abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník

    16. 11. 2006 | Michal Vyskočil | Různé | 4527×

    Minulý víkend (4. a 5. listopadu) proběhl v prostorách FIT VUT v Brně první ročník přednáškové a osvětové akce Linuxalt.

    Úvodem

    Linuxalt 2006 uspořádalo občanské sdružení Linux v Brně ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix, Studentskou unií FIT a společnostmi Red Hat, Hays a QCM. Brno tak dohnalo svůj deficit a zařadilo se po bok městům jako je Praha nebo Olomouc, kde podobné akce tradičně probíhají.

    K dispozici byly dva přednáškové sály. Menší měl kapacitu 75 lidí a ten větší 150. Celkový počet návštěvníků překročil číslo 200, což můžeme hodnotit jako jednoznačný úspěch, protože se jednalo o naprosto neznámou akci. Návštěvníci, děkujeme vám!

    Přednášky pokrývaly poměrně široké spektrum témat. V sobotu jste mohli navštívit přednášku zabývající se konkrétními distribucemi jako je Fedora Core a RHEL, Source Mage, případně Danix. Jiné se zaměřily na "výcvik" nových administrátorů Linuxu, další hovořily na téma konkrétních aplikací jako je Gammu/Wammu, OpenOffice.org anebo technologií — Xen. V neděli jste se mohli seznámit s aplikacemi jako Blender, MPlayer nebo iptables. Navíc zde byla zastoupena tématika Linux a školy/univerzity, mohli jste se naučit něco o bezpečnosti prostřednictvím technologií ssh nebo gpg. Případně objevit zajímavé programovací jazyky Tcl a Kommander. A v neposlední řadě jste mohli navštívit prezentaci prvního linuxového centra v Brně — Webstep.

    Přestože se v Brně prakticky neobjevily tváře známé z jiných linuxových konferencí, bylo mezi přednášejícími několik známých jmen. Například Jaroslav Krejčí (známý mj. ze serveru ceskaskola.cz), Michal Čihař (mimo jiné autor Gammu a Wammu), Ladislav Hagara (člen Kruhu Mágů distribuce SourceMage GNU/Linux), David Pravec (jeden z autorů Danixu), Milan Šorm (autor dbManu) nebo Pavel Tišnovský (neúnavný autor článků na root.cz i abclinuxu.cz). Nicméně dík patří bez rozdílu všem přednášejícím za to, že měli dostatek odvahy navštívit zcela novou a neznámou akci.

    Průběh

    Jako přednášející a pořadatel vám asi nebudu schopen popsat akci z pohledu návštěvníka, ale věřím, že i tento pohled bude zajímavý.

    První lidé se nám začali trousit už kolem sedmé hodiny ranní, což byla doba, kdy se na place shromáždila podstatná většina organizátorů. A to jen proto, aby se zjistilo, že ten jediný chybějící má klíče od místnosti, v níž byly uschovány důležité věci. Naštěstí i autor tohoto článku dorazil včas a návštěvníci tak nic nepoznali. S blížícím se zahájení akce malinko stoupala nervozita celého pořadatelského týmu, nicméně práce bylo tolik, že na skutečný stres nebyl čas. Především náš hlavní tiskař byl ze začátku doslova zavalen požadavky na 20 kusů toho, či onoho... a už včera bylo pozdě.

    linuxalt2006 Vstupní prostor kolem desáté hodiny
    Vstupní prostor kolem desáté hodiny

    Kolem deváté hodiny nával u vchodu podstatně vzrostl, přičemž jsem byl rád, že jsem s prací u vchodu neměl nic společného. Po nezbytném úvodu, kdy se představili pořadatelé a partneři, začaly první přednášky. A s nimi i první problémy. Pár minut po začátku se zamkl spořič obrazovky v prezentačním počítači a heslo znal pouze člověk, který aktuálně přednášel ve vedlejším sále. Ovšem problémy se řešily operativně. Až na potíže s obědovou pauzou, kdy nám opravdu selhala organizace a byli jsme nuceni odvolat jednu moji přednášku (návštěvníky mohu uklidnit, protože přednáška o Danixu obsahovala prakticky to podstatné). Odpolední přednášky potom probíhaly poměrně v klidu.

    linuxalt2006 Oficiální zahájení
    Oficiální zahájení

    Ovšem čtenáře chtivé pikantních historek ze zákulisí musím zklamat. Mám pouze takové banální věci, jako že nás vypekla fakultní technika, protože přestal fungovat studentský server a dokončit přednášky za pomoci Windows a Novellu jsme hrdinně odmítli. Nebo kterak pan Mareček podcenil počet plyšových tučňáků, po kterých byla velká sháňka (koupil jsem si druhého). Připadně jak se při závěrečném slosování povedlo dvakrát vytáhnout člověka, který už na akci nebyl.

    Nedělní den byl o poznání klidnější. Spousta lidí byla z prvního dne pravděpodobně natolik zmožená, že se z toho celou neděli raději vzpamatovávali jinde. Ten den jsem začínal přednáškou o ssh a pokračující výpadek našeho studentského serveru mi poněkud zkazil plány. Tu a tam jsem zaslechl názory, že byly v neděli zajímavější přednášky, což bohužel nemohu posoudit, protože jsem sám viděl asi tři. Oběd byl tentokrát zorganizován na jedničku (zde vidíte, že jsme se problémy opravdu snažili řešit). Mimo jiné i proto, že jsem tentokrát odešel jako první a ne jako poslední. Ale hlavně jsme teď každý měli stravenku. Ovšem po skončení oběda jsme se začali v té velké budově bát. Na druhou stranu, kdo normální by v neděli odpoledne trávil svoje volno na přenáškách, že? Zbylé statečné jsme uklidňovali tím, že se jim nepatrně zvýšila šance na výhru.

    linuxalt2006 Někteří přednášející (Vladislav Kurz z Webstep s.r.o.) dodrželi linuxový dress-code
    Někteří přednášející (Vladislav Kurz z Webstep s.r.o.) dodrželi linuxový dress-code

    Poděkování

    linuxalt2006 Tohoto krasavce jsme bohužel do tomboly nedostali
    Tohoto krasavce jsme bohužel do tomboly nedostali

    Největší dík patří Jiřímu Beránkovi, zakladateli sdružení Linux v Brně. Právě on do nás začal kopat a nutit nás k tak nepřirozené činnosti jakou je práce. Akce by vůbec nezačala vznikat nebýt Bohdana Milara, ředitele společnosti Liberix. Bez jeho zkušeností bychom se z místa asi nepohnuli. Dalším tahounem celé akce se stal Zdeněk Letko, předseda Studentské komory AS FIT, který nám ušlapal cestičku na FITu tak, že jsme se nestačili divit. Důležitým člověkem byl Maroš Barabáš, díky kterému nás podpořila společnost Red Hat. A v neposlední řadě musíme poděkovat panu Juříčkovi, protože bez jeho běhání kolem audiovizuální techniky bychom byli nahraní. Nakonec také děkujeme všem nejmenovaným za účast.

    Závěrem

    V současné době běží práce na DVD se záznamem přednášek. Médium bude mít vlastní ISBN (díky společnosti QCM) a navíc počítáme s uvolněním většiny obsahu pod svobodnou licencí (v případě úprav je nezbytné ISBN odstranit!). O okamžiku dokončení budete informováni. Také zpracováváme podněty návštěvníků a pomalu se smiřujeme s tím, že si to celé příští rok zopakujeme, takže zůstaňte na příjmu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.11.2006 00:26 switch | skóre: 9 | blog: linuxkyjov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Byl jsem v nedeli, libilo se mi .. sice to mam trochu z ruky, ale cesta stala za to.
    Příklad naprosto zbytečné patičky.
    Prcek avatar 16.11.2006 00:46 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Sakra ona se tam losovala tombola? To jsem mel zustat az do konce :-). Byl jsem na nekolika prednaskach v sobotu - byt tam cele dva dny, na to nebyl cas :-(.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    16.11.2006 16:18 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Nic si z toho nedělej, já tam v sobotu zůstal a taky nic nevyhrál :D (doufám, že jsem tě potěšil :-P).
    Baník pyčo!
    16.11.2006 01:14 JZ | skóre: 18 | blog: tucnakovo_putovani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Velice cool akce, muzu jen doufat, ze bude i pristi rok :)
    There can be no success without sacrifice!
    16.11.2006 08:24 Wop | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Akce se me taky moc libila, dik za ni a doufam, ze bude dalsi. Klidne by to mohlo byt i casteji. Gnome ma vyvojovy cyklus taky pul roku :-) Budou na strankach linuxaltu nejake fotecky. Uz se tesim na DVD.
    18.11.2006 11:12 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Kdy bude dispozici DVD se zaznamem s LinuxAlt? Aspon orientacne. Jinak to byla super akce, uz se tesim na dalsi rocnik
    18.11.2006 12:47 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    DVD bude až budeme mít přiděleno ISBN, bylo to i v článku. ;-)
    16.11.2006 09:32 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    nevite nekdo kam se letos podel openweekend a cryptofest? jsem se tesil cely rok a nic....

    mozna by nebylo od veci kdyby tady na abc pribyla funkce kalendar linuxovych akci nebo tak neco. clovek aby akce hledal po vsech certech po netu viz treba http://student.cvut.cz/view.php?cisloclanku=2006102301 ...coz neni vylozene o linuxu ale souvisi....
    -- RTFRFC --
    16.11.2006 15:21 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Muzeme o tom pouvazovat. Michal Vyskocil to jiz dal i do bugzilly. :-) Je otazkou, jaky by to byl prinos pro ctenare a zda by se to skutecne pouzivalo. A zda by byl obsah kompletnejsi nez na obdobne sluzbe linuxsoftu.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    16.11.2006 20:46 digri | skóre: 12 | blog: digri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Bohuzel se nikdo nezacal zabyvat organizaci techto akci.

    InstallFest se prave zacina opet organizovat, jeste nevime, jestli na jare nebo az na podzim. Pokud chcete nekdo pomoci z organizaci, ci mate zajimave namety na prednasky, napiste mne nebo se muzete prihlasit do konference https://lists.sh.cvut.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/if

    Budoucnost CryptoFestu a OpenWeekendu je zatim nejista, ale ja verim ze je opet ozivime.
    19.11.2006 18:26 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Jde to ztezka, kdyz vsichni zkuseni organizatori dodelali FEL, nebo se zasekali na doktorandskem :o)
    19.11.2006 22:35 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Kdyz akce vznikala, tak vsichni zkuseni organizatori byli nezkusenymi organizatory.

    Musite to brat tak, ze konecne ti stari paprdove udelali misto mladsim ;-)
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    DjAARA avatar 20.11.2006 13:38 DjAARA | skóre: 32 | Praha|Náklo|Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Ty kráso, tebe jsem tu už dlouho neviděl ;-). Zdravíme Lyona ;-)
    16.11.2006 21:28 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Muzete si zkusit dat v google calendari hledat CZLUG a pridat si tamni kalendar. Pripravujeme ho tak, aby byl videl na linux.cz a po zkoumani ruznych php kalendaru mi to prislo nejlepsi a nejefektivnejsi. Pres to jejich API se to celkem pekne ovlada, takze se da udelat, ze na webu bude moct kazdy pridat akci, menit mazat ji budou provereni lide.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    17.11.2006 16:46 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Já to na linux.cz nějak nemůžu najít.
    17.11.2006 17:36 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Pripravujeme to pro linux.cz, takze tam to neni, ale v google calendar se to normalne da pridat pres Other Calendars + > do hledani zadat CZLUG a klik klik je to videt.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    20.11.2006 09:06 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    bezva! me se bohuzel nepodarilo najit kde najit kalendar bez toho abych se prihlasil do gmail uctu, takze pokud by nekdo nemel ucet, tak mozna bude fungovat tohle

    http://www.google.com/calendar/ical/tvk45ke068k925fv8uba5nhq94%40group.calendar.google.com/public/basic.ics

    http://www.google.com/calendar/embed?src=tvk45ke068k925fv8uba5nhq94%40group.calendar.google.com
    -- RTFRFC --
    16.11.2006 12:19 springer | skóre: 10 | blog: engineering
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    v sobotu mel prednaset na tema XEN Karel Zak. Byl tam nekdo z vas. Zajimalo by me, jestli ma jeste tak dlouhe vlasy.
    kralovna Alzbeta a Stallmanuv holic diskutuji free software
    Tomáš Bžatek avatar 16.11.2006 13:22 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Zadne manicky jsem si nevsiml, na te prednasce jsem byl. Mozna najdu fotky a mozna pak budou i nekde v galerii na linuxaltu.
    Koupim litajiciho tucnaka
    16.11.2006 16:16 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Taky jsem se přijel podívat. Nejlepší přednáška z těch co jsem viděl byla asi o Blenderu. Rozhodně povedená akce :).
    Baník pyčo!
    Rezza avatar 20.11.2006 10:46 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Jj, Blender byl masakr!!! Chtel jsem si zkouset co tam delal, ale bez sance stihat a registrovat, natozpak si zkouset :)
    16.11.2006 16:31 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    25. listopadu se koná v Olomouci Openchange, to jen pro připomenutí. :-)
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    17.11.2006 20:18 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník
    Byl jsem tam a moc se mi tam libilo. Bylo to vcelku povedene:-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.