abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (65%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 505 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 103 (23. 3. 2008)

    1. 5. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 3019×

    Nový TODO pohled v KOrganizeru. Plasmoid nahrazující program pro sledování časových zón KWorldClock. Monitorování procesů v KSysGuard, včetně veškerého vstupu a výstupu.

    Tento týden

    Podpora pro "vrať zavřená okna" ("undo closed windows") v Konqueroru. GetHotNewStuff podporuje témata Plasmy. Plasma aplet pro výběr relace (session) Konsole, Konqueroru a Kate. Nové plasmoidy: "Generic Folder View" (obecné prohlížení adresáře), "System Command" (systémový příkaz), "Popups" (vyskakovací okénka) založené na KNotify, "Quick Launch" (rychlé spuštění) a zobrazování údajů z Kalzium. Digikam teď používá Phonon pro náhledy audia a videa a vylepšeno bylo také používání Phononu v Dragon Player. Začátek podpory NEPOMUKu v Gwenview. "Social Query Daemon" NEPOMUKu pro zobrazování úložišť přes síť a práce na tagování GUI pro NEPOMUK pomocí Dolphinu. Práce na službách a dotazech společně s odstraněním systému enginů (od teď používá pouze Phonon) v Amarok 2. Pokračující vývoj Konsole. Různá funkční vylepšení v KTurtle. Podpora synonym v Parley. Podpora vlastních témat v KNetWalk. Ovládací aplikace pro Akonadi s ikonou v systémové oblasti. Základní implementace dockovacího widgetu zobrazujícího vzdálené plochy pro KRDC. Práce na podpoře tvorby sestav v Kexi. Několik dlouho očekávaných vylepšení v KCron. KDiamond se přesunul z kdereview do kdegames. KAgenda se přesunul do playground. Počáteční import puzzle hry Palapeli.

    Thomas Thrainer hovoří o jeho práci na "Todo" pohledu v KOrganizeru:

    Začal jsem pracovat na KOrganizeru kvůli drobnému nedostatku měsíčního pohledu: nebyl skrolovatelný. Hned jak jsem vyřešil tento problém, Allen Winter mě nasměroval na pohled "Todo".

    Tou dobou používal pohled několik Qt3 a KDE3 kompatibilních tříd a moc hezky nevypadal. Rozhodně potřeboval nějakou péči. Jak jsem se po kódu rozhlížel, nacházel jsem stále více a více míst, které se mi nelíbily, a také tam byly některé jasně rozbité části (označené v kódu jako FIXME, TODO a podobně). Ve stejné době jsem narazil na koncept knihovny Qt - Model/View/Delegate a ta myšlenka se mi velice zalíbila. Takže jsem se rozhodl přepsat pohled Todo za použití tohoto konceptu a zároveň se naučit něco o vývoji pro Qt a KDE.

    Prozatím jsem znovu vytvořil většinu funkcí starého Todo pohledu. Největší změny jsou ve střevech, kde jsou jasně odděleny pohledy a delegáty od samotných dat. Výsledkem je mnohem čistší kód, který přenechal většinu práce Qt/KDE knihovnám.

    Jedna hezky viditelná změna je v možnosti editovat položky todo přímo na místě. Se starým "Todo" pohledem bylo možné položky editovat za pomocí kontextového menu, které se sloupec od sloupce měnilo. Takové matoucí změny kontextového menu se mi nelíbily, takže odteď se při kliknutí na vybranou položku zároveň ukáže editor, který umožňuje změnit data na místě. Aaron Seigo, respektive jeho blog podnítil tuto změnu, protože poukázal na to, jak složité je udělat pravý klik na dotykových displejích!

    korganizer todo new1

    Protože jsem byl požádán o nějaké nové a zatím neznámé screenshoty, tak tady máte jeden, kde je vidět, na čem zrovna pracuji:

    korganizer todo new2

    Vytvořil jsem widget pro výběr kategorií položek todo na místě. Stejný widget je použit i v kombinovaném seznamu (combobox) pro rychlé hledání na vrcholku pohledu.

    Momentálně takový widget - kombinovaný seznam s přepínači (checkboxy) - v Qt nebo KDE knihovnách neexistuje a nebylo zrovna triviální jej vytvořit, jak jsem si původně myslel. Takže možná nápad pro kdelibs?

    Nový "Todo" pohled je stále v rozpracovaném stavu. Zbývají ještě nějaké věci a mám několik nápadů na další vylepšení.

    Akonadi je za dveřmi, takže to nakonec bude také portováno na nový mechanismus pro úschovu dat. Ale tohle by nemělo být tolik těžké, protože momentálně používáme koncept Model/View a kód je tak velice flexibilní co se zdroje dat týče.

    Henry de Valence představuje náhradu za aplikaci KWorldClock, Plasma applet "World Clock".

    Pracuji na plasmoidu, který je náhradou za program KWorldClock.

    Mám v plánu nabídnout stejné funkce jako původní program KWorldClock a pak je ještě rozšířit, ale ve formě plasmoidu. Aplikace ukazuje čas na rozdílných místech a mapu světa, kde je vyznačen den a noc. Namísto používání metody, kterou používal originální program, k tomuto účelu používám Marble. To znamená, že je kód mnohem jednodušší a rozšiřitelnější.

    Konfigurační menu vám umožní vybrat si pozici na mapě; můžete si vycentrovat mapu na místo, kde je právě den (stejným způsobem pracoval KWorldClock), nebo si můžete nechat vystředit mapu na zadanou (zeměpisnou) délku, takže se můžete koukat na místo, kde žijete. Nicméně vstup používá jednoduchý KIntSpinBox, takže nemůžete vybírat minuty a vteřiny. Chtěl bych to nahradit vlastním prvkem pro výběr stupňů/minut/vteřin.

    kworldclock plasma4

    Plánuji vytvořit KML soubor s údaji o časových zónách, takže si budete moci časové zóny zobrazit přes mapu. Samozřejmě potřebujete něco, co zobrazuje aktuální čas. Zvažuji několik způsobů, jak to udělat, včetně reakce na přejetí myší, která zobrazí čas u kurzoru myši. Nebo malé hodiny dole, které po přesunu mohou zobrazovat čas v dané zeměpisné délce. A neby by od nich mohly vést linky k určitým bodům; ještě jsem se nerozhodl.

    John Tapsell oznámil novou vlastnost v KSysGuard: "Monitorování procesů".

    KSysguard teď umí monitorovat vstup a výstup libovolného běžícího procesu. To zahrnuje standardní vstup i výstup (stdin, stdout), otevřené soubory, otevřená síťová spojení a podobně. Video ukazuje monitorování bashe. Červená je použita pro data zapisovaná procesem a modrá pro data čtená. Pro změnu tohoto nastavení je možné použít ANSI escape kódy.


    Video: KSysGuard Process Monitoring (1.9 MB, AVI)

    Toto je velice užitečný debugovací nástroj. Umožňuje vám rychle, snadno a přesně zjistit, co proces čte nebo zapisuje do souboru nebo přes síť. Nebo to mohou využít správci pro sledování, co uživatelé píší do bashe, a podobně.

    PolishLinux vytvořil velice hezký vizuální seznam změn v nadcházejícím (a stále nekompletním) KDE 4.1. Opravdu stojí za to se na něj podívat, protože ukazuje vliv změn, které jsou zaznamenávané v těchto týdenních zpravodajích.

    Statistiky

    Shrnutí commitů

    Stav překladů (i18n)

    Commity: 3010 od 234 vývojářů, 6108 změněných řádek, 1207 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16336
    Otevřené požadavky: 13858
    Otevřených chyb: 269 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 150 za posledních 7 dní.

    Modul Commitů
    /trunk/l10n-kde4
    804
    /trunk/KDE
    797
    /trunk/extragear
    288
    /trunk/playground
    220
    /branches/stable
    185
    /trunk/koffice
    151
    /branches/extragear
    121
    /branches/KDE
    87
    /trunk/kdesupport
    85
    /trunk/kdereview
    58
    Řádek Vývojář Commitů
    367
    Gilles Caulier
    164
    132
    Thanomsub Noppaburana
    132
    94
    Khoem So
    94
    198
    Laurent Montel
    87
    176
    Volker Krause
    74
    178
    Jaroslaw Staniek
    60
    56
    Chusslove Illich
    56
    197
    Nikolaj Hald Nielsen
    51
    197
    Luboš Luňák
    51
    144
    Tom Albers
    48

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    99%
    řečtina
    97%
    švédština
    92%
    japonština
    92%
    nizozemština
    88%
    ukrajinština
    87%
    němčina
    86%
    brazilská portugalština
    86%
    polština
    85%
    Low Saxon
    85%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Seb Ruiz
    14
    Pino Toscano
    10
    Luboš Luňák
    10
    Leonardo Finetti
    9
    Andreas Pakulat
    9
    Gilles Caulier
    8
    Thomas McGuire
    8
    Keith Isdale
    7
    Maks Orlovich
    6
    Tommi Tervo
    5

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631


    Článek je překladem č. 103 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 1.5.2008 09:42 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 103 (23. 3. 2008)
    Pozoruju, ze nejvetsi cvrkot si stabilne udrzuje Amarok a k3b. Jsou o k3b nejake novinky? Ten srumec okolo se prece musiprojevit, ne?
    IRC is just multiplayer notepad.
    1.5.2008 11:09 kub. | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 103 (23. 3. 2008)
    Ty screenshoty na polishlinux.org jsou už měsíc staré. Nějaké novější nejsou?
    2.5.2008 09:35 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 103 (23. 3. 2008)
    docela me udivuje nizky stav prekladu u nemciny. zrovna u tohoto jazyka vzhledem k jeho rozsirenosti bych ocekaval ze bude hotov jako jeden z prvnich. nevite nekdo cim je to dano?
    2.5.2008 14:04 latrína.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 103 (23. 3. 2008)
    týýýjo, je to čímdál víc hustější, přibývají funkce, vzhled se vylepšuje. už se třepu jak saně v létě až poprvé nainstaluju nové kde4. to bude opravdu ultimátní, asi se vožeru jak dán. :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.