abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)

    18. 4. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 3587×

    OpenGL knihovna pro KDE aplikace KGLLib. Synchronizace s online RSS čtečkami pro Akregator.

    Podpora pro alternativní směry rozložení (vertikální, horizontální) v Kickoffu. Vylepšení v apletu Oznamovač zařízení (Device Notifier), společně s podporou ikon oken v plasmoidu Stránkovač (Pager) v Plasmě. Kromě toho byl aplet Koš (Trash) přesunut do kdebase, aplet "Luna" do extragear a spouštěče (runners) "Contacts" a "Converter" do kdereview. Podpora pro online hraní (prostřednictvím sítě GGZ) ve hře KSquares. Nové výchozí téma pro hru KSame. Další údržba Kooka. Lepší interakce mezi Okular a KDE systémem pro převod textu na řeč. Plná podpora pro barevná schémata v rozhraní Digikamu. Spousta vyřešených starých chyb v dialogu pro nastavení mime-typů v Konqueroru. Pokračování práce a optimalizací v KHTML. Začátek možnosti rozšiřovat GUI pomocí skriptování za použití Kross. KRatingPainter se stává hlavním způsobem, jak manipulovat s hodnoceními v KDE. A do KTimeTracker byly přidány režimy "Konsole" a "Web Interface". Dlouho očekávaná podpora pro vkládání signatur na začátek odpovědi pro KMail. Schopnost ukládat všechny přílohy v zadaném adresáři a stavový řádek byly přidány do Mailody. KOrganizer získal nový pohled "Měsíc". Další práce na synchronizaci Akregatoru s online čtečkami. Práce na obecné podpoře Zeroconf v KDE a zejména pak v KRDC. Pokračující portování Kommanderu do KDE 4. Začátek práce na tom, aby se Phonon stal jediným výstupním enginem v Amarok 2.

    Rivo Laks představuje KGLLib:

    KGLLib je objektově orientovaná OpenGL knihovna postavená na knihovně Qt. Základní vlastnosti KGLLib zahrnují jednoduchost použití, rozšiřitelnost a čisté API. Hlavním cílem KGLLib je zajistit jednodušší vývoj OpenGL aplikací pro Qt a KDE a přidat podporu pro OpenGL k existujícím aplikacím.

    Qt už obsahuje vlastní OpenGL modul, takže v čem je KGLLib lepší? Modul Qt je docela omezený, protože poskytuje pouze základní věci. Rovněž nemá objektově orientovaný návrh, například v něm není třída "Texture", která by mohla některé operace zjednodušovat. Místo toho musíte používat OpenGL identifikátor textury.

    KGLLib je rozdělena do dvou velkých částí: "core" a "extras". Prvně jmenovaná část obsahuje třídy, které jsou užitečné pro spoustu aplikací. Například jsou to třídy Texture a Program. Tyto třídy jsou rovněž stabilnější a kompletnější, protože už trochu vyzrály. Na druhé straně extras obsahuje části zajímavé pouze pro několik málo aplikací nebo třídy, které jsou ve vývoji, takže nemůžeme garantovat budoucí zdrojovou či binární kompatibilitu.

    KGLLib byl vytvořen tak, aby byl rozšiřitelný. Existující třídy mohou poskytovat stavební bloky, na nichž může být postavena další (někdy aplikačně specifická) funkčnost. Tyto rozšiřitelné části mohou být přeneseny zpět do KGLLib extras, aby je mohly používat i jiné programy. KGLLib závisí na Qt, Eigen a GLEW. Pravděpodobně všichni čtenáři vědí, co je to Qt! Eigen je excelentní lehká knihovna pro práci s vektory a maticemi, kterou už používá několik KDE projektů. GLEW je knihovna pro práci s rozšířeními OpenGL, která se stará o jejich inicializaci a ukazatele na funkce. Společně tvoří dobrý základ pro libovolnou OpenGL aplikaci.

    KGLLib žije v KDE SVN v /trunk/playground/libs/kgllib/. Také obsahuje několik příkladů pro demonstraci toho, jak použít API k vytvoření malých OpenGL aplikací. Prozatím je dokumentace API knihovny KGLLib dostupná na http://freehackers.org/~rivo/kgllib/html/. Doufám, že se KGLLib stane standardem pro KDE OpenGL aplikace. KWin ji pravděpodobně začne používat namísto vlastní malé OpenGL knihovny. KGLLib také používá kód z projektu Avogadro, takže je možné, že začnou používat KGLLib, až trochu dospěje.

    Poznámka na okraj: hledám pro KGLLib pořádné (cool) jméno, takže pokud vás něco napadá, dejte mi vědět!

    Didier Hoarau a Frank Osterfeld hovoří o projektu pro přidání podpory synchronizace s online čtečkami do Akregatoru:

    S pomocí Franka Osterfelda pracuji na modulu pro synchronizaci s online čtečkami pro Akregator. Cílem je synchronizovat Akgregator s online čtečkami, jako je Google Reader. RSS čtečky jsou skvělé, ale pokud někdo používá odlišnou čtečku doma a v kanceláři, může být pro něj obtížné je synchronizovat ručně. Někteří lidé proto preferují pouze jednu (pravděpodobně online) čtečku. To je důvod, proč by (podle mého názoru) měl desktopový klient umět synchronizaci usnadnit (a to mezi oběma druhy klientů).

    Ze začátku chceme pouze sdílet seznam přihlášených zdrojů: přidávat nové, aktualizovat existující (jméno a kategorie, například) a (volitelně) odstraňovat ty, které nejsou ve zdroji. Ale v budoucnu by mohlo být zajímavé označovat články jako přečtené nebo je označovat jako zajímavé, pokud to tak je v té druhé čtečce. Začali jsme pracovat s Google Reader, protože to Google API je skutečně jednoduché, ale bylo by samozřejmě hezké pracovat i s dalšími čtečkami.

    Video: Akregator Online Syncing (290 kB, AVI)

    Za nějaký čas to může být založeno na Akonadi, ale verze Akregatoru založená na Akonadi nebude vydána před KDE-PIM 4.2. Jednoduchá synchronizace seznamu zdrojů může být (na rozdíl od plné synchronizace stavů položek) implementována za pomoci stávajícího zdrojového kódu a měla by být dostupná v KDE 4.1.

    Z technického hlediska to není moc obtížné. Všechny čtečky mají přibližně stejnou množinu vlastností. Mohou se vyskytovat odlišnosti v pojmenování (například Google používá termín "starred" [označené hvězdičkou], zatímco jiné tomu říkají "important" [důležité]), ale to není problém. Základní odlišnost tkví v hierarchii zdrojů: například Google používá štítky a Akregator složky. To je skutečný rozdíl, ale v takových případech se stačí dohodnout na jednoduchém mapováním mezi oběma systémy.

    Statistiky

    Shrnutí commitů

    Commity: 2412 od 238 vývojářů, 7153 změněných řádek, 1740 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16175
    Otevřené požadavky: 13763
    Otevřených chyb: 321 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 297 za posledních 7 dní.

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    342
    /trunk/l10n-kde4
    262
    /branches/stable
    145
    /trunk/extragear
    114
    /branches/KDE
    97
    /trunk/playground
    82
    /trunk/kdesupport
    57
    /branches/work
    36
    /trunk/www
    34
    /trunk/koffice
    34
    Řádek Vývojář Commitů
    99
    Allen Winter
    39
    58
    Andreas Pakulat
    21
    19
    Siraj Razick
    19
    87
    Riccardo Iaconelli
    16
    17
    Thanomsub Noppaburana
    16
    32
    Stephan Binner
    15
    24
    Maximilian Kossick
    12
    21
    Nikolaj Hald Nielsen
    10
    40
    Michaël Larouche
    9
    19
    Koos Vriezen
    9

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    100%
    řečtina
    99%
    švédština
    94%
    japonština
    93%
    němčina
    90%
    nizozemština
    89%
    Low Saxon
    86%
    polština
    86%
    brazilská portugalština
    85%
    estonština
    85%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Peter Rockai
    53
    Thomas McGuire
    30
    Pino Toscano
    19
    Harald Sitter
    17
    Dan Meltzer
    15
    Maks Orlovich
    14
    Luboš Luňák
    12
    Leonardo Finetti
    11
    Tristan Hoffmann
    11
    Peter Penz
    10

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631

    Článek je překladem č. 101 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Milan Lajtoš avatar 18.4.2008 00:27 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Ak si chcete precitat nejake aktualne novinky, najma co sa tyka Plasmy, tak som spravil strucny suhrn..
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    18.4.2008 09:27 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Toto se mi líbí:
    S pomocí Franka Osterfelda pracuji na modulu pro synchronizaci s online čtečkami pro Akregator. Cílem je synchronizovat Akgregator s online čtečkami, jako je Google Reader. RSS čtečky jsou skvělé, ale pokud někdo používá odlišnou čtečku doma a v kanceláři, může být pro něj obtížné je synchronizovat ručně. Někteří lidé proto preferují pouze jednu (pravděpodobně online) čtečku. To je důvod, proč by (podle mého názoru) měl desktopový klient umět synchronizaci usnadnit (a to mezi oběma druhy klientů).
    Konečně někomu došlo, že by to chtělo RSS nějak zpoužitelnit pro ty, co pracují z více počítačů. :-)
    18.4.2008 11:16 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Taky jsem nadšený - perfektní! Takový IMAP pro google reader - tak nějak si to představuju.
    I am Jack's wasted life.
    djs_core avatar 18.4.2008 12:21 djs_core | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Presne! Jestli se to povede, bude to perfektní !!!
    ...do you want to make your dreams come true? Wake up!
    Ilfirin avatar 18.4.2008 21:23 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Také jásám :-)
    18.4.2008 11:19 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    kdyby jenom RSS ... :-/
    18.4.2008 14:42 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    +1
    18.4.2008 15:36 Tomáš Tichý | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    To je perfektní, protože kvůli tomu, že přecházím mezi více stroji jsem byl zatím nucen využívat často online aplikace, i když dektopové jsou pohodlnější. Kdyby se taková integrace povedla např. i u Kontactu, Koffice, Basketu, Marble, Digikamu atd., bylo by to skvělé. A navíc by to byl možná i zdroj příjmů, podobně jako Google platí Mozille za integraci jeho služeb v prohlížeči.
    dayvee avatar 18.4.2008 19:16 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    proc mam pocit, ze tvym snem je prenosnej tenkej klient permanentne pripojenej na vzdalenej server ? ;-)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    saly avatar 18.4.2008 20:05 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    http://desktopondemand.com/ ? ;-)
    19.4.2008 14:00 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Tak to netusim. Me by take vyhovovala automaticka synchronizace mezi ruznymi desktopovymi aplikacemi, ale rozhodne nikoliv stylem permanentniho pripojeni na vzdaleny server. Mnohem radsi bych byl, kdyby stav aplikaci byl ulozen lokalne na jednotlivych pocitacich a ty se navzajem synchronizovaly, jakmile by mezi sebou navazaly sitovy kontakt.
    19.4.2008 14:05 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 101 (9. 3. 2008)
    Dopsat nějaké cachování a řešení kolizí je triviální věc. (No dobře, záleží jak moc se člověk chce drbat s kolizema :-) )

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.