abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 710 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE

    14. 12. 2010 | Reklama | Rozhovory | 11193×

    Logica je přední světová společnost poskytující služby v oblasti IT, která zaměstnává 39 000 lidí. Svým zákazníkům poskytuje konzultační služby, systémovou integraci a služby v oblasti outsourcingu IT a firemních procesů. Logica CEE má centrálu v Praze, pobočky v Bratislavě, Brně, Plzni a Budapešti.

    Na otázky odpovídá Patrik Prunner, HR manažer v Logica CEE.

    V současné probíhá v Logice nábor nových programátorů – jaké by měli mít znalosti/dovednosti?

    V tuto chvíli hledáme především Java programátory, Oracle developery a testery, kteří by měli disponovat dobrými komunikačními schopnostmi a plynulou angličtinou. Velmi často jsou totiž naši programátoři zapojeni do mezinárodních projektů, kde se angličtina používá pro veškerou komunikaci uvnitř týmu i směrem k zákazníkovi. Samozřejmostí je i znalost technologií a zkušenost v oboru. Pro pozice Java developerů jde především o Java – J2EE, Spring, Hibernate, Linux/Unix a SQL a pro Oracle developery PL/SQL a Linux/Unix. Testeři by měli mít zkušenosti s testovacími nástroji, manuálním i automatizovaným testováním a SQL.

    Jaké nabízíte programátorům podmínky?

    V prvé řadě jde o zázemí dynamické mezinárodní společnosti, která nabízí práci na zajímavých projektech ve spolupráci s předními profesionály z oboru informačních technologií, systémové integrace, bezpečnosti a IT služeb. Následně jde o celou řadu benefitů, které zahrnují 25 dnů dovolené a 3 dny zdravotního volna s náhradou mzdy ročně, pružnou pracovní dobu, dorovnání mzdy po dobu pracovní neschopnosti, a to až 30 dní za rok, rizikové a životní pojištění, bezúročné zaměstnanecké půjčky či zvýhodněný nákup hypoték a nadstandardní zdravotní péči jak pro zaměstnance, tak i pro jejich rodinné příslušníky.

    Jaké u vás mají programátoři další možnosti rozvoje dovedností a v jakých oblastech?

    Zaměstnanci mají možnosti rozvoje jak v oblasti odborné, tak i v oblasti tzv. softskills, ke kterým patří vedle schopnosti komunikace či prezentace například i sebereflexe nebo schopnost vést kolektiv a motivovat jej. Každoročně si zaměstnanec spolu se svým nadřízeným stanovuje cíle na další období a zároveň řeší, jaký odborný i osobní rozvoj potřebuje, aby dané cíle mohl úpěšně splnit. Kromě běžných školení poskytuje Logica celou řadu e-learningových kurzů. Velmi oblíbený je například program Global English. Jinak se zaměstnanci mohou zapojit do jazykových kurzů s rodilými mluvčími s možností získání certifikace a využít mohou i další rozvojové a certifikační programy.

    Patrik Prunner

    Na jakých projektech vaši programátoři působí?

    V současné době nabíráme nové zaměstnance na různé projekty sjednocené pod jednoho klienta, který se pohybuje v bankovním sektoru (investiční bankovnictví). Projekty jsou zaměřeny na vývoj systémů, aplikací a podporu.

    Jak probíhá práce na projektech v zahraničí? Sedí programátoři v ČR nebo v místě projektu?

    Valná většina projektů je v současné době dodávána do zahraničí. Práce probíhá v našich pobočkách v České republice, zaměstnanci však v případě potřeby mohou vycestovat za účelem získání know-how a podílení se na vývoji přímo u klienta. Pravidelné cestování není zatím nutné, ale obecně by s ním kandidáti neměli mít problém.

    Umožňujete práci z domova?

    Principiálně práci z domova umožňujeme, ale vždy záleží na konkrétním úkolu či projektu. Některé projekty práci z domova umožňují, některé naopak vyžadují aby programátoři seděli v zabezpečeném prostoru dedikovaném příslušnému klientovi.

    Jak vaše firma využívá pro svoje potřeby Linux a open source?

    Jak využíváte Linux a open source ve vámi realizovaných projektech? Některé naše projekty běží celé na Linuxu, přičemž vývojové prostředí je u zákazníka. To znamená, že developeři i testeři musí byt schopni pracovat v Linux/Unix. Někteří Java developeři můžou programovat i pod Windows.

    Na jiných projektech nepoužíváme linuxové stroje, které by byly nainstalované nebo spravované na naší straně v Logice, ale připojujeme se na stroje na straně klienta s instalací distribuce SuSe (pro vývojové prostředí) a AIX (pro testování, případně produkční prostředí). Tato prostředí jsou v plné správě klienta. Co se týče využití open source v Logice, tak používáme větší množství nástrojů, knihoven a pluginů.

    Přečtete si také rozhovor se Štefanem Szabó, generálním ředitelem Logicy.

           

    Hodnocení: 25 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.12.2010 12:17 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Na papíru to zní skvěle, ale profesionálním programátorem na pražském trhu jsem od roku 1998 (po ukončení FJFI) a celou dobu od různých kolegů slýchám - Logika je průmyslová linka ála Unicorn, tj. pro absolventy dobrý jako první kontakt s pracovní realitou, ale po prvním roce už od ní dále.
    Pavel Stárek avatar 14.12.2010 16:18 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    No, já když vidím to
    V prvé řadě jde o zázemí dynamické mezinárodní společnosti, která nabízí práci na zajímavých projektech ve
    tak už přesně vím, co to bude. Například: potřebuji povolit na serveru port ve firewallu (nebo cokoliv - doinstalovat balíček, nainstalovat program který potřebuju k dokončení zakázky na vývojářský notebook etc.), ok, ale dneska už je pátek a správce (například) v Německu už je dynamicky doma a tudíž jako vývojář mám smůlu.

    Už jsem viděl hodně takto "fungujících" firem, v Česku měli jakousi filiálku, ale bez mocipánů (adminů, vedoucích) z Německa, USA, Japonska atd. si tam neškrtnete. A přijmutí čeští ajťáci v těchto firmách maximálně mění cartridge a tonery v tiskárnách, nebo vymění vadný monitor za funkční. K jádru firemních IT věci se vůbec kolikrát ani nedostanou - asi firemní know how či co?. Ale pokud někomu něco nefunguje, tak první to schytá tenhle malinkatej človíček.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    14.12.2010 16:55 Nicco | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Logica je ina ;-)
    14.12.2010 17:53 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    mozna je to vekem, ale ja vidim za tou firmu predevsim zamestnavatele. A at uz se to ruznym levicovym romantikum libi nebo ne, bez zamestnavatelu to nepujde.

    Kdyz je cloveku padesat, tak by rad menil pasky a tonery, i za 15 tisic hrubyho, jen kdyby tu praci mel. To vam mohu potvrdit z vlastni zkusenosti. Kdyz jsou na konci mesice poukazany penize, tak me muze nadrizeny klidne i kazdy rano zkopat.
    14.12.2010 20:29 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Tak tam naštěstí nejsem, snad nikdy ani nebudu.

    Jestliže vás život přivedl k takovému vidění světa a pokud jste s tím nespokojený, zkuste hledat v oblastech jako je "finanční inteligence" (např. kniha "Bohatý táta, chudý táta.") nebo zkusit hledat štěstí na druhé straně řeky materialismu. Mohu doporučit například Vipassánové meditace, nebo pro začátek něco jednoduššího (např. http://www.skridla.info/ zrovna tento pátek bude indiánská sauna ve Skřidlech u Českých Budějovic)

    Ať se daří.
    15.12.2010 09:23 w3432
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    ....(např. kniha "Bohatý táta, chudý táta.")...
    tohle nemyslite vazne, ze? :)
    14.12.2010 20:45 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Sociální jistota primárně se odkazuje na pole sociální péče zaujatý s sociální ochrana, nebo ochrana před společensky uznanými podmínkami, včetně bídy, starý věk, handicap, nezaměstnanost, rodiny s dětmi a jiní. Ve skutečnosti, sociální jistota se odkazuje na mírně širší pojetí srovnané se sociální ochranou, ale některé publikace používají je zaměnitelně.
    ...
    Sociální jistota je poznána v univerzálním vyhlášení lidských práv 1948:

    “umění. 22 — každý, jako člen společnosti, má právo k sociálnímu zabezpečení a je oprávněný k realizaci, přes národní úsilí a mezinárodní spolupráci a v souhlasu s organizací a prostředky každého státu, ekonomický, společenská a kulturní práva nepostradatelná pro jeho důstojnost a volný vývoj jeho osobnosti.”
    http://socialni-jistota-2.navajo.cz/
    Pavel Stárek avatar 14.12.2010 21:15 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    No nevím, já v mém příspěvku levicový romantismus nevidím. Já jsem jenom napsal svůj názor, na to, že dynamické firmy nebývají až tak dynamické. Na venek možná ano, ale po proniknutí dovnitř je realita zcela jinde.

    A Logica zaměstnává 29000 lidí takže nějaké anarchie se tam jistě trpět nebudou.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    14.12.2010 22:05 Majkl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Z pohleud linuxového programátora/testera je možná zajimavější subjekt Acision, který sídlí na stejné adrese jako Logica v Praze (před pár lety se část Logicy do nich převtělila) a lidi se tam zabývají programováním i na úrovni systémového C/C++ v těch jejich Telko aplikacích pro mobilní operátory. V programátorských týmech tam byli lidi od těsně po škole až po spolehlivě 50+, kteří už měli něco naprogramováno i jinde (aspoň co jsme mohl pozorovat, když jsem u nich vedl nějaký progrmaovací kurzík).
    15.12.2010 10:43 Cq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Co od chlapcov z Logicy viem, tak z tych zamestnaneckych vyhod im zostali tak max. stravenky. Aj tie mali asi rok zrusene koli "krize". Treba si dat na to pozor.
    16.12.2010 14:10 frollox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Zní to opravdu opravdu nádherně. Byl jsem v Logice na pracovním pohovoru celkem 2x a řekl jsem si už nikdy více. Poprvé jsem měl zájem o pracovní pozici šéfa lektorského týmu. Absolvoval jsem pohovor s nějakým Holanďanem, který byl velice vstřícný. Chtel po mě ukázku prezentačního dovedností v anglickém jazyce, ukázku vysvětlení nějakého problému. Vše bylo v pořádku, pracovní náplň každého roku byla rozdělena na dvě části: první půlrok cestování ( Jižní Afrika, Amerika, Evropa ). Druhý půlrok jsem měl být v Česku a chodit regulerně do práce. Za tohle všechno mi pán z Holandska nabídl měsíční plat, hadejte kolik ? Celých 700 Euro.

    Při druhém pohovoru na úplně jiné pracovní místo v Logice jsem absolvoval test ze znalostí Unixu, písemný test z angličniny, následoval pohovor se slečnou, samozřejmě v anglickém jazyce. Dalším požadavskem byl souhlas s tím, že mi zavolají později domů a budeme konverzovat na nějaké téma ( v mém připadě je zajímaly moje názory na Javu. ). I když testy byly úspěšné ( ten unixový úplná hračka ), po celý měsíc se nikdo neozval. Když mi pak došla trpělivost a volal jsem tam, bylo mi suše sděleno, že nikoho na zmíněné pracovní místo nepotřebují.

    Shrnuto a podtrženo, nepovažuji tuto firmu za seriozního zaměstnavatele. Kdykoliv dostanu od personalistů nějakou nabídku na práci a figuruje v tom jako zaměstnavatel Logica, s klidným svědomím ji házím do koše.
    Pavel Stárek avatar 16.12.2010 14:37 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Nojo, holt dynamická firma. Dynamicky už na zmíněné místo nikoho nepotřebovali. Ovšem aby se slušně ozvali alespoň s "polib si" to né.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    17.12.2010 21:25 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Patrik Prunner, Logica CEE
    Jsi si jisty, ze tech 700 euro nebylo tydne?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.