abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 703 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby

    9. 10. 2012 | Michal Polák | Recenze | 2257×

    V minulých článcích jsme si představili vybrané doplňky doplňky pro blokování potencionálně nebezpečného nebo nechtěného obsahu a taktéž doplňky například pro stahování flash videí nebo obrázků. Tentokráte se zaměříme na rozšíření spojující webový prohlížeč s populárními sociálními službami. Zaměříme se hlavně na Facebook a Twitter.

    Obsah

    Propojujeme browser s Facebookem

    link

    Není třeba dodávat, že právě na Facebook existuje množství méně, či více užitečných rozšíření. Jedním z nich Facebook Toolbar, tedy lišta zobrazující se hned pod adresní řádkou prohlížeče. Bez vstupu přímo na stránky Facebooku máte k dispozici základní vyhledávací pole, možnost přidat sdílení a zejména zprávy.

    Rozšíření bylo vyvinuto přímo Facebookem ve spolupráci s Briks Software, takže je zcela zajištěná správná funkčnost. Konkrétně se krom výše uvedeného zobrazují všechny notifikace a lze sdílet odkudkoliv odkazy i obrázky. Samozřejmě jedinou nevýhodou je fakt, že lišta zmenšuje na výšku prostor pro samotné okno webového prohlížeče, kde by se jinak mohl zobrazovat obsah. Ale to je už nevýhoda všech lišt, jež se integrují do prohlížeče.

    Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě

    Samozřejmě ne každý chce proto věnovat Facebooku lištu přes šířku celého prohlížeče, ale například upozornění na vlastní příspěvky nebo zprávy by měl rád rychle „po ruce“. K tomu existuje taktéž celá řada rozšíření, které přináší často specifickou funkci.

    Tou může být snaha zamezit neustálému špehování Vaší činnosti na stránkách, které používají například pod články komentáře Facebooku (možná jste si všimli, že ačkoliv jste na webu poprvé, pod článkem máte svou fotku z Facebooku s textem Přidat komentář nebo Add a comment, což zajišťuje Facebook social plugin). Instalací rozšíření Facebook Disconnect tomu zabráníte jednoduše kliknutím na přeškrtnutou ikonku v pravé části adresní řádky prohlížeče.

    Rozšíření pro Firefox – sociální sítě

    Dříve bychom mohli doporučit také Facebook Translate, jehož význam je nicméně s příchodem přímo integrované funkce nižší. Krom Facebooku jej však můžete využít také na Google+.

    K Facebooku se vrátíme ještě v souvislosti s rozšířením Yoono.

    ...a také Twitterem

    link

    Taktéž Twitter má vlastní rozšíření do Firefoxu. Jmenuje se Twitter Address Bar Search a do prohlížeče umísťuje vlastní zmenšenou kartu a integruje se do vyhledávacího pole po pravé straně. Na rozdíl od Facebook Toolbar nezabírá v okně prohlížeče místo na výšku.

    Při napsání @ můžete vyhledávat samotné uživatele, naopak pomocí # zase poslední příspěvky. Twitter se navíc přímo integruje do adresní řádky, takže můžete napsat například @NASA nebo #rocket Falcon. Twitter Address Bar Search lze tedy velice jednoduše použít a nijak neruší. Naopak jeho nevýhodou je nemožnost přidávat samostatné příspěvky – k tomu se musíte přihlásit standardně přes browser.

    Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě

    Anebo můžete použít jiné rozšíření jako níže zmíněné Yoono nebo Echofon for Twitter, kde ovšem musíte potvrdit licenční podmínky. Pokud tento krok překonáte, pak do Firefoxu integrujete aplikaci fungující v samostatném okně a skrývající se pod jedinou nenápadnou ikonkou. Navíc krom prohlížení příspěvků můžete sami tweetovat a využívat další funkce.

    Mimochodem taktéž na Twitter existuje rozšíření Twitter Disconnect pro blokování využití Twitteru na cizích webových stránkách a stejně jako v případě Facebooku je od stejných vývojářů. V pravé části adresní řádky se tak jen integruje ikonka s přeškrtnutým t.

    Další sociální sítě

    link

    Facebook a Twitter nejsou jediné sociální sítě, pro které existuje pro Firefox rozšíření. Za zmínku rozhodně stojí ještě Yoono, což je lišta umístěná vhodněji po levé straně integrující podporu nejen Facebooku a Twitteru, ale také dalších sociálních sítí nebo služeb jako například LinkedIn, YouTube, GTalk a AIM.

    Rozšíření v tomto případě nezabere mnoho místa – navíc po straně displeje, což je vzhledem k rozšířenosti širokoúhlých monitorů užitečnější, než lišta pod adresní řádkou. Pokud dokonce využíváte některou z výše uvedených kombinací sítí a chcete je mít neustále po ruce bez nutnosti přistupovat přímo na jejich stránky, stojí za zvážení.

    Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě Rozšíření pro Firefox – sociální sítě

    Yoono mimochodem existuje i jako samostatná aplikace pro desktop, konkrétně pro Windows, OS  i Linux. Nainstalují si jej taktéž uživatelé telefonů iPhone. Ani na počítači přitom Firefox není jediným podporovaným prohlížečem. Yoono totiž existuje i jako rozšíření do webového prohlížeče Google Chrome.

    I Google+ se u nás stává jednou z všeobecně známých sociálních služeb podobně jako Twitter nebo Facebook. Oproti nim však není v provozu takovou dobu, což se projevuje i na rozšířeních, i když některá (byť ne vždy vysoce hodnocená) existují. Ty si však představíme v některém z příštích článků, kde se zaměříme speciálně na služby od Google.

    A jaká rozšíření pro Facebook, Twitter a další sociální služby používáte vy?

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.10.2012 13:15 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby
    Fejsbuk lišta, tak to je dobrý :) Já myslel, že éra toolbarů a sidebarů už dávno skočilo. Sledování mé aktivity v prohlížeči nějakou lištou je asi tak to poslední co bych chtěl.

    V Chrome mám akorát Silverbird pro Twitter, ale ten nijak nezasahuje do stránky, jen čte tweety, zobrazuje i náhledy obrázků a lze přes něj odesílat (což moc nevyužívám).

    Nemyslím si, že tyhle rozšíření budou zrovna na ábíčku populární :)
    AsciiWolf avatar 17.10.2012 10:01 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby
    Fejsbuk lišta, tak to je dobrý :) Já myslel, že éra toolbarů a sidebarů už dávno skočilo. Sledování mé aktivity v prohlížeči nějakou lištou je asi tak to poslední co bych chtěl.
    +1
    Václav 9.10.2012 15:54 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby
    4ChanX a jsem spokojen :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Ruža Becelin avatar 9.10.2012 22:48 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby
    V pristim dile chci rozsireni pro asocialni sluzby ;-)
    Josef Kufner avatar 10.10.2012 00:27 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby
    Tak trochu jsem doufal, že posledním popsaným rozšířením bude něco na jejich blokování.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.10.2012 02:36 jnd | skóre: 1 | blog: lnx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozšíření pro Firefox: rozšíření pro sociální služby
    Zkus Ghostery nebo Do Not Track Plus, oba blokují sledovací sociální tlačítka (akorát občas zůstane inline obrázek) jakožto i ostatní trackery.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.