abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
včera 23:33 | Nová verze

Opera 56, verze 56.0.3051.31, byla prohlášena za stabilní. Z novinek vývojáři upozorňují například na vylepšenou funkci vyskakovacích videí - v plovoucím rámci lze nově nastavovat hlasitost. Podrobný přehled změn v Changelogu. Přehled novinek pro vývojáře na blogu Dev.Opera. Opera 56 je postavena na Chromiu 69.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
včera 21:55 | Nová verze

Společnost Oracle oficiálně oznámila vydání Java SE 11 (JDK 11). Jedná se o verzi s prodlouženou podporou (LTS). Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 17. Nové verze Java SE vychází každých 6 měsíců.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 18:44 | Nová verze

Byla vydána (en) betaverze Fedory 29. Jedná se o poslední zastávku před finálním vydáním a vzhledem k tomu, že byla zrušena alfa, tak také o první. K dispozici je v oficiálních edicích Workstation, Server a Atomic a také v podobě spinů, labů a verze pro ARM. Vydání Fedory 29 je plánováno na 30. října.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 11:44 | Komunita

Aktuální verzi knihy Everything curl věnované řádkovému nástroji a knihovně pro přenos dat po různých protokolech curl lze koupit v papírové formě. Kniha je volně k dispozici na stránkách curlu nebo ke stažení ve formátech PDF, MOBI a EPUB. Ve spolupráci s BountyGraph byl spuštěn bug bounty program aneb za nalezení kritické bezpečnostní chyby v curlu lze vydělat aktuálně až 33 268 dolarů. Částkou 32 768 dolarů přispěl Dropbox. Curl již umí TLS

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 11:33 | Zajímavý projekt

Cloudflare spustil experimentální provoz ESNI - šifrovaného SNI (Server Name Indication), které umožňuje chránit soukromí uživatelů přistupujících k webům přes HTTPS. ESNI je podporováno zatím v testovací verzi Firefoxu. Při současném použití šifrovaného DNS (DNS-over-TLS či DNS-over-HTTPS) tak ISP či státy již nebudou mít žádnou přesnou možnost, jak kontrolovat či blokovat stránky, ke kterým uživatelé přistupují. Více viz také IETF draft.

xm | Komentářů: 0
24.9. 21:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 1.8.0 open source systému pro filtrování nevyžádané pošty Rspamd (GitHub, ChangeLog). Z novinek lze zmínit nový framework selectors, optimalizaci modulu ClickHouse nebo vylepšení webového rozhraní.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
24.9. 18:44 | Bezpečnostní upozornění

Sabri Haddouche vytvořil stránku Browser Reaper, na které demonstruje zranitelnosti současných verzí webových prohlížečů Chrome, Safari i Firefox. Zveřejněné skripty dokážou zahltit nejen webové prohlížeče, ale v závislosti na nastavení, také celé operační systémy.

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
23.9. 19:22 | Nová verze

Byla vydána verze 11.3 open source alternativy GitHubu, tj. softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech, GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy v příspěvku na blogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
22.9. 13:00 | Komunita

Do 30. října se lze přihlásit do dalšího kola programu Outreachy (Wikipedie), jehož cílem je přitáhnout do světa svobodného a otevřeného softwaru lidi ze skupin, jež jsou ve světě svobodného a otevřeného softwaru málo zastoupeny. Za 3 měsíce práce, od 4. prosince 2018 do 4. března 2019, v participujících organizacích lze vydělat 5 500 USD.

Ladislav Hagara | Komentářů: 117
21.9. 22:22 | Komunita

Společnost Purism představila kryptografický token Librem Key. Koupit jej lze za 59 dolarů. Token byl vyvinut ve spolupráci se společností Nitrokey a poskytuje jak OpenPGP čipovou kartu, tak zabezpečení bootování notebooků Librem a také dalších notebooků s open source firmwarem Heads.

Ladislav Hagara | Komentářů: 9
Na optické médium (CD, DVD, BD aj.) jsem naposledy vypaloval(a) data před méně než
 (14%)
 (14%)
 (20%)
 (24%)
 (24%)
 (4%)
 (0%)
Celkem 414 hlasů
 Komentářů: 35, poslední včera 09:16
Rozcestník

Vector Linux 5.0 SOHO

19. 5. 2005 | Vlastimil Ott | Recenze | 17316×

Distribuce založená na Slackware. Má placenou verzi s tištěným manuálem i volně dostupnou verzi. Tvůrci o ní říkají, že má všechno dobré ze Slackware, ale navíc je snadné ji instalovat, konfigurovat a spravovat. Stojí za vyzkoušení?

Rozhodl jsem se otestovat Vector Linux 5.0 SOHO, který lze volně stáhnout z Internetu. Kromě něj ještě výrobce produkuje verzi pro starší počítače (VL 4.3), komerční verzi a live verzi Dynamite. Přiznávám, že ve verzování mám totální zmatek, nepoznal jsem, jaký rozdíl je mezi SOHO (která je v páté verzi) a verzí 5.0 (obě mají na ftp vlastní adresáře). Ale možná v tom mají zmatek oni. Mojí motivací byla zjistit, jestli stojí VL za to a je možné jej používat v ostrém provozu v českém prostředí.

Vector Linux

VL vychází ze Slackwaru, to je vidět na první pohled a distro to ani neskrývá. Instalace tedy probíhá v textovém režimu, v podobném duchu jako Slackware, jenom je přímočařejší - moc se nevyptává a rovnou instaluje. Instalace je srozumitelná a není na ní nic zvláštního, proto ji přeskakuji (a hlavně také proto, že mám VL nainstalovaný už dlouho, instalaci si nepamatuju a ISO už nemám). Důležité je, co se nainstaluje.

Váš modrý Linux

Po instalaci se spustí systém, vzápětí naběhne přihlašovací nabídka, jedná se o KDM. Distribuce je postavená na KDE, verzi 3.3.2. I když jsem víceméně zkušebně zadal příkaz pro kompletní aktualizaci, vybafl na mě aktualizační nástroj, že je mé distro aktuální - blahopřejeme. Ale o tom ještě později.

Prostředí je laděno do modra, připomíná mi mořské hlubiny, což je možná účel. Je známo, že modrá uklidňuje (proto je tolik témat a prostředí modrých) a temná modrá by měla navodit příjemnou náladu. Bohužel je zkažena několika fakty. Na ploše jsou sice "důležité" ikony jako třeba ikona diskety, na vypalovačku se ale zapomnělo. Také jsou přímo na ploše ikony pro administrativní nástroj (VASM) a nástroj, který spravuje balíčky (VLAPT). Další ikony jsou PenDrive (zástupce pro flash disk), Email (zástupce pro KMail) a WWW (kupodivu Firefox; čekal bych Konqueror). Dále ještě IM (Gaim), P2P (KMLDonkey) a LAN (Konqueror v režimu prohlížení místní sítě).

Celkem galimatyáš. Nechápu, když už musí být tolik ikon, proč tam není třeba amaroK, gmplayer, nebo xine. Utajeno mi zůstává, proč je tam ikona VLAPT. Neznalý uživatel si zboří systém, ani neví jak.

Konfigurační a správcovské nástroje

Na tyto nástroje se ještě zaměřím. Jedná se především o skripty VASM a VLAPT. Oba jsou - po vzoru - Slackwaru zcela "bi-". Podle proměnné DISPLAY (či jak) rozpoznají, zda jsou spouštěny z CLI, nebo GUI. Podle toho se zobrazí buď pomocí knihovny ncurses, nebo Gtk. Jedná se však o Gtk první generace, na níž mi vadí zejména titěrná písmenka nastavená ve výchozí konfiguraci.

Vector Linux
VASM v uživatelském režimu
Vector Linux
VASM v administrátorském režimu

Jinak je VASM celkem schopný nástroj, který obvykle udělá to, co se po něm chce.

Vector Linux
Nastavení vypalovačky pomocí VASM
Vector Linux
Nastavení zeměpisné zóny

Dalším nástrojem je VLAPT. Název je jasný: podle apt, který je v Debianu, vznikl slapt-get a nad ním je VLAPT. Je to nástroj, který má zajistit automatizovaný upgrade. Jenom mi není jasné, proč je v systému ještě i univerzální nástroj pkg. Při přihlášení jako root se totiž zobrazí nápověda:

 You are working as root
 Frequently used programs:
 Configuration  : vasm
 Package manager: vlapt, slapt-get, pkg
 Network tools  : ifconfig, host, ping, nmap, iptables
 File manager   : mc (press F2 for usefull menu)
 Editor         : mcedit, vi
 Multimedia     : alsamixer, play

Vector
Linux

Rozdíly mezi nástroji jsou zhruba následující: VLAPT je nadstavba pro slapt-get, pkg umí pracovat se soubory balíčků, zejména převádět balíčky z jiných distribucí. Nutno dodat, že formát balíčku je stejný jako ve Slackware.

Zaměřil jsem se na praktickou stránku věci: nalezení a nainstalování požadovaného balíčku. Spustil jsem tedy (kliknutím na ikonu) VLAPT a zadal klíčové slovo nedit.

Vector Linux

Po chvíli (3 sekundy) se objevil výsledek.

Vector Linux

Zkusil jsem to znovu, tentokrát zadáním kategorie /EDIT.

Vector Linux

Výsledek byl bohužel stejný. Podotýkám, že se zdroji jsem nemanipuloval, myslím si totiž, že by měly být nastaveny "už z továrny". Spojení k Internetu bylo funkční. Snažil jsem se chovat jako běžný uživatel a nepodléhat návykům. Takže ze zásadní zkoušky dostává VL čistou basu, aktualizace prostě nefunguje stoprocentně. Škoda.

Vector Linux

Lokalizace

Počítal jsem s tím, že si budu muset trochu "zalokalizovat", a nemýlil jsem se. Naštěstí je to pořád Slackware, takže klávesnici pro Xorg řeší záznam v /etc/X11/xorg.conf, locales jsou v /etc/profile.d/lang.sh, font pro konzoli /etc/rc.d/rc.font, klávesnice tamtéž, jen soubor je rc.keymap. Po spuštění KDE fungovala diakritika, a to i mrtvé znaky. Zkoušel jsem i přítomné OpenOffice.org 1.1.4, článek byl napsán v editoru Quanta, vše bez problémů.

Vector Linux

Horší ovšem je, že z nabídky Ovládacího centra KDE uživatel nevybere jiný jazyk, než je US-English. Zemi vybrat lze (Czechia), klávesnici také, ale jazyk ne, je nutné doinstalovat lokalizaci. A já se ptám - bylo opravdu nutné těch pár megabajtů odstraňovat? Běžný uživatel nemá šanci zjistit, co chybí. A než pochopí práci s VLAPT, radši už je zpátky ve Windows (příklad).

Vector Linux

Software

Prostředí KDE tedy zůstává anglické, aplikace z GNOME jsou ovšem správně česky, a to včetně třeba GIMPu. Mezi další aplikace patří již zmiňovaný balík OpenOffice.org 1.1.4 (bohužel v menu špatně pojmenovaný jako "Open Office"), QCAD, Blender a Povray (sic!), K3b, RipperX, Kaffeine, amaroK, Bluefish, Tellico, Scribus, KMLDonkey, Gtk-Gnutella, GNUcash, GuardDog (pomůcka pro nastavení firewallu), GuideDog (pomůcka pro nastavení routování) a mnohé mnohé další, standardní aplikace vynechávám. Vynikající vybavení. Tato stránka distribuce mě příjemně překvapila.

Vector Linux

Použité jádro je 2.4.29, je možné samozřejmě stáhnout i 2.6, ale nezkoušel jsem to. Viditelně to má být tahák příští verze. Ze softwaru mi chyběl nedit, bohužel se mi ho nepodařilo nainstalovat: buď opravdu nechápu hlavní myšlenku, nebo jsem dřevo, nebo "je to rozbitý".

 root:# slapt-get --install nedit
 Načítám seznam balíků... Hotovo
 Neznám takový balík: nedit
 0 povýšeno, 0 nově nainstalováno, 0 odstraněno a 0 nepovýšeno.

Na druhou stranu, instalace Digikam (viz níže) fungovala hned napoprvé. Příjemné je, že wget je interně spouštěn s parametrem -c, takže na stažený soubor navazuje.

 root:# slapt-get --install digikam
 Načítám seznam balíků... Hotovo
 Následující NOVÉ balíky budou nainstalovány:
   digikam
 0 povýšeno, 1 nově nainstalováno, 0 odstraněno a 0 nepovýšeno.
 Je třeba získat 5MB/5MB of archivů.
 ...

Praktické testy

Zkusil jsem ještě otestovat pár zařízení. Snažil jsem se k tomu přistupovat jako lehce poučený uživatel, takže jsem nejprve volil "klikací" cestu, pokud to stále nefungovalo, tak tu "svou".

Skener

Svůj skener Bear Paw 2448TA Plus jsem ve Slackwaru na jádrech 2.4.27 a .29 provozoval úspěšně (ale budu dělat, že to nevím). Po spuštění Kooka se nic neděje - nezobrazí se ani žádná chyba. Nepoučený uživatel končí, poučený nalezne hardwarový záznam na AbcLinuxu. Zkouší tedy načíst požadované USB moduly (usb-ohci, resp. usb-uhci). Obojí skončí chybami, uživatel přesto zavádí modul s parametry, které našel ve zmíněném textu. Stahuje také "jakýsi" soubor, který mi radí návod. Ovšem požadovaný adresář neexistuje, tak ho vytváří. Znovu spouští Kooka, znovu se nic neděje. Pak se dozví, že možná bude fungovat XSane, spouští a dočkává se hlášení "Nejsou k dispozici žádná zařízení". Poslední výkřik: zkouší spustit příkaz scanimage -L. Odpovědí je No scanners were identified. Uživatel končí, manuál asi číst nebude, hledat ve fórech nechce, neumí, nazdar.

Tiskárna

Zapínám tiskárnu Samsung ML-1210, hledám a spouštím správce tisku. Zadávám USB rozhraní a jsem překvapen množstvím definičních souborů pro tiskárny (doufám, že jich je v KDE doopravdy tolik, že je nepřidali autoři VL). Vybírám jeden ze dvou ovladačů pro svou tiskárnu. Nenainstaluje se, chybí mu Foomatic. Vracím se, vybírám druhý. Vše vypadá ok, chci tisknout zkušební stránku, vyžaduje po mně heslo. Zadávám své, ale systém mě vrací - nemám oprávnění. To lze chápat jako bezpečnostní plus. Tisk se ovšem nekoná.

Zkouším to tedy přes localhost:631. Tiskárna je v systému, žádné úlohy ale nejsou vidět (ani vyřízené), tisk testovací stránky končí oblíbenou hláškou Error: client-error-not-possible. Uff.

Digitální foťák

V systému jsem nenašel oblíbený Digikam, předhodil jsem ho tedy slapt-getu (jak bylo zmíněno výše). Spustil jsem ho, ale v seznamu podporovaných přístrojů KODAK EasyShare CX7310 není. A balík gphoto nebo gphoto2 slapt-get nezná. Je sice cosi nainstalováno, ale nevím, jak to aktualizovat. Vzdávám to.

 root:# slapt-get --show gphoto2
 Neznám takový balík: gphoto2
 root:# gphoto2-
 gphoto2-config       gphoto2-port-config

Palm

V hlavní nabídce se skrývá také KPilot. Nastavení je jednoduché, rychlé a za chvíli jsem už synchronizovaný. Nesmím zapomenout na to, že pokud je kromě palmu připojený také datový kabel k telefonu (modul pl2303), spojení se nedočkám. (Je to bug?)

Vector Linux

Podotek

Ještě před samotným koncem nabízím pohled do adresáře /etc/rc.d/ - nelekněte se.

 $ ls  /mnt/hdb1/etc/rc.d/ 
 celkem 241K
 4,0K diamond             4,0K rc.fc-cache
  12K functions            12K rc.firewall
 4,0K functions-display   4,0K rc.font
 4,0K functions-network   4,0K rc.hotplug
 8,0K functions-service   4,0K rc.inet1
 8,0K README              4,0K rc.ip_forward
 8,0K service             8,0K rc.K
  512 slackware/          4,0K rc.keymap
 4,0K rc.A                4,0K rc.local
 8,0K rc.alsa             8,0K rc.M
 4,0K rc.apm              4,0K rc.modules
 4,0K rc.autologin         24K rc.modules_long
 4,0K rc.firewall.backup  4,0K rc.parallel
 4,0K rc.boot-inet        4,0K rc.paranoid
 4,0K rc.boot-name        8,0K rc.pcmcia
 4,0K rc.inet1.conf       4,0K rc.pnp
    0 init.d/             4,0K rc.route
    0 rc0.d/               16K rc.S
    0 rc1.d/              4,0K rc.serial
    0 rc2.d/              4,0K rc.syslog
    0 rc3.d/              4,0K rc.sysvinit
    0 rc4.d/              4,0K rc.udev
    0 rc5.d/              4,0K rc.vlinit
    0 rc6.d/              8,0K rc.wireless
    0 rc7.d/              4,0K rc.X
    0 rc8.d/

Na bedně

Na testování Vector Linuxu jsem se těšil, ale bohužel mě totálně zklamal. Nevím, pro koho je určen. Ani jsem nepochopil, v čem je jiný než Slackware Linux. Lepší každopádně není, nenabízí nic, co by na slacku nebylo. Čekal jsem alespoň kvalitní nástroje pro instalaci hardwaru, ale VASM mě nepřesvědčil, navíc je jeho zpracování řekněme průměrné. Vývojáři alibisticky uvádějí, že jsou balíčky stejné jako pro Slackware a jako zdroje slapt-getu jsou nastaveny ftp servery Slackwaru. Vše je lehce maskované jenom jinými kategoriemi balíčků. Aktualizační nástroj nefunguje dokonale, podpora češtiny je na hranici použitelnosti. Celková koncepce je nedotažená, viz obsah adresáře /etc/rc.d/, kde jsou umístěny soubory spouštějící služby. Nemám ani chuť zjišťovat, jak to funguje, je to prostě míchanice mezi BSD stylem a stylem System V (první používá Slackware, druhý rodina Red Hat). Celé je to míchanice.

       

Hodnocení: 75 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

19.5.2005 01:09 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše ikony
Na ploše jsou sice "důležité" ikony jako třeba ikona diskety, na vypalovačku se ale zapomnělo.

Velmi dulezite, co ma distro po instalaci v KDE defaultne zapnuto za ikony, kdyz trva asi 10 sekund (par kliknuti) pozapinat i povypinat co hrdlo raci... ;)
19.5.2005 11:06 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: ikony
Ale vždyť jde o princip. ;-)
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
19.5.2005 09:25 sekino
Rozbalit Rozbalit vše velky suhlas
Tiez som nedavno instaloval Vector 5.0 a moje zazitky boli velmi podobne tym v clanku. Hlavne ten balickovaci nastroj po chvili uz nefungoval vobec :)
19.5.2005 10:53 BAKY
Rozbalit Rozbalit vše velky nesuhlas
Toto je nazorna ukazka toho ako sa da nejaka distribucia poslat uplne do pekiel. Ja pouzivam Vector Linux SOHO 5 a mozem povedat, ze je to zatial najlepsia distrubucia aku som kedy videl. Jedine co sa da vytknut je ten VLAPT, ten je naozaj odflaknuty. Ja osobne ale pouzivam swaret alebo jednoducho stiahnem z www.linuxpackages.net balicek ktory potrebujem a nainstalujem ho cez installpkg. V com je Vector lepsi ako Slackware? V prvom rade je na jednom CD a podla mojho nazoru, software ktory je defaultne nainstalovany je dost spravne zvoleny. Dalsia obrovska vyhoda je (hlavne pre novacikov), ze ked si niekto vlozi CD alebo USB kluc a klikne na prislusnu ikonu, hned moze s datami pracovat, toto mne po instalacii Slackware nefungovalo. Mimichodom, tlaciaren som mal spravne nainstalovanu za par sekund (ale to asi suvisi s tym, ze mam HP) a s Palmom som tiez nemal velky problem, i ked tam som si trosku musel manual nastudovat. Celkovo je to velmi stabilna a naozaj rychla distribucia vhodna aj pre novacikov, davam 9 z 10 bodov.
19.5.2005 11:33 Petr Břeň
Rozbalit Rozbalit vše Dotaz ohledně licenční politiky
Slackware jsem používal léta, ale časem mi jako idealistovi začalo vadit, že od sebe při výběru balíčků k instalaci nijak neooděluje svobodný software od proprietárního freeware a shareware. Já chci používat jen svobodný software, např. licence imagemagicku nebo xv jsou pro mě nepřijatelné.

Jak je to ve Vector Linuxu? Obsahuje ze Slackwaru i ty nesvobodné balíky, nebo je zcela free (ve smyslu svobodný, nikoliv zdarma). Pokud by to byla ta druhá možnost, vážně bych o něm uvažoval. Děkuju.
19.5.2005 11:47 BAKY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Ak mam byt uprimny, tymto som sa nejako nezaoberal, ale myslim, ze na hocijaku distribuciu si mozes dat co ty chces, nie? Pozeral som sa na ten imagemagick, co mas proti tej licencii? Citujem zo stranky: ImageMagick is free software: it is delivered with full source code and can be freely used, copied, modified and distributed. Its license is compatible with the GPL.
19.5.2005 11:54 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
No jo, s tim imagemagickem jsem mel nejakou vlci mlhu, za to se omlouvam, s necim jsem si to spletl. Jasne ze si na kazdou distribuci muzu dat co chci, ale kdyz je na instalacnim CD treba 2000 baliku, tak je dost problem se v tom hrabat a cist si kazdou licenci zvlast. Jiste, na to se da namitnout, ze muzu nainstalovat jen minimalni system a pak tam pridavat baliky po jednom, rada distribuci ma ale proprietarni software uz v base. Jde o princip :) Ted se hodne poohlizim po Arch Linuxu, zatim jsem ho nezkousel instalovat, ale podle jejich stranek vypada slibne.
Mikos avatar 19.5.2005 12:58 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Ano, právě na Arch Linuxu je jedna z věcí co se mi líbí, že není tak "puritánský" co se licencí a patentů týče ;-) Takže v pohodě si nainstalujete přímo přes pacman mplayer, win32 kodeky, nvidia ovladače, prostě cokoliv ;-) Mě to vyhovuje přímo skvěle, ale jak vás tak čtu tak vám by to z ideologických důvodů nejspíš vadilo :-)
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
19.5.2005 14:31 juice | blog: dzusoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Arch linux už by snáď mal v dohľadnej dobe podporovať výber balíkov, či vyhľadávanie podľa licencí. Viď pridaná premenná license v PKGBUILD.
19.5.2005 13:34 BAKY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Co sa tyka balikov, tak to co mozes na Arch Linuxe, tak isto funguje aj na Vectore/Slackwari. Ked uz sme pri tom Arch Linuxe, nehovorim, ze je zly, ale ta instalacia bola naozaj strasna v porovnani s Vectorom. Da sa niekde v tom pacmanovi nastavit aby balicky tahal cez proxy?
19.5.2005 14:28 juice | blog: dzusoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Ked uz sme pri tom Arch Linuxe, nehovorim, ze je zly, ale ta instalacia bola naozaj strasna v porovnani s Vectorom.

no neviem, čo je na inštalácie Archu take strašné, mne sa zdá celkom v pohode a prehľadná. Ak má Vector naozaj inštaláciu ako Slack, tak v tom nejaký veľký rozdiel nevidím. Máte nejaký príklad, čo je tam zlé ?

Da sa niekde v tom pacmanovi nastavit aby balicky tahal cez proxy?

áno, v /etc/pacman.conf sa dá nastaviť, akým klientom sa má sťahovať (voľba XferCommand), stačí teda nastaviť wget, ktorý proxy podporuje. Čo takto si prečítať man pacman ? Tam sa to vyslovene spomína.
19.5.2005 15:14 BAKY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Pri instalacii Slacku a ani Vectoru nemusis editovat konfiguracne subory. Urcite mi povies, ze takto je to lepsie, ano, suhlasim, ale skor pre linuxoveho guru a nie pre bezneho cloveka. Ak by nejaky moj kamos chcel prejst z Win na Linux, asi by som mu Arch Linux neporadil. Arch Linux som skusal dost v rychlosti v praci, precital som si installation guide a tam sa vyslovene nespomina ako nastavit pacmana cez proxy, tak sorry, ze som sa dovolil opytat takuto vec, ale myslim, ze aj na toto je urcena diskusia ;-)
19.5.2005 15:23 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
No ani moc ne. Pleteš si články, o Arch Linuxu vyšel před pár dny.
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
19.5.2005 15:39 BAKY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Prisla rec na Arch Linux (ja som o tom nezacal), ale i tak, nemozeme o tom diskutovat tu ked o tom niekto zacal? Co je toto za diktaturu? ;-)
19.5.2005 16:29 juice | blog: dzusoviny
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
sorry za ten proxy, mozno som to trochu prehnal s tou poznamkou o man stranke

k tej instalacii: ano mas pravdu, ze mne sa ta priama editacia konfiguracnych suborov paci, povazujem to za uplne genialnu vec. ale to vyplyva z toho, pre koho je vlastne distribucia Arch linuxu urcena. na stranke je jasne napisane, ze to asi nejaky BFU nebude, ale skor skusenejsi linuxak, ktory sa neboji prikazoveho riadka (Arch Linux is an i686-optimized linux distribution targeted at competent linux users (read: not afraid of the commandline)).

taktiez je tam napisane, ze arch linux nema absolutne ziadne konfiguracne nastroje, co ja osobne povazujem za obrovsku vyhodu, lebo umoznuje udrzovat distribuciu co najjednoduchsiu a pritom co najefektivnejsiu. arch povazujem za ovela prehladnejsi a jednoduchsie nastavitelny ako mnohe distra urcene pre BFU (v jednoduchosti je sila). to je samozrejme len moj osobny nazor.

podla mna ked chces skusat nejaku linuxovu distribuciu, tak by si mal vediet, co od nej mozes priblizne ocakavat a nie nainstalovat ju, hoci jasne hovori ze je pre skusenejsich a potom nadavat, ze tam neboli nejake advanced nastavovacie utility.

nechcem tym povedat, ze nemozes mat nijake kriticke pripomienky, mne len vadilo, ze si vseobecne napisal, ze instalacia arch linuxu je strasna. normalne by bolo, keby si napisal, ze sa ti ta instalacia nevyhovuje, lebo nema dostatocne konfiguracne nastroje a ze v tomto ti viac vyhovuje vector linux. potom by som nepovedal ani makke f.
19.5.2005 17:11 BAKY
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Suhlasim, slovo "strasna" bolo asi nevhodne slovo. Ta instalacia ma svoje vyhody, ale aj nevyhody. Oproti instalacii Vectoru/Slacku sa mi ale zda toto krok spat, samozrejme nemusis suhlasit, je to len moj nazor. Nemysli si, ze som nevedel do coho idem a samozrejme necakal som nejaku klikaciu instalaciu, umyselne som si zvolil Arch Linux aby som zistil ci zvladnem aj taketo distro. Zvladol som a som spokojny. Prajem pekny den ;-)
19.5.2005 18:18 Jan Martinek | skóre: 43 | blog: johny | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Dotaz ohledně licenční politiky
Vůbec jsem netušil, že existuje tolik licencí!
rpm -qa --qf "%30{LICENSE} %{NAME}\n" | sort
19.5.2005 11:07 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Chybějící lokalizace
Chybějící lokalizace celkem chápu, v současné době mají lokalizace KDE 250 MiB. To opravdu není věc, který by se vešla na 1 CD distribuci pokud tam chcete mít ještě něco jiného :-)
19.5.2005 11:09 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Chybějící lokalizace
vladka avatar 19.5.2005 16:31 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše nedit
$ sudo slapt-get --search '^nedit'
Password:
nedit 5.5-i486-rsa [inst=ne]: NEdit (Nirvana Text Editor)
$
Tohle vyplivne slapt-get na mém slacku current. Možná bude problém v /etc/slapt-get/slapt-getrc. Předpokládám, že tam nemají defaultně žádnou položku pro LinuxPackages.net.
The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
19.5.2005 21:32 petris
Rozbalit Rozbalit vše modrá uklidňuje
Prostředí je laděno do modra, připomíná mi mořské hlubiny, což je možná účel. Je známo, že modrá uklidňuje (proto je tolik témat a prostředí modrých) Třeba BSOD, co? :-D
20.5.2005 07:27 m.i.b
Rozbalit Rozbalit vše Re: modrá uklidňuje
Modrá už je mimo kurz. Teď začíná letět červená.

>http://www.novinky.cz/05/61/71.html<

Už teď se nemůžu dočkat... Konečně změna, už jsem si začínal myslet, že jiná než modrá neexistuje...
20.5.2005 18:47 mskiller
Rozbalit Rozbalit vše Vector
Mozna autor zapomel napsat ze tato distribuce neni urcena pro tupce jako je on! Jinak je to asi nejhorsi recenze jakou jsem tady videl. Staci trochu po-googlit a nalezneme recenze ktere hodnoti Vectora zcela jinak.
21.5.2005 12:19 www
Rozbalit Rozbalit vše Re: Vector
na autora jsem si udelal nazor po precteni prehledu nabidky webhostingu v linuxexpresu. je to proste 'odbornik' ;-) (a zda se, ze na vsechno).
MaT avatar 20.5.2005 20:29 MaT | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Lokalizace KDE
Vyčítat distribuci, která se snaží vejít na jedno CD, že neobsahuje i český lokalizační balíček pro KDE mi přijde trochu nefér. To taky na CD měla být svahilská, maďarská, chorvatská, čínská a desítky dalších lokalizací. Pokud si pamatuji, každá z těch lokalizací má pár mega. Tím takovou jednocédéčkovou distribuci totálně zabijete...
Open source software for open minded people. :-)
13.6.2005 15:42 jtp
Rozbalit Rozbalit vše Recenze?
Tahle 'recenze' mě potkala až teď a musím přiznat, že mi až doteď nechyběla a skoro mě mrzí, že někdo něco takového zveřejnil jako seriózní příspěvek.
Na VL jsem narazil náhodou, když jsem si koupil novou tiskárnu a potřeboval jsem přeinstalovat stařičký tiskový server tak, aby podporoval tisk a skenování přes USB. Po několika pokusech jsem zvolil VL 4.3 a dodneška si gratuluju, jak se mi ten výběr povedl :-) Skvělé rozeznávání hardware, tiskárny i skener šlapou jako hodinky, a to jak z linuxových strojů, tak z windows. Zapíná a vypíná se síťovým vypínačem a zatím si nikdy nestěžoval na poškozený systém souborů.
Původně jsem zkoušel i SOHO 5, protože standardní 5 se teprve rodila, ale na tu už můj stroječek moc nestačil.
Pokud jde o značení verzí, jsou podle mě celkem přehledné, stačí jen trochu rozumět anglicky. SOHO je spíš pro pracovní stanice, kdežto neSOHO je spíš pro servery (a pro hodně slabé stroje).
Pokud někdo chcete používat distribuci vycházející ze slackware a podporující češtinu od samého začátku, nejlepším řešením je asi slax (www.slax.cz). Sice slouží ke spouštění přímo z CD, dá se ale také poměrně snadno nainstalovat. A pak samozřejmě i celkem jednoduše aktualizovat po síti.
Doufám, že autor této 'recenze' se do budoucna chytne za nos a příště se na psaní připraví lépe.
17.6.2005 13:03 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze?
Nechytne, nemá proč. Recenze je věc subjektivní, tuto instalaci jsem používal něco přes tři měsíce, není to žádná rychlovka, jak si mnozí čtenáři myslí. Prostě se mi to distro nelíbí, a tím to hasne. Nikde není psané, že recenze musí být pozitivní.
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
17.6.2005 17:39 Jiří T. Pelech
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze?
Podle mě by recenze měla být především dobře připravená (erudovaná se tomu tuším říkávalo), což mi v tomhle případě nepřišlo.
Jistě, když na starém počítači spustíte třeba OpenOffice nebo KDE, tak se není co divit, že nepracuje nejsvižněji. Proto také Vector nabízí i méně lačné alternativy.
Pokud se vám něco nelíbí, měl byste to v recenzi napsat na rovinu. Protože někteří lidé očekávají, že recenze není emocionálně podbarvena.
Žijeme v době blogů, kdy si může v podstatě kdokoli psát v podstatě o čemkoli. A v podobných případech je asi vhodnější volit příspěvek do blogu.
Pěkné zítřky...
17.6.2005 17:48 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze?
Podle mě by recenze měla být především dobře připravená (erudovaná se tomu tuším říkávalo), což mi v tomhle případě nepřišlo.

Ok, váš názor. Otázka je, co si pod tím představujete. Já jsem se připravoval docela dlouho.

Jistě, když na starém počítači spustíte třeba OpenOffice nebo KDE, tak se není co divit, že nepracuje nejsvižněji. Proto také Vector nabízí i méně lačné alternativy.

Nerozumím, proč to uvádíte. Testoval jsem na dva roky starém stroji, což snad ještě není šrot, ne?

Pokud se vám něco nelíbí, měl byste to v recenzi napsat na rovinu. Protože někteří lidé očekávají, že recenze není emocionálně podbarvena.

Já jsem napsal, co se mi nelíbí. Protiřečíte si. Jak mám napsat, že se mi něco nelíbí, a nebýt přitom emocionální? A recenze není citově zabarvená? To slyším prvně. Máte nějaký příklad?

A v podobných případech je asi vhodnější volit příspěvek do blogu.

Ano, je to řešení. Ale nechci se k tomu uchylovat jenom proto, že je článek negativní. A opakuji: stojím si za tím, že jsem přípravu neodflákl.

A co se nelíbí mně na čtenářích? Nedokáží rozlišit kvalitu článku od kvality popisovaného produktu. To jsou totiž odlišné věci.

Díky za názor a taky za to, že jste se podepsal... To taky bývalo zvykem...
Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.