abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA

    5. 6. 2007 | Luboš Doležel | Rozhovory | 35552×

    Andy Ritger, ředitel oddělení pro unixový software ze společnosti NVIDIA, odpověděl na naše otázky ohledně proprietárních ovladačů pro Linux.

    Luboš Doležel: Můžete nám říci alespoň něco o plánovaných vylepšeních ovladačů během - dejme tomu - příštích několika měsíců? Lidé mají pravděpodobně největší zájem o lepší 2D akceleraci, hardwarovou akceleraci MPEG-4/H.264 a paravirtualizovaný ovladač pro Xen. Stabilní podpora suspend/resume je také často diskutovaným tématem.


    Andy Ritger: Díky za optání. Během nejbližších měsíců plánujeme například tato vylepšení:

    • Zlepšení řešení nedostatku videopaměti v naší implementaci GLX_EXT_texture_from_pixmap (to způsobuje „chybu s černým oknem“ při použití Compizu nebo Berylu).
    • Podpora RandR 1.2; ta bude přidána jako vrstva nad stávající podporou dynamické konfigurace zobrazení, kterou provádí ovladač NVIDIA pro X.
    • Lepší podpora pro mobilní zařízení se zaměřením na přepínání přes hotkeys a na správu výkonu.
    • Různá vylepšení podpory akcelerace Render.
    • Vylepšení pro mnoho našich desktopových produktů, včetně Quadro Plex, G-Sync a SDI.

    2) Lidé by rádi využili svá výkonná GPU pro své vlastní výpočetně náročné aplikace (např. kompresi videa nebo matematické výpočty). Můžeme očekávat nějaká SDK, která to umožní?


    AR: Pro programování GPU od NVIDIE je několik možností: pro aplikace zaměřené na grafiku v rámci OpenGL podporuje NVIDIA pro vysokoúrovňové programování Cg a GLSL a pro nízkoúrovňové programování rozšíření jako GL_NV_gpu_program4. Pro další informace se podívejte na specifikace (PDF).

    Pro výpočetně orientované programování GPU poskytujeme CUDA toolkit. Tým NVIDIA CUDA dělá na opravdu vzrušujících věcech: vyzkoušejte to.


    3) Proprietární ovladač NVIDIA pro Linux nyní podporuje pouze platformy x86 a x86-64. Má NVIDIA v plánu podporovat nějaké další platformy?


    AR: Kromě Linuxu (x86 a x86-64) podporujeme také Solaris (x86 a x64) a FreeBSD (i386). Rádi bychom podporovali také FreeBSD na amd64, ale tomu stojí v cestě několik technických problémů, které se nejprve musí vyřešit. Ale ve smyslu přidávání dalších hardwarových architektur jiných než x86 nebo x86-64 nemáme žádné plány.


    4) Máte v plánu změnu této situace, pokud Sony umožní Linuxu přístup k čipu RSX na PlayStation 3 založeném na Power-PC?


    AR: V současnosti nemáme v plánu portovat náš linuxový ovladač na PS3.


    5) Poté, co byl linuxovými hackery vyvinut ovladač „forcedeth“, NVIDIA zavrhla svůj vlastní ovladač nvnet a snad i trochu pomohla open source ovladač vylepšit. Můžete nám dát nějaké informace o tomto rozhodnutí (kdo ho učinil, apod.), a jestli je pravděpodobné, že se podobná věc stane v případě proprietárního grafického ovladače - když se nyní aktivně vyvíjí ovladač Nouveau?


    AR: Postojem NVIDIE je Nouveau nepomáhat ani nepřekážet. Jsme odhodláni Linux podporovat skrze a) open source 2D ovladač „nv“ pro X, který inženýři NVIDIE aktivně udržují a vylepšují a b) náš plně vybavený proprietární linuxový ovladač, který využívá kód společný s ostatními platformami, jež NVIDIA podporuje.


    6) Linuxová komunita dlouho žádala beta ovladače, pak se jim přání splnilo. Byl to hlas komunity nebo potřeby vývojářů NVIDIE, co změnilo tuto situaci?


    AR: Zpětná vazba od komunity je pro nás velmi hodnotná. Tým vývojářů linuxových ovladačů NVIDIA je velmi aktivní na fórech jako nvnews.net a bereme zpětnou vazbu od komunity velmi vážně. Vědět, co je pro naše uživatele důležité, rozhodně pomáhá určovat priority při naší práci.

    A v případě našich veřejných beta ovladačů rozšíření testování v rámci linuxové komunity samozřejmě pomáhá zvýšit kvalitu vydávaných ovladačů.


    7) Jak vypadá vývojový cyklus v NVIDII? Je to něco jako „v příštích dvou měsících musí vyjít nová verze“ nebo spíše „nová verze bude, až bude dokončeno [...]“?


    AR: Naše nové verze jsou zaměřeny na nové funkce, ačkoliv tyto funkce mohou mít specifický časový plán. Například se snažíme koordinovat vydávání nových veřejných beta ovladačů s uvedením nových GPU.


    8) A konečně, obligátní otázka: Jste sám velkým uživatelem Linuxu? Jakou distribuci používáte pracovně, jakou doma atd.? Používáte i jiné operační systémy, kde?


    AR: Rozhodně; s Linuxem jsem se poprvé setkal na vysoké škole - byl to skvělý způsob, jak mít UNIXovou pracovní stanici v mém pokoji na koleji :). Dříve jsem používal Linux From Scratch s evilwm, ale poslední dobou používám na notebooku a na vývojových stanicích Gentoo s Xfce.

    V týmu vývojářů grafických ovladačů NVIDIA pro Linux má každý svou vlastní oblíbenou distribuci Linuxu jako svůj primární desktop: Debian, Gentoo, Ubuntu, RHEL, Fedora, SUSE (a Solaris, ačkoliv to samozřejmě není linuxová distribuce). Pochopitelně se snažíme testovat kompatibilitu ovladačů na širokém spektru distribucí.

    V NVIDII je také mnoho jiných skupin, které intenzivně používají Linux (i když třeba ne výhradně), například tým CUDA a naše skupiny pro digitální filmy a simulaci/ověřování architektur GPU. Dokonce znám inženýry NVIDIA ovladačů pro Windows, kteří na svých vlastních počítačích doma primárně používají Linux.

    Kromě toho vidíme růst podílu zákazníků používajících Linux na pracovních stanicích NVIDIA, především v high-end oblastech trhu, jako je těžba zpracování ropy, grafika v oblasti zdravotnictví (Medical Imaging) a tvorba digitálního obsahu (Digital Content Creation).

    No a měl bych to také využít k malé reklamě: stále hledáme inženýry světové kvality, kteří se vášnivě zajímají o grafiku na Linuxu. Pokud má jakýkoliv z vašich čtenářů zájem, na fórech nvnews.net jsou nějaké pracovní nabídky - [1] a [2].


    Díky za váš čas.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.6.2007 06:59 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Tým linuxových ovladačů NVIDIA je velmi aktivní na fórech...
    ?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 5.6.2007 07:05 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    http://nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?f=14
    5.6.2007 09:39 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Ale jo, ale aktivni jsou ovladace nebo vyvojari? :-)
    5.6.2007 09:40 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Opraveno :-)
    5.6.2007 07:18 sartori
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Ten pan bud zapomnel odpovedet na hw akceleraci prehravani videa, nebo tu podporu planuji "az nekdy za hodne dlouho". Je to skoda, tuhle zalezitost momentalne vidim jako nejproblematictejsi cast provozu Nvidie v linuxu.
    5.6.2007 08:30 jdobry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    100% souhlas. Akcelerovane video na NVIDIA je docela bida. A to i v pripade pouziti existujiciho rozhrani xvmc(xxmc) a MPEG2. Se vsema verzema ovladace ktere jsem skousel to po par sekundach zacalo zahadne menit poradi zobrazovanych snimku a pohybujici se postavicky skakaly tam a zpatky.
    5.6.2007 20:28 m0rph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    MPlayer mi DVB televizi pres xvmc normalne prehrava (gf 6600 & 7600, v9755). Mozna jste v nejake patogenni zone :)
    8.6.2007 07:54 sartori
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    on v dvb-t nekdo vysila v hd?
    8.6.2007 13:03 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Iste, ale nie v CZ a SK.
    5.6.2007 09:30 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    achjo... linuxova komunita si zaslouzi zemrit! kde je vase slavne opensource? takovy shity jako binarni ovladace!

    openbsd rulez!
    5.6.2007 09:49 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    imho lol
    5.6.2007 10:58 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    5.6.2007 11:45 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    ty primitiv... zjisti si o co slo vubec
    5.6.2007 12:27 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Oh, tak ty ze Linuxova komunita si zaslouzi zemrit a kdyz si z tebe trochu vystrelim, tak ja pry primitiv. Tak diky. :-)
    5.6.2007 10:44 rabi shem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    hmm a mne stve ten xen mam asi 20 stanic s xen jadrem ....
    5.6.2007 12:30 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    No ale mna by naozaj najviac zaujimalo kedy pride podpora pre h264. Mam kartu rady 7 a pri prehravani Anime :-) mi nestiha pridávat titulky (proste sa zaseknú). A pocas prehravania mi na xine kedy tedy trhne. V mplayery to ide v pohode.
    5.6.2007 15:25 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Co s tím děláš? :D

    Mám Athlon XP 1600+, 256 MB DDR RAM a Radeon 7500   v mplayeru h.264 ve "standard definition" s ASS titulky bez problémů. ;) -vo xv
    5.6.2007 16:10 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Možno to bude tým, že mám nahodený beryl a robí mi to iba v xine (asi blbá implementácia podpory h264).

    Vidím, že aj ty pozeráš tak mi prosím poraď s mplayerom, lebo keď nastavím unicode vyhadzuje my tam otázniky aj po konvertovaní do hociktorého iného kódovania (samozrejme aj po nastavení mplayeru). Takže ich musím všetky konvertovať do SSA alebo srt aby to mohlo isť na xine(kaffeine) na ktorom to seká.
    Max avatar 6.6.2007 18:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Hmm, ale 720p a menší, ne? Páč na mém PC 2500+@3200+ 1GB přehraju 1080p jen tak tak a na 2000+ 1GB už si to nedávám ....
    Přehrávám to takto :
    gmplayer -lavdopts lowres=0:fast:skiploopfilter=all -channels 6 -af hrtf Kingdom_of_Heaven.mkv
    
    S tím, že "xv" mám standardně nastaveno v gmplayeru, takže už ho jako parametr necpu ...
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    6.6.2007 19:09 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Píšu standard definition. HD (VC-1) jde docela taky, ale s ASS titulky včetně karaoke efektů jsem to nezkoušel. :)
    yac avatar 9.6.2007 19:38 yac | skóre: 8 | blog: srckbin | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Nespletl ses? Správně by to mělo být -vo aa :-P
    srck! Linux smrdí. Méně.
    10.6.2007 14:21 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Nejlepších výsledků samozřejmě dosahuji s -vo null. ;)
    6.6.2007 18:01 Safety Match
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Gratulujem, dotiahli ste to az na Slashdot! A server bezi, nebol slashdotnuty :-) Inak dakujem za rozhovor, sam mam nvidiu a preto bol tento rozhovor pre mna naozaj zaujimavy.
    6.6.2007 21:05 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Andy Ritger o vývoji ovladačů NVIDIA
    Ako je to vlastne s tou akceleraciou - maju nato v cipe samostatne obvody, alebo je to cez shadery? Lebo ak je to cez shadery, tak neviem naco kto caka?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.