abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 5

    19. 10. 2006 | Mark Stopka | Různé | 5423×

    Projekt PC-BSD odkoupen. Nové verze distribucí Litrix, Elive, Puppy Linux, DeLi a BSD liveCD FreeSBIE. Jak v Gentoo aktualizovat programy z CVS, SVN a Darcs.

    Letem světem

    Vyšla nová verze Litrix 6.10, což je LiveCD v portugalštině. Pokud si chcete vyzkoušet Enlightenment, pak je pro vás k dispozici testovací verze distribuce Elive. Projekt openSUSE má aktualizované sady instalačních CD a DVD s kódovým názvem "remastered". Datum vydání stabilní verze distribuce Fedora Core bylo opět posunuto, tentokrát o několik dní. Může za to sada o víkendu nalezených bugů. Vyšla také nová verze distribuce DeLi. Vyšla první stabilní verze firewallového systému pfSense založeného na FreeBSD.

    Velké ryby

    PC-BSD

    pc-bsd logo Projekt PC-BSD, jehož cílem je tvorba uživatelsky přívětivé verze FreeBSD zaměřené na desktop, minulý týden oznámil, že byl odkoupen kalifornskou společností iXsystems. Pokud tuto společnost neznáte, tak ji představím krátkou citací z její webové stránky:

    iXsystems je vedoucí společností na trhu výkonných výpočetních clusterů, blade serverů a úložných řešení. iXsystems dodává servery s FreeBSD, NetBSD, OpenBSD a Linuxem napříč průmyslem.

    Spousta uživatelů této distribuce se obává, že se z ní stane distribuce komerční. Zakladatel projektu však rychle řekl, že je příliš brzy vynášet nějaké závěry. Na webových stránkách se v prohlášení objevilo:

    Nebudeme "close-sourcovat", rušit "free" verzi PC-BSD, nebo dokonce "komercializovat". PC-BSD bude dostupné na www.pcbsd.org jako vždy.

    distribuce 5 obr6

    Tichá voda

    Litrix

    litrix linux logo Vyšla nová verze Litrix 6.10, což je brazilská distribuce a LiveCD založené na Gentoo. Distribuce je plně lokalizovaná do brazilské portugalštiny. Obsahuje nový konfigurační panel, nové rozhraní pro konfiguraci ADSL připojení, přibyla také aplikace pro P2P stahování Limewire. V menu GRUBu je také doplněn memtest, neboli aplikace k testování operační paměti. Součástí je také nové Wine pro spouštění windows aplikací. Stahovat můžete ze SourceForge.

    distribuce 5 obr3

    Elive

    elive linux logo Elive je na Debianu založená distribuce a LiveCD, která obsahuje desktop Enlightenment ve verzi 16 pro slabší počítače a ve verzi 17 jako CVS build k vyzkoušení. Doslova promění váš starší počítač v plnohodnotné pracovní prostředí pro běžnou kancelářskou práci. Dále obsahuje program Elpanel pro snadnou konfiguraci celého systému. Instalátor nově obsahuje automatický, manuální a pokročilý režim. Opraveno bylo také mnoho nahlášených bugů. Stahovat můžete na stránkách projektu a zrcadlech.

    distribuce 5 obr1 distribuce 5 obr2

    Puppy Linux

    puppy linux logo Vyšla nová verze distribuce Puppy Linux 2.11, kterou jsem recenzoval ve třetím dílu distribučních novinek. Jak možná víte, tak minulá verze obsahovala souborový systém komprimovaný pomocí algoritmu LZMA, který měl bohužel jako vedlejší důsledek až dvojnásobnou dobu startu všech aplikací. Sice to moc nevadí na nových počítačích, ale na starších, kde má Puppy Linux také své místo, to bylo velice citelné, a tak se nová verze vrátila zpět k GZIP. Dále bylo opraveno mnoho chyb. K dispozici jsou dva ISO obrazy, z nichž jeden je obohacen o některé X.org ovladače. Oba si můžete stáhnoutz FTP serveru.

    distribuce 5 obr5

    DeLi

    DeLi je distribuce určená k použití na starém hardwaru, o čemž svědčí přítomnost podpory pro rozhraní PS/2 a EISA. Cílovou skupinou této distribuce jsou tak počítače s procesorem i386 až Pentium I osazené 8 - 32 MB operační paměti. V její nové verzi je přidán program deliget, který slouží ke stahování a instalování distribučních balíčků. Mezi novými balíčky je také AbiWord a XMMS. ISO obraz o velikosti 125 MB si můžete stáhnout z Berlios.

    distribuce 5 obr7

    FreeSBIE

    Vyšla nová PRE-BETA verze LiveCD distribuce FreeSBIE 2.0, což je FreeBSD s desktopovým prostředím Xfce. V nové verzi je odstraněn správce Fluxbox, který byl přidán teprve v minulé verzi. Nově také přináší možnost zadávat "cheatcodes" před bootem, což není nic jiného než předávání parametrů jádru.

    distribuce 5 obr4

    Distribuční rada

    Používáte distribuci Gentoo a aby to nebylo málo, tak máte rádi up-to-date svn/cvs/darcs programy? Pak pro vás mám radu, která vám ulehčí jejich aktualizaci. Za tip děkuji Davidovi Watzkemu. Budete potřebovat jen balíčky app-portage/portage-utils a sys-apps/gawk, které nainstalujete příkazem

    emerge -avu app-portage/portage-utils sys-apps/gawk
    

    aktualizaci pak provedete pomocí příkazu:

    emerge -av $( qlist -IC 9999 '\-svn$' )
    
    These are the packages that would be merged, in order:
    
    Calculating dependencies... done!
    [ebuild  R  ] app-misc/youtube-dl-9999  9 kB [1]
    [ebuild  R  ] games-fps/quake3-9999  USE="opengl -dedicated -teamarena" 0 kB
    [ebuild  R  ] media-gfx/graphviz-9999  USE="X cairo -minimal -static -tcltk" 0 kB [1]
    [ebuild  R  ] media-libs/imlib2-9999  USE="X bzip2 gif jpeg mp3 nls png tiff
     zlib -doc (-mmx)" 0 kB
    [ebuild  R  ] media-sound/amarok-9999  USE="aac kde opengl -arts -debug -ifp
     -ipod -mysql -njb -noamazon -postgres (-real) -visualization -xinerama -xmms"
     0 kB [1]
    [ebuild  R  ] media-video/mplayer-9999-r7  USE="X aac alsa cdparanoia
     custom-cflags dga dts dvd dvdread encode fbcon gif gtk jpeg mad nls nvidia
     opengl png sdl theora truetype vorbis x264 xv xvid (-3dfx) (-3dnow)
     (-3dnowext) -aalib (-altivec) -arts -bidi -bl -cpudetection -debug -directfb
     -doc -dv -dvb -dvdnav -esd -ggi -i8x0 -ipv6 -jack -joystick -libcaca -lirc
     -live -lzo -matrox (-mmx) (-mmxext) -musepack -nas -oss (-real) -rtc -samba
     (-sse) (-sse2) (-svga) -tga -v4l -v4l2 (-win32codecs) -xanim -xinerama -xmms
     -xvmc" 0 kB [3]
    [ebuild  R  ] net-p2p/linuxdcpp-9999  USE="-debug" 0 kB [1]
    [ebuild  R  ] net-p2p/mldonkey-9999-r1  USE="-allnetworks -batch -doc -gd
     -gtk -guionly" 0 kB [1]
    [ebuild  R  ] x11-themes/gtk-engines-qt-9999  USE="-arts -debug -xinerama" 0 kB [1]
    

    Pokud chcete mít každé ráno čerstvé noční sestavení vašich oblíbených programů, pak umístěte tento kód do cronu pomocí příkazu crontab na libovolný čas, který vám vyhovuje, avšak bez parametru -av:

    emerge $( qlist -IC 9999 '\-svn$' )        

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.10.2006 00:09 switch | skóre: 9 | blog: linuxkyjov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    prvni :)
    Příklad naprosto zbytečné patičky.
    19.10.2006 00:32 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Elive jsem zkoušel, problém v této verzi je například ten že pokud vyberu v grubu (nebo lilu, nevím teď co tam je), jako jazyk češtinu, tak mi zlobí klávesnice v entrance, takže se nedá přihlásit, v angličtině to samozřejmě chodí.
    19.10.2006 00:40 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    na starém hardwaru, o čemž svědčí přítomnost podpory pro rozhraní PS/2 a EISA
    coze? EISA pochopim, ale podpora pro PS/2 je aktuální, nebo se už na nových deskách neobjevují PS/2, to jako už je všechno jenom na USB (to "starý počítač" moc nepochopim, PS/2 skončilo už před 5ti lety nebo co se to děje)? sem nějak zaspal několik let asi. no nic, mě zatím stačí ta moje "pětistovka", kterou sem si těžce karmicky zaplatil.
    Jinak díky za novinky:-) Sem zvědavej jak se bude vyvýjet to PC-BSD, chtěl bych ho nasadit na jednoho šneka.
    19.10.2006 00:43 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    | sed 's/vyvýjet/vyvíjet/'. Omlouvám se.
    19.10.2006 09:51 Stanley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Ono asi PS/2 není míněn konektor na klávesnici ;-)
    19.10.2006 14:29 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Ano, znalý člověk si domyslí MCA, ale co třeba já? :-D
    19.10.2006 17:59 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Vono to běhá i na playstation2? Wow!
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    20.10.2006 13:59 XMurder | skóre: 25 | blog: introvert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    ne, asi na počítači IBM PS/2 :-)
    22.10.2006 02:58 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    No vida. Tak to vidíte: IBM vyrobilo PlayStation 2 o víc než deset let let dřív než Sony. A pak si lidi stěžujou, že IBM nedělá cutting-edge hardware, není dost inovativní a vůbec kdesi cosi. :-D
    19.10.2006 08:52 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Mám jeden dotaz - co se stalo s rozhovory s lidmi okolo distribucí? Vždyť máme české stránky nejen o Mandrivě a Slaxu, ale i o Fedoře, Debianu a dalších -- někdo za nimi přece stát musí, ne?

    Jinak díky, jde o pěkný souhrn.
    19.10.2006 09:06 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Nestihli jsme zadny rozhovor sehnat. Ona to neni sranda, kazdy tyden nekoho kontaktovat, domluvit rozhovor a uskutecnit jej. Nicmene se budeme snazit, aby rozhovory jakou soucast DN vychazely co nejcasteji.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    freshmouse avatar 19.10.2006 15:33 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Pošlete mi otázky, obvykle odpovídám do 8 minut.
    David Watzke avatar 19.10.2006 14:43 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    K tý distribuční radě: zjistil jsem, že to jde snadněji:
    emerge -av $( qlist -IC 9999 '\-svn$' )
    A ve výsledku je to ještě lepší :-) Sorry :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.10.2006 14:56 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Dík, upraveno.
    19.10.2006 15:02 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Teď se tam ovšem instaluje to awkáčko zbytečně.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    David Watzke avatar 19.10.2006 15:15 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Awk je myslím součást systému, takže je to tam jen pro úplnost...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.10.2006 15:02 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    A neprojeví se takhle to omezení bashe na max počet argumentů? V tomhle případě asi ne, ale?
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    David Watzke avatar 19.10.2006 15:16 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    No, projeví, ale to omezení je docela vysoko. Vyšší, než je počet balíků v Portage a kolik z nich máš CVS/SVN, že... Jinak tedy:
    qlist -IC 9999 '\-svn$' | xargs emerge -pv
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    19.10.2006 15:47 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Kdy že to vyjde David Watzke, Pokročilá konfigurace Genoo? :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    David Watzke avatar 19.10.2006 17:27 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Přemýšlím o tom, že bych někdy sepsal pár triků a časem to hodil do blogu. Uvidíme, zas tolik toho v rukávu ještě nemám :-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    freshmouse avatar 19.10.2006 17:31 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Vysyp, co máš, a my už si to přebereme. ;-)
    David Watzke avatar 19.10.2006 17:33 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    K čemu ti to bude, bídný Ubunťáku? :-D :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    freshmouse avatar 19.10.2006 18:12 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Tak začni článkem Proč konvertovat ke Gentoo. ;-) Stačilo by shromáždit pár tvých komentářů... :-)
    Heron avatar 19.10.2006 18:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Jak to tak pozoruju, tak Watzke brzo přijde s návodem, jak emergnout verse, které ještě ani nebyly napsány.
    20.10.2006 05:34 ok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Vyborny clanek ! Uz vysel kernel 2.6.18.1 tak vsichni bezte stahovat panove a ??? damy ??? pouzivaji damy GNU/Linux ? :-D
    20.10.2006 06:34 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Dámy používají Always, kočky by kupovaly Whiskas a na nás holt zbyde Linusův kernel. ;-)
    20.10.2006 15:09 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Dá se Anička, Helenka a další považovat za dámy? Alespoň jedna určitě, takže jo. :-)
    24.10.2006 22:56 mys elf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 5
    Distribuce na 2CD, proč? Chtěl jsem si stáhnout FreeBSD nebo PC-BSD a obě distribuce jsou na 2 CD. Existuje i DVD verze, nebo se s tím hraním na DJe musí člověk smířit? Díky za odpověď předem, pokud někdo ví.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.