abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 427 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozhovor: Volker Smid, President, generální manažer pro Evropu, Střední východ a Afriku

    7. 8. 2008 | Robert Krátký | Rozhovory | 2955×

    Volker Smid, president Novellu pro Evropu, Střední východ a Afriku, v rozhovoru mluví o hlavních cílech Novellu/SUSE a mimo jiné vysvětluje svůj pohled na dohodu s Microsoftem. Rozhovor svými postřehy doplňuje Ing. Aleš Kučera, ředitel českého a slovenského zastoupení Novellu.

    Když začal Novell převádět své portfolio na open source a Linux, považovali jste to za cestu k jistému úspěchu?

    Brali jsme to jako nástroj pro, abych tak řekl, návrat k našim kořenům. Vždycky jsme byli společnost zaměřená na softwarové platformy, ale pak jsme se posunuli spíše ke službám. Ale s akvizicemi nejprve Cambdridge [Technology Partners] a pak SUSE si myslím, že jsme se během času opět stali hráčem v oblasti softwarové infrastruktury, se zaměřením na open source. Byla to plánovaná migrace.

    Co považujete za nejslabší aspekt Linuxu? Na co by se měla komunita zaměřit, aby Linux získal větší podíl desktopového trhu?

    Nás především zajímá Linux v enterprise prostředí, a to jak na desktopu, tak v datových centrech. Jakékoliv komunitní úsilí, které se vztahuje k enterprise schopnostem Linuxu, podporujeme a oceňujeme. Často se srovnává unix a Linux. Unix má i nadále některé výhody, které Linuxu schází, ale pracuje se na tom. Podporujeme komunitní projekty, které se vztahují k přijetí Linuxu v enterprise sféře – robustnost, škálovatelnost, real-time rozšíření, virtualizační platformy, …

    Kterou z vašich aktivit v oblasti desktopu považujete v současné době za nejdůležitější?

    Úplně to samé: enterprise aspekt desktopu. Protože je rozdíl mezi desktopem, který používám doma, a desktopem, o kterém společnost rozhodla, že bude součástí enterprise platformy. A když vezmete enterprise desktop, linuxový desktop, pak je potřeba jej integrovat se stávající platformou. Takže máte najednou desktop, který musí umět spolupracovat s Active Directory. Potřebujeme Linux integrovat se Sambou a potřebujeme integrovat prostředí Lotus Notes se stávajícím linuxovým desktopem. Takže především pracujeme na enterprise aspektu.

    Když pak vezmete ten samý linuxový desktop a použijete ho na spotřebitelském trhu, začnou být najednou důležitější věci jako DRM nebo způsob portování her a podpora grafických karet – to jsou věci, na kterých více záleží u spotřebitelů než v oblasti enterprise.

    Ing. Aleš Kučera (ředitel společností Novell-Praha, s. r. o., Novell Professional Services Česká republika, s. r. o., a Novell Slovensko, s. r. o.): Často slyšíme od lidí, kteří prosazují desktop postavený na Windows. Nejčastěji říkají „[Na Linuxu] nejde hrát ta nebo ta hra.“ A já říkám, fajn. Máme Linux pro profesionální, enterprise použití a vy používejte Vista na hraní her. Nejvíce problémů, se kterými se naši zákazníci musí potýkat, je naprostá volnost při nastavování desktopu. Když se podíváte, kolik firem se úspěšně živí prodáváním technologií, jež kontrolují Windows desktop a prostředí, aby mohly být používány v enterprise, včetně Novellu a jeho ZENWorks, je zřejmé, co CIO potřebují. A to je návrat ke kořenům, něco co připomíná terminálový systém. Potřebujete, aby lidé odvedli práci, takže musí být vybaveni nástroji, které potřebují, ne těmi, které by chtěli.

    My se zaměřujeme na enterprise, takže náš SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED) má, pokud si dobře vzpomínám, přibližně 200 balíčků, kdežto openSUSE 11.0 jich má asi 2000 nebo ještě více. Ale jak chcete udržet kontrolu nad 2000 balíčky u zákazníka, který má 5000 terminálových stanic?

    Jak byste popsal rozdíly mezi SUSE Linux Enterprise a Red Hat Enterprise Linux? Máte stejné cíle?

    Naši technici by mě asi praštili, ale v jádru nemyslím, že by tu bylo tolik rozdílů, aby to stálo za řeč. Základním rozdílem je co děláme, ne jak to děláme. Nám jde o enterprise mission-critical. Jako příklad mohu uvést náš vztah s firmou SAP. V dnešní době je přibližně 75 % linuxových instalací SAP na SUSE Linuxu. Kdykoliv se jedná o mission-critical nasazení, dává se přednost SUSE. Když jde o množství a edge servery, dostává přednost Red Hat (RH). Skoro to vypadá, jako kdyby RH sloužil jinému trhu než SUSE. RH je absolutním vítězem, když mluvíme o množství. Například internetové servery nebo něco, co není mission-critical, obyčejně na tom běží RH. Ale čím více se zajímáte o enterprise mission-critical, tím více nacházíte SUSE. Takže deset největších zákaznických úlovků za posledních 12 měsíců jsme ani nepoměřovali s RH. Naší konkurencí byl stávající unix.

    Ohledně smlouvy s Microsoftem (MS). Kdybyste tenkrát věděli, co víte dnes, změnilo by to něco na té smlouvě?

    Ne, ale vyjednávání s MS se mě přímo netýkalo, spíše nepřímo. Když mluvím se zákazníky a partnery, nejčastěji slyším, že jsme to udělali dobře. Nevědomky jsme vytvořili platformu pro vzájemnou interoperabilitu. Například projekt, který jsme začali, Moonlight/Silverlight nebyl součástí původní dohody. Prostě za námi přišli a zeptali se, jestli nechceme udělat port. Tak jsme na to použili Mono a bylo to docela jednoduché.

    Jedna změna, kterou bych udělal a která se netýká MS, by byla příprava lepší a účinnější komunikace s komunitou. Ale co se týče vyjednání dohody, tak tam si nestěžuji.

    Někteří uživatelé Linuxu říkají, že je Novell špatný a měl by být kvůli smlouvě s MS bojkotován. Co byste jim vzkázal?

    Vzkázal bych, že celá komunita – a můžete ji vzít a oddělit z ní komerční firmy jako IBM, HP, Intel, AMD, RH, Novell a další – by měla být ráda, jak rychle se šíří práce, kterou dělá. Protože tahle smlouva urychlila přístup k Linuxu. Obecně i v enterprise oblasti. A to není výsledek vztahu Novellu a MS, ale výsledek práce inženýrů, kteří na tom pracovali a díky kterým je Linux připravený na enterprise nasazení.

    Takže hlavní zpráva pro komunitu je výpověď o hodnotě a kvalitě jejich práce. Mělo by je více zajímat, jestli koncový zákazník tuto hodnotu rozeznává, než to, kdo ji zprostředkovává. To o tom podle mě vypovídá nejlépe.

    Jak na smlouvu reagovali vaši zaměstnanci? Líbila se jim představa spolupráce s MS, který byl dlouhou dobu protivníkem?

    V průběhu času se z IT oboru stala síť spolukurence [coopetition]. Například naším partnerem je IBM, se kterou spolupracujeme na Linuxu. Ale silně si konkurujeme v oblasti identity managementu (Tivoli). Takže spolupracujeme na serverech, ale soupeříme na desktopech. Celý IT se časem posunul z konkurenčního prostředí do stavu spolukurence. SUSE část naší organizace viděla dohodu z tohoto pohledu.

    Když jsme dohodu v listopadu 2006 oznámili, byl jsem v Norimberku v našem hlavním zázemí pro SUSE. Zajímavě jsme si o tom tenkrát popovídali. Ale teď už se to celé změnilo na přístup: jak docílit toho, aby měly naše produkty pro zákazníka hodnotu a jak to dát zpět komunitě. Takže myslím, že čím větší úspěchy ta dohoda přináší, tím kladnější jsou reakce od zákazníků i komunity.

    Ale zpočátku to bylo překvapení. Tak velké, že o tom dokonce informovala německá televize v hlavních zprávách, což je docela zajímavé.

    Ing. Aleš Kučera: Samozřejmě, že se to některým lidem nelíbilo, ale největší potíž byla s tím, a to se člověk dozvěděl až později, že tihle lidé tu smlouvu ve skutečnosti pořádně nečetli. Nejšikovnější způsob komunikace a vysvětlování bylo prostě říkat, ať si ji přečtou. Protože byli proti, aniž by věděli, co je tam napsáno. A ta smlouva byla zveřejněna. Pak se těchto lidí můžete zeptat: „Co se vám nelíbí na téhle konkrétní části?“ Budeme spolupracovat, abychom zákazníkům umožnili sdílet data na různých platformách. „Co se vám nelíbí na části, kde se říká, že společně vyhradíme nějaké zdroje na vytvoření virtualizačních nástrojů? Co se vám na tom nelíbí?“ Samozřejmě, jsou i lidé, i když jich není moc, kteří to berou jako náboženskou záležitost, nebo že někdo někoho zradil. Když používají emocionální argumenty, je těžké si to racionálně vysvětlit tak, aby s nimi člověk mohl souhlasit.

    Když byla sepisována GPL3, navrhli ji tak, aby zabránila budoucím smlouvám tohoto typu. Zvláště s ohledem na patenty. Co si myslíte o částech týkajících se patentů v GPLv3 a o licenci obecně?

    Popravdě řečeno jsem nestrávil moc času studiem a snahou porozumět GPLv3, patentovým aspektům a veškerým komentářům, které kolem ní kolovaly. Můj soukromý komentář k tomu je, že pokud budeme tuto smlouvu – z hlediska našich linuxových a open source snah – považovat za úspěch, nevidím důvod, proč by tomu licenční ujednání jako GPL mělo bránit. Bude-li dohoda nakonec znamenat zákaznický úspěch, přetrvá. Mým hlavním posláním je co nejlépe sloužit zákazníkům a partnerům. A naprostá většina reakcí, se kterými se setkávám, říká, že společnosti Novell a MS udělaly přesně to, co bylo správné, aby se pomohlo zlepšit možnosti prostředí zahrnujícího jak MS, tak Linux. A to samo o sobě je skvělý úspěch.

    Ale o specifikách GPLv3 nemohu mluvit. Těžko je mi však uvěřit a pochopit, jak by cokoliv mohlo bránit úspěchu. V tuto chvíli mohu říct jen to, že smlouva urychluje zákaznické instalace Linuxu. To by měli mít na paměti všichni z linuxové komunity.

    Microsoft opakovaně tvrdí – i po uzavření té smlouvy – že Linux neoprávněně využívá množství jeho patentovaných technologií. Myslíte, že je na těchto prohlášeních něco pravdy?

    Zajímavá otázka. Nemám důvod se k tomu nějak vyjadřovat, protože do toho nevidím. Především se však počítá, že jsme své zákazníky pojistili před veškerými hrozbami, které by se mohly vyskytnout. Myslím také, že porušování softwarových patentů představuje jinou hrozbu v Evropě a ve Spojených státech. Každopádně jsem rád, že mohu potvrdit, že jsou naši zákazníci zbaveni odpovědnosti, kdyby se nějaký problém vyskytl. To je to hlavní, za co jsem zodpovědný. Nad rámec toho se však vyjadřovat nemohu – ať kladně nebo záporně – ani ohledně počtu, myslím, že to bylo 141, údajných porušení. Opravdu o tom nevím tolik, abych to tvrzení mohl potvrdit, nebo vyvrátit. Mohu jen zopakovat, že každý zákazník, kterého společně obsloužíme, je pojištěn proti odpovědnosti.

    Trh se subnotebooky se rozrůstá. Myslíte, že je na něm místo pro systém založený na SUSE pro tato zařízení?

    V současné době se nejvíce zaměřujeme na enterprise trh; trh se subnotebooky je více orientován na koncové uživatele než ten enterprise, takže odpověď je: ta možnost tu je, ale nemělo by to být vnímáno jako priorita, spíše příležitost. Naším hlavním cílem je získat pozornost hlavních světových klientů a zajistit, že bude SLED jedním z předinstalovávaných systémů na počítačích, které najdou využití v enterprise. Ale subnotebooky... asi si sám jeden brzy koupím pro osobní použití... až budu příště na Tchaj-wanu, tak určitě. Ale pro enterprise to zatím není.

    OpenSUSE 11 je dodáváno s virtualizačním enginem Xen, ale i jiní distributoři se na tuto oblast zaměřují. Sun koupil Innotek (VirtualBox), RH má své řešení pro RHEL. Co máte v plánu, abyste si udrželi konkurenceschopnost?

    Zaprvé, díky dohodě s MS jsme myslím zcela jasně v pozici, abychom se stali vůdcem na trhu MS-Linux virtualizace. Prostě proto, že tu dohodu máme. Mohou se rozcházet názory na to, jestli má být virtualizován Linux na Windows, nebo Windows na Linuxu.

    Zadruhé, když jsem se naposledy díval, tak naše xenové řešení používaly dva miliony uživatelů, takže už teď jsme distribuovali Xenu spoustu.

    Zatřetí jsme odkoupili firmu PlateSpin. Nabízíme produkty a služby pro migraci zátěží z virtuálního prostředí na fyzické, virtuálního na virtuální a fyzického na virtuální. A vezmeme-li v potaz spolupráci s VMware, myslím, že je spousta oblastí, ve kterých máme dobrou pozici. Především díky spolupráci s MS to vidím velmi optimisticky.

    Chtěl byste českým uživatelům a vývojářům Linuxu vzkázat něco dalšího?

    Ing. Aleš Kučera: Především chci zmínit, že se chystáme uzavřít strategickou provozní dohodu s Ministerstvem vnitra. Podepíšeme dohodu, která vytvoří rámec pro budoucí spolupráci. Pro nás znamená budoucí spolupráce prakticky vše od nákupu produktů a technologií až po služby. Společně pracujeme na zásadních otázkách, kterým bude česká vláda čelit v oblasti řešení pro eGovernment. Věřím, že tato smlouva také vytvoří rámec pro řešení založená na otevřených standardech a principech. Považuji za podstatné, že naši vládní činitelé rozumějí rozdílu mezi otevřenými standardy a open source. Což, abych pravdu řekl, není tak běžné. To je zaprvé.

    Ta druhá věc je to, že nedávno otevřené centrum technické podpory Novellu je druhé největší na světě. Dobrá zpráva pro naše vývojáře i uživatele jsou nové obchodní příležitosti, které z toho vzejdou. A pokud byste chtěli pracovat pro Novell a vyvíjíte open source, podívejte se, koho právě hledáme, nebo sem rovnou přijďte a zeptejte se, jestli není nějaká pozice k dispozici. Protože Novell bude muset tyto provozy zaplnit.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.8.2008 00:55 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    po delsi dobe opet jeden velmi povedeny a vstricny rozhovor. Navic konecne s odborniky a ne s nejakymi marketingovymi nebo managerskymi patlaly. Je videt, ze Novell byla vzdy technologicka firma a vybira si tedy schopne lidi.

    Napr. vedet co je desktop je pro vetsinu ekonomicky zamerenych lidi neznamy pojem. Ale vedeni Novellu nejen ze vi o cem je rec, dokonce rozlisuji i unix a linux.

    Nebo to s temi balicky. Vetsina manageru si pod balicky predstavi postu (jini uplatky -ze ano pane profesore) ale Novellista vi, ze jde o jakesi zhluky software a pan ing. dokonce vi, ze je lepe toho mit mene nez vice.

    Kdybych byl mladsi, tak bych se uchazel o misto u SUSe (uz kvuli Anicce) ale v mem veku by me asi nevzali.
    7.8.2008 09:55 koty | skóre: 22 | blog: Koty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    :-D já bych kvůli věku flintu do žita neházela a pár volných pozic máme taky.
    7.8.2008 11:05 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Samozrejme Jabber
    On má dad v těch obavách kolem věku pravdu. Já jsem pravděpodobně o něco mladší než on, ale už to také začínám pociťovat. Kult frikulínů je dnes prostě příliš silný a diskriminace v tomto směru bohužel existuje - je to realita a nikoliv neopodstatněný výmysl, jak praví i moje praktické zkušenosti...Kindermanažer při pohledu na datum narození zpravidla upadne do naivního přesvědčení, že je - li vám nad x let, nevíte co je počítač. Že jste s počítači vyrůstal vpodstatě od dětství on neví, pro něj byly vynalezeny až s datem jeho narození.
    Pokud to ale v Praze u Novellu chodí opravdu jinak, je to dobrá zpráva...
    To by jen zbývalo projít přes aniččiny hlavolamy, které je prý při pohovoru třeba řešit on-line a ne vždy člověk na řešení hned přijde :-))) Stejně jako dad si myslím, že tak trochu při tom bazíruje anička na kravinách. Ale pochopitelně vycházím jen z informací z druhé ruky...třeba to není úplně tak jak se povídá.
    7.8.2008 13:41 koty | skóre: 22 | blog: Koty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Nojo, je to tak, že musíte hlavně projít. A ty hlavolamy jsou celkem v pohodě, vzhledem k tomu, že si obvykle můžete vybrat jazyk a způsob řešení. No a pak si taky obojí obhájit, což někomu může připadat jako bazírování na kravinách ;-).
    belisarivs avatar 7.8.2008 19:18 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Navic na Anicku ani nemusi narazit. Ja ji videl (takze uz verim ze existuje), nebo alespon hadam, ze ta se sponou z nejakeho plosnaku (nejsem si jisty, ale vypada to na desticku s procakem, co se rvala do Slot 1, nebo jak se to jmenovalo, proste Celery a tusim P2 do ~450 MHz), ale u pohovoru nebyla.
    IRC is just multiplayer notepad.
    8.8.2008 12:46 undertaker | skóre: 18 | Košice/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: procesor vo vlasoch
    Nemylis si ju s Johankou? Ta nosila tiez "kremikovu" sponu vo vlasoch.

    Anicka, (teda ta holka, co jej platime za to, aby vystupovala ako Anicka ;) nosi vo vlasoch Pentium4.

    Only man who sells empty boxes is the undertaker.
    8.8.2008 14:05 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: procesor vo vlasoch
    Ja myslel, ze je to Itanium, nebo se pletu, nebo jeste jich ma vic...
    8.8.2008 14:14 undertaker | skóre: 18 | Košice/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: procesor vo vlasoch
    Mas pravdu. Doplietol som to.
    Only man who sells empty boxes is the undertaker.
    8.8.2008 14:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: procesor vo vlasoch
    No jo, pozdě... :D
    8.8.2008 14:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: procesor vo vlasoch
    Nechtěl si říct Itanium?
    15.8.2008 22:25 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    No bodejt, vsak taky kdo ty moje komentare cetl poradneji, nez jen ve stylu "chci se leknout," ten se dozvedel, ze uz tak nejmin rok jsem u zadneho pohovoru nebyla a pevne doufam, ze uz nikdy ani nebudu muset. Nic proti mezilidske komunikaci, ale hackovani je zabavnejsi... a asi i produktivnejsi ;-)

    Kazdopadne, s temi hlavolamy jsem byla v SUSE myslim tak neco mezi... IMHO celkem nuda, ale hadam, ze kdo se hlasi do naseho QA, toho takove veci minou skoro uplne. A kdo se hlasi do SUSE Labs, ten bude uvaren ve vlastni stave naprosto neskutecnym zpusobem (mam trochu tuseni, co se tam deje, a je to dost zajimave).

    Pokud jde o komentare nize, tak podle toho, co jsem slysela o pohovorech v Red Hatu, silne pochybuju, ze by me vzali ;-P
    ^D
    Rezza avatar 7.8.2008 15:54 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Tak pojd k nam, do konce roku jeste potrebujeme pres 30 lidi :) Kontakt na spravne lidi neni problem dodat...
    7.8.2008 16:32 Milan Hejpetr | skóre: 25 | blog: poznamky | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Samozrejme Jabber
    A o jakou jde firmu ? Kde geograficky působí ? Čím se zabývá ? Momentálně mám pořád ještě solidní job, ale pochopitelně sběr těchto informací a občasný průzkum na pohovorech je čím dál důležitější :-) Koneckonců změna je život, pokud je to směrem k zajímavější práci.
    7.8.2008 19:27 Michal Hocko | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    ;)
    Rezza avatar 8.8.2008 01:16 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Jobs Zrovna dnes jsem o tomto clanku mluvil s nasim EMEA Directorem :)
    9.8.2008 12:24 koty | skóre: 22 | blog: Koty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Kšá, potvoro :-D. Já tady byla první.
    Rezza avatar 10.8.2008 20:56 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    U nas dostane krasny cerveny kloboucek :) U vas by musel mit akvarko :D
    11.8.2008 00:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    :-)
    11.8.2008 12:00 undertaker | skóre: 18 | Košice/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Skor terarium... rybicky nechovame.
    Only man who sells empty boxes is the undertaker.
    15.8.2008 22:28 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samozrejme Jabber
    Klobouk se sice hodi, ale... plysovi tucnaci, obri nafukovaci tucnak, tricko na kazdy den v tydnu (a mozna i mesici), zavazadla, plechacky... myslim, ze me nejaky cerveny klobouk vlastne az zas tak nezajima :-)
    ^D
    7.8.2008 01:53 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Nad rámec toho se však vyjadřovat nemohu – ať kladně nebo záporně – ani ohledně počtu, myslím, že to bylo 141, údajných porušení. Opravdu o tom nevím tolik, abych to tvrzení mohl potvrdit, nebo vyvrátit.
    existuje vubec nekdo, kdo se k tomu muze vecne vyjadrit?
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    belisarivs avatar 7.8.2008 08:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    vysvětluje svůj pohled dohodu na s Microsoftem
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.8.2008 08:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Dík, opraveno.
    belisarivs avatar 7.8.2008 08:32 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Zajímavě jsme si o tom tenkrát popovídali
    IRC is just multiplayer notepad.
    7.8.2008 09:16 spectrum | skóre: 29 | blog: spectrumblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Ani malé dítě by nemluvilo lépe. Bojím se vlka, ale nevím jak vypadá ani co mi může udělat. Je to smutná sranda. Ještě, že jsem nahradil Netware Sambou, ještě teď mi běhá mráz po zádech a s Enterprise verzí s mohou ... Jedinou Enterprise, kterou uznávám, je ta ze Star Treku.
    Kovář David avatar 7.8.2008 11:08 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Jj, to slovo Enterprise tam zaznělo tolikrát, že mi to až nahnalo hrůzu. Obzvlášť, když u některých produktů vidím, co to znamená...
    7.8.2008 11:07 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    > Především se však počítá, že jsme své zákazníky pojistili před veškerými hrozbami, které by se mohly vyskytnout.
    "... a uviedli do potenciálneho nebezpečenstva ostatných užívateľov Linux-u, ktorí nie sú zákazníkmi Novell-u. Ale to je nám (Novell-u) fuk."
    7.8.2008 13:58 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    To samozřejmě není vůbec pravda (pro ostatní uživatele to neznamená žádnou změnu), ale to je vám pravděpodobně také fuk.
    7.8.2008 16:37 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Ak Novell zavlečie do populárneho projektu licencovaného pod GPLv2 niečo, čo je chránené patentom, tak jemu (ani jeho zákazníkom) to nevadí. Ale všetci ostatní musia skúmať či patch od Novellu prináša riziko patentového sporu s MS alebo nie.
    11.8.2008 16:41 kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Je vidět, že jste nepochopil licenci GNU GPLv2. Licence GPLv2 je NESLUČITELNÁ s placenými/uzavřenými patenty. Hypoteticky, kdyby to Novell udělal, tím by v prvé řadě porušil samotnou licenci GNU GPLv2. Doporučuji Vám, než abyste psal takové hověziny, tak aby jste se příště zdržel komentářů.
    7.8.2008 11:11 DIR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Každopádně jsem rád, že mohu potvrdit, že jsou naši zákazníci zbaveni odpovědnosti, kdyby se nějaký problém vyskytl. To je to hlavní, za co jsem zodpovědný. Nad rámec toho se však vyjadřovat nemohu – ať kladně nebo záporně – ani ohledně počtu, myslím, že to bylo 141, údajných porušení. Opravdu o tom nevím tolik, abych to tvrzení mohl potvrdit, nebo vyvrátit. Mohu jen zopakovat, že každý zákazník, kterého společně obsloužíme, je pojištěn proti odpovědnosti.

    Teda mě z toho běhá mráz po zádech
    8.8.2008 13:01 kobliha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Aspon ti neni vedro :)
    Fluttershy, yay! avatar 7.8.2008 15:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Volker Smid, president a generální manažer Novellu pro EMEA
    Odpověď na druhou otázku není odpovědí na druhou otázku.

    MS+Novell se mi nelíbí (interoperabilita je hezká věc, ale když je tam zmínka o patentech, smrdí to, Novell tím de facto uznal, že GNU/Linux nějaké patenty asi porušuje).

    Ale jinak dobrý rozhovor. Až mi z toho enterprise šla hlava kolem.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.