abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 522 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linus - BitKeeper = riešenie?

    4. 5. 2005 | Marek Grác | Různé | 6474×

    Proč už Linus nechce BitKeeper? Vadí jenom jemu? Proč právě nyní? Čím bude nahrazen? Odpovědi třeba najdete v následujícím zamyšlení.

    Ako už asi väčšina zo stálych čitateľov vie, tak Linus Torvalds sa rozhodol prestať používať nástroj na správu verzií (SCM) BitKeeper. Keďže žiadna zo slobodných alternatív nie je vhodná pre vývoj jadra, tak vznikla nová sada utilít git. Ak sa pýtate prečo sa tak stalo a je okolo toho toľký humbug, tak verím, že sa odpovede dozviete práve v tomto článku.

    Začnime však pekne od začiatku. Pred troma rokmi sa Linus Torvalds rozhodol, že je časť prejsť od jednoduchého (a o to náročnejšieho na energiu) systému prijímania patchov na niečo lepšie. Pôvodný systém, ktorý fungoval ešte od prvopočiatkov linuxového veku spočíval v posielaní patchov e-mailom jednému správcovi a nakoniec o začlenení do jadra rozhodoval Linus, aj keď treba povedať, že neraz šlo skutočne len o ten formálny súhlas. S pribúdajúcim počtom patchov sa stala údržba tohto systému príliš náročnou na čas a tak sa začala hľadať alternatíva.

    Táto debata sa začala už v roku 1999. Dostupných nástrojov na správu verzií (SCM) už bolo síce dostatok, ale prakticky okamžite boli zavrhnuté všetky trochu známejšie slobodné nástroje SCM. V roku 1999 sa Linus vyjadril, že rozmýšľa nad prechodom na BitKeeper (BK). V tom čase sa Larry McVoy (autor BK) vyjadril, že verí v skorý prechod na BK, sú pripravený podporovať vývojárov a trochu sa boja. Prešiel nejeden piatok a stále sa nič nedialo.

    Až začiatkom roku 2002 sa Linus odhodlal a začal aktívne testovať BK. Ako sa ukázalo, tak BK v tej dobe už bol dostatočne vyspelým nástrojom, ktorý by skvalitnil prácu na vývoji. A tu začali prvé vážnejšie roztržky. Základné problémy sa netýkali funkčnosti, ale ideológie. BK je komerčný program, ktorý nie je slobodný, šíri sa zdarma, ale kladie ďalšie podmienky na používateľov. Medzi najzávažnejšie patrili zákaz reverse engeneeringu a zákaz vývoja konkurenčnej aplikácie (vrátane slobodných alternatív). Tieto podmienky sa samozrejme netýkali komerčnej verzie. S tou však bolo ešte o problém viac, pretože istá spoločnosť sa rozhodla kúpiť potrebné licenciu a dopredu hlásila, že sa pokúsi prísť na to ako celý ten BK funguje. Lenže Larry McVoy sa rozhodol im nepredať svoj softvér.

    Medzi základných kritikov patrili prevažne ľudia, ktorí na vývoji kernelu priamo nespolupracujú a starajú sa o ideologickú čistotu (napr. Richard Stallman). Naproti tomu hlavní vývojári a správcovia jednotlivých častí boli spokojný, až na Andrea Arcangeliho, ktorý bol proti už od samého počiatku. Vzniklo niekoľko iniciatív, ktoré mali zabrániť používaniu tejto nečistej aplikácie, ale väčšina z nich zostala bez odozvy. Teda ak nepočítame Linusove typu odpovede: A odmietam používať menejcenné nástroje len kvôli ideológii. De facto, pôjdem tak ďaleko, že poviem, že ospravedlňovanie zlých nástrojov kvôli ideológii je hlúpe a ľudia, ktorí to robia myslia svojimi gonádami (gonáda = pohlavná žľaza) a nie mozgom.

    Na druhej strane Linus potvrdil, že keby sa našla slobodná alternatíva, ktorá by bola len o kúsok horšia, tak je ochotný na ňu prejsť. Bohužiaľ slobodný vývoj SCM napredoval tak pomaly, že stále neexistovala žiadna rozumná alternatíva pre projekt tejto veľkosti a používaného spôsobu vývoja.

    Je zrejmé, že používaním tohto systému si Linux postavil proti sebe väčšinu ideológov (aj keď tých si pohneval už dávno, tým že nepoužíva GNU/Linux) a nemalú časť používateľov Linuxu. Na druhej strane je potrebné priznať, že tento krok priniesol obom stranám zjavné výhody, teda by sa malo jednať o win-win stratégiu. BK mal fantastickú reklamu a získaval podnety na zlepšenie. Na druhej strane kernel bolo možné kvalitnejšie spravovať a tráviť menej času nad rutinnými záležitosťami. Za nepopierateľnú výhodu je možné považovať aj fakt, že Linus bol schopný spracovávať viac než dvojnásobok patchov denne ako pri použití klasickej metódy. Odporcovia tvrdili, že bez použitia BK je nemožné spolupracovať na jadre, ale stále boli publikované aj zmeny v klasickom formáte aj nočné exporty zo stromov hlavných vývojárov. Ale ako to už chodí, nič netrvá večne.

    Až prišiel rok 2005 a s ním sa na scénu dostáva aj Andrew Tridgell. Keďže jeho meno je známe skôr z iných projektov ako z vývoju jadra, tak sa pozrime na to o koho vlastne ide. Andrew je zamestnancom OSDL (rovnako ako Linus Torvalds a Andrew Morton) a pracuje na vývoji projektu Samba. Práve pri tomto projekte získal dostatok skúseností o získavaní informácií o tom ako veci fungujú, v prípade že nemáte dokumentáciu a rozhodol sa využiť tieto skúsenosti v prospech komunity. A pustil sa do BK, keďže ho nemohol používať priamo, tak len odpočúval, čo sa posiela po sieti. Andrew Tridgell sa síce nikdy príliš neaktivizoval pri vývoji jadra, ale treba uznať, že skúsenosti s SCM má. Napísal totiž dizertačnú prácu Efektívne algoritmy na synchronizáciu a triedenie a nemalú časť programu rsync. Začiatkom roku dal najavo, že už čoskoro vydá slobodného klienta a že všetko prebiehalo podľa zákonu a eticky. Larry a Linus sa mu to snažili vyhovoriť. Aj napriek komunikácii so šéfom OSDL sa nič nepohlo a tak sa Larry McVoy po dohode s Linusom rozhodol stiahnuť z obehu BK pre nekomerčné použitie. A za pár mesiacov by už nemalo byť po nekomerčnej verzii BK v kerneli ani stopy.

    Ako sa totiž už v minulosti ukázalo, tak pokusy o manipuláciu so súbormi dokážu mať nepekné vedľajšie efekty a vzhľadom na kopírovanie stromov sa tieto zmeny šíria rýchlo. Navyše ich často nie je možné vrátiť späť úplne automaticky. Toto je jedna zo slabín systému BK, pretože o konzistentnosť sa starajú rovnako ako klient tak aj server. Preto ak by existoval aj iný klient, tak by bolo nutné buď doň implementovať túto logiku (a používatelia by si ju aj tak mohli zmazať), alebo presunúť všetku logiku do serveru, čo nie je až taká triviálna a hlavne lacná vec.

    Tak sa skončila kapitola BK v jadre. Richard Stallman je spokojný, jeho slová sa naplnili. Vývoj v jadre čaká z krátkodobého hľadiska istý útlm. Z toho dlhodobého si to zatiaľ nikto netrúfa určiť. Isté je, že stále neexistuje dostatočná slobodná alternatíva ku BK pre kernel a tak skoro ani existovať nebude. Najmä preto sa Linus rozhodol vytvoriť vlastný nástroj git, ktorý nie je určený pre bežných používateľov a nespĺňa ani klasické názory na SCM. On ním dokonca ani nie je, ale už vie pár vecí, ktoré sú potrebné. Takže sa začína používať a príbeh pokračuje.

           

    Hodnocení: 76 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.5.2005 05:46 Paolo Maldini | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše zajimavy clanek
    rozhodne zajimavy clanek, jen by me zajimalo jaky OS Linus pouziva, kdyz to neni GNU/Linux :).
    4.5.2005 06:21 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    *BSD ??? :-)
    4.5.2005 06:53 Misa Balzar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    No nekde v Jadernych novinach uz to bylo - pouziva Mac OS X.
    4.5.2005 07:49 fikus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    a to s tim mac os x je pravda? ja jsem to BSD psal jako vtip.
    4.5.2005 08:30 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    Cirou nahodou, nebylo to spise tak, ze pouziva stroj zalozeny na PPC (zduvodnil to, ze vsichni hlavni vyvojari delaji na x86 platforme)?
    4.5.2005 09:46 Tom Vávra | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    Podle toho co jsem četl máte pravdu: dostal hardware od Applu a na něm mu běží linux. A zdůvodňoval to právě tím, že na x86 je dost lidí, tak se hodí testovat "jinde".
    4.5.2005 09:33 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    Zamenuje se Mac OS X a PowerPC architektura. Nekomu zrejme neni jasny rozdil mezi SW a HW.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    4.5.2005 08:37 pa3k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    Myslim, ze slo len o spor v nazve s Stallmanom. Stallmanovi sa nepacilo, ze system ako celok (nielen jadro, ale fakticky cele distribucie) nesu nazov Linux a nie GNU/Linux. Lebo vatsina zakladnych utilit a kniznic bola vyvinuta v ramci projektu GNU.
    4.5.2005 08:32 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    Ze by jim vadilo, ze LT mluvi o GNU/Linuxu jako ciste o Linuxu a ignoruje to, ze vetsina systemovych utilit pochazi z projektu GNU?
    Jiří Svoboda avatar 4.5.2005 08:58 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zajimavy clanek
    Ja to pochopil tak, ze nepouziva termin "GNU/Linux", ale jen "Linux". Jinak je ale pravda, ze ted pouziva PowerPC.
    4.5.2005 08:30 Martin
    Rozbalit Rozbalit vše Čím je BK výjimečný
    Čím je BK tak výjimečný, že se k němu hledají obtížně aleternativy? Znám trochu CVS, ale jinak nic víc.
    4.5.2005 08:33 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čím je BK výjimečný
    Distribuovanost? Spojovani stromu? Rychlost?
    4.5.2005 12:41 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čím je BK výjimečný
    Problém je v tom, že väčšina ľudí si neuvedomuje v čom je vlastne problém CVS a podobných projektov. Dalo by sa to zhrnúť tak, že na menšie projekty, kde všetci dodržujú istú štábnu kultúru a nepracuje sa príliš s vetvami, tak sa to dá. Príkladom môže byť napr. gcc, význam lepších SCM sa prejaví až keď prídeš na to, kde má CVS nevýhody. Dovtedy si málokto dokáže uvedomiť, prečo je ten ktorý SCM lepší.
    4.5.2005 18:54 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čím je BK výjimečný
    Příkladem může být gcc, které se už asi rok snaží najít něco lepšího než CVS a dostatečně použitelného :-D
    4.5.2005 18:59 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čím je BK výjimečný
    Lepšího než CVS... To není takový problém, třeba Subversion je určitě lepší než CVS. Problém spíš je, když lidi chtějí něco úplně jiného než CVS.
    4.5.2005 19:06 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čím je BK výjimečný
    No dobře, nenapsal jsem to nejlépe :-). Jenom jsem chtěl upozornit, že to gcc zrovna není vhodný příklad projektu, kterému gcc vyhovuje.

    Jinak samozřejmě většina velkých projektů dneska chce distribuovaný SCM, což subversion nesplňuje.
    4.5.2005 08:37 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Zda se mi to?
    Nebo se autor clanku stavi na stranu LM a LT a nema rad AT za to, o co se snazil? Nezapomina se tu ciste nahodou na to, ze pro nektere vyvojare proste byla BK licence pro jejich praci nepouzitelna, nemohli ji akceptovat a BKCVS jim zdaleka neumoznoval plnohodnotnou praci? LT je pragmatik, jeho idealy nezajimaji. Ne vzdy to je jen dobre.
    4.5.2005 12:46 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zda se mi to?
    Dokážes mi povedať v čom sa zhoršila situácia pre vývojárov odkedy sa začal používať BK? Súhlasím s tým, že BKCVS neumožňoval to všetko, čo BK, keďže CVS má len časť funkcionality BK (CVS je našťastie slušne otestované a preto sa dá používať). To bola práve tá daň, buď súhlasíš s podmienkami a máš viac, alebo nesúhlasíš a aj tak si na tom lepšie ako predtým.
    4.5.2005 20:53 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zda se mi to?
    Srovnavate nesrovnatelne. Srovnejte moznost nasazeni BK vs. prave nove vznikajiciho GITu (jiste, pred tremi lety LT nemel treba predstavu, jak neco takoveho napsat). Ale tu jde skutecne o idealy. Mnoho lidi na kernelu pracuje prave kvuli tem idealum.
    4.5.2005 08:56 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Přestaň používat GNU/Linux
    De facto, pôjdem tak ďaleko, že poviem, že ospravedlňovanie zlých nástrojov kvôli ideológii je hlúpe a ľudia, ktorí to robia myslia svojimi gonádami (gonáda = pohlavná žľaza) a nie mozgom.

    Všechny součásti GNU/Linuxu, všechny utility byly zpočátku horší než komerční alternativy. Lepšími se mohly stát až po delším vývoji, opravě chyb, etc. Ale k té by stěží došlo, kdyby se všichni řídili tímto pravidlem a nikdo je nepoužíval.

    Tudíž autorovi s tímto názorem doporučuji nepoužívat GNU/Linux. Předně cokoli v něm, co je horší než existující komerční alternativa; ale i ten zbytek, jenž už je dnes lepší, protože ho napsali lidé, kteří myslí gonádami.
    4.5.2005 09:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Že tedy odpovídám sám sobě...

    Předpokládejme, že žádný z existujících svobodných SCM není opravdu pro styl vývoje jádra vhodný a potřebných vlastností nedosáhne nikdy. Pak jsme ale stále ztratili dva roky vývoje gitu -- jak už asi dnes mohl vypadat?
    4.5.2005 12:49 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux

    Nestratili sme dva roky vývoju gitu, pretože dovtedy mal málokto predstavu o tom, čo všetko by SCM mohol vedieť robiť. Momentálne sa už vie, ktoré funkcie sú pre vývoj kernelu dôležité, ktoré chýbajú a ktoré sa nepoužívajú. A dá sa pracovať len na tom, čo skutočne treba.

    Povedzme, že sa pred pár rokmi (tuším 1999) očakávalo, že za pár rokov by mohlo byť niečo použiteľné. Problém je, že miesto úpravy existujúcich vecí sa autori projektov rozhodli štiepiť, vytvárať vlastné projekty, ...

    4.5.2005 18:57 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Dva roky jsem počítal od chvíle, kdy jsem Linusovi dal rok na blbnutí s BitKeeperem. Ten by snad stačil.
    Yin avatar 4.5.2005 22:07 Yin | skóre: 39 | blog: Yinotopia | Slovesnko, Košice
    Rozbalit Rozbalit vše co kolvek, ale nie ' Re: Přestaň používat GNU/Linux'
    Podla man bolo dobre, ze sa projekty stiepili... niektore sa az na tolko odstiepili, ze vznikali _SKORO_ vhodne alternativy. -> monotone <-

    Este je dobre, ze LT je tvrdohlavy pragmatik... aspon nas nepolozi k zemi, ked Stallman utrpi uraz na hlave a zabudne na FreeSw... to je, ako otuzovanie
    Nikdy nie je tak zle, aby to jeden poharik nemohol ešte zhorsiť.
    4.5.2005 09:23 Milan Jurik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Autorem toho vyroku neni tvurce tohoto clanku, on je nedostatecne zvyraznil, ze cituje :-)
    4.5.2005 09:25 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    A hele, on to napsal Linus ;-) V tom případě se pomátl na rozumu a nemá cenu to komentovat...
    4.5.2005 09:37 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Je zrejme, ze Linus je pomateny docela casto ;-) Ale radeji pomateneho genia nez dogmatickeho lempla.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    5.5.2005 20:13 Pavel Janousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Mohl byste mi ozrejmit v cem ma byt Linus genialni? To, ze chtel levnejsi alternativu nez byla v te dobe k dispozici? To chce kde kdo v mnoha oborech. Ze je mizerny softwarovy designer, ze je mizerny koder (ale zlepsuje se), ze obcas vystupuje z pozice sily a "autority" misto aby pouzil mozek a ne koule... to je myslim dostatecne znamo. Hledal bych v nem hodne veci, ale genia tedy rozhodne ne...:-0
    Fuky avatar 6.5.2005 15:43 Fuky | skóre: 52 | blog: 4u
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux

    Ale pane inženýre, nikdo není dokonalý a je velice snadné kritizovat práci druhého. Jste snad lepší vývojař než LT, že se ho troufáte záporně posuzovat.

    V případě, že LT přiřadíme titul "mizerný" jak by jsme asi měli titulovat Vás :-D

    7.5.2005 00:41 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Ze je mizerny softwarovy designer

    Ano, existují projekty open source operačních systémů, které jsou (teoreticky) po stránce softwarového designu navrženy mnohem lépe. Jenže, ouha, některé nebyly nikdy dokončeny, jiné (skoro) nikdo nepoužívá, protože přes ten skvělý design není výsledek moc prakticky použitelný…

    hajma avatar 4.5.2005 11:20 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    ony jaksi gonády jsou totiž tou pravou hybnou silou pokroku. Linus by si měl přečíst i něco o biologii ;-)
    21 promarněných znaků
    4.5.2005 11:27 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    V biologii možná. Ale při vývoji software bych vsadil spíš na ten mozek…
    4.5.2005 17:28 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Nás zase učili, že "hybnou silou pokroku" je synergie.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    5.5.2005 00:14 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    no vida, a nas zase ucili, ze hybnou silou pokroku je delnicka trida.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    4.5.2005 11:26 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přestaň používat GNU/Linux
    Ono se na to lze ovšem dívat i z opačné strany: pokud bude existovat dostatečně velká masa lidí, která bude open source (FS(F)) alternativy používat pouze z citových důvodů, a to i v případě, že budou výrazně horší než dostupný closed source software, nebude na tvůrce těch open/free alternativ dostatečný tlak, aby své projekty zdokonalovali. U některých svých projektů pro vlastní potřebu si třeba sice uvědomuji, že by mi je jakýkoliv soudný uživatel omlátil o hlavu (např. provádět účetní odpisy pomocí isql není úplně user friendly :-) ), ale protože je používám jen já sám, nic mne nenutí s tím něco udělat…

    P.S. vždyť se v článku píše, že Linus GNU/Linux nepoužívá, ne? :-)

    4.5.2005 08:57 hugis | skóre: 7 | blog: hlod | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše ďaľší dôvod?
    Nebol náhodou tiež jeden z dôvodov prečo nepoužívať BK limitovaný počet changesetov vo free verzii? Niečo ako 16-bit hodnota versus 64000 v jadre...
    4.5.2005 09:14 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ďaľší dôvod?
    no, ja to tiez viem tak, ze toto bol dovod :)
    4.5.2005 09:37 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ďaľší dôvod?
    Avsak zastupny.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    5.5.2005 20:15 Pavel Janousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ďaľší dôvod?
    No je otazkou jak moc je zastupnym duvodem neco, co nam znemozni dalsi pouziti tohoto SCM...:-) Ano BitMover odmitl dalsi (= opravenou) verzi s obdobnou licenci vydat, ono moc ani nebylo jak jinak to resit...
    4.5.2005 12:51 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ďaľší dôvod?
    Tento problém mal už čoskoro nastať :) Ale nevidel by som ho ako až tak veľký problém, vzhľadom na to, že komerčné BK už malo viacero vecí vyriešených [akurát prestávalo byť kompatibilné s nekomerčnou verziou]
    4.5.2005 10:46 petr_p
    Rozbalit Rozbalit vše Nebyl tim prvotnim impulsem nedostatek v BK?
    A nebyl spis duvod tak rychleho odchodu od BK v tom, ze BK pouziva 16bitove cislovani verzi a nekteri vyvojari se jiz k teto hranici priblizili, takze by jejich klient brzo prestal fungovat? Opravit to z licencnich duvodu nemohli (podle nasich zakonu by mohli) a vlastnik prav na BK zrusil nekomercni licenci, takze nova nekomercni verze BK uz nebude.
    4.5.2005 12:02 Peto_MiG
    Rozbalit Rozbalit vše git
    Pokial viem, Linus nevymyslel git. Iba zacal okolo gitu budovat nejake skripty. Alebo sa mylim?
    4.5.2005 12:49 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: git
    Linus vymyslel git a skripty kolem něj udělal Pasky.
    4.5.2005 15:33 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše zadny poslouchani dat po siti...
    Pokud vim, Tridgell nikde nesniffoval komunikaci BK klientu s BK serverem, ale napsal do telnetu klicove slovo help a zmacknul enter.
    4.5.2005 16:35 agi | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zadny poslouchani dat po siti...
    Jestliže nesniffoval komunikaci, jak tedy věděl, na jaký port se telnetnout? ;-)
    4.5.2005 16:55 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zadny poslouchani dat po siti...
    Co treba odtud?
    4.5.2005 18:59 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zadny poslouchani dat po siti...
    AT spravil o trochu viac než, že napísal help na správne miesto.
    4.5.2005 21:44 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zadny poslouchani dat po siti...
    jiste, ale nemusel sniffovat komunikaci od BT klienta.
    Mikos avatar 4.5.2005 19:36 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Go, Tridgell, Go!
    Sem hrozně moc rád že už se při vývoji jádra nepoužívá BitKeeper. Používat na vývoj de facto vlajkové lodi opensourcu uzavřený protpietární nástroj je fakt humus, navíc s tak restriktivní licencí jakou BK měl to bylo vážně na pováženou.

    Sem moc rád co Andrew dokázal... nejvíc mě dostává že i Linus se projevil tak trochu jako blb, kdyz se proti Andrewovi obořil. Protože Andrew nedělal nic nelegálního ani neetického - dělal jen to samé co dělají třeba vývojáři Samby nebo OpenOffice - snažil se napsat nástroj kompatibilní s uzavřeným proprietárním protokolem. A to je jen a jen dobře. On nebyl žádnou smlouvou s BitKeeperem vázána je zcela neospravedlnitelné, jak se na něj Linus začal obořovat.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    5.5.2005 12:11 Tomáš Veselý
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Go, Tridgell, Go!
    Jenže komeršní protějšky samby, ani Open Office, MS neposkytuje ve freelicenci. Vývoji kernelu se s bitkeeperem urcite hodne zrychlil, byl poskytnut komunite zdarma, teprve, kdyz se jim v tom zacal nekdo stourat, se rozhodli ho free verzi stahnout.

    Jinak si myslim, ze mit open source nastroj pro vyvoj bude fajn, docasne to jadru uskodi, nicmene pak snad budou vsichni pouzivat jeden nastroj. Prišlo to přesně v tu správnou dobu - máme celkem stabilní kernel 2.6 - nic nehoří. A už se ví co by měl nový nástroj pokytovat.
    Mikos avatar 5.5.2005 20:16 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Go, Tridgell, Go!
    To že neposkytují protějšky Samby ši OpenOffice žádnou free licenci, kdežto BK poskytoval, přeci absolutně nic neznamená. To na to nemá žádný vliv, jakmile existuje nějaký uzavřený proprietární formát, tak zde existuje také něco co bych nazval "přirozeným právem" a nutností rozluštit ho. Navíc nazvat licenci pod jakou byl BitKeeper poskytován jako "free" je velmi silné slovo - ta licence byla restriktivnější řekl bych i než ty nejdrakoničtější proprietární licence. Začít používat BitKeeper bylo pro každého vývojáře tak trochu jako uzavřít smlouvu s ďáblem. Ano, možná to přineslo zrychlení vývoje kernelu, ale za jakou cenu...

    Zkrátka sem strašně moc rád že teď už se BitKeeper používat nebude, byla to taková největší "jizva" na tváři Linuxu.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    5.5.2005 20:18 Pavel Janousek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Go, Tridgell, Go!
    Jenze ta "free" verze diky poctu changesetu by ve velmi kratke dobe se stala ZCELA nepouzitelnou... kuk, na to se rado zapomina....

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.