abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)

    15. 5. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 3555×

    Integrace nástroje pro generování sestav do Kexi, databázového nástroje v KOffice. Začátek práce na nové hře pro KDE - Parsek, klienta pro hraní strategických 4X her založených na Thousand Parsec.

    Tento týden

    Styly položek menu se z KDE3 "Classic" menu vrátily do menu Kickoff. GetHotNewStuff pro barevná schémata KDE. Seznam "naposledy navštívených" v Konqueroru. Nový zjednodušený modul pro nastavení klávesových zkratek. Možnost vytisknout si "tahák" s klávesovými zkratkami. Plugin pro automatickou kontrolu a podpora pro GetHotNewStuff v KLinkStatus. Podpora pro synonyma, antonyma a falešné bratry v Parley. Vylepšené online hraní (přes GGZ) v KSquares. Funkce "Photocopy" v Kooka. Několik skriptovacích vylepšení a integrace v Kross a Plasmě. Schopnost sledovat vstup a výstup procesu a podpora pro pozastavení a opětovné spuštění procesu v KSysGuard. Schopnost měnit velikost vzdáleného VNC desktopu v KRDC. Kontrola překlepů za běhu se dostává do Kile. Práce na propojení knotify-dbus-plasma. Celoobrazovkový KDE spořič obrazovky, bez blikání. Printer-applet (napsaný v Pythonu) nahradil KJobViewer. Kubrick a Glimpse se přesunuly do kdereview. KTip byl vyhozen. Různá rozumná zlepšení výchozího nastavení KDE. Opravná verze KDE 4.0.3 byla označena pro vydání.

    Kexi

    Adam Pigg píše o vylepšené tvorbě sestav v Kexi:

    Nástroj, momentálně pojmenovaný "pgzkexireport2", přidává dlouho chybějící podporu pro tvorbu sestav v databázové aplikaci KOffice - Kexi. Co začalo jako separátní plugin pro Kexi 1, se časem vyvinulo do současné podoby, kdy je plně integrován do Kexi.

    Kdokoli, kdo občas používá databázi, ví, že je nezbytné být schopný prezentovat data ve formátu, který může být předveden ostatním. Jako jednoduchý (a zcela fiktivní) příklad, který jsem vytvořil pro testování funkčnosti, mám tabulku s hodnotami dešťových srážek v průběhu jednotlivých dní a sestavu, která to shrnuje, včetně týdenního součtu a průměru.

    kcd 104 kexi 1

    V současnosti je tvorba sestav téměř hotová - seznam vlastností z doby před pár týdny vypadal takto:

    kcd 104 kexi 2

    To, co na předchozím seznamu chybí, je naprosto užasná (dobře, je tak úžasná. jak může být, pokud hovoříme o tvorbě sestav) podpora skriptování, která v zásadě umožňuje provádět v průběhu vykreslování sestavy různé akce. Nejčastějším způsobem použití bude pravděpodobně změna vlastností položek založených na hodnotách dat. Jako rozšíření posledního příkladu je jednoduché zvýraznit dny, ve kterých byly srážky vysoké...

    kcd 104 kexi 3

    ...pomocí skriptu, jako je tento (úplně si neodpovídají, protože je předchozí screenshot poněkud starší):

    kcd 104 kexi 4

    Doufám, že za nějaký čas se plugin stabilizuje na něco, co uživatelé pustí z hlavy a budou to prostě používat pro svou běžnou práci při tvorbě sestav, se všemi schopnostmi, které by mohli mít i u hlavních hráčů, jako jsou Oracle, Crystal Reports nebo MS Access.

    Možná by mohl existovat nějaký druh standardu pro definici sestavy, který by byl použitelný ve všech možných databázových nástrojích, takže pokud sestavu otevřeme dejme tomu v OpenOffice.org Base, mohla by rovněž fungovat.

    Výše uvedené screenshoty ukazují skriptování za použití QtScript, který je v čase psaní tohoto příspěvku v SVN. Momentálně probíhá náhrada za skriptovací engine Kross z koffice/kdelibs, který je jazykově neutrální, a tak daleko atraktivnější.

    Nemůžu si za tohle všechno připsat zásluhy... když jsem začínal, hledal jsem existující nástroj pro tvorbu sestav, který bych mohl použít s Kexi, a našel jsem OpenRPT (www.openrpt.com). Naštěstí byl licencován pod LGPL, takže byl vhodný pro začlenění do Kexi. To, co je v současnosti v Kexi, je dost odlišné a nekompatibilní s původním OpenRPT, protože bylo mnoho částí odstraněno/nahrazeno kódem z KOffice. Například byl využit systém koproperty z Koffice a v zásadě byly knihovny z KOffice použity všude, kde to bylo vhodné. Doufám, že v budoucnu budu spolupracovat s vývojáři OpenRPT na začlenění některých změn zpět do jejich kódu tam, kde to bude možné.

    Pokud to někoho zajímá a chtěl by se zapojit do vývoje nebo psaní dokumentace, prosím připojte se na náš IRC kanál (#kexi na irc.freenode.net) k diskusi. Určitě bude nutné mít dokumentaci pro skriptovací API a pokud má někdo nápady, o kterých se domnívá, že by mohly být přínosné, rád je uslyším!

    Parsek

    Jure Repinc představil začátky práce na nové hře v KDE - Parsek:

    Před několika málo minutami jsem naimportoval Parsek do KDE SVN, do playground. Na Parseku jsem začal pracovat v prosinci 2006, abych se naučil programovat v Qt a KDE. Naneštěstí jsem od té doby neměl na práci dostatek času.

    Takže, rychlý úvod do Parseku. Je to klient pro hraní tahových 4X strategických her, které jsou vytvářeny prostřednictvím frameworku Thousand Parsec. Tyto hry jsou zasazeny do vesmíru, takže jsou jako pokročilejší verze hry Konquest (ačkoli pravidla mohou být naklonována do skupiny pravidel, která běží na serveru).

    Pro připojení k serveru a komunikaci s ním používá Parsek existující C++ knihovnu pro Thousand Parsec. Což znamená, že velká část práce je dávno hotová a zbývá vytvořit hezký vzhled a snadno použitelné uživatelské rozhraní a vše ostatní, co je k tomu potřeba.

    V současné chvíli s klientem ještě nemůžete hrát hry. Lze jej zatím použít k připojení se na herní server, stažení objektů a jejich zobrazení v podobě jednoduchého stromu. Rovněž stahuje zprávy a zobrazuje je v jednoduché tabulce.

    Při troše štěstí budu mít v nadcházejících měsících na práci na Parseku více času. První věcí, kterou je třeba udělat, je vytvoření hvězdné mapy (s navigační lištou podobnou té, která je v Dolphinovi, pokud to bude možné), umožnit zobrazit a přidávat příkazy objektům a zkrášlit hlášení zpráv a strom vesmíru. Prostě zařídit, aby s tím šly hrát hry!

    Jeden z plánů pro vzdálenější budoucnost rovněž zahrnuje port klienta do prostředí Qtopia, aby bylo možné hrát z mobilního telefonu a dalších zařízení.

    Rozhodně doufám, že byl import do SVN správný a že v kódu nebo CMake souborech není mnoho začátečnických chyb. Jakákoliv pomoc a zpětná vazba je vítána!

    Nedávno se na KDE Community objevil zajímavý komentář člena týmu editorů Dotu (dot.kde.org) Daniela Molkentina, který je nešťastný ze znatelného zhoršení úrovně některých komentářů na Dotu, oficiálním místě pro zveřejňování novinek ze světa KDE. Také na Dotu pomáhám jako editor a vidím to stejně. Snažím se číst všechny komentáře na Dotu (a vždy čtu všechny u Digestů) a vím, že dost lidí v rámci KDE má podobný pocit.

    Toto je vydání Digestu číslo 104, což znamená, že KDE Commit-Digest je už 2 roky starý! Navzdory tomu, co tvrdí někteří komentátoři na Dotu, nebyl jediný týden, kdy by Digest nevyšel od doby, kdy jsem před 104 týdny začal. Narozeninová přání jsou vítána prostřednictvím PayPalu nebo komentáře na Dotu!

    Statistiky

    Shrnutí commitů

    Stav překladů (i18n)

    Commity: 2625 od 225 vývojářů, 5350 změněných řádek, 1236 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16448
    Otevřené požadavky: 13899
    Otevřených chyb: 269 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 168 za posledních 7 dní.

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    824
    /trunk/l10n-kde4
    521
    /trunk/extragear
    231
    /trunk/playground
    183
    /branches/stable
    136
    /branches/KDE
    124
    /trunk/www
    111
    /branches/extragear
    103
    /trunk/koffice
    86
    /branches/work
    74
    Řádek Vývojář Commitů
    248
    Gilles Caulier
    115
    209
    Laurent Montel
    89
    124
    Tobias Koenig
    52
    49
    Thanomsub Noppaburana
    49
    108
    Aurelien Gateau
    48
    88
    Dan Meltzer
    39
    39
    Friedrich W. H. Kossebau
    39
    84
    David Faure
    38
    60
    Sébastien Renard
    38
    78
    Michael Jansen
    35

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    99%
    řečtina
    97%
    švédština
    92%
    japonština
    92%
    ukrajinština
    88%
    nizozemština
    88%
    němčina
    86%
    brazilská portugalština
    85%
    polština
    85%
    Low Saxon
    84%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Thomas McGuire
    19
    Aaron J. Seigo
    17
    Pino Toscano
    15
    Peter Penz
    10
    Maks Orlovich
    10
    Luboš Luňák
    9
    David Faure
    9
    Joris Guisson
    8
    Urs Wolfer
    7
    A. Spehr
    6

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631

    Článek je překladem č. 104 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 15.5.2008 12:18 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    Dekuji za vas praci. Tesim se na dalsi dil.

    Jenom me prekvapuje, ze se nepise vice o Amaroku, kdyz to tam svisti nejvic.

    informace o Kile taky potesi.
    IRC is just multiplayer notepad.
    15.5.2008 13:56 sssssssss | skóre: 15 | blog: cotoje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    Já jen doufám, že ten výchozí vzhled oken nebude v ostrym KDE 4.1, protože to fakt vypadá jak classic ve woknech a je to silně nechutný (maj vývojáři po ruce nějakýho grafika? Nebo to dělaj v zakouřený místnosti?). Ano vim, že se to dá lehce změnit.
    hmm
    belisarivs avatar 15.5.2008 15:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    To je vec nazoru. Mne se Oxygen theme i to odvozene libi.
    IRC is just multiplayer notepad.
    15.5.2008 16:10 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    Nápodobně, jak už jsem psal v jiné diskuzi, Oxygen theme považuji za nejkrásnější a nejprofesionálnější grafický styl jaký kdy pro KDE vzniknul.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    dayvee avatar 15.5.2008 18:19 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    mam k nemu mnoho vyhrad, ale souhlasim, ze je to to nejlepsi, co zatim mame
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    Milan Lajtoš avatar 16.5.2008 18:43 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    Oxygen je fajn, ale dal by sa este vylepsit.. Napr. tlacitka na window frame sa mi vobec nepacia. groupbox je prilis "vyvyseny", atd. Ale ked bude Domino pre Qt4, tak moja volba je jasna.. ;)
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    17.5.2008 08:17 linuxak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    Oxygen je fakt hnus, kopie Masoxu. KDE začíná kopírovat i GNOME(konfigurační nástroje)
    belisarivs avatar 17.5.2008 08:42 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    Mac OSX ma pekne gui a od Oxygenu se dost lisi.

    Za koho mluvis, kdyz rikas, e Oxygen je hnus? Ja ti pravo mluvit za me nedal a spousta dalsich, kteri se sjhodli, ze Oxygen je hezky, taky ne.
    IRC is just multiplayer notepad.
    17.5.2008 21:27 linuxak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    mluvím jen a jen za sebe a říkám že oxygen je pro mě odpudivé.(sry mohl sem to napsat jinak)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 18.5.2008 00:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 104 (30. 3. 2008)
    KDE začíná kopírovat i GNOME(konfigurační nástroje)
    Spíš ještě nedodělali všechny ty checkboxy a políčka v nastavení :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.