Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 19:03 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
IMHO buď karmínová (červená), nebo od karma (v náboženském smyslu, ne ten průtokový ohřívač :-)).
Je to od karmy, dokonalý český překlad zní "karmická koala" :-)
29.10.2009 23:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
29.10.2009 19:24 joka x3m | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
podarilo sa už niekomu nainstalovat ttf z MS? konkretne balik ttf-mscorefonts-installer, zjavne je zlý.... myslím, že som videl na to aj vystavený bug... takže... web vyzerá tak ako vyzerá.... pokúsil som sa nainštalovať nejaké ďalšie ttf, ale stránkam to nepohohlo... to by asi mohlo byt pri plnom vydaní funkčné... myslel som, že je to len chyba Beta a RC verzie ale ako vidím... tak tým trpí aj final... som sklamaný....
Vojtěch Trefný avatar 29.10.2009 19:37 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: vojtíškův blogísek | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Nainstaloval jsem bez problémů, ale doporučuje zkusit ttf-liberation ("svobodná varianta" MS fontů od RedHatu).
1.11.2009 23:07 joka x3m | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
skúšal som, nefunguje, možno to bude tým, že som začal s RC verziou a nejak tam zabudli niečo updatnuť (nešlo to ani v Beta), na desktope som to vyriešil inštaláciou ArchLinux :) na notebooku skusím nainštalovať Final.. dúfam, že to bude iba tou RC :) aj keď je to divné....
30.10.2009 19:29 Petr | skóre: 3
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Některé balíky, a mscorefonts je jeden z nich, musím instalovat zásadně přes Synaptic. Když jsem to zkoušel v terminálu klasickým apt-get install, skončilo to častokrát na nějaké chybě.
1.11.2009 23:08 joka x3m | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
skúšal som aj cez synaptics ... bez úspechu ....
29.10.2009 20:06 headhunter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No tak (K)Ubuntu malo u mna poslednu sancu. Tu vsak prepaslo. Ked spustim LiveCD tak mi najde vsetky oddiely na disku. Ale ked spustim nejakeho manazera diskov (taktiez rozdelenie disku pri instalacii), tak mi zahlasi ze disk je bez jedninej particie (mam ich tam asi 6). Rypat sa v tom nebudem. Nefunguje, tak nech nefunguje dalej. Mam to na haku a vraciam sa k Debianu. I ked sa s nim hodne potrapim, ale aspon sa mi ho podari nainstalovat bez jedineho problemu :D
regine2 avatar 29.10.2009 21:59 regine2 | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Pusť na disk Clonezilla a když to nepůjde, tak problém není v (K)Ubuntu, ale v něčem jiném. ALE POZOR - napřed zálohuj.
Dokud nepřiletí mimozemšťané, všechno už jaksi bylo.
30.10.2009 10:48 headhunter
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Debian jde v pohode, (K)Ubuntu 9.04 mi taky najde vsechny oddily. Tak myslim ze problem bude v (K)Ubuntu 9.10.

PS: instalujem na Dell XPS 1530, ktory by mal byt dobre podporovany.
Prcek avatar 31.10.2009 00:00 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No já prozměnu nemůžu nainstalovat Ubuntu 9.10 na můj druhý disk, protože ho isntalátor nenabídne jako možnost :-(.

Mám dva fyzické disky, na tom druhém (sdb) jsem si udělal testovací oddíl s Ext4, že tam teda zkusím to Ubuntu, protože z LiveCD nebo ve VirtualBoxu je to pomalý. Jenže instalátor mi nabídne k přepsání jen první disk sda. I když jsem zvolil upravit oddíly ručně, tak tam vidím jen ten první disk. To je teda zrada :-(.
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
Jendа avatar 31.10.2009 00:12 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Zkus alternate CD…
Prcek avatar 31.10.2009 15:23 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Dík, pomohlo to :-). Ale trochu jsem podcenil velikost oddílu - po naběhnutí do systému jsem měl jen pár MB volného místa, musel jsem vyhodit OpenOffice (oddíl 2,3 GB) :-)
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
30.10.2009 16:17 enki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Tohle přesně delalo i mně. Problém šel nakonec snadno vyřešit. Stačilo odstranit partici z dřívějška po minulé instalaci Ubuntu typu Ext4. Tu jsem odstranil a rázem mi opět instalátor a GParted viděl partition table. Zajímavé je, že ten nový nástroj v Ubuntu stejně jako v Nautilu jsem všechny partice viděl. Stávkoval jenom GParted a instalák. Pak už všechno fungovalo jako hodinky.
29.10.2009 22:03 Hector
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Mohl by mi někdo vysvětlit, co chtěl básník říct tou stupiditou v podobě boot splashe pomocí Xserveru?
29.10.2009 23:47 ok2zar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Tak jednodussi to mozna byt nemuze, ale rychlejsi urcite. Mam na notesu Debiana Squeeze, Mandrivu 2010 a Ubuntu 9.04. Na Mandrive (mandrake) jsem vyrost, na debian presel asi pred rokem a buntu jsem sem tam taky pouzil. Ale spis ze zvedavosti. Ted bych bych se k ubuntu priklonil, protoze pod verzi 9.04 stale jeste bezi (da se zcompilovat) XMMS, coz pod debian squeeze uz nejde. Jakozto ortodoxni uzivatel nehodlam pouzivat XMMS2, ktere jsem nepochopil, nerozbehal a hlavne se mi ani nelibi. Takze jsem v grubu jako default dal ubuntu. Ale ouha, je to louda. Na tomtez stroji je to pomalejsi (prace v systemu, ne boot), nez debian. Uz jen prace v terminalu. Podrzim-li v MC BackSpace trochu dele, abych pomazal kus radku, vytizi to procesor na plno. Stejne tak rychle radkovani v MC, i odezva programu pri zpousteni mi prijde nejaka pomala. I prehravani filmu ve VLC nebo mplayeru vycucne z CPU maximum, kdezto ve squeezovi to je neco kolem 50%. Takze jsem zvedav, co nove buntu. Ikdyz s nejvetsi pravdepodobnosti se XMMS verze jedna konat nebude, jsem zvedav, jak to bude chodive, na mem stareckovi.
30.10.2009 10:42 Andrej Herceg | skóre: 43
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Pred nejakým časom by som ti ako náhradu XMMS odporučil Audacious, problém je, že v posledných mesiacoch viac nefunguje ako funguje (neustále tam niečo prerábajú a veci ktoré predtým fungovali často nahradia niečím, čo funguje len čiastočne).
30.10.2009 11:01 washeck | skóre: 4
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Zkus Audacious. Taky jsem dost konzervativní a xmms jsem skoro oplakal, ale po vyzkoušení několika podobných přehrávaču jsem zakotvil u audacious a můžu říct, že jsem si celkem zvykl.
pushkin avatar 30.10.2009 13:00 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
A co qmmp? Je to prakticky to samé co xmms, jenom je to v Qt4.
"...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
30.10.2009 21:13 ok2zar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Super !

Vazne, je to jak moje oblibene XMMS. Parada. Tohle byla vlastne posledni vec, ktera mi branila udelat upgrade i na notesu zeny. Ona je v tomto jeste konzervativnejsi, nez ja a kdyby prisla o XMMS, tak by mi cely notes hodila na hlavu. :-D
30.10.2009 23:20 ok2zar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No po cca 16ti hodinach provozu zatim zjistuju posledni ubuntu plne dostacujici moji praci. Je rychlejsi, nez predchudce, mnou popsane potize z predchozi verze se neprojevuji, bluetooth sluchatka funguji na vybornou, neblazni pulse pri prepninani z A2DP na HFS a zpet. Dokonce i modul pulse-alsa funguje bajecne, takze uz neni problem s presmerovanim zvuku na pulse server. No video si porad ukroji vic z CPU, nez je tomu ve squeezovi, ale budiz.

Stavove ikonky v liste (zvuk a sit) se mi nelibi, v minule verzi byly hezci, ale to je detail. Co mi nejede korektne, tak prehravani v mplayeru. Obraz blika. Ve VLC v pohode. Dale takove ty systemove hlasky, jako ze se pripojila/odpojila sit, atp... Proste to jak to tak blikne s nejakou informaci, tak to je jak z filmu o predatorovi. Misto grafiky jen barevne carky na tmavem pozadi. Stejne tak programy jako Twinkle a Klear maji naprosto zmrsenou grafiku, takze se nedaji ani pouzit - clovek nevi, na co klika.

Takze zatim jsem s ubuntu spokojen a doufam, ze popsane problemy zmizi s prvnimi aktualizacemi.
1.11.2009 18:07 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ty "proužkované" hlášky a okna některých programů jsem měl taky. Stačilo zapnout kompozitor (Systém -> Volby -> Vzhled -> Efekty vzhledu -> Normální) a bylo po problému. Odlišná situace byla u Xubuntu 9.10, tam když jsem zapnul kompozitor abych to odstranil začal "proužkovat" komplet celý desktop. Záleží asi na graf. kartě, já mám na ntb ati radeon mobility 7500.
3.11.2009 14:39 ok2zar | skóre: 14
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
No je to takto. Efekty nechi zadne a hlavne ikdyz jsem to zkusil zapnout, tak mi to napsalo, ze nelze aktivovat. Predchozi ubuntu bez problemu, ale bylo desne pomale. Pravda, mozna byly zapnuty prave ty efekty.
30.10.2009 15:52 Michal J.
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Pěkná grafika, ale obsahuje big chybu zesílím jas a začnemě blikat monitor. A dokonce musim vypnout netbook, aby začlo fungovalo zeslabování a zesilování jasu displeje i ve winech. Nestačí jen restartovat.
31.10.2009 07:41 Martin Čečetka | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Já mám notebook Toshiba a s jasem problémy nemám.Akorát jsem prováděl instalaci z cd,které prošlo dle jejich návodu kontrolou a neobsahovalo chybu a přesto se při instalaci opakoval problém při odpojení mechaniky při instalaci systémua to buď ze začátku a nebo ke konci.
1.11.2009 18:22 vencas | skóre: 32
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
viz release notes, tam o tom tuším bylo
31.10.2009 07:36 Martin Čečetka | skóre: 2
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Zdravím všechny, z nového vydání jsem nadšen.Konečeně ty bestie z Microsoftu uvolnily letos některé své kodeky a jiné věci,které měly chráněné.A já díky tomu,že jsem si například koupil přehrávač Samsung,který je používá,tak nešel do předešlých verzí nainstalovat.Nyní jsem ho připojil a ejhle,najednou se automaticky načetl a chová se jako u konkurence.Dle mého názoru uvolňování microsoftových patentů pro programátory povede k větší oblibě jiných systémů,jelikož znám několik lidí,kteří nejdou do jiných jen proto,že se bojí kompatibility se zařízeními a nechtějí řešit samy od sebe vzniklý problém,když není ani jistý výsledek.A jelikož jsem byl do teď spokojen s Ubuntu,tak nyní již nemohu naleznout žádné výhrady.
1.11.2009 23:01 klasik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Ešte tam je vela chýb pozrite: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/282870
Toman avatar 4.11.2009 12:14 Toman | skóre: 29 | blog: Tomanův blog | Kostelec nad Orlicí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
Fujitsu-Siemens Esprimo - Kubuntu 9.10, zatím vše bez problémů.
10.11.2009 22:40 klasik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ubuntu 9.10 Karmic Koala – jednodušší už Linux být nemůže
asus x51rl same problemy: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/282870
11.11.2009 13:38 Ivoshcz
Rozbalit Rozbalit vše Šifrování oddílu pomocí devicekit v ubuntu 9.10
V článku jste psal o šifrování pomocí dm-cryptu a jeho pěkné integraci přímo v nautilu. Zkoušel jsem googlit jak takovýto pěkný oddíl, který by se mi po namountování přes nautilus zeptal jen na heslo a následně připojil, jak je na obrázku v článku, ale neúspěšně. Mohl byste mi prosím poradit nebo mě nasměrovat na nějaký článek?

Děkuji - ivo.anubis (zavinac) gmail.com
Jendа avatar 11.11.2009 20:03 Jendа | skóre: 75 | blog: Výlevníček | JO70FB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování oddílu pomocí devicekit v ubuntu 9.10
Jak vytvořit šifrovaný oddíl v Linuxu
cryptsetup -c aes-xts-plain -s 512 -y luksFormat /dev/sdq5
12.11.2009 08:42 Ivoshcz
Rozbalit Rozbalit vše Re: Šifrování oddílu pomocí devicekit v ubuntu 9.10
Diky, to je to, co jsem potřeboval.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.