abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 3. díl

    17. 5. 2011 | Redakce | Rozhovory | 10744×

    Richard M. Stallman byl virtuálním účastníkem konference PirateCon 2011 v Ústí nad Labem, toto je další část rozhovoru s ním. V tomto díle se vyjadřuje na téma soukromí (politiků), léčby, ale také drog.

    Video v OGVčeské titulky

    Český překlad

    Takže dál. Je tu jedna věta, které mám problém porozumět. "Ochrana soukromí osob, které se dobrovolně pustily do veřejného života, nemá bránit politické debatě."

    Možná bych ji mohl vysvětlit.

    Já zhruba tuším, co by mohla znamenat. Mohla by znamenat, že nesmíme příliš chránit soukromí, abychom tím nebránili politické debatě.

    Ano, problém je, že ochrana soukromí je používána jako výmluva pro politiky, například, aby nemuseli zveřejnit seznam lidí, kteří byli u moci během komunistického režimu v tajných službách a tak dále. Tohle je například jeden z těch problémů.

    Á, ano, to je vážná záležitost. A přitom je to zvláštní, uvážíme-li, že to co dělali bylo pravděpodobně nezákonné i tehdy podle tehdejších zákonů. Nicméně, ano, naprosto souhlasím, ale musíte to vyjádřit ve formě, která je jasnější.

    Mě by například v životě nenapadlo, že mluvíte o minulosti. Já myslel, že mluvíte o soukromí současných politiků a o tom, že se snaží zablokovat publikování svých skandálních záležitostí.

    No, to vlastně taky, protože u nás máme náhubkový zákon, který říká, že média nesmí uveřejnit některé informace, jinak je může čekat trestní stíhaní.

    Ó ano, naprosto souhlasím, zacházet s pomluvou jako se zločinem je tyranické. Takže se zdá, že se naprosto shodujeme na podstatě. Jen je třeba to vyjádřit jasněji. Pošlu vám k tomu něco e-mailem.

    Tedy, dál tady vidím: "Svoboda názoru zahrnuje i to, že si každý může svobodně zvolit způsob léčby." Tak tohle je prostě lež. Protože tím, že se necháte léčit, nevyjadřujete svůj názor. Tohle jsou dva různé druhy svobody. Oba je podporuji, ale opravdu byste měli... Když říkáte, že jeden je součástí druhého, tak to prostě není pravda.

    Opravdu se musíte naučit vyhýbat snahám o přílišné zobecňování. A tohle konkrétně je druh chyby, kterého se geekové často dopouští. A často je to opravdu na škodu, protože věci si nejsou vždycky podobné, někdy jsou věci rozdílné. A jejich rozdíly jsou důležité, nejen jejich podobnosti. Dvě věci si mohou být velice podobné a přesto vyžadovat rozdílný přístup. Protože ten rozdíl, ačkoliv malý, může být velice důležitý.

    Oheň na sporáku a hořící budova spolu sdílí spoustu společných vlastností. Obojí je ten samý jev. Ale jedno je normální a to druhé je velmi zlá věc, která vyžaduje akutní zásah. Opravdu nepotřebujete obhajovat svobodu vybrat si způsob léčby odvoláváním se na svobodu vyjadřování názoru. Popravdě ani nevidím způsob, jak by někdo mohl bez potíží nepodpořit svobodu vybrat si způsob léčby.

    No, problém je v tom, že tohle se opravdu děje. Totiž část České pirátské strany jsou lidé zabývající se legalizací užívání konopí pro léčebné účely, což je v České republice nelegální, ačkoliv bylo prokázáno, že pacientům pomáhá.

    Ano, no, problém je v tom, že to není to samé jako svoboda vyjadřování názoru. Příliš tlačíte na pilu. A spousta lidí se na to podívá a řekne si: "To je nesmysl." A to i přesto, že vás podporují v obou záležitostech.

    Okay.

    Tak jako já. Já jsem pro legalizaci drog, nebo alespoň trávy. Měl bych podotknout, že nesouhlasím s legalizací obecného prodeje všech drog. Ale rozhodně si myslím, že mít je a užívat je by neměl být zločin. Dokonce jsem si před pár týdny nechal udělat placku, která odkazuje na válku proti drogám. Je na ní: "Legalizujte trávu, přestaňte válčit proti drogám."

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    tomboytom-deviant avatar 18.5.2011 15:47 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 3. díl

    Velmi mě baví to nekonečné hledání hranic svobody, jako že tady to je dobře (Internet, Copyroght, Pentantový monopol, lehké drogy) a tady POZOR, tady proboha NÉÉÉ, tady je svoboda špatně (Veřejné služby, vysoké danně, regulace trhu, poviná "pojištění", ostatní drogy...).

    Se nedivím že v myslích ovcí májí Liberální hnutí takovou divnou nálepku, když ta či ona politická zeskupení mnohdy pouze účelově využívají ze svobodných myšlenek pouze to co se jim hodí...

    18.5.2011 19:57 Woknař
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 3. díl
    Dneska si zastydlej hipík neožíral nohy a nebo jste to vystřihli?
    19.5.2011 09:29 wagus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 3. díl
    este nieco ta trapy? chod na http://www.blesk.cz/
    21.5.2011 22:32 imploder | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Richard M. Stallman na PirateCon 2011 – 3. díl
    Ten pištivý zvuk na začátku je hodně protivný.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.