abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Co se děje v KDE - 109

    3. 9. 2008 | Michal Vyskočil | Různé | 2779×

    Joris Guisson přibližuje novinky v programu KTorrent (přehrávač médií, webseeding a port na Windows). Erlend Hamberg představuje svůj Summer of Code projekt "Modální způsob editace ve stylu Vi pro Kate". Andrew Lake oznámil vítězná témata pro Plasmu z nedávné soutěže, která byla přidána do KDE SVN.

    Tento týden

    Práce na tvaru a vzhledu různých apletů v Plasmě. Přibyly nové funkce v plasmoidu NetworkManager. Práce na opravách rozhraní a podpora pro CMake cache v KDevelop. Detekce překlepů v Parley. Práce na nahrávání a ukládání her v Palapeli. Integrace GetHotNewStuff do KGoldRunner. "Update Manager" pro Kst. Díky Xesam API je hledání založené na NEPOMUKu v KDE aplikacích daleko dostupnější. Počáteční implementace open/read/write/seek/close v experimentálním mostu KIO-GIO. Vychytávky (tweaks) v interakci s kartami (taby) v Konsoli a Konversation. Implementace úložiště založeného na SQLite pro indexy KMailu. Zdroj kalendářů v Akonadi nyní mohou být konfigurovány pomocí KControl modulu, počáteční verze Akonadi zdroje RSS. Nějaké nové ikony v Digikamu a KTorrentu. Práce na pluginech přehrávače a BitFinder pro KTorrent. Drobnosti ohledně zacházení s fonty v KOffice a rozsáhlé práce na podpoře diagramů v (včetně podpory skriptování) v generátoru sestav Kexi. KAppTemplate a mnohé Plasma applety se přesunuly do kdereview, krossjava se přesunula do kdebindings. Počáteční import KidDraw a kde4powersave do KDE SVN. KDE 4.0.4 je označeno pro vydání.

    KTorrent

    Joris Guisson píše o současné a nadcházející práci na KTorrentu:

    KTorrent se dostává blízko vydání verze 3.1 a zde je stručný popis současného stavu a našich plánů do budoucna.

    Začnu s tím, co je nového v KTorrentu 3.1. Jakmile jsem zjistil, že KDE 4 přidala novou knihovnu zvanou Phonon, která velmi usnadňuje přidávání podpory pro audio a video do vaší aplikace, nemohli jsme tomu odolat. Takže jsme přidali plugin přehrávače médií, který podporuje audio a video. Všechny mediální soubory v torrentech, které stahujete, mohou být přehrávány tímto novým pluginem uvnitř okna aplikace KTorrent.

    109 ktorrent media player

    Další zajímavou novou vlastností je webové odesílání (webseeding): momentálně podporujeme HTTP, ale funguje to. Můžete klidně přidat vaše vlastní webseed URL a torrent samotný nemusí webseedy obsahovat. Takže od teď můžete například vzít poslední torrent Ubuntu a potom přidat URL Ubuntu ISO a KTorrent začne stahovat pomocí HTTP a BitTorrent protokolu současně.

    109 ktorrent webseed

    Vedle těchto velkých nových vlastností existuje i řada menších nových věcí a zlepšení (pokud chcete kompletní seznam, podívejte se na changelog KTorrentu 3.1 Beta 1).

    Port na Windows byl zahájen před časem a momentálně se blíží dokončení. Větev s Windows portem byla nedávno sloučena do aktuální větve (trunk) KTorrentu, takže je KTorrent plně funkční na Windows. Další vydání (KTorrent 3.1 Beta 2) přinese tyto změny.

    109 ktorrent on windows

    Na rozloučenou přidávám plány pro budoucí vydání. Budeme nadále podporovat integraci nových KDE 4 technologií do KTorrentu. To znamená podporu skriptovacího stroje Kross, Plasma widget a dále bude integrován NEPOMUK. Rovněž plánujeme zrušit nudný seznam torrentů ve prospěch parádnějšího vzhledu, který bude využívat Goya. Vyhledávací plugin dostane podporu pro OpenSearch, takže by přidávání nových vyhledávacích enginů mělo být daleko jednodušší. A samozřejmě spoustu dalších vlastností...

    Vi režim pro Kate

    Erlend Hamberg představuje svůj Summer of Code projekt "Modální způsob editace ve stylu Vi pro Kate":

    Můj Google Summer of Code projekt přinese modální způsob editace ve stylu Vi pro Kate. To znamená, že bude možné mít editor ve stylu vi integrovaný do programů jako Quanta a KDevelop. Tento vi režim bude založen na příkazech Vimu a bude podporovat čtyři ze šesti režimů Vimu: Normal (příkazový režim), Insert, Visual a Command-line. Poslední dva režimy Ex a Select jsou používány daleko méně často a nebudou podporovány.

    109 vi kate

    Projekt implementuje většinu používaných příkazů, pohybů a textových objektů Vimu. Tvorba spolehlivého "příkazového frameworku" pro příkazy ve stylu vi bude ta nejdůležitější část. Implementace v budoucnu umožní další rozšíření funkčnosti.

    O mně: je mi 23 a jsem student počítačového inženýrství v Trondheimu v Norsku. Jsem pokročilý uživatel Vimu, používám jej 5-6 let. Miluji jeho způsob editace a cítím se velice neefektivní s jinými editory. Vždy mi chyběl "KDE Vim", a proto jsem sledoval vývoj KVimu a Yzis. Po sledování mailing listu a poslání několika patchů jsem se stal řádným přispěvatelem posledně jmenovaného projektu. Nicméně tento projekt se smutně zastavil kolem roku 2006. Myslím, že přidání této funkčnosti do již existujícího, stabilního a otestovaného textového editoru je mnohem lepší cesta. Je samozřejmě daleko více motivující mít kratší cestu k použitelné verzi.

    Vítězná témata pro Plasmu

    Andrew Lake oznámil vítězná témata pro Plasmu z nedávné soutěže, která byla přidána do KDE SVN:

    Vítězná témata pro Plasmu z naší první Plasma Theme Contest byly přidány do extragear. Vítězná témata byla oznámena na kde-look.org 25 dubna 2008. Soutěž velice pomohla tvorbě nových vizuálních nápadů pro Plasmu. Před soutěží existovalo přibližně 5 témat, která byla zveřejněna na kde-look. V průběhu soutěže číslo vzrostlo na 17 a pokračovalo v růstu. 10 z nich bylo přidáno pro samotnou soutěž.

    Pro ty, kteří jsou zvědaví na podrobnosti o posuzování; byli celkem 4 porotci: Ivan Čukić, Riccardo Iaconelli, Nuno Fernades Pinheiro a já. Každý z nás poskytnul skóre od 1 do 10 pro každé téma a ta nejlepší byla vybrána. (Jelikož jsem do soutěže poslal dvě témata, nehodnotil jsem je.)

    Vítězové jsou:

    1. Elegance
    2. Silicon
    3. Heron
    4. Aya

    Díky všem, kteří se zúčastnili. Všechna témata zůstala dostupná na kde-look, takže pokud váš favorit není v seznamu, mělo by stačit jen kliknout přes GetHotNewStuff.

    Statistiky

    Commity: 2097 od 223 vývojářů, 4725 změněných řádek, 994 nových souborů.
    Otevřené chyby: 16501
    Otevřené požadavky: 13942
    Otevřených chyb: 222 za posledních 7 dní.
    Zavřených chyb: 162 za posledních 7 dní.

    Shrnutí commitů

    Modul Commitů
    /trunk/KDE
    721
    /trunk/extragear
    265
    /trunk/playground
    219
    /trunk/l10n-kde4
    181
    /branches/stable
    164
    /trunk/www
    131
    /trunk/koffice
    103
    /branches/work
    79
    /branches/extragear
    63
    /trunk/kdereview
    42
    Řádek Vývojář Commitů
    150
    Aaron J. Seigo
    67
    138
    Laurent Montel
    65
    135
    Gilles Caulier
    62
    99
    Davide Bettio
    43
    89
    Marc Mutz
    43
    51
    Jiri Vetvicka
    40
    79
    Dan Meltzer
    36
    49
    Sebastian Sauer
    35
    74
    Anne-Marie Mahfouf
    34
    35
    Sebastian Trueg
    32

    Stav překladů (i18n)

    Jazyk Hotovo procent
    portugalština
    95%
    řečtina
    95%
    ukrajinština
    91%
    švédština
    90%
    japonština
    90%
    nizozemština
    84%
    němčina
    83%
    tradiční čínština
    82%
    brazilská portugalština
    82%
    polština
    82%

    Lovci chyb

    Lovec chyb Počet zavřených chyb
    Pino Toscano
    16
    Eike Hein
    16
    Matt Williams
    12
    Luboš Luňák
    9
    Thomas McGuire
    9
    George Goldberg
    6
    Leonardo Finetti
    6
    A. Spehr
    6
    Keith Isdale
    6
    Seb Ruiz
    5

    Program Cvrkot
    Amarok
    9815
    K3b
    4875
    KMail
    4840
    Kopete
    3320
    KDevelop
    2595
    Plasma
    2489
    Kaffeine
    2037
    Kate
    2001
    Solid
    1873
    Kontact
    1790


    Osoba Cvrkot
    David Faure
    2110
    Stephan Kulow
    1749
    Aaron Seigo
    1390
    Torsten Rahn
    1367
    Jonathan Riddell
    1132
    Laurent Montel
    1030
    Stephan Binner
    782
    Thiago Macieira
    668
    Zack Rusin
    638
    Adriaan de Groot
    631

    Článek je překladem č. 109 KDE Commit Digest. Původní autor Danny Allen.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.9.2008 00:19 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    CMake chache v KDevelop ?
    grubber avatar 3.9.2008 00:38 grubber | skóre: 6 | blog: grubber | Břeclav / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Když jsem to četl, vzpomněl jsem si na gelfy z Červeného trpaslíka...
    Max avatar 3.9.2008 07:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Špatný odkaz na téma Heron, odkaz by měl asi být :
    http://kde-look.org/CONTENT/content-pre1/76593-1.jpg
    nebo :
    http://kde-look.org/CONTENT/content-pre2/76593-2.jpg
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    3.9.2008 07:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Dík, opraveno (i chache).
    3.9.2008 08:43 Ubuntak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Jak koukam na ty temy tak jenom zmenili barvy puvodniho sedeho hnusu, ja myslel ze kde4 dokaze daleko pruzneji menit vzhled a ze se priblizi gnome ale vida kaslou na to.
    dayvee avatar 3.9.2008 19:19 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    pokud by se konfigurovatelnost kde mela blizit gnome, vydali by jen nejaky bugfix z rady kde1
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    3.9.2008 23:00 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Řeč byla o tématech Plasmy, nikoliv o dekoracích oken. Co by na přizpůsobení vzhledu plasmoidů mělo být pružnějšího, když jde jen o rámečky tvořené vektorovou grafikou?
    4.9.2008 18:33 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Následující příspěvek je silně osobního názoru. Nečtěte pokud jste výbušní :-)

    To proto, že vzhled KDE je hnus. Nemůžu si pomoct, ale až budu nucen přejít na kde4, doufám, že bude možnost mít ho v kde3 legacy módu. Proboha všude vidím jak je to kravský a černý. Proboha ať si nehrajou na "hackery", kteří musí mít černou plochu a všechno v černém - vždyť světlejší témata jsou mnohem lepší pro čtení a vůbec pro práci. Černá už není tak cool jak si někdo stále myslí...

    - Chválím však zelený design, i když fandou zelené zrovna nejsem, ale je to mnohem lepší než černá,..

    Btw. černou oceňuji na podkladu konzole (hlavně kvůli vimu), na stupínku s krémovou (protože je na tom nejlépe vidět) - když se teda přenaství ty modré kometáře co většinou nejsou vidět :-)
    corwin78 avatar 3.9.2008 09:46 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Nevíte někdo, jak to vypadá s podporou Bluetooth?
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    3.9.2008 15:54 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    No nějaký kdebluetooth4, ale k otestování jsem se nedostal.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.9.2008 15:54 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    No nějaký kdebluetooth4
    Existuje
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    3.9.2008 13:33 David Watzke
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Co se děje v KDE - 109
    Je samozřejmě daleko motivující mít kratší cestu k použitelné verzi.
    Nemá tam být "daleko více motivující"?
    3.9.2008 21:05 vch | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Vi režim pro Kate
    Vi režim pro Kate - tak to bude ráj na Zemi.
    Václav 4.9.2008 11:17 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vi režim pro Kate
    Jojo, taky mi to udělalo radost :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.