abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    17.4. 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 556 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 8/2007

    27. 2. 2007 | Luboš Doležel | Různé | 5024×

    Nový vedoucí pro Debian už v dubnu. Fedora 7 se opozdí. CentOS 5 na cestě. Steve Ballmer: open source a intelektuální vlastnictví. Současná situace okolo RPM. Puppy Linux 2.14. Sidux 2007-01. Linux Mint 2.2 "Bianca". Distribuční rada: hledáme chybějící soubory s apt-file.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšla pátá aktualizace Debian GNU/Linuxu 3.1, opravuje bezpečnostní a další závažné chyby. Byla dokončena nová konečná verze knihy Beyond Linux From Scratch (BLFS) ve verzi 6.2.0. Je tu SimplyMEPIS 6.5 Beta 6 s aktuálními ovladači NVIDIA (včetně legacy verze) a ntfs-3g. Byl dokončen Damn Small Linux 3.3 RC1 – mimo jiné vylepšuje autokonfiguraci ALSA. Lunar Linux 1.6.1 přichází ve verzi pro x86 a x86_64, stále však s GCC 3.4.6; k posunu na čtvrtou řadu GCC dojde příště. Ubuntu Feisty Fawn dorazilo k verzi 7.04 Alpha 4, čtěte oznámení.

    Nový vedoucí pro Debian už v dubnu

    link

    Začátkem února byly zahájeny nominace na místo vedoucího projektu pro Debian Linux. Každý vedoucí je na své neplacené pozici pod dobu jednoho roku, po kterou je zodpovědný za hájení zájmů distribuce na konferencích a veletrzích. Také musí zajišťovat dobré vztahy s neziskovými i komerčními organizacemi. Má rozhodující hlas v oblasti rozdělování financí a má i právo sám dělat naléhavá rozhodnutí.

    O tuto pozici se může ucházet kdokoliv z 1 016 vývojářů až do 25. února — každý uchazeč musí zdůvodnit, proč by právě on měl být dalším vedoucím projektu. 25. únorem pak začíná třítýdenní období, během kterého se mohou zájemci propagovat svou kampaní. Od 18. března do 8. dubna pak probíhají volby, ve kterých si vývojáři zvolí člověka, který nastoupí na novou pozici 17. dubna.

    Fedora 7 se opozdí

    link

    Uživatelé Fedory se dočkají sedmé verze o měsíc později, než se plánovalo. Jednou z velkých změn této verze je totiž sloučení repozitářů Core a Extras. Aby bylo možné sloučení dosáhnout, je zapotřebí vylepšit sestavovací systém, který je nyní používán v Extras. Tato vylepšení je nutno alespoň z větší části dokončit do uzávěrky vývoje funkcí (feature freeze) — ta byla původně stanovena na 20. únor, ale posouvá se na den vydání Fedora 7 Test 3, ke kterému dojde 19. března. Co to ve výsledku znamená? Na vývojové cestě přibyde Fedora 7 Test 4 a konečné vydání se z původního 26. dubna posouvá na 24. květen.

    CentOS 5 na cestě

    link

    Karanbir Singh ve svém upozornění vyjasňuje situaci okolo CentOS 5, další verze tohoto klonu Red Hat Enterprise Linuxu. Objevily se totiž spekulace, že u CentOS 5 nebudou žádné betaverze. To ovšem není pravda, před konečnou verzi vyjde Beta i Release Candidate. Singh dále zdůraznil, že zatímco se vývojáři budou snažit o hladkou aktualizaci z CentOS 4 na CentOS 5, nemohou zaručovat možnost přechodu Beta -> RC -> konečná verze. Proto neuvažujte o nasazení nedokončených verzí na produkčním stroji.

    A kdy CentOS 5 Beta vyjde? Velmi brzo. Bylo provedeno několik zkušebních instalací na i386 — jakmile vše projde kontrolou kvality, tak vyjde oznámení a data vyjdou na serveru beta.centos.org.

    Steve Ballmer: open source a intelektuální vlastnictví

    link

    Steve Ballmer, výkonný ředitel Microsoftu, se 15. února setkal s finančními analytiky a akcionáři a mluvil i o smlouvě s Novellem. Namísto toho, aby popisoval možnosti technologické spolupráce a nové obchodní příležitosti, řekl, že účelem smlouvy je spíš uplatňovat tlak intelektuálního vlastnictví Microsoftu na Novell, než že by šlo o něco jiného.

    „Smlouvu s Novellem, kterou jsme oznámili na konci minulého roku, považuji za velmi důležitou. Jednoznačně ukázala hodnotu intelektuálního vlastnictví i ve světě open source. Nepředvídal bych, že pro nás smlouva bude velkým finančním zdrojem, ale myslím si, že jednoznačně dosvědčuje, že open source není svobodný a bude muset respektovat intelektuální vlastnictví ostatních stejně, jako musí další konkurenti.“

    Přední vývojář Samby Jeremy Allison se na LinuxWorldu také vyjádřil k tématu patentové hrozby ze strany Microsoftu: „Setkal jsem se s lidmi, kteří neveřejně uznali, že je kontaktoval Microsoft a pod pohrůžkami je přinutil uzavřít licenci pro patenty Microsoftu kvůli svobodnému softwaru, který používají.“ Dále pokračoval slovy: „Problémem smlouvy Novell —— Microsoft je, že Novell dal Microsoftu právě to, co tak moc chtěl, tedy veřejné přiznání toho, že si myslí, že Linux porušuje jeho patenty. To je ten rozdíl mezi zmiňovanými tichými dohodami s Microsoftem a touto veřejnou. [...] Nyní se samozřejmě Novell ozval: ‚Ne, tohle jsme rozhodně neřekli. To si nemyslíme.’ Za což je Microsoft samozřejmě ponížil slovy ‚Ale ano, to je přesně to, co jste říkali.’ Je to trochu komické. Microsoft se svými vyhrůžkami uživatelům linuxových systémů ani nedokázal vydržet do konce tiskové konference.“

    Současná situace okolo RPM

    link

    Nástroje a formát RPM Package Manager (RPM) jsou základem pro Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux, Fedora Core, Mandriva Linux a také různé malé distribuce. RPM je také součástí specifikace Linux Standard Base. Po mnoho let bylo RPM spravováno Red Hatem, což se změnilo v roce 2006, kdy společnost znovu spustila rpm.org jako místo pro nezávislý vývoj RPM.

    Jeff Johnson vedl správu RPM pro Red Hat až do poloviny roku 2005. Tehdy bylo RPM na verzi 4.4.2 a on pokračoval ve vývoji sám. V letošním lednu vydal verzi 4.4.6, která opravuje mnoho chyb a má zásadní vylepšení: podporuje doporučované [recommended] a navrhované [suggested] závislosti, které byly výsadou balíčků DEB. Část distribucí však zůstala u starší verze 4.4.2, o jejíž údržbu se stará Paul Nasrat z Red Hatu. Je tu tedy nepříjemná situace, která byla diskutována i na mailing listu fedora-advisory-board. Po několika měsících se vývojáři dohodli, že se práce na RPM bude soustředit okolo rpm.org, kde se nachází repozitář zdrojových kódů wiki a mailing list.

    Hlavními cíli rpm.org je prohlédnout a pročistit kód RPM 4.4.2 a společně s ostatními RPM distribucemi zahájit práci na nové společné větvi. Red Hat obnoví pozici placeného vývojáře, který bude na vývoji RPM pracovat.

    Zdrojem informací je článek od serveru Linux.com.

    Puppy Linux 2.14

    link

    Čerstvě vydaný Puppy Linux 2.14 má velká vylepšení v oblasti vlastní architektury i aplikací (včetně nových apletů). Konečně byl nasazen systém menu XDM a byl zdokonalen nový balíčkovací systém PET. Mezi nové aplety patří Pfind (hledání souborů) a Grafburn (vypalovací software). Aktualizováno bylo mnoho programů včetně Pupctorrent (BitTorrent klient), Network Wizard, Pbcdripper (ripování audio CD), PuppyBackup, SoxGui, mtPaint a jiných. Další informace se nachází v poznámkách k vydání. Puppy Linux je živá distribuce, takže po stažení 87 MB je váš systém připraven k použití — volba instalace na disk nebo různá výměnná média je jen na vás. Kromě běžné verze otestujte i QEMU-Puppy 2.14-1, jenž lze díky QEMU snadno spustit mj. i ve virtuálním prostředí pod jiným OS.

    Sidux 2007-01

    link

    Po třech měsících práce vyšel sidux-2007-01 “Χάος release” pro i686 a amd64. Je to live CD založené na Debianu Sid a je k dispozici v odlehčené variantě (400 MB) a variantě s kompletním KDE (700 MB). Jde o první verzi této distribuce – veřejnost upoutala, protože na ní pracují vývojáři z Kanotixu.

    Na CD naleznete jádro 2.6.20.1 s aktivním SMP a voluntary preemption, KDE 3.5.5 (v angličtině a němčině) a nový grafický instalátor. Naopak chybí nesvobodný software, proto můžete potřebovat repozitáře contrib a non-free v /etc/apt/sources.list. Čtěte poznámky k vydání, kde naleznete i odkazy pro stažení.

    Linux Mint 2.2 "Bianca"

    link

    Velkým rozdílem oproti předchozí verzi této distribuce je nově připravený vzhled (Bianca-Blue a Bianca-Green) – důvodem jsou stížnosti uživatelů, že distribuce vypadá příliš jako Ubuntu. Byl přidán repozitář, díky kterému uživatelé mohou ihned získat poslední novinky či aktualizovat z předchozí verze ("Bea"). Vývojáři navíc zapracovali na svých vlastních aplikacích a balíčcích.

    Novými aplikacemi jsou:

    • mintMenu – náhrada za GNOME menu, která je inspirovaná Slabem ze SUSE
    • mintConfig – ovládací centrum inspirované konfiguračními nástroji SUSE
    • mintDisk – tento nástroj automaticky připojuje oddíly FAT32 a NTFS pro zápis a umístí ikonu na plochu
    • mintDesktop – program, který se mj. připojuje k okolní síti Windows
    • mintWifi – průvodce se sbírkou ovladačů a nástrojů pro snadné nastavení vaší WiFi karty

    Živé CD podporuje angličtinu, francouzštinu, španělštinu, řečtinu, švédštinu a turečtinu. Přítomné OpenOffice.org podporuje tyto jazyky také, jen je kromě řečtiny přítomna italština – ostatní jazyky jsou v repozitáři.

    Distribuční rada: hledáme chybějící soubory s apt-file

    link

    Pokud vám v systému s Debianem či příbuznou distribucí schází nějaký soubor, ať už je to při kompilaci nebo něčem jiném, může vám pomoci apt-file. Nejprve jej nainstalujeme a zaktualizujeme jeho databázi:

    apt-get install apt-file
    apt-file update

    Krok s aktualizací je potřeba opakovat kdykoliv upravíme /etc/apt/sources.list. Pokud nám nyní z jakéhokoliv důvodu schází soubor gtk/gtk.h, můžeme se ho pokusit vyhledat:

    $ apt-file search gtk/gtk.h
    libgfcui-dev: usr/include/gfc-2.0/gfc/gtk/gtk.hh
    libgtk+2.0-directfb-dev: usr/include/directfb/gtk-2.0/gtk/gtk.h
    libgtk1.2-dev: usr/include/gtk-1.2/gtk/gtk.h
    libgtk2.0-dev: usr/include/gtk-2.0/gtk/gtk.h
    libgtk2.0-doc: usr/share/doc/libgtk2.0-doc/gtk/gtk.html

    Nyní si prohlédneme výstup a odhadneme, který balíček je ten správný – v tomto případě by to bylo libgtk2.0-dev nebo libgtk1.2-dev. Zbývá jej nainstalovat a vyzkoušet, jestli byl problém vyřešen.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.2.2007 09:39 h7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2007
    ..už se těším na centos 5 ,mňam mňam.. h7
    27.2.2007 10:10 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2007
    Dalsi tip pro hledani pomoci apt:

    apt-get update

    apt-cache search REGEXP

    Vyhledava v nazvu a popisu dostupnych balicku.

    Viz. manpage.
    27.2.2007 11:28 Horák Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2007
    Dale je mozno pouzit prikaz 'dpkg -S (cela/cesta|jmeno)' Tento prikaz vyhledava jiz v nainstalovanych baliccich a je standardne k dispozici

    Prikaz 'apt-file' vyhledava i jv jeste nenainstalovanych baliccich coz je jeho vyhoda a nemate-li 'apt-file' zkuste stranku http://packages.debian.org a/nebo http://packages.ubuntu.com

    I to se nekdy hodi
    3.3.2007 11:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 8/2007
    že open source není svobodný
    Ballmere, Ballmere, seš to ale *urák!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.