abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Reportáž: Konference Openmobility 2012

    25. 4. 2012 | David Kolibáč | Reportáže | 2573×

    V sobotu 21. dubna 2012 se na půdě MFF UK konal další ročník konference Openmobility. Tentokrát přinesl mezinárodní účast a nabitý program na téma především embedded zařízení, potažmo open-source hardware.

    Po Zlínu a Brně putovní akce zamířila do Prahy. Dvě přednáškové místnosti poskytla Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy na Malé Straně — ve velmi pěkně rekonstruovaných historických prostorách. V těchto dvou sálech tak od rána do pozdního odpoledne paralelně probíhaly přednášky, popř. workshopy. Jak jsem už zmínil, na konferenci dorazilo několik zahraničních hostů, proto byla většina přednášek vedena v angličtině.

    Úvod (Martin Holec) Hlavní sál Organizační detaily

    Na chodbě se usadil malý stánek s hromádkou hardwaru a propagačních materiálů a hlavně s 3D tiskárnou RepRap.

    Chodba Chodba (RepRap) Chodba

    Obsah

    Dopoledne v duchu Qt Quick

    link

    Zatímco v hlavním sálu v dopoledních hodinách běžely přednášky o mobilních/embedded distribucích (nejprve obecně od Martina Kolmana, pak speciálně o Fedoře, resp. openSUSE na ARMu), hlavním tématem v menší místnosti bylo Qt.

    Nejprve Jaroslav Řezník zběžně představil, co vlastně přinese Qt 5. Přitom nejednou zmínil, že Qt Widgets z Qt rozhodně nemizí, ač je zřejmé stále častější používání Qt Quick, které mj. usnadňuje prototypování uživatelského rozhraní.

    Qt5 (Jaroslav Řezník)

    Původně uzavřené Qt je již pět měsíců vyvíjeno v rámci modelu Open Governance, což znamená krom jiného také nezávislost vývoje na libovůli Nokie. Patrné je ale soustředění se na mobilní platformy. To znamená především modulární architekturu, lepší výkon a častější používání Qt Quick. Podobná budoucnost čeká také KDE — modulárnější KDE Frameworks 5, frekventované používání Qt Quick a také nasazení na tabletu Vivaldi.

    Aktuálně je venku alfaverze Qt 5 a finální verze bychom se měli dočkat snad v řádu měsíců, možná v souvislosti s tajemným projektem Meltemi (zřejmě “levnější” telefony Nokia s linuxovým systémem).

    Na přednášku navázal Martin Kolman s tématem QML a PySide. Věnoval se hlavně technickým záležitostem kolem provázání právě těchto dvou technologií. QML je vlastně kombinace CSS, JSON a JavaScriptu; PySide pro změnu oficiální binding Qt pro Python, najdeme ho nativně na systémech Fremantle a Harmattan a samozřejmě na (linuxovém) desktopu. Tato kombinace umožňuje velice efektivní vývoj přímo s cílovým zařízením, není nutná kompilace na PC.

    PySide (Martin Kolman)

    Do třetice ohledně Qt na mobilních zařízeních nastoupil Jozef Mlich s workshopem, v rámci nějž naprogramoval jednoduchou aplikaci, která na závěr konference při losování náhodně vybírala návštěvníky, kteří vyplnili online anketu.

    QML + Qt Quick (Jozef Mlich)

    V této místnosti se mělo pokračovat vývojem pro WebOS, já jsem se ovšem přesunul do vedlejšího sálu na jeden z hlavních taháků letošního ročníku: přednášku Christopha Maira o nové generaci svobodného telefonu OpenMoko nazvané GTA04. Ta je v současné verzi GTA04A4 (Phoenux) takřka kompletně open-source a má docela zajímavé specifikace: OMAP3, 512MB RAM i flash paměť, UMTS, kompas a gyroskop, samozřejmě WiFi, BT a GPS, slot pro paměťovou kartu atd. — a navíc volitelně např. svítilnu nebo fotoaparát. Sice také pasuje do původního šasi, ale počítá se s výrobou alternativních pouzder, pozornost upoutalo dřevěné provedení. Budoucnost také zahrnuje modifikace kupř. s větším jednak displejem, jednak baterií. Zcela svobodný port Androidu 2.3 s označením Replicant by se měl dostat do použitelného stavu, v němž už je QtMoko a SHR, pro vývoj se používá Debian. Zajímavé byly také zkušenosti s vývojem zařízení, např. v GTA04A3 se — krom nevypnutelného UMTS — podařilo zopakovat chyby z freerunneru (GTA02) týkající se slotu pro paměťovou kartu a GPS.

    GTA04 (Christoph Mair) Dřevěné pouzdro GTA04 (Christoph Mair) GTA04 (Christoph Mair)

    Odpoledne

    link

    Po hromadném obědě ve sklepní restauraci program konference pokračoval přednáškami především o hardwaru a v menším sálu nejprve jakoby dojezdem vývojářského bloku. Jako první to byly krátké prezentace (lightning talks) — hlavně aplikací přihlášených do vývojářské soutěže Be Qt — a pak Pavel Šimerda s D-Busem. Obojí probíhalo ve vcelku komorní atmosféře, jelikož někteří posluchači se nestačili vrátit z oběda a především se jich většina nahrnula na paralelní prezentaci vývojových desek jako CuBox a poté především 3D tiskárny RepRap Josefa Průši (zde ve dvojici s Markem Žehrou), na kterou navazoval workshop.

    Lightning talks účastníků soutěže Be Qt D-Bus (Pavel Šimerda)

    Byl jsem velmi zvědavý na přednášku Štěpána Bechynského Do you really know what your cat does when you are not at home? — šlo o použití Microsoft .NET Micro Framework s rozšířením MS Gadgeteer a open-source hardwarovou platformou Netduino, v tomto případě k sestavení jednoduchého zařízení pořizujícího fotografie (ke sledování, co dělá kočka). Použitím této kombinace se jde vyhnout pájení a nízkoúrovňovému programování, což usnadňuje použití při prototypování nebo ve výuce. Na druhou stranu je člověk omezen na využívání MS Visual Studia 2010 a komunita zřejmě takřka neexistuje — MS .NET Micro Framework se používá v průmyslu a na Gadgeteeru pracují dva placení vývojáři Microsoftu, víc jsme se v tomto směru nedozvěděli. A co že tedy dělá kočka? 20 hodin denně spí, co jiného.

    MS Gadgeteer (Štěpán Bechynský) MS Gadgeteer (Štěpán Bechynský)

    Další prezentovaná prototypovací platforma byl STAX. František Horínek se pokusil tentokrát pojmout přednášku poněkud jinak, místo výčtu hardwarových specifikací vyprávěl, jak je skvělé, že robotické rameno, které měl se sebou, dokázali sestrojit za pouhé dva dny. Bohužel na tu techničtější část už čas nezbyl, stav webu projektu je na pováženou a navazujícího workshopu jsem se nezúčastnil.

    STAX (František Horínek) STAX (František Horínek) STAX (František Horínek) STAX (František Horínek)

    Pokud jste byli na přednášce Pavola Rusnáka o brmlabu na LinuxAltu, na Openmobility 2012 byste se toho ve stejné přednášce mnoho nového nedozvěděli. Nechyběla virtuální prohlídka hackerspace, přehled projektů a některých zajímavých akcí, které v brmlabu proběhly — zajímavá byla např. zmínka o “food hackingu” — konzervaci jídel a optimalizaci jídelníčku podle DNA.

    brmlab (Pavol Rusnák) brmlab (Pavol Rusnák)

    Posledním tahákem letošní konference byl František Fuka a jeho bondovské hodinky Dynawa. Ani na tuto přednášku jsem se bohužel nedostal, protože jsem ve vedlejší místnosti hovořil o vstupních zařízeních, především klávesnicích a jejich optimalizacích pro mobilní zařízení. Po mě pak nastoupil Jiří Brožovský s miniaturním “notebookem” Ben NanoNote, který se vyznačuje mj. velmi slabým procesorem architektury MIPS, pouze 32MB pamětí a absencí WiFi nebo Bluetooth. Krom toho popisoval ještě jiné zařízení, totiž Milkymist One, což je drobný, pasivně chlazený počítač se snadno použitelným realtime operačním systémem a schopností generovat vizuální efekty k hudbě (viz MilkDrop pro WinAmp) — to jsme si také mohli posléze vychutnat na velkém “plátně”.

    Vizuální show (Jiří Brožovský) Vizuální show (Jiří Brožovský) Vizuální show (Jiří Brožovský) Vizuální show (Jiří Brožovský) Vizuální show (Jiří Brožovský)

    Závěr

    link

    V závěru akce byli z řad návštěvníků vylosováni výherci cen od Red Hatu (konečně jsem něco vyhrál! klobouk) a vyhlášeny výsledky zmíněné soutěže Be Qt. Pořídili jsme skupinový snímek s témi, kdo se ještě neodebrali ke svým domovům, a vyrazili jsme na after party.

    Předávání cen Předávání cen Předávání cen Předávání cen Předávání cen

    V konkurenci odborářské demonstrace na konferenci dorazilo kolem stovky lidí, několik z nich dokonce mimo Česko nebo Slovensko. To není špatný výsledek. Po organizační stránce jsem nepostřehl výrazné komplikace.

    Publikum Publikum Publikum

    Nezbývá než poděkovat pořadatelům (sdružení Openmobility), ostatním přednášejícím a návštěvníkům a těším se na příští rok.

    Skupinové foto

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Heron avatar 25.4.2012 13:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Velmi pěkné. Koukám, že s nedostatkem světla na fotografování se v onom sále nepotýkám sám.
    Fluttershy, yay! avatar 25.4.2012 14:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Franta to vyřešil tím velkým bleskem. To se mi nechtělo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    David Ježek avatar 25.4.2012 16:07 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    já tohle řeším jednoduše: fotím na 1600, leckdy i s -0,5 až -1,5eV. Co z těch RAWů dokážu vytáhnout, to na web s přehledem stačí a vypadá to 10x líp než střílet integrovaným bleskem na delší ohniska (kolik má K200D směrný číslo, něco kolem 11 nebo 12 tuším). třeba tohle je 55mm/F5.6, ISO1600 a -1,0eV, čas 1/15 drženej z ruky, rychloexport v bibbli dělanej před rokem (dnes už mám "metodiku" vyladěnější :-)).
    David Ježek avatar 25.4.2012 16:08 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    achjo: tohle....
    Heron avatar 26.4.2012 11:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Jj. Tyhle konference me naucily pouzivat vysoky isa (az do 3200), trocha pece s rawem a na web dobry.
    25.4.2012 14:56 luke.b.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Hezké, víc takových konferencí. Tolik témat, a tak málo času. Nad angličtinou samozřejmě přivřu oči. Stále stejný syndrom. Chce to trochu víc anglického prostředí a v pohodě, každý se hned nepřepne.

    Trošku paf jsem byl z dělení stolů u oběda na přednášející a nepřednášející návštěvníky, ale to se dá pochopit.

    Zajímavý byl taky moment, kolik lidí se oproti běžnému počtu zvedlo a následovalo Průšu na RedRap workshop (asi nemají doma kočku). Musím říct, že mě ta 3D - věc natolik nadchla, že se zařazuje na přední pozici mého wishlistu. Líbí se mi styl; půjčíš mi díly, já ti je pak vytisknu zpět několikrát. Ty jedeš zrovna do zahraničí? Pěkně prosím, přivezl bys mi nějaké součástky?

    A na konec. Jako pozorovateli mi na skupinové fotce není jasné, jestli dotyčný ten předmět vyzdvihuje, nebo se s ním chystá někoho praštit :).
    Rezza avatar 25.4.2012 14:59 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Deleni stolu bylo z jedineho duvodu - jednodussi organizace a tedy pozadavek tamnejsi vyvarovny. Protoze prednasejici dostali aspon obed za prednasku, z naseho maleho rozpoctu :) Me se to moc nelibilo, ale jinak to proste neslo zaridit :(((
    pavlix avatar 25.4.2012 16:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Není to jediná konference, kde to takto funguje.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 26.4.2012 01:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Tys' nebyl na vyhlášení? Martin tu nokii vyhrál (načež hleděl na zuby darovanému koni, prý radiace... ^_^).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.4.2012 11:18 MartinK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Konečně zařízení s použitelnou dotykovou klávesnicí. A ta baterie ! Trošku to ale kazí spotřeba toho 30" displaye. :)
    Marián Kyral avatar 27.4.2012 17:43 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Na přednášku Franty jsem narazil tady. Škoda, že otázky kterým není rozumět nejsou jako titulky ;-)
    Marián Kyral avatar 27.4.2012 18:06 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    Sice na jiné téma, ale taky zajímavá.
    28.4.2012 11:16 MartinK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reportáž: Konference Openmobility 2012
    +1 :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.