abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 764 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 48/2008

    1. 12. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4518×

    Linux portován na iPhone. Proprietární HAL pro Atheros otevřen. EULA u openSUSE minulostí. KDE 4.2 Beta 1. Linux IPv6 kompatibilní podle pravidel Ministerstva obrany USA. Fedora 10. FreeBSD 6.4. Distribuční rada: omezování zátěže CPU procesem.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Kniha Linux from Scratch vyšla ve verzi 6.4 - odráží Linux 2.6.27.4, GCC 4.3.2 a glibc 2.8. Parted Magic 3.2 zařazuje installpkg ze Slackware, přidávání programů je možné přidáním modulů do adresáře pmodules. GParted LiveCD 0.3.9-13 používá aktuální Debian Lenny, Linux 2.6.26 a přidává cryptsetup. Caos Linux NSA 1.0 je nová lehká distribuce se zaměřením na výpočty na výkonných serverech (HPC), obyčejné servery (např. webové) nebo speciální použití (firewally, souborové servery). VectorLinux 6.0 Beta 1 má nový grafický instalátor, Linux 2.6.26.8 a výchozím prostředím je Xfce (s LXDE jako alternativou). Elive 1.9.18 přináší lepší jádro a spoustu aktualizovaných balíčků. Poseidon Linux 3.1 (na bázi Ubuntu) je distribuce s kolekcí akademických a vědeckých aplikací pro GIS/mapy, numerické modelování, 2D/3D/4D vizualizaci, statistiku a grafiku. CrunchBang Linux 8.10.01 (na bázi Ubuntu) mění výběr aplikací, upravuje téma a standardně povoluje GNOME Power Manager. openSUSE 11.1 RC1 obsahuje nové překlady, Amarok 2.0 RC1 nebo Zypper 1.0.1.

    Linux portován na iPhone

    link

    Už několik měsíců probíhají snahy o portování linuxového jádra na iPhone a přípravu potřebných ovladačů. Před několika dny byl oznámen první velký úspěch: Linux 2.6 na iPhone běží spolu s ovladačem pro framebuffer, ovladačem sériového portu, podporou sériového portu přes USB a podporou kritických věcí jako přerušení, MMU, systémové hodiny apod. Skrze OpeniBoot je pak podporováno čtení NAND. Jako uživatelský prostor nyní z časových důvodů slouží BusyBox, ale glibc prý také funguje a vývojáři budou pracovat na trvalejším řešení. Bude také nutné se zaměřit na podporu dalších hardwarových komponent, jako jsou dotykový displej, WiFi, akcelerometr a další. Tým autorů má zájem o další hackery se zkušenostmi v portování Linuxu a obzvláště Androidu.

    Linux na iPhone

    Proprietární HAL pro Atheros otevřen

    link

    Sam Leffler, který spravuje uzavřený HAL používaný v ovladačích MadWifi, uvolnil zdrojový kód pro svůj HAL pod licencí ISC. Spolu s vydáním tohoto kódu také končí jeho dohoda s Atherosem, prostřednictvím které měl přístup k informacím o zařízeních Atheros. Z tohoto důvodu budou muset být další aktivity komunitního charakteru. Kód ath5k a ath9k bude podle firmy sloužit jako referenční ukázka podpory čipů - zájemci o vytváření ovladačů pro jiné operační systémy budou muset získávat informace odtamtud.

    EULA u openSUSE minulostí

    link

    Bylo dokončeno nové licenční upozornění pro openSUSE 11.1 a uživatelé by už na původní EULA neměli narazit. Nové upozornění je nápadně podobné tomu, které je použito ve Fedoře, a není to žádná náhoda - Fedora to své volně nabízí k dalšímu použití a nebyl žádný důvod znovu vynalézat již existující věc. Také proto vznikala odvozenina pro openSUSE ve spolupráci s Fedorou. Distribuce jako celek je pod GNU General Public License v2, přičemž konkrétní balíčky mohou být pod jinými licencemi. Hlavní instalační DVD by navíc mělo obsahovat pouze software, který je možné svobodně šířit. V současnosti se pracuje na pravidlech používání ochranných známek openSUSE - ta budou také brzy uvolněna.

    KDE 4.2 Beta 1

    link

    Objevilo se první testovací vydání prostředí KDE 4.2: KDE 4.2 Beta 1. Konečná verze by měla vyjít v lednu a dát vyčkávajícím uživatelům další důvody pro přechod. Jen za poslední týden bylo uzavřeno celkem 885 chyb, což dává najevo, že záměrem vývojářů je vypilovat nedostatky. Kompozitní desktopové efekty jsou nyní automaticky aktivní, pokud je hardware a ovladače podporují. Právě desktopových efektů přibylo a můžete tak najít novinky jako Magickou lampu, Minimalizační efekt, Kostku nebo Kouli. Ke značným vylepšením došlo u hlavních prvků prostředí - jde tak o shromažďování do skupin a více řádků v panelu úloh, skrývání ikon v liště, schopnost mít na ploše opět ikony díky možnosti mít Zobrazení složky (Folder View) jako pozadí plochy a spoustě dalších věcí.

    Byla zlepšena podpora více obrazovek pomocí knihovny Kephal. Téma prostředí se dá měnit detailněji přes nový modul nastavení a širší možnosti má i pozadí plochy, které mohou nyní ovládat speciální pluginy. Nesmíme zapomenout na to, že Plasma, kromě toho, že má nové aplety, dokáže načítat Google Gadgets. Na aplikace prostředí se samozřejmě rovněž nezapomíná - můžete vyzkoušet rychlejší Konqueror, nový systém pro konfiguraci tiskáren, infrastrukturu PowerDevil pro správu výkonu nebo správce archivů Ark s lepším uživatelským rozhraním. Zaujalo vás to? Z obvyklého místa můžete stahovat živé CD s novým prostředím.

    kde 4.2 beta 1 kde 4.2 beta 1

    Linux IPv6 kompatibilní podle pravidel Ministerstva obrany USA

    link

    Linux obsahuje solidní podporu IPv6 již od roku 2005, ale americké Ministerstvo obrany má v této oblasti přísná pravidla, která navíc už několik měsíců hrají roli při obstarávání nových počítačových systémů. Pracovní skupina Linux Foundation zaměřená na IPv6 tak měla značný zájem na zlepšení situace. Firmám IBM, HP, Nokia-Siemens, Novell, Red Hat a dalším se nedávno konečně podařilo dostat podporu IPv6 na úroveň, která splňuje certifikační požadavky zmiňovaného ministerstva. Díky tomu by certifikaci měly splňovat hlavní linuxové enterprise distribuce. Poslední nedostatky se týkaly implementace ICMPv6, DHCPv6 a podpory MIB a IPSec pro IPv6.

    Fedora 10

    link

    Vyšla Fedora 10 spolu s velkou skupinou různých specializovaných odnoží. Desktopoví uživatelé zaznamenají rychlejší spouštění a další změny díky bootovacímu systému Plymouth, snadné sdílení připojení k Internetu, lepší zvuk PulseAudio díky přepsání zvukového serveru nebo kvalitnější podporu webkamer. Zařazeno bylo také desktopové prostředí LXDE. Nástroje pro správu tiskáren se dočkaly změněného uživatelského rozhraní, byl přidán SecTool pro bezpečnostní audit a detekci průniků do systému a přešlo se na RPM 4.6.

    fedora fedora fedora

    FreeBSD 6.4

    link

    FreeBSD 6.4 je tu tentokrát také na DVD obrazech pro i386 a amd64. Došlo ke změnám v zavaděči, které mj. umožňují bootování z USB zařízení nebo ze zařízení s popiskem GPT u BIOSů s podporou GPT. Byl zhotoven nový a podstatně zlepšený klient pro NFS Lock Manager a byla zařazena podpora pro šifru Camellia. Hlavní pracovní prostředí byla aktualizována: KDE na verzi 3.5.10 a GNOME na verzi 2.22.3; aktualizace se dotkly také serveru BIND, sendmailu, OpenPAM a dalších balíčků.

    Distribuční rada: omezování zátěže CPU procesem

    link

    cpulimit je jednoduchý nástroj, který lze použít k omezení toho, kolik procent výkonu procesoru si vybraný proces může vzít pro sebe. Pokud máme něco, co chceme zpomalit, zjistíme si číslo procesu a nastavíme limit. Ukázka s číslem procesu 12345 a omezením na 10 %:

    cpulimit -p 12345 -l 10 -z

    Volba -z zajistí, že se omezovač ukončí, pokud takový proces neexistuje, nebo pokud je ukončen. Pokud víme, že je v systému jen jeden proces s určitým názvem programu, lze použít -e místo určení čísla procesu:

    cpulimit -e nazev -l 10 -z

    Pokud nepoužijeme volbu -z, program může čekat, než je proces splňující zadání (napříkad název) vytvořen:

    $ cpulimit -e yes -l 1
    Warning: no target process found. Waiting for it...
    Process 23610 detected
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    dayvee avatar 1.12.2008 00:24 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    zda se mi to, nebo kde 4.2 uz tolik neplytva mistem ? slovy klasika: "to by se mi liiibilo" :-)

    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    andree avatar 1.12.2008 13:44 andree | skóre: 39 | blog: andreeeeelog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    tiez mam zo screenshotov (a z livecd) pocit, ze sa to konecne vracia na pouzitelnost 3.5 :)))

    1.12.2008 15:55 KDante
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    Zatim je to porad dost zly. Na subnotebooku, kde si chci nastavit kazdy pixel a uz se tesim na upgrade na novou Fedoru, jako maly dite na anglicaka, bohuzel stale nepouzitelne (proti KDE 3.5). Nezbyva nez cekat nejspis na Fedoru 11.

    1.12.2008 16:04 06078 | skóre: 15 | blog: 06078
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    Z těch náhledů jsem měl pocit, že jde o KDE 3.5. Tahle verze zatim vypadá dobře. Sice jsem ještě nezkoušel, ale když to tak půjde dál, tak se zlobit nebudu.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.12.2008 16:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008
    Přidávám se, do KDE 4.2 už asi půjdu.
    dayvee avatar 1.12.2008 23:36 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    tohle jsem si puvodne rikal o 4.1a stejne jsem furt na 3.5 ...  presto vsak nedokazu potlacit jakysi vnitrni souhlas :-P

    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    Marián Kyral avatar 2.12.2008 21:21 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    Doma verzi 4.1.80 zkouším a už se v tom dá pracovat. Na nějaké chyby jsem narazil, takže teď už jen potřebuji čas, abych prošel bugzillu, jestli už tam nejsou, případně je přidal.

    unknown_ avatar 1.12.2008 16:53 unknown_ | skóre: 30 | blog: blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008
    Došlo ke změnám v zavaděči, které mj. umožňují bootování z USB zařízení
    Mám pocit, že to už umí hodně dlouho. Ale možná mi něco uniklo a autor myslel něco jinýho.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.12.2008 19:08 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008
    boot loader changes allow, among other things, booting from USB devices and booting from GPT-labeled devices with GPT-enabled BIOSes
    Je to jen překlad, autor tím nic nemyslel :-)
    1.12.2008 17:19 Lojza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

     Už umí Kopete posílat soubory přes ICQ ?

    1.12.2008 18:17 Jaroslav Šmíd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    Už dýl to umí.

    1.12.2008 19:07 Lojza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

     Dík za odpověd, já s linuxem přestal cca před rokem, ale jak tak poslední dobou koukám, začíná se blýskat na lepší časy... 64bitovej flashplayer (třeba už mi nebude vytěžovat video na youtube procesor na 100 %), Kopete, nejhezčí IM v linuxu, už umí posílat soubory přes ICQ, tak na novej komp s normálním hardwarem by ten linux mohl jít :)

    dayvee avatar 1.12.2008 23:34 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

     

    ... na novej komp s normálním hardwarem by ten linux mohl jít :)

     

    jedna z prednosti linuxu (resp. mnoha distribuci) je, ze jsou schopny slusne bezet i na postarsim hw 

    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    2.12.2008 00:28 Lojza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

     Jo jasně, ale já to myslel tak, že mám na svým kompu televizní kartu Typhoon, která v linuxu nejde zaboha zprovoznit, ale v xp jede bezvadně. Taky mám webovou kameru Intuix a jede v XP v poho ale v linuxu ani náhodou (řešením těhlě věcí jsem stránvil týdny... :(  )

    Nedokázal jsem se nikdy snížit na úroveň, že bych preferoval jeden OS a do něho zjišťoval kompatibilní harware... Prostě jsem koupil SHIT kousky do PC a linux nepoužívám proto, že v něm tyhle kousky nejedou. Takže na postarším ano, ale ne na postarším NONAME :-D .

    2.12.2008 16:03 dayvee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008

    okay, chapu :-)

    takove problemky taky obcas resim, ale obvykle to nebyva takovy problem

    11.12.2008 13:26 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 48/2008
    Sam Leffler (of FreeBSD and FreeBSD Foundation):
    http://madhaus.cns.utoronto.ca/info/hylafax/sam.html
    http://www.bsdcan.org/2008/schedule/speakers/93.en.html
    http://www.acmqueue.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=149

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.