abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)

    27. 6. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 2942×

    Thomas McGuire vysvětluje důvody, proč nebyl KMail a další KDE-PIM aplikace součástí KDE 4.0 (snad se to stihne do KDE 4.1). Také ukazuje, že KMail/Kontact již běží na Windows. Stephen Kelly představuje nový widget pro KDE aplikace: KRichTextWidget, který poskytuje rozhraní pro pokročilou editaci textu. A nakonec Wouter Haffmans píše o dětském kreslícím programu KidDraw.

    Tento týden

    Podpora hodnocení pomocí backendu NEPOMUK v Gwenview. KStars dostal modul pro předpovídání konjunkcí. Základní podpora pro XSLT a rozhraní pro export do HTML v Parley. Práce na integraci pohledu s mraky v Marble. Podpora navigace pomocí klávesnice v KNetWalk. Začátek nového rozložení dokovacích oken v Kooka. Práce na uživatelské interakci s kartami (taby) v Dolphinovi. Nový applet "paste text snippets" (vložit kousky textu) v Plasmě. charselectapplet je smazán a nahrazen ekvivalentem založeným na Plasmě. Styly uvítacích/informačních obrazovek byly rozšířeny z KDE desktopu do aplikací KDE-PIM a KInfoCenter. Rozličné práce, zahrnující zlepšení v kolekcích a On Screen Display (OSD) v Amaroku 2. Různé malé funkce v KTorrentu. Počáteční práce na Krita modulu pro "WaterStudio". KBlocks se přesunul z kdereview do kdegames. Akonadi server a sdílené komponenty se přesunuly do kdesupport. "WaterFlow", knihovna a program pro tvorbu diagramů výpočetních toků (computational flow chart-based diagrams), byl importován do KDE SVN. KDE 4.1 Alpha 1 a KOffice 1.9.95.4 (KOffice 2 Alpha 7) jsou označeny pro vydání.

    KMail a Kontact

    Thomas McGuire přináší informace o novinkách v KMailu (a KDE-PIM) pro KDE 4.1:

    Jak už možná víte, KMail a celá část KDE-PIM nebyly uvolněny s KDE 4.0, ale nejspíše budou vydány s KDE 4.1+ To trochu záleží na tom, zda se dokážeme včas vypořádat s hromadou zbývajících problémů.

    U KMailu bylo ve skutečnosti nejvíce práce s portováním na Qt4 a KDE4. To představovalo obrovské úsilí, protože KMail i Kontact mají spousty zdrojového kódu a portace způsobila mnoho regresí. Při vydání KDE 4.0 nám prostě těchto regresí zbývalo příliš, takže Kontact nebyl moc použitelný. Neměli jsme dostatek lidských sil, abychom vydání stihli, a pořád by se nám hodila pomoc dalších vývojářů s programováním pro KDE 4.1!

    Dostali jsme se do stavu, ve kterém je mnoho z těchto regresí opravených a KMail je opět použitelný. Používám jej ve své každodenní práci s POP3 a nemám žádné závažné potíže. IMAP se rovněž tváří, že pracuje vcelku dobře.

    Port na Qt4 je téměř hotov, jediná významná chybějící věc je seznam složek a zpráv. O oboje bude postaráno v rámci SoC projektu. Szymon Stefanek má rovněž zajímavé plány na nový, daleko modernější vzhled seznamu zpráv.

    Pro vydání KDE 4.1 plánuji především dále stabilizovat a pokračovat v opravování regresí. Přestože nejvíce práce šlo do portování, KMail bude rovněž obsahovat nové vlastnosti. Ty, které si pamatuji z hlavy, jsou podpora pro nálepky (tagy), podpora pro vkládání odkazů do HTML zpráv a zlepšení kontroly překlepů.

    Základní novou vlastností KMailu je to, že bude rovněž běžet na Windows a Mac OS X. Díky patří Jaroslawu Staniekovi, který na portu pro Windows tvrdě pracoval. Níže vidíte screenshot Kontactu běžícího na Windows.

    108 kmail windows

    Jelikož se objevovaly problémy s tím, jak KMail ukládá svoje indexové informace, bude nyní pod Windows používat SQLite.

    Dlouhodobým plánem pro KMail je samozřejmě port na Akonadi, který bude vyžadovat spousty změn v kódu, ale nakonec nahradí monolitickou a nepřenositelnou ukládací vrstvu. To si vyžádá nějaký čas a je nepravděpodobné, že se tak stane před KDE 4.2.

    Rich text widget

    Stephen Kelly píše o sdíleném KDE widgetu Pokročilý editor (rich text):

    Několik posledních týdnů jsem pracoval jsem na widgetu Pokročilý editor pro KDE. Tento nový widget má vývojářům usnadnit přidávání pokročilého textového editoru do svých aplikací.

    Při práci na přidávání vnořených seznamů a lepších vlastností hyperlinkových odkazů pro KJots jsem si uvědomil, že podobné vlastnosti chybí také v KMailu. Dalším pohledem jsem zjistil, že každá aplikace, které poskytuje možnost pokročilé editace textu, ji implementuje samostatně, podporuje odlišnou množinu funkcí a zavádí vlastní chyby. Lepší by bylo kód centralizovat a opakovaně jej používat ve všech těchto aplikacích. To by znamenalo, že všechny aplikace, které widget používají pro pokročilou editaci textu, budou mít přístup ke stejným vlastnostem a chybám (a pochopitelně i opravám chyb).

    Widget Pokročilý editor pobyl v kdereview speciální zkrácenou dobu 10 dnů a v pátek už byl přesunut do kdelibs. Už je používán v KJots, KMailu, Mailody a editoru podpisů KMailu. Přestože je všem aplikacím k dispozici podpora pro stejné funkce pokročilé editace textu, aplikace je nemusí podporovat všechny.

    Například KJots nepoužívá podporu pro zarovnávání a neobsahuje akci odstraňující formátování textu. Zároveň přidává některé doplňkové akce, které nejsou vyžadovány ostatními aplikacemi. Jedna z mých oblíbených funkcí, kterou jsem nejvíce chtěl, je "format painter". Umožňuje uživateli kopírovat formátování z jedné části dokumentu a aplikovat jej na jinou část.

    Zbývá doplnit podporu pro tvorbu a editaci tabulek, lepší správu obrázků a další. Ještě chybí dvě ikony (vlož vodorovnou vodící linku a vlož odkaz), které doufejme budou včas pro 4.1. Pokud jste umělec, nebo to jen chcete zkusit (vodorovná vodící linka by měla být jednoduchá), ozvěte se pro začátek v poštovní konferenci kde-artists.

    108 krichtextwidget

    Přidání podpory pro pokročilý editor do aplikace je jednoduché. Například chcete-li "rich text" widget, akce v panelu nástrojů, položky v menu pro formátování textu (font, velikost, barva, atd.), správu vnořených seznamů a editovatelné odkazy, použijte kód:

    KRichTextWidget* editor = new KRichTextWidget(this);
    editor->setRichTextSupport( FullTextFormattingSupport | FullListSupport | SupportHyperLinks );
    editor->createActions( actionCollection() );
    setCentralWidget( editor );

    Vývojář aplikace už nemusí psát kód pro tvorbu akcí, ikon, zkratek atd. Akce jsou připraveny k použití a stačí je specifikovat v souboru ui.rc příslušné aplikace. Díky práci vývojářů Allena Wintera a Stephena Kellyho z KMailu je možné widget v budoucnu lehce spravovat a je plně lokalizovatelný. Pokud by chtěl nějaký vývojář pomoci s portováním na KRichTextWidget, ať jednoduše pošle e-mail do poštovní konference kde-devel, nebo se zeptá na kanálu #kde-devel na irc.freenode.net.

    KidDraw

    V další části představování KDE projektů na Summer of Code Wouter Haffmans představuje KidDraw:

    Ahoj KDE, jmenuji se Wouter a jsem vývojář aplikace KidDraw. Kdysi dávno začala jako úkol na střední škole a byla napsána v Delphi. Minulý rok jsem ji přepsal do Qt4 pro mého nyní 7měsíčního syna. Jak jméno napovídá, je to jednoduchá kreslící aplikace pro malé děti. Žádné komplikované štětce nebo nástroje, pouze pero, nějaké barvy a pár šířek čar na výběr, a to je vše. A pochopitelně ukládání a nahrávání obrázků jedním kliknutím!

    Nejprve jsem v tomto ročníku Google Summer of Code požádal o převod KidDraw do KDE. Bohužel jsem nebyl vybrán, ale i tak budu v létě na KidDraw pracovat, aby alespoň základní nástroje fungovaly správně. Velká část už je v tuto chvíli hotova, ale byl jsem zahloubaný do svého studia a později do rodiny, takže bylo dlouho ticho po pěšině. To se brzy změní.

    Zatím funguje malování, ale ukládání a nahrávání obrázků stále není implementováno. Můžete změnit barevnou paletu, třebaže se barvy v obrázku zatím nezmění. Dále mám v hlavě celou spoustu nápadů pro blízkou i vzdálenou budoucnost: barvení kreslící plochy (tj. nahrávání obrázku na pozadí), nastavení obrázku jako pozadí plochy, tisk obrázků, spojování bodů a tak dále. Také je potřeba program převést na KDE aplikaci - zatím je to vše jen Qt. Zbývá ještě hodně práce!

    108 kiddraw

    Až dají KidDraw svým dětem všechny KDE maminky a tatínkové, doufám, že je ostatní rodiče brzy napodobí a ovládnutí světa už bude neodvratné. Pokud si chcete KidDraw už teď vyzkoušet, stáhněte si playground/edu/kiddraw. Screenshot byl udělán z toho, co je tam teď!

    Je skvělé, že Wouter pracuje na svém návrhu pro Summer of Code navzdory tomu, že nebyl vybrán z vysoce konkurenčního kotlíku přihlášek pro KDE na letošní rok - to znamená, že to rozhodně nedělá pro peníze! Rovněž je hezké vidět nová jména, která se objevila na vrcholu seznamu lovců chyb (jako třeba James Spahlinger se 47 za tento týden) díky pravidelně pořádaným KDE BugDays.

    Z dalších zpráv: Melchior Franz poslal krátkou zprávu: Není to nic světoborného, ale když jsem v posledních dnech opravoval a rozšiřoval nativní šetřič obrazovky 'kclock.kss', všiml jsem si, že byl rovněž portován na Microsoft Windows. Již nějakou dobu existuje port pro Mac OS X, kterému se dostalo hezkých recenzí. KDE vede svět. Opět :-).

    Statistiky

    Commity: 2577 od 235 vývojářů, 5781 změněných řádek, 1038 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16440
    Otevřené požadavky: 13941
    Otevřených chyb: 216 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 309 za posledních 7 dní.

    Shrnutí commitů

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    943
    /trunk/l10n-kde4
    405
    /trunk/extragear
    236
    /trunk/playground
    214
    /trunk/kdesupport
    129
    /branches/work
    122
    /trunk/koffice
    108
    /branches/stable
    105
    /branches/KDE
    69
    /branches/extragear
    66
    Řádek Vývojář Commitů
    208
    Gilles Caulier
    91
    91
    Patrick Spendrin
    81
    178
    Frederik Gladhorn
    72
    165
    Aaron J. Seigo
    68
    66
    Marc Mutz
    66
    136
    Laurent Montel
    61
    123
    Anne-Marie Mahfouf
    55
    101
    Davide Bettio
    48
    102
    Albert Astals Cid
    47
    103
    Pino Toscano
    42

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    95%
    řečtina
    95%
    ukrajinština
    91%
    švédština
    90%
    japonština
    90%
    nizozemština
    84%
    němčina
    83%
    tradiční čínština
    82%
    brazilská portugalština
    82%
    polština
    82%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    James Spahlinger
    47
    Peter Penz
    34
    Seb Ruiz
    24
    Oswald Buddenhagen
    21
    A. Spehr
    19
    Michael Leupold
    18
    Bram Schoenmakers
    14
    Olivier Goffart
    13
    Luboš Luňák
    10
    Gilles Caulier
    10

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631

    Článek je překladem č. 108 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    dayvee avatar 27.6.2008 01:13 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    s ohledem na to, ze cvrkot kolem amaroku je vice nez dvojnasobny proti k3b na druhem miste, mozna by nebylo od veci alespon ramcove napsat, co se tam deje ...
    jinak vyborny clanek :-)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    27.6.2008 08:29 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Článek je překladem č. 108 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.
    aneb co Danny nenapíše, to tu není ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    dayvee avatar 27.6.2008 10:57 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    ou ... to mi taky mohlo dojit ...
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    27.6.2008 12:34 Kamahl | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    KDE 4.1 Alpha 1 a KOffice 1.9.95.4 (KOffice 2 Alpha 7) jsou označeny pro vydání. A já právě nainstaloval KDE 4.1 Beta 2. :D
    27.6.2008 12:54 jiřík | skóre: 9 | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Nojono, je to zpožděné o dva měsíce, můžete číst originální zdroj :)
    Zapomeňte na pumpičku a na rozhodčí, hrajte Ultimate Frisbee http://www.frisbee.cz
    27.6.2008 15:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    No jak jsem byl na dovolené, tak se zpoždění protahuje a navíc jsou technické problémy s přístupem k dalším číslům, takže zpoždění bude jenom narůstat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    27.6.2008 21:18 pard | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Už i sem dorazila hrůza bude infinitiv - česky se neříká bude běžet, ale poběží.
    27.6.2008 21:28 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    bude pršet :)
    27.6.2008 22:05 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    poprsi =)
    dayvee avatar 28.6.2008 22:18 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Pojem slovesny vid ti neco rika ?
    "prset" je imperfektivum (nedokonavy vid), jeho budouci forma se tedy vyjadruje ve tvaru "bude + inf", tedy "bude prset".
    "bezet" je perfektivum (dokonavy vid), jeho budouci forma je tedy vyjadrena jen modifikaci slova sameho, tedy "pobezi"
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    28.6.2008 22:55 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Reagoval jsem na "bude infinitiv" a byla to sranda. Dokonavy nebo nedokonavy vid je mi opravdu ukradeny, zvlast kdyz tu nejsme schopni dodrzet ani diakritiku, ze.

    Obcas se divim, ze lidi maji tolik casu resit tady blbosti ;-)
    thingie avatar 28.6.2008 23:30 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Se mi nezdá, že kdyby prostě jeden ten tvar umřel a zůstal jenom v nějakých ustálených spojeních, že by došlo k něčemu strašnému. Tolik jevů už z jazyka takto zmizelo a nikoho to už nežere.
    Růžové lži.
    28.6.2008 23:59 tomfi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    Možná až budou lingvisté mluvit do používání pointrů v C++, tak se zde začneme bavit o vylepšování českého jazyka zjednodušením aby jej bylo schopno zvládnout více méně gramotných lidí ;)
    Vždyť jsou to jen jedničky a nuly ...
    Salamek avatar 28.6.2008 00:55 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    k čemu mi je kmail na widlích , já ho potřebuju funkční v KDE :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    David Watzke avatar 29.6.2008 01:46 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    V článku je 2x překlep KRrichTextWidget místo KRichTextWidget - jednou v perexu a pak v kódu.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 29.6.2008 01:48 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 108 (27. 4. 2008)
    No, není divu - koukám, že ty chyby jsou i v originále.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.