abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 15/2008

    14. 4. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 5019×

    HP přichází s vlastním linuxovým mininotebookem. Další klon Eee PC na cestě. Ekvádor volí svobodný software. Zelení bojují za svobodný software v EU. Ovladač RadeonHD 1.2. Mandriva Linux 2008.1. Linux XP Desktop 2008. VectorLinux SOHO 5.9 Preview. Distribuční rada: přednastavujeme SSH klienta.

    Obsah

    Letem světem

    link

    SaxenOS 2008 Beta 2 nyní staví na PCLinuxOS (dříve se používal Slackware). Musix GNU+Linux 1.0R3 řeší několik problémů předchozí verze a výchozím jazykem se stala angličtina. Absolute Linux 12.1 RC1 používá PCMan místo ROX-Filer a také Wicd pro práci s bezdrátovými sítěmi. Nonux 4.4 (distribuce pro nizozemské kanceláře) aktualizuje obsažený software. rPath Linux 2.0 Beta 3 jde nyní korektně nainstalovat na iSCSI, opravuje bezpečnostní problémy a mění chování některých částí systému. Na Ubuntu postavené SymphonyOne 2008.1 předvádí současný stav alternativního desktopového prostředí Mezzo - ke stažení je za jeden dolar. V siduxu 2008-01 hraje roli především přechod na KDE 3.5.9 a Linux 2.6.24.4.

    HP přichází s vlastním linuxovým mininotebookem

    link

    Během Linux Foundation Collaboration Summitu ohlásil Hewlett-Packard uvedení svého vůbec prvního linuxového notebooku v USA. Jde o HP 2133 Mini-Note PC, který je poháněn SUSE Linux Enterprise Desktopem 10 SP1. Uvedení počítačů s Linuxem od HP se očekávalo, ale mnoho lidí spíše doufalo v klasické počítače či notebooky pro běžné uživatele, firmy ap. - tento UMPC je určen pro oblast vzdělávání. Odpovídá tomu i zvýšená odolnost klávesnice (před jídlem a podobnými vlivy) a HP 3D DriveGuard zajišťující ochranu disku při pádu. Jako procesor funguje Via C7 1,6 GHz, dále v počítači najdeme 802.11b/g WiFi, Bluetooth, 8,9" displej, 1 GB RAM a 120GB disk. Kromě samotné distribuce Linuxu je na počítači i výukový software. Na trhu se produkt objeví do května a bude stát 799 dolarů.

    Další klon Eee PC na cestě

    link

    Také nizozemské firmě Van Der Led Designs se zalíbil nápad UMPC s Linuxem, a tak přichází s produktem nápadně podobným Asus Eee PC - výsledek se nazývá "Jisus". Neobvyklou vlastností je čínský procesor Loongson o frekvenci 1 GHz, který je zástupcem architektury MIPS64, avšak neobsahuje některé patentované funkce. Počítač dále nabízí 512 MB RAM, 4GB flash disk, 100Mb/s síťovou kartu, WiFi 802.11b/g, dva USB porty a typický 8,9" displej. Jako distribuce bude na počítači Ubuntu Linux. A kdy se objeví na trhu? V Evropě 25. dubna, ale na sklady se dostane až o měsíc později. Cena bude 300 euro.

    Ekvádor volí svobodný software

    link

    Ekvádor vydal vyhlášku stanovující používání svobodného softwaru v ústřední veřejné správě - 10. dubna 2008 byl zákon podepsán prezidentem. Záměrem ekvádorské vlády je dosáhnout technologické nezávislosti a suverenity a také ušetřit veřejné prostředky. Podle prohlášení svobodný software zajistí státu vyšší zabezpečení, svobodný přístup k datům a programům, úspory na licencích a jde také o zdroj nových pracovních míst pro lidi z Ekvádoru. Nyní je na Sekretariátu informatiky, aby zajistil splnění této vyhlášky.

    Zelení bojují za svobodný software v EU

    link

    Zelení bojují o to, aby se v Evropské unii používal svobodný software a otevřené standardy. Jako součást této snahy vypadá aktivita poslankyně Evropského parlamentu Heidi Rühle, která zjistila, že Microsoftu může dle pravidel EU být znemožněno účastnit se veřejných výběrových řízení. Jde o důsledek toho, že firma byla unií usvědčena ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Poslankyně poslala Evropské komisi dotaz, proč se tak doposud nestalo. Komise má nyní 6 týdnů na zaslání odpovědi.

    Španělský europoslanec David Hammerstein podpořil petici Open Parliament, neboť věří, že současný softwarový monopol Microsoftu uvnitř EU má negativní dopad na demokracii, inovaci a konkurenční prostředí. Jeho postoj podpořila další členka strany zelených Eva Lichtenberger, která upozorňuje na nebezpečí vzniků dalších monopolů: Google a DoubleClick či Yahoo a Microsoft. 17. dubna proběhne pod jejich vedením v Evropském parlamentu konference nazvaná "Locked in". V té je podpoří i OpenForum Europe.

    Ovladač RadeonHD 1.2

    link

    Trvalo to přibližně čtyři měsíce, ale xf86-video-radeonhd 1.2 je tu. Přináší podporou nových kousků hardwaru: Radeon HD 3400 a 3600, Radeon HD 3870 X2 (podpora zatím jen pro jedno jádro GPU) a lepší podporu RS690 IGP. Ovladač využívá AtomBIOS, ale zatím pouze částečně. Dobrou zprávou je zahrnutí 2D akcelerace EXA a XXA, ta je ovšem omezena jen na procesory řady R500 (Radeon X1000). Na závěr potěší také skutečnost, že podpora TV-Outu už je skoro hotová - stačí poskládat dohromady různé kusy kódu, otestovat to a je to. Stále ovšem schází podpora DisplayPortu. Zmiňme, že pro R500 už TV-Out nabízí ovladač xf86-video-ati.

    Mandriva Linux 2008.1

    link

    V Mandrivě opravdu nelenili a na světě je nová verze nadupaná novinkami. Mandriva Linux 2008.1 (Spring) nabízí prostředí KDE 3.5.9 a 4.0.3, GNOME 2.22 a Xfce 4.4.2. Systém běží na jádře 2.6.24. Distribuce zavádí zvukovou infrastrukturu PulseAudio a nabízí OpenOffice.org ve verzi 2.4. Podporuje počítače Asus Eee PC a vylepšuje schopnost synchronizace s mobilními zařízeními na bázi Windows Mobile 5 / 6 a jinými systémy. Změny najdete i v GUI nástrojích distribuce a instalačním programu. Na závěr nelze zapomenout na nové zajímavé aplikace: multimediální centrum Elisa, Avant Window Manager (panel inspirovaný OS X), Conduit (synchronizační program pro GNOME) nebo Miro (sledování videí streamovaných přes Internet).

    Linux XP Desktop 2008

    link

    Linux XP Desktop 2008 je ruský operační systém (dostupný také v angličtině), který se snaží vzhledem napodobovat Windows XP a Vista. Dosahuje toho volbou barev, vzhledem menu, přihlašovacího dialogu, použitím 3D desktopu, ovládacím panelem, nasazením alternativní struktury souborového systému nebo také nástrojem pro migraci dat z Windows. Umožňuje snadné šifrování adresářů a zápis na NTFS. Desktopovým prostředím je vzhledově přetvořené GNOME. Systém je možné zdarma používat po 30 dnů, pak je možné produkt zakoupit: cena začíná na deseti dolarech.

    linuxxp linuxxp linuxxp linuxxp linuxxp

    VectorLinux SOHO 5.9 Preview

    link

    VectorLinux SOHO 5.9 Preview předvádí některé funkce, které jsou plánovány na konečné vydání, a slouží také k tomu, aby si uživatelé mohli ověřit, že distribuce funguje na jejich hardwaru. Systém stojí na jádře 2.6.22.19, X.org 7.3, KDE 3.5.9 a OpenOffice.org 2.3.1. Pro brouzdání po webu slouží SeaMonkey 1.1.9, Mozilla Firefox 2.0.0.13 a Opera. Dalšími zahrnutými programy jsou například Amarok nebo K3b. Živé CD používá kompresi a může být nainstalováno i na pevný disk.

    vector vector

    Distribuční rada: přednastavujeme SSH klienta

    link

    Pokud se často připojujeme k nějakému SSH serveru a používáme vždy stejné údaje, můžeme si ušetřit čas přednastavením ssh úpravou souboru ~/.ssh/config. První věcí je možnost ulehčit si zadávání adresy serveru a nemuset zadávat uživatelské jméno. Pokud tedy do souboru vložíme

    Host doma
    HostName 10.11.12.13
    User pepa
    

    můžeme použít ssh doma místo ssh pepa@10.11.12.13. Další přednastavenou věcí může být port forwarding. Ukázka:

    Host doma
    HostName 10.11.12.13
    User pepa
    DynamicForward 9999
    

    Takto se nám automaticky bude vytvářet SOCKS proxy na lokálním portu 9999. Mezi další zajímavé volby patří Port 1234 pro určení vzdáleného portu, ForwardX11Trusted a ForwardX11 (yes nebo no) a další. Více najdete v manuálových stránkách man ssh_config.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2008 04:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2008
    S těmi trojéčkovými ešusy se to rozjíždí... Jen tak dále --- mamka si možná bude pořizovat (na mou iniciativu ^_^) jeden služební, já do toho chci jít o prázdninách taky,... Jenže jak bude hodně těch jako je ten nizozemský, ešus bude muset s cenami dolů a to se asi bohužel dotkne kvality...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.4.2008 08:13 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2008
    Linux XP 2008 má cenu kupovat? a stačí vyrobit vlastní vzhled v naši distribuci :-)
    14.4.2008 10:29 Jirka Wolny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Trochu mě děsí ty screenshoty na jejich stránkách. Podle nich soudím, že při přihlašování je defaultním uživatelem root.
    14.4.2008 11:37 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Mají zkrátka koule. Koneckonců, Růsové na podobné delikátnsoti nikdo moc nekoukali, že jo.
    14.4.2008 12:16 Palo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Vdaka, po precitani tohto prispevku som sa v krcoch zvalil pod stol. You make my day. TNX.
    14.4.2008 17:18 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Linux XP 2008 ti rusové bych nebral a vždycky je původně z Fedory a tak tohle se dá vyrobit
    Jardík avatar 14.4.2008 17:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    A co je na tom špatného? Pokud je to domácí počítač a jeden si dává bacha, aby tam nespustil sajrajt, tak se nic špatného stát nemůže a nemusí neustále zadávat heslo, když chce provést nějaký systémový úkon.
    Věřím v jednoho Boha.
    Fluttershy, yay! avatar 14.4.2008 17:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Už to nehul.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    14.4.2008 19:31 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Bože muj... nechceš se vrátit k Windows? Nebo už si to udělal? Pokud ano, jedině dobře, bez lidí s takovými názory bude Linuxu lépe ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Jardík avatar 14.4.2008 20:54 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Ano, používám OS Microsoft Windows Vista Ultimate x64 a vlastním k němu i legálné neOEM licenci a nelituji toho.

    Co je špatného na tom, co jsem řekl. Řekněte mi jedinou nevýhodu toho mít jednoho root uživatele a pracovat pod ním, když si dává bacha, co maže, co přepisuje a nespouští sajrajt o kterém neví, z čeho vzešel.
    Věřím v jednoho Boha.
    thingie avatar 14.4.2008 21:01 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Ono by tolik věcí nemuselo bejt, kdyby si lidi řekli, že stačí jenom dávat pozor. A že vždycky budou mít čas dávat si pozor. Že se nikdy nepřehlédnou. Že se na to nikdy nevykašlou.

    Nojo. Ještěže ho máme, našeho Jardu, génia.
    Růžové lži.
    14.4.2008 21:14 Quanti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    a jak to mohlo byt krasne vyresene, kdyby si jeho rodice davali pozor .)
    14.4.2008 21:12 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Není otázka zda uděláte chybu, ale kdy ji uděláte. Já si pozor dávám, přesto jsem si při administraci systému s root právy přesunul kořen do jiného adresáře.

    Proto tu ten koncept existuje. Aby se používal a k těmto chybám nedocházelo. A pokud vy takto pracujete, tak k tomu alespoň nenabádejte nové uživatele.

    Další věc jsou chyby v programech, jako je X server a veškerých uživatelských aplikacích, takto spouštěných. Jelikož by X server běžel s právy roota, tak by aplikace mohla snadno poškodit systém. Přitom se nejedná o virus nebo škodlivý software. To je také jeden z důvodů (minimalizace počtu chyb vlivem aplikací, které by tam být nemusely), proč i samotný Microsoft začal prodávat verzi Windows Server 2008, která je ovladatelná kompletně z textové konsole. Bohužel nemohli odstranit grafické rozhraní úplně, protože je příliš svázáno se systémem.

    Takže i v MS už to pochopili a vynalezli kolo. Jen uživatelům těchto systémů to bude asi ještě chvíli trvat.
    Jardík avatar 15.4.2008 18:18 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    přesunul kořen do jiného adresáře

    Mohl jste to podat trochu jinak, alespoň bych nevyprskl kolu do své kávesnice. Alespoň že se jí nic nestalo (já vím, puberťák :-))

    Proto tu ten koncept existuje. Aby se používal a k těmto chybám nedocházelo. A pokud vy takto pracujete, tak k tomu alespoň nenabádejte nové uživatele.

    Nepoužívám to tak a nikoho nenabádám. Jenom říkám, že to nemusí být tak hrozné. Má to jistě svoje výhody i nevýhody. Už na to dále neodpovídám, aby nebyl flame.

    Věřím v jednoho Boha.
    15.4.2008 18:56 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    :-)
    14.4.2008 21:22 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Co je špatného na tom, co jsem řekl.
    Přístup jako takový. Páteční nehoda tramvají v Ostravě přesně ukazuje, jak to vždycky nakonec dopadne...
    4.6.2008 00:14 abr | skóre: 24 | blog: ab
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux XP 2008
    Po prvnim prihlaseni jste upozorneni na to, ze pracujete pod rootem a na par kliknuti si vytvorite bezneho uzivatele. Takze vlk se nazere a koza zustane cela.
    Komunista avatar 14.4.2008 16:26 Komunista
    Rozbalit Rozbalit vše SSH klient
    Sranda, stále ma udivuje aké sú niektoré veci jednoduché, stačí ich vedieť :-)
    15.4.2008 13:12 Jinej Michal | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Štítky
    Možná by stálo za to dát ty štítky nějkam jinam, nebo jich k článku nedávat tolik. To co je u tohohle článku už mně přijde trochu jako extrém:-)
    15.4.2008 14:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    Tolik štítků k článku se asi přiřadilo automaticky, podle výskytu daného slova v článku. Štítky můžete (jako každý čtenář) upravit.
    15.4.2008 16:01 Jinej Michal | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    To mně pak došlo, ale jestli by nestálo za to je dát spíš někam dolů, mně přijde že to takhle vypadá docela divně. Skoro sem se až leknul co se stalo:-)
    15.4.2008 18:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    Nebo bychom mohli omezit počet štítků zobrazených u jednoho dokumentu.
    15.4.2008 18:54 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    To je IMHO nesmysl, ty štítky rušivé podle mě nejsou. Ale pokud někomu vadí, mohla by přibýt do nastavení účtu volba aby se zobrazovaly dole pod článkem.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.4.2008 18:59 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    Zajímavé by bylo vypsat omezený počet štítků s nejčastějším výskytem referovaných slov v databázi (nebo podle jiné metriky vybrat ty *vyvolené*; zrovna mně žádný jiný nenapadá) a ten zbytek zobrazit na vyžádání podobným způsobem jako přidávání/editace štítků.
    15.4.2008 19:07 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    A nebyl by lepší rovnou tag cloud? ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    15.4.2008 21:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    Myslím, že by bylo nejlepší tam dát javascriptovej spoiler...
    15.4.2008 21:17 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    Co si pod tím mám(e) představit?
    16.4.2008 16:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    No že by se zobrazily třeba 3~4 nejvýznmější (pro ten článek) štítky a ostatní by se zobrazily rozkliknutím, že by tam byl třeba js odkaz další a tím by se zobrazily, podobně jako je na youtube description videa, taky se zobrazí jenom kousek a zbytek po kliknutí na [more info]
    16.4.2008 16:33 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    Tak přesně tohle je vlastnost, kterou na některých "moderních" webech nenávidím :-P
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    16.4.2008 17:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    To by zase čtenáři museli určovat, jak moc je který štítek pro článek významný. Nedovedu si představit nějakou jednoduchou realizaci něčeho takového.

    Ty štítky jsou takhle na ráně schválně, aby si jich každý všimnul a případně je upravil, pokud budou „divné“. Pokud budou někde decentně ukryté v koutku, nikdo si nevšimne, že jsoutam nesmysly, nikdo to neopraví a celé štítkování bude k ničemu. Že se u jednoho článku jednou objevilo velké množství štítků je sice smutné, ale nemá smysl kvůli jednomu případu řešit, jak štítky schovat. Kdokoli, komu se ta spousta štítků nelíbila, mohl kliknout na tlačítko „Upravit“ a ty štítky promazat (a dalo by to asi tak stejně práce, jako o tom psát příspěvek do diskuze). V tomto konkrétním případě tam ta spousta štítků nebyla přiřazená automaticky, ale asi si někdo hrál – takže nezbývá, než aby to po něm zase někdo smazal. Kvůli jednomu blbovi zbytečně znehodnocovat celou funkci štítkování by bylo nerozumné.
    16.4.2008 19:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Štítky
    jj, ja neříkám že to tak musí být, to byl prostě jen nápad, mě to takle taky nevadí...
    Jardík avatar 15.4.2008 18:34 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 15/2008
    Pokud někdo má zájem o to menu, co je v Linux XP 2008 (je opravdu super), jeho instalace je na Ubuntu 8.04 docela jednoduchá. Stáhnete SRC RPM toho menu a python-gnome-run. Rozbalíte RPM a zkompilujete python-gnome-run (pro příkaz nakoukněte do spec souboru), nainstalujete (chybějící knihovny najdete v repozitářích). Rozbalíte RPM menu, nainstalujete (je to v pythonu, žádná kompilace se nekoná, pro příkaz nakoukněte do spec souboru). Pokud máte x64, knihovnu /usr/lib/python2.5/site-packages/gdmclient/_gdmclient.so nahraďte tou z balíčku gimmie (v repozitáři ubuntu), tato je pouze 32bit, zdrojáky k ní nedali. V /usr/lib/bonobo/servers/lxp_main_button.server změňte OAFIID:GNOME_LXP_MAIN_Applet na OAFIID:GNOME_LXP_MAIN, jinak mi to nešlo, nevím proč. V /usr/lib/python2.5/site-packages/lxpmenu/logout.py zakomentujte obj = bus.get_object ("org.gnome.PowerManager", "/org/gnome/PowerManager") a obj.Suspend (). Znovu se přihlašte a buttonek přidejte na panel. Jmenuje se LinuxXP main-menu. Teď chci zprovoznit jejich login manager (jDM). Je napsaný v javě a chcu z něho vyhodit tu kontrolu aktivace, čehož by se dalo využít i přímo v LinuxXP :-)

    Pokud by vám menu nešlo, spusťte příkaz "lxpmenu in-window" a koukněte se, kde je chyba. Já jsem si ještě menu upravil do češtiny a rozhodl jsem se vytvořit něco podobného ale ne s xp-like programs menu, ale s tím vistovským a to v C (možná c++, ještě nevím).
    Věřím v jednoho Boha.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.