abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
dnes 12:55 | Pozvánky

Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 169. brněnský sraz, který proběhne v pátek 18. října od 19:00 v restauraci Racek (Jungmanova 5). Před srazem proběhne v 18:00 komentovaná prohlídka nových prostor hackerspacu base48 (přístup je z Mojmírova náměstí).

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
dnes 05:55 | Bezpečnostní upozornění

V příkazu sudo byla nalezena a ve verzi 1.8.28 byla již opravena bezpečnostní chyba CVE-2019-14287. V souboru /etc/sudoers lze nastavit, aby daný uživatel mohl konkrétní příkaz spouštět s právy libovolného uživatele (ALL) nebo libovolného uživatele kromě uživatele root (ALL, !root). Spustí-li tento uživatel daný příkaz se sudo s volbou -u#-1 nebo -u#4294967295, tj. pod uživatelem -1 nebo 4294967295, nebude vyžadována autentizace a příkaz se spustí pod právy roota.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 01:33 | Nová verze

Po více než roce a čtvrt od vydání verze 3.7.0 byla vydána nová verze 3.8.0 programovacího jazyka Python. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Podrobný přehled změn v Changelogu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
včera 16:11 | IT novinky

Ke zhlédnutí na Invidious a YouTube je videozáznam rozborky a sborky mobilního telefonu Librem 5.

Ladislav Hagara | Komentářů: 22
včera 13:33 | Komunita

Richard Stallman, zakladatel hnutí svobodného softwaru, se dnes v e-mailové konferenci guix-devel vyjádřil, že svobodný software je apolitický, resp. jedinou přípustnou politikou je politika svobodného softwaru. Reagoval na některé návrhy, že by se do svobodného softwaru měl zabudovat feminismus nebo jiný -ismus. Říká, že témata jako komunismus nebo sexuální orientace jsou „off-topic“. Je v pořádku mít politické názory, ale lidé

… více »
xkucf03 | Komentářů: 74
včera 05:55 | Nová verze

Po téměř dvou letech vývoje od vydání verze 2.0 byla vydána verze 2.1.0 svobodného softwaru ScummVM (Wikipedie) umožňujícího bezproblémový běh mnoha klasických adventur na zařízeních, pro které nebyly nikdy určeny. Podrobnosti v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
13.10. 10:55 | IT novinky

Josef Průša představil novou 3D tiskárnu Original Prusa MINI. Její cena je 9 990 Kč a tisknout lze na ní objekty do velikosti 18 × 18 × 18 cm.

Ladislav Hagara | Komentářů: 41
12.10. 13:11 | Nová verze

Byla vydána nová stabilní verze 3.0 svobodné decentralizované mikroblogovací platformy a sociální sítě podobné Twitteru Mastodon (Wikipedie). Detailní přehled novinek na GitHubu. Projekt lze podpořit na Patreonu. Aktuálně má přislíbeno 5 697 dolarů měsíčně.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
12.10. 12:22 | Komunita

Larry Wall odsouhlasil přejmenování programovacího jazyka Perl 6 (Wikipedie) na Raku. Více viz Issue #81 a Pull request #89.

Ladislav Hagara | Komentářů: 13
11.10. 23:33 | Nová verze

Byla vydána nová major verze 2.0 open source systému pro filtrování nevyžádané pošty Rspamd (GitHub, ChangeLog). S novou verzí bylo změněno označování verzí z major.minor.patch na major.minor.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
Kdy jste naposledy viděli počítač s připojeným běžícím CRT monitorem?
 (20%)
 (4%)
 (11%)
 (39%)
 (24%)
 (2%)
Celkem 399 hlasů
 Komentářů: 22, poslední 23.9. 08:36
Rozcestník

www.AutoDoc.Cz

Začínáme s distribucí SuSE 8.1

17. 12. 2002 | Stanislav Musil | Recenze | 5287×

Recenze užitečnosti nové verze SuSE pro začátečníky.

Po rozbalení

Ve velmi zelené krabici máme po otevření a odsouhlasení licence k dispozici 7CD a 1DVD. A k tomu dvě knížečky "Uživatelská příručka" (170 stran) a "Příručka správce systému" (410 stran), obě v českém jazyce. Tyto dvě knížečky jsou opravdovým mistrovským kouskem, začínajícím uživatelům je můžu jen doporučit.

Instalace

Startujeme

Instalační CD i DVD jsou bootovací. Takže není potřeba vytvářet startovací diskety. Z instalačních médií je možno si nechat otestovat RAM paměť programem MEMTEST, který dokáže najít chyby v paměti typu RAM a podat o tom podrobné informace. To si každý můžete vyzkoušet. Tento test nijak netestuje pevné disky, ani na nich nic neupravuje, takže se nemusíte bát o svá data.

Instalace probíhá celá v grafickém prostředí. Je zde sice možnost i textové instalace, ale nač se připravit o pěkné obrázky. Distribuce je kompletně počeštěna. U každé obrazovky instalátoru je buď přímo nápověda v levé části, nebo je tam vždy tlačítko s nápovědou. Jako první si instalátor YaST sám zjistí typ myši a rozvrhne rozložení oddílů na pevném disku. Pokud již máte nějaký ten operační systém nainstalovaný a nemáte volné místo pro vytvoření nového oddílu, tak navrhne možná řešení. To spočívá ve zmenšení již existujících oddílů FAT nebo FAT32 bez ztráty dat! A z vyšetřeného místa si vytvoří vlastní oddíly. Ale nemějte obavy. Všechna tato dosavadní nastavení a rozvržení jsou jen dočasná a pokud se vám to nelíbí, stačí dát zpět nebo instalaci přerušit, takže nemusíte mít obavy ze ztráty dat.

Balíčky

YaST vám nabídne standardní sadu balíčků, které obsahují grafické prostředí, kancelářské aplikace a dokumentaci. Počítejte tak kolem 1,5 - 2GB, což se mi zdá trochu moc na standardní instalaci. A tak není nic jednoduššího, než nepotřebné balíčky odebrat. Až doposud byla veškerá nastavení nezávazná a dala se ještě změnit, ale po následujícím potvrzení, na což vás YaST upozorní, se již vámi navržené změny promítnou do systému. To znamená, že se vytvoří oddíly pro Linux a začnou se kopírovat zvolené balíčky na disk. Balíčky jsou řazeny přehledně do skupin (hry, kancelář, internet atd.). Pokud vyberete některý balíček a ten potřebuje ke svému běhu další balíček (tomu se říká závislost balíčků), tak vás na to YaST upozorní. Doporučuji nechat potřebné balíčky vždy doinstalovat. Vyhnete se tím spoustě problémů.

Ještě musíte vymyslet heslo pro superuživatele root. Hlavně si ho zapamatujte! Pak vytvoříte obyčejného uživatele, pod kterým se budete do systému přihlašovat. Nikdy se nepřihlašujte jako uživatel root pro běžnou práci!

Detekce hardware

Detekce grafické karty a monitoru proběhla na výbornou. Problém nastane, když chcete zapnout 3D akceleraci. U karet Nvidia a ATI si můžete 3D podporu stáhnout přímo z internetu, mají velikost asi 3 MB (v distribuci tyto ovladače nejsou kvůli licenčním podmínkám). U ostatních karet můžete využít MESA akceleraci.

Síťová karta byla detekována výborně a nastavena tak, jak jsme zvyklí z Windows. Tedy jako DHCP klient (adresu přidělí server). Externí modem nečinil instalátoru žádné problémy (ovšem nesmíte zapomenout jej připojit k PC a zapnout do elektriky, tak jako ostatní externí zařízení, např. skener, tiskárnu). Zvukovou kartu rozpoznal bez zaváhání a nastavil hlasitost.

Jediné, co mi automaticky nerozpoznal, byla tiskárna. Pamatuje sice hodně, ale stále funguje (Hewlett Packard Laser Jet 4L). Tu jsem musel přidat ručně. Bylo to úplně jednoduché, stačilo jen vědět, cože to mám za tiskárnu a kdo ji vyrobil a na kterém portu ji mám připojenou. Nabídlo mi to i zkušební tisk testovací stránky. Doporučuji vytisknout, protože hned víte zda to máte dobře. A pokud je to špatně, tak stačí se vrátit a zkusit jiný ovladač.

Instalátor ještě umí automaticky detekovat ISDN adaptéry a televizní karty. Bohužel žádnou z těchto věcí nevlastním, tak jsem nemohl vyzkoušet, jak dobře mu to půjde. Po instalaci se spustí rovnou grafické prostředí a můžete začít pracovat.

KDE3
prostředí KDE 3.0

A ti druzí

Na instalačních médiích jsou samozřejmě i ostatní správci plochy (Gnome2, Icewm, Blackbox atd.). Kancelářský balík Star Office nahradil plně lokalizovaný Open Office 1.0.1, který v běžných funkcích úplně nahradí Microsoft Office. Open Office umí otevírat i ukládat data ve formátu *.doc, *.xls napsané v Microsoft Office. Plusem této distribuce je, že obsahuje výborný přehrávač MPlayer. Tento umí po dodání kodeků, které naleznete na domovských stránkách přehrávače, přehrávat snad všechny druhy audio, video formátů včetně DVD a DivX filmů a to i s podporou českých titulků s diakritikou! Celá distribuce obsahuje více než 2300 softwarových balíčků. Takže určitě tam každý najde ty programy, které potřebuje. Například grafický editor Gimp podobný Photoshopu, editory HTML, správce souborů ala Windows Commander, webové prohlížeče, přehrávače audio CD, mp3 přehrávače podobné WinAmpu, programy pro skenování, poštovní programy podobné MS Outlooku atd. Práce s těmito programy je popsána v přiložených knížkách.

Plusy/mínusy

Bohužel veškeré balíčky i samotné jádro je zkompilováno pro i586 a vyšší. Což znamená, že uživatelé 486 a horších, si tuto distribuci nenainstalují.

Osobně jsem vyzkoušel obě možnosti instalace jak z CD tak i z DVD. A nutno říci, že kromě prohazování sedmi instalačních CD v tom žádný rozdíl není. Ale pokud se později rozhodnete, že si něco doinstalujete do již běžícího systému, tak se DVD určitě zavděčí. Odpadá totiž ono prohazování sedmi CD a vše se zjednoduší a urychlí.

Velkou výhodou je také možnost bezplatné aktualizace nainstalovaných balíčků z distribuce. Tímto ovšem nedisponuje pouze SuSE, ale i ostatní distribuce. K tomu potřebujete pouze internetové připojení. Obsluhu aktualizace zvládne opravdu každý, je totiž součástí "YaST control center" a tudíž klikací. Výhoda je v tom, že vám distribuce "nestárne" a zůstává aktuální.

Yast2 YaST2 řídící středisko

Hodnocení

Celkově bych tuto distribuci označil za velmi hodnotnou. Během instalace se nevyskytly žádné chyby. Standardní instalace by mohla zabírat mnohem méně místa na disku. Uvítal bych i možnost jednodušší volby mezi správci prostředí. Přece jenom po začátečníkovi nemůžeme chtít, aby věděl, které že to balíčky potřebuje třeba pro BlackBox, nebo Gnome2.

A co za to? Za celou distribuci zaplatíte Kč 2550,-. Může se to jevit jako dost peněz ve světě linuxu, ve kterém platí, že linux je zadarmo. Ano linux je zadarmo, ale nesmíte zapomenout, že platíte za 7 CD, 1 DVD, YaST2 a dvě vynikající knížky, které nikde jinde neseženete. Dále 90 dní instalační podpory a bezplatnou online aktualizaci. Tohle například u nejmenovaného okenního systému nemáte a stojí dvakrát tolik :) Nehledě na to, že jak již máte SuSE 8.1 koupené, tak ho můžete nainstalovat kolika kamarádům chcete.

Pro pokročilejší uživatele následuje pár technických dat:

Linuxové jádro 2.4.19, glibc 2.2.5, gcc 3.2, Apache 1.3.20 a 2.0.40, Samba 2.2.5, XFree86 4.2.0, KDE 3.0.3. Open Office 1.0.1, Mplayer-0.90pre6

K recenzi zapůjčila společnost SuSE ČR s.r.o.

Související články

Odkazy a zdroje

       

Hodnocení: 33 %

        špatnédobré        

Nástroje: Tisk bez diskuse

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Vložit další komentář

17.12.2002 10:22 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše tv karta
Mel jsem kartu Pinacle PC-TVpro a pri instalaci ji to naslo a nastavilo uplne bez problemu.
-- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
17.12.2002 11:14 Václav Halík
Rozbalit Rozbalit vše Kernel-source
Předem musím říct že jsem šťastným majitelem této distribuce a sem s ní celkem spokojen. Ovšem nedávno sem narazil na nepříjemnost která mně celkem rozladila. A sice: Zdrojáky jádra jsou úplně k ničemu. Testoval sem jak verzi na CD kernel-source-2.4.19-59.SuSE.rpm tak update z ftp SuSE na 2.4.19-115 a ani jeden nejde zkompilovat. Ve zdrojácích je zřejmě chyba. Vyhodí to něco o nedeklarovaných proměnných. Zajímavé je že to nejde zkompilovat ani v default konfiguraci jádra od SuSE. Přisuzoval sem to tomu že nemám správné verze nástrojů pro kompilaci. Ale poté sem zkusil na té samé konfiguraci zkompilovat jádro od Linuse 2.4.20 a šlo to úplně v pohodě. Co na to říct, tohle mluví samo za sebe. Jinak SuSE je velmi uživatelsky příjemný systém.
17.12.2002 11:21 Dale Cooper
Rozbalit Rozbalit vše Kernel-source
Hlasim stejne problemy. Distribuce je vyrobena horkou jehlou (Viz muj prispevek ohledne manualu). Dale
17.12.2002 11:19 Dale Cooper
Rozbalit Rozbalit vše Dodane prirucky - tragedie
Suse 8.1 jsem si koupil a nelituju. Nicmene z dodanych prirucek se mozna neco dozvi naprosty zacatecnik! V priruckach je obsazen vlatsne jen vypis menu jednotlivych programu, maximalne co ktera ikona dela. Jemne naznaky konfigurace Linuxu typu "Televizni kartu nakonfigurujete kliknutim na ikonu TV Card" - to by me bez prirucky asi nenapadlo... Knizky jsou vysazeny systemem LaTeX - super, ale proc jsou plny nevyresenych odkazu (\label \ref)? Proc nejsou odstavce zarovnane do bloku (to je posledni dobou moda)? Jediny duvod proc si distribuci poridit je prilozene DVD. Prirucky dejte rovnou do sberu a kupte si jinou mnohem lepsi knizku o linuxu, na trhu je jich dost! Dale
17.12.2002 15:37 Stan.
Rozbalit Rozbalit vše Dodane prirucky - tragedie
Ano příručky jsou právě pro úplné začátečníky. A začátečník nemá žádnou představu že něco jako ikona TV Card existuje. A to že nejsou zarovnane do bloku snad není důvod je házed do sběru! Hlavní je obsah pro začátečníky.
17.12.2002 16:57 Josef Moravek
Rozbalit Rozbalit vše Dodane prirucky - tragedie
Ano, zarovnavani odstavcu na praporec je jiz nekolik let "moda" - zarovnavani odstavcu do bloku je z grafickeho hlediska na povazenou. Manualy jsou jednoznacne uzitecne tam, kde uzivatel / a muze byt zacatecnikem jen v urcite oblasti / potrebuje zakladni orientaci v problemu. Nejsem zadny guru a prirucky jsem nekolikrat vyuzil. S kompilaci vsak jadra u Suse problemy nemam.
17.12.2002 13:38 Jiri Hnidek
Rozbalit Rozbalit vše Lepsi nez instalace z DVD
Lepsi nez instalace z DVD je instalace z disku. Je to o dost rychlejsi a nemusite strkat nikam vubec nic. Akorat musite mit zbitecnych 7GB na disku ;-).
17.12.2002 23:14 Martin Reichel
Rozbalit Rozbalit vše Dobra volba
Jsem take vlastnikem teto distribuce a musim rict ze me jiz Windowsy vubec nechybi. Podpora funguje vyborne, system YAST2 je opravdu vynikajici a online aktualizace jsou take prijemne. Jak rika jedno zname rceni. Who needs Windows in the world without walls.
29.12.2002 21:03 jirka | skóre: 20 | blog: pepa
Rozbalit Rozbalit vše Pár much v SuSE
Rád bych zastával váš názor,ale mám tu se SuSE 8.1 menší problémy.Zvukovka SB Live se chová jako běžná vícevstupá zvukovka bez efektů(basy/výšky apod.) Jdou jen dva kanály a nejde SPDIF vstup ani výstup.Není možné to nikde nastavit,Spuštění utilit EMU-DSP z terminálu,ani graficky nelze(hlásí chybu).Pokud se pomocí Yast2 pokusím přidat Soundfont,nedá mi to na výběr,odkud ho chci instalovat,chce to po mě nekompromisně CDčko. Filmy DivX si také nepřehraju,Mplayer padá i po instalaci kodeku staženého z www.divx.com,nainstalovaného přesně podle návodu.Jiné přehrávače film *.avi ve formátu DivX taky nepřehrajou,nebo přinejlepším jen zvuk.Modem mi to nepodporuje,takže pořád ještě před puštěním počítače přemýšlím,co na počítači budu dneska dělat,jestli mám spustit pro mě jako odpůrce Microsoftu:) nevyhovující a nestabilní systém Windows,nebo stabilní,leč v některých ohledech méně dokonalý Linux...Za pomoc s konfigurací zvukovky,popř.DivX videa děkuji. Honím to na Thunderbirdu 800MHz/384MB RAM.Místa na disku dost-RAID0 2X40GB...
Pavel Dobeš avatar 18.12.2002 00:24 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Tv karta etc.
Ja v tom jedu taky... Mam kartu 3Demon 951TF, ktera se detekuje jako ProVideo PV951. OK, ale poradte mi, jak mam v yastu2 nastavit korektni zvuk. Dobre pridam radio=1, ale kdyz chci nakonfigurovat dalsi ovladace (se kterymi mi tato karta v SuSE7.2 a 8.0 fungovala tak na 80% - to byl taky jeden z duvou upgrade) tak mi zmizi nastaveni ovaldacu bttv. Takze pres yast2 si radio neposlechnu :( Pokud mi nekdo poradi, jak nakonfigurovat k spokojenosti tuto kartu, tak budu nadsen. Diky konfefrenci linux@linux.cz se mi podarila konfigurace na tech 80%. Dalsi veci, co me nejak neslo bez editace spoustecich scriptu bylo nastaveni gdm misto kdm. Nesla mi v gdm lokalizace a i res spusteni sluzby to hlasilo pri startu chybu. Nasel bych jeste par dalsich veci jako padajici OpenOffice a pod. ale na tech 7 CD ci 7 DVD je tech chyb docela malo... PaD
Windows? A kdo to ještě používá?
Pavel Čejka avatar 18.12.2002 00:40 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
Rozbalit Rozbalit vše mplayer + zmenšování FAT 32
SuSE 8.1 mám používám a jsem spokojen, ale ... - Příliš přeháníte o tom, že vše proběhne beze ztráty dat. Ano, proběhne, ale není to zcela bez rizika (vždy může nastat závada, výpadek proudu ...). Osobně jsem ovšem tuto funkci nezvyzkoušel. Nemám partition s FAT 32 (ani cokoliv jiného s Windows :-) ) - mplayer mi po nainstalování nefungoval. Nevím jestli mu chyběl nějaký balíček (pak by byla chyba v definici závislostí mezi balíky), nebo opravdu funkční není. Stáhnul jsem si z ftp.mplayerhq.hu nejnovější verzi, zkompiloval a je po problému.
18.12.2002 11:20 Jindřich
Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
Můj příspěvek se netýká přímo distribuce, ale xmms. Na snímku obrazovky jsem si všiml, že program správně nerozpoznal š v názvu jedné skladby. Moje zkušenosti s xmms jsou následující: Je-li diakritika v názvech mp3 souborů (což bych nedoporučoval), přehrává je OK. Je-li diakritika v tagu, který se objevuje při přehrávání skladby, i při správném nsatavení češtiny na příslušném filesystému (byť by se jednalo o FAT32) a fontů v xmms (-iso8859-2) se nezobrazují správně š, ž apod., tedy písmena, která mají jinou pozici v kódování windows-1250 (cp1250) a iso-8859-2. Co je ale nejhorší, to jsou m3u playlisty. Pokud je v názvu některé skladby v playlistu takové "problematické" písmeno, program ji odmítá přehrát.
18.12.2002 12:00 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
K zobrazovani tagu se defaultne pouziva font ze skinu a ten cestinu obvykle neumi, staci zaskrtnout "Use X font" a nastavit iso-8859-2 font a melo by se to zobrazovat ok (teda pokud to v tagu neni ve windows-1250 ;-)).
18.12.2002 12:56 Jindřich
Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
No právě...
18.12.2002 21:24 Mirek Novotný
Rozbalit Rozbalit vše Ad screenshot - xmms
Problem s cestinou v xmms se ve foru jiz resil. Pokud toto tema jeste existuje, je v sekci software - multimedia - atd... Je tam i oprava do xmms ve formě jakehosi zdrojoveho kodu, coz je pro mne jako zacatecnika dost nestravitelne, este tak zkompilovat cely program, ale toto...
19.12.2002 15:24 Vojtech
Rozbalit Rozbalit vše volna stahnutelnost suse
Zkousim se ptat vsude mozne ale zatim jsem nedostal nikde odpoved, tak to zkousim tady: Kdyz je suse opensource jakto ze se neda stahnout? Nebo jsem spatne hledal?
20.12.2002 16:48 Dale Cooper | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše volna stahnutelnost suse
Da se stahnout, napriklad z ftp.linux.cz /pub/linux/suse. Je to tzv. ftp verze, ale lze ji nainstalovat po stazeni i z lokalniho disku pri pouziti startovacich disket (jsou obsazeny), ktere si vytvorite. Teto verze nejsou z licencnich duvodu soucasti nektere specialni baliky, ze stejnych duvodu nejsou k dispozici ISO image. Dale Cooper
Tomáš Bžatek avatar 20.12.2002 18:48 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše LIRC pod SuSE 8.1
Zdravim, potreboval bych poradit: mate nekdo zkusenosti s kompilaci LIRCu pod SuSE 8.1? Hlasi to toto: tomas@spagetka:/data/temp/lirc-0.6.5> make make all-recursive make[1]: Entering directory `/data/temp/lirc-0.6.5' Making all in drivers make[2]: Entering directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers' Making all in lirc_serial make[3]: Entering directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers/lirc_serial' DIR=`pwd`; (cd /usr/src/linux/; make SUBDIRS=$DIR obj-m=lirc_serial.o modules) /usr/src/linux-2.4.19.SuSE/scripts/pathdown.sh: line 4: TOPDIR: parameter null or not set make[4]: Entering directory `/usr/src/linux-2.4.19.SuSE' make[4]: *** No rule to make target `lirc_serial.o', needed by `modules'. Stop. make[4]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.4.19.SuSE' make[3]: *** [lirc_serial.o] Error 2 make[3]: Leaving directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers/lirc_serial' make[2]: *** [all-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/data/temp/lirc-0.6.5/drivers' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/data/temp/lirc-0.6.5' make: *** [all-recursive-am] Error 2 tomas@spagetka:/data/temp/lirc-0.6.5> - je to vysledek po spusteni setup.sh a nastaveni home-brew UART receiveru, dale configure (probehl bez problemu) a make. Podotykam ze zdrojaky kernelu jsou nainstalovane vporadku, inkriminovany soubor pathdown.sh je stejny jako v SuSE 7.3 (2.4.16), pod kterym sel LIRC bez problemu zkompilovat.
Koupim litajiciho tucnaka
4.5.2003 03:31 Jezevec
Rozbalit Rozbalit vše Suse 8.1 a nejen scanner Umax 1220 USB
Ne vše je ideální. Po čtrnácti dnech jsem na mašli. Nejen skener, ale i radiokartu FM2000 a TV na ATI AIW128 se mi nepodařilo nastavit a spustit. Zdá se mi, že tato verze SuSe 8.1 je šitá trochu horkou jehlou. Až na tyhle "drobnosti" jsem spokojenej. jezevec@abahoa.cz

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
© 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.