abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 27/2007

    10. 7. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4921×

    Red Hat k Microsoftu: bavme se jen o interoperabilitě. Visual Studio pro Linux? Eclipse. Dánsko bude testovat ODF a OpenXML. Slackware Linux 12.0. Elive 1.0. Granular 0.90 Esto Vello. Exotické distribuce BIG LINUX 4.0 Beta 1 a Evinux 200701. Distribuční rada: zvukový nástroj shntool.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Světlo světa spatřila druhá alfaverze Ubuntu 7.10. Multimedia GL edice Dreamlinuxu je k dispozici ve verzi 2.2. Linux Mint 3.0 RC1 "Xfce" nahrazuje původní prostředí GNOME použitím Xfce. PfSense, firewall založený na FreeBSD, pokročil k verzi 1.2 Beta 2. Stahujte padesátimegabajtový Damn Small Linux 3.4. A na závěr je tu GeeXboX 1.1, distribuce fungující jako filmový a televizní přehrávač.

    Red Hat k Microsoftu: bavme se jen o interoperabilitě

    link

    Red Hat již dříve objasnil svůj postoj: žádné patentové dohody s Microsoftem nebude uzavírat. Pokud se však jedná o interoperabilitu, je ochoten jednat, protože to bude pro dobro zákazníků. Viceprezident inženýringu v Red Hatu k tomu řekl: „Chci mluvit s lidmi z Microsoftu o našich dvou operačních systémech a o tom, jak můžeme spolupracovat, abychom řešili skutečné problémy zákazníků bez zatahování čehokoliv nesouvisejícího, jako je intelektuální vlastnictví.“ Postoj lidí z Microsoftu je však odlišný: interoperabilita a intelektuální vlastnictví (IP) prý nejsou věci oddělené a je nutné je posuzovat dohromady - tak to komentoval Bob Muglia, viceprezident serverů a nástrojů v Microsoftu: „Když se jedná o open source, je potřeba diskutovat o intelektuálním vlastnictví a nemůžete se jen posadit a mluvit o interoperabilitě pro dobro interoperability bez úplného vyřešení zákaznického problému. Dokud nevyřešíte problémy okolo IP, nevyřešili jste kompletně problém zákazníků s interoperabilitou.“ Nicméně uznává, že existují způsoby, jak interoperabilitu řešit i bez rozebírání IP, a v Microsoftu prý vědí, jak na to.

    Visual Studio pro Linux? Eclipse

    link

    Na nedávném Linux Foundation Collaboration Summitu se dostala řeč i na vývojová prostředí pro Linux. Zatímco starší generace programátorů si snadno vystačí se základními editory, lidé zhýčkaní Visual Studiem od Microsoftu chtějí kompletní IDE. Při diskuzi se účastníci shodli na tom, že v současnosti je jediným opravdu kvalitním open source IDE pro Linux Eclipse. Podle Evans Data je Eclipse druhým nejpoužívanějším IDE na světě s více než dvěma miliony uživatelů. Vzniká pro něj mnoho rozšíření - jejich počet se aktuálně pohybuje okolo 145 tisíc, Visual Studio jich má 400 tisíc. Eclipse je však zatím často mylně viděno jako IDE pouze pro jazyk Java a jeho popularita na Linuxu není příliš potěšující. Tyto problémy se dočkají řešení: bude nabízet více funkcí potřebných na GNU/Linuxu, a tak bude moci sloužit pro vývoj v souladu s Linux Standard Base.

    Dánsko bude testovat ODF a OpenXML

    link

    Dánské vládní úřady budou muset zvládat formáty dokumentů OpenDocument Format a Microsoft OpenXML. Testovací období bude dlouhé jeden rok a začne v roce 2008. Testovací období je podle Rachida El Moustiho, který se podílí na tvorbě IT strategie ve vládě a telekomunikační agentuře, nutné, protože oba formáty zatím údajně nejsou dostatečně vyspělé. „Třetí strana“ bude v první polovině roku 2009 vyhodnocovat výsledky testů. Toto vyhodnocení bude předáno k posouzení dánskému parlamentu, jenž rozhodne, co a jak dál. Dánsko se tak ve výsledku může rozhodnout používat oba formáty, jen jeden z nich, nebo také žádný. Rachid El Mousti poznamenal, že tlak na používání standardů přicházel z obou táborů - ze strany ODF i ze strany OpenXML.

    Slackware Linux 12.0

    link

    Vyšel nový stabilní Slackware Linux 12.0 - první verze, která podporuje výhradně jádra řady 2.6 - konkrétně se instaluje jádro 2.6.21.5. Mezi vyzdvihované novinky patří Xfce 4.4.1, KDE 3.5.7 a podpora HAL. Dále došlo k přechodu na X.Org 7.2.0, systém používá glibc 2.5 a GCC je přítomna ve verzi 4.1.2. Na své si přijdou majitelé webových serverů díky Apache 2.2.4 a PHP 5.2.3, ale i vývojáři v jazycích Perl, Python, Ruby a mnoha jiných díky novým verzím vývojářského softwaru. Balíčkovací nástroje Slackwaru byly aktualizovány, takže práce s balíčky - i vytváření balíčků nových - by mělo být snadnější. Stahovat můžete ze zrcadel a přes BitTorrent. Kompletní instalační DVD má velikost 3,7 GB.

    Elive 1.0

    link

    Živé CD Elive k nám přichází z Belgie a už logo napovídá, že nabízí pracovní prostředí Enlightenment. Elive je založené na Debianu a nabízí pěkný vzhled systému bez přehnaných hardwarových nároků. Neslouží však jen pro testování Enlightenmentu - nabízí výbavu zahrnující kancelářský software, hry či nástroje pro práci s multimédii, včetně přehrávačů, editorů videa, zvuku a obrázků. Minimální nároky jsou nízké: procesor 100 MHz a 64 MB RAM, doporučuje se však alespoň 300 MHz a 128 MB RAM.

    Světlo světa konečně spatřila verze 1.0. Ta už neslouží jen pro ostřílené testery, ale je vhodná i pro běžné uživatele. Lépe integruje správce souborů a MIME typy, má jádro doladěné speciálně pro práci s multimédii a velkou zátěž systému, podstatně vylepšuje kompatibilitu s možnou existující instalací Windows na počítači a podporuje více hardwaru.

    elive elive elive

    Granular 0.90 Esto Vello

    link

    Granular je distribuce vyvíjená v Indii. Stojí na základech PCLinuxOS a nabízí prostředí KDE a Xfce. Autor distribuci označuje jako přátelský systém, který musí každý linuxový začátečník vyzkoušet. Nabízí pečlivě vybranou sadu programů pro všechny běžné úkony od prohlížení webu po přehrávání hudby. Nabízen je také Granular Handbook, který funguje jako užitečný průvodce světem Linuxu pro začátečníky, ale i jako referenční příručka pro pokročilejší.

    granular granular

    Exotické distribuce

    BIG LINUX 4.0 Beta 1

    link

    BIG LINUX je brazilská distribuce založená na Kubuntu. Poskytuje rozšířené prostředí KDE, vlastní konfigurační nástroje, okamžitou podporu proprietárních ovladačů ATI a NVIDIA, přičemž celý systém je lokalizován do brazilské portugalštiny. Poslední betaverze systému především rozšiřovala vlastní konfigurační nástroje („Big Desktop“), se kterými si můžete doladit vzhled prostředí. Více vám napoví přichystané screenshoty.

    biglinux biglinux biglinux

    Evinux 200701

    link

    Evinux (založený na Debianu Etch a KNOPPIXu 5.1.1) není příliš exotický, ale do této kategorie ho zařazuji, protože jeho hlavním jazykem je francouzština (i když by systém měl podporovat i jazyky jiné). Důležitou změnou v nové verzi je skutečnost, že to není jen upravené sestavení KNOPPIXu, ale „debootstrapovaný“ Debian Etch používající balíčky KNOPPIXu pro funkčnost jako živé CD. Pod Evinuxem se jako autor podepisuje organizace Linucie.net, která stojí za propagací svobodného softwaru a GNU/Linuxu ve Francii. Nutno poznamenat, že Evinux nenabízí, pro KNOPPIX jinak obvyklé, KDE, ale nenáročná prostředí XFce a Fluxbox.

    evinux evinux

    Distribuční rada: zvukový nástroj shntool

    link

    Shntool je víceúčelový program pro práci se zvukovými soubory. Díky mnoha modulům je i paleta podporovaných formátů široká - nutno dodat, že podporovány jsou pouze komprese bezztrátové. Začneme něčím jednoduchým - zkusíme zjistit délku zvukového souboru. Tento úkol se dá udělat dvěma způsoby: buď programu shntool předáme jako první argument mód len, nebo použijeme příkaz shnlen; výsledek bude identický. Toto platí pro všechny módy.

    $ shnlen 1.wav
        length     expanded size    cdr  WAVE problems  fmt   ratio  filename
         0:01.073          8624 B   cxx   --   -----    wav  1.0000  1.wav
         0:01.073          8624 B                            1.0000  (1 file)
    

    Půjdeme dál a spojíme si všechny zvukové soubory v adresáři do jednoho. Výsledek zkomprimujeme do formátu FLAC.

    $ shnjoin *.wav -o flac -a sloucene
    Joining [1.wav] (0:01.073) --> [sloucene.flac] (0:03.11) : 100% OK
    Joining [2.wav] (0:00.903) --> [sloucene.flac] (0:03.11) : 100% OK
    Joining [3.wav] (0:00.583) --> [sloucene.flac] (0:03.11) : 100% OK
    Joining [4.wav] (0:00.687) --> [sloucene.flac] (0:03.11) : 100% OK
    

    Když jsem na začátku říkal, že jsou podporovány pouze bezztrátové formáty, nemluvil jsem úplně pravdu. Shntool umožňuje použití i externích kompresních nástrojů, a tak můžeme zkusit i ztrátový OGG Vorbis. Stačí nastavit enkodér jako cust, definovat příponu pomocí ext=ogg a dále pokračovat příkazem pro kompresní nástroj, kterému nesmíme zapomenout předat název souboru pomocí %f a naznačit, že data poputují přes rouru (pomlčka).

    $ shnjoin *.wav -o 'cust ext=ogg oggenc -q6 -o %f -' -a sloucene

    Shntool má mnoho dalších funkcí - jeho schopnosti můžeme využít k převodu formátů souborů, porovnávání zvukových souborů, ale také rozdělování. V kombinaci s nástrojem cuebreakpoints se dá funkce rozdělování použít u zvukových alb uložených v jediném souboru s dodatečným .cue souborem. Předpokládejme, že se nám do rukou dostalo kompletní album ve formátu WAV a chceme jej rozdělit podle .cue souboru na jednotlivé skladby ve formátu FLAC.

    $ cuebreakpoints album.cue | shntool split -o flac album.wav
    Splitting [album.wav] (50:34.39) --> [split-track01.flac] (4:47.34) :   100% OK
    ...
    

    Více informací hledejte na stránkách programu.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.7.2007 07:15 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    z ukázky jsem tak nějak nepochopil, v čem je shntool lepší (jiný) než sox?
    10.7.2007 08:18 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Dokud nevyřešíte problémy okolo IP
    A já pořád přemýšlel, kde že jsou v linuxovém IP stacku problémy ... . Z pohledu MS snad jen v tom, že nejde tak hezky převzít, jako ten z BSD :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Kovář David avatar 10.7.2007 12:19 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Řekl bych, že v tomto významu bylo myšleno IP = intellectual property
    10.7.2007 13:19 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Řekl bych, že máte vypnuté obrázky a pro textový řetězec ":-D" nemáte parser...
    Baník pyčo!
    10.7.2007 17:52
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    hloupě sprosté

    Zobrazit komentář
    11.7.2007 11:30 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Fakt, platforma? Nu dobře, přecházím z Windows a Visual Studia na Linux. Hledám IDE...hmm, Eclipse je prý platforma, to mi bude k ničemu...hele, NetBeans! Netbeans je IDE, to je ono! (Doufám, že už chápeš...)
    11.7.2007 22:58 Jiri Kolar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Jediny kdo nechape jsi ty, mas snad cely narod za dementy, kterym je potreba vse neustale zjednodusovat? Myslis ze na to neprijdou sami? Mel by ses nad sebou zamyslet, pokud by kazdy vse zjednodusoval tak, jako to provadis ty, dostali bychom se zpet do doby kamenne. Aneb. ne kazdy clovek je mentalne retardovan... (Eclipse JE platforma, pod kterou bezi _libovolne_ IDE). Lze si namixovat kolik pluginu je libo do jedne instalace Eclipse a pote vyvijet snadno temer pro libovolny jazyk. Je to tak jednoduche, staci zmenit perspektivu...
    11.7.2007 23:14 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Hmm, nepochopil... :-) Viděl jsem až příliš mnoho okýnkářů, co by reagovali přesně tak, jak popisuju. Zvláště v prvácích na školách. Takže mám určitou představu, jak někteří z nich uvažují. ;-) Ne každý zmateně se rozkoukávající začátečník je dement - já jím taky byl (totiž tím začátečníkem, nikoli dementem). Je třeba jim to ještě ztěžovat? Ze začátku pro ně Eclipse prostě bude ekvivalentem VS, ať už chceš, nebo ne. Jestli se někteří z nich časem ponoří do platformy, kterou tvoří, taky jim to bude chvíli trvat. A vzhledem k tomu, jak se věci na platformě MS mají, je VS první tržní soupeř, který vytane na mysli. (Mimochodem, existuje celkem dost jazyků, pro které je používání Eclipse jako vývojového prostředí nechutný downgrade. Tak nechutný, že radši zůstanu u Emacsu - posílání nového kódu odkudkoli (přes TCP připojení) rovnou do běžící aplikace na testovacím stroji je až příliš lákavé. :-D)

    Mimochodem, od chvíle, kdy jsem si "namixoval tolik pluginů, jak je libo do jedné instalace Eclipse", jsem tenhle nástroj pro sebe zavrhl - půlgigabajt nebo gigabajt heapu lze využít jistě i lépe. :-) Stačí, že mi giga a půl žere XEP.
    14.7.2007 02:13 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    XEP? Co je XEP? (kromě rozšíření XMPP protokolu, které logicky asi paměť [tedy operační] zabírat nebude)
    15.7.2007 11:39 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    16.7.2007 14:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Jo, jo poté co jsem se na to zeptal mě napadlo si to vygooglit. :-)
    finc avatar 15.7.2007 10:32 finc | skóre: 8 | blog: Finc | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    NetBeans je platforma, stejne jako Eclipse. Rozdil je snad jen mezitim, ze NetBeans je cisty swing, kdezto Eclipse SWT. Mam rad obe IDE a musim rict, ze Eclipse je skutecne nejlepsi volba. Osobne ho pouzivam pro PHP. Netbeans pro Javu. Krome ZEND Studia, znate nejake lepsi IDE pro PHP a navic zadarmo? Zde o nejakem downgrade nemuze byt ani rec.

    Osobne mi to spise prijde, ze danou platformu neumite pouzivat. Instalovat vsechny mozne pluginy a pak ocekavat nejakou nenarocnou a rychlou odezvu z platformy, muze jen hlupak ;)
    Kdo Vam dal pravo ty lidi urazet? A kdo ti dal pravo cumet z okna, ty kr.vo!
    15.7.2007 11:38 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    Možná neumím, možná ani nechci. Zkoušel jsem to, nejprve jsem byl nadšený, pak už méně, nakonec jsem toho zanechal, když jsem začal srovnávat, jak snadno si napíšu rozšíření do Emacsu a jak snadno si napíšu rozšíření do Eclipse. Je možné, že od té doby se leccos změnilo, ale naštěstí jsem nebyl nucen zkoušet to znovu, a s mými oblíbenými jazyky bych si stejně moc nepolepšil - třeba SLIME pro Eclipse prostě není, i když CUSP možná udělal taky nějaké ty pokroky. (Věřím, že javisté a PHPkaři to vidí jinak a nijak jim to neberu. ;-)). A navíc se Eclipse špatně používá přes SSH, což občas dost potřebuju. :-)
    14.7.2007 07:03 anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 27/2007
    možná by nebylo od věci napsat, že ELIVE není free. Ať najedu, kam najedu, všude to chce peníze a tahat mě to nepustí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.