abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.

    24. 11. 2010 | Luboš Doležel | Rozhovory | 11853×

    Na naše otázky odpovídá Petr Ferschmann, ředitel společnosti WinStrom s.r.o., která dodává multiplatformní ekonomický a účetní systém WinStrom FlexiBee. Ten je dostupný i pro GNU/Linux.

    FlexiBee je odpověď na dlouhé volání po kvalitním účetním software pro Linux. Dodává se v celé řadě variant dle velikosti firmy nebo vaší živnosti, včetně bezplatné varianty Start. Je psaný v Javě a stáhnout si můžete balíčky pro Linux, Mac OS X a Windows. Můžete si jej nainstalovat na svůj desktop, ale i server a používat jej vzdáleně, a to i z mobilního telefonu. Kromě toho nabízí REST API pro propojení s dalšími systémy (např. e-shopem).


    1) Zkuste se našim čtenářům ve zkratce představit.

    Petr Ferschmann: Jmenuji se Petr Ferschmann a jsem ředitelem společnosti WinStrom s.r.o. Současně zde působím také jako technologický vizionář a evangelista.

    2) Můžete prosím shrnout historii FlexiBee?

    PF: V roce 1990 vznikl produkt PC-Strom pro DOS, což byl tehdy velmi úspěšný produkt. V roce 1996 byla zahájena portace pro Windows pod názvem WinStrom. V roce 2000 pak byla přidána podpora pro Sybase SQL (do té doby systém používal DBF).

    3) Co vedlo k rozhodnutí začít vyvíjet WinStrom/FlexiBee nanovo v Javě?

    PF: Celý produkt byl psán v CAVO (dříve Clipper), což je platforma, která má svůj zenit dávno za sebou. Také současná podpora SQL a DBF nám přinesla mnoho problémů (obě technologie mají velmi odlišné přístupy). A navíc datový model byl postaven na požadavcích z roku 1991 a byl notně upravován.

    Proto padlo rozhodnutí kompletního přepisu systému a velké technologické inovace. Platforma Java byla zvolena pro svou otevřenost a také cenu. A to, že je multiplatformní, byl bonus.

    V tu dobu sem se k projektu dostal i já se svojí firmou, která se zabývala vývojem systémů právě v Javě. Nejsem tedy původní zakladatel projektu. Tím je kolega Martin Štekl. Své podnikání zahájil pro nás dnes již trochu úsměvně, ale tehdejší doba byla hodně inspirativní. 20. listopadu 1989 přemýšlel, jak své zemi pomůže nejvíce. A rozhodl se, že začne podnikat. A tak dal výpověď - tehdy byla ještě výpověď půl roku. Proto bylo zahájení vývoje PC-Stromu až v roce 1990 a nikoliv už v roce 1989 :-) .

    Rozhovor - WinStrom FlexiBee Rozhovor - WinStrom FlexiBee

    4) Proč se firma rozhodla přinést tento software i na Linux?

    PF: Za to můžu tak trochu já. Jsem dlouholetý uživatel Linuxu (od roku 1996). A jako uživatele Linuxu mně vždy štvalo, že pro účetnictví a fakturaci musím používat Windows. A tak jsem se v roce 2001 rozhodl, že udělám open source účetnictví. Zorganizoval jsem pár lidí a vzniklo ucto.linux.cz. Nicméně tento projekt skončil neúspěchem. Jedním z důvodů je velký rozsah, komplexnost problematiky a navíc pro firmu, která systém zkusí nasadit jako první i určité riziko.

    K tomuto tématu jsem napsal i článek: http://www.linuxexpres.cz/open-source-ucetnictvi-u-nas-nevznikne

    Tento neúspěch mi samozřejmě vadil. A tak když se naskytla příležitost, chtěl jsem tento svůj rest napravit. Tentokrát jsme ovšem zavrhli open source model, protože pro ekonomický systém se příliš nehodí (viz článek).

    Podpora Linuxu však musela být opravdová včetně instalačních balíčků. A výsledkem tohoto snažení je právě FlexiBee.

    5) Je vývoj nebo distribuce softwaru pro Linux nějakým způsobem komplikovanější než u jiných platforem? Co by podle vás zasloužilo vylepšit?

    PF: Paradoxně jsme na instalačních balíčcích pro Linux strávili méně času než na instalátoru pro Windows. Nicméně určitě problémem je množství distribucí. Každý měsíc vyjde nová verze některé podporované distribuce a my musíme aplikaci testovat znovu a znovu. To je určitě nevýhoda. Další nevýhodou je, že nemáte plně ve své moci jaké verze balíčků bude uživatel používat. Naštěstí produkujeme instalační balíčky noarch (nezávisle na platformě) a tak nemusíme pro každou distribuci vše překompilovávat, ale projevuje se to ve verzi PostgreSQL. Náš systém dokáže běžet s různými verzemi, ale klienti pak mají potíže při přenášení záloh mezi systémy.

    Velkou výhodou je naopak automatická aktualizace software z vlastní repository.

    Rozhovor - WinStrom FlexiBee

    6) A proč používáte zrovna PostgreSQL? :-) Je to rozhodnutí jen z osobních preferencí, nebo za tím stojí praktické důvody?

    PF: Dříve jsme používali komerční Sybase SQL Anywhere. Nicméně u nové verze jsme chtěli dělat jen SQL verzi. A protože nabízíme bezplatnou Start verzi, potřebovali jsme také bezplatnou verzi SQL serveru (i když funkčně omezenou). Nicméně dodavatel tehdy nebyl schopen na tuto naši podmínku přistoupit. A tak jsme se rozhodli platformu zcela opustit.

    A tak hledali jsme náhradu. Nakonec jsme použili PostgreSQL, protože jsme s ním měli velké zkušenosti a byl velmi stabilní. Potřebovali jsme stabilní systém, který vydrží drsné zacházení od malých zákazníků a přitom dokáže zpracovat i velké databáze u velkých instalací. A pro tyto účely PostgreSQL vyhovoval.

    7) Jaký operační systém používáte vy osobně? Jaký software se používá u vás ve firmě?

    PF: Já osobně používám Ubuntu 10.04. U nás ve firmě jasně kraluje Linux, ale hlavně proto, že běží i v IP telefonech, který má každý na stole a na serverech (používáme virtualizaci Xen) a routerech (Mikrotik). Na stanicích je tak půl na půl mezi Windows a Linuxem. I když licence Windows máme nakoupené na všechny počítače (kvůli testování). Já osobně pouštím Windows pouze ve VirtualBoxu.

    8) Co je pro vás open source? Věc praktická, nebo i trochu věc ideologická?

    PF: Abych se přiznal, tak především praktická. OpenSource není jen operační systém, ale i velké množství knihoven a nástrojů pro vývoj. A ty nám přináší nejen obrovské úspory, ale hlavně díky zdrojovým kódům nám přináší i nebývalé možnosti.

    9) Myslíte, že se podpora Linuxu vyplatila? Jak dobře jde prodej na této platformě?

    PF: Nám se vývoj určitě vyplatil. A to jak po stránce marketingové, tak i po stránce obchodní. Účetnictví pro Linux je označení, díky kterému jsme získali množství zákazníků, ale především i partnerů. Obracejí se na nás firmy, že chtějí prodávat náš produkt. A to kvůli žádné jiné výhodě jsme jich tolik nezískali. Současně se nám podařilo snadno oslovit spoustu uživatelů Linuxu.

    Po stránce obchodní také: přibližně 60 % našich uživatelů používá i něco jiného než Windows.

    Rozhovor - WinStrom FlexiBee Rozhovor - WinStrom FlexiBee

    10) Můžete se s námi podělit o nějaká čísla ohledně popularity Linuxu mezi zákazníky WinStrom? Liší se tato čísla mezi bezplatnou verzí Start a placenými verzemi?

    PF: Máme nějaké základní údaje z automatických aktualizací v aplikaci: náš software na Linuxu používá 27 % uživatelů a na Mac OS X 30 % uživatelů. Windows pak zbytek. U neplatících zákazníků je pak poměr mezi Linuxem a Mac OS X opačný. Zde je vidět, že uživatelé Mac OS X jsou zvyklí více platit za software než uživatelé Linuxu.

    Pokud bychom se bavili o serverech tak tam rozhodně kraluje Linux. Odhaduji více než 80 %.

    11) Která další vlastnost je tak úspěšná jako podpora Linuxu?

    PF: Rozhodně je to programátorské rozhraní REST API. Díky němu je možné dělat dotazy do systému podobně jako do SQL. Oproti SQL lze navíc importovat a exportovat data v různých formátech: od PDF až po ISDOC. A protože je vše založené na konceptu REST, je propojení navíc velmi jednoduché.

    Udělat výpis faktur zákazníkům na svých stránkách je otázka několika minut.

    12) Co chystáte v nejbližší době nového?

    PF: Největší novinkou je webové rozhraní. V tuto chvíli je již součástí produktu, ale je označená za testovací. Chceme umožnit, aby bylo možné vést základní účetnictví přes web. Tím se FlexiBee stane prvním webovým účetnictvím. Tuto službu bychom měli oficiálně spustit v únoru.

    Rozhovor - WinStrom FlexiBee

    13) Pokud byste mohl vypíchnout nějaký váš úspěch, co by to bylo?

    PF: Největším úspěchem je, že se nám podařilo vyvinout kompletně novou generaci ekonomického systému a že jsme tuto změnu ve zdraví přežili. A navíc tato dlouholetá práce začíná přinášet ovoce: doplňujeme funkce, které jsou v této oblasti velmi unikátní.

    Přejeme FlexiBee hodně úspěchů na Linuxu a nejen na něm!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.11.2010 16:13 Vklus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Bohužel autorovo evangelium není pravé a prvním webovým účetnictvím se bohužel Flexibee asi už nestane. Již řadu let je na trhu více podobných produktů. Možná se jen zapoměl rozhlédnout kolem sebe :)

    http://www.notia.cz
    http://www.eso9.cz/
    http://www.internetove-ucetnictvi.cz/
    Petr Maleček avatar 24.11.2010 05:47 Petr Maleček | skóre: 28 | Plzeň - Bolevec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Já to z toho rozhovoru pochopil jako kombinace účetnictví s GUI v systému a webu zároveň, ale možná si jenom něco nalhávám.
    LinMuck, WinFuck :-P
    26.11.2010 10:17 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    A SAP je co? Mas SAP GUI pro Javu, co jede na linuxu jako klient (servery samo taky), + ITS, Web dynpra pro pristup pres web......
    24.11.2010 08:16 Vladimír Zima
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Já držím palce, pokud se mi firmička zvětší, tak nasadím. :-)
    Petr Maleček avatar 24.11.2010 10:39 Petr Maleček | skóre: 28 | Plzeň - Bolevec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Nooo, taky o tom uvažuju, ale zatím to mám vyřešené virtuálem s Windows a Pohodou :-)
    LinMuck, WinFuck :-P
    24.11.2010 12:57 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    To se nedá srovnávat. Dal jsem Winstrom na server a přistupujeme k němu ze dvou různých měst. Pohoda něco takového tuším už také umožňuje, ale pochybuji že náklady na rozchození budou vyšší než "dpkg -i flexibee.deb" (či tak nějak ;)) na stávajícím virtuálním serveru.

    Pro sebe jako OSVČ používám navíc verzi zdarma, která mi pro fakturaci dostačuje a pohodlnost mi připadá srovnatelná s webovými projekty a určitě vyšší, než tabulkový procesor.

    Co mi na Winstromu trochu vadí je fakt, že nemá nic jako bugzillu. Psát chyby na email mi připadá jako otravování, navíc jsou třeba již dávno hlášeny. Holt je to sw pro účetní a ne informatiky :-)

    aktuálně chyby a přání:

    -znak "²" v řádce faktury mám v PDF nahrazený otazníkem (asi nevhodný font)

    -killer feature je dotáhnout podle IČ ostatní firemní údaje z webu. Ale jde to jen v seznamu odběratelů, nikoliv přímo na faktuře. A já fakturuji většině firem obvykle jen jednou, nemá pro mne přínos jim zakládat záznam.

    -chtělo by to větší provázanost třeba právě s Pohodou. Máme verzi Fact a externí účetní pak všechno ručně přepisuje do Pohody. Jen kvůli nám se Winstromem zabývat nechce a nikde v okolí žádný certifikovaný není. Winstrom, jakožto slabší hráč na trhu, by měl investovat do odladění automatického přenosu tam i zpět. Mě to za ladění XML importů a exportů zatím nestojí.

    -S tím souvisí malá podpora u účetních. Winstrom by měl do nich alespoň ze začátku nějak investovat. Každý umí v Pohodě a má tam slevy a do Winstromu se mu kvůli jednomu zákazníkovi nechce. Proč třeba neběží někde multihosting Winstromu, kde účetní platí za zákazníka jen měsíční paušál a těch zákazníků tam nemůže být třeba tisíc na sto účetních? Rozjet si vlastní server nebo i platit si celý server u Winstromu je už jiná třída a pro účetní odstrašující. Má-li systém opravdu tak oddělená práva, tak by to neměl být problém. Počet zaučených účetních je IMHO pro tenhle trh rozhodující.

    Když pořádáte ta bezplatná školení, oslovujete a zvete je cíleně v dané lokalitě? Winstrom má skvělé možnosti, ale účetní nejsou ajťáci, těm je musíte nechat osahat. Třeba jim dejte na takovém multihostingu pro pět firem na první rok účet zdarma. A třeba jen pro daňovou evidenci. Jedna moje bývalá účetní takhle používala pro některé své zákazníky nějaké DOSové účetnictví, protože bylo zdarma. A jen těžší případy vedla v Pohodě. Namlsat na drobnostech a naučit je s tím pracovat.

    -ach ty licence: ač jedna firma, musím koupit vždy licenci alespoň pro tři, ale v ceně jen jeden přístup. Na něčem se vydělávat musí, ale tohle je nepoměr. Zbožné přání: kdyby to byl třeba jeden parametr "firmopřístup".

    -nechápu cenové oddělení WinStrom Sync a REST Api, navíc pro čtení a zápis zvlášť. Rozdíl v ceně vede logicky k tomu, že drobci staví řešení na levnějším Syncu, který má i Pohoda. Místo abyste zákazníky učili pracovat s tím flexibilnějším, co konkurence nemá. Z ceníku mi navíc není zřejmé, zda jde o jednorázovou platbu za rozšíření, či ji musím při každém prodlužování podpory hradit znovu.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    24.11.2010 14:30 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Dobrý den,

    pokusím se odpovědět:
    To se nedá srovnávat. Dal jsem Winstrom na server a přistupujeme k němu ze dvou různých měst. Pohoda něco takového tuším už také umožňuje, ale pochybuji že náklady na rozchození budou vyšší než "dpkg -i flexibee.deb" (či tak nějak ;)) na stávajícím virtuálním serveru.
    Děkujeme za pochvalu
    Co mi na Winstromu trochu vadí je fakt, že nemá nic jako bugzillu. Psát chyby na email mi připadá jako otravování, navíc jsou třeba již dávno hlášeny. Holt je to sw pro účetní a ne informatiky :-)
    Připravujeme pustit webové fórum, kde bude něco takového možné.
    aktuálně chyby a přání: -znak "²" v řádce faktury mám v PDF nahrazený otazníkem (asi nevhodný font)
    Zde se asi opravdu jedná o problém fontu.

    -killer feature je dotáhnout podle IČ ostatní firemní údaje z webu. Ale jde to jen v seznamu odběratelů, nikoliv přímo na faktuře. A já fakturuji většině firem obvykle jen jednou, nemá pro mne přínos jim zakládat záznam.
    Mám pro Vás dobrou zprávu: na webovém rozhraní to již funguje. A dokonce lépe: je zde dokonce i našeptávač všech firem v ČR (skoro všech) :-). Do aplikace doplníme také.
    -chtělo by to větší provázanost třeba právě s Pohodou. Máme verzi Fact a externí účetní pak všechno ručně přepisuje do Pohody. Jen kvůli nám se Winstromem zabývat nechce a nikde v okolí žádný certifikovaný není. Winstrom, jakožto slabší hráč na trhu, by měl investovat do odladění automatického přenosu tam i zpět. Mě to za ladění XML importů a exportů zatím nestojí.
    O něčem takovém uvažujeme. Ale zatím není stanoven termín. Pokud byste si něco takového objednal, udělali bychom to hned. Do toho webového rozhraní my to dává celkem smysl.
    -S tím souvisí malá podpora u účetních. Winstrom by měl do nich alespoň ze začátku nějak investovat. Každý umí v Pohodě a má tam slevy a do Winstromu se mu kvůli jednomu zákazníkovi nechce. Proč třeba neběží někde multihosting Winstromu, kde účetní platí za zákazníka jen měsíční paušál a těch zákazníků tam nemůže být třeba tisíc na sto účetních? Rozjet si vlastní server nebo i platit si celý server u Winstromu je už jiná třída a pro účetní odstrašující. Má-li systém opravdu tak oddělená práva, tak by to neměl být problém. Počet zaučených účetních je IMHO pro tenhle trh rozhodující.
    Toto postupně řešíme a rozšiřujeme počet účetních.
    Když pořádáte ta bezplatná školení, oslovujete a zvete je cíleně v dané lokalitě? Winstrom má skvělé možnosti, ale účetní nejsou ajťáci, těm je musíte nechat osahat. Třeba jim dejte na takovém multihostingu pro pět firem na první rok účet zdarma. A třeba jen pro daňovou evidenci. Jedna moje bývalá účetní takhle používala pro některé své zákazníky nějaké DOSové účetnictví, protože bylo zdarma. A jen těžší případy vedla v Pohodě. Namlsat na drobnostech a naučit je s tím pracovat.
    Nejedná se o bezplatná školení, ale bezplatné prezentace produktu. Takže se nedozvíte jak to udělat ve FlexiBee, ale dozvíte se, že FlexiBee je nejlepší :-).

    Připravujeme zvýhodněná školení (např. 1000,- Kč za osobu) na různá témata. O těch dáme vědět.
    -ach ty licence: ač jedna firma, musím koupit vždy licenci alespoň pro tři, ale v ceně jen jeden přístup. Na něčem se vydělávat musí, ale tohle je nepoměr. Zbožné přání: kdyby to byl třeba jeden parametr "firmopřístup".
    V nové verzi můžete založit jen dvě firmy :-). A je nově i firmopřístup. Současně s tím došlo k určitému zlevnění. Nicméně hlavním ukazatelem ceny pořád je rozsah funkčnosti a počet uživatelů.
    -nechápu cenové oddělení WinStrom Sync a REST Api, navíc pro čtení a zápis zvlášť. Rozdíl v ceně vede logicky k tomu, že drobci staví řešení na levnějším Syncu, který má i Pohoda. Místo abyste zákazníky učili pracovat s tím flexibilnějším, co konkurence nemá. Z ceníku mi navíc není zřejmé, zda jde o jednorázovou platbu za rozšíření, či ji musím při každém prodlužování podpory hradit znovu.
    Proto jsme pro malé instalace REST API zlevnili. Do poznámky jsme doplnili, že cena za rozšíření neovlivňuje cenu záruky. Děkujeme za upozornění.

    Mnoho těch připomínek, které zmiňujete chceme řešit v rámci internetového účetnictví. Ale nyní je příliš brzo mluvit o tom na veřejnosti.

    Pokud Vás to zajímá, začněte sledovat náš Twitter nebo Facebook a rádi Vás zařadíme do "raného" testování.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    24.11.2010 11:42 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    ale projevuje se to ve verzi PostgreSQL. Náš systém dokáže běžet s různými verzemi, ale klienti pak mají potíže při přenášení záloh mezi systémy.

    prosim nezapominat, proc se vyrobce rozhodl pouzit pgsql. Protoze je zadarmo!

    Samozrejme, ze na to ucetnictvi pro tech 20 faktur denne musi byt enterprise databaze. Protoze jednou, muze se klidne stat, nasadi to ucetnictvi Skodovka a funguje to presto. Je to stejne, jako kdyz si nekdo, kdo dorucuje balicky do 1.5 kg koupi rovnou tiraka i s navesem, kdyby nahodou.
    24.11.2010 11:51 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    ale projevuje se to ve verzi PostgreSQL. Náš systém dokáže běžet s různými verzemi, ale klienti pak mají potíže při přenášení záloh mezi systémy.
    Dobrý den,

    tuto zprávu jsem moc nepochopil :-), ale zřejmě narážíte na náš problém v aplikaci s přenosem mezi Ubuntu a Windows nebo Mac OS X.

    Důvodem bylo, že Ubuntu 10.04 a novější obsahuje už jen PostgreSQL 8.4. Nicméně pro Windows a Mac OS X máme stále 8.3. Takže nešlo přenesení zálohy.

    Nicméně jsme problém vyřešili a brzy (snad dnes) vyjde verze, která tento problém řeší: půjde obnovit záloha z 8.4 i do 8.3.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann

    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.11.2010 13:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Důvod, proč jsem se ptal, byl, proč ne třeba MySQL, Firebird apod. Cílem nebylo ptát se "proč ne DB2 nebo ten moloch od Oracle".

    Jinak práce s DB od Oracle na ČVUT mě přesvědčila o tom, že kdyby mě do užívání tohoto software někde někdy nutili, tak raději uteču hodně daleko.
    pavlix avatar 24.11.2010 16:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Jinak práce s DB od Oracle na ČVUT mě přesvědčila o tom, že kdyby mě do užívání tohoto software někde někdy nutili, tak raději uteču hodně daleko.

    Vidíš, to po mně nikdo nechtěl, ale chtěli to po mně nainstalovat, takže jsem byl odrazen ještě rychleji.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.11.2010 20:45 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    No, to právě chtěli taky. Chová se to jako mimozemšťan.
    24.11.2010 21:39 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Kdyby jako ET, tak je to jeste dobry, ale on je to spis takovy Borg :-D Mam s tim bohate zkusenosti ... :-S
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    25.11.2010 10:33 Jidnra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Chapu vase rozpolozeni, taky jsem to zazil. Bohudik jsem nemel moznost prchnout, takze jsem se ponoril do dokumentace, prozkoumal skripty a za chvili mi bylo jasny mnohem vic veci. Dneska sice delam na postgresql, ale porad vzpominam na uroven dokumentace u oracle. Je to tak, Oracle ma holt strmejsi learning curve, a o nicem jinym to neni.
    pavlix avatar 25.11.2010 13:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Chapu vase rozpolozeni, taky jsem to zazil.
    Rozumím :).
    Bohudik jsem nemel moznost prchnout, takze jsem se ponoril do dokumentace, prozkoumal skripty a za chvili mi bylo jasny mnohem vic veci.
    O dokumentaci se mi ale vůbec nejednalo. Jednalo se mi o to, že v prostředí, ve kterém jsem pracoval (tedy z domova na lince v řádu maximálně megabitů a s virtuálním serverem s Linuxem pro testovací nasazení, kde byly podmínky o něco lepší), byl deployment postresql triviálním úkolem, který mi zabral víceméně jen čas konfigurace.

    Instalace Oracle v daném setupu byla náročnější i na prostředky, už jenom nutností přesouvat po síti něco řádově většího než balíčky s PostgreSQL.

    Samozřejmě jiná věc byla, že jsem PostgreSQL znal, díky tomu, že fungoval bezplatně bez omezení (samozřejmě pokud si to člověk spravuje sám, což pro první testy je možnost víc než dobrá).

    Tedy, jestliže bereme v úvahu nasazení Oracle a nasazení PostgreSQL, tak (pro daný projekt), neexistoval žádný významný důvod, proč použít Oracle, zato existovalo několik důvodů proti. Kvalita PostgreSQL se zdála býti dobrá.

    Za takových okolností si myslím, že bysme byli hlupáci, kdybysme trvali na Oracle. Za jiných okolností, kde by projekt měl ambice využít vlastnosti Oracle, které PostgreSQL nenabízí, tak by se jistě rozhodovalo jinak.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.11.2010 17:21 Radim Kolář | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše -
    DB2 je snadnejsi na pouziti nez Oracle. Je dokonce v ubuntu oficialnim repu, takze se snadno instaluje.
    default avatar 24.11.2010 21:10 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Jinak práce s DB od Oracle na ČVUT mě přesvědčila o tom, že kdyby mě do užívání tohoto software někde někdy nutili, tak raději uteču hodně daleko.
    Možná to chtělo začít dokumentací. Ale buť jak buť, expertů typu To je chyba Oraclu je už tak dost. Další nepotřebujeme. :-D
    24.11.2010 22:32 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    buť jak buť je naprostou kouzelné. díky, děti to ocení.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.11.2010 22:40 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Což o to, ale komu by se chtělo učit s novým operačním systémem (to překonalo i Emacs) nebo v hloubi dokumentace dohledávat naprosto nicneříkající chybové hlášky.
    pavlix avatar 25.11.2010 00:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Možná to chtělo začít dokumentací. Ale buť jak buť, expertů typu To je chyba Oraclu je už tak dost. Další nepotřebujeme. :-D
    Když odhlédnu od češtiny, není pak lepší zvolit nástoj, který je zhlediska investovaného času studování dokumentace i samotných instalací levnější a přitom nabízí pro projekt úplně stejně (nebo lépe, to se bez bližší analýzy neví) dostačující oporu?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    24.11.2010 14:00 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Pane kolego, musím říct, že teď jsem vás nepochopil. Trochu tuším, proč například brojíte proti kancelářským balíkům, ale tohle jde vážně mimo mne. Samozřejmě by bylo super, kdyby bylo účetnictví v CouchDB (akorát se bojím, že jako CouchApp by to nešlo, nějaká mezivrstva by byla nutná), ale na použití SQL databáze pro všechna nasazení nevidím nic špatného. A zas tolik entrprajs ten Postgres není, vejde se do pár desítek megabajtů :-) Ovšem jako firebirdista bych byl radši, kdyby to byl Firebird. Představte si to, účetnictví v řídicím počítači tanku! Hm, jen nevím, jestli by tam jela Java a Hibernate :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    24.11.2010 23:33 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    hm, me pri cteni toho zajimaveho rozhovoru (dik na redakci) neco napadlo a jako vzdy jsem to hned napsal a jako temer vzdy nejak nejasne.

    Cilem meho utoku byla ale celkove chybna softwarova koncepce produktu WinStrom a tedy pro me z toho vyplyvajici nizka uroven softwaroveho inzenyrstvi ve firme tento produkt zhotovujici (ted sem bouchnu vyjimecne :-) a pridavam vysvetleni, ze smajliky nedavam zamerne ve snaze, donutit ctenare zapojit mozek)

    Mohl bych nyni jednotlive body, ktere jste uvedl uchopit a poprat se s nimi. Jako prvni by byla napr. vase kratka poznamka:

    kdyby bylo úcetnictví v CouchDB

    To je totalni klasika v softwarovem inzenyrstvi, ze uz se nad tim ani nikdo nepozastavi. Podobne u WinStromu, co vim nejdriv to byla Derby ve ktere by WinStrom 'byl' ale to nebylo to orechove a proto 'je' WinStrom v pgsql - proc - to vysvetloval jiz drive pan Ferschmann v jednom ze svych nespocetnych internetovych vystoupenich.

    Bohuzel by to melo tu nevyhodu, ze to pro nikoho nic neprinese. Napr. pan Smolik by nyni argumentoval, ze to tak nemyslel a ze svet neni cernobily (u Vas to necekam) ale neco na tom je a proto bych rad neco jineho:

    Proc to neudelat jako takovy disput osvc1<->ladicek s tim, ze bychom si vzali vice casu na odpovedi. Potrebovali bychom nejake forum pro 'disputy', kde by se bylo mozno 'moderovane' vyjadrit k nejake tematice. Vysvetlim vam take proc.

    Tyto vsechny diskuze maji jednu velikou nevyhodu, ze ucast ( a tedy odpovedi) nejsou povinne. Kdyz tedy Smolikovi neco nehraje do kramu tak na to neodpovi a vetsina tuto skutecnost jeste prohlasi za svobodu. Proto bych navrhl nejake forum, kde kdyz uz se k problemu prihlasim, tak take odpovedet musim. Moderator muze provadet cas od casu nejake zhodnoceni a vyslovit nejake dalsi body, ktere jsou projednani. To forum by melo i neco jako radu starsich (expertu) (napr. by tam sedel pan Stehule a Kolar v oblasti db a sql). Cele by to bylo neverejne, jen by redakce informovala bezne ctenare, ze napr. v disputu ohledne bidneho softwaroveho inzenyrsrvi ve Winstromu bude pristi tyden uverejnen konecny komentar. Byla by to takova nova sluzba portalu a moderator by dostal za ten komentar a moderovani odmenu jako za clanek - ten komentar by samozrejme vysel jako clanek. Na prvni strance by samozrejme byly prehledy tech disputu (napr. misto tech zoufalych Jilkovych blogu).

    No co rikate?
    pavlix avatar 25.11.2010 00:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Tyto vsechny diskuze maji jednu velikou nevyhodu, ze ucast ( a tedy odpovedi) nejsou povinne. Kdyz tedy Smolikovi neco nehraje do kramu tak na to neodpovi a vetsina tuto skutecnost jeste prohlasi za svobodu. Proto bych navrhl nejake forum, kde kdyz uz se k problemu prihlasim, tak take odpovedet musim. Moderator muze provadet cas od casu nejake zhodnoceni a vyslovit nejake dalsi body, ktere jsou projednani.
    Výborně, rád se takovéhoto závazného fóra zúčastím. Kolik dostanu... od hodiny, od příspěvku, od počtu slov, whatever?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.11.2010 14:01 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    samozrejme, ze po svete behaji lide, kteri se v kazde situaci ptaji, 'kolik mi to vynese'. Ano, mate pravdu, takove forum o kterem jsem mluvil neni pro kazdeho.
    pavlix avatar 25.11.2010 14:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    samozrejme, ze po svete behaji lide, kteri se v kazde situaci ptaji, 'kolik mi to vynese'.

    No ne, tady se jedná o povinnost se účastnit :). Na dobrovolné fórum chodím rád ve svém volném čase, ale pokud se mám zavázat k povinnosti, musí mi to něco přinést, že (ne vždy vyčíslené v penězích, to byl jen příklad).
    Ano, mate pravdu, takove forum o kterem jsem mluvil neni pro kazdeho.
    Docela by mě zajímalo, kdo bude mít takovou potřebu se předvádět, že se k povinnostem vůči klubu povinně odpovídajících intelektuálů dobrovolně přihlásí. Až se to rozjede, tak občas postni statistiku počtu aktivních členů :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    25.11.2010 09:34 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Je fakt, že by FlexiBee mělo být schopné běžet nad Oraclem nebo aspoň MSSQL, protože pak by ho šlo prodávat firmám, pro které je jakýsi pofidérní oupnsórs prostě nedůvěryhodně levný a přes to nejede vlak. Ale upřímně, přenositelnost mezi různými databázovými stroji je mýtus.

    S tím CouchDB jsem to mimochodem nemyslel úplně z legrace, základní entitou v účetnictví je dokument (teda říkají tomu doklad) a dokumentová databáze by ergo měla některé výhody (nemyslím pro uživatele, ale pro programátory – pokud by tedy z nadávání na SQL nepřešli k nadávání na absenci SQL).
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    25.11.2010 13:56 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    v Nemecku je firma Wilken, ktrera dela erp-software a pro tu je vlastne vsechno doklad - cela vyroba nejakeho produktu je vlastne samy doklad - nekdo neco nabidne, zakaznik objedna, vytvori se interni zakazka - zase papir, lide behaji do skladu s vydejko=doklad, nakonec se pise faktura, ...

    Pro firmu Wilken je vyroba jen vytvareni dokladu, jejich obeh firmou a obcas nekdo take spusti soustruh. No a kdyz se zamyslime, tak od doby Marie Terezie je nas cely zivot vlastne jen snuska dokladu - kdyz se narodime tak se vytvori doklad, kdyz udelame maturitu, vystudujeme prava v plzni (to je zvlastni pripad, tady obcas nektere dodatecne dokumnety chybi) , kdyz zemreme. Jsem s Vami zajedno, jestli Buh pouziva databazi, tak je to CouchDB.
    okbob avatar 25.11.2010 19:15 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Pracoval jsem s DMS systémy - a s trochou vůle není problém v nich napsat cokoliv - základ je správa formulářů a podpora workflow. S těmito systémy se dokáže hodně - bez nutnosti "low level" programování. Dokonce je to jedna z mála oblastí, kde se úspěšně programuje vizuálně. Takže CouchDB by se nepochybně nasadit dala. Podle toho, co vím o CouchDB by mohl být problém s AdHoc dotazy, celkový reporting by byl asi mnohem pracnější než v SQL a pravděpodobně pomalejší. Navíc, díky mé malé fantazii, si nedovedu představit využití unikátních vlastností CouchDB v klasickém desktopovém účetnictví - což je přesně ta oblast na kterou jsou nastavené klasické SQL db. CouchDB je databáze primárně určená pro individuální izolovaný přístup k blobům s možností snadné replikace a zástupnosti. Což je úplně jinde než je WinStrom nebo jakýkoliv účetní systém programovaný v ČR. Na účetnictví to není - ale zas naprosto super může být na DMSka.
    25.11.2010 21:06 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Rozhodně, účetní výstupy a vůbec reporty by byly komplikované. Ad hoc dotazování a řazení by se dalo řešit přes couchdb-lucene (ev. ElasticSearch – Kimchy je bůh). V klasickém desktopovém účetnictví by se určitě silné stránky Couche ztratily, ale mezi jeho RESTovým API a RESTovým API FlexiBee jsou podobnosti, kterých by šlo s výhodou využít.

    Jo, a pak je tu ještě vzdálený přístup. Dneska když máte víc poboček po republice a chcete ze všech přistupovat do FlexiBee, musíte mít jednu centrální instalaci FlexiBee na nějakém serveru dostupném odevšad, a rozumné připojení. Což je super (prý to spousta účetních softwarů nemá?), ale s Couchem byste se dostal ještě na další level: Bylo by možné mít samostatnou instalaci na každé pobočce (pah, eventuelně i na každém počítači), a ty databáze by se pravidelně replikovaly. To samozřejmě vyžaduje datový model, ve kterém nebude (aspoň ne moc často) docházet ke konfliktům, ale zato nejste závislý na připojení k internetu. Na mailing listu Couche se občas objevují lidi, kteří ho právě pro tuhle možnost offline multimaster replikace používají třeba v softwaru pro pobočkový prodej po celých Spojených státech (doufám, že moc nekecám, píšu to zpaměti).

    No, asi bych to měl napsat, takže disclaimer: všechny moje příspěvky v téhle diskusi ani v žádné jiné diskusi nebo hospodě nevyjadřují názory ani postoje ani nic jiného mého zaměstnavatele, fy WinStrom, nýbrž jen a pouze mojí maličkosti :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    okbob avatar 25.11.2010 21:41 okbob | skóre: 30 | blog: systemakuv_blog | Benešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    No nevím - připadá mi to jako dost ujetý nápad - ta snadná replikace v CouchDB je dána nezávislostí objektů, které se do db ukládají - a z principu procesem, kde vzniká minimum konfliktů. Jenomže už v okamžiku, kdy bychom řešili aktuálnost a správnost reportů, případně konzistenci dat, tak bychom měli problém. Ono se to replikuje, když základní entitou je izolovaný blob - ale v okamžiku, kdy požaduji integritu dat, tak mám problém.

    Jinak, samozřejmě, že by to bylo možné, ale pravděpodobně byste nesměl mít na IS požadavky, jako máme dnes. Muselo by se počítat, že část dat bude v šedé zóně, že se po čase objeví - až bude příležitost. Což nevím, jestli by se účetním líbilo. Nicméně pro sběr dat - proč ne.

    Osobně mám k asynchronním systémům averzi. Nemyslím si, že dnes poskytují tolik výhod oproti komplikacím, které je nutné řešit.
    25.11.2010 22:09 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    S podobnými problémy se potýkáte i ve chvíli, kdy integrujete dva systémy – pokud teda nepoužijete distribuované transakce, to se pak potýkáte s úplně jinými problémy :-) Ale je to samozřejmě validní argument. Mně zase přijde nemyslitelné, že nejde vystavit fakturu jenom proto, že vypadl internet. Je to něco za něco. Ale myšlenka samostatných, potenciálně offline systémů pro sběr dat (objednávky, faktury, já nevím co), a jednoho systému pro zaúčtování a účetní výstupy není špatná.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    25.11.2010 22:09 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Nezbývá než souhlasit. Například mít více prodejen včetně, k tomu web shop, kde se bere stav či je skladem skrz všechny sklady (prodejny), jelikož ano, pak je to možné dodat, tak nekonzistentnost dat musí být šílenost. Dále řešení konfliktů (oprava partnera na dvou stanicích a pak konflikt, která změna se má brát jako platná).

    Toto tu již bylo na dosových aplikací a jsem rád, že je to za náma. I když chápu, že na některé moduly by se to hodilo. Například CRM - ochodník něco naťuká po schůzce u zákazníka i když je offline a pak se to sesynchronizuje s hlavním serverm, tam ano.
    25.11.2010 22:14 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    jejda, dost mi toho nějak vypadlo :-(. Ve zkratce, mít více prodejen a webový shop a nemít data online, je šílenost. Takových situací v ERP je více. Osobně se přikláním jeden server a pak klienti, i když máto i své nevýhody.
    25.11.2010 21:52 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Program Winstrom jsem začal používat pro vlastní potřebu asi skoro před 2 roky. Za ty 2 roky se zlepšil k lepšímu (například účetní předkontace skrz všechny moduly, krása, účetní zaplesá), ale pokud bych to chtěl požívat jako celý ERP, tak mi chybí reportovací možnosti. (je dost možné, že nejsou jen ve verzi zadarmo).

    Nyní ale celé řeším tak, vyexportuju do xls a tam používám kontigenční tabulku. Nikde není možnost vyjet tiskovou sestavu z obratovky zagroupovanou za zakázku a pak za středisko či opačně. Takto bych musel vše řešit na spešl účty z účtové osnovy a to je neúnosné, kombinace díky účetním rozměrům je ztracena.

    Dále zajímavé, že se přidala činnost do prvotní evidence, ale v zaúčtovaní již není. Zajímavé :-).

    Poslední věc, co mě překvapilo, že v Debian Lenny již dlouho nebyla žádná aktualizace, ale to asi není na WinStrom.

    Jinak držím WinStromu palce.
    26.11.2010 13:37 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    ale pokud bych to chtěl požívat jako celý ERP, tak mi chybí reportovací možnosti. (je dost možné, že nejsou jen ve verzi zadarmo).
    Základní reportovací možnosti jsou v systému. Rozšířené ve start verzi nejsou: ať už vlastní tiskové sestavy, možnost tvorby vlastních dotazů a nebo přímo Business Inteligence nástroje.
    Nyní ale celé řeším tak, vyexportuju do xls a tam používám kontigenční tabulku. Nikde není možnost vyjet tiskovou sestavu z obratovky zagroupovanou za zakázku a pak za středisko či opačně. Takto bych musel vše řešit na spešl účty z účtové osnovy a to je neúnosné, kombinace díky účetním rozměrům je ztracena.
    Dále zajímavé, že se přidala činnost do prvotní evidence, ale v zaúčtovaní již není. Zajímavé :-).
    Jste si opravdu jistý? Kontroloval jsem to a jak v definici zaúčtování, tak i v účetních výstupech (např. pohyby na účtech) jsou. Je možné, že jen musíte přidat sloupeček.

    Jinak držím WinStromu palce.
    Děkujeme :-)

    S pozdravem

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    29.11.2010 07:47 Cuda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Dále zajímavé, že se přidala činnost do prvotní evidence, ale v zaúčtovaní již není. Zajímavé :-).
    Jste si opravdu jistý? Kontroloval jsem to a jak v definici zaúčtování, tak i v účetních výstupech (např. pohyby na účtech) jsou. Je možné, že jen musíte přidat sloupeček.

    Jistý si nejsem, jelikož jsem v tom samouk, ale znovu jsem to kontroloval, a ani v účetním deníku ani v pohyby na účtech přes pravé tlačítko Výběr sloupců činnost nevidím :-( (verze programu 10.11.1.1)

    Základní reportovací možnosti jsou v systému. Rozšířené ve start verzi nejsou: ať už vlastní tiskové sestavy, možnost tvorby vlastních dotazů a nebo přímo Business Inteligence nástroje.

    Tak to těší, jelikož ve verzi Start je to opravdu hrozné, ale pro mé domácí použítí to stačí (zadarmo je to super), pokud to Business Inteligence řeší, tak super (kor jestli jednoduše řeší obsah řádků a sloupců (princip kontigenčních tabulek)). Jen zajímavost tento produkt jsem nenašel ani na vašich stránkách, ale asi to není přímo určitý modul.

    29.11.2010 14:59 Vklus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    A čím je ještě start verze omezena? Na stránkách píšete, že by měla být omezena pouze počtem položek.
    29.11.2010 15:03 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Dobrý den,

    je omezena počtem dokladů a také tím, že chybí všechna rozšíření, která lze dokoupit.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    29.11.2010 22:57 klusik | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Money S3 a WinStorm
    Zdravím, taťka používá již spoustu let Money S3 -- spouští ho pod Wine, šlape to, běhá to, ale je to pod Wine. Jde nějakým způsobem propojit zálohy nebo nějak nainportovat soubory z tohoto balíku? Protože spouštění věcí pod Wine je fakt nouzovka ;)

    Díky ;)
    Prostě já ;) www.klusik.cz
    30.11.2010 14:42 Ferš | skóre: 11 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Money S3 a WinStorm
    Dobrý den,

    migrační nástroj z Money S3 na FlexiBee máme. Nicméně problematika není příliš jednoduchá a tak není možný to použít jako produkt, ale pouze jako službu (a tedy placenou).

    Pokud budete mít zájem, s migrací pomůžeme.

    S pozdravem

    Petr Ferschmann
    FlexiBee - internetový ekonomický systém i pro Linux
    18.12.2010 01:11 smitlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozhovor: Petr Ferschmann, WinStrom s.r.o.
    Nevím, co z toho je ještě aktuální - zde jsem našel v rok starém článku v diskuzi několik výtek k staršímu Winstromu10 ve srovnání s Pohodou. Možná už to neplatí, ale třeba se něco ještě dá zužitkovat k vylepšení FlexiBee :) Jde o poslední příspěvek (František) v diskuzi zde: http://superapple.cz/2009/10/winstrom-10-uzijte-si-uctu-i-na-macu-test/

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.