abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 740 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 28/2007

    17. 7. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 4032×

    Canonical uvolnil první část Launchpadu: Storm. Delly s Linuxem i mimo USA, pro firmy také. Novell poskytne podporu i pro software pod GPLv3. CentOS 5 i386 Live CD. AntiX MEPIS 6.5 ("Spartacus"). Exotická distribuce: Pardus Linux 2007.2 ("Caracal caracal"). Distribuční rada: eix na Gentoo.

    Obsah

    Letem světem

    link

    EnGarde Secure Linux 3.0.15 přidává balíček s mod_proxy a aktualizuje některé součásti. Endian Firewall 2.1.2 je firewall založený na Red Hat Linuxu; tato verze opravuje podporu SATA. Vyšel Berry Linux 0.82, první verze založená na Fedoře 7. Vyšly tři nové distribuce založené na Slackwaru: port na x86-64 Bluewhite64 Linux 12.0, port na Apple PowerPC Slackintosh 12.0 RC1 a navíc Ultima Linux 8.2 - distribuce zaměřená na snadné použití. Byla zhotovena druhá betaverze JackLab Audio Distribution 1.0 - JackLab je založený na openSUSE a je určen pro hudebníky, producenty a další autory multimédií. Vyšel Skolelinux 3.0 RC4, také označován jako Debian-Edu Etch. Zenwalk Live 4.6 je další živá verze francouzské distribuce Zenwalk. Rocks Cluster Distribution 4.3 je založen na CentOS 4.5 a slouží ke snadnému vytváření clusterů.

    Canonical uvolnil první část Launchpadu: Storm

    link

    Společnost Canonical 9. července oznámila uvolnění první komponenty projektu Launchpad: Storm, nástroj pro objektově-relační mapování v Pythonu, je veřejně k dispozici pod licencí GNU LGPL verze 2.1. Gustavo Niemeyer, hlavní vývojář Storm v Canonicalu, k tomu řekl: „Storm je ORM, který zjednodušuje vývoj aplikací v Pythonu postavených na databázi. Obzvláště v případě projektů, které používají opravdu velké databáze nebo více databází s jednolitým webovým front-endem. Storm je navržen tak, aby se programátorům v Pythonu používal přirozeně, a slučuje vícero databází do úložiště čistým a snadno použitelným způsobem.“ Storm je ve vývoji už více než rok a může používat lehké relační databáze jako SQLite nebo velké databázové systémy jako PostgreSQL, DB2, Oracle a další. Více se o něm dozvíte na čerstvě připraveném webu projektu, kde už je i úvod do používání pro nové uživatele.

    Delly s Linuxem i mimo USA, pro firmy také

    link

    Michael Dell potvrdil informace z webu Direct2Dell, podle kterých budou počítače značky Dell nabízeny s předinstalovaným Linuxem i mimo USA. Je jisté, že půjde i o evropský trh, a firma připraví nabídky i pro malé a středně velké firmy. Nabízení počítačů s Linuxem je jedním ze způsobů, jak se firma snaží zlepšit svou pozici na trhu. V průběhu minulého roku se v USA konkurenční Hewlett-Packard stal prodejcem počítačů číslo jedna a akcie Dellu šly dolů. Nabízení PC s Linuxem mimo USA je navíc součástí strategie pro získání silné pozice i mimo USA - Michael Dell také mluvil o hotových nebo plánovaných továrnách v Evropě a Asii.

    Novell poskytne podporu i pro software pod GPLv3

    link

    Microsoft dal najevo, že nechce a nebude mít s licencí GNU GPLv3 nic společného. Ve svém prohlášení uvádí, že certifikáty zajišťující technickou podporu neopravňují k podpoře komponent pod GPLv3 ze strany Novellu nebo kohokoliv jiného. Postoj Novellu je však poněkud jiný: Novell bude v SUSE Linux Enterprise Serveru dodávat i software pod GPLv3 (například Samba) a tento software bude i podporován. Bruce Lowry, vedoucí PR oddělení Novellu, to shrnul takto: „Zákazníkům, kteří získají svůj Linux přes certifikát od Microsoftu, bude Novell nezávisle na pravidlech od Microsoftu poskytovat běžné předplatné SUSE Linux Enterprise Serveru. Zákazníky, kteří už certifikáty SLESu od Microsoftu mají, toto nijak neovlivňuje, protože jejich certifikáty byly doručeny a aplikovány před vydáním GPLv3. Novell bude stále dávat potřeby zákazníků na první místo a zajistí, že budou moci využívat výhod poslední verze SLESu k běhu své firmy.“ Bruce Lowry dále řekl, že Novell bude splňovat podmínky GPLv3 a že dohoda s Microsoftem není licencí GPLv3 zakázána. Vzájemná dohoda o nesouzení zákazníků kvůli patentům je prý stále platná.

    CentOS 5 i386 Live CD

    link

    Vývojáři CentOS, klonu Red Hat Enterprise Linuxu, dokončili živé CD CentOS 5 pro architekturu i386. CD má /usr pouze ke čtení, takže není za běhu možné instalovat žádný dodatečný software. Vývojáři však pracují na novém živém CD, které by bylo založené na práci projektu Fedora Live CD Project - jejich živé CD je navíc použitelné pro instalaci, například na pevný disk. Takto vylepšeného živého CD se snad dočkáme v době CentOS 5.1.

    CentOS 5 Live CD může být použito jako pracovní stanice s prostředím GNOME a programy jako OpenOffice.org 2.0.4, Mozilla Firefox a Thunderbird 1.5.0.10, Gaim 2.0.0 Beta 5, Scribus 1.3.3, XChat 2.6.6, K3b 0.12.17 a GIMP 2.2.13. Zároveň může posloužit jako záchranné CD s plnou sadou nástrojů pro práci s RAID a LVM, programy QtParted, Nmap (s GUI), grafickým traceroute, Sambou, prohlížečem systémového logu a grafickým správcem hardwaru.

    centos centos

    AntiX MEPIS 6.5 ("Spartacus")

    link

    AntiX MEPIS je odlehčená verze distribuce MEPIS. AntiX se zaměřuje na staré 32bitové počítače a funguje jako živé CD, které si můžete nainstalovat na pevný disk. Verze 6.5 je založena na MEPISu 6.5 a obsahuje stejnou verzi jádra (2.6.15), ale má jinou sadu výchozích aplikací. Jako správci oken slouží Fluxbox a Ice Window Manager. K prohlížení webu jsou nabízeny programy Dillo, Links 2 a Mozilla Firefox 2. Kancelářské programy zastupuje AbiWord a Gnumeric, komunikovat můžete přes Gaim, XChat, irssi a jiné programy. Pro správu souborů byl zvolen Midnight Commander a rox-filer. Distribuce je navržena tak, aby fungovala na počítačích s alespoň 64 MB RAM a procesorem Pentium II.

    antixmepis antixmepis antixmepis

    Exotické distribuce

    Pardus Linux 2007.2 ("Caracal caracal")

    link

    Pardus je turecká distribuce, která však umožňuje i instalaci v jiných jazycích (angličtina, němčina, španělština, francouzština a další) - samotný web projektu je v turečtině a angličtině. Vývoj distribuce zahájila a financuje Turecká rada pro vědu a technologický výzkum. Jak už je to u podobných projektů běžné, jedním z hlavních cílů je překlad do místního jazyka a dobrá podpora pro jeho znakovou sadu. Pro nové uživatele je na webu poskytován průvodce instalací krok za krokem.

    Kromě široké palety běžného softwaru má Pardus i své vlastní programy: Mudur, nástroj pro urychlení spouštění systému, nebo PiSi, efektivní systém pro správu balíčků. Hlavním prostředím Pardusu je KDE, v posledním vydání distribuce ve verzi 3.5.7. Zajímavostí je, že Pardus se dostal jako volitelný předinstalovaný operační systém do nabídky jednoho nizozemského e-shopu.

    pardus pardus

    Distribuční rada: eix na Gentoo

    link

    eix je nástroj značně urychlující vyhledávání v databázi balíčků na Gentoo. Je poměrně známý, přesto si však zaslouží představení. Nejprve jej nainstalujeme obvyklým způsobem:

    emerge eix

    První důležitou věcí je vytvoření indexované vyhledávací databáze pomocí update-eix. Eix databázi sestaví, a to i pro případné overlaye. Je pochopitelné, že databázi je třeba udržovat aktuální. Proto je dobré pro synchronizaci Portage používat místo zavedeného emerge --sync nástroj eix-sync, který provede synchronizaci Portage, zaktualizuje indexovanou databázi a jako bonus nám zobrazí informace o nových programech, aktualizacích a jiných změnách v Portage.

    Vyhledávat s eix je snadné - stačí programu předat jako argument vyhledávací střep nebo regulární výraz.

    $ eix eix
    [I] app-portage/eix
         Available versions:  0.8.8 (~)0.9.4 (~)0.9.8 (~)0.9.9 {sqlite}
         Installed versions:  0.9.9(10:57:02 17.06.2007)(-sqlite)
         Homepage:            http://eix.sourceforge.net
         Description:         Small utility for searching ebuilds
                              with indexing for fast results
    

    Ukáže nám podrobnosti o nalezených balíčcích, včetně dostupných verzí (zahrnuje označení větve (~) a maskování [M]) a případně také aktuálně použité USE flagy a čas poslední instalace balíčku. Tyto informace mohou překážet, pokud má naše vyhledávání mnoho výsledků - v takovém případě se nabízí argument -c aktivující kompaktní výpis:

    $ eix -c memtest
    [I] sys-apps/memtest86+ (1.70@21.01.2007): Memory tester based on memtest86
    [N] sys-apps/memtest86 ((~)3.3): A stand alone memory test for x86 computers
    [I] sys-apps/memtester (4.0.5@22.10.2006): userspace utility for testing the
     memory subsystem for faults
    Found 3 matches.
    

    Opačně funguje argument -v, který ukáže navíc licenci programu a rozepíše informace o instalované verzi na více řádků. Balíčky můžeme hledat podle jiných parametrů než jen podle názvu, například podle dostupných nebo použitých USE flagů:

    # Vše, co nabízí flag "zrtp" - argument -U
    $ eix -c -U zrtp
    [I] net-im/twinkle (1.0.1-r1@18.06.2007): a soft phone for your VOIP
                                              communcations using SIP
    
    # Následující vyhledávání trvá déle
    # Vše, co používá (--installed-with-use) nebo nepoužívá
      (--installed-without-use) USE flag
    
    $ eix -c --installed-with-use mmx
    [I] media-gfx/gimp (2.3.18(2)@30.06.2007): GNU Image Manipulation Program
    ...
    

    Dalších možností pro vyhledávání je mnoho, výsledky lze například omezit na instalované balíčky pomocí -I. Informace o všech argumentech naleznete v manuálové stránce, více vám také napoví web projektu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Cubic avatar 17.7.2007 02:34 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 28/2007
    diky za eix, zatim jsem na vyhledavani pouzival esearch, ale tohle vypada trochu lip
    David Watzke avatar 17.7.2007 05:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 28/2007
    Trochu líp? Počkej až to poznáš, je to úplně o něčem jinym :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    17.7.2007 09:29 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 28/2007
    škoda, že u toho Stormu není o Oracle ani slovo :/
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.