abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zpověď startupu na vlně IBM

    11. 11. 2015 | Redakce | Rozhovory | 8927×

    Jak budovat „globální pidifirmu“? Stačí zasurfovat na cloudu IBM Bluemix a být ve startupovém programu IBM SmartCamp? Jak na to? S dvouměsíčním odstupem jsme se zeptali Petra Dvořáka, zakladatele a ředitele firmy Lime. Vyvíjí nástroje pro mobilní vývojáře a chce vybudovat „globální pidifirmu“. Prý to chtělo jen nápad a úsilí...
    Zpověď startupu na vlně IBM

    Richard Jan Voigts

    Foto: Petr Dvořák, Lime


    Petr Dvořák

    Co vlastně vaše firma Lime dělá?

    Vytváříme nástroje pro vývojáře mobilních aplikací, které jim umožní jejich aplikaci udělat rychleji a lépe, přidat funkce pro komunikaci s uživatelem. Například chat nebo posílání tzv. push-notifikací uživateli, třeba pro komunikaci na daném místě ve správnou chvíli, kdy se aplikace „probere“ jen v takovém místě a pozici, kde dává největší smysl, aby uživateli něco řekla.

    Jak jsou vaše nástroje dostupné a na čem běží?

    Všechny důležité nástroje máme v cloudu IBM, takže jsou kdykoliv a kdekoliv dostupné 24x7. Používáme aplikační hosting IBM Bluemix a vyvíjíme aplikace, které na tuto službu jen nasazujeme, nestaráme se o žádný hardware a spoléháme se na to, že služba běží a funguje.

    Když budu vyvíjet mobilní aplikaci pro smartphone nebo tablet, to se mohu někde na webu přihlásit, objednat vaši službu a v ní vyvíjet?

    Ano, zhruba tak. Můžete se u nás, resp. na našem cloudu zaregistrovat a stáhnout si mobilní komponenty. Pokud v nějakém vývojovém prostředí vyvíjíte mobilní aplikaci a chcete ji dostat na trh dříve, případně s dalšími, výše popsanými funkcemi, jsme schopni vám ušetřit další dva až tři měsíce vývoje, pokud použijete naše komponenty. Vezměme pro příklad funkci „support chat“. Když uživatel napíše do našeho kousku kódu nějakou otázku, stížnost, můžete mu přes náš webový portál odpovědět, nemusíte to celé vyvíjet sám.

    Na jakých platformách vaše mobilní služby běží?

    Jsme připraveni na dvě nejpoužívanější platformy – iOS a Android, a protože ostatní nemají takovou penetraci, ani se na ně nechystáme.

    Znamená to tedy, že když vyvinu nějakou aplikaci, která byla vytvořena v jiném prostředí, ani nemusí na mobilním zařízení běžet nativně, že do ní mohu začlenit vámi vytvořené služby?

    Pokud jde o aplikaci, která běží na iOS nebo Androidu nativně, pak ano. Pokud jde o aplikaci vytvořenou například v Accelerator Titaniu, Xamarinu, nebo něčem podobném, pak opět ano. Jde o to, že všechny frameworky, které se používají pro mobilní vývoj, mají podporu jak se dostat k nativnímu kódu, který dodávají přímo výrobci zařízení. Kdyby šlo o čistě webovou aplikaci jen v HTML 5, pak už nikoliv, pro tuto variantu zatím nemáme podporu, ani ji nepřipravujeme.

    Proč zrovna na IBM Bluemix?

    Služeb podobného typu je sice spousta, ale IBM Bluemix jsme si vybrali ze tří důvodů. Prvním důvodem je, že spolupracujeme jako startup s IBM jako se silným partnerem, a to i na mnoha jiných úrovních, a naše vzájemná spolupráce je zatím oboustranně prospěšná. Druhým důvodem je, že když se vyskytne nějaký problém s Bluemixem, přesně víme, na které dveře máme zabouchat, což například u Google cloudu nevíme. Tam můžeme tak maximálně posílat maily nebo diskutovat na fórech. U IBM je tohle naopak dopředu jasné. Třetí důvod se od druhého příliš neliší, jde totiž o konkrétní lidi, kteří u IBM pracují a starají se o české startupy. Je fajn s nimi něco dělat a vzájemně se podporujeme.

    Jde stále o program podpory startupů IBM SmartCamp, který jste v regionu vyhráli a zúčastnili se slavnostního vyhlášení v pražském planetáriu v září 2015?

    Ano, jde o pokračování IBM SmartCampu. Museli jsme se v této soutěži utkat s ostatními v regionálních kolech, která probíhají ve Spojených státech, střední Evropě apod., kde nás bylo šest a my jsme regionální kolo vyhráli a vstoupili mezi deset nejlepších semifinalistů na světě. Jde o program pomoci IBM startupům začínajících podnikatelů a naše firma Lime se jej zúčastnila a vyhrála v mezinárodním měřítku.

    V čem vlastně podpora startupů od IBM z vašeho úhlu pohledu a hlavně vlastní osobní zkušenosti spočívá? Co jste na druhou stranu vy museli IBM poskytnout jako protihodnotu? Žádná večere přece není zadarmo.

    My jsme nemuseli IBM poskytnou nic kromě toho, že používáme IBM Bluemix. Přihlásili jsme se do programu SmartCamp, osvědčil se nám a hodláme s IBM i nadále spolupracovat. Kdybychom měli k IBM nějaký osobní odpor, asi by to nefungovalo. Chceme s IBM spolupracovat, nemáme proto problém o nich hezky hovořit, ani používat jejich Bluemix, být jejich referencí. Co z toho mají? To je spíše otázka na někoho z IBM, ale úvaha je taková, že služby IBM jsou pro nás zdarma do určité úrovně, než startup vyroste, než začne generovat na jejich službách Bluemixu nezanedbatelný provoz. Je předpoklad, že v okamžiku, kdy vyrosteme do nějaké velikosti, budeme používat jejich cloud jako placený. I pro nás to pak bude zase dávat větší smysl, protože získáme ještě o trochu lepší garance jeho fungování.

    V jakém časovém horizontu očekáváte, že začnete služby IBM Bluemix využívat na čistě komerční bázi a platit za ně, že tato forma podpory od nich skončí?

    Zatím máme dosti bohatou nadílku kreditů od IBM, takže je můžeme čerpat ještě dost dlouho. Například ve Spojených státech má úspěch startup našeho typu po nějakých třech až čtyřech letech. Není tlak na to, aby se rozjel do půl roku od založení.

    Znamená to tedy, že byste doporučil dalším startupům které mají podobné nápady, do programu IBM SmartCamp vstoupily?

    Určitě to mohu po své zkušenosti doporučit. Jde především o to, že balíček podpory, který dostanou v rozsahu SmartCampu, je poměrně bohatý. Navíc se mohou prověřit vůči ostatním firmám, dále mohou v případě, že budou v projektu úspěšné, dvakrát vycestovat do Spojených států. Jednou jde o účast na vzdělávání, jednou za účelem prezentace. Dokonce jsme měli možnost získat poměrně viditelného investora. Pro rok 2015 je to Jason Calacanis, což je „angel“ investor od Uberu. Registrace a účast v programu stojí jen úsilí, touhu dosáhnout úspěchu a ochota koupit si letenky, protože ty IBM v tomto programu neproplácí, to je jediný materiální předpoklad.

    Investora do programu SmartCamp také zprostředkovala IBM?

    Ano, jde o součást programu IBM SmartCamp od jeho samotného začátku, takže vše jde lépe i v případě shánění investora, je tam přímo od IBM jako vlajková loď programu.

    Když jsme u peněz, pomáhá vám IBM také najít nějaké zákazníky?

    V tuto chvíli ne, spíše nepřímo. Řešíme totiž primárně technické záležitosti. Rozhodně nám nic nedohazuje v nějakém partnerském programu. Nepřímo nám však IBM obchodně pomáhá tak, že nás pozve na nějakou konferenci, nebo nás uvede do uzavřenější společnosti. Jediným předpokladem bývá, že si musíme vzít triko s brandem Bluemix, s tím ale nemám žádný problém. Jinou formu přímé obchodní podpory ale ani zatím nebudeme potřebovat. Stále ještě totiž máme před sebou nastavovací fázi, kdy musíme firmu vyladit aby dobře fungovala a mohli jsme získávat nové uživatele přímo online, ideálně bez jakéhokoliv prostředníka. Obdobně, jak funguje řada ostatních cloudových firem dodávajících do SMB.

    Neuvažuje IBM o tom, že by sama vaše prostředí pro doplňky vlastních mobilních řešení využívala?

    To také ne. Myslím, že IBM je v tomto o patro pod námi, dodává infrastrukturu, nikoliv přímo aplikace pro koncový trh. Naším zákazníkem je oproti tomu vývojář, který je zase o patro nad Lime, je blíže koncovému uživateli, spotřebiteli jeho vlastních aplikací. Spíše vidím možnost v tom, že by IBM používala produkty Lime pro své další partnery, kteří dělají aplikace pro koncové zákazníky.

    Vezete se tedy v každém případě na vlně IBM, jak technologicky, tak obchodně?

    V jistém smyslu je to tak. Přesto ale nesmíme dávat všechna vejce do jednoho košíku, musíme být schopni fungovat i bez IBM. Ta nám ale v každém případě opravdu hodně pomáhá.

    Máte už nyní nějaké referenční zákazníky?

    Dnes už mohu jmenovat společnost Sazka, která využívá náš systém pro své kampaně postavené nad technologií iBeacon. Co znamená iBeacon, to by bylo na samostatné delší povídání, to ať si čtenář vygooglí. Další dvě velké reference se rýsují, mělo by jít o lokální operátory, které ještě nemohu jmenovat.

    Napadá mě teď otázka, která je spíše na IBM. Připadá mi, že se Velká modrá mění, že se přibližuje normálnímu chodu na běžném trhu, normálnímu světu?

    Vidím to také tak. V tom, jak dnes působí navenek, udělala obrovský pokrok. Dnes podporuje startupy a dělá pro ně hodně.

    Akorát že není tato pozitivní změna IBM příliš viditelná.

    Asi máte pravdu, ale snaží se. I toto však bude určitě nějakou dobu trvat, než se začne i zde tak velká loď trochu otáčet.

    Když jsme se bavili v září v planetáriu po skončení oficiálního vyhlášení, zmínil jste se, že už jste měl nějaký byznys rozjetý dříve? Proč jste udělal tento kotrmelec, že jste jej opustil a založil nový startup?

    Byznys, který jsem měl předtím, byla společnost Inmite, také jedna z předních firem vyvíjejících mobilní aplikace v Česku. Dělali jsme aplikace pro banky, mobilní operátory a automobilky. V polovině roku 2014 ji koupil Avast a v tu chvíli se pro mě stalo otázkou, co dál. Avast je sice jeden z nejlepších zaměstnavatelů, ale mně status zaměstnance, pobírajícího plat a práci od devíti ráno do pěti odpoledne příliš nevyhovuje, podnikatelské nepohodlí mi opět začalo scházet. Založil jsem novou firmu Lime a nepohodlí mi je zatím dopřáno dostatek, už schází jen zisk a úspěch.

    Jak dlouho jste projekt Lime rozjížděli? Za jak dlouho očekáváte návratnost?

    Lime jsme rozjížděli pomalu, protože součástí akvizice byla nutnost dodržet periodu, kdy původní prodejci by neměli opouštět firmu, do které byli koupeni. Proto jsme Lime rozjížděli prvního tři čtvrtě roku po večerech od prosince 2014, a až od září 2015 jsem si snížil závazek u Avastu abych se mohl Lime věnovat naplno. Nicméně i po večerech jsme toho udělali opravdu hodně. K návratnosti bych si vzal vyjádření Michaela Rostocka. Hodláme vybudovat „globální pidifirmu“, která bude mít obrat zhruba 50 milionů dolarů a zaměstnávat jednotky až menší desítky lidí.

    Nebojíte se přece jen, že Velká modrá vás nějakým způsobem nakonec pohltí, nebo že vás pro zákazníky zablokuje ve smyslu vendor-lock?

    Rozhodně ne, zatím nevidím, kde by k vendor-locku ze strany IBM mohlo dojít. Snad jedině, kdyby vyvinuli obdobnou službu sami. To je jediná věc, kterou si dovedu představit. Technicky ale rozhodně ne, protože jakoukoliv věc, kterou máme v cloudu, jsme schopni migrovat poměrně rychle. Obchodně nás IBM také nijak neomezuje, nemáme s nimi žádný typ kontraktu, který by nás nějak takto omezoval. Spíše naopak, spolupráce probíhá poměrně otevřeně a pouze na bázi kontraktů, které jsou podepisované například při onlinové registraci, kde jsou všeobecné obchodní podmínky.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.