abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google

    19. 11. 2010 | Luboš Doležel | Rozhovory | 12450×

    Eric Tholomé, produktový manažer vývojářských nástrojů v Google, odpověděl během Google Developer Day 2010 na řadu našich otázek.

    Krátký životopis Erica Tholoma ze stránek Google Developer Day:

    Eric nastoupil do pobočky Google v Curychu začátkem roku 2007 a z pozice Product Management Director pro Evropu, Střední východ a Afriku (EMEA) řídil produkty jako je YouTube, Gmail, Kalendář, Dokumenty a OpenSocial. Poté v červnu 2009 přešel do centrály společnosti v Mountain View, kde se stal Product Management Director pro vývojářské produkty Google. Než přišel do Googlu, pracoval pro Handspring a Palm jako Product Line Manager pro EMEA. Navíc si může připsat mnoho publikací, včetně průkopnické knihy o technologii MIDI, učebnice pro začínající uživatele technologie GSM a příspěvku do velkého průvodce telefonií. Eric vystudoval Ecole Centrale de Paris v roce 1990, kde získal titul v oboru inženýrství, a v roce 1991 získal magisterský titul v oboru elektrického inženýrství na Stanford University. Mluví plynně anglicky a francouzsky.

    Eric Tholome Eric Tholome

    Rozhovor se uskutečnil během akce, a tedy ne písemně. Proto je organizace rozhovoru uskutečněna méně tradiční formou, doufám, že takto bude rozhovor přehledný.

    Obsah

    Open source, Android

    link

    Co si myslíte, že je hlavním důvodem, proč má Google rád open source a přispívá do něj?

    No, první věcí je, že je to správná věc, pokud chcete vytvářet a podporovat inovaci. Snaha skrývat a chránit věci je z našeho pohledu špatná. Je lepší, když sdílíte s ostatními a ostatní mohou žhavit své hlavy a vytvářet lepší věci navrch jiných věcí, než aby pokaždé znovuobjevovali kolo.

    My navíc používáme opravdu mnoho open source, takže z něj těžíme. Myslíme si o sobě, že jsme součástí open source komunity, a hromada lidí z Google je v open source komunitě hodně vidět, a to by pravděpodobně nefungovalo, kdyby Google tuto kulturu s nimi nesdílel. A pak děláme věci jako Code Jam, díky kterému odhadem už 500 lidí objevilo open source. Myslím, že jsme uvolnili kolem 20 milionů řádek kódu jako open source, dále pak více než 80 000 patchů pro různé open source projekty a pak, znáte náš hosting projektů Google Code? Jsme jeden z největších hosterů open source kódu.

    Takže netrpíte obavami, že si někdo vezme váš kód (a ve výsledku jej použije proti vám)?

    No, jsou tu podmínky licence, ale my to [používání cizího kódu] děláme v jednom kuse, a pokud se kouknete na Chrome, tak to je perfektní ukázka toho, kde naším cílem bylo urychlit rozvoj prohlížečů. Čím více ostatní mohou opětovně použít náš kód a vytvořit lepší prohlížeče, tím větší radost máme.

    Jakých funkcí Androidu si nejvíce ceníte a co si myslíte, že tomu stále chybí?

    Hmmm, je tu spousta věcí, které mám rád, dělal jsem 7 let v Palmu, takže jsem dost dlouho dělal hodně práce pro chytré telefony. Asi mám nejradši to, že je to velmi dobře integrované do mého googlovského prostředí, takže přijímám e-maily z mých různých účtů, dostanu se ke svým chatům [myšleno Google Talk], ke svým obrázkům... fotím fotky a hned se dostanou do mých alb na Picasa.

    Kolikrát se stalo, že jste hledali něco na mapě, pak jste to našli a museli to přeťukat do telefonu. Tak teď už nemusíte, prostě jen zmáčknete tlačítko a máte to na telefonu. Takže ve výsledku, všechno je super, ale to, co skutečně oceňuji, je důkladné propojení se službami Google.

    A...

    ...co mi schází? Jedna věc, která mě právě napadá, je... telefon, který používám teď, je už trochu stárnoucí Nexus One, a že je opravdu hezký... tedy byl opravdu hezký, ale chybí mu hardwarová klávesnice, i když máme spoustu zařízení s Androidem, které mají klávesnici.

    Mimochodem, další skvělá věc na otevřenosti je, že namísto toho, že byste měli na výběr jen mezi dvěma nebo třemi máte na světě nějakých 95 různých zařízení, na kterých běží Android, takže jestli chcete klávesnici, můžete ji mít. Jen jsem si takové zařízení ještě nepořídil, i když jsem to měl už udělat.


    Google vs. Oracle a patenty

    link

    Google versus Oracle - myslíte si, že Google neměl pro Android zvolit Javu?

    Myslím si o tom, ... no hlavně je to soudní spor, takže si musím dát pozor, co řeknu, ale obecně jsme zklamaní. Oracle a Sun oba podporovali open source komunitu a ten způsob, jakým otočili... oni v podstatě útočí, a neútočí z našeho pohledu na Android, ale útočí na open source Java komunitu a to je to, jak na to komunita zareagovala.

    Domáhají se notně vágních patentů a myslíme si, že je to špatná cesta. Android a platformy jako Android jsou základem inovace, takže jsme prostě jen zklamaní a budeme pokračovat v podpoře komunity a tvrdě protlačovat mírumilovné otevřené platformy.

    Říkáte tomu Java nebo říkáte, ááá, je to jen programovací jazyk, co vypadá jako Java?

    Do toho bych se nerad zamotával.

    Softwarové patenty - podporují nebo brzdí podle vás vývoj softwaru

    Vágní patenty rozhodně brzdí veškerou inovaci, a v tomto světě, kde se věci hýbou opravdu rychle a patenty byly vynalezeny před mnoha mnoha desítkami let, tak pokud jde o nás,.... je to spíše soupeření a inovace než soudní spory, co posouvá svět technologií kupředu.


    Jazyk Go

    link

    Jazyk Go – nevím, do jaké míry jej znáte...?

    Jojo, jeho produkťák pracuje v mém týmu...

    Bezva. Kde vidíte jeho využití a k čemu jej Google používá?

    Hlavním důvodem, proč byl sestaven tým a bylo rozhodnuto, že zaujmeme nový postoj k jazykům – a my rádi zaujímáme nový postoj k věcem, takhle vznikl Chrome. Jde o to, že pokud se zamyslíte nad světem jazyků, tak se v posledních pěti nebo možná deseti letech neobjevil žádný skutečně významný nový jazyk. Ale před deseti lety byly počítače dost odlišné, tím mám na mysli že jsou teď mnohem rychlejší a jedním z největších rozdílů je, myslím, to, že mají více [procesorových] jader. A vývojáři jsou trochu zmatení ve způsobech, jak využívat jádra a vlákna.

    Takže Go je vlastně pokusem, jak odpovídáme sami sobě na otázku „Takže teď když známe současný stav počítačů, které jsou mnohem rychlejší a mají vícero jader, můžeme navrhnout jazyk, který má využití více jader jako část svých základních schopností a který má garbage collection a kompiluje se opravdu velmi velmi rychle?“ Myslím si, že to jsou opravdu ty základy a základní důvody, proč Go existuje. Je stále v rané fázi a není pro každého, myslíme, že jej nějací šílení vývojáři vyzkouší, a doufáme, že jich bude dost na to, abychom si řekli, že je o to zájem a že do toho chceme dále investovat.

    Vlastně Golang je web, který běží na serveru napsaném v Go. Dále Go používáme v částech YouTube a každý den přibývá dalších několik věci, kde Google závisí na Go.

    Budeme moci v Go programovat pro Android?

    Na to je ještě opravdu brzo...

    Jaké známé vývojové nástroje používáte v Google?

    Myslím si, že lepší otázka by byla, které nepoužíváme. Řekl bych, že používáme snad všechno, používáme GCC, klasiku Vi a Emacs, Python, Git. Používáme všechny fajn nástroje, které najdete v komunitě.

    A vy osobně, používáte Vi nebo Emacs?

    Já jsem fanouškem Emacsu....

    ...no dobře :-D

    (smích) Tohle je opravdu náboženská záležitost :-D


    Linux na desktopech v Google

    link

    Nuže, kamkoliv se tady rozhlédnu, vidím všude Macy. Používáte v Google na desktopech Linux?

    Jo, je to asi ten nejpopulárnější systém na laptopech a desktopech...

    Opravdu? Protože to tak vážně nevypadá...

    Mám na mysli inženýry, tohle je něco jiného, tady je to pro prezentace. Používáme upravenou verzi Ubuntu, která je přizpůsobená našim síťovým potřebám, jmenuje se Goobuntu. Řekl bych, že právě to je nejpopulárnější. Ale používáme i jiné systémy.


    Cloud všude kolem nás

    link

    Vidíte nějaké zápory užívání aplikací v cloudu?

    Řekl bych, že jedinou nevýhodou je to, že potřebujete připojení k Internetu; a obzvláště když jdete na konferenci s takovým množstvím lidí, někdy pak Internet není tak spolehlivý, jak byste si přáli. Dobrou věcí je to, že jsou tu dva trendy, které se spolu kříží v pozitivním slova smyslu. První věcí je, že je stále lepší a více a více konektivity a když se rozhlédnete, tak je to pravda jak tady, přišel jsem sem a mohu říci, že mobilní sítě jsou rychlejší, a je to pravda i kolem světa. A existují země, které jsou na špičce, pokud jedete do Japonska, tak tam mají doma 100 Mbitů...

    Kéž bych měl něco takového doma...

    Ale blíží se to, v USA máme projekt, kde se snažíme pro veřejnost stavět opravdu rychlý přístup k Internetu. Ta druhá dobrá věc je že s rozvojem HTML 5 přichází věci jako App Cache a přibývá způsobů, jak psát webové aplikace, které nezávisí na potřebě mít dobré připojení k Internetu. Jestli jste vyzkoušel Gmail Offline nebo podobné věci, je to pro některé těžké přijmout, protože hodně lidí musí projít určitým posunem, neboť si myslí, že pokud jde o prohlížeč, tak musíte být připojení, ale ne, HTML je vývojový nástroj, se kterým můžete psát aplikace, které si poradí se špatným připojením.

    Máme tu aplikace, které čím dál tím lépe umí řešit situace, kdy máte špatné nebo žádné připojení k Internetu a skutečnost, že je čím dál více množností, jak se připojit k Internetu, a to dokonce i v letadlech, znamená, že tyto dva trendy se postarají o to, aby tento problém zmizel.


    Google a ochrana soukromí

    link

    A zpět k právním problémům. Německo je obzvláště citlivé na všechno. Myslíte si, že Google bude čelit nějakým významným právním problémům, co se užití cloudů týče?

    To jsou skoro dvě oddělené otázky. Můj názor je, že když jste velká firma a máte spoustu peněz v bance, lidi začnou mít zájem se s vámi soudit kvůli všemu možnému a to je smutné. Ale jak víte, Google má velmi silnou filosofii dělat správné věci a nebýt zlý [don't be evil], a tento ideál prostupuje celou firmu.

    Ale co se týče Německa, vedou celé tažení za ochranu soukromí, a myslím si, že je to super, protože Internet usnadňuje výměnu informací a uživatelé na to snadno zapomínají, takže Německo obecně a také různé společnosti a organizace bojující za ochranu soukromí nás udržují ve střehu. Když se podívám na naše pravidla týkající se soukromí, snažíme se být transparentní, takže se snažíme lidem co nejvíce říkat, jaké informace shromažďujeme, říkáme jim proč a dáváme jim nad tím kontrolu. Tudíž jim říkáme, co mohou dělat, a mohou si vybrat, že nechtějí informace o sobě s námi sdílet. Však i Google Search můžete používat anonymně. Existuje hrozně moc produktů... je to vždycky věc kompromisu, který musí uživatelé udělat mezi sdílením více informací s poskytovatelem služby a získáváním více funkčnosti.

    Třetí věc, která podle mě doplňuje náš přístup k soukromí, je bezpečnost, neboť když získáváme data od našich uživatelů, je důležité, abychom je chránili. A je mnoho způsobů, jak to děláme, můžete se podívat na 15stránkový materiál o tom, jak Google chrání soukromí a naše datová centra a vývoj. Například když se podíváte na HTTPS, které jsme zpřístupnili pro (některé) naše produkty, to je další způsob ochrany uživatelů. Přál bych si, aby každá firma na Internetu brala ochranu soukromí tak vážně jako my. Google se dostává více do všelijakého zpravodajství, protože jsme větší, ale myslím si, že laťku nasazujeme velmi vysoko.


    Desktop či web?

    link

    Upřednostňujete desktopové nebo webové aplikace?

    Nevím o tom, že bych používal moc desktopových aplikací, snad kromě prohlížeče, ale to se tady asi jako aplikace nepočítá. Moje rodina a já už moc desktopových aplikací nepoužíváme. Povím vám, že když jsem pracoval v Palmu a Handspringu, používali jsme MS Outlook na naše maily, k tomu Word a Excel a PowerPoint a všechny tyhle desktopové aplikace. A když jsem dorazil do Google, pověděli mi, že na e-maily je tu Gmail, na kalendář Google Calendar a na dokumenty je tu Google Docs. A to bylo před čtyřmi lety.

    Tehdy jsem byl dost překvapený, netušil jsem, že se v prohlížeči dají dělat takové věci. Ale i před těmi čtyřmi lety jsme byli firma, která běžela čistě na webu, byli jsme průkopníky, a jde o to, že toto bylo možné i před čtyřmi lety. Moc lidí, kteří by aktivně používali aplikace mimo prohlížeč, neznám. Chci říci, že toto je budoucnost. Jediná nevýhoda, jak jsem řekl, je potřeba připojení k Internetu, ale to postupně mizí a je tu tolik předností.

    Dřív jsem měl velký strach, že mi selže pevný disk, teď je mi to jedno. Ve vteřině si můžu vzít jiný počítač a dělat zase to samé. Používáte Google Docs nebo...?

    Někdy jo, ale hlavně používám OpenOffice, sorry...

    Á, tak to je zajímavé, pojďme si o tom popovídat. Když se snažíte udělat něco, aby to vypadalo hezky, až to vytisknete, tak to chápu, ale většina práce, kterou děláme je na tabulkách a dokumentech, a je to ve skutečnosti týmová práce. Potřebujeme, aby lidé spolupracovali na dokumentaci. Spolupráce na prezentaci je výborný příklad. Když děláte keynote jako já dnes, máte nějakých deset řečníků, takže každý z nich má svoje slidy a neustále je aktualizuje, a zkusíte tohle dělat v desktopové aplikaci, tak každý pošle svou poslední verzi, a pak vám pošle poslední verzi celého balíku slidů, a vy už pak nakonec nevíte, co vlastně kdo kde upravil. Ale v Google Docs máte vždy jen jednu verzi a je to ta verze a všichni do ní přidávají, co chtějí.

    Z mého pohledu, je to vždy věc kompromisu, ale pro to, co dělám já... já prostě dávám přednost funkcím pro spolupráci před čímkoliv ostatním. Dávám rozhodně přednost webovým aplikacím a pokud jste se díval na keynote, tak probíhá právě zde od roku 2004 nejvíce inovace.

    Nejsem schopen jmenovat žádné další desktopové aplikace vyjma prohlížeče, snad nějaké ty hry nějaký ten pátek nazpět, ale i tam se to posouvá... (WebGL apod.)

    Pokud jsou stále důvody, proč dělat něco na desktopu, tak právě ty časem zmizí. A bude to jistě vzrušující.


    Světová krize, postavení Google v ČR

    link

    Zaregistroval jste nějaký posun v popularitě klíčových slov na Google, jak postupně řádila světová krize?

    No, vždycky je tu věc soukromí, díváme se na celková data, nikdy ne na nic soukromého. Co se vyhledávaných slov týče, ano, to můžete vidět na Google Trends, můžete porovnávat dotazy na nezaměstnanost, vidět pohyby nahoru a dolu. Ale co je také zajímavé, a to na straně reklamy, což je náš byznys; viděli jsme, jak více a více zadavatelů reklamy cílí na slova jako „sleva“. Ale co je překrásné na webu a obzvláště na AdWords, že protože jsou to takové cílené a měřitelné kampaně, viděli jsme sice mnoho zadavatelů, že obecně možná snížili svou útratu, ale zase více soustředili své výdaje na to, co je typicky lépe měřitelné, a tím je právě reklama ve vyhledávači. Nuže, nejsou to pro svět hezké časy, ale my jsme byli tím dopadem, jaký to mělo na nás, příjemně potěšeni.

    Google v ČR stále není vyhledávač číslo 1. Co byste vzkázal uživatelům jiných vyhledávačů?

    Vyzkoušejte nás! Toť vše, myslím to vážně, protože jedna z věcí, které si lidí pravděpodobně myslí, je, že to určitě funguje jen na anglické věci a nerozumí to tomu nevýznamnému českému jazyku. A docela byste se divil, kolik je týmů zaměřených na to, aby vyhledávání fungovalo dobře i na místních trzích, speciálně pak i na českém trhu. Takže, vyzkoušejte nás!

    No, abyste věděl, hodně uživatelů v Čechách jde na Seznam, napíšou Google a takhle se na něj dostanou...

    Ano, tomu říkáme navigační dotazy [navigational queries], těch taky máme dost. Pravděpodobně máme i nějaké dotazy na Google na Googlu.

    Následovaly příklady, že je pro některé snazší napsat youtube do Googlu než youtube.com do adresního řádku, a také mé upozornění, že když se napíše Google do Google, může se tím zničit celý Internet...


    Práce pro Google

    link

    Je práce pro Google opravdu taková zábava, jako občas slýcháme?

    A co jste slyšel?

    No, že děláte na super projektech, máte ty své 20% projekty...

    ...ano, je to vzrušující, přináší to člověku naplnění... na Google mám asi nejradši to, že zaměstnáváme velmi velmi chytré lidi, a to, že máme tu možnost spolupracovat s těmito skvělými lidmi, kterým můžete věřit a věci se pak posouvají kupředu. Většina lidí nepřemýšlí o Googlu jako o firmě plné lidí – většinou nás vnímají jako tu věc, která funguje, když ji potřebujete, ale jsme jen firma tvořená lidmi a jde o skvělé lidi. Takže tohle je to, jaké si myslím, že to je. Mám rád tu vizi a cíl, za kterým jdeme.

    A asi nám to potrvá 300 let, než toho všeho dosáhneme, takže máme před sebou hodně kroků. Máme to štěstí, že při měřítku, ve kterém pracujeme, děláme věci, které mají skutečně dopad, což je také vzrušující. A samozřejmě, firma nás velmi dobře podporuje, takže je tu hrozně moc věcí a zábavy. A zajisté, jak jste zmínil, 20 % a všechno to další je pravda (a můžete si to ověřit, když se tu projdete a pokecáte s lidmi z Googlu.)

    Vzpomínám si na rozhovor, který proběhl ve Švýcarsku, když jsme otevírali své švýcarské kanceláře – nevím, jestli jste o nich někdy slyšel, jsou to opravdu hezké kanceláře. Můžete se podívat na Google, ale jsem si jist, že Seznam bude fungovat taky, když budete hledat obrázky Google Zurich office.

    Takže, otevírali jsme kanceláře a přišla spousta novinářů, většina z nich byla ze švýcarských médií, provedli jsme je kancelářemi, povídali jsme o naší firemní kultuře a pamatuju si, že jsem se snad hodinu bavil s jedním člověkem, který se mě zeptal: „Tohle všechno vůbec není pravda, že ne?“ Vůbec tomu nemohl uvěřit!

    Nevím, jestli znáte Truman Show,... jak je tam všechno podvod. Tak tohle není Truman Show, je to skutečnost a je to skvělá parta lidí a skvělá firma se skvělou kulturou a když si vezmu, že dělám kolem počítačů a půjdu do důchodu za dvacet let a budu rozprávět s vnoučaty... myslím, že kdybych nepracoval v Google, něco by mi chybělo. Je to jedno z těch nejlepších míst, kde můžete být, pokud pracujete v oboru.


    Další otázky a odpovědi se týkaly HD technologií, a ty v nejbližších dnech vyjdou na HDmag.cz. Eric v nich mimo jiné odůvodňoval, proč se lidé bojí cloudu. Je to prý jako s řízením auta a létáním. Než si lidé zvykli, měli pocit, že je bezpečnější, když si sami řídí své auto a mají vše ve svých rukách, a přitom je to naopak...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.11.2010 07:31 chachar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google
    +1
    19.11.2010 11:33 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google
    Díky za rozhovor. Pěkné nahlédnutí "dovnitř".

    Ta poslední poznámka o "řízení svého auta" je přesně můj pocit z cloudu. Google Docs bych klidně používal na všechno, co píšu. Spolupráce tam je fakt skvělá. Potíž je v tom, že mi hlavně furt hlodá ten červík "co kdyby". Když se mi rozbije disk na PC, tak z něj obvykle ještě aspoň něco dostanu nebo když nic jiného, tak mám rozpracovanou verzi na flešce. Ukládáním do cloudu můžu naráz přijít o všechno (radši si nepředstavuju situaci kdybych přišel o data z primárního Gmailu účtu za 5 let používání) a vzhledem k podmínkám používání neplacených služeb se ničeho pak nedomůžu.

    Jistou možností by bylo přejít na placené služby. Ale ani tam bych asi nezískal ten pocit "vše je na 100 % v pohodě". Paradoxně na desktopu ten pocit z nevysvětlitelného důvodu mám :-) Asi proto, že všechna dosavadní selhání hardware se mi podařilo zavčasu odhalit a nikdy jsem nepřišel o data.

    P.S.: Vzpomeňte si na aféru, kdy přišli o data tuším uživatele BlackBerry nebo nějakého jiného connected smartphone.
    19.11.2010 15:49 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google
    MS/TMO Sidekick
    19.11.2010 11:42 12345 | skóre: 41 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google
    Anglický originál nebude? IIRC to tu bývalo dobrým zvykem…
    Luboš Doležel (Doli) avatar 19.11.2010 12:35 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google
    Příloha:
    Viz přílohu, už jsem neměl čas to formátovat nebo odstranit všechny načaté a nedopovězené věty apod. Je tam toho trochu česky, kdy jsem něco, co jsem říkal já, napsal do transkriptu rovnou česky.
    19.11.2010 23:40 12345 | skóre: 41 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Eric Tholomé, produktový manažer v Google
    Super, díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.