abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 440 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    InstallFest 2009, den druhý

    20. 3. 2009 | Jan Hrach | Různé | 4705×

    Druhý den InstallFestu obsahoval kromě přednášek také zajímavé workshopy, například o IPv6. Kromě toho se hrály hry a samozřejmě instaloval Linux, aby se dostálo jménu akce.

    Nedělní program začal o půl hodiny později než sobotní (vizte také InstallFest 2009, den první). Navzdory sobotní (pro vytrvalé i nedělní) Akci se na něj stejně dostavilo poměrně dost lidí, kolem 80.

    Den byl zahájen klasicky krátkým uvítáním a poté velmi očekávanou přednáškou Ondřeje Caletky o IPv6. Rozpovídal se o novinkách, adresování a spoustě dalších věcech a nakonec musel být BruXym SIGSTOPován, protože by potřeboval alespoň dvakrát tolik času, s čímž by asi Šimon Seman, který měl přednášku o hrách, nesouhlasil.


    Přivítání :: Ondřej Caletka :: Takhle si představuji nekonečno

    Přednáška se tedy přesunula do workshopové místnosti, kde bylo velmi rychle dosaženo stavu saturace. Organizátoři se tedy rozhodli pro velký zájem workshop ještě zopakovat odpoledne. Já jsem byl jeden z těch šťastných, kteří se do workshopové učebny dostali na první pokus.

    Workshop začal dokončením přednášky a představením možností tunelování, pokud je váš poskytovatel konektivity zpátečnický. Ondra vybalil notebook a napojil se do IPv4-only sítě. Dostal veřejnou IP adresu a začal sestavovat 6to4 tunel. Návštěvníky workshopu to očividně zaujalo a dělali si poznámky. Své snažení zakončil úspěšným pingem na ipv6.google.com.

    Když tak krásně získal IPv6 konektivitu, chtěl nám předvést, jak ji rozdistribuuje lidem v místnosti. Vykouzlil APčko a zkonfiguroval si radvd. Bohužel se k APčku nepřipojil - místní vysílač WiFi byl asi silnější. Každopádně alespoň na teoretické rovině byla demonstrace velmi zajímavá. Potom měl ještě pár slidů o tom, jak programovat IPv6-enabled aplikace. Někdy je to prosté - stačí se nedržet konvencí, že IP adresa je 32bitové číslo.


    Workshop a WiFinka

    Workshop skončil trochu později, a tak jsem přednášku o clusterech nestihl úplně od začátku. Vystoupil na ní Jakub Suchý z Enlogitu. Přivezl si cluster ze dvou strojů a nezbytné podpůrné techniky. Prezentoval možnosti eliminace single point of failure. Došel k závěru, že největším problémem bývá datová storage. Potom sestavil cluster a na jednom serveru shodil síť. Za malou chvilku se veškerý provoz sám přesunul na druhý stroj. Ještě předvedl migraci XENového virtuálu mezi stroji přes síť za chodu se zanedbatelným výpadkem a nečekaný pád jednoho ze dvou XEN hostů. Maj' to fakt vymakaný, kam já se na ně se svým servříkem hrabu :-).


    Jakub Suchý - Enlogit :: Pojízdný cluster

    Jako další nastoupil Petr Koloros z firmy SYSGO se svými inteligentními krabičkami. Přednáška o embedded Linuxu a zejména doprovodné fotografie z vývoje a debuggingu byly velmi zajímavé. Škoda jen, že nešel více do hloubky.


    Petr Koloros a jeho krabička

    Již v sobotu večer plánovali organizátoři hromadné focení, ale kvůli venkovním podmínkám jej odložili. Počasí od rána přálo, a tak se rozhodli přenést tučňáka ven a vyfotit valnou hromadu. Fotili se návštěvníci i pořadatelé, skupinky i jednotlivci. Protože jsem se svým šumítkem neměl šanci, přenechal jsem focení povolanějším. Co nevidět nás najdete na webu InstallFestu.


    Fotím fotografa, jak fotí... :: Linux je velice přenositelný operační systém (citace někoho) :: Taková kuželka

    Potom jsme se všichni odebrali na oběd, já opět do Menzy. Poprvé v životě jsem se setkal s UHO efektem - jídlo bylo úplně jiné než v sobotu, jenom omáčka byla přesně ta samá. A v pondělí bude hnědá polévka. Myslíte, že dávají tu stejnou UHO i jako polevu na zákusky?


    Povšimněte si UHO :: Jen věž Černobylu se zlověstně tyčí nad Pripjatí, městem duchů


    Všechno je zařízeno, orgové si můžou vydechnout :: Slovenský humr na šatním lístku

    Po obědě následovala přednáška Zdeňka Merty na téma VirtualBox. Byla cílená hlavně na začátečníky a bohužel trochu tíhla k majoritnímu operačnímu systému.

    Tomáš Hála z Active 24 měl původně mluvit o vysoké dostupnosti a non-stop provozu, ale protože toho o tom řekl Jakub Suchý dost již dopoledne, změnil téma na boj se škůdci. Jako první zmínil BFU jedoucí na zavšivených Windows a užívající pro přístup k FTP pro web TotalCommanderu. Jejich hesla tak velmi rychle putují i do vzdálených východních zemí a na jejich webu se potom často usadí phishingové stránky a soubory jako ILOVEYOU.exe. Proftpd umí autentizaci přes PAM, tak proč to nevyužít, že. Nahrávači virů totiž často přistupují ze svých domácích zemí, a proto by mělo stačit odříznout některé státy. Bohužel, nic jako pam_geoip neexistuje, ale naštěstí jde na pam_exec pověsit skript, který si umístění ověří sám. Ještě přidat možnost vypnutí této vlastnosti do webxichtu správy hostingu a všichni jsou happy.

    Druhou kapitolou je spam. Tam zkoušeli zavést greylisting (na principu odmítnutí mailu napoprvé nějakou dočasnou chybou), ale zákazníci si stěžovali, že některé maily chodí pozdě. Nakonec skončili u kombinace geoip, kontroly reverzního záznamu a greylistingu.


    Zdeněk Merta :: Tomáš Hála

    Souběžně s těmito přednáškami probíhalo v prvním patře to, kvůli čemu se InstallFestu říká InstallFest, totiž řešily se problémy začátečníků na donesených noteboocích. Do místnosti místních guru jsem vešel poprvé bez foťáku a kernel byl najednou z nějaké záhadné příčiny panic. Potom jsem si došel pro foťák a začaly se dít jiné podivné věci. Když jsem odešel, problém se již nepodařilo zreprodukovat. Některé počítače mě prostě nemají rády...

    V druhé místnosti se pařilo.


    >Co se s tím NTB stalo?! >Ále, Jenda přišel... :: I na Linuxu jde pařit

    Poslední přednáška od Zbyňka Čecha se věnovala televizi. V první části popisoval, co všechno nás může při rozcházení TV karty potkat, a tak jsem byl rád, že jsem nad tou svojí už zvítězil. Potom přednášel o streamingu ze serveru a memory-leakujícím VLC. Slidy publikoval na webu.


    Zbyněk Čech :: Óčko přes SSH :: Běželo to na Oknech...

    Nakonec opět losování (tentokrát bylo cen méně, což se projevilo mj. tím, že jsem už nic nevyhrál), rozloučení a úklid...


    Pavel Krejza a kolektiv :: Úklid

    Chtěl bych poděkovat všem organizátorům za skvěle zvládnutou akci, muselo to dát skutečně spoustu práce.

    Poznámka: celou moji galerii najdete na http://album.hrach.eu/if09/.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    houska avatar 20.3.2009 10:42 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    Skoda ze jsem nesel, ta ipv6 by me zajimala. Bylo-li by video rad bych se na nej podival.
    Jendа avatar 20.3.2009 12:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    20.3.2009 13:58 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    Může mi někdo potvrdit, že na InstallFest šel proto, aby se něco dověděl? Nemyslím to jako provokaci, opravdu mě to zajímá.

    Já si nemohu pomoci, ale dle programu a dle těchto reportáží se mi zdá, že více než polovina témat je o všem a o ničem (v čem je nesvobodný SW špatný, v čem je lepší klávesnice než myš, proč používat svobodný SW, úvody do všeobecně známých technologií, hry v Linuxu, proč používat Google ...). Mně se zdá, že se témata moc rozplizla od těch "pro začátečníky" (to myslím hanlivě -- poslední dobou je všechno "pro začátečníky") přes ty "pro advokáty svobodného SW" (jako by to potřebovali) až po ty složitější (IPv6, ZFS, ...).

    Dál nechápu třeba téma "Fedora 10 a 11, rozdíly RHEL a Fedory" a hlavně jeho význam. Spíš by lidi přitáhla témata jako "Výhody RHEL v podnikové oblasti oproti jiným distribucím" (přitáhlo by třeba lidi z firem) nebo "Nasazení RHEL do počítačové učebny s deseti stroji" (přitáhlo by třeba nadšence, co budují nějakou takovou menší síť).

    Ale nebyl jsem tam; soudím jen dle textů, takže se třeba mýlím. Berte můj názor jako názor potenciálního zájemce o přednášky, který však nabídkou zůstal zcela nezaujatý...

    Mimochodem, já si prvně myslel, že se tam bude něco instalovat. Ještě jsem se o tom s někým bavil, že tyto akce v dnešní době nemají moc cenu...

    houska avatar 20.3.2009 14:21 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    no pokud vim tak installfest je zamereny na zacatecniky ...
    ale neco odbornejsiho by se mi taky libilo ...

    "Fedora 10 a 11, rozdíly RHEL a Fedory" .... "Výhody RHEL v podnikové oblasti oproti jiným distribucím" ... "Nasazení RHEL do počítačové učebny s deseti stroji"
    co mas porad s tim redhatem? :)

    20.3.2009 15:36 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    Já jsem tam napsal Red Hat proto, že přednáška, kterou jsem zmiňoval jako příklad, byla taky od něj. Kdyby byla od Sunu, navázal bych Sunem, kdyby byla od Canonicalu, navázal bych Canonicalem a kdyby byla od Novellu, navázal bych Canonicalem... :-)

    Mimochodem, IPv6, ZFS, clustery a Beamer jsou pro začátečníky?

    V každém případě, nejhorší jsou hodinové prezentace, které začnou třeba vysvětlením, co je to počítačová myš a jak se používá, a skončí programováním modulů do jádra... Přesně tímto dojmem na mne některé z těch prezentací působí.

    20.3.2009 17:18 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    A videl si ty prednasky ?

    vsechny a cele ?

    20.3.2009 18:09 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    Kterému slovíčku z následující věty nerozumíš? "Ale nebyl jsem tam; soudím jen dle textů, takže se třeba mýlím. Berte můj názor jako názor potenciálního zájemce o přednášky, který však nabídkou zůstal zcela nezaujatý..."

    21.3.2009 15:33 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    Fyzicka pritomnost nebyla treba stacilo pustit stream ... a pak az psat prispevky ...

    23.3.2009 15:26 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    "Ale nebyl jsem tam; soudím jen dle textů, takže se třeba mýlím. Berte můj názor jako názor potenciálního zájemce o přednášky, který však nabídkou zůstal zcela nezaujatý..."

    Nabízím ti doučování českého jazyka v rozsahu celého prvního pololetí první třídy základní školy pro mentálně retardované děti (je to tedy na míru). Jsem schopen upravit tempo výuky, aby vyhovovalo konkrétním žákům.

    31.3.2009 13:31 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    Méne napadat méne kecat a méne poruch osobnosti => a kdyz tak neco nepsat jen na zaklade "tady neceho"

    23.3.2009 00:20 worwan | skóre: 6 | blog: worwan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    odhadnout obsah a prubeh prezentace jen z nazvu je si myslim docela hodne slozite..a tobe se to nepovedlo :). 

    A co se skladby programu..mas pravdu ze to byl trochu mix zacatecnickych a misrne pokrocilych prednasek...myslis, ze to neni tak dobre? Uvidime co se dozvime z ankety....navstevniku bylo skutecne velke mnozstvi a vydrzeli tam vetsinou po cely den..to uz o necem vypovida:)

    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2009 15:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    Já to beru tak, že na takovéto akci je stručně zmíněna spousta témat v krátkém časovém horizontu, třeba se něco s minimální námahou dozvím (je to trošku jako sledování zpráv v TV) a třeba mě něco z toho zaujme.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 20.3.2009 15:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    Jo a na podobných akcích bývá sranda a afterparty. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 20.3.2009 19:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    Takže jak jsem ty přednášky subjektivně vnímal (v článcích jsem se snažil o nestrannost, snad se mi to povedlo):
    • Úvod - Viz můj názor v 1. článku.
    • Problémy - Nevím, co se kdo dozvěděl, já už tak problémy řeším dlouho, ale soudě dle mnohých dotazů ve zdejší poradně, které lze vyřešit za 5 minut googlení, je to pro hodně lidí novinka.
    • Myš je pro kočku - za 20 minut jsem měl pocit, že umím používat Vimperator, o kterém jsem do té doby neslyšel.
    • Beamer - No, jsem věčný začátečník, tak mám alespoň motivaci, když vidím, co s tím jde taky udělat...
    • Workshop Bash - Pro většinu osazenstva to (for, while, find, sed, grep, tr) byly novinky, já jsem už ve skriplování na trochu vyšším "levelu", takže jsem se toho moc nového nedozvěděl.
    • OSS - V publiku byli lidé, kteří asi ví, proč používají GNU/Linux.
    • OpenSolaris - Už se ho nebojím, protože je tam taky GNOME :-) a GNU Utils. Taky už vím, jak se dělají snapshoty na ZFS.
    • Fedora, RHEL - O RHEL to byla klasická obchodní prezentace + pro komunitu zmínil, "jak se opovažují prodávat Linux", u Fedory jaké tam lijí novinky a že někde se testovat musí...
    • ZFS - Představ si Heronův dvojdílný seriál, ale se ZFS místo LVM.
    • IPv6 a workshop - Nejlepší přednáška i WS ze všech. Fakt. Až budou záznamy, tak je všem doporučuju.
    • RH Cluster - Nevím, co bylo na začátku, ale potom předváděl různě katastrofické situace a ukazoval možnosti řešení spíše na teoretické úrovni (ani ne konkrétní konfiguraci).
    • Embedded Linux - Na rovinu, čekal jsem, že půjde víc do hloubky.
    • VBox - Pro mě nic nového, nevím, jak pro ostatní.
    • Boj se spamem a zavirovanými okny - Pokud bych to řešil, byly by to užitečné informace. Teď alespoň vím, jak to řeší jinde.
    • TV - Nedávno jsem streamovací server konfiguroval, takže pro mě nic nového.
    Nechci, aby to organizátoři a přednášející brali osobně. Ano, pokud bych se díval na záznamy, tak si jich vyberu tak 6. Ale jiní lidé by si vybrali zase nějaké jiné. Prostě když děláš akci, tak těžko zaujmeš všechny všemi přednáškami.
    "Výhody RHEL v podnikové oblasti oproti jiným distribucím" (přitáhlo by třeba lidi z firem) nebo "Nasazení RHEL do počítačové učebny s deseti stroji" (přitáhlo by třeba nadšence, co budují nějakou takovou menší síť)
    Nevím, s RHEL nedělám, ale jak chceš prezentovat výhody? Jaké jsou objektivní výhody třeba Ubuntu proti Mandrivě? (no flame, myslím, že objektivně distribuce posuzovat nejde) Mě přirostl k srdci Debian a nedám na něj dopustit, ale před třeba Slackwaristou ho neobhájím. Slackwarista zase neobhájí svou distribuci před Debianem. Každá má jinou filozofii - kdyby distribuce šly posoudit objektivně, tak jich asi není tolik.

    Stavba sítě - no, na webu je tolik HOWTO, že toho moc říct nejde...

    K afterparty - skoro dvě hodiny jsem kecal s Ondrou Caletkou a všem možném i nemožném. Kdo ho zná, pochopí :-).
    20.3.2009 20:41 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    > Nevím, s RHEL nedělám, ale jak chceš prezentovat výhody? Jaké jsou objektivní výhody třeba Ubuntu proti Mandrivě? (no flame, myslím, že objektivně distribuce posuzovat nejde) Mě přirostl k srdci Debian a nedám na něj dopustit, ale před třeba Slackwaristou ho neobhájím. Slackwarista zase neobhájí svou distribuci před Debianem. Každá má jinou filozofii - kdyby distribuce šly posoudit objektivně, tak jich asi není tolik.

    Vždyť jsi výše řekl: klasická obchodní prezentace. Co na tom chceš objektivního? :-) Na obchodní prezentace se chodí, aby ses podíval, co je objekt prezentace zač, a jestli společnost nezastupují magoři, se kterými bys nechtěl jednat. Jestli chceš objektivitu, tak si musíš zajít na obchodní prezentaci konkurence.

    Ostatně, ty si myslíš, že když ti tam o Zypperu přednáší Franta Pučmidrát z Novellu a o VirtualBoxu Jarda Krupička ze Sunu, tak že dostáváš nějakou objektivitu?

    > Stavba sítě - no, na webu je tolik HOWTO, že toho moc říct nejde...

    Nějaká HOWTO sice jsou, problém ale je, že jisté množství z nich je na HOWNO. A navíc platí to, co jsem řekl výše -- mohlo by to být trochu obchodní (pro tento účel by stačilo, že by se téma prezentace demonstrovalo na konkrétním výrobku), ale hlavně hodně informativní. Hlavní výhodou je, že je to (většinou, pokud se toho ujme někdo, kdo umí) takové serióznější než nějaký upatlaný blog.

    20.3.2009 20:52 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    > Hlavní výhodou je, že je to (většinou, pokud se toho ujme někdo, kdo umí) takové serióznější než nějaký upatlaný blog.

    A taky se mi zdá, že se tam lépe dají zdůraznit důležité body než v textu.

    20.3.2009 15:59 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý

    Díky za pěknou reportáž.

    Co je to za hru na tom monitoru?

    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    21.3.2009 15:20 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: InstallFest 2009, den druhý
    Je to westernová FPS akce Smokin-Guns.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.