Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 14:23

Distribuční novinky - 3

5. 10. 2006 | Mark Stopka
Články - Distribuční novinky - 3  

Co nového chystají nebo již nabídly velké distribuce Gentoo, Debian, openSUSE a Fedora Core. Představení malých distribucí Berry Linux, Kurumin Linux a Cross Linux From Scratch. Jak v Debianu a Ubuntu instalovat samostatné balíčky. Rozhovor o openSUSE 10.2: Michal Švec.

Letem světem

Byla vydána stabilní verze distribuce Mandriva 2007, o jejíž RC verzi se již psalo v Distribučních novinkách - 1. Po více než roce očekávání a usilovné práce Patricka Volkerdinga je k dispozici také nový Slackware 11, o němž se dočtete v Distribučních novinkách - 2. Stejně jako u Ubuntu byl "init" nahrazen i u Fedory modernějším systémem, který se stará o nabootování a start distribuce. Nové řešení je založeno na rozhraní DBUS. Přečíst o tomto významném kroku si můžete na webu fedoraproject.org.

Velké ryby

Gentoo

gentoo logo Vývojáři distribuce Gentoo založili nový projekt, který si klade za cíl vytvořit další stupeň následující za stage 3. Jedná se o ebuildy instalující určitou sadu aplikací, které slouží k nějakému účelu, a ve většině nasazeních bývají instalovány spolu. V současné době je k dispozici ebuild LAMP server, který obsahuje Apache/MySQL/PHP. Zatím roste tento projekt mimo oficiální portage strom, a tak musíte k využití použít portage overlay http://overlays.gentoo.org/proj/seeds/. Postup přidávání overlay najdete v Distribučních novinkách 1.

openSUSE

opensuse logo Stejně jako do Mandrivy, i do distribuce openSUSE bylo doplněno grafické rozhraní pro konfiguraci XGL/Compiz 3D grafických efektů. Jmenuje se "Compiz Settings Manager" a je to nová aplikace pro rozhraní Gnome. Instalovat si jej můžete do openSUSE 10.1 například prostřednictvím konfiguračního programu YaST. Jak instalaci provést, si můžete přečíst na webu linux.wordpress.com, kde jsou doplněny i screenshoty. Tento program může být nainstalován i do Ubuntu a dalších distribucí.

Debian

debian logo Vývojářům distribuce Debian byl Mikem Connorem z Mozilla Corporation zaslán bugreport, který si stěžuje na nedodržování ochranné známky "firefox". Takže s největší pravděpodobností bude balíček "firefox" odstraněn a zbyde pouze balíček "mozilla-firefox".

Bug má číslo #354622 a zní:

Firefox (the name) is equally protected and controlled by the same trademark policy and legal requirements as the Firefox logo. You're free to use any other name for the browser bits, but calling the browser Firefox requires the same approvals as are required for using the logo and other artwork.

KUbuntu Edgy Eft Beta

kubuntu logo Betaverze Kubuntu 6.10 (Edgy Eft) je nyní k dispozici pro stahování a testování. Přichází s množstvím nových vlastností. Bylo předěláno uživatelské rozhraní, za což vděčíme odborníkům na ergonomii z týmu KDE. Byl přidán applet na správu napájení (power management) používající HAL a podporující hibernaci a zobrazování stavu baterie. Dále pak došlo k přidání ikonek Oxygen a předělání bootsplash a přihlašovací obrazovky. Nové verze hlavních aplikací: KDE 3.5.4, Konversation 1.0, Amarok 1.4.3. Amarok v nové verzi obsahuje patch, který automaticky zvládne nainstalovat podporu pro MP3.

distribuce 3 obr3 distribuce 3 obr4

Tichá voda

Berry Linux 0.74

Yuichiro Nakada vydal novou verzi své na Fedoře založené a na desktop orientované distribuce a LiveCD, která obsahuje podporu pro japonštinu a angličtinu. Bylo aktualizováno množství balíčků, včetně Mozilly Firefox a Thunderbird. Distribuce běží na novém kernelu 2.6.17.11 s podporou SMP. Zahrnuty byly také patche na bootsplash. Jak je ze screenshotu patrné, distribuce se snaží podobat operačnímu systému Microsoft Windows, a tak je pro webový prohlížeč použita ikona podobná té, kterou používá Microsoft Internet Explorer.

distribuce 3 obr1

Kurumin Linux 6.1 "Light"

kurumin logo Na světě je nová verze brazilské distribuce Kurumin (v portugalštině), která začala jako LiveCD o velikosti 200 MB v roce 2003. Avšak i přes svou velikost obsahuje OpenOffice.org, Javu a spoustu dalších populárních programů. Jak název této verze napovídá, distribuci bylo odlehčeno od větších balíčků, a tak je její velikost 182 MB. Distribuce je tedy připravena k instalaci na libovolné mini-CD či na USB mass-storage (flashdisk) zařízení s kapacitou 256 MB. Odstraněna byla třeba podpora pro scannery a 3D akceleraci. Nově byla distribuce také optimalizována na rychlost startu a spotřebu operační paměti.

distribuce 3 obr2

Cross Linux From Scratch

K dispozici je verze 1.0.0 "distribuce" Cross Linux From Scratch. V podstatě se jedná o knihu, která vás provede postupem, jak napříč platformami kompilovat vlastní na zdrojových kódech založenou distribuci. Základní postup je založen na Glibc 2.4, GCC 4.1.1 a binutils 2.17. Je k dispozici pro architektury x86, x86-64, SPARC, PowerPC, PPC64, MIPS, MIPS64, a Alpha.

Distribuční rada

Před nedávnem vyšla nová verze Opery. Jste uživatelem na Debianu založené distribuce a stáhli jste si instalační .deb balíček, ale nevíte, jak jej nainstalovat? Řešení nebude tak těžké, jak se může zdát. Použijeme k tomu program dpkg s parametrem -i. Čili, za předpokladu že se debianní balíček bude jmenovat xyz.deb, pak k jeho instalaci spustíme příkaz

dpkg -i xyz.deb

Tato metoda instalace za nás však automaticky nebude řešit závislosti, a tak pokud na konci napíše informaci, že je potřeba doinstalovat nějaké závislosti, spusťte

apt-get -f install

který potřebné závislosti doinstaluje (ze předpokladu, že jsou v repozitářích umístěné). Při použití uvedeného příkazu dávejte pozor; občas se snaží nějaké balíčky odinstalovat, a tak se jeho činnost musí hlídat.

Rozhovor: Michal Švec, SUSE

1) Jak dopadl Summer of Code pro openSUSE? Kolik projektů bylo přijato, kolik jich bylo dokončeno a jak byly významné?

Přijato bylo 7 projektů, z toho bylo dokončeno 6, což si myslím není tak špatné na to, že to byla první účast openSUSE na Summer of Code. Z dokončených projektů najdete v openSUSE 10.2 například KDE applet pro instalaci balíčků a možná i další, jako například Gtk+ rozhraní pro YaST. Ostatní projekty se týkaly převážně Build Service (služba pro tvorbu balíčků pro různé distribuce) nebo správy workflow, nástroje SWAMP.

2) Novell silně tlačí na XGL, dokonce zastřešuje vývoj nového správce oken Compiz. Jak pokračují práce v této oblasti? Myslíte si, že tato funkčnost je skutečně užitečná, není to jen pozlátko pro hračičky?

Práce na Xgl a Compiz úspěšně pokračují, před několika dny byla například vydána první oficiální verze compiz (0.2). Pokračuje jak rozšiřování a stabilizace podpory grafických karet, tak i práce na nových vlastnostech a pluginech (nově například podpora D-Bus nebo plugin Plane, alternativní přepínání desktopů).

Co se týče praktické použitelnosti Xgl, hodně to závisí na vkusu a preferencích konkrétního uživatele. Sice se to na první pohled může jevit jako nefunkční pozlátko, nicméně nesmíme zapomínat, že právě takovéto věci mohou přilákat uživatele, kterým strohé, funkční prostředí nevyhovuje nebo se jim prostě nelíbí a mají radši něco zajímavého, co jejich každodenní pracovní prostředí upoutá a oživí.

3) Kterou novinku z připravované verze 10.2 máte nejraději? Která je podle vás nejdůležitější?

Jedna ze zajímavých novinek v openSUSE 10.2 bude například lepší podpora systémů s více procesory nebo jádry, což bude užitečné zejména u notebooků, kde bude možné vypnout druhé jádro (případně jakékoliv další), a tím dosáhnout výrazné úspory energie, nicméně i u serverů může být zajímavé vypnout 8 z 16 procesorů.

Mezi další novinky patří například podpora pro clusterový souborový systém OCFS2, nástroj pam-config pro konfiguraci PAM (autorizace uživatelů) z příkazové řádky, nové menu v KDE, rychlejší instalace nebo také nově definované výběry balíčků.

Seriál Distribuční novinky (dílů: 243)

První díl: Distribuční novinky - 1, poslední díl: Distribuční novinky 6-9/2024.
Předchozí díl: Distribuční novinky - 2
Následující díl: Distribuční novinky - 4

Související články

Distribuční novinky - 1
Distribuční novinky - 2
Fedora Core 6
OpenSUSE 10.0
Ubuntu
Ubuntu 5.10 (Breezy Badger)

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

andree avatar 5.10.2006 09:22 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
dobra srandicka, ten novy (k)ubuntu 6.10 beta... vcera som to nainstaloval a funguje mi tam suspend aj hibernate.. dokonca aj s fglrx :-D No je pravda, ze tak uplne za vodou este nie som, nestihol som rozbehat 3d akceleraciu (ale fglrx je v jadre aj v xorg...)...
5.10.2006 12:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je mi celkem jedno, co v SuSE 10.2 bude, hlavně doufám, že tam nebude podobné kukaččí vejce, jako byl v 10.1 zmd
5.10.2006 12:39 Miroslav Cyroň | skóre: 12
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3
Asi to byl test na SLED 10, a jaksi se nevyvedl... :-D

Mimochodem, do SLED 10 nepřidáte Packmana a Guru, klasicky z nich nejde nic instalit, pouze repo Novellu nebo OpenSuse. Jinak to řve cosi o chybějících klíčích. U verze pro firmy to má asi opodstatění, ale u open verze je to chyba.
Vše pro Mageia Linux: www.cyron.cz. Vlastní repozitář, 60 GB her v RPM (!!!). Kapitalismus považuji za zločinný režim.
5.10.2006 12:43 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3

Mám pocit, že je to poměrně známý problém a že se dá celkem snadno obejít, ale nepoužívám SLED, takže nebudu planě spekulovat.

Na podobný zádrhel jsem narazil u AutoYaSTu v SuSE 10.1, když jsem si potřeboval přidat vlastní selection. Tam je to trochu složitější: musí se přidat vlastní veřejný klíč do initial ramdisku a do kořenového adresáře repository, opravit soubor content a podepsat ho tím svým klíčem (pokud tedy nemáte některý ze standardních tajných klíčů distributora :-) ).

9.10.2006 10:34 Boogie
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3
Teoreticky je to napsano hezky, ale mohli by jste mi zacatcenikovi napsat tech 5 prikazu od generace klice az po podepsani repository? Ja jsem si vytvoril yast repo v adresari /repo, funguje akorat furt prudi tim ze neni podepsany, toz jak na to ?
5.10.2006 13:40 ;)
Rozbalit Rozbalit vše Fedora - init
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Odkial mate tu informaciu, ze vo Fedore bol SysVinit nahradeny niecim inym? Ten link sa odkazuje len na wiki, kde sa rozoberaju dovody preco to urobit a ake su moznosti. Ale nikde tam nevidim info o tom, ze by sa tak uz stalo...
6.10.2006 22:05 thingie
Rozbalit Rozbalit vše Re: Fedora - init
Nevím. Já bych hlavně celkem čekal, že kdyby ten init něčím nahradili, tak bych si toho všiml.
5.10.2006 21:55 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ahoj, slo by u free distribuci davat primo odkaz na stazeni? diky
www.pcnews.cz
Petr (DotaZ) Jakubec avatar 6.10.2006 09:06 Petr (DotaZ) Jakubec | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 3
vim ze je to dotaz spise na redakci, ale myslim si, ze rychlost jakou se proklikam z hl. stranky na download, je take meritko kvality, ne?

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.