abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak jsme jeli do Bruselu - I

    24. 2. 2005 | Dan Ohnesorg | Různé | 9683×

    Demonstrace proti směrnici o softwarových patentech v Bruselu 17. 2. 2005. Epická story o sedmi obrazech popisující cestu českých a moravských demonstrantů do Bruselu a zpět. Kterak se tam měli, zda uspěli, co a koho viděli a co se stane v budoucnosti, seznáte po přečtení naší reportáže sepsané ztrhaným autorem. Stává se tím reportáž strhující?

    Osoby a obsazení

    Ve vyprávění se budou vyskytovat v abecedním pořadí tito lidé. Pokud ovšem můžeme rozšířit definici člověka tak, aby se do ní vešel i počítačový odborník, který je jinak jistě z Marsu.

     

    Marcel Kolaja  Marcel Kolaja, spolumajitel softwarové firmy, člen výboru CZLUGu.
    David Maxera  David Maxera, programátor mainframe aplikací, přímý účastník demonstrace 17. listopadu 1989 na Národní třídě.
    Honza Motl  Honza Motl, student na střední škole, počítačový fanda, programátor pro potěšení.
    Dan Ohnesorg  Dan Ohnesorg, systémový administrátor a bezpečnostní manažer, předseda CZLUGu, vypravěč a mediální hvězda.
    Tomas  Tomáš "Trosos" Tintěra, student na střední škole, počítačový fanda, programátor pro radost z programování.
    Alois Vitásek  Alois Vitásek, programátor všedních aplikací a dobrovolný tester Portálu veřejné správy

    Několik historických souvislostí

    Bylo nebylo, v šerém dávnověku, v třetí galaxii, na planetě zvané Gaia existovala Evropská komise. A existoval i Evropský parlament. A existovala i Rada ministrů. A těm všem připadl těžký úkol: reagovat na prudký rozvoj v odvětví, kterému se v těch dobách říkalo IT nebo ICT. Prudký rozvoj je něco, z čeho má každá byrokracie panický strach, ale Evropská komise se úkolu nezalekla. Pustila se do něj se vší vervou a aby bylo dílo rychle dokonáno, zeptala se na to, jak má vypadat, svých nejbližších spolupracovníků, tedy jiných byrokratů. I pracovali byrokraté dnem i nocí a již za dva roky měli hotový Návrh.

    A tu nastal problém. Evropský parlament se s Návrhem seznámil a řekl: "Ale vždyť vy jste zapomněli na lidi." A Návrh upravil. I zalekli se úředníci, vždyť Návrh parlamentu byl zcela jiný než ten jejich. Co teď, co si jen počít? Dva roky práce se ztrácejí v nedohlednu. Navíc lidé stejně nevědí, co je pro ně dobré. Vždyť se o ně staráme takových let, že už to ani sami vědět nemohou. I rozhodli se úředníci z Evropské komise, že budou raději pracovat se svým původním návrhem. Sami jej však schválit nemohli, to v těch dobách mohla udělat jen Rada ministrů. Tož začali usilovat o přijetí svého návrhu v Radě ministrů. A práce se jim nedařila. Ačkoliv Návrh zkoušeli protlačit i výborem pro rybolov, jindy zase s pomocí ministrů životního prostředí. Tu přijetí zabránil hrdinný polský rek, tu nastaly (světe div se) volby a tu se změnila pravidla, podle kterých se počítala kvalifikovaná většina pro hlasování v Radě ministrů. Ba co hůře, Evropský parlament sledoval s nelibostí, že jeho Návrh není respektován, a tak svolal svůj právní výbor.

    I zasedl právní výbor a dohodl se. Věc je jasná, návrh Evropského parlamentu nemůže být zahozen, a tak požádáme naše drahé úředníky, aby nám jej vrátili a provedeme nové změny, které do Návrhu vnesou potřebný lidský pohled.

    Zalekli se úředníci, zalekli se hůře než kdy předtím. Co teď? A tu přichází hlavní přítel úředníka, právník. A právník říká:

    I. Ničeho se nebojte. Však je psáno, že nebude hlasování výboru platné, dokud jeho výsledek nepodepíší členové Rady předsedů parlamentu.

    II. Je také psáno, že výbor nemůže hlasovat o bodu, který byl schválen Radou ministrů.

    I zasvítila hvězda jasná. Však je to tak jednoduché, stačí když hlavní plánovač správně naplánuje pořadí jednotlivých hlasování. A hlavní plánovač naplánoval. Tehdy se ještě používal jiný letopočet, ale nevadí, snad i tak porozumíte. Hlasování Rady ministrů bylo naplánováno na 17. února 2004 po Kristu, 10:00 hodin místního času a setkání Rady předsedů až na 17. února 2004 po Kristu, 11:00 hodin místního času.

    Hvězdu však zakryl mrak. Mezi lidem nastalo pozdvižení. "Jest toto možné?" ptali se. Což nikdo neslyší hlas našeho parlamentu? A o tom, co se stalo pak, pojednává tento příběh.

    Přípravy k odjezdu aneb kupujeme lístek na vlak

    Když se v pondělí 14. února začala šířit zpráva o skandálním postupu, kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů tak, aby Parlament nemohl podat výborem JURI schválenou žádost o navrácení směrnice do prvního čtení, bylo mnoha lidem jasné, že něco takového nemůžeme dovolit. (Všimněte si, celý odstavec je jedna věta ;-))

    Projednání směrnice provázely okolnosti vzbuzující úžas celou dobu, ale nikdy se nejednalo o tak závažné porušení toho, co by se dalo nazvat demokratickými principy. Samozřejmě neexistuje zákon ani smlouva upravující pořadí jednání jednotlivých institucí. Existuje ale selský rozum a ten dává jasnou odpověď. Pokud jedna instituce vyjádří svůj jasný postoj a chybí pouze nějaký formální krok, tak druhá instituce nemůže rozhodnutí sabotovat, případně se nemůže tvářit, že takové rozhodnutí nebylo přijato.

    Ne každý však používá selský rozum, a tak se stalo neuvěřitelné. Hrozilo, že kvůli přibližně 60 minutám časového posunu mezi dvěma jednáními bude přijato znění směrnice, které je pro obrovské množství lidí nepřijatelné, a hlasování výboru JURI bude zahozeno a zneplatněno. To vzbudilo zájem i mezi těmi, kdož se směrnicí nemají nic společného, ale všímají si toho, jak funguje demokracie. Velký zájem to vzbudilo i mezi těmi, kteří se směrnicí dosud souhlasili. Začali se ptát: "Pokud se skutečně směrnicí nic nezmění, proč je nutné používat pro její přijetí tak špinavé triky?"

    Lidé konsternovaní tímto postupem se začali potkávat na Internetu, především v konferenci cz-parl a na webových fórech. Postupně se dohodli, že na demonstraci, kterou začala organizovat FFII, pojedou i čeští zástupci. Na výpravu se rozhodl přispět CZLUG, FFII i jednotlivci.

    Následovalo zjišťování, kdo si může vzít dovolenou a na demonstraci jet. Současně jsem poprvé zavolal na České dráhy s dotazem, kolik stojí zpáteční lístek do Bruselu. A tím začíná separátní příběh, který se bude tímto textem vinout jako červená nit.

    Informační linka ČD potěšila, telefon vzal někdo po prvním zazvonění. Věděl, že Brusel je v Belgii i to, že je možné na Belgii koupit DOMINO jízdenku, která je levnější než jízdenka běžná. Mě zajímala cena, takže jsem se dozvěděl, že cena za zpáteční jízdenku bude 3 700 korun plus podle věku cestovatele buď 1 050 nebo 1 450 korun za DOMINO. Ptal jsem se na lehátkový vlak a dozvěděl jsem se, že na to si připlatím asi stovku, podle toho, jaký vlak si vyberu.

    To byla rozhodně dobrá zpráva, protože dosud jsem považoval cestování vlakem do ciziny za dosti drahé. Spěchal jsem říct v konferenci, že za asi 15 000 můžeme poslat tři lidi. A 15 000 že seženeme. Tato zpráva vyvolala značnou skepsi. Jiní zkušenější cestovatelé namítali, že je to nějaké moc levné. Když mi volal již třetí, jestli jsem se nespletl o řád, zavolal jsem znovu na infolinku. Opět blesková odpověď, ale jiný hlas. Tento měl poměrně jasno v tom, že jízdenka stojí 3 087 korun. Ale nikoliv zpáteční, nýbrž pouze jednosměrná, protože zpáteční na tuto trasu neexistuje. Takže se nám cena pomalu zvyšuje na dvojnásobek. Hlas navíc nechtěl zaujmout příliš konkrétní stanovisko k tomu, zda je cena konečná. To se prý dozvím na pokladně, když budu vědět konkrétní čísla vlaků.

    Přichází další poradce a říká: "Hele, dráhy mají bombovou slevu, lístek pro šest lidí stojí stejně jako pro tři, může vás jet více". To zní rozumně, sháníme teď místo tří lidí šest. A najednou je jich dokonce sedm. Takže věc je jasná, jede nás sedm na skupinovou slevu 50 %. Hlásím organizátorům, že z ČR pojede sedm lidí. Potřebují posčítat účastníky do žádosti o povolení demonstrace.

    Druhý den jsem místo polední pauzy vyrazil na Smíchovské nádraží, neboť tady mají podle webu mezinárodní pokladnu. Skutečně mají. Okénko zatarasené vylepenými nápisy, otvor pro podávání lístků zalepený izolepou. Paní uvnitř cosi mumlá, venku je hluk, nerozumím ani slovo. Posléze zjišťuje, že mluví s hotentotem a trochu odstrojí díru v okénku. Konečně se dozvídám, že oni nemají terminál na německé dráhy, takže musím jinam, buď na hlavní nádraží nebo do budovy kdesi u Celnice. Sázím na jistotu a vybírám hlavní nádraží.

    Hlavní nádraží netřeba popisovat. V dávných dobách, nemaje motorové vozidlo, kupoval jsem tam lístek do Berlína. I šel jsem ke stejné pokladně. Jenže ouha, nebrala karty. Moje ochota platit něco okolo 25 000 hotově v tamním prostředí byla samozřejmě nulová, pročež jsem žádných 25 000 korun hotově neměl. Byl jsem tedy poslán k jiné pokladně. Další průzkum ukázal, že karty berou jen dvě. Tedy, nápisů VISA bylo více, ale u nich žádný prodávající. Překvapivě byla u těchto pokladen mnohem větší fronta než u těch, které karty neberou.

    Inu, postavil jsem se do fronty a sledoval se zájmem souboj cizinců s pokladní a hlavně českými názvy. Pokladní bravurně identifikovala i názvy, po jejichž vyslovení jsem si nebyl jistý, co vlastně znamenají. Konečně jsem na řadě. Předkládám výtisk z Hafasu. Trochu s obavami, protože IDOS nám spojení nenalezl. Pokladní to nijak nepřekvapuje a začíná zadávat lístek. Ale ouha. Ptá se, jestli vím, kolik ten lístek stojí. Říkám, že nevím, ale že to má být okolo 25 000. Na to odpovídá, že to tedy hodně okolo, že se nevejdu ani do 30 000. To mi dá trochu zabrat, ale co, 5000 snad někde seženu. Souhlasím. Ne na dlouho. Vzápětí se ukáže, že cena je jen za cestu tam.

    To je skutečně rána. Žádám vysvětlení a dozvídám se, že od nového roku platí nějaké speciální ceny německých lůžkových a lehátkových vlaků a že příplatek je v našem případě těch asi 25 000 a zbytek cena jízdenky. Ale promptně je mi porazeno, že mám zajít na informace a nechat si najít vlak bez příplatku. Odcházím od okénka.

    Na informacích je fronta, odevzdaně si tam stoupám s vědomím, že nic jiného se dělat nedá, protože o příplatku na webu nic nebylo, a tak nemá smysl hledat vlak bez příplatku sám. Informátor je celkem milý, ale opět zabarikádovaný, tentokrát za překližkou. Opět mu nic nerozumím, což jej poněkud znechucuje. Ale nakonec se v poloze ležmo před dírou v okénku dozvídám, že místo mého vlaku žádný bez příplatku nejede. Je mi vysvětleno, že holt ty německé dráhy za nic nestojí, že žádné vlaky pro normální lidi v noci nejezdí. Nesměle namítám, že na cestu zpět mám vlak, o kterém pokladní říkala, že bez příplatku je, a přitom jede v noci. Prý mám neuvěřitelné štěstí, tam nic nejede. Nakonec dostávám jedinou šanci: vlak jedoucí ráno z Prahy. Překvapivě se dozvídám, že pánové hledají také v Hafasu a ne v IDOSu, ale co je horší, že neznají ceny, protože ty znají jen na pokladnách (tam ale zase nemají jízdní řád). Takže mi nemohou poradit, který vlak je levnější a který dražší.

    To je čára přes rozpočet, původní plán byl jet večer z Prahy, spát ve vlaku a ráno demonstrovat. Změna znamená jednak vyšší náklady o jednu noc v Bruselu a také potřebu sehnat všechny lidi a potvrdit si, že mohou jet z Prahy o 12 hodin dříve. Sehnat se je daří, ale jeden se do Prahy nedokáže dostat a jeden to jen těžko stihne. Takže se mi účast smrskává na pět lidí. Jízdenka pro pět je ale beze slevy, sleva je od šesti lidí, takže náklady opět výrazně naskočí. Informuji se na možnost jet v pěti na jízdenku pro šest a dle očekávání to nelze. Nastává těžké rozhodnutí. Mohu se spolehnout na to, že seženu šest lidí? Nakonec riskuji a řeknu si, že někoho snad sehnat musím. Ještě jsem pominul jednu informaci. Protože jsme se o demonstraci začali zajímat pozdě, je nyní 14 hodin do odjezdu nově nalezeného spoje.

    Opět přicházím k okénku pokladní, tentokrát téměř bez fronty. Předkládám nový spoj a začíná nové zadávání jízdenky. A opět problém, na jeden z vlaků nelze zadat místenku. Pokladní odchází za vedoucím a po delší době se vrací a říká, že Němci mají poruchu. Za mnou už stojí velmi dlouhá fronta, a tak pokladní posílá lidi na jiné pokladny, ale ty jsou poněkud zavřené a před jedinou otevřenou je asi tak stejná fronta jako u té naší. Nakonec sečte cenu 32 357 s tím, že si budu muset doplatit místenku a IC doplatek na ten vlak v Německu, ale to že bude asi do 100 korun. S cenou souhlasím a platím; je něco po páté hodině odpolední, od zahájení akce "kupujeme jízdenku" uplynuly čtyři hodiny - tou dobou bych souhlasil se vším. Jo a abych nezapomněl, pokladní měla přepážku zalepenou izolepou. Fakt hnusnou a na ní měla nalepené vagony prachu. To jen pro dokreslení, měl jsem skutečně hodně času na to ji obdivovat. Alespoň mluvila dost hlasitě, a tak jsem věděl, co říká.

    Po příchodu domů a přečtení e-mailů se dozvídám, že z programu zasedání Rady ministrů byl problematický bod pravděpodobně stažen, tedy že nebudou hlasovat o směrnici a tím se pokoušet obejít rozhodnutí JURI. Tím sice demonstrace ztrácí hlavní bod, ale demonstrovat za větší respektování parlamentu je možné i tak a vyjádřit nesouhlas se zněním směrnice musíme. Každopádně začínám mít pocit, že demokracie přeci jen trochu funguje. Ohlášení demonstrace stačí k tomu, aby se někdo chytl za nos. Vzdát to již nemůžeme.

    V příštím díle...

    Cestování rychlými vlaky a příjezd do Bruselu.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.2.2005 00:29 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Na draze je bordel....
    to ze je na draze bordel mne neprekvapuje. Prekvapuje mne, ze s nima nekdo jezdi a nechava jim vydelat. Tim jim ukazujete, ze je vse OK. I kdyz u nas by mne neprekvapilo, kdyby o to, co jim nezaplati zakaznici kteri s tim bordelem nechteji mit nic spolecnyho, pozadali statni rozpocet. Patrilo by je rozehnat.

    Autobus do Londyna stoji 999, toznamena, ze za tvych 30.000 nebo vic by mohlo jet tech lidi 15. V Bruselu stavi.
    24.2.2005 00:36 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na draze je bordel....
    Jezdím s nima každý den dvacet kilometrů do školy a zpátky a docela to jde :-)
    Copak toho není dost?
    25.2.2005 03:17 penguin666 | skóre: 26 | blog: Slacked_Life
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na draze je bordel....
    mírně OT: jezdím s nima denně 50 km do práce a 50 zpátky a nejde to. věčně někde čekám. co se týče cestování s ČD za hranice republiky, tak to jsem zavrhl v moment, kdy jsem se počtvrté ptal na stejný zpáteční lístek Praha-Hamburg a dostal jsem asi 6 odpovědí v rozmezí 900 - 2900 Kč. Navíc jsem předtím 2x volal na mezinárodní(!) pokladny, kde nějak netušili, co chci. Autora obdivuji, že měl trpělivost to vyřídit, ale zároveň nechápu, že je ochoten investovat do cesty do Bruselu takové množství peněz (nepopírám účel cesty, hovořím pouze o nákladech) a navíc je zaplatit takovéhle "instituci" jako jsou ČD...
    24.2.2005 00:54 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Na draze je bordel....
    Autobus do Londyna ma par chyb, jednak se na nej ne az tak snadno koupi sest listku dva dny pred odjezdem a nejezdi kazdy den. Navic jsme potrebovali primerenou jistotu, ze tam dojedeme. Ono je pekne vyrazit na demonstraci a nestihnout ji. Zrovna asistentka co nas provazela naposledy autobusem jela a skoncili na pul cesty s rozbitym autobusem.

    Dalsi zasadni vec je, ze musite najit lidi ochotne a schopne jet 16 hodin autobusem do Bruselu, stat cely den na demonstraci a jet 16 hodin z Bruselu, to cele behem dvou dnu.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 00:41 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše na 7 dilu?
    to bude trochu dlouhy... jestli to jeste neni vsechno napsano, tak doporucuji autorovi prestat popisovat moment za momentem blogovacim stylem (i kdyz to muze byt zabava pro pisatele, ctenare to spis nudi) a omezit se na podstatne veci, jestli je, tak editorum zkratit zhruba o tretinu :P

    skoda stylu vypraveni, jinak je to zajimave tema. clanek jsem nemel silu docist ani do pulky.
    24.2.2005 00:48 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Mně se to líbí. Ale je fakt, že je trochu delší čtení. Doporučil bych to učinit maličko akčnějším, povídání je to hezké, ale místy zbytečně natáhlé.
    Copak toho není dost?
    24.2.2005 00:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    no, vzhledem k dosavadnimu obsahu ABCLinuxu, je docela odvaha "vypatlat" cely prvni dil (krome kvetnateho lec tez rozvlekleho uvodu) na kupovani jizdenky a pristi (predpokladam podobne dlouhy) na cestu vlakem (ten cist zarucene nebudu :)

    jestli tim ale redakce mini spise smerovani k trochu jinemu obsahu, nic proti - bude ale akceptovat, kdyz nekdo pred clankem dejme tomu o instalaci nove distribuce podobne rozvlekle popise, jak se probudil, dohledal ponozky a nasnidal? :)))

    zahledl jsem dnes, ze jakasi obecna otazka ve foru byla (pravem) odkazana do blogu. v temze duchu bych tento clanek (a podobne) odkazal tamtez :)
    24.2.2005 01:55 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    No, osobně bych čekal, že takový článek vyjde jinde. Dneska je to vůbec celé divné, třeba ten růťácký článek o Skype by se hodil spíš sem (ačkoliv si jsem jistý, že redakce by ho tak jak vyšel tam nekompromisně vyhodila).

    Každopádně, pokud někdo čeká čtení o patentech, tak o těch to asi nebude. Celkem jasně z toho plyne, že to bude (asi sakra dlouhá :-)) reportáž o demonstraci proti patentům, OK, berme to tak. Pravda, je i na mě trošiku rozvleklá, ale budiž. Je i pravda, že bych ji tady nečekal, ale nevadí mi. Proč ne. Opakuji, ten článek se mi líbí.
    Copak toho není dost?
    24.2.2005 00:59 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Kratke to neni, vsak to byla dlouha cesta.

    Ale jestli je tohle dlouhe, tak by me zajimalo jak rikate namatkou treba knize Kronika Pickwikova klubu.

    Jinak zkracenou verzi davali v televizi, minuta 15 vterin.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 01:05 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    A Kronika Pickwikova klubu bude také vycházet na pokračování na Ábíčku?
    24.2.2005 10:29 Jan Novak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    vazeny spoluobcane,

    vyse uvedeni kolegove reprezentovali velmi dobre nasi republiku a to je v evropskem meritku nesmirne dulezite. Vasi sarkastickou poznamku hodnotim velmi negativne ( asi jste nepochopil, ze za kazdy dil serialu dostane autor=komunita honorar - asi tak 500 Kc´, ktere prispeji k pokryti nakladu) a jako vyraz opovrzeni Vas chci ujistit, ze kdybychom se meli nekde potkat, tak prejdu na druhy chodnik....
    24.2.2005 12:29 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    O tom, že reprezentovali dobře republiku se hádat nehodlám. Naopak jsem jim vděčný že tam jeli. Navíc třeba Davida Maxeru znám už asi deset let a vím že to v žádném případě není žádný blbec. Ale délka článku je dle mého soudu opravdu poněkud nepatřičná vzhledem k jeho informační hodnotě. A když mi pan Ohnesorg tak hezky nahrál na smeč...

    Toto je MŮJ názor, za kterým si stojím. Článek je vzhledem k obsahu (a vzhledem k tomu na kterém serveru se objevil) zbytečně dlouhý. Tečka. Jestli si někdo myslí, že je tomu jinak, neberu mu to. Pokud kvůli tomuto názoru a kvůli tomu, že jsem si dovolil ho zde prezentovat, hodláte při mém potkání přecházet na druhý chodník (to abych vám poslal fotku, co?), je to vaše věc, stejně jako pokud si o mně myslíte, že jsem blbec. Totéž si kvůli vašemu názoru mohu myslet já o vás. Ne proto, že ho máte, ale proto, jak jste ho podal.
    24.2.2005 13:48 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Krize očekávání.

    Já jsem pochopil celkem rychle, že to bude historka z natáčení, ne informacemi nabitý článek, a jako takový mi přišel v pohodě a čtivý. Ostatně už název Jak jsme jeli do Bruselu napoví mnohé.

    To, co tu řešíš, není článek (ten je dobrý), ale zklamání tvého očekávání ohledně stylu článku, s kterým se dá stěží něco dělat.
    24.2.2005 13:58 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Inu, já to tu původně neřešil. Sice mě svrběly prsty, ale pak jsem se rozhodl že to nechám být. Ale když jsem narazil na toho Pickwicka, nemohl jsem si pomoct, tu jednu krátkou ironickou větu jsem sem zasadil. Uznávám, že jsem huba nevymáchaná, s tím jsem se nikdy netajil. ;-)

    Problém je v tom, že pan Novák zaměnil můj názor na článek s mým názorem na účastníky akce. A pokud mě někdo tímto stylem napadne, odpovím. Toť vše.
    24.2.2005 15:33 Jan Novak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    ok, to mate pravdu, proste me to v tom okamziku prislo, ze tou poznamkou se snizuje i ta akce sama. Ale kdyz se to vezme zcela presne tak mate pravdu,Vase reakce je namirena proti delce clanku. A zde se pripojuji k nazoru pana Necase, ze je to jiny typ claneku a ze je to brzy rozeznatelne. Takze fotku mi neposilejte, ja prechazet na druhy chodnik nebudu :-).
    24.2.2005 16:40 Jerry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    :o)
    24.2.2005 01:08 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    no vsak ... neberte to prosim osobne, ale informacni hodnota onech 15 vterin vzhledem k zamereni ABCLinuxu pravdepodobne predcila tento clanek :)

    ostatne, to s tim zkracenim je jen doporuceni, stejne to zalezi na redakci. ze je tohle ale zapis z denicku a ne informativni reportaz (ktera by webzinu jako je tento slusela podle me vic), na tom trvam :)

    ale jeste jednou: nerikam to ani kysele, ani s nejakou zlobou. nakonec bych se mozna taky uplatnil s nejakou tou epicko-lyrickou vlozkou, jelikoz technicke clanky moc nepisu, a tak se treba blyska na lepsi casy ;)
    24.2.2005 01:46 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Az to doctete, coz se Vam nepovede, kdyz to nebudete cist, tak na 100% zjistite, ze ten clanek obsahuje daleko vice informaci nez ten spot v televizi.

    Zkraceni nezalezi na redakci, ale na me. Oni mohou clanek prijmout nebo neprijmout, ale nemohou mi jej bez souhlasu zkratit. Takove excesy jsou mozne jen na Lupe.

    Jeste neco k informativnosti reportaze, berte to takle:

    Lide co se motaji u nas kolem Linuxu mohou vyrazit do Bruselu, vratit se a napsat jeden odstavec, kde bude napsano: "Demonstrace byla uspesna". A bude to popisna reportaz o demonstraci.

    Tohle je popisna reportaz o lidech co tam jeli, je to popisna reportaz o tom co obnasi zorganzivat takovou akci, je to popisna reportaz o tom, co zazijete kdyz se pustite do takove akce. Take se to jmenuje Jak jsme jeli do Bruselu, protoze to je daleko sirsi tema. Tohle jsem proste nikdy nepsal jako aktualni shrnuti deni okolo patentu. Proste to neni navod na instalaci distribuce.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 07:18 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    diky chlapi, clanek beru jako bysme sedeli v hospode a ja poslouchal vase vypraveni... Bojujete za spravnou vec, kritiky na delku clanku a styl si nevsimejte, kdo nechce at to necte. Jsem zvedav, co jste vyvadeli cestou a v Bruselu. :-)
    24.2.2005 09:35 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?

    Ja bych si tech "expertu" nevsimal. Je-li nekdo ochoten marnit cas sobe vymereny tim, ze precte neco, co ho nezajima a jeste o tom sahodlouze diskutuje, je podle me ztraceny pripad ...

    Ale jinak na okraj - ja v posledni dobe jezdim pouze vlaky a nemuzu si stezovat, je to jen otazka treninku, nez clovek zjisti, kam a s cim jit a pak se podari danou cenu srazit na minimum ....

    24.2.2005 19:59 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Az to doctete, coz se Vam nepovede, kdyz to nebudete cist, tak na 100% zjistite, ze ten clanek obsahuje daleko vice informaci nez ten spot v televizi.
    Napr. jak se kupuje jizdenka na vlak... Jiste neni umeni vpravit nejake informace do sedmidilneho sahodlouheho vypraveni. Umeni je tytez informace poskytnout v primerenem prostoru a primerene forme ;)
    Zkraceni nezalezi na redakci, ale na me. Oni mohou clanek prijmout nebo neprijmout, ale nemohou mi jej bez souhlasu zkratit. Takove excesy jsou mozne jen na Lupe.
    Myslim, ze o uloze redakce neni mezi nami sporu. Z vlastni zkusenosti bych pouze dodal, ze casty autorsky postoj "vsechno nebo nic" vede k zahlceni "slabsich" medii (co do vyjednavaci pozice) informacnim sumem. Vsadil bych se, ze v tistene podobe by z vaseho clanku nezustala ani ta tretina, co jsem navrhl :)
    Lide co se motaji u nas kolem Linuxu mohou vyrazit do Bruselu, vratit se a napsat jeden odstavec, kde bude napsano: "Demonstrace byla uspesna". A bude to popisna reportaz o demonstraci.
    O tom si dovoluji pochybovat. Ani tohle, ani vas clanek neni "reportaz".
    Tohle je popisna reportaz o lidech co tam jeli, je to popisna reportaz o tom co obnasi zorganzivat takovou akci, je to popisna reportaz o tom, co zazijete kdyz se pustite do takove akce.
    Nazval bych to vystizneji: "Muj mily denicku... vcera se mi stalo to a to. A predstav si, ze ta pani v tom okenku..." Reportaz jakozto publicisticky utvar by podle me mela mit nejakou kompozici, ne proste popis prihod razeny za sebou.

    Konkretne v tom vasem slohovem cviceni zcela chybi rozliseni duleziteho od podruzneho: vse dostava stejny prostor, a to je podle me stylisticka chyba. Souhlasim s tim nazorem, ktery to prirovnava k hospodskemu vypraveni.
    Take se to jmenuje Jak jsme jeli do Bruselu, protoze to je daleko sirsi tema. Tohle jsem proste nikdy nepsal jako aktualni shrnuti deni okolo patentu. Proste to neni navod na instalaci distribuce.
    Myslite, ze cesta do Bruselu se neda popsat kratce, vystizne a pritom poutave? Nicmene, kazdemu co jeho jest... Muj nazor je, ze timto rozvleklym vypravenim spise tematiku a ucel vaseho clanku odsunujete na vedlejsi kolej.

    O tom ucelu se jen dohaduji, pokud to bylo pouze "neco" napsat, tak beru svou vytku zpet. Takovy druh textu se prave casto vyznacuje neumernou delkou, protoze autorovi je skoda intelektualni energie na efektivni kraceni (kdyz uz jsem to napsal, nerkuli prozil...) - redaktori vsech medii by mohli vypravet legendy :)

    PS. Pokracuji v teto diskusi pouze proto, ze mam dojem, ze vase reakce rikaji: "Nevis o cem mluvis." Samozrejme, ze mate pravo psat texty jake chcete, kam chcete, a ze zalezi na redakci, jestli je uverejni. Take se vubec nebavim o smyslu ci ucelu popisovane akce.

    Pouze jsem vyjadril svuj subjektivni nazor na objektivni vlastnosti vaseho textu. Ze se pise o dobre veci, jeste neomlouva za vsech okolnosti styl, jakym se pise.

    Kde jsou jindy tak horlivi "kritici preklepu" a "zastanci cistoty jazyka"? Tohle presne jsem v nedavnych diskusich zde mel na mysli: pro strom se nevidi les a kdyz je text pravopisne v poradku, nema co by kdo namitl.

    Jeste horkym hlavam: Berte to pls jako glossu. Kdyby nekdo moc chtel, predvedu mu na libovolnem odstavci, jak by takovy text mohl vypadat po redakci, ale diskutovat o pocitech (vadi mi to, nevadi mi to) nebudu :)
    25.2.2005 00:10 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Pekne se nam diskuze rozjizdi, kdyz to takle pujde dale, budu moct chtit priplatek a o to drive se nam cesta zaplati ;-) Protoze o tom to cele je, cesta stala ponekud vice nez kolik jsme na ni schromazdili penez a clanek je jeden ze zpusobu jak diru v rozpoctu zalepit. Je ponekud nedustojne somrovat okolo a rikat, dejte nam nejake penize, pripadne, to jsme radi ze jste nam dali na cestu a nechteli byste jeste par tisic pridat? Me teda prijde lepsi sepsat clanek (a ze jsem neco takoveho snad neudelal co skoncil projekt linuxovych novin), dat ho ostatnim k revizim, doplnit fotky co jsme udelali a zacit obrazet redakce, a zjistovat, kdo da nejvic.

    Nu ale k textu:

    Vsadil bych se, ze v tistene podobe by z vaseho clanku nezustala ani ta tretina, co jsem navrhl :)

    S timhle je tezke polemizovat, pokud se nebavime o nejakem konkretnim pouziti. Jiste pro hospodarske noviny by to bylo trochu rozvlekle a kdyz vezmu druhy extrem, tak do literarniho tydeniku by to jiste prislo cele a jeste by o tom dalsi dva napsali analyzu o tom, kam speje dnesni mladez. No a do abclinuxu bych to dal take cele a rekl bych, ze je to pro odhlehceni ;-)

    Reportaz jakozto publicisticky utvar by podle me mela mit nejakou kompozici, ne proste popis prihod razeny za sebou.

    Dobre, dalsi dily budu nazyvat cestopisem ;-)

    O tom ucelu se jen dohaduji, pokud to bylo pouze "neco" napsat, tak beru svou vytku zpet. Takovy druh textu se prave casto vyznacuje neumernou delkou, protoze autorovi je skoda intelektualni energie na efektivni kraceni (kdyz uz jsem to napsal, nerkuli prozil...) - redaktori vsech medii by mohli vypravet legendy :)

    Ucel jsem rozvadel vyse, v zasade ano, ucelem bylo neco napsat, ale napsat neco, co lidi pobavi a zaujme. Napsat neco o cem se bude mluvit dostatecne na to, aby clanek mel nadprumernou ctenost a take nadprumerny vydelek. Napsat neco o cem si lidi budou rikat: "Ty vole, cetl jsi dnesni abclinuxu?". Samozrejme take napsat neco za co se nebudu stydet. Zajimave je, ze dokud se ten clanek nestretl se zdejsimi ctenari, tak byl hodnocen jedine kladne s tmavou (dnes jiz designove svetlou) vyjimkou Tomase Krause. Ale ze by nestal zadne intelektualni usili, to bych tedy nerekl.

    Takove reakce se da dosahnout s vynalozenim mensiho usili i tim, ze se napise tak strasny clanek, ze se lidi budou chtit presvedcit, zda je neco takoveho vubec mozne, a treba jsem se timhle zrovna trefil tak, ze jedni si o tom budou vypravet jako o necem co se jim libilo a druzi jako o necem neuveritelne spatnem ;-) Takze mate za jedno precteni hned dva zazitky. A to se vyplati!

    Kdyby nekdo moc chtel, predvedu mu na libovolnem odstavci, jak by takovy text mohl vypadat po redakci, ale diskutovat o pocitech (vadi mi to, nevadi mi to) nebudu :)

    Prosim, prosim, smutne koukam, ja bych moc chtel. Mohla by z toho byt i anketa.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    25.2.2005 01:52 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Zajimave je, ze dokud se ten clanek nestretl se zdejsimi ctenari, tak byl hodnocen jedine kladne s tmavou (dnes jiz designove svetlou) vyjimkou Tomase Krause. Ale ze by nestal zadne intelektualni usili, to bych tedy nerekl.
    Kdyby nekdo moc chtel, predvedu mu na libovolnem odstavci, jak by takovy text mohl vypadat po redakci, ale diskutovat o pocitech (vadi mi to, nevadi mi to) nebudu :)
    Prosim, prosim, smutne koukam, ja bych moc chtel. Mohla by z toho byt i anketa.
    Vyberte si kousek (cely vam to predelavat rozhodne nebudu :P).

    Pocitam, ze ti "kladni hodnotitele" by jiste byli schopni uvest pro sve hodnoceni nejake *objektivni* duvody ;) Ja pro sve negativni ano (a castecne uz take uvedl).

    BTW za diskusi je nejaky priplatek? :)))
    25.2.2005 12:47 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Objektivní důvod je, že se mi článek subjektivně líbí (to není protimluv).

    ,Objektivní` důvody si lze vymyslet pro ledacos, jenže sis je dodatečně vymyslel na základě subjektivního pocitu. Ostatně tvé důvody nejsou nijak objektivní, je to jen krize očekávání. Čekal jsi informacemi nabitou reportáž -- a ten zpupný autor drze napsal vyprávění o kupování jizdenky. Tak to nečti.
    25.2.2005 13:50 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Objektivní důvod je, že se mi článek subjektivně líbí (to není protimluv).

    ,Objektivní` důvody si lze vymyslet pro ledacos, jenže sis je dodatečně vymyslel na základě subjektivního pocitu. Ostatně tvé důvody nejsou nijak objektivní, je to jen krize očekávání. Čekal jsi informacemi nabitou reportáž -- a ten zpupný autor drze napsal vyprávění o kupování jizdenky. Tak to nečti.
    Libi/nelibi neni objektivni duvod. Objektivni hodnoceni je neco, co se da popsat tak, aby zavislost na hodnoticim subjektu byla pokud mozno co nejmensi a takovy popis tudiz na zaklade dohodnutych kriterii komunikovatelny.

    Jinymi slovy: az kdyz napises PROC se ti neco libi nebo nelibi, jde o objektivni hodnoceni. Jelikoz se tu bavim od zacatku o objektivnich kriteriich clanku, nikoliv o libi/nelibi, jen pripomenu, ze takova objektivni kriteria hodnoceni textu jsou napr. kompozice, stylistika, zpracovani tematu, delka... coz jsou bezne pouzivana meritka vedy zvane literarni kritika.

    Mozna pro tebe znamena "objektivni" neco uplne jineho... Pravdepodobne povazujes za objektivni kriterium posouzeni textu pouze grafickou shodu s nejakou normou (pravopis nebo korektni diakritiku), a proto ti pripada, ze moje pripominky jsou zalozene na nejakem (ovsem blize nespecifikovanem) subjektivnim pocitu. Nebo mozna je pro tebe objektivni kriterium kvality textu, kolik lidi se o nem jak vyjadri...

    Jiste jde o "krizi ocekavani", kdyz clovek ceka kvalitni a tematicky primereny clanek v (zatim obvykle) kvalitnim technicky zamerenem mediu. Stejne tak jde o krizi ocekavani, kdyz clovek ceka od vydavatelstvi kvalitni knihu, od firmy kvalitni praci, od autoru textu spravny pravopis (nebo pouzivani diakritiky :P). Krome toho, ze to neni zadny argument, zaplatpanbu za takove "krize ocekavani" :)
    25.2.2005 15:35 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Každé hodnocení stylu je ve své podstatě subjektivní, jen je jednou založeno na subjektivním pocitu jedince, jindy na subjektivním pocitu skupiny. Znáš-li nějaké objektivní kriterium, tak sem s ním.
    25.2.2005 15:50 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Abych to dokončil, objektivní je na tom pak to, že se pokusíme objektivně zjistit, co se komu líbí. Z toho získáme objektivní výsledek, že článek se líbí řadě lidí a xkeshovi nelíbí.
    25.2.2005 19:19 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše priklad
    Znáš-li nějaké objektivní kriterium, tak sem s ním.
    Pro priklad aplikace nekterych objektivnich kriterii na prvnim odstavci clanku:
    Když se v pondělí 14. února začala šířit zpráva o skandálním postupu, kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů tak, aby Parlament nemohl podat výborem JURI schválenou žádost o navrácení směrnice do prvního čtení, bylo mnoha lidem jasné, že něco takového nemůžeme dovolit. (Všimněte si, celý odstavec je jedna věta ;-))
    A nesrozumitelná k tomu. Než se čtenář prodere k vlastní výpovědi, několikrát se po cestě ztratí.

    Poprvé ve druhé větě: spojka „kdy“ je spojka časová a tudíž se těžko bude vztahovat ke „skandálnímu postupu“, k němuž ale logicky patří.

    Stylistický paskvil „komise se pokouší obejít ... přijetím ... naplánováním“ je možná překlep, možná chyba, kdo ví ... to, že nebyla věta redakcí opravena, svědčí jen o tom, že tuto větu nebyl s to nikdo přečíst.

    Autor zapomněl informovat čtenáře také o tom, co se skrývá pod zkratkou „JURI“ (nebo to není zkratka?), natož co je to „výbor JURI“ a jak se vztahuje k již zmíněným institucím.

    Poslední věta odstavce (autorovu „vtipnou poznámku“ nepočítám) implikuje něco jiného, než chtěl patrně autor vyjádřit: totiž že „lidem bylo jasné“ na základě té šířené zprávy zmiňované na samém začátku. Tak jak je napsaná, věta říká pouze něco o časovém souběhu šíření zprávy a pocitu „mnoha lidí“.

    Návrh ediční úpravy (v případě věcných nepřesností padá vina na autora původního článku, který se zdaleka nevyjádřil jasně):

    V pondělí 14. února se začala šířit zpráva o skandálním postupu Evropské komise, která se pokouší obejít Evropský parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů (tzv. softwarových patentů). Navzdory tomu, že parlamentní výbor již schválil vrácení směrnice znovu do prvního čtení, naplánovala komise jednání Rady ministrů tak, aby to parlament nestihl. Mnoha lidem bylo rázem jasné, že něco takového nesmíme dovolit.
    25.2.2005 20:12 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: priklad
    Redakci je jasné, že mnohé z textů, které na abclinuxu.cz vyjdou, by mohly být napsány jinak/lépe. Přesto je redakce neupravuje, ani to nevyžaduje po autorech (jak kdy - samozřejmě). Důvod je prostý a troufám si říci, že i pochopitelný. AbcLinuxu není literárním měsíčníkem, který by si zakládal na slohové uhlazenosti a jazykově vytříbeném projevu. Naopak se snažíme v největší možné míře respektovat styl autora - a to i tehdy, je-li to na úkor toho druhu správnosti, o kterém mluvíš.

    Tím nechci ani v nejmenším naznačit, že by nám byla lhostejná kvalita zpracování článků. V rámci možností usilujeme o co nejhodnotnější obsah. Ale ne vždy je hlavním měřítkem stylistická korektnost. Mnohdy je vhodnější ponechat autorům svobodu a místo sterilně čistého projevu nechat promluvit jejich osobitý styl. Článek pak možná nenadchne jazykového estéta, ale o to více svou autentičností potěší běžného čtenáře.
    25.2.2005 23:52 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: priklad
    Stylistický paskvil „komise se pokouší obejít ... přijetím ... naplánováním“ je možná překlep, možná chyba, kdo ví ... to, že nebyla věta redakcí opravena, svědčí jen o tom, že tuto větu nebyl s to nikdo přečíst.
    Prijetim ... naplanovanim je ale spravne. Parlament bude obejit prijetim navrhu smernice, cehoz bude dosazeno naplanovanim hlasovani.
    Autor zapomněl informovat čtenáře také o tom, co se skrývá pod zkratkou „JURI“ (nebo to není zkratka?), natož co je to „výbor JURI“ a jak se vztahuje k již zmíněným institucím.
    JURI je neco jako CEDOK, je to zkratka, ktera zije vlastnim zivotem. A predpokladal jsem, ze kazdy, kdo trochu sleduje deni, vi co je JURI. V poslednim mesici je to jedno z nejcastejsich slov v cele kauze.

    V pondělí 14. února se začala šířit zpráva o skandálním postupu Evropské komise, která se pokouší obejít Evropský parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů (tzv. softwarových patentů). Navzdory tomu, že parlamentní výbor již schválil vrácení směrnice znovu do prvního čtení, naplánovala komise jednání Rady ministrů tak, aby to parlament nestihl. Mnoha lidem bylo rázem jasné, že něco takového nesmíme dovolit.

    Tohle je jiste spravne, ale fadni a nudne. Takle napsane se do hodi 15. do rannich zprav, jako novinka. Tyden potom, kdyz 95% lidi sledujicich deni, vi co se delo, staci uz natuknout tehdejsi atmosferu. To se da udelat mnoha zpusoby a ja jsem to udelal sestavenim ukrutne dlouheho souveti v prubehu ktereho graduje dej. Berte to jako protivahu k lidem, kteri pisi v holych vetach a pouzivaji jedno slovo porad dokola a vubec jim to neprijde divne.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    26.2.2005 02:13 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: priklad
    Stylistický paskvil „komise se pokouší obejít ... přijetím ... naplánováním“ je možná překlep, možná chyba, kdo ví ... to, že nebyla věta redakcí opravena, svědčí jen o tom, že tuto větu nebyl s to nikdo přečíst.
    Prijetim ... naplanovanim je ale spravne. Parlament bude obejit prijetim navrhu smernice, cehoz bude dosazeno naplanovanim hlasovani.

    "kdy se Komise pokouší obejít Parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů naplánováním jednání Rady ministrů tak..."

    Pokud vam tato veta pripada v poradku, tak prominte, ze jsem se vubec snazil o nejakou vecnou diskusi. V tom pripade nemate totiz sebemensi cit pro jazyk ani pro logiku, a jeste jste na to hrdy (to mi BTW pripomina deni na politicke scene).

    Autor zapomněl informovat čtenáře také o tom, co se skrývá pod zkratkou „JURI“ (nebo to není zkratka?), natož co je to „výbor JURI“ a jak se vztahuje k již zmíněným institucím.
    JURI je neco jako CEDOK, je to zkratka, ktera zije vlastnim zivotem. A predpokladal jsem, ze kazdy, kdo trochu sleduje deni, vi co je JURI. V poslednim mesici je to jedno z nejcastejsich slov v cele kauze.

    Ja to nevim. Clanek jste uvedl velmi zesiroka a venujete se s prominutim kazde zbytecne hovadine. Je to skolacka chyba, placnout zcistajasna do textu zkratku. Ostatne, nutnost vaseho zdlouhaveho vysvetlovani pod clankem take ukazuje, ze jste se navzdory neumerne delce textu nad obsahem (byt jde o kupovani jizdenky) nezamyslel. Vubec nezalezi na tom, jde-li o text technicky nebo nejake vypraveni. Bud je text napsan dobre, anebo spatne. Vas patri do kategorie posledne jmenovane.

    V pondělí 14. února se začala šířit zpráva o skandálním postupu Evropské komise, která se pokouší obejít Evropský parlament přijetím směrnice o patentovatelnosti počítačem implementovaných vynálezů (tzv. softwarových patentů). Navzdory tomu, že parlamentní výbor již schválil vrácení směrnice znovu do prvního čtení, naplánovala komise jednání Rady ministrů tak, aby to parlament nestihl. Mnoha lidem bylo rázem jasné, že něco takového nesmíme dovolit.

    Tohle je jiste spravne, ale fadni a nudne. Takle napsane se do hodi 15. do rannich zprav, jako novinka. Tyden potom, kdyz 95% lidi sledujicich deni, vi co se delo, staci uz natuknout tehdejsi atmosferu.

    Dokazte, cim je tento text nudnejsi nez ten vas nesrozumitelny a nedbaly. Mozna svou srozumitelnosti?

    Doufam, ze si v jasne chvili uvedomite, ze vas argument, ze staci "natuknout", jste vyradil sepsanim tohoto elaboratu uz predem.

    Ostatne, napsal jsem vecne naprosto totez, co vy. Vy jste nic nenatuknul, vy jste nedokazal dat dohromady ceskou srozumitelnou vetu.
    To se da udelat mnoha zpusoby a ja jsem to udelal sestavenim ukrutne dlouheho souveti v prubehu ktereho graduje dej. Berte to jako protivahu k lidem, kteri pisi v holych vetach a pouzivaji jedno slovo porad dokola a vubec jim to neprijde divne.
    Beru to jako protivahu k lidem, kteri pisou kvalitni texty a kterym zalezi na tom, aby se jejich texty daly cist. Ve vasem souveti vubec nic negraduje (krome evidentnich stylistickych chyb).

    Pozoruji, ze kazda patlanina je dnes branena tim, ze je to spontanni, a respektuje-li neco zakladni pravidla logiky a jazyka, je to deklasovano jako "nudne a fadni".

    Ono to vlastne spouste lidi vubec nedojde, ze nerozumeji tomu, co ctou. Nasledek treba je, ze dnes neni spousta lidi s to napsat vystiznou otazku do diskusniho fora nebo vubec psat napsat vetu, ktera ma smysl, o cemz se tu muzeme presvedcit denne a coz kupodivu spouste lidi naopak vadi.

    O pravopisu a preklepech vubec nemluvim, protoze mne osobne chyby, kterych se dopoustite vy (a ktere obhajujete spontannosti), pripadaji daleko zavaznejsi nez (mechanicke) chyby pravopisne.

    Klidne si pokracujte v poklepavani na rameno a v produkovani "spontannosti". Doba nastupu vseobecne vlady primitivismu vam jiste pujde na ruku ;)
    25.2.2005 02:12 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    do literarniho tydeniku by to jiste prislo cele a jeste by o tom dalsi dva napsali analyzu o tom, kam speje dnesni mladez.
    Do neredigovaneho jiste ano. Do redigovaneho media, ktere se zabyva primo literarni tvorbou, troufam si rici, by to neprislo vubec ;)
    Ucel jsem rozvadel vyse, v zasade ano, ucelem bylo neco napsat, ale napsat neco, co lidi pobavi a zaujme. Napsat neco o cem se bude mluvit dostatecne na to, aby clanek mel nadprumernou ctenost a take nadprumerny vydelek.
    Vidite, a to je prave to, co se podle me diky vasemu stylu psani nestane, coz je skoda pro tema. Kdyz to ovsem redakce zaplati, tak pro vas ne, to chapu.

    Vsadil bych se, ze kazdy novy dil bude mit ctenost nizsi a nizsi (nebyt toho, ze zde si muzete naklikat ctenosti neboli zobrazeni pri trose trpelivosti kolik je libo), nebot jsem podobnych serialu (cestopisu) uz nekolik redakcne vypravoval...
    Takove reakce se da dosahnout s vynalozenim mensiho usili i tim, ze se napise tak strasny clanek, ze se lidi budou chtit presvedcit, zda je neco takoveho vubec mozne, a treba jsem se timhle zrovna trefil
    Myslite, ze tohle plati taky pro serialy? ;)
    25.2.2005 12:49 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Až na dva nebo tři nespokojence (hádej, koho myslím) hodnotí lidé článek kladně. Takže se podařilo napsat něco, co pobaví. Možná ne tebe, ale to nikoho netrápí.
    25.2.2005 15:37 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Média, která se zabývají literární tvorbou -- nevedou je náhodou ty bandy zpátečnických intelektuálů, co stále ještě používají diakritiku? Komu dnes sejde na jejich názoru na to, jak psát...
    25.2.2005 01:29 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Tak to sakra necti, kdyz ti to pripada dlouhy. Nebo mluv za sebe a ne za ostatni ctenare. Me se to libilo. Hlavne ty hlasky o tech pokladnach. Nemusim porad cist neco typu "manual".
    25.2.2005 01:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    ja mluvim za sebe. a kdyz se ti moje reakce nelibi, tak je sakra necti :P
    25.2.2005 06:52 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Problem je v tom, ze autori si obvykle vic vsimaji a tezce nesou kritiku. Takze je dobre, kdyz se mlcici vetsina ozve :-) Koneckonců vysoké hodnocení článku hovoří samo za sebe, ne?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    25.2.2005 23:34 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    ;-)

    Vysokym hodnocenim bych neoperoval, pocet hlasujicich se pohybuje pod poctem lidi, kterym se to libilo kdyz komentovali draft.

    Hlasovani bude relevantni, az odhlasuje tak 50 nebo 100 lidi. Coz se asi nestane. Holt kdyz se clovek nepochvali sam, nikdo jiny to za nej neudela ;-).
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 09:28 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: na 7 dilu?
    Musím říct tedy vynikající počteníčko, tak jsem se už dlouho nezačetl,nepočítám-li Jaderné noviny. Příběh podaný velmi poutavě. Jsem rád že je to tak dlouhé, ČD jsou asi velmi zajímavý podnik a člověk se dozví alespoň pár zajímavostí ze zákulisí. Musím se přiznat, že jsem o tomto moc nevěděl, nemaje TV ni radia, odkázán jen na Inet, kde se člověk dozví max ten nadpis, že naši byli v Bruselu. Díky za tento článek, těším se na ostatní, i 7 díl :)
    egg avatar 24.2.2005 02:50 egg | skóre: 20 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše A podstata je kde?
    Se zájmem jsem si přečetl historický úvod. Ze zbytku článku jsem ale nezvládl víc než pár vět a příští díl s chutí vynechám. Kam se ztratila podstata? Připadá mi to jako s RMS.
    24.2.2005 08:43 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A podstata je kde?
    Me to nevadi, konecne jsem pochopil jak to chodi v kocourkove :-). Uvod o urednicih je jak vystrizeny z Ano, pane premiere :-)
    24.2.2005 08:43 maddox
    Rozbalit Rozbalit vše Jizdenky do zahranici - Hlavni nadrazi
    Jizdenky do zahranici zasadne nekupujte na Hlavnim nadrazi v Praze u "bezneho" okenka.
    Vrele doporucuji chodit do Cestovni kancelare Ceskych drah (ci jak se to jmenuje). Je to taky na Hlavnim nadrazi, ale ne uvnitr haly,ale venku z boku (kdyz se postavite pred pokladny celem, tak po prave strane) - je to takove zastrcene a moc lidi o tom nevi:-) Jsou tam prijemny a ochotny (coz je opravdu nezvykle) lidickove...
    maddox
    24.2.2005 10:08 Honza Valenta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jizdenky do zahranici - Hlavni nadrazi
    Bud tam, nebo jeste lepsi zkusenosti mam s www.wasteels.cz, taky maji kancelar na Hlavaku a sluzby a prehled po cele Evrope super. Doporucuju! Honza
    24.2.2005 09:39 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Auto?
    Vy jste si nemohli sehnat žádná auta? Tipuji, že v osmi lidech s dvěma auty a jednou nocí u/v Bruselu byste se v klidu vešli do 25000, v šesti lidech by to bylo ještě levnější.
    24.2.2005 10:08 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Auto?
    Autem jela slovenska vyprava na minulou demonstraci a za podstatne priznivejsiho pocasi prijela nekolik hodin po demonstraci, takze se tam mohli se vsemi pozdravit a zase jet domu.

    A kdybych popisoval mou minulou vypravu autem, tak to by byla take dlouha story, takze to zkratim na to, ze mi u Karslruhe upadl katalyzator a naklady na odtah z dalnice a opravu presahly naklady teto akce. A to bylo autu jen trochu pres tri roky.

    Auto je proste na tyhle vzdalenosti pomerne nespolehliva vec. Samozrejme kdyz jedete na dovolenou a chcete okukovat tu a tam, tak je to prima, ale byt nekde v pevne dany cas a nebo rict sorry, se to nepovedlo, to nejde.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 10:37 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše A co letadlo?
    nejaka soukroma spolecnost (cetl jsem asi pred pul rokem v reflexu) zacali letat do bruselu (nebo tesne vedle)... treba by vam udelali cenu :-). ta spolecnost sidli nekde na morave (koupili nejake mensi letiste) a leta se pres prahu... ale asi by to vyslo dras...zato by ste tam urcite byly vcas a rychle :-)
    never use rm after eight
    24.2.2005 10:47 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co letadlo?
    ;-)

    Nevim jestli by nam udelali cenu, mozna, nejlevnejsi co znam je let pres Zurich za 3000+poplatky pri zaplaceni 30 dni predem.

    Kazdopadne, a to trochu prozrazuji dalsi dil, kdyz jsme odjizdeli, tak letiste bylo zavrene a my jsme se utesovali tim, ze kdyby nebyla pravda, ze bod byl z jednani stazen, tak se rada nesejde, protoze cesky zastupce v rade mel letet v sest rano a ten let udajne neodletel.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 20:50 Pavel Cejka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: A co letadlo?
    Ta linka leta z Kunovic pres Prahu, Brusel do Antverp.

    Presneji http://www.discovery-travel.cz/destinace/destinace.php
    24.2.2005 10:15 Jan Novak
    Rozbalit Rozbalit vše tak trochu zavidim a zaroven jsem rad
    ze maji mladsi obcane dnes tu moznost odjet do nejakeho ciziho mesta a projevit tam nesouhlas s opatrenimi, ktere mohou ovlivnit jejich dalsi zivot. Za nasich casu se mohlo tak do Chebu a uz tam chteli videt 6 x obcanku, aby nahodou nekdo ten kocourkov neopustil neopravnene.

    Samozrejme by mi bylo milejsi, kdyby misto 7 jelo 700 lidi, ale jak jsem vyrozumnel, bylo to organizovano narychlo a proto to jiste neslo. A take to jiste nebylo mozne kvuli dovolenym, zde maji mladsi kolegove prece jen trochu vyhodu - ja napr. v mem veku jiz musim drzet hubu a krok a kydz si predstavim, ze jdu za sefem s tim, ze potrebuji 2 dny dovolene, protoze jdu protestovat do Bruselu proti patentum, tak me z fleku vyhodej a jeste zavolaj do Bohnic.

    Pres to vsechno nadseni pro svobodny a spravedlivy svet bych rad mladsi kolegy vyzval, aby presto nezapominali na software jako takove a psali predevsim _kvalitni_ software pro uzivatele. Nebot ta nejvetsi nesvoboda je ten kazdodenni boj se soucasnym srotem, ktery musime my uzivatele pouzivat (napr. office, mail-hysterie, excel nabozenstvi apod)
    24.2.2005 11:05 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tak trochu zavidim a zaroven jsem rad
    Pozor, tlachani starce, co by mohl byt klidne vasim otcem......

    Ta moznost je skutecne pro nas starsi az dojemne krasna. A specialne pri takovyhle akcich si clovek uvedomi, jak jiny je zivot tech, co jim v listopadu bylo treba jen o tri roky mene a se socializmem se vlastne poradne nesetkali.

    Podobne zacinal kolega nas uvodni projev kdyz jsme se setkali s predsedou UPV, namestkem Somolem a dalsimi vysoce postavenymi uredniky. Rikal neco jako, jsem stastny, ze muzeme napsat petici, vyjadrit v ni nespokojenost s vladou a misto toho, abysme byli druhy den zavreni, jste si udelali cas se s nami sejit a o veci diskutovat.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 10:37 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše good
    Zdravim

    Me se styl libi a rozhodne se tesim na dalsi dil. Ten TV spot jsem videl (po 10ti minutovem tlachani o grosstapu, proc to v xine nejde pretocit..)

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    24.2.2005 11:14 Field
    Rozbalit Rozbalit vše Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    .. a tenhle popisek je tam u dotycneho uveden proc? Nechci jeho kvality nijak snizovat, ale pripada mi, ze jste tam proste nemel co jineho napsat.... ma to nejaky vztah k danemu clanku?
    24.2.2005 11:57 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    Významné protestní akce, kterých se dotyčný zúčastnil dříve, mají k článku jasný vztah. Převapuje mne, že ti uniká.

    Ostatně, jaký vztah k článku pak má, že je někdo student, spolumajitel nebo člen výboru?
    24.2.2005 13:53 Field
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    OK. Charakteristiky vyjadrujici zamereni a stav daneho ucastnika ci nejakym zpusobem objasnujici jeho vztah k dane problematice se k clanku jednoznacne vztahuji (to jsou ti studenti, spolumajitele a clenove vyboru). To, ze dotycny byl tenkrat na Narodni o techto vecech ale vubec nic nerika. Bylo nas tam tenkrat vic a nejsme zrejme vsichni zajedno v otazce sw patentu, alespon tomu pevne verim. Proste k clanku se to vztahuje asi stejne jako "nevyvesoval povinne vlajecky na 1. maje" nebo "ucastnik zajezdu na Mallorku '96".

    Abych predesel nedorozumenim - nenavazim se zde do toho cloveka, vazim si toho, co cinil a cini. Navazim se do autora, protoze... viz vyse.
    24.2.2005 15:03 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    Necekam, ze budete mit stejny nazor na patenty, ale rozhodne cekam, ze mate stejny nazor na to, jak je smernice projednavana. Protoze jestli vam nevadi, ze se jmenovany urednik stavi nad voleny parlament, tak nevim proc jste tam tenkrat chodil.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 15:33 Field
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    No,

    to je tedy reakce. Ukazte mi, kde jsem rikal, ze mi to nevadi?
    25.2.2005 23:31 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    Skvele, takze kdyz vam to vadi, tak by vas mohlo zajimat, ze jeden a ten samy clovek co bojoval za demokracii tenkrat za ni bojuje i nyni.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    25.2.2005 12:38 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Primy ucastnik demonstrace 17.11. ?
    Zájezdu na Mallorku -- tam se protestovalo proti čemu? Podle mne je účast člověka na minulých protestních akcích relevantní informace. Tečka.
    24.2.2005 11:59 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Diky
    Clanek mne sice prilis nezaujal, ale musim podekovat za vypravu, protoze jste vyjadrovali i me stanovisko k veci. Takze jeste jednou diky.
    24.2.2005 19:12 VD
    Rozbalit Rozbalit vše uvod clanku
    Misto tech kecu na zacatku (o kterem si sice kazdy rekne, ze je pekne napsany, nicmene mu nikdo beztak nerozumi) jste mohli napsat "In a galaxy far far away ... " a zase by se to trochu zkratilo (vyznam je stejny, ale tomuhle rozumi kazdy ;).
    25.2.2005 23:28 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: uvod clanku
    No jo, jenze tohle je spise o svete, co ho nesou ctyri sloni stojici na zelve.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 19:39 Oto
    Rozbalit Rozbalit vše Praha - Brusel
    Kdyby to nebylo tak narychlo, ale alespoň pár dní předem, mohli jste jet takhle:
    Praha hl.n.                  ! Odj.  19:00 NZ 378 KOPERNIKUS
    Köln Hbf                     < Příj.  6:56 (Dortmund Hbf)
    
    Köln Hbf                     > Odj.   7:16 THY 9416 THALYS
    Bruxelles-Midi                 Příj.  9:32 (Paris Nord)
    
    Bruxelles-Midi                 Odj.  19:28 THY 9453 THALYS
    Köln Hbf                       Příj. 21:45 (Köln Hbf)
    
    Köln Hbf                     > Odj.  22:39 NZ 379 KOPERNIKUS
    Praha hl.n.                    Příj. 10:37 (Praha hl.n.)
    
    Lístek na první vlak stojí do konce února 19 EUR (pak 29 EUR) za jeden směr, dá se zaplatit kartou online, vytisknout na vlastní tiskárně na http://www.nachzug.de. Opačným směrem stejně a cena platí pokud je dost volných míst, což teď v únoru je.

    Z Kolína do Bruselu pak za 38-70 EUR zpáteční, podle aktuálního stavu last minute nabídek na http://www.thalys.com, koupená a vytisknutá taky online.

    Takže dohromady tak cca 14000-20000 za 6 lidí a bez chození na hlavák :)
    24.2.2005 23:15 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Praha - Brusel
    To je prave potiz s casem a zdroji, kdyby v czparl byl nekdo, kdo ma v tomhle prehled, tak treba bylo vsechno jinak. Jenze kde by svet mohl byt, kdyby byli vsichni ve spravnou chvili na spravnem miste ;-)

    Zrovna tenhle spoj ale bohuzel neni vhodny, protoze nestiha demonstraci, dobry by byl treba na lobovani v parlamentu. My jsme meli podobny NZ z Berlina, ten by byl v Bruselu rano po seste, ale o nem tvrdili, ze stoji 120 euro na osobu za jizdenku+mistenku na lehatku a snad snidani ci co a neni mozne se u toho konkretniho spoje neceho z toho vzdat.

    No a last minute u Thalysu je take riziko, protoze ty vlaky se prebookovavaj a tak vas taky muze vubec neodvezt.

    Co se tyce nakupu bez chozeni kamkoliv, nezkousel jsem to, ale u letenek je zpravidla potiz, ze neni mozne koupit leteknu z Berlina na kartu vystavenou v CR, vyzaduje se, aby letenka zacinala v zemi ve ktere je vystavena karta. Cekal bych, ze to bude u vlaku obdobne.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    24.2.2005 23:38 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Praha - Brusel
    ale u letenek je zpravidla potiz, ze neni mozne koupit leteknu z Berlina na kartu vystavenou v CR, vyzaduje se, aby letenka zacinala v zemi ve ktere je vystavena karta.
    S tím jsem se ještě nesetkal. S klasickou mezinarodní kartou (včetně virtuální) jsem ještě neměl podobný problém. Musel jsi mít kliku zrovna na špatné aerolinky...
    25.2.2005 14:52 Frodo | blog: Frodo
    Rozbalit Rozbalit vše Az budete chtit priste nejakou praci
    Tak jsem si precetl diskuzi a reknu vam, bejt na Danove miste, tak se na psani druheho dilu rovnou vy....

    Kazdej sedi doma na prdeli a nic nedela. Ale presne vi, jak se to ci ono delat ma. Ze se nikdo nenabidnul, ze je tam odveze. Ze nikdo nerekl, ja jsem mladej, zada me nebolej, rad pojedu misto vas autobusem.

    Co kdyby ste treba napsali vlastni clanek, abysme videli, jak to ma vypadat. Tak nas to naucte, kdyz to neumime, ukazte nam kudy vede cesta?

    Ted uz jen cekam, jestli smernice projde v nejakem spatnem zneni, kolik lidi jim vycte, ze to delali blbe.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.