abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 750 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 30/2008

    28. 7. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4195×

    VIA se otevírá. Free Software Foundation varuje před ACTA. Drizzle - komunitní MySQL. Shuttleworth: Udělejte linuxový desktop lepší než Apple. Parted Magic 3.0. DragonFly BSD 2.0. Ultima Linux 8.4 Beta 1. Distribuční rada: klávesové zkratky v konzoli.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšla čtvrtá aktualizace Debian GNU/Linuxu 4.0. NimbleX 2008 provádí konečná pročištění, dělá nějaké poslední úpravy na podpoře Bluetooth a v USB instalátoru a několik dalších věcí. Muslimská edice Ubuntu vyšla ve verzi 8.04.1. BLAG Linux And GNU 90001 opravuje pár nepříjemností verze 90000. IPCop 1.4.20 má opravené dnsmasq (reakce na nedávno nalezený problém v DNS) a několik dalších změn. Ulteo Applications System je instalovatelná verze inovativního systému Ulteo. Foresight Linux 2.0.4 představuje nové téma a poprvé přichází v odlehčené verzi na jedno CD. Je tu openSUSE 11.1 Alpha 1, které je však trochu šité horkou jehlou - nedoporučuje se používat pro instalaci DVD. Ubuntu 8.10 Alpha 3 obsahuje poslední X.org a Linux 2.6.26. Endian Firewall 2.2 RC2 především řeší chyby. Devil-Linux 1.2.15 je bezpečnostní aktualizace této distribuce pro firewally a směrovače. xPUD 0.7 - je jedna z drobných distribucí; xPUD má jen necelých 80 MB. Absolute Linux 12.1.05 má velkou změnu v instalátoru: přidává automatickou instalaci, která sama řeší diskové oddíly a další volby. Red Hat Enterprise Linux 4.7 dodává vylepšení ve virtualizaci a bezpečnosti, podpoře IPv6 a iSCSI a zahrnuje kompletní SystemTap.

    VIA se otevírá

    link

    S firmou VIA a její otevřeností to bylo dlouhou dobu nejisté. Sice dříve přislíbila otevření kódu a dokumentace, ale sliby nebyly následovány činy. Veřejnost se dočkala jen předkompilovaných modulů pro Ubuntu, které dost možná porušovaly GNU GPL. Před několika dny byla vydána zpráva, že Harald Welte začne s VIA spolupracovat. Některým z vás je toto jméno možná povědomé - Harald Welte je člověk, který stojí za projektem GPL Violations, jenž má za sebou několik úspěšných sporů. Welte také obdržel od Free Software Foundation ocenění za přínos k rozvoji svobodného softwaru. Ve VIA bude mít na starosti určení směru vývoje open source v této firmě a pomůže také se zlepšováním dokumentace a s vývojem ovladačů tak, aby jejich kvalita a styl odpovídaly linuxovému jádru.

    A dali si na spěch. Už nyní je dostupná dokumentace o celkem 800 stranách. Ve třech dokumentech je možné najít informace o výrobcích PadLock, CX700 a VX800/200. PadLock je hardwarová podpora generování čísel a šifrování vestavěná do nových procesorů VIA, VX800 je čipset s integrovaným grafickým procesorem a na závěr CX700 je multimediální procesor určený pro mobilní trh.

    Free Software Foundation varuje před ACTA

    link

    Free Software Foundation varuje před mezinárodní dohodou ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), kterou se chystají uzavřít Spojené státy, Evropská unie, Švýcarsko, Japonsko, Jižní Korea, Mexiko a Kanada. Samotný název dohody je poněkud zrádný - zdaleka se nejedná jen o ochranu zboží proti falzifikaci a zároveň je toho o ACTA velmi málo známo; to, co víme, se v podstatě skládá z úniků informací. FSF shrnuje toto nebezpečí, které vznikalo pod tlakem hudební lobby, do čtyřech bodů:

    1. [ACTA] zkomplikuje distribuci svobodného softwaru: Bez technologií pro sdílení souborů a P2P jako BitTorrent se distribuce svobodného softwaru značně komplikuje. BitTorrent je protokol vyvíjený bez centrální autority a umožňuje, aby všichni přispěli k legální distribuci svobodného softwaru.
    2. Ztíží uživatelům svobodných operačních systémů přehrávání multimédií: Zákazníci si už nebudou moci koupit multimédia bez DRM - a soubory s DRM nemohou být přehrávány svobodným softwarem.
    3. Zvyšuje to riziko zabavení zařízení: Přenosné přehrávače podporující svobodné formáty jsou méně obvyklé než zařízení s podporou DRM, jako je např. iPod. Zapříčiní to, že budou celní kontrole podezřelé?
    4. Vytváří kulturu plnou sledování a podezírání, ve které je svoboda nutná k produkci svobodného softwaru viděna jako nebezpečná a ohrožující spíše než jako tvůrčí, inovativní a vzrušující.

    Electronic Frontier Foundation píše o ACTA také. ACTA bylo předmětem diskuze G8; dohoda by měla být kompletně vypracována do konce roku 2008. V USA měli občané příležitost dohodu komentovat - po velmi krátkou dobu a aniž by bylo vysvětleno, o co se ve skutečnosti jedná. Bylo totiž zveřejněno jen jeden a půl stránky povrchních informací.

    Drizzle - komunitní MySQL

    link

    Databázový server MySQL se každým rokem rozrůstá o nové funkce, které však velký podíl uživatelů nevyužije. Přidaly se ještě další důvody, a tak byl zahájen projekt Drizzle. Drizzle bude MySQL, u kterého se více spolupracuje s komunitou - pokud vytvoříte přínosný kód, můžete se zařazení dočkat mnohem dříve. Projekt bude menší - budou odstraněny uložené procedury, pohledy, triggrery, přidělování práv a nějaké enginy, které nejsou v podobě pluginů. To by, doufejme, mělo znamenat vyšší výkon. Vývojáři mají zájem opravovat staré chyby, neboť vývoj nebude omezován nerealistickými časovými plány. Dojde také na refaktoring základních dílů serveru, což je něco, co by u MySQL trvalo dlouho. Navíc projekt přinese veřejnosti aktuální kód InnoDB. Pokud to shrneme, záměrem není nahradit MySQL, ale nabídnout uživatelům produkt s jinými prioritami a vlastnostmi, ale stále dobrou kvalitou.

    Shuttleworth: Udělejte linuxový desktop lepší než Apple

    link

    Mark Shuttleworth se během projevu na O'Reilly Open Source Convention dotkl linuxového desktopu a toho, jak by si jej představoval v budoucnu. Během příštích dvou let je podle něj na vývojářích, aby splnili obtížný úkol - tedy aby se ze stabilního a robustního systému stal systém, který je také krásný a jeho používání je zážitkem. „Podaří se nám nejen emulovat, ale také dostat se před Apple?“ Jako příklad uvedl iPhone, u kterého to není hardware, proč je tak poutavý, ale spíše software, který fascinuje a vyvolává tak někdy až šílenství mezi zákazníky. Aby se daly produkty neomezeně vylepšovat, považuje za klíčovou věc rozšířitelnost, tedy možnost vytvářet pluginy pro existující software. „Druhou klíčovou věcí pro inovaci je platformní tolerance. Je zásadní, aby se nám podařilo vyzkoumat, jak pracovat s Windows.“ Mark Shuttleworth také řekl, že doufá, že se odvětví přesune do stádia, kde není třeba žádat o nějaká svolení - tedy že vývojáři mohou volně přijít a začít stavět na cizím kódu, aniž by si museli dělat starosti.

    Parted Magic 3.0

    link

    Populární distribuce pro práci s diskovými oddíly prošla masivní změnou - Parted Magic 3.0. Úpravy se dotkly téměř všeho, ale zároveň bylo zájmem vývojáře udržet uživatelské rozhraní pokud možno nezměněné. Byly zařazeny HAL a D-Bus, nový X.org, základní detekce bezdrátových sítí, a to vše běží na Linuxu 2.6.26. Dále můžete najít FireFTP, udpcast, novou verzi GRUBu a funkci uložení relace, kterou uživatelé hodně žádali.

    parted magic parted magic parted magic

    DragonFly BSD 2.0

    link

    Velkou novinkou nového DragonFly BSD je souborový systém HAMMER. Ten nabízí obnovu po pádu při připojování svazku (tedy žádné fsck), pokročilou práci se snapshoty (kompletní možnost doladění vlastností snapshotů a další funkce elegantní správy), funkci přírůstkového mirrorování (master na více slaves), možnost vracení operací zpět (rollback) a maximální kapacitu souborového systému 1 exabajt. Další velké změny byly v PF - tam je zajímavou funkcí obnovování přehledu o aktivních spojeních; restart routeru s tímto systémem tedy nezpůsobí přerušení existujících spojení. Dále je v PF implementována nativní fair-queue. Hodně práce bylo odvedeno na ethernetových a WiFi ovladačích, stejně tak na podpoře Bluetooth. V dlouhém seznamu změn najdete také natažení aktuálního kódu z FreeBSD v některých oblastech (NATA, DRM, opravy chyb v UFS atd.).

    Ultima Linux 8.4 Beta 1

    link

    Ultima Linux je distribuce na bázi Slackware, která se snaží být jednoduchá při instalaci i používání. Zatím bylo odloženo vydání verze 8.4 pro AMD64 (ačkoliv je možné si ji za pomoci skriptů sestavit sám). Jako jádro funguje Linux 2.6.24.7 se SquashFS a LZMA a nejpopulárnějšími souborovými systémy. Domovské adresáře je možné nechat snadno šifrovat, k dispozici jsou proprietární ovladače ATI a NVIDIA a hlavním prostředím je KDE 3.5.9, alternativně je dostupné Xfce 4.4.2. Mozilla Firefox a Thunderbird se instalují ve verzi 2.0.0.14 a jsou spolu s pluginy pro Flash, Javu a MPlayer.

    ultima linux ultima linux

    Distribuční rada: klávesové zkratky v konzoli

    link

    Také v konzoli si můžete nastavit klávesové zkratky, které usnadní vaši práci. Prvním krokem pro takovou věc je zjistit si kódy kláves, což vám umožní program showkey:

    $ showkey
    režim klávesnice byl UNICODE
    [ pokud to zkoušíte pod X, možná to nebude fungovat,
    protože X server také čte /dev/console ]
    
    stiskněte libovolnou klávesu (program skončí 10 s po posledním stisku klávesy)...
    kód klávesy  28 uvolnění
    kód klávesy 103 stisknutí
    kód klávesy 103 uvolnění
    kód klávesy 105 stisknutí
    kód klávesy 105 uvolnění

    Prvního kódu (28) si nevšímejte, protože to je uvolnění klávesy enter při odklepnutí příkazu. Pokud známe kód vybrané klávesy (například 106), můžeme si vytvořit soubor s mapováním, do kterého vložíme následující obsah:

    string F100 = "mc\n"
    control alt keycode 106 = F100
    

    První řádek definuje řetězec, který se má vložit do konzole při stisku klávesy a přiřazuje mu označení (zvolil jsem F100). Druhý řádek říká, že kombinace kláves Ctrl, Alt a klávesy s kódem 106 má znamenat provedení řetězce F100. Soubor necháme načíst (jako root):

    # loadkeys < soubor.txt

    A nyní se při stisku zvolené kombinace spustí Midnight Commander (mc), za předpokladu, že jsme v konzoli (ne pod X serverem) a nacházíme se právě v shellu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    progdan avatar 28.7.2008 01:38 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2008
    Tu zpravicku o ACTA jsem asi prehledl kdyz vysla...ted sem malem spadnul ze zidle...to nemuzou myslet vazne prece :-( !
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    srigi avatar 28.7.2008 09:10 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2008
    Ale mozu, totalitna svetovlada v akcii. A ako so uz pisal, toto vsekto kvoli par srackovim filmom z hollywoodu.
    Be kind to newbies.
    1.8.2008 14:24 Red Dog | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2008
    Vítejte v Orwellově románu 1984.
    28.7.2008 10:42 . | skóre: 8 | blog: ,
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 30/2008
    škoda že SiS neuvolní pro 3D akrace :-(
    Komunista avatar 28.7.2008 13:32 Komunista
    Rozbalit Rozbalit vše Parted Magic 3.0
    Skúšal som ho vo VirtualBoxe (iso obraz) a kernel bol panic :-P

    Aj niekomu inému, či mám ja niečo zle?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.7.2008 13:49 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Parted Magic 3.0
    Ve VMware se mi zase natrvalo zastavil v jedné z posledních fází spouštění. Poslední screenshot jsem dělal naživo...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.