abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Mezinárodní nezisková organizace Women Who Code (WWCode, Wikipedie) založena v roce 2011 s cílem usnadnit ženám vstup do světa informačních technologií nečekaně skončila. Došly finance.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 570 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Živý rozhovor s ministrem informatiky

    15. 11. 2004 | Redakce | Rozhovory | 8933×

    Prostřednictvím formuláře můžete od 10:40 do 12:00 klást otázky panu ministru Vladimíru Mlynářovi. Odpovědi budou okamžitě doplňovány do článku. DISKUZE OTEVŘENA.

    Předem zodpovězené dotazy, které s předstihem položili členové redakce, si můžete přečíst v článku Rozhovor s Vladimírem Mlynářem, ministrem informatiky. Můžete je využít k inspiraci, reagování na odpovědi a v neposlední řadě také k předejití zadávání duplicitních otázek. Mezi dotazy najdete např.:

    Máte pravomoc prosazovat dodržování pravidel stanovených v dokumentu Best practice - Pravidla pro tvorbu přístupného webu, jedná-li se o instituce státní správy?

    nebo:

    Máte (vy osobně) představu, jak by šla řešit neutěšená situace ve školách, která nastala vinou projektu INDOŠ?

     


    Online dotazy a odpovědi:

    Petr Pytelka: Vazeny pane ministre, proc tvrdite, ze sw patenty nebudou v Cechach platne, kdyz direktiva jasne uklada povinnost ji implementovat do ceskeho prava do 24 mesicu?

    Vladimír Mlynář: Protože direktiva je u nas jiz implementovana, respektive podle stanoviska Uradu průmyslového vlastnictví nebude treba cesky zákon jakkoliv menit.


    ing. Miroslav Saferna ved. IT, VOKD , a.s. Dobrý den pane ministře, v civilizovaném světě je obvyklé, že produkty a výrobky uplatněné na trhu musejí splňovat jisté standardy - normy. Setkáváme se s tím např. v zemědělství, kdy po vstupu do EU jsme museli přejít na přísnější normy. Obdobně je to ve stravování, dopravě atd. Jak se dívate na standardy a jejich uplatnování v IT oblasti? Domníváte se, že technologie, které standardům (např. ISO) nevyhovují by měly být zatíženy dodatečným clem, nebo jejich dovoz a šíření v ČR striktně omezit? Pracuji v IT již dost dlouho a vím, že prostředky vkládané na různé převodní či konverzní filtry jsou enormní. To není jen klasická otázka kódování češtiny ve Windows. Myslím, že jistá role ministerstva je právě ve sjednocování a dozírání nad dodržováním standardů. Příkladů najdeme jistě hodně od běžného zpracování textů, přes webové stránky nebo automatické bankovní operace. Hodláte se tímto problémem prioritně zabývat?

    VM: Ano standardy vydavame, ale pouze ty kde je to nezbytne nutne - napr. Standard životního cyklu. Osobne vic preferuji best practises, podle principu, ze když je inteligentni, funguje a je dodržován neb je to pro lidi přinosne, a pokud je to blbost tak ji stejne zadne narizeni nevynuti. Jinak nove standardy upravuje novela zákona 365/2000 kterou jsme prave předložili do Snemovny. Doporucuji vasi pozornosti.


    J. Dušek Pan premiér má jako poradce vysoce postaveného zaměstnance Microsoftu (Jan Mühlfeit). Není, pane ministře, střed zájmů? Zdroj: http://www.profit.cz/clanek.php?iArt=9433

    VM: Nemá pana Muhlfeita za poradce. Muhlfeit jen na to tema zazertoval při zahajeni INVEXu, něco jako, ze by mohl Grossovi delat poradce HA HAH HA.. je zajimave jak tahle ptakovina zije.. Jste uz asi paty kdo se me na to vazne pta..

    A novinam neverte!!! Profitu uz vůbec ne!!! :-)


    M. Machala: V úvodní sérii otázek tvrdíte, že "obecně vzato se vyhýbám tomu, abych se jako ministr informatiky příliš často oficiálně setkával se zástupci jakýchkoli firem", což je samozřejmě pochopitelné. Jak ovšem do tohoto konceptu zapadá půlka vlády snídající s šéfem Microsoftu (včetně Vás)? Jelikož si Vaši možnou odpověď dokáži zcela živě představit, zeptal bych se jinak: nepřipadá Vám to ani trochu trapné a neskutečně "okaté"? Preferoval bych stručnější odpověď, prostou balastu. Čtenáři si jistě udělají obrázek sami...

    VM: Nepripada mi to "okate". Az prijede Linus Torwalds taky s nim rad posnídám.. (pokud me teda pozve).


    Jan Bílek: Dobrý den pane ministře, četl-li jste diskusi, ve které jsme se zde připravovali na rozhovor s Vámi, již tušíte, že je nás vícero, kteří prosíme o vysvětlení rozporu mezi Vaším výrokem:

    "Návrh směrnice o vynálezech implementovaných počítačem nezavádí patentovatelnost řešení, která jsou v současnosti nepatentovatelná, ani nezavádí patentovatelnost softwaru jako takového"

    a článkem 2a navrhované směrnice o patentech ve verzi navrhované evropskou komisí Article 2a (a)

    "computer-implemented invention" means any invention the performance of which involves the use of a computer, computer network or other programmable apparatus, the invention having one or more features which are realised wholly or partly by means of a computer program or computer programs"

    čímž se zásadně liší od verze schválené evropským parlamentem.

    VM: Najdete si moje stanovisko na www.micr.cz


    Zdenek Stepanek - spravce skolni site: Dobry den, vypracovaval jste / videl jste studii o prechodu urciteho uradu na Open Source/free Software? Kolik by to stalo a tak? Podobne jako k tomu doslo v Mnichove? Jsou takove studie v planu?

    VM: U nas zadna takova studie není. Plati, ze každý urad ma pravo si sam rozhodnout jaky SW použije - a je to také jeho odpovědnost. Ministerstvo nic centralne nenarizuje - ani OS ani MS ani nic dalšího..

    A mimochodem v tom Mnichove si to nakonec rozmysleli. Důvod je ten ze nasazeni Linuxu na všechny stanice muze byt nakonec implementacne drazsi nez si nechat MS...


    Tomáš Pěnička: Dnes je na ABClinuxu anketní otázka: ,,Mělo by se uzákonit používání Free/Open Source Software ve státní správě?'', jejíž výsledky jsou zatím zhruba 6/4 ve prospěch NE. Jak byste ale odpověděl na otázku: ,,Mělo by se uzákonit používání otevřených datových formátů ve státní správě a v komunikaci s občany?''. V případě kladné odpovědi doplňuji druhou otázku: ,,Kdy se tak stane?''

    VM: Ano o uzákoněni povinnosti pro urad komunikovat v otevrenem formatu uvazujeme... v ramci chystane novely zákona o svobodnem pristupu k informacim. Zda se tak stane bude jasne do pul roku. Uzákoněni OS je stejny nesmysl jako uazkoneni vedouci role MS....


    Filip Flajšar, administrátor počítačové sítě: Dobrý den, zajímá mě, zda budete hlasovat pro nebo proti softwarových patentů, protože pokud soft. patenty projdou, může to zničit malé firmy a udělat finanční problémy mnoha podnikům, školám atd. U nás ve škole běží většina serverů na Linuxu a kdybychom měli zaplatit za patenty nebo nedej bože přejít na M$, rozcházeli bychom to velice špatně. Mnoho kvalitních administrátorů/programátorů je odkojených na open source systémech včetně mě. Otázky jako, že na Linux potřebujete zaplatit kvalitního admina nebo ho nechat vyškolit za pořadně peníze je zcestné, protože zaplatit vyškolení admina na M$ produkty býva stejně nákladně nebo i dražší. Jaký je Váš názor a budete hlasovat pro nebo proti softwarovým patentům.

    VM: Ja o nicem hlasovat nebudu. Hlasuji poslanci Evropskeho parlamentu. K tematu SW patentu opet odkazuji na stanovisko na http://www.micr.cz/scripts/modules/fulltext/fulltxt.php?lid=1


    anonym: Jake ma MICR moznosti prosazovat pouziti otevrenych *formatu* (nikoliv SW) ve statni sprave. Co se mu jiz od sveho vzniku podarilo prosadit? A jake jsou vyhlidky do budoucna?

    VM: Ad predesla odpověď... Zvazujeme to.


    anonym: Dobrý den pane ministře, jaký máte názor na úroveň INVEXu. Nezdá se Vám, že postupně úroveň upadá?

    VM: Ja bych řekl diplomatičtěji ze se meni.... Myslim, ale ze se mu celkem dari nachazet nova temata:" odborne semináře, pavilon her a zabavy atd.. Byl jsem minuly tyden na Telecom Izrael a mohu vam rici ze INVEXu mohou jen zavidet....


    Earl: Chtel bych se zeptat, jak Vase ministerstvo chce podporovat "vysokorychlostni internet" do obycejnych domacnosti?

    VM: Zverejnili jsme uz před mesicem a pul navrh Narodni politiky vysokorychlostniho prisitupu, tzv Broadband strategii k niz probehla veřejná diskuse (www.micr.cz) Definitivni verzi tohoto strategickeho dokumentu zveřejníme za tyden. Tam se vse podstatne doctete.


    anonym: Dobry den pane ministre. Dovolil bych si navazat 2 otazky na odpovedi napsane v predstihu.

    Otázka: Samozřejmě se musíme zeptat, jaké důvody máte na mysli. (nenasazeni OO.org)

    Odpověď: Hlavně nároky na oběh a sdílení dokumentů a dat.

    Otazka 1: A nejsou to prave tyto "nároky na oběh a sdílení dokumentů a dat", ktere vyzaduji pouziti otevrenych formatu? Ne nutne open software, format dat staci.

    Otazka 2: Neni jednim z hlavnich ukolu ministersta koordinovat datove formaty tak, aby byla zajistena dostupnost dat? To znamena nejen multiplatformni, ale i casova nekolik let zpet.

    VM: Nerozumim presne kam mirite. Sorry. Vecne jde ale o to, ze vetsina uradu pouziva například Pdf format a prinutit je k neutrálním formatum je nakladne, cemuz se brani. Paradoxne kdybychom naridili vsem užívat MS byla by to asi nejrychlejsi cesta k zavedeni efektivni vymeny dat ve Verejne sprave.... ale NIC TAKOVEHO NECHYSTAM. NEBOJTE!!!!


    anonym: Jak můžu jako daňový poplatník ovlivnit to, aby státní orgány ušetřily peníze např. za nákupy MS Office, když začnou používat např. OpenOffice či sw602 a použily je v jiných oblastech IT/telekomunikací? Mohu to ovlivnit jen tak, že jednou za čtyři roky dám ve volbách do poslanecké sněmovny hlas lidem, kteří nebudou podporovat monopol(totalitu) :-) jedné firmy, nebo je tu ještě nějaká jiná možnost?

    VM: Muzete o tom psat clanky, presvedcovat politiky, zalozit na to cele hnuti, treba i politickou stranu.... :-) Ale myslim ze to není třeba. OS se ve statni sprave vyuziva docela hodne. Jen kolem toho není takove halo. MS to moc nezdůrazňuje (na rozdil od Vas ve vztahu k MS) ..


    anonym Dobry den pane ministre, chci se zeptat proc se nevyuziva Linux ve statni zprave? Dekuji.

    VM: Vyuziva. Na serverech je ho habadej i ve statni sprave vcetne MICR. Na PC je ho malo protože je uzivatelsky a servisne narocnejsi.


    Miroslav Machala: Položil jsem Vám otázku ohledně snídaně vlády s Billem Gatesem. Vaši odpověď snad nemůžete myslet vážně: Linus Torvalds není, na rozdíl od pana Gatese, zástupcem žádného softwarového giganta, se kterým vládá obchoduje! Proto se Vás zeptám znovu: nemůže toto setkání vytvářet určité "nadstandardní", pro občany této země nevýhodné synergie (abych použil Váš bohatý slovník)?

    VM: Nemuze. A tu snidani myslim vazne.. když ji zaridite prizvu vas...


    anonym: Dobrý den, bude Vaše ministerstvo nějak masivněji podporovat používání linux/unix OS, otevřených formátů a pod. například ve školách při výuce? Asi mi odpovíte že toto spadá do kompetence Ministertva školství, ale kdo jiný něž MI by jim mělo dat podnět a podklady pro začlenění tohoto. Dnešní mládež je líná a pokud se nic jiného nenaučí, tak to jednoduše nebudou dělat. S tím souvisí i naše umístění na žebříčku nezákoného kopírování programů.

    VM: Ad predesle odpovedi.


    Ladislav Pane ministre, uz jste si ujasnili rozdil mezi copyrightem a patentem co se softwaru tyce?

    VM: Ujasnili mi ho profesionalove z uradu pro prumyslove a patentové vlastnictvi. Vite ja jsem zvykly - a ani to jinak nejde - radit se s lidmi kteří dane specializaci rozumi. Nejsem specialista na patenty ani autorska prava. Jsem politik. Vyslechnu ruzne nazory a pak musim nejak rozhodnout. V tomto pripade jsem vyslechl specialisty na patenty, zastupce firem, ruzne pravniky a samozrejme odpurce smernice z rad OS komunity a rozhodl. Tecka.


    Petr Mach: Pane ministře, nemohl by stát podpořit používání elektronického podpisu mezi prostým lidem tím, že by fungoval jak certifikační autorita např. pro PGP (GPG)? Bylo by příjemné, kdyby člověk mohl zajít na městský úřad, tam nějaký úředník ověřil jeho totožnost a podepsal mu jeho veřejný šifrovací klíč. PGP se mi zdá vhodné, protože je vcelku zavedené a osvědčené, lze snadno integrovat do řady poštovních klientů a je multiplatformní, takže nebude diskriminovat uživatele alternativních platforem.

    VM: PGP neodpovídá zakonu o e-podpisu neboť to není tzv. uznany, neboli zaruceny elektronicky podpis. Je to věc bezpecnosti.

    A pokud se ptate proc není statni certifikacni autorita důvod je prosty: kdyby existovala uzavřel by se tak prostor pro svobodne podnikani v této oblasti a byl by tu fakticky statni monopol.


    anonym: Uzákonění OS je fakt blbost. Otevřené formáty by byly velice dobré. Nevím ovšem jak to chcete uvést do praxe. MS Office má proprietální formát. OpenOffice má XML a přečte to každý. Donutíte snad MS aby otevřel svůj formát?

    VM: Pokud vim nove verze MS Office mají uz XML taky. To o cem uvazujeme je ale obecne povinnost zveřejňovat dokumenty v otevřených formatech, treba i v HTML.


    Filip Calda: Slysel jsem, ze v Mnichove reseni pozastavili nikoliv kvuli cene nebo obtizim implementace, ale kvuli obave z toho, jake dopady na ne bude mit smernice o computer implemented inventions. Mate skutecne prukazne informace o tom, ze maji problemy s cenou? Priznavam ze ja to mam z druhe ruky, odkaz na nejaky oficialni clanek nemam.

    VM: Ja to mam z clanku. Ale ze seriozniho Bussines week.


    Dalimil Zak: Zajimalo by mne, jestli je pravda ze mate doma internet od CZfree.net, pokud ano, uvazujete o nejakem zpusobu (osobnim/politickem) podpory komunitnich siti v CR?

    VM: Ano mam. A uvazujeme: je o tom cela kapitola v Narodni politice vysokorychlostniho pristupu.


    Tomáš Havránek: Dobrý den, jakým způsobem tedy zabránit úřadům aby nediskriminovaly skupiny uživatelů tím že jim nadiktují jaký OS a prohlížeč mají použít aby se dostali k státnímu informačnímu systému na webu? Pokud zde budou existovat jen doporučující dokumenty, které v podstatě mohou ignorovat.

    VM: Maximalne se snažíme o neutralitu - viz. například portal verejne spravy (www.portal.gov.cz) . Pokud jde o nejakou konkretni instituci dejte nam vedet, pokusime se zjednat napravu.


    Jan Pavlik: Pane Mlynari, v Mnichove si to nerozmysleli. Na chvili prerusili implementaci z duvodu patentovych obav, ale jiz v ni zase pokracuji. Nicmene se asi zhodneme, ze v Mnichove si to moc dobre nepripravili a provazi to rada porodnich bolesti. Ale jsou prece i jine, uspespesnejsi, priklady, ze to jde, kdyz se chce, ne?

    VM: To ano. Hezke priklady existuji na vsechno.. i na MS. Obcas mi je od Gatese posilaji.


    Leos Literak: kolik procent z rozpoctu jde na IT?

    VM: To nikdo presne nevi. Odhad je tak 4%.


    anonym: Četl jste oba dva návrhy (Rady a EU parlamentu) směrnice o patentovatelnosti vynálezů realizovaných na počítači? Které obsahové rozdíly mezi těmito dvěma dokumenty pokládáte za nejpodstatnější?

    VM: Ad predesle odpovedi.


    anonym: Pane ministře, navštívíte a podpoříte LinuxExpo 2005? INVEX není jediný veletr IT.

    VM: Když me pozvou. Tak ano.


    Leos Literak: Jake kancelarske baliky mate nasazeny na pocitacich ve vasem ministerstvu?

    VM: Hadejte? Ano bingo je to MS! Marna slava pro nas je to nejvyhodnejsi.


    Stanislav Vondracek: Dobry den pane minitre, muze obec nebo obecni knihovna dostat nejakou dotaci na pripojeni na Internet. Kde bych mohl najit nejake informace. Na micr.cz jsem bohuzel nic nenasel. Mozna jsem spatne hledal :-).

    VM: Všechny knihovny postupne pripojujeme. Na nasem webu jsou k tomu info. Zkuste hledat ve vyhledavaci.


    anonym: Podle čeho si vybíráte své poradce? Je některý z nich programátor?

    VM: Mam poradni kolegium. Jeho sestava je na www.micr.cz . Minimálně Richard Kaucky z 602 je programator...


    Závěr

    Děkujeme panu ministrovi za jeho čas a odpovědi. Čtenářům děkujeme za účast a kvalitní dotazy. Zároveň se omlouváme devíti tazatelům, jejichž otázky již pan ministr nestihl v nám vyhrazeném čase zodpovědět.

     

           

    Hodnocení: 47 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.11.2004 12:12 Petr Svestka
    Rozbalit Rozbalit vše opozdeny dotaz na VM, nebo uz spise na redakci
    Mel bych dotazy trochu odlisne od tech v zive diskuzi, a to, co si VM od tohotu rozhovoru sliboval, co si odnesl za nove "poznatky" a jak to cele vnimaji lide ze SF. Diky kluci
    15.11.2004 12:26 Nevolic Uhelnejch Skladu
    Rozbalit Rozbalit vše VM
    VM: Ja o nicem hlasovat nebudu. Hlasuji poslanci Evropskeho parlamentu. K tematu SW patentu opet odkazuji na stanovisko na http://www.micr.cz/scripts/modules/fulltext/fulltxt.php?lid=1

    Tak ja nevim, ale na tomhle odkazu zadne stanovisko neni! Jak muze ministra delat clovek co ani neumi okopirovat odkaz...
    15.11.2004 12:29 ps
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VM
    a co kdybys do toho policka na hledani dal slovo "patenty"? a nezapomen zmacknout tlacitko hledat! aby ses pak nedivil ze to porad nic nenaslo:)
    15.11.2004 13:40 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VM
    Na druhej strane, mam pocit, ze pan minister tuto otazku dost odflakol. Je pravda, ze o smerniciach a zakonoch EU, rozhoduje parlament EU, ale robi tak podla odporucania europskej komisie, ktora najprv absolvuje zasadanie na danu temu a tohoto zasadania sa zucastnuju zastupcovia jednotlivych statov. Byva zvykom, ze zastupca je ministrom alebo vysokym uradnikom ministerstva, do ktoreho posobnosti dany problem spada. Odoprucanie komisie pre parlament UE je vysledkom hlasovania komisie. Takze minister informatiky by mal mat poriadny nazor na problem SW patentov, mal by ho propagovat a osobne ma prostriedky presadzovat ho v EU.
    15.11.2004 14:04 NUS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VM
    A co sem asi udelal ty hnupe...ALe podstata je v tom, ze to mohl rovnou odpovedet "Odkazuji na sve stanovisko www.google.com"...
    15.11.2004 14:53 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VM
    Pokud se, anonyme, neumite chovat slusne a neurazet lidi kolem sebe, tak laskave bezte pryc. Nejlepe do hospody ctvrte cenove kategorie, tam se s timto slovnikem uplatnite.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.11.2004 13:50 Ivo Danihelka | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VM
    Prozaradím co pan Mlynář neřekl, možná to ani neví a příliš se spoléhá na "specialisty na patenty". Český zákon č. 527/1990 Sb., "O vynálezech a zlepšovacích návrzích" prozatím nedovoluje patenty na počítačové programy.

    Odkaz na české změní zákona: (paragraf 2, bod (2) a (3)) http://www.mvcr.cz/dusevni/vynalezy.html
    Odkaz na evropskou úmluvu o patentech z které doslovně vychází: http://www.european-patent-office.org/legal/epc/e/ar52.html#A52
    Podle mého soudu přináší směrnice pro pro patentovatelnost vynálezů realizovaných na počítači (návrh z Rady EU) nezanedbatelné změny. Dovoluje patentovat cokoliv co používá počítač, je nové a nejasné pro ostatní.
    Viz. porovnání návrhů směrnice z Rady EU a Evropského parlamentu
    15.11.2004 12:35 Miroslav Machala
    Rozbalit Rozbalit vše Neuvěřitelná arogance
    Do této diskuze ještě vkládám můj poslední příspěvek, který jsem redakci odeslal. Reakce pana Mlynáře na mé dotazy považuji za vrchol arogance a výsměchu.

    Miroslav Machala: Dle mě je takové setkání většiny vlády se zástupcem soukromé společnosti naprosto skandální a mělo by vést k demisi. Vaše odpovědi, kterým se daňovým poplatníkům a občanům této země smějete do obličeje, jen ukazují aroganci této vlády ve své nahotě a připomínají totalitní praktiky režimu, proti kterému jste Vy jako rádoby disident bojoval... (redakci: neočekávám uveřejnění, ale prosím předejte to panu ministrovi)
    15.11.2004 12:43 ps
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Nemyslim si ze je to skandalni. Dovolim si rict ze MICR a dalsi statni urady dohromady jsou nejvetsim odberatelem MS technologii. Jako takovi si zaslouzi prvotridni podporu a kdo jiny ji muze poskytnout nez vrcholovy manazer MS? Dovolim si odhadnout, ze firma SF take pana Mlynare pozvala aspon na obed jako podekovani za jeho cas. Kdyby to prijal (coz nevim), bylo by to skandalni jen proto ze se nechal pozvat na obed od komercni firmy? Nebo by jsi to bral jako uplatek? To je prece blbost. Kazdy politik ma jednu zasadni povinnost, a to vyslechnou v dane veci argumenty VSECH stran a pak rozhodnout.
    15.11.2004 12:51 Pracovník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    nevím, zda jste byl někdy pozvám na pracovní oběd, ale co mám zkušenost, tak tam se rozhodně o práci nemluví. Maximálně se udělá proslov jak jsme my dobří, oni ještě lepší a naše spolupráce bude jen prospěšná. Co myslíte, co jim asi tak velkej B mohl povídat, když půlka vlády by si sotve anglicky obědnala oběd???
    15.11.2004 12:59 Miroslav Machala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Nemate pravdu. Jakykoli mimoobchodni styk politika se soukromym subjektem je nekorektni. Vzpomenme na Michaela Zantovskeho, ktery se sveho casu proletel v F-18. Jaka z toho byla "mela". Tato zalezitost je o to horsi, ze na ni byla pritomna vetsina vlady, ktera s Gatesem vesele klabosila a Gates si tak prihrival svou polivcicku. Problem tkvi v tom, ze Gates byl medii prezentovan jako obecna osobnost IT, coz ale neni akceptovatelne, jednou je zastupcem jiste spolecnosti, pres to vlak nejede. Navic Gates stedre skoly "obdaroval" svym systemem "zdarma". Na coz pozdeji danovi poplatnici tezce doplati v podobe MS-filni populace.
    15.11.2004 16:49 Mirek Petricek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Myslím že se pletete. Skandální by naopak bylo, kdyby se ministr nesetkával s významnými zástupci soukromých subjektů ve svém resortu. Politika se bez zpětné vazby dělat nedá a politik musí komunikovat. Podívejte se do zemědělství, do průmyslu nebo kamkoliv jinam. Tyhlety schůzky jsou zcela běžné a politici všude na světě je dělají. Výčítat můžete až tehdy, kdy se v konkrétním případě prokáže korupce nebo střet zájmů, což schůzka s někým v žádném případě není.

    A je na nás abycho si volili politiky, kteří lobismu odolávají a řídí se svým rozumem (programem).

    To byste pak ministrovi taky mohl zakázat číst noviny aby nebyl ovlivněn zavádějící reklamou (nebo třeba odfiltrovat dnešní bannery Microsoftu na root.cz :-)
    15.11.2004 23:48 David Pravec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    MINISTR by se nemel ridit svym rozumem, ale zajmem nas vsech, protoze je spravcem naseho majetku. Je to neco jako manager ve firme vlastnene nasim narodem.

    A v CR neni zadna firma, ktere by patenty prospely
    egg avatar 16.11.2004 01:02 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Ministr by se neměl řídit rozumem? :-))
    16.11.2004 08:53 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Někteří by se opravdu neměli řídit svým rozumem.
    16.11.2004 08:48 Miroslav Petříček | skóre: 9 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    To je nesmysl. To by pak nemusely byt zadne volby. Neexistuje zadny narodni rozum. Lidi jsou ruzni, maji ruzne nazory.

    Vy byste si mel vybrat sveho zastupce na zaklade jeho programu. On neni k obcanum ve vztahu zamestnanec-zamestnavatel, je volenym zastupcem.
    16.11.2004 11:13 Antonín Kolísek | skóre: 33 | blog: PDA | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Na základě programu, který stejně nedodrží :))
    16.11.2004 09:28 petr svestka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    diky. konecne nekdo kdo to pochopil a komu nenavist k MS nezatemnila mozek.
    15.11.2004 17:38 petr svestka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    To možná, ale nelze to brát do důsledků, protože to by si politik ani nemohl jít užít třeba do vyhlášené restaurace či do divadla, protože co kdyby tam náhodou narazil na pana podnikatele "X", který se (opravdu náhodou) uchází o státní zakázku? V té chvíli je pouze na politikovi, aby si udržel profesionální odstup v případě, že ho dotyčný osloví, ať už s nějakým nezávazným tématem či něčím týkajícím se zmíněné zakázky. Pokud půlka vlády klábosila s Gatesem, je potřeba PŘESNĚ rozlišit o čem. Jestli se bavili o ženách či víně, budiž jim to přáno, jestli se bavili o tom jak protlačit více MS produktů do státní správy, je to špatně. Předpokládám ale že nikdo z nás u toho nebyl, takže ani nemůžeme soudit. A jak pan ministr v jedné odpovědi naznačil, pokud by ho Torvalds pozval na snídani, tak by přijal. Pokud předpokládáme, že by mu Linus při jídle nutil názor, že Open Source je lepší než systém "X", je pouze na něm, aby v rozhovoru pokračoval či nadhodil jiné téma. Tak jak bylo již někde v rozhovoru zmíněno, každý ministr má jakési poradce (někde tam zmiňoval kohosi z S602), kteří pocházejí ze soukromého sektoru. Práce politika spočívá v tom, aby vyslechl argumenty od všech stran, ať už jde o Gatese či Torvaldse, a pak rozhodl o tom či onom. Samozřejmě pokud mu firma nabídne nějakou výhodu, možno říci snad i úplatek (viz. zmiňované F-18), tak by měl samozřejmě odmítnout. Něco jiného ale je, pokud by byl pozván třeba na předváděcí jízdu novým rychlovlakem. Zde totiž může posoudit, jaký komfort bude cestujícím poskytován. U stíhačky nemůže posoudit nic, pokud není bývalým vojenským pilotem.
    15.11.2004 19:59 Miroslav Machala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Za prve: vlada byla pozvana na snidani firmou Microsoft, ktera ji platila. Kdyz toto nevite, prestante hloupe argumentovat.

    Za druhe: Torvalds NENI open source obdobou Gatese, to uz jsem psal! Kdyz ani nejste schopen si precist to, co pisu, tak prosim nereagujte! Torvalds NENI, na rozdil od Gatese, financne zainteresovan v boji Open Source vs. Microsoft. Proto povazuji Mlynarovu odpoved v podobe paralely Gatese s Torvaldsem za zcestnou, arogantni a nevhodne zlehcujici. Pokud toto nechapete, tak uz prosim neodpovidejte.
    16.11.2004 09:27 petr svestka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Na tohle ale odpovedet musim.

    Nevidim nic spatneho na tom, ze snidani platila fa MS, je prece naprosto bezne, ze tyto akce plati dodavatel, nikoli zakaznik. Zkuste na chvili odhlednout od toho, ze tou firmou byl MS, ktery tak nemate rad.

    Torvalds neni zastupcem (minimalne nepsanym) Open Source? A kdo teda? Kazda ze stran, a nikdo mi nevymluvi ze tady celou dobu nejde o nikoho jineho nez MS a OS, ma sve zastupce. Gates je zastupcem oficialnim, stejne jako dalsi manazeri z MS. Torvalds neni oficialni zastupce, nicmene pokud ho velke mnozstvi lidi za nej povazuje, tak proste zastupce je, byt ne na papire. Ta paralela co psal VM je tedy naprosto v poradku.

    P.S. ted trochu odbocim ... kde berete jistotu ze Torvalds nema akcie treba Red Hatu? Ja osobne treba v OS financne zainteresovany jsem, stejne jako lide ze Stickfish, zalezi na tom, jak tu zainteresovanost berete. Financne zainteresovany je take kazdy, kdo doma misto Windows pouziva Linux, protoze timto krokem usetril penize. To uz je financni zainteresovanost. Budete tedy kazdeho "linuxaka", ktery se setka s nekym ze statni spravy napadat at si prestane prihrivat svou polivcicku? To je prece blbost.
    17.11.2004 18:34 nemozny | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    Torvalds skutecne neni zastupcem ani nepsanym Open Source, man! Linus Torvalds je symbol a linux je automaticky spojovan s jeho jmenem. Nic vic a nic min. Think about it!
    20.11.2004 13:38 pájek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    nevim, jake maji obchodni obedy (snidane, vecere) cil ve Vasi firme. V te me je to snaha naklonit si zakaznika na mou stranu tak, aby preferoval me vyrobky pred konkurenci. Tak to alespon vidim ja. MImochodem vrcholovy manazer zadnou podporu ani poskytnout nemuze, protoze o tom vubec nic nevi :-/ Osobne nejsem tak nainvni, abych si myslel, ze VM sel na ten obed ci co to bylo s cilem vyslehnout (a zvazit) argumenty jedne strany - tedy mozna ano, protoze on zna pouze tu jednu stranu ;-) ja bych to za skandalni klidne povazoval, ale vzhledem k tomu, ze lidem to prijde naprosto bezne, se vubec nedivim, ze situace u nas je takova jaka je.
    15.11.2004 12:44 Zdenek Dratovsky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    DEMISE, DEMISE, DEMISE, DEMISE!!!!! :-)
    15.11.2004 16:04 js
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    brzo se dočkáš :-)
    18.11.2004 16:24 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Neuvěřitelná arogance
    :-)

    Případně DEFENESTRACE :-P
    15.11.2004 12:58 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše stat ma penez dost
    a proto bude jako posledni mohykan pouzivat ms office, protoze v te dobe jiz vsechny male a stredni firmy (to je ta podpora maleho a stredniho podnikani) budou mit openoffice. Soukromnik nema na rozhazovani, tak hleda uspory, stat vyhazuje nase penize, a kdyz mu dojdou, tak je z nas vycuca nakym dalsim zakonem. No aspon ze uz svoje neuspechy prestali politici hazet na 40 let totality, ted uz za vsechno muze evropska unie a socialni demokracie :-)
    15.11.2004 13:16 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    dost mozna po parlamentnich volbach uz zadna CSSD nebude. ;-) Jenze pokud by to znamenalo dalsi narust komousu, tak by to dobre nebylo. Byt to jeste muj server, tak pred pristimi volbami udelam poradnou protikomunistickou kampan. Ale to uz je dost offtopic
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.11.2004 14:52 thorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Když už se pletu do politiky, tak si alespoň zjistím, z jaké strany je Mlynář... (ani KSČM ani ČSSD). To by jste museli dělat kampaň proti každé straně...
    15.11.2004 15:06 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Jenže US/DEU ve vládě přežívá jen díky ČSSD. A ty ústupky, které kvůli tomu setrvání ve vládě udělali, nechávají i nechvalně známou opoziční smlouvu kdesi v zapomnění ;-).
    15.11.2004 15:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Kdyz uz ironizujte, ctete aspon poradne, na co reaguji ;-)
    ted uz za vsechno muze evropska unie a socialni demokracie
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.11.2004 15:35 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    To by jste museli dělat kampaň proti každé straně...
    KSCM je primym nastupcem zlocinecke organizace KSC a vyznava ideologii, ktera stala zivoty mnoha milionu lidi. Vedle komunistu jsou i nackove zabari. Takze at si o ostatnich stranach a jejich predstavitelich myslim cokoliv, nejsou nebezpecim pro demokracii.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    15.11.2004 16:32 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    ti komuniste a nejen oni, kteri bojovali proti nacistum se museji ted obracet v hrobe, no omlouva te jen tvuj vek...
    15.11.2004 17:14 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    A ti nacisté (a nejen oni) co bojovali proti komunistům? No, omlouvá vás jen to, že to nevyhráli a nemohli své (o nic lepší či horší) zločiny ospravedlňovat poražením jiné zlé věci.
    Copak toho není dost?
    15.11.2004 21:04 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Komunismus i fasismus jsou dve strany jedne mince. Koneckoncu budiz dukazem z pocatku vyborne vztahy Stalina a Hitlera a jejich spolecne rozdeleni si Polska.

    Pred temi sedesati lety nebylo tolik dostupnych informaci, takze komousum mohl nekdo z naivity skocit na lep. Ale dnes? Vzdyt i u nas jsme meli stovky zavrazdenych a statitisice perzekuovanych! Staci se zeptat sveho okoli, urcite najdete nekoho s zivou zkusenosti. A v dobe menove reformy komuniste okradli cely narod.

    Kdekoliv se podarilo komunistum uchvatit moc, dopadlo to moc spatne. Nejdrive sladka slovicka o spravedlnosti a pak totalita, zabavovani majetku, vrazdeni odpurcu. Miliony mrtvych. Toto je typicke schema komunismu. Jak tohle nekdo muze podporovat?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    16.11.2004 08:30 Eagle
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    :-) Tomu říkám argumentace. Vzpomínáte, co Vám říkali ve škole o křesťanství? Války, pogromy, zinscenované procesy, morální i fyzický teror. Vše ve jménu ideologie. A netrvalo to jen pár let, jako minulý režim.

    Proč dnes nejsou terčem podobných reakcí, jakou tu předvádíte Vy? Protože je to už dávno a zapomínáme na to? Nebo proto, že tzv. šířili vzdělání?

    Argument "byla jiná doba" nemůže obstát, po roce 1945 byla také jiná doba, byla to doba po nejhorší válce, která lidstvo kdy postihla.

    Nebo se Vám jen nelíbí ta idea (něco jako všichni jsou si rovni, blahobyt se dělí mezi všechny rovným dílem (nevím, nečetl jsem))? Nikdo Vás přece nenutí, abyste s ní souhlasil. V dobách Občanského fóra se mluvilo o pluralitě názorů. To, že někdo má jiný názor, byť chybný, je dle mého soudu pořád podstatně lepší, než kdybychom všichni měli názor stejný.

    Btw. názor p. prezidenta Klause na fungování trhu (ona známá "černá ruka") má s výše uvedenými idejemi něco společného - za ideálních podmínek by byl zřejmě funkční. (Rozhodně nechci říct, že je p. prezident komunista, jen je tam jistá paralela v reálnosti zmíněných postupů.) V reálném životě se však nejspíš jedná o utopie.
    16.11.2004 11:43 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Pozor aby Vas neutrel, ze se dejepis ucil jeste pred rokem 1989, takze ty knizky byly plne lzi a treba Jan Hus se upalil sam :-) Kazdej ma pravo na vlastni nazor, ale delat kvuli svymu nazoru z vybornyho odborne zamerenyho webu politickej bulvar... opravdu k tomu bych se nesnizil, kdyby mi patril napr. root.cz. Tomu rikam ubohost.
    16.11.2004 17:48 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    :-) Tomu říkám argumentace. Vzpomínáte, co Vám říkali ve škole o křesťanství? Války, pogromy, zinscenované procesy, morální i fyzický teror. Vše ve jménu ideologie. A netrvalo to jen pár let, jako minulý režim.
    100% souhlasím a podepisuji. Dneska se ale na ně kouká jako na "ty hodné, co chtěli vžycky jenom dobro a akorát se jim to kdysi dávno vymknulo z rukou". A bohužel na komunizmus se bude za několik desítek/stovek let koukat úplně stejně a bude se říkat, že je to ušlechtilá ideologie, akorát se jí v minulosti chytili špatní lidé, kteří můžou za všechno to zlo :/ Vývoj se bohužel pro nás pohybuje po spirálách.
    16.11.2004 17:59 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    :-) Tomu říkám argumentace. Vzpomínáte, co Vám říkali ve škole o křesťanství? Války, pogromy, zinscenované procesy, morální i fyzický teror. Vše ve jménu ideologie. A netrvalo to jen pár let, jako minulý režim.

    Proč dnes nejsou terčem podobných reakcí, jakou tu předvádíte Vy? Protože je to už dávno a zapomínáme na to? Nebo proto, že tzv. šířili vzdělání?
    Kritika komunismu přeci není automatickou obhajobou křesťanství nebo jakéhokoliv jiného náboženství. Katolická církev by se třeba ode mne dočkala kritiky velmi podobné. Neváhal bych ji nazvat zločineckou organizací, která parazituje na nevědomosti lidí.
    Btw. názor p. prezidenta Klause na fungování trhu (ona známá "černá ruka") má s výše uvedenými idejemi něco společného - za ideálních podmínek by byl zřejmě funkční.
    Ve skutečnosti jde o "neviditelnou ruku trhu". A není to názor p. Klause. On pouze tlumočí to, co již před dlouhou dobou definovali jiní ekonomové.
    15.11.2004 22:37 NUS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Ho neomlouva nic...no nic Leosi sejdeme se ve 4 cenove:-) Ja kvuli slovniku ty kvuli IQ...
    15.11.2004 17:06 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Víte, ona totalita a policejní stát je stále jedno a totéž a je už celkem jedno, jestli se opírá o ideologii bolševickou, fašistickou, náboženskou nebo ekonomickou. A to, že někdo nemá historický škraloup jako KSČ(M) ještě neznamená, že nebezpečí pro demokracii (kterou mimochodem zdaleka nemáme) nepředstavuje. Možná spíš naopak.
    15.11.2004 15:05 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    neni to narust hlasu pro komunisty, spis pokles zajmu lidi o volby a hlavne i senat... to, ze se rozdeli min hlasu mezi stejnej pocet stran pak opticky vypada jako narust... nj matematika :) k ty kampani se radej vyjadrovat jako komunista nebudu, ale rozhodne bych se na svem webu nesnizil napr. k antipravicove kampani :-)
    15.11.2004 16:45 Linear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Coze komunista? No Leosi, to tady mas sebranku, nejdriv Mlynar a ted tohle :-) Na Zive.cz byla kdysy prinosna diskuse o Japonskem telecomu (10Mb/s pro kazdeho) a moznostech emigrace do Japonska. Myslim ze byste jako hosta meli priste pozvat na rozhovor nekoho z Japonskeho velvyslanectvi at nam poradi jake papiry mame vyridit. Tolik o ministrovi informatiky :-)
    15.11.2004 22:16 Anselm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Drahý soudruhu! Ať už jsi marxista, stalinista, trockista, maoista, anarcho-komunista, nebo jiného vyznání, přiviň se k bedrům těžce pracujícího lidu a pojď vyrvat vykořistěnou nadhodnotu z odporného lůna zrůdných modloslužebníků kapitálu. Společně (ano i my, pracující inteligence) si vybojujeme svět zítřka, kdy všechno bude patřit nám, lidu. Pryč se zvrhlým systémem, v kterém jsou šiky programátorů a systémových administrátorů nuceny pod bičem vrahů z wallstreetu dobývat v potu tváře chleba svého a krví svou skrápět klávesnici do úmoru, aby uživily tučný teřich nenažraných kapitalistických vepřů! HASTA LA REVOLUTION, SIEMPRE!
    17.11.2004 18:40 nemozny | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    jachachaaaaa! pravdu díž!
    15.11.2004 18:10 Filip Korbel | skóre: 19 | blog: Orwell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Jako tvuj kolega se k propagande pred volbami proti komunistum pripojim celkovym objemem sessions co nam dual cpu sparc povoli :-)

    Jen mne prekvapuje, ze jeste nikdo nechtel dat zavrit sponzora rozhovoru. Dalo by se jejich dnesni partnertsvi povazovat i za uplatek. Ale Stickfish by tim prisel o sveho nejvyznamnejsiho partnera vubec. To co dela Avnet pro Stickfish a pro Abclinuxu neni u nas v "horni dolni" bezne.
    16.11.2004 09:31 ps
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    ta kampan by ale byla docela k nicemu. tenthle server navstevuji lidi mladsi a s jistym vzdelanim, kteri komunisty nevolili bud nikdy nebo VELMI malo
    Vaclav Lesek avatar 15.11.2004 14:01 Vaclav Lesek | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: stat ma penez dost
    Ano přesně tak. Nesnaží se vůbec šetřit a proto náš dluh bude větší a větší. S tím by se mělo něco dělat ale co?
    15.11.2004 13:00 0lda
    Rozbalit Rozbalit vše Zbytečnost.
    Státní správa musí vydávat peníze za státní zakázky, i software je státní zakázka a stojí hromadu peněz. Státní úředník nechce šetřit. Bere provize, úplatky, lobbisté lobují, občané to mlčenlivě platí. To je logické.
    Fuj!
    15.11.2004 13:11 Linear
    Rozbalit Rozbalit vše Mlynář Zahradníkem
    Panove nerad to rikam ale nemel jsem pravdu? Pred tydnem jsem tady psal ze v totmo typu diskuse se Mlynar dokaze vylhat z kazde otazky a mate to. Ani jsem necekal ze to bude okate (Patenty mu neporadili lobbyste ale nejakej urad, my na ministerstvu jsme uplne blby a tomu vubec nerozumime). Formaty budou otevrene ale az naprsi a uschne. Zatim 3 roky od nastupu do funkce to pan Ministr "zvazuje". 26 MILIARD korun ktere rocne tece do MS CR (tady mate pane ministre udaj ktery jste "zapomnel", anebo "neumel dohledat") ho nijak netrapi, hlavne kdyz mame Portal. Tento clovek je novy Gregr. Bud nicemu nerozumi anebo vsemu rozumi az moc dobre...
    15.11.2004 13:13 Jan Bilek
    Rozbalit Rozbalit vše vzkaz ministru Mlynarovi
    Pane ministre, ve svem vyjadreni na www.micr.cz k softwarovym patentum tvrdite vec, kterou povazuji za nepravdivou. Zeptal jsem se vas na toto tvrzeni, a prilozil jsem citat z dokumentu EU, ktery vase tvrzeni imho popira. Prosil jsem vas o vysvetleni tohoto rozporu. Vy jste mi odpovedel "Najdete si moje stanovisko na www.micr.cz" - tedy jste me odkazal na presne to vyjadreni, ktere povazuji za nepravdive a na ktere jsem se vas ptal. Cili si z teto vasi odpovedi mohu vyvodit pouze to, ze bud uhybate moji otazce (ktera se tyka tematu zcela zasadniho pro budouci vyvoj informatiky v evrope), nebo natolik zasadne nerozumite dane problematice, ze jste ani nevedel, na co se vas ptam.
    15.11.2004 13:32 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzkaz ministru Mlynarovi
    Taky je úsměvné, že jako první si vzpoměl na úředníky Úřadu pro průmyslové a patentové vlastnictví a až nakonec doplnil "specialisty na patenty, zastupce firem, ruzne pravniky a samozrejme odpurce smernice z rad OS komunity". Škoda že jsem tu nebyl, protože bych se ho přinejmenším zeptal jestli náhodou úředníci z Úřadu pro průmyslové a patentové vlastnictví nejsou ve věci poněkud zaujatí. Kdo kdy viděl, aby si kapři vypustili rybník?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    15.11.2004 15:25 Tomáš Bláha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: vzkaz ministru Mlynarovi
    Hm, odpověď mě moc nepřekvapila, spíše jen naštvala. Pokusil jsem se mu napsat doplňující otázku, uvidím, zda odpoví.
    15.11.2004 14:39 Jiri Dobry
    Rozbalit Rozbalit vše komentar k jedne otazce
    Cituji cast otazky: A nejsou to prave tyto "nároky na oběh a sdílení dokumentů a dat", ktere vyzaduji pouziti otevrenych formatu? Ne nutne open software, format dat staci.

    Odpoved: Nerozumim presne kam mirite. Sorry.

    Prectete si to v clanku cely, tohle je trochu vytrzeno z kontextu. cituji: "Vecne jde ale o to, ze vetsina uradu pouziva například Pdf format a prinutit je k neutrálním formatum je nakladne, cemuz se brani."

    tak na to musim reagovat:

    1) vetsina uradu ani nevi, co PDF je. Nebrani se poslat jako obeznik pro doplneni udaju do dokumentu ve WORDu, kdy je dokument tak nabyty silenymy makry, ze funguje poradne pouze v jedne konkretni verzi. (muzu slouzit priklady formularu ministerstev posilanych mestum)

    2) nakladne to je. Ale s narustem elektronicke agendy to bude jeste NAKLADNEJSI, ne-li nemozne. Takze odlozenim se to jen prodrazi.

    To je ale chybou soucasneho systemu a hlavne nezodpovednosti politiku obecne, ze neresi problemy ktere sice uz existuji, ale "pruser" to teprve bude. Ovsem zodpovednost za to bude na nastupci. A toho nastupce pak muzu obvinit, ze tomu nezabranil. Priklady zname vsichni.
    Pravák Bob avatar 15.11.2004 15:33 Pravák Bob | skóre: 13 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše E-Podpis
    Jen by mě zajímalo, proč E-Podpis musí být realizovaný soukromými subjekty, zatímco stát má monopol na občanské průkazy...
    knowledge brings fear
    15.11.2004 17:25 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: E-Podpis
    To taky nechápu. E-podpis kladu na roveň občanky a měla by to být jedna z mála věcí o které se má starat stát. Asi tím chtěl pan ministr ukázat, jaká jsou ultrapravicová a ultraliberální strana. No ještě že to mají stejně spočítané :-)
    egg avatar 16.11.2004 01:08 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: E-Podpis
    Uff, no ještě toho trochu!.. Aby byla ve vládě nějaká ultrapravicová strana. To už bych fakt musel emigrovat.
    15.11.2004 15:48 Zdeněk Wagner
    Rozbalit Rozbalit vše Office + XML
    Argument, že nový MS Office umí XML, je zcestný. XML z OOo si přečte každý ne proto, že je to XML, ale proto, že na jejich serveru je zdarma dostupný popis souborového formátu (OOo dokument má tři soubory spojené do jednoho zipového archivu, i když přípona je jiná) a popis všech elementů, jejich významu a použití, a lze získat DTD. XML je velmi volný formát a mohu si vytvořit XML, který každý v textovém editoru přečte, ale nikdo mu nebude rozumět. Pokud MS nezveřejní popis formátu, tedy význam jednotlivých elementů, bude smysl stejně kryptický jako současný DOC nebo XLS. Pokud nebude volně k dispozici Schema nebo Relax NG, abych mohl softwarově ověřit, že soubor, který jsem si vytvořil jiným nástrojem, je pro MS Office validní, je to stále uzavřený formát, přestože vychází z XML.
    15.11.2004 20:00 Jaroslav 'orm' Aster
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Office + XML
    Mas pravdu, ale XML format dat se preci jenom lepe cte nez binarni format dat => lepe se zjisti schema. Dokonce existuji nastroje, ktere z monoziny XML dokumentu dokazi vygenerovat schema (DTD, RelaxNG, ...). Samozrejme problem otereneho formatu to neresi!
    16.11.2004 10:51 Lojza Vitasek
    Rozbalit Rozbalit vše škoda, že se nedostalo na muj dotaz
    Dotaz znel:

    Jak dopadl Vas podnet k uradu na ochranu hospodarske souteze, ktery jste podal pri prilezitosti odvolani jednatelu spolecnosti Eurotel.

    viz.

    http://mlynar.cz/main.php3?s1=udal&s2=precist&udal=119

    Pozdeji jsem vygoogloval (ne)odpovedi pana ministra na na toto tema v interview na BBC

    http://www.bbc.co.uk/czech/interview/story/2004/07/040726_mlynar.shtml

    kde z nej Vaclav Moravec moc nedostal.

    Klicova je zda se veta:

    "Další své kroky zvážím v závislosti na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže."

    Realnym dusledkem tohoto tvrzeni je, ze dokud se urad nevyjadri, tak se zadne kroky nekonaji a dopredu se nebude prozrazovat, jake by se konat mohly.

    Interview je z 26.7. Opravdu by me zajimalo, zda se neco nekam pohlo.
    18.11.2004 16:20 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Businessweek
    Jestli businessweek je ohledně Linuxu seriózní, tak já umím lítat. Co jsem měl možnost číst byly nesmírně a povrchní bludy lidí, kteří tak trochu tuší, co je zhruba Linux. Kdo nevěří nechť si koupí časopis Euro, kde to překládají.
    18.11.2004 16:21 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše OpenOffice 2.0
    By mohlo být taky řešením. Otázkou je, nakolik to zase Microsoft zmrší (a nedodrží standard) a za jak dlouho vymizí nejvíce používaný formát 97/2000.
    3.3.2005 13:31 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše lež
    Pan ministr lhal v tom, že prý každé ministerstvo si může zvolit OS podle svého. To není pravda každé ministerstvo má nakázáno používat výhradně (shit)výrobky M$.

    PS: Kromě těch serverů.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.